You are on page 1of 42

TEAM DR.

PASS CARES

NEW GNS 211 RECOMPILED BY DR. PASS


1)TheNorthernandSouthernProtectorateswereamalgamatedin
the___(a)1906(b)1908(c)1904(d)1914
2)TheLagosColonywasformedin___(a)1904(b)1908(c)1909
(d)1906
3)Theterm cultureisderivedfrom a__word(a)None(b)Greek
(c)Hebrew(d)Latin
4)Allbutone does notfavorexamination dishonesty before
examination(a)typist(b)officeassistant(c)teachers(d)patron
5)__happenswhenanexamineewriteanswersaroundhispartsof
body and deliverthe answers when needed (a)Rank Xeroxing
(b)Abacadabra(c)Missilecatch(d)Tattoo
6)Employinganotherstudenttowriteanexaminationiscalled___
(a)impersonation(b)missilecatch(c)computo(d)mercenary
7)___isasystem whereanexamineepretendstobesickduringan
examination in orderto gain sympathy(a)bodyaids (b)sleeping
sickness(c)CNN(d)Stroke
8)ThefirstscholartodefineCultureintheWesternworldis___
(a)Taylor(1892)(b)Linton(1945)(c)Plato(1898)(d)Tylor(1891)
9)Inthe18thcentury,theterm culturewasusedinterchangeablyfor
whichword(a)century(b)tradition(c)art(d)civilization
10)Gereontocracyisthegovernmentofthe___(a)age(b)culture
(c)civilization(d)old
11)Ageingisa___word(a)American(b)Spanish(c)Normal(d)British
12)Thefirsthistoryofphysicalviolenceinhumancreationisthe___
(a)ClashbetweenYousuphandMusa(b)ClashbetweenMusaand
Adam (c)AandB(d)ClashbetweenCainandAbel
13)Religiousviolencehastaken itstollasa threatto national
securityeversincethe__transitionfrom militaryto civilianrule
(a)1996(b)1997(c)2003(d)1999
14)Ligareissaidtohaveetymologicallyderivedfrom alatinword
whichmeans___(a)tolink(b)torun(c)tofasten(d)tobind
15)TheannexationofLagoswasin___(a)1898(b)1899(c)1906
(d)noneoftheabove
17)___and___arethetwotypesofvalues(a)personalandpublic
(b)individualand public (c)private and public (d)individualand
collective
18)___ is defined as educating formoralcharacter(a)moral
character(b)moralvalue(education(d)valueeducation
19) Examination malpractice is otherwise referred to as ___
TEAM DR. PASS CARES

(a)examination fraud (b)examination cheating (c)examination


succession(d)examinationdishonesty
20)Rule ofLaw was popularized by ___ (a)Aristotle (b)Plato
(c)Socrates(d)A.VDicey
21) Which of the following constitution championed Nigerian
Independence (a) 1922 Clifford (b)1946 Richards (c)1951
Macpherson(d)1954Lyttleton
22)Nigeriabecamearepublicin___(a)1960(b)1961(c)1962(d)1963
23)In2003,Itwasreportedthat__percentof929,294ofcandidates
thatsatfortheMAY/JUNEWAEC werecaughtcheating(a)12.03
(b)12.00(c)12.01(d)12.05
24)ThefirstcasesofHIV/AIDS intheworldwerefoundin___
(a)1970(b)1956(c)1986(d)1981
25)Anestimatedoverallof__ofwomenareaffectedbyHIV/AIDS
(a)11million(b)12million(c)14million(d)15million
26)A personwhoisdevotedtohisorhercountryiscalleda__
(a)citizen(b)indigene(c)bandit(d)patriot
27)Allbutoneisnotanelementofnationalvalue(a)patriotism
(b)loyalty(c)honesty(d)nepotism
28)Indigenous religion had existed before the introduction of
Christianityand Islam (a)sometimes true (b)always true (c)false
(d)true
29)Allbutoneofthesereligiondoesnotadvocateforgoodand
virtuous character (a)Islam (b)Christianity (c)African Traditional
Religion(d)Alloftheabove
30)Nigeriahashowmanyethnicgroups(a)250(b)300(c)350(d)400
31)Jihadmeans___(a)strive(b)struggle(c)aandbarecorrect(d)all
oftheabove
32)TheformationoftheHausaKingdom wasspearheadedby___
(a)Fulani(b)Kanem Bornu(c)Nupawa(d)Gobirawa
33)ThecouncilofOyoMesioftheOldOyoempireare___(a)5(b)6
(c)8(d)7
34)Corruptionisderivedfrom alatinwordwhichis__(a)corruptor
(b)corrupter(c)corruptios(d)corruptus
35)Corruption equals Discretion plus __ minus accountability
(a)attitude(b)probity(c)transparency(d)monopoly
36)The book titled “Republic was written by ___ (a)Aristotle
(b)Socrates(c)Cicero(d)Plato
37)__isthenoblestofallendeavours(a)Humility(b)Prayer(c)Love
(d)Peace
TEAM DR. PASS CARES

38)___ is an antithesis to growth and development(a)peace


(b)catharsis(c)illiteracy(d)corruption
39)__notedthatEducationisthefoundationofpeace(a)James
Page(b)JamesBlunt(c)Cicero(d)BanKiMoon
40)A perspectivethatrecognizesthefactthatthereisalwaysa
winnerandaloserinthecapitalistsystem is__(a)Structuralism
(b)Interventionalism (c)Neoliberalism (d)Interventionism
41)Allbutoneisnotasecurityconscioustipsoncampus(a)carefully
chooseyourfriends(b)switchoffallelectricalapplianceswhenyou
arenotathome(c)keepyourbelongingssafely(d)workandplay
excessively
42)FranklinD,Rooseveltwasaonetime__President(a)Britain
(b)Spain(c)Italy(d)Noneoftheabove
43)Peacecanbe__and__(a)cyclicalandmotion(b)induceand
adduce(c)individualandcollective(d)positiveandnegative
44)AllbutoneofthefollowingdoesnotdescribePeace(a)itisthe
idealperfectedinform andabstraction(b)purposeoflife(c)theideal,
politicalandethical(d)thepresenceoffeartriggers
45)__isthefreedom from fear(a)positivepeace(b)adducepeace
(c)inducepeace(d)negativepeace
46)__ is used to referto a broad range ofprocedures that
encompassconflictprevention,peacemaking,peacekeepingand
peace building (a)peaceful co –existence (b)peaceful stay
(c)peacefulco–habitation(d)peaceoperations
47)__isthelargestsocialmedianetworkintheWorld(a)Google
(b)Yahoo(c)Friendster(d)Facebook
48)Allexceptoneisnotasocialnetworkingsitesforprofessionals
andresearchers(a)Academia(b)LinkedIn(c)ResearchGate(d)Reddit
49)Allbutoneisnotapresentationsharingtool(a)scribd(b)slide
share(c)sliderocket(d)alloftheabove
50)Allbutoneisnotanaudiovideosharingtool(a)flickr(b)youtube
(c)livestream (d)alloftheabove
51)The book titled “On Liberty”was written by ___ (a)Hegel
(b)JacquesFrancois(c)LeonardoDaVinci(d)JohnStuartMill
52)Duringatraditionalperformance“seculartime”is“stoppedand
primordialmythicaltimeismadepresent”.(a)yes(b)no(c)aandbis
correct(d)alloftheabove
53)Masqueradeperformsmyriad offunctions(a)Aestheticsand
economiconly(b)religiousandsocialonly(c)politicalfunction(d)all
oftheabove
TEAM DR. PASS CARES

54) Differences between festivaland theatre (a)festivals are


efficacious,religious and aesthetics (b)theatre ends in religion
(c)festivalisaboutentertainmentonly(d)theatrebeginsinaesthetics
andendsinreligion
55)Thetypeofculturethathastodowithnorms,valuesandbeliefs
belongto___(a)visual(b)materialculture(c)nonmaterial(d)tradition
56)Differentgroupofpeople,ethnicsorsocialgroupwithdifferent
culturalheritage,customsandpracticeisknownas__(a)monolithic
(b)pluralistic(c)cohesive(d)monolingual
57)Thefeatureofpluralism thatcausestensioninNigeriaregularlyis
__(a)foreignfood(b)girlsmodeofdressing(c)traditionalfestivals
(d)foreignreligion
58)__arethesocialinteractionamongpeopleinwhichtheycreate,
shareorexchangeinformationandideasinvirtualcommunitiesand
network (a)socialtechnology (b)information and communication
technology(c)socialmedia(d)socialcommunication
59)__areplatformsforvirtualsociallivescreatedbypeopleoverthe
internet(a)socialbookmarking(b)socialnetworkingsite(c)sharing
tools(d)virtualworld
60)whichofthefollowingisnotanexampleofsocialnetworkingsite
(a)Facebook(b)LinkedIn(c)ResearchGate(d)Digg
61)__isasituationwherealearnerperformsverywellaboveaverage
inhisorheracademicwork(a)goodacademicperformance(b)good
academicachievement(c)excellent(d)satisfactory
62)Allbutoneisnotasearchengine(a)google(b)ask(c)devilfinder
(d)alloftheabove
63)Identifywhichofthefollowingisanecessaryandsufficient
measureofOldAge(a)ageof60yearsandabove(b)possessionof
greyhair(c)beingagrandfather(d)usingastrongwalkingstick
64)WhatagerangedoesaQuadragenerianbelongs?(a)20-29years
(b)40-49years(c)50-59years(d)60-69years
65)Whichnamedoyougivetoapersonwhofallwithin80-89years
of age (a)Octogenerian (b)Quadragenerian (c)Tricenerian
(d)Nonagenerian
66)WhichofthefollowingstatementisnottrueofAgeing?itis__
(a)a biological process (b)a chronological phenomenon
(c)accumulationofchangesinapersonovertime(d)anindexof
intelligence
67)Theconceptof“Ahimsa”isrelevantto __(a)peacekeeping
(b)peaceenforcement(c)peaceeducation(d)peaceoperation
TEAM DR. PASS CARES

