You are on page 1of 7

Nature and Scope of Human Relation

Management - MCQs with answers

1. State true or false

i. Human Resource Management (HRM) functions are not confined to


business establishments; they are applicable to non-business organisations
as well.

a. True
b. False

ANSWER: a. True

2. Which of these activities are not included in the scope of human


resource management?

a. Job analysis and design


b. Motivation and communication
c. Safety and health
d. Organizational structure and design

ANSWER: d. Organizational structure and design

3. HRM differs from PM both in ____ and ____

a. Definitions and functions


b. Scope and orientation
c. Functions and objectives
d. None of the above
ANSWER: b. Scope and orientation

4. Which of the following is not an objective of the Human Resource


Management Function?

a. Societal objectives
b. Political objectives
c. Personal Objectives
d. Organisational Objectives

ANSWER: b. Political objectives

5. Match the following objectives and functions:

I. Functional ------------- A. Union - Management Relations


II. Organisational --------- B. Compensation
III. Societal -------------- C. Employee Relations
IV. Personal --------------- D. Assessment

a. I-D, II-C, III-a, IV-B


b. I-C, II-B, III-D, IV-A
c. I-B, II-C, III-A, IV-D
d. I-A, II-B, III-C, IV-D

ANSWER: a. I-D,II-C,III-a,IV-B

6. __________ is the process by which employers transfer routine or


peripheral work to another organisation that specialises in that work and
can perform it more efficiently.

a. Farming out
b. Production Management
c. Compensation
d. Outsourcing

ANSWER: d. Outsourcing

7. Which of the following companies were awarded as the best


employers in 2006 - 2007 by Hewitt?

a. Agilent Tech
b. ICICI Bank
c. HCL
d. Videocon

ANSWER: a. Agilent Tech

8. Organisations need to evolve HR policies as they ensure _____ and


_____ in treating people.

a. Constancy and similarity


b. Intention and safety
c. Consistency and uniformity
d. None of the above

ANSWER: c. Consistency and uniformity

9. State true or false

i. Sound policies do not help in resolving intrapersonal, interpersonal and


intergroup conflicts.

a. True
b. False
ANSWER: b. False

Reason: Sound policies reflects established principles of fair play and justice,
hence they do help in resolving all the types of conflicts arising in an
organisation.

10. Which of these are the principle sources for determining the content
and meaning of policies?

a. Knowledge and experience gained from handling problems on a day to day


basis

b. Past practices in the organisation

c. Attitudes and philosophy of the founders, top management, middle and


lower management

d. Prevailing practices in rival companies

e. All of the above

ANSWER: e. All of the above

11. Which of these is a HR Model?

a. The Guest Model


b. Open - System Theory
c. Mc Gregor's theory X and theory Y
d. None of the above

ANSWER: a. The Guest Model


12. Which of these is the first HR model which dates back to 1984?

a. The Harvard Model


b. The Guest Model
c. The Fombrun, Tichy and Devanna Model
d. The Warwick Model

ANSWER: c. The Fombrun, Tichy and Devanna Model

13. Who developed the Guest Model in 1997?

a. Hendry
b. David Guest
c. Pettigrew
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. David Guest

14. The two researchers Hendry and Pettigrew belonged to which


institute?

a. Warwick University
b. Harvard University
c. Cambridge University
d. Stanford University

ANSWER: a. Warwick University

15. Match the following models with their respective functions/


components.

1. The Harvard Model ----- A. Selection, Appraisal, Development and Rewards

2. The Warwick Model ----- B. Stakeholders interests,Situational Factors, HRM


Policy choices

3. The Guest Model ------ C. Strategy, Practices, Outcomes, Performance


results

4. The Fombrun Model ----- D. Outer & Inner Context, Business strategy
Content, HRM Content and context

a. 1-B, 2-D, 3-C, 4-A


b. 1-D, 2-C, 3-A, 4-B
c. 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
d. 1-D, 2-B, 3-C, 4-A

ANSWER: a. 1-B, 2-D, 3-C, 4-A

16. In which year did the term HRM emerge?

a. 1970
b. 1990
c. 1980
d. 1999

ANSWER: a. 1970

17. What is the role of a Human Capital Manager?

A. Unlearn old skills and acquire new skills

B. He or she seeks to fine-tune HR policies and practices to fir the culture


C. It is the responsibility of a centralised or a decentralised department.

a. Both A & C
b. A, B and C
c. Both A & B
d. B & C

ANSWER: c. Both A & B