68) The conceptualization of peace as the harmonious


correspondence ofconductand conviction is based on the ___
tradition(a)political(b)spiritual(c)philosophical(d)sociological
69)Thefirstresponsibilityofgovernmentistheprovisionof___
(a)Peace(b)Development(c)Welfare(d)Security
70)Therelationshipamongpeace,securityanddevelopmentis__
(a)symbiotic(b)symbolic(c)synthetic(d)symmetric
71)Oneoftheseisnotaneffectofreligiousviolence(a)sadnessand
mourning(b)popularityofthenation(c)drainingthepurseofthe
nation(d)disruptionofeconomicactivities
72)Which ofthese is a cause ofreligious violence?(a)Public
preaching (b)provocative statement (c)religious propagation
(d)justice
73)Religionissaidtohavebeenetymologicallyderivedfrom thelatin
word“Relegere”whichmeans__(a)touniteorlink(b)toworship(c)to
supplicate(d)todefend
74)TheMuslim preacherwhowasinvitedtoNigeriabutwasnot
allowedtopreachwas__(a)MuhammadMarwa(b)AhmedDeedat
(c)TaHaHussain(d)Al–Mawdudi
75)HumanRightisobservedeachyearonthe___(a)19th ofDec
(b)10thofDec(c)1stofDec(d)20thofDec
76)HumanRightsaredefinedinboth__and___law(a)companyand
commercial(b)domesticandglobal(c)militaryandforce(d)private
andpersonal
77)HumanRightsdealswith__whicharestatedinthecountry‟s
constitutionandarebasedonthelegalandpoliticaltraditionofsuch
acountry(a)prejudice(b)sentiments(c)values(d)customs
78)MahatmaGhandi‟sHumanRightsmovementagainstBritishRule
wascarriedoutin___(a)Japan(b)Sudan(c)India(d)USA
79)TheUN‟sUniversalDeclarationofHumanRightswasadoptedin
___(a)1948(b)1947(c)1949(d)1946
80)InwhatyearwastheUnitedNationOrganisationformed(a)1945
(b)1946(c)1947(d)1948
81)Globalizationisprimarilyconcernedaboutwhat?(a)international
interaction(b)internationaltrade(c)worldhistory(d)worldunity
82)Globalizationwasnotconceivedprimarilytoserveoneofthese
ends (a)human solidarity (b)western business empires
(c)procurementofcheapgoodsandservicesfrom theThirdWorld
(d)boostingtheeconomyoftheWesternWorld
83)ThesolutiontoAfrica‟sfearofglobalizationis__(a)upright
TEAM DR. PASS CARES

leadership and waragainstcorruption (b)unreserved embraceof


globalization(c)annihilationofAfricanTraditionalReligion(d)War
againstidolatry
84)TheBritishcreatedacourtandestablished5statusescalled___
(a)law(b)bye–law(c)ordinances(d)legislation
85)LyttletonConstitutionwasaresultoftheLagosConferenceof___
(a)1954(b)1963(c)1961(d)1952
86)Theswordrepresents__(a)therewardofone‟sact(b)painsof
injustice(c)justiceinitsentirety(d)noneoftheabove
87)ObstaclestotheattainmentofJusticeincludeallbutoneofthe
following(a)misuseofpower(b)wronginterpretationoflaws(c)being
partialinresolvingissues(d)justdistributionofwealth
88)Thestagesofexaminationdishonestyarethefollowingexcept__
(a)past examination dishonesty (b)pre examination dishonesty
(c)postexaminationdishonesty(d)duringexaminationdishonesty
89)Whoamongthefollowingismorelikelytohavesexwithhighrisk
ormultiple partners (a)adolescents (b)adults (c)energetic people
(d)children
90)Thegreatesthealthproblem threateningthehumanraceinour
timeisthe__pandemic(a)Fever(b)Headache(c)HIV(d)HIV/AIDS
91)Theseareinstantaneouspunishmentsformoraloffendersin
African Traditionalsocietyexcept(a)thunderstrike (b)seizure of
property(c)banishment(d)forgiveness
92)Shirkmeans___(a)disobediencetoAllah(b)associatingpartners
withAllah(c)MaltreatmentofOrphans(d)submissiontoShaytan
93)WhichofthesestatementsistrueofNigeriapolitics?(a)ethno
–religiousfactorispartandparcelofpoliticsfrom theonset(b)ethno
–religiouspoliticsisinsignificantinNigeriapolitics(c)itisanalien
politicalinstrument(d)noneoftheabove
94)__and__arebothidentitiesforsocioeconomicdevelopmentand
nationalintegrationinNigeria(a)ethnicandreligious(b)politicians
and economists (c)consequences of politicking and ethnicity
(d)socialandpolitical
95)WhichofthefollowingstrategiescanadequatelyaddressNigeria
problemsinthismoderntime?(a)seccession(b)militarytakeover
(c)war(d)dialogue
96)Allofthefollowingfactorscancauseconflictexcept__(a)land
(b)resources(c)religion(d)weather
97) Conflict can be resolved through the following except
(a)arbitration(b)mediation(c)dialogue(d)agitation
TEAM DR. PASS CARES

98)Warofattritioncanbeusedtoresolveconflict(a)yes(b)n0(c)a
andb(d)alloftheabove
99)Dialogue involves the following except(a)meeting together
(b)roundtable discussion (c)violence demonstration
(d)communication
100)Without__,peaceand itsprocessmightnotbeachieved
(a)civilization(b)religion(c)education(d)humility
101)ThestandardageofretirementassetbytheUnitedNationsand
WorldHealthOrganisationis__(a)60(b)65(c)70(d)75
102)Communicationis__whenitproducestheeffectintendedon
the consumer of the communication (a)effective (b)strategic
(c)cohesive(d)salient
103)WhichprinciplestatesthatHumanRightsmustbeaccessiblein
terms of cost to everyone without exception (a)indivisibility
(b)accessibility(c)universality(d)non-discrimination
104)IfaRightisinalienable,itmeansallofthefollowingexcept__
(a)conferred(b)granted(c)bartered(d)powered
105)Allrightsaresubjectedtotheprovisionof__ofacountry
(a)laws(b)ethics(c)aandbarecorrect(d)noneoftheabove
106)__theoryattributeshumanrightstohumanneedsandstruggle
thatincorporateonculturallystandardcreationprocess(a)natural
law(b)socialevolution(c)transition(d)sociallearning
107)TheLeagueofNationswasestablishedin__(a)1910(b)1909
(c)1919(d)1929
108)AllbutoneisnotaHumanRightActivistinthe18th century
(a)ThomasPaine(b)Hegel(c)ThomasAquinas(d)JohnStuartMill
109)TheUnited NationOrganizationiscomposed of__nations
(a)190(b)191(c)192(d)193(wasestablishedwith51countries)
110)BritaingaveNigeriaanamecalled“OilArea___(a)promulgate
(b)protectorate(c)provisions(d)annexation
ANSWERS
1)D 31)D 61)A 91)D
2)D 32)D 62)D 92)B
3)D 33)D 63)A 93)A
4)D 34)D 64)B 94)A
5)D 35)D 65)A 95)D
6)D 36)D 66)D 96)D
7)D 37)D 67)A 97)D
8)D 38)D 68)B 98)A
9)D 39)D 69)D 99)C
TEAM DR. PASS CARES

10)D 40)D 70)A 100)D


11)D 41)D 71)B 101)A
12)D 42)D 72)B 102)B
13)D 43)D 73)A 103)C
14)D 44)D 74)B 104)D
15)D 45)D 75)B 105)D
16)D 46)D 76)B 106)B
17)D 47)D 77)C 107)C
18)D 48)D 78)C 108)C
19)D 49)D 79)A 109)B
20)D 50)D 80)A 110)B
21)D 51)D 81)D
22)D 52)A 82)B
23)D 53)D 83)A
24)D 54)A` 84)C
25)D 55)C 85)A
26)D 56)B 86)C
27)D 57)C 87)D
28)D 58)C 88)A
29)D 59)B 89)A
30)D 60)A 90)D
DIVISIONA
1)___is the mostcommonlyworn dresses on campus (a)Suit
(b)Culturaldresses(c)Jacket(d)Tshirts=B
2)___isthemostcommonlyplaceofworshipintheschool(a)Bethel
(b)Chapel(c)Shedrack(d)Cornerstone=B
3)TheprincipleofRuleofLawwaspopularizedin___century(a)17th
(b)18th(c)19th(d)20th = C
4)___isthegrandpatronofMoralPhilosophy(a)Plato(b)Aristotle
(c)Socrates(d)Cicero=C
5)TheprincipleofRuleofLaw istraceableto___century(a)17th
(b)18th(c)19th(d)20th =A
6)NigeriawasnamedbyFloraShawin____(a)1895(b)1896(d)1897
(d)1898=D
7)ExaminationMalpracticeamongsecondaryismajorlydueto__
and___
a)lackofparentalguidanceandunwillingness(b)fearoffailureand
unpreparedness(c)peerinfluenceandlackofparentalguidance(d)a
andb=B
8)HIV/AIDSispredominantinwhichregionoftheworld(a)Saharan
TEAM DR. PASS CARES

Africa(b)SubSaharaAfrica(c)Europe(d)NorthAmerica=B
9)AllbutoneisnotentailedintheRuleofLaw (a)presumptionof
innocence(b)rationalapproachtopunishment(c)goodsenseof
humorexpected(d)impartialandindependentjudiciary =C
10)___claimsthat„Justiceisthefirstvirtueofsocialinstitutions
(a)Plato(b)JohnRawls(c)AdamsSmith(d)ThomasMalthus=B
11)___claimedthat„Justiceisassociatedwithlifeinaccordance
withthecosmicplan(a)Plato(b)Aristotle(c)AdamsSmith(d)Thomas
Malthus=A
12)___symbolseekstoshow thatJusticeisthenoblestandmost
splendidofallconcept(a)robedinwhite(b)regallydressed(c)the
scale(d)thesword=B
13)__symbolshowsthatjusticemustnotbebias(a)robedinwhite
(b)regallydressed(c)thescale(d)thesword=A
14)Allbutoneamongthesefactorswillnotmilitateagainstthe
attainmentofJustice(a)Misuseofpower(b)refusaltoavoidclaims
(c)refusaltopunishcrimes(d)refusaltoacceptevil=D
15)Ghanawascolonizedin___(a)1955(b)1956(c)1957(d)1959 =
C
16)TheAfricanFestivalofArtsandCultureisthe(a)78‟(b)77‟(c)75‟
(d)79‟=B
17)Thecelebrationof___transcendsanyreligiousconcernsand
transform thefestivalsintoaffirmationofsocialvaluesandaesthetic
expression(a)Esu(b)Orunmila(c)Obatala(d)Lagiri=C
18)ThefirsteditionofNationalArtsFestival(NAFEST)wasin___
(a)1970(b)1971(b)1972(d)1973 =A
19)TheWorldWar1wasbetween___and___(a)1914-1916(b)1914-
1917(c)1914-1918(d)1914-1919=C
20)Thetwotypesofcultureare___(a)materialandimmaterial(b)
materialandnon-material(c)visualandnon–visual(d)visualand
audio=B
21)ThetwomostpopulartraditionalfestivalsoftheYorubaPeople
(a)OsunandOro(b)OroandEgungun(c)ObatalaandOrisa(d)Osun
andEgungun=D
22)TheNigerianCivilWarisa___monthsoldwar(a)20(b)25(c)30
(d)35=C
23)WhichofthefollowingisnottrueofLanguage(a)Languageis
innate (b)Language is learnable (c)Language is not specific
(d)Languageisuniversal=C
24)___schoolofthoughtbelieves thatlanguage is a resultof
TEAM DR. PASS CARES

conditioning by the environment (a)Gestaltism (b)Behaviourism


(c)Perennialist(d)Progressivist=B
25)___isthefirstpsychologistwhoextendedlanguagelearningtothe
modification ofanimals behaviors (a)B.F Skinner(b)Ivan Pavlov
(c)JohnWatson(d)EdwardThorndike=A
26)Languageabilitydecreasesby___(a)size(b)trait(c)environment
(d)age=D
27)Thefirstdocumentofhumanrightsiscalled___(a)Mastercraft
(b)MasterMind(c)Cypruscylinder(d)CylinderTranscript=C
28)The World Berlin Conference was held in ___ (a)1882/83
(b)1883/84(c)1884/85(d)1885/86=D
29)Therootandnotionofhumanrightsstartedwith___whoagitated
forliberalfreedom andensuringpoliticalrightinastate(a)Alfred
Marshal(b)AdamsSmith(c)JohnStuartMill(d)Democritus=C
30)TheUnitedNationswasformedin___(a)1943(b)1944(c)1945
(d)1946=C
31)Allbutoneofthesephilosophersfollowedthedevelopmentsof
HumanRightsinthe18thcentury(a)ThomasPaine(b)JohnStuartMill
(c)Hegel(d)Descartes=D
32)Whichofthefollowingisnottrueabout„Language‟(a)language
can be spoken (b)language can be altered (c)language can be
transferred(d)languagecanbelearned=B
33)TheInternationalLabourOrganisationwasformedin___(a)1909
(b)1914(c)1919(d)1929=C
34)The InternationalCriminalCourtis located at___ (a)Paris
(b)Geneva(c)Netherland(d)Vienna=B
35)TheInternationalCourtofJusticeislocated at___(a)Paris
(b)Geneva(c)Hague(d)Vienna=C
36)Thefollowing arethelimitationsofhuman rightexcept___
(a)typeofgovernment(b)religion(c)poverty(d)ethnicity=D
37)Jihadisa/an___word(a)latin(b)greek(c)hebrew(d)noneofthe
above=D
38)Allahwillcertainlyaidthosewhoaidhiscause;forverilyAllahis
fullofstrength,ExaltedinMight(a)(Q.22:39-40)(b)Q.23:38-39)(c)
)(Q.22:38-40)(d))(Q.22:40-41)=A
39)Allexceptonearegreatleaderswhohaveledtracesofterrorism
(a)Alexandra The Great (b)Julius Caeser (c)Great Hannibal
(d)FederickDouglas=D
40)TheUniversalDeclarationofHumanRightswasformedin___
(a)Dec12,1945(b)Dec10,1946(c)Dec10,1948(d)Dec12,1945 =
TEAM DR. PASS CARES

C
41)___isthemajorreasonforterrorism inNigeria(a)selfishness
(b)injustice(c)poverty(d)misinterpretationofscripturalverses=C
42)Peopleofages___accountforapproximatelyhalfofallnew
HIV/AIDSinfectionsworldwideandincreasinglyeveryday.(a)15-24
(b)16-24(c)16-25(d)15-25=D
43)ThefirstcaseofAIDSinNigeriawasreportedin___(a)1984
(b)1985(c)1986(d)1987 =C
44)ThepercentageofHIVprevalenceis___(a)4.0(b)4.4(c)4.6(d)4.8
=C
45)Anestimated___millionyoungpeopleaged15-24arelivingwith
HIV/AIDS(a)11.8(b)11.9(d)12.0(d)12.1 =A
46)AllbutoneisnotamodeoftransmissionofAIDS(a)useof
unsterilized instruments (b)blood transfusion (c)infected mother
duringchildbirth(d)kissing=D
47)Inhalantsispredominantinthefollowingcountriesexcept___
(a)Nairobi(b)Kenya(c)Nigeria(d)Noneoftheabove=D
48)WhichofthefollowingisnotawellknownStimulant(a)caffeine
(b)amphetamines(c)cocaine(d)barbiturates=D
49)ThetwocommonsubstancesinAfricaare____(a)alcoholand
amphetamines(b)cocaineandmarijuana(c)alcoholandmarijuana
(d)caffeineandalcohol=C
50)Which ofthe following is nota category ofdrug users
(a)compulsive(b)experimenter(c)obsessive(d)floaters =C
51)___iscommonlyusedintheNigerianCommunity(a)marijuana
(b)alcohol(c)sedatives(d)barbiturates = B
52)___ is the chiefpurpose oflanguage is ___ (a)interaction
(b)communication(c)interest(d)sensation =B
53)Human___andconceptionsareconveyedthroughlanguagein
form messages transformed into meanings (a)sensation
(b)perception(c)communication(d)interaction =B
54)A practicethatisgearedbytheschoolofficialsincollecting
moneyexorbitantlyfrom studentsandsecuringsuccessthrougha
compromiseexaminationprocessiscalled___(a)MiracleCenters
(b)MagicCenters(c)LinkedCenter(d)LeakedCenter=A
55)___istheuseofemptybirototraceinformationonablankwhite
pieceofpaper(a)lateralconnection(b)nothingtonothing(c)dubbing
(d)livewire =B
56)___practiceinvolvesstudentshavingaccesstothequestions
before examination (a)dubbing (b)livewire (c)lateralconnection
TEAM DR. PASS CARES

(d)CNN =B
57)___iswhenastudentcollectsandwritesacolleagueanswer
wordforwordis(a)dubbing(b)rankXeroxing(c)computo(d)CNN =
B
58)___ aredeterminedbythebeliefwehold(a)Morals(b)Beliefs
(c)Values(d)Norms=C
59)Atthe end ofexamination,the following can resultfrom
malpractice except___ (a)tracing results to the lastpointcall
(b)swapping ofanswerscripts (d)alteration ofmarks (d)gaining
influence =D
60)AllbutonearedecreesmadebytheFederalGovernmenttocurb
examinationdishonestyinschools(a)Decree33of1999(b)Decree
27of1973(c)Decree30of1984(d)Decree20of1984 =C
61)Axiologyisthestudyof___(a)morals(b)values(c)folklores
(d)norms= B
62)Religionisderivedfrom thefollowinglatinwordsexcept___
(a)Ligare(b)Relegere(c)Religio(d)Relegiro =D
63)TheWorldTradeCenterwasattackedin___(a)Sept11,2000
(b)Sept11,2001(c)Sept10,2001(d)Sept11,2011 =B
64)___propoundedthe“RuleofLaw”(a)ThomasHobbes(b)Baronde
Montesqieue(c)JeanBodin(d)A.VDicey =D
65)Allexceptoneisnotaneffectofterrorism inNigeria(a)lossof
livesand property(b)disruption ofeconomicactivities(d)fearto
approachplacesofworship(d)cyclicalunemployment=D
66)TheNigerianCivilWarendedin___(a)1967(b)1968(c)1969
(d)1970=D
67)Aestheticsisthestudyof___(a)martialart(b)beauty(c)norms(d)
rebirth=B
68)___studiesmoralandmoraljudgment(a)ethics(b)aesthetics
(c)art(d)axiology=A
69)TeachinggoodconductinIslam isemphasizedin____(a)(Q
3:104)(b)(Q2:104)(c)(Q3:108)(d)Q2:100)=A
70)TeachinggoodconductagainstkillingintheBibleisemphasized
in ___(a)Exodus1 vs9 (b)Exodus1 vs10 (c)Exodus2 vs10
(d)Exodus1vs13=D
71) ___ is nota religion (a)Krishna (b)Scientology (c)Orology
(d)Eckankar=C
72)___view humannatureasmorallyimperfect,neitherinherently
goodorevil(a)EuropeanTraditionalView (b)AfricaTraditionalView
(c)TraditionalAfricanView(d)AfricansTraditionalView =C
TEAM DR. PASS CARES

73)ThebeliefwheretheexistenceofagodorGodisantagonizedis
___(a)polytheism (b)pantheism (c)agnosticism (d)atheism =C
74)The studyofthe nature ofGod is called ____(a)ontology
(b)cosmology(c)theology(d)duality=C
75) The study of God‟s existence is called ____ (a)ontology
(b)cosmology(c)theology(d)reality=A
76)AllbutoneofthefollowingisnotpartofthethreemajorReligion
in Nigeria (a)Christianity (b)Islam (c)African TraditionalReligion
(d)Eckankar=D
77)___ledstrugglesthroughIndia(a)MahatmaGhandi(b)VascoDa
Gama(c)Abraham Lincoln(d)JawaharialNehru =A
78)WarinArabmeans___(a)Qarb(b)Qital(c)aandb(d)noneofthe
above=C
79)Americawascolonizedby___(a)Brussels(b)Germany(c)Britain
(d)AandB=C
80)Eatgoodanddresswellisa___approachtolife(a)common
sense(b)rationalsense(c)followupsense(d)makeupsense=A
81)___isthebookusedbyMuslimsinIslam (a)HolyQuran(b)Holy
Bible(c)Qu‟ran(d)Yoga=C
82)“Longwalktofreedom”isattributedto___(a)MahatmaGhandi
(b)Abraham Lincoln(c)JohnStuartMill(d)NelsonMandela=D
83)UnitedStatesofAmericagainedindependencein____(a)1774
(b)1775(c)1776(d)1777=C
84)Cultureisderivedfrom ___word(a)greek(b)latin(c)Hebrew
(d)spanish=B
85)__constitutionintroducedRegionalism inNigeria(a)Lyttleton
(b)Richard‟s(c)Clifford(d)Macpherson=B
86) ___ constitution introduced “elective principle” in Nigeria
(a)Lyttleton(b)Richard‟s(c)Clifford(d)Macpherson=C
87)70% ofourcuesarenon–verbal(a)true(b)false(c)sometimes
true(d)alwaystrue=A
88)ThefirstGovernorGeneralofNigeriais____(a)LordLugard
(b)HughClifford(c)RobertGreene(d)JohnMacpherson=A
89)ThefirstNigeriancitizenis____(a)HerbertMacaulay(b)Obafemi
Awolowo(c)NnamdiAzikwe(d)TafawaBalewa=C
90)___isthefirstpoliticalpartyestablishedinNigeriatoseekfor
independence(a)NNDP(b)AG(c)NYM(d)NCNC =D
91)___isasocietywhichgroupofpeoplewithcommonterritory,
interactionandculture(a)pluralistic(b)monolithic(c)psychodynamic
(d)dyadic =B
TEAM DR. PASS CARES

92) Nigeria is a ___ society (a)monolithic (b)pluralistic


(c)psychodynamic(d)dynamic=B
93)Allbutoneareconstraintstoeffectivecommunicationexcept___
(a)socio-cultural(b)cultural(c)sociolinguistic(d)pedagogical=B
94)WhenNigerianJudicialPanelsareinvolved inconflict,what
method ofconflictresolution willbe adopted in resettling their
disputes (a)mediation (b)arbitration (c)collaboration
(d)communication=B
95)Alternative Dispute Resolution is a ___peacefulmethod of
settlingconflicts(a)traditional(b)conventional(c)non–conventional
(d)crude=C
96)TheWorldColdWarwasbetween___and___countries(a)USA
andGermany(b)USAandBritain(c)FranceandGermany(d)USAand
USSR=D
97)Allbutoneisnotasourceofconflicts(a)entrepreneurship
(b)politicalexclusion(c)deliberatefrustrations(d)ineptitude=D
98)TheclashbetweenNigeriaandCameroonwasacounterclaim on
___(a)oil(b)area(c)petroleum (d)crude=A
99)Themajorsourceofconflictsbetweenindividualsandgroups
within politicalsystems and between nations is ___(a)resource
control(b)politicalexclusion(c)deliberatefrustrations(d)religion=A
100) “Peace is War, War is Peace”. (a)true (b)partly true
(c)sometimestrue(d)false=A
101)Nigeriaisasecularstate(a)true(b)partlytrue(c)sometimes
true(d)false=A
102) Language developmentof a child starts at___ (a)birth
(b)childhood(c)infancy(d)adulthood=A
103)Theactiveparticipationofachildinspeechandlanguageis
noted at ___ stage (a)holophrasic (b)blabbing (c)receptive
(d)expressive=D
104)Thedifferencebetweenhumansandanimalsis___(a)learning
(b)intelligence(c)language(d)morals =C
105)Conversely,theoppositeofpeaceis___(a)violence(b)conflict
(c)harmony(d)aandb=B
106)___argued thatviolence is lawfulwhen performed in self
defense (a)Thomas Aquinas (b)Rene Descartes (c)John Locke
(d)AdamsSmith=A
107)AccordingtoMahatmaGhandi,___isthebesttooltoovercome
violence(a)peace(b)meekness(c)love(d)force=C
108)TheAbaWomenRiotoccurredasaresultofforcefulimposition
TEAM DR. PASS CARES

oftaxonwomenin___(a)1920(b)1924(c)1927(d)1929=D
109)ThefirstpoliticalpartyformedinNigeriawasin___(a)1922
(b)1923(c)1924(d)1925=B
110) TheBritishColonialGovernmentmadeuseof___system in
Nigeriaethno–religions(a)divideandrule(b)policyofassimilation
(c)indirectrule(d)directrule=A
111)ThefactionoftheActionGroupCriseswasbetween___and___
(a)SamuelLAkintolaandSamuelMajekodunmi(b)LadokeAkintola
andObafemiAwolowo(c)LadokeAkintolaandChiefMajekodunmi(d)
AjayiCrowtherandObafemiAwolowo=B
112)___ledthenotionforNigeria‟sselfindependence(a)Nnamdi
Azikwe(b)AnthonyEnahoro(c)ObafemiAwolowo(d)TafawaBalewa
=B
113)TheclashbetweenIfeandModakekeisa___conflict(a)inter
ethnic(b)intraethnic(c)inter-city(d)intracities=A
114)___periodismajorlyatimeofexperimentationwithdrugsand
alcohol(a)childhood(b)adulthood(c)adolescence(d)infancy=C
115)GirlsinAfricaaremoreinfectedwithAIDSduetothefollowing
numberofreasonsexcept___(a)sugardaddyphenomenon(b)early
marriage(c)biologicalfactor(d)cross–culturalfactor=D
116)PeoplewhoarevulnerabletoAIDSarethefollowingexcept____
(a) thosewhobuyorsellsex(b)thosewhohavesexwithmany
partnerswithoutpermission(d)thosewhoreceiveunscreenedblood
(d)thosewhousuallykissroughlyandhugindiscriminately=D
117)ThefollowingaresymptomsofAIDSexcept___(a)anorexia
(b)aphasia(c)diarrhoea(d)persistenttiredness=B
118)Whichofthefollowingisnotasexuallytransmittedinfection
(a)AIDS(b)Gonorrheoa(c)Syphilis(d)Dysptheria=D
119)----------------isasocietywithdifferentgroupsofpeoplewith
differentculturalheritage,custom andpracticesanddiverse
languages??(a)monolithic(b)polylithic(c)pluralistic(d)systemic=
C
120)___isasittingarrangementwherebythe“bright”studentis
seatedinthecentreflankedonbothsidesbyotherstudents
(a)verticalconnection(b)lateralconnection(c)contract(d)dubbing =
B
DIVISIONB
(1)_________istheabsenceofwar
(a) Violence (b)Positivepeace (c)Terrorism *(d)
Negativepeace
TEAM DR. PASS CARES

(2) OneofthefollowingisNotacauseofconflict
(a)Communication (b)Value *(c)Crisis (d)Resources
(3) ______ is the physical,psychologicaland structuralforce
exertedforthepurpose
ofinjuring,damagingorabusingpeopleorproperty.
(a)Violence (b)Negotiation (c)Fire (d)War
(4) Thefollowingsarecategoriesofviolenceexcept_____
(a)Protestviolence (b)Structuralviolence (c)Physical
violence
(d)Psychologicalviolence
(5) Positivepeacecanbedefinedas:
(a)Absenceofwaranddestructions (b)Tranquilityinthe
society
(*c)Absenceofviolenceandpresenceofsocialjustice (d)
Tolerance
(6) Incompatibility ofinterests and competitive aspirations of
party(ies)arecalled___
(a)Peace (b)Violentconflict (c)Crisis *(d)Conflict
(7) _____isNotastageinthelevels/phasesofconflict
(a)Latent *(b)Protest (c)Escalation (d)Manifest
(8) ____isthestageinconflictwhenthepartiesinvolvednolonger
solvetheproblem bythemselves
(a)De-escalationstage (b)Latentstage *(c)Escalationstage
(d)Formationstage
(9) Theconflictwithinanindividualiscalled
(a)Inter-personalconflict (b)Globalconflict *(c)Intra-personal
conflict
(d)Conflicttrap
(10)Incausesofconflict,_____cannotbecategorizedasresource
(a)Land (b)Sex (c)Money *(d)Values
(11)NuclearRaceandTerrorism canbecategorizedas;
(a)Inter-stateconflict (b)Warconflict *(c)Globalconflict
(d)Intra-Groupconflict
(12)Whatisthedistinctionbetweenconflictandviolence?
(a)Theybelongtothesamefamilyofdestruction
(b)Conflictisnegativeandviolenceisdestructive
(c)Ittakesviolenceforconflicttooccur
*(d)Conflictiscompetitivewhileviolenceisdestructive
(13)Conflictcanbebestsettledthrough_____
(a)Adversarialmethod *(b)Positiveapproachofdialogue
TEAM DR. PASS CARES

(c)Introductionofbiasbythirdparty (d)Incompatibilityof
interest
(14)Oneofthecardinalobjectivesofthiscourseisto_____
(a)Train studentsin peace-building aswellasin conflict
resolutionandmanagementskills
(b)Toteachstudentshownottoresolveconflict
(c)Toenlightenstudentsonsocialentertainment.
(d)Noneoftheabove.
(15)Is there a country in the world where positive peace is
obtainable?(a)Yes *(b)No (c)Noneoftheabove (d)Yes/No
16) Bystateformationwemean_____
(a)Theprocessbywhichcommonpeoplecometogether
*(b) The process by which destructive and autonomous
peopleswereincorporated
(c)Theprocessbywhichpeopledisagree
(d)Theprocessbywhichpeoplearemale.
17) Stateformationareachievein____
(a)Process (b)Nothing (c)Degree *(d)Stages
18) Traditionsareusedtopromotethe______ofindividuals
(a) Consciousloyalty (b)Trust (c)Modestly (d)
Atrocity
19) Sometraditionsmaystress____asanessentialintegrative
factor.
(a) Quality (b)Administration (c)Madness *(d)
Leadership
20) The_____ofAfricaalsoencouragedthedevelopmentofstate
formation
(a)Ecology (b)Sociology (c)Ethnicity (d)Networking
21) _____wasanotherimportantfactorofstateformation
(a)Landing (b)Bending *(c)Language (d)Mating
22) _____becameintegralpartofwhatweldedAfricanstogether.
(a) Believes *(b)TraditionalAfricanReligions (c)
Languages
(d)Acrimonies
23) _____wasafactorofintegrationduringcolonialera
(a)Islam (b)Malice (c)Trade (d)Justice
24) _____integration Africanpeople.
(a)Colonialism (b)Nepotism (c)Religion (d)
Modesty
25) ____wasanotherintegrativefactorduringthecolonialperiod
TEAM DR. PASS CARES

(a) Americanization*(b)Christianity(c)Africanculture(d)
Dressing
26) “Peaceisaprocessinvolving activitiesthataredirectlyor
indirectlylinkedtoincreasingdevelopmentandreducingconflict…..”
TheabovequotedconceptofPeaceiscreditedto
(a)*OkeIbeanu(2007)
(b)Miall(2007)
(c)Cratung(1990and1996)
(d)Albert(2009)
27) _____dividedpeaceintosixsub-meanings
(a)Edward(1989) (b)Hawkings(2000) *(c)Howard(1987)
(d)Milton(1987)
28) Theabsenceofwartranslatedto
(a)Absenceofphysicalviolence (b)Absenceofindirect
violence
*(c)Absenceofdirectviolence (d) Absenceofstructural
violence
29) Oneofthesub-meaningsofpeaceis
(a) Avoidanceofconflict *(b)Respectandtolerance
betweenpeople
(c)Mutualunderstandingamongpeople
(d)Silenceoncontroversialissues.
30) Anothersub-meaningofpeaceis
(a)Maintenanceofajustorderinthesociety
*(b)Justiceanddevelopment
(c)Gradualreductioninconflict
(d)Internationalunderstanding
31) Justiceanddevelopmentreferto
(a) Absenceofphysicalviolence (b) Absenceofdirect
violence
*(c) Absence ofstructuralviolence (d)absence of
infrastructure.
32) TranquilityorInnerpeaceis
(a) Innerpeace (b)Externalpeace (c)Imposedpeace
*(d)Spiritualpeace
33) Peaceisneededatwhatlevels
(a) Domesticand nationallevels (b)Nationaland
internationallevels(c)Localandregionallevels
*(d)Individual,domestic,regionalandinternationallevels.
34) JohanGatung(1990&1996)classifiedpeaceintotwo:
TEAM DR. PASS CARES

*(a)“Positive”and“negative (b)“Robust”and“non-robust”
(c)“Wholeness”and“makingwhole: (d)Noneoftheabove.
35) OneoftheobjectivesofPeaceLessonsistocreateawareness
(a)Howtoescapeunhurtduringconflict
*(b)Issuesconcerningpeaceandconflictbothatindividual,
locally andinternationallevels.
(c)Enablestudentsdistinguishbetweenpeaceandconflict
(d)Onstudyingindividualandlivingenvironment.
36) Universally,___coloursymbolizespeace
(a)Maroon (b)Purple *(c)White (d)Green.
37) ____classifiedpeaceinto„positive‟and„negativeaspects
*(a)JohannGauteng (b)RobertHill (c)ClintonHillary
(d)RichardHoneywell
38) Itisauniversalbeliefthatpeacebringsdevelopment,while
violent
Conflictbrings_________
(a)Unjuststructure (b)Injusticeandconfusion
(c)Intoleranceandwar *(d)Lessdevelopment.
39) Oneotherobjectiveofpeace,developmentandconflictstudies
to:
(a) Createtoolsandotherimplementsthatimproveman‟s
working
conditionsandlivingenvironmenttechnology.
(b)Beabletocreateconflictsandresolvesame.
(c)Acquirerelevantmechanismstofomenttroubleoncampus
*(d)Preparestudentstobemoresensitive
totheconceptandneedforpeaceatalltimes.
40) Conversely,_____istheoppositeofpeace
(a) Demonstration *(b)Conflict (c)Argument (d)
Compromise
41) Threemajoringredientsneededforcommunicationto
takeplaceare:
(a)People,communityandlanguage
(b)Language,meaningandindividual
*(c)Language,meaningandsociety
(d)Language,societyandlistener
42)Languageisvitaltocommunicationbecause
(a)Itgivesmeaningtowords
*(b)Itenablesindividualtoexpresscontent
(c) Itenablesindividualtoexpressmeaning(d) Itenables
TEAM DR. PASS CARES

individualtounderstandcommunication
43)Beforecommunicationcantakeplace,theremustbe___
(a)Arespondent (b)Alistener (c)Aspeaker (d)A
communicator
44)Theterm „NationalDevelopment‟means:
(a) Partialhuman development (b) Complete skill
development
*(c)Totalhuman development (d)Developmentof
infrastructure
45) Developmentcanbesaidtohavetakenplacewhen:
(a)Thereisalargescaleproductionofgoodsandservices
(b)A high percentage ofthe populace benefitfrom such
development
(c)Goodsandservicesareevenlydistributed
*(d) Everymemberofthesocietyfeelsthecushioneffectof
thedevelopment.
46) Alltheseexceptonearefunctionsofcommunication
(a) Motivation (b)Socialization *(c)Bastardization (d)
Entertainment
47) Socio-linguisticconstrainttoeffectivecommunicationhasto
dowith____
*(a) Status, size of speakers and state of language
development
(b)Status,sizeofhearerandstateoflanguagedevelopment
(c) Status, size of community and state of language
development
(d)Status,sizeofspeakerandthehearer
48) Theprimaryfunctionofcommunicationis____
*(a)Todisseminateinformation (b)Tolistentoinformation
(c)Toharvestinformation (d)Tostoreinformation
49) Fourstages ofinformation as function ofcommunication
are____
(a)Hearing,listening,respondingandreplying
*(b)Collection,storing,processinganddisseminating
(c)Collection,distribution,respondinganddisplaying
(d)Hearing,accepting,respondinganddisseminating
50) Alltheseexceptone,aresourcesofinformation
(a)News (b)Pictures (c)Messages *(d)Content
51) Persons who have sex with many partners are likely to
contact_____
TEAM DR. PASS CARES

(A)Fever (B)Headache *(C)HIV/AIDS (D)Stomachache


52) WhichofthefollowingisNOToneoftheeffectsofHIV/AIDSin
Africa?
(A) HIV/AIDS andlifeexpectancy (B)HIV/AIDS andchild
mortality
(C) HIV/AIDS and NationalIncome *(D)HIV/AIDS and
Nationalbudget
53) Which ofthe following is NOT a protective factoragainst
HIV/AIDS?
(A)Positiveschoolenvironment (B)Asenseofhopeforthe
future
*(C)Havingphysicalbeliefs (D)Havingspiritualbeliefs
54) The ____in Nigeria has undergone pronounced changes in
recentyears
*(A)Drugscene (B)Drugabuse (C)Druguse (D)Drug
addiction
55) Thereisevidencefrom secondarysourcesthatsuggestthat
many___areusinganabusingchemicalsubstancesinmanyAfrican
countries.
(A)Teen (B)Adult (C)Superteen *(D)Teenagers
56) Mostofthedataavailableondrugabusearederivedfrom
_____sources
(A)Primary *(B)Secondary (C)Tertiary (D)University
57) Research coordinating bodies fordrug abuse existonlyin
_____countries
(A)View (B)Many *(C)Veryview (D)None
58) Theavailableinformationrevealsthatthereisawiderangeof
_______substancesAfricathatisbeingused.
(A)Psychoactive (B)Active (C)Noneactive (D)
Psycho-social
59) Themisuseofstimulantshasbeenreportedfrom thefollowing
countriesexcept__(A)BurkinaFasso (B)Senegal (C)South
Africa *(D)California
60) Hypno-sedative and some depressants misuse are also
reportedincountrylike(A)Chad (B)Gabon *(C)Uganda (D)
Senegal
61) In the past decade, ____has become an important
transshipmentrouteforheroinefrom SouthEastAsia.
(A)SouthAfrica (B)NorthAfrica (C)EastAfrica *(D)West
Africa
TEAM DR. PASS CARES

62) Cocaineusehasbeenreportedasamajorproblem among


teenagers in the following countries except____ (A)Nigeria (B)
Uganda*(C)Kenya(D)Tanzania
63) Drugabuseiswidespreadin____
(A)NorthAmerica (B)SouthAmerica *(C)Africa (D)Europe
64) WhichofthefollowingisNOTinthecategoryofadolescent
druguser?(A)Theexperimenters *(B)Theexceptionalusers (C)
Thecompulsiveuser(D)Thefloaters
65) The____typicallyusedrugsinverysmallamounts.
(A)Floaters (B)Experimenters (C)Compulsiveusers *(D)
Exceptionalusers
66) Theexperimentersusedrugs_____
(A)Occasionally (B)Always (C)Often (D)Notatall
67) Ateenager‟sexposuretodrugsusuallybeginswith______
(A)Experiment *(B)Experimentation (C)Compulsorily (D)
Willingly
69) Someunluckyexperimenters,however,become____
(A)Floaters (B)Non-experimenters *(C)Compulsiveusers
(D)Non-compulsiveuser
70) Generally,childrenwithdrugabuseproblem arethosethathave
-----relationshipswiththeirparents.(A)Good (B)Poor *(C)Very
poor (D)Excellent
71)WhichoneisNOToneofthebehaviouralchangesinthelifeofa
drug user(A)Excessivetimespentout (B)Changesintheway
theydressandgroom (C)Irregulareatingpatterns *(D)Regular
eatingpatterns
72)Itisimportanttodetectdruguseas______
(A)Earlyaspossible (B)Lateaspossible (C)Occasionalpossible
(D)Oftenaspossible.
73)Drugs are taken into the bodyin differentways,the most
commonofwhichis___
(A)Anal *(B)Oral (C)Nostril (D)Sight
74)When drugs are swallowed,theyare absorbed through the
intestinalwallintothe_
(A)Bloodstream (B)Waterstream (C)Veinstream (D)Mucus
stream
75)Marijuana,nicotineandinhalantsaresmoked-inhaledandenter
thebloodstream throughthe_____(A)Liver (B)Throat *(C)Lungs
(D)Kidney
76)Heroineisinjecteddirectlyintothe______
TEAM DR. PASS CARES

(A)Bone (B)Blood *(C)Vein (D)Intestine


77)Snuffingisthepreferredmethodoftakingcocaine,whichisbeen
absorbedthroughthe_____ *(A)Mucusmembrane (B)Blood
membrane(C)Watermembrane(D)Headmembrane.
78)Thebloodcarriesthedrugtothedifferentpartsofthe_____
(A)Head (B)Leg *(C)Body (D)Hand
79)Theeffectsofadrugdependon______variables
(A)Two (B)Three (C)Five *(D)Many
80)Variousdrugsdifferfrom oneanotherintheir_____composition
(A)Mechanical *(B)Chemical (C)Atomic (D)Physical
81)WhichofthefollowingisNOTacommonlyusedinAfrica?
(A)Alcohol (B)Marijuana (C)Stimulants *(D)Noneofthe
options
82)Studiesindicatethattheuseofalcoholisontheincreasein
______asawhole(A)NigeriaandAmerica (B)NigeriaandEgypt
*(C)NigeriaandAfrica(D)AfricaandEurope
83)AlcoholuseintheNigeriancommunitytraditionallyoccursasa
meansof___thebondoffriendshipandkinship.
(A)Strengthening (B)Engaging (C)Disabused (D)Abuse
84)_____is used during worship ofancestralgods and during
marriageandfuneralCeremonies (A)Marijuana *(B)Alcohol (C)
Stimulants (D)Inhalants
85)Whenalcoholisconsumeditfunctionsasa______
(A)Depressant (B)Stimulant (C)Volatile (D)Cannabis
86)______hasalongdurationofactionbecausetherateofoxidation
isslow.(A)Marijuana (B)Inhalant (C)Stimulant *(D)Alcohol
87)Alcoholleadstochronicleverdisease,inflammationofvarious
nerves,and____memory.(A)Poor *(B)Impaired (C)Good (D)
Excellent
88)Heavydrinkingforateenagerwhois____canbeverydangerous
forthe baby and the teenagerherself.*(A)Pregnant(B)Non
pregnant(C)Single (D)Married
89)MarijuanaisverypopularinmanyAfricancountriesitisalmost
aboutequalinPopularityto____(A)Stimulants (B)Inhalants (C)
Depressants*(D)Alcohol
90)Marijuanaisapreparationmadefrom thecannabisplant,usually
consumedby__(A)Smoking (B)Inhaling (C)Drinking (D)
Snuffing
91)Thepotencyofmarijuanadependsonhowmuchof___ispresent.
(A)Many *(B)Resin (C)Ptyalin (D)Flower
TEAM DR. PASS CARES

92)Hashishisaconcentratedform oftheresintakenfrom theflower


ofthe____(A)Plant (B)Tree (C)Stone (D)House
93).Gradesofmarijuanaincluderegular____whichcontainsabout2%
to5% THC.(A)Alcohol (B)Depressants *(C)Marijuana (D)
Inhalants
94)WhenmarijuanaissmokedtheTHCabsorbedrapidlyintothe
____
(A)Mucous *(B)Blood (C)Water (D)Bone
95)Researchhasshownthatthereisconsiderablenegativeeffectof
marijuanaonthe____*(A)Brain (B)Nose (C)Mouth (D)Ear
96)Marijuanahasbeenlinkedtoa_____syndrome.
(A)Exceptional (B)Psychological *(C)Motivational (D)Unmotivational
97)Daily smokers ofmarijuana are continuously high because
marijuanaisneveroutoftheir____*(A)System (B)Body (C)
Head (D)Nostril
99)WhichofthefollowingisNOToneoftheeffectsofsmoking
marijuana
(A)Redeyes (B)Reactiontime (C)Sensoryperception *(D)
Normaldressing
100)____istostimulatethecentralnervoussystem
(A)Marijuana (B)Inhalants (C)Depressants *(D)Stimulants
101)Stimulants,usedtoreversementalandphysicalfatigue,are
increasinginuseamong(A)Adults (B)Aged *(C)Teenagers
(D)Children]
102)WhichofthefollowingisNOToneofthethreewellknown
categories ofstimulants (A)Caffeine *(B)Codeine (C)
Amphetamines (D)Cocaine
103)______isastimulantsderivedfrom thecocaplant.
(A)Cocaine (B)Caffeine (C)Amphetamines (D)
Marijuana
104)Takingcocaineresultsinanintense,short-livedhighforafew
momentsarestimulationfor____hours.(A)Oneorthree (B)Three
orfour(C)Oneortwo(D)Twoorthree
105)Anyform of____producesapowerfulpsychologicaldependence
oraddiction(A)Cocaine (B)Marijuana (C)Caffeine (D)
Amphetamines
106)Cocaineisashort-actingdrugrepeatedadministrationsare
neededtoavoid___Symptoms.(A)Red *(B)Withdrawal (C)
Additional (D)Unfailing
107)Excessiveuseofcocainecanleadtodeathaftereitheracute
TEAM DR. PASS CARES

___failureorcirculatorycollapse.(A)Intestine (B)Brain (C)Mouth


*(D)Respiratory
108)Itisacommonsighttosee____onthestreetsofNairobi,Kenya
andseveralotherbigcitiesinAfricasniffingglueinordertokeep
hungeratbay.
(A)Oldpeople (B)Agedpeople *(C)Youngpeople (D)Single
people
109)Youngpeoplebetweentheagesof__and___aretheprimary
usersofinhalants(A)11and12 *(B)11and15 (C)11and14 (D)
11and16.
110)Symptomsofinhalantusearealackof____
(A)Coordination (B)Un-coordination (C)Damage (D)Kidney
damage
111)Repeateduseofinhalantscanleadtothefollowingexcept____
(A)Braindamage (B)Liverdamage (C)Nervedamage *(D)Eye
damage
112)Themaineffectofdepressantsisthe____ofstimulants.
(A)Thesame *(B)Opposite (C)Resemblance (D)Automatic
113)_____depressthecentralnervoussystem.
(A)Inhalants (B)Alcohol *(C)Depressants (D)Marijuana
114)Barbituratesareaclassof____depressants
(A)CNS (B)SNC (C)NCS (D)NSC
115)Minortranquilizerscanbe____asenseofwell-being
(A)Reproduce *(B)Produce (C)Adapt (D)Create
116)Narcoticsofopiatesaredrugswhosemainisservedas______(A)
Inhalants (B)Depressants *(C)Analgesics (D)Nonanalgesics
117)Anexampleofcigaretteis_____(A)Malboro (B)Ogogoro (C)
Stone (D)Coffee
118)Thestreetnameforalcoholis_____(A)Ciga (B)Grass (C)
Conja *(D)Ogogoro
119)Thestreetnameforcannabisis_____
(A)Obi (B)Cocaine *(C)Indianhemp (D)Egovin
120)Anexampleofmildstimulantis_____
(A)Marijuana (B)Ciga *(C)Kolanuts (D)Cocaine
121)Anexampleofastrongstimulantis_____
(A)Valium 5 (B)Coffee (C)Booze *(D)Cocaine
122)Anexampleofadepressantis______
(A)Valium 5 (B)Petrol (C)Conja (D)Coffee
123)Anexampleofopiateis______
(A)Librium *(B)Codeine (C)Alabukun (D)Stone
TEAM DR. PASS CARES

124)Petrolisanexampleof____
(A)Panadol (B)Gbongo *(C)Volatileinhalants (D)Depressant
inhalant
125)Anexampleofover-the-counterdrugsis____
(A)Alabukun (B)Petrol (C)Cocaine (D)Grass
126)Anexampleofprescriptiondrugis_____
(A)Glue (B)Cocaine *(C)Antibiotics (D)Petrol
127)Oneofthestreetnamesofprescriptiondrugis____
(A)Tetracycline (B)Bovine (C)Librium (D)Stone
128)InAfricantraditionalsociety,thefollowingpeoplearetomain
peaceintheirdomainsinNigeria.*(a)Emirs,ObisandObas(b)
Pastors,MessengersandWomen(c) Men,Custom officersand
Police (d)Soldiers,NavyandWarders
129)Thefirstworldwartookplacebetween______and_____
*(a)1914-1918 (b)1920-1925 (c)1901-1905 (d)1905-
1910
130)Thesecondworldwartookplacebetween______and_______
*(a)1939-1945 (b)1920-1925 (c)1935-1940 (d)1950-
1958
131)WhenwastheNigeriancivilwar?
(a)1967-1970 (b)1960-1966 (c)1970-1975 (d)1980-
1986
132)______wastheBiafriansecessionistleader
(a)OdumegwuOjukwo(Lt.col.) (b)Gen.YakubuGowon
(c)TheophilusDanjuma (d)OlusegunObasanjo
133)WhatisthefullmeaningofNUC?
(a)NationalUniversities Commission (b)Nigeria Universities
Commission(c)NigerUniversitiesCommission (d) Northern
UniversalCommission.
134)PeaceandConflictWorkshopwasheldattheUniversityof
between____(a)25th-28thOctober2005 (b)25th-28thOctober2006
(c)25th-28thOctober2007 (c)25th-28thOctober2004
135)WhatisthefullmeaningofASUU?
*(a)AcademicStaffUnionofUniversities
(b)AcademicStaffofUniversalBasicSchools
(c)AssociationofUniversityUnion
(d)AssociationStaffofNigerianUniversities.
136)WhatisthefullmeaningofSSANU?
(a)SeniorStaffAssociationofNigerianUniversities
(b)StaffAssociationofNigerianUniversities
TEAM DR. PASS CARES

(c)SeniorStaffAssociatedUniversities
(d)StaffUnionofAcademicSociety
137)WhatisfullmeaningofNASU?
*(a)Non-AcademicStaffUnion (b)Non-AssociationStaff
Union
(c)Non-AssistedStaffUnion (d)NonAlliedStaffUnion
138)TheprimaryassignmentofLabourUnioninaUniversityis____
*(a)Toprotectthewelfareofitsmembers (b)Toorganize
strikes
(c)Tofighttheuniversityadministration
(d)TorecruitmemberstotheUnion
139)Oneoftheobjectivesofpeaceandconflictstudiesinthe
Universityis
*(a)TofindsolutiontoregularstrikesintheUniversities
(b)Toprovidetransportationforstudents
(c)Toprovidefreeeducationforstudents
(d)Toprovidefreehealthprogrammeforstudents.
140)OneoftheNationalquestionsinNigeriais_______
(a)Indigene/Non-indigeneissue (b)Transportation ]
*(c)Education (d)Health
141)ThethreerecognizedreligionsinNigerianare:
*(a)Africanreligion,Islam andChristianity
(b)Africanreligion,Judaism andChristianity
(c)Islam,ChristianityandBuddhism
142)BokoHaram isan____
*(a)Islamicsect (b)PoliticalMovement
(c)Socialgroup (d)Economicgroup
143)St.Theresa‟sCatholicChurchMadallaisin_____stateinNigeria
(a)NigerState (b)SokotoState (c)OsunState (d)Borno
State
144)PresidentGoodluckJonathandeclaredstateofemergencein
______localgovernmentsinNigeria.
(a)FifteenL.G.A.. (b)TwentyL.G.A. (c)TenL.G.A..(d)Twenty
fiveLGA
145)_____isthepresentchairmanoftheChristianAssociationof
Nigeria
*(a)PastorAyoOritsejafor (b)PastorWilliam Kumuyi
(c)PastorDavidOyedepo (d)PastorMoseOrimolade
146)OduaPeoplesCongress(OPC)isaYouthMovementfound
in____
TEAM DR. PASS CARES

*(a) South-WesternStates (b)North-EasternStates (c)


SouthEasternStates(d)North-WesternStates
147) The Federal Government of Nigeria granted Amnesty
programmetothemilitantsin______*(a)NigerDelta (b)South-
Western Nigeria (c)North-Eastern Nigeria(d) North-Western
Nigeria
148)ThePresidentofNigeriaLabourCongress(NLC)is_____
(a)AbdulwaheedOmar *(b)HassanSumann (c)Emmanuel
Ajoku
(d)OweLakenifa
149)ReligiousunderstandingcanberesolvedinNigeriathrough____
(a)Dialogue (b)Sectariancrisis (c)Newspaperreports
(d)PilgrimagetoMeccaandIsraelandHassanSumonuwasoncethe
Presidentof_____(a)NigeriaLabourCongress(NLC) (b)Nigeria
MedicalAssociation(NMA)(c)NigeriaUniversityCommission(NUC)
(d)NigeriaFootballAssociation(NFA)
150)ComradeAdamsOshimolewasaformerPresidentof_____
(a)TheNigeriaLabourCongress(NLC)
(b)TheNigeriaFootballAssociation(NFA)
(c)NigeriaMedicalAssociation(NMA)
*(d)PresidentofOoduaPeopleCongress(OPC)
151)TheAcademicStaffUnionofNigerianUniversitieswenton
strikein2011because::
*(a) The FederalGovernment failed to implement the 2009
agreement
(b)TheUnionrequestedfortheestablishmentofmoreuniversities
(c)ThePresidentofASUUwantedtobecomeaVice-Chancellor
(d)TheGovernmentisplanningtoscrapsomeuniversities
152) Whichofthefollowingisfalseabout“Problem”?
*(a)Itisadesiredoranidealstateofaffairs
(b)Itisadiscrepancybetweentheactualandidealstatesof
affairs
(c)Itisadifferencebetweenthecurrentanddesiredstatesof
affairs
(d)Itcreatesdifficulty
153)Followingfrom JohnsonandJohnson(2000),whichofthe
followingisnotaconcerninproblem-solving?
(a)Determiningtheactualstateofaffairs
(b)Determiningthebestmeansofmovingfrom theactualto
thedesiredstateofaffairs
TEAM DR. PASS CARES

(c)Specifyingtheidealstateofaffairs
*(d) Movingfrom thedesiredstateofaffairstotheactual
stateofaffairs
154)Adecisionis:
(a)Astateofaffairs
(b)Aconclusionabouttobereached
*(c)Ajudgmentpassedonanissueathand
(d)One‟smindtodecide
155)Decision-makinginvolvesallofthefollowingexcept
(a)Theactofmakingupone‟smindonanissue
*(b)Reachinganissueoraquestion
(c)Resolvinganissueandtakingastandonit
(d)Almostalwaysachoiceamongtwoormorepossibilities.
156)Afteradecisionismade,
(a)Itmustbere-examined
*(b)Itmustbeputintoeffect
(c)Itmustberevealed
(d)Itmustbeimplemented.
157)Decisionincertainareasofuniversitystudents‟lifecanhave
lasting impactsontheirlivesexceptinoneofthefollowing:
(a)Tojoinasecretcultoncampusornottojoin
(b)Tohavepre-maritalsexortowaittillmarriage
(c)Tocheatduringexaminationsornottocheat
*(d)Toplay„ludo‟ortoplaychess.
158)Whichofthefollowingisfalse?
(a)Problem-solvinganddecision-makingarepartsandparcel
ofeachother*(b)Problem-solvingispartofthedecision-making
process
(c) Decision-makingisacrucialstepintheproblem-solving
process
(d)Decision-makingisjustonestepinproblem-solving
159)Whichofthefollowingisnottrue?
*(a)Decision-makingandproblem-solvingarethesamething
(b)Asstudentsencounterproblemstheytrytosolvethem
(c) Insolvingtheirproblemsstudentshavetomakecertain
decisionsandchoices(d)Seldom doesastudentusethesame
methodforsolvingallproblems.
160)Whenastudentgetsintoafixthatseemstodefysolution,it
isusuallyawisestepto:(a)Runhelter-skelter (b)Waittillthe
problem solvesitself *(c) Seekcounselfrom aprofessional
TEAM DR. PASS CARES

counselor (d)Shoutatthefix
161)Thefollowingarepartsofdecisionmakingexcept
(a)Thinkingoveralternativeactions
(b)Usinganappropriatemethodtopickthealternativetobe
executed*(c)Askingfriendstoeliminatebadoptions
(d)Weighingtheadvantages/disadvantagesofeachalternative
162)Thecriteriaforeffectivedecisionsdonotincludeoneof
these,
(a)Theresourcesavailable(includingtime)arewellused
(b) The problem-solving ability ofthe decision makeris
enhanced
(c)Thedecisionisacteduponfully
*(d)Theproblem nolongerfrightens
163)Whichofthesereasonsareaboutwhysomestudentshavea
hardtimemakingdecision?
(i)Theydon‟tmeetallthecriteriaforeffectivedecisions
(ii)Theyhaveinnerconflictsabouttheirabilitytomakecorrect
decisions
(ii)Fearoftheconsequencesoftheirdecisions
(iv)Fearoffailureifthedecisionisimplemented
(v)Peerpressure
*(a)(i),(ii)(iii)(iv)and(v)
(b)(i),(ii)(iii)(iv)and(vi)
(c)(ii),(iii),(iv),and(v)
(d)(ii),(iii),(iv),(v)and(vi)
164)Arrangethefollowingseven-stepmodelofdecisionmakingby
Borman,Colson,
CoxandHerring(1981)inthecorrectsequence:
1.Gatherinformation
2.Weightheevidence
3.Identifytheproblem
4.Reviewmodifythedecision
5.Choosefrom amongthealternatives
6.Takeaction
7.Identifyviablealternatives
(a)1,2,3,4,5,6,7
(b)1,2,7,5,3,6,4,
(c)3,1,7,5,2,4,6
*(d)3,1,7,2,5,6,4.
165)Ifyou gathertrue/factualinformation on cheating during
TEAM DR. PASS CARES

examination,youare
likelytofindwhichoftheseasuntrue?
(a)Cheatingisrisky/dangerous
(b)Cheating requires skills/expertise that are difficult to
acquire
*(c)Everybodycheats
(d)Cheatersmaynotbecaught.
166)Ifyougathertrue/factualinformationonnotcheatingduring
examination,youarelikelytofindwhichoftheseasuntrue?
*(a)Notcheatingwilllikelyleadtofailure
(b)Notcheatingischoosingthepathofhonour
(c)Notcheatingcouldfacilitategoodcharacterformation
(d)Non-cheatersareatpeacewiththemselves.
167)Whichofthefollowingcounselsonpremaritalsexissound?
*(a)Pre-maritalsexisfraughtwithdangers
(b) Having pre-maritalsexdoesnotmeantthatyouhave
cheatedyoureventualspouse.
(c)Givinginforpre-maritalsexisshowingreal/truelove
(d)Pre-maritalsexissanctionedbythesociety.
168)Whichofthefollowingstatementsonpre-maritalsexisfalse?
(a)Waitingtillmarriagefacilitatescharacterdevelopment
*(b)Virginityishardlyappreciatedthesedays
(c)Theuseofcondom forpre-maritalsexisnot100%safe
(d)The“everybodydoesit”isfalse
169)Whichofthefollowingstatementsaboutcultsoncampusare
true?
1. Cultsusuallycarryanauraofmysticism
2. Requirementsformembershiparetotallyrevealedright
from theonset
3. Withdrawalofmembershipiseasy
4. Membership is costlyin terms offinancialand time
commitments
5. Membership leads to the erosion ofsome ofone‟s
liberties.
(a)1,2,4,and5
(b)2,3and5
(c)1,2and4
*(d)1,4and5
170)Ifyouchoosenottojoinacultoncampus,then
(a)Youarelikelygoingtofailinyourexaminations
TEAM DR. PASS CARES

*(b) Youmayfindthatsomenon-culticstudentstoohave
excelledinthepast
(c)Yourpersonallibertieswillbefreelyinfringedupon
(d)Youwillnotfindagoodnon-culticgrouptojoinoncampus.
171)Which ofthe following statements is a wise counselfor
universitystudentwhentemptedorinvitedtocheatinexaminations,
engageinpre-maritalsexofjoinasecretcult(a)It‟snoteverystudent
whocanacquiretheskillsforsolvinghis/herproblemsandmaking
decisions (b) A student should not be made to face the
consequencesofhis/herdecisions*(c)A studentshouldnotsay
„yes‟whenhe/shewantstosay„no‟(d)Nostudenthastherightto
judgehis/herownbehaviour,thoughtsandemotions.
172)The numberofstepsin Krumbottzand Thoresen‟s(1976)
decisionmakingmodelis:(a)6 (b)7 *(c)8 (d)9
173)ThenumberofstepsinWelker‟s(2008)decisionmakingmodel
is
*(a)6 (b)7 (c)8 (d)9
174)Whichofthefollowingisuntrueaboutthedecisionmaking
modelof
Borman,Colson,CoxandHerring(1981)?
(a)Itiseasytofollow (b)It‟sstepsaresequential
(c)Itsstepsarelogical *(d)Itstepsarecyclical
175)In what year did Kohler study the behaviour of caged
Chimpanzeestryingtosolveaproblem?
(a)1972 (b)1939 (c)1993 *(d)1927
176)Whichofthefollowingisnotoneofthebavioursobservedby
Kohlerwatching a Chimpanzee trying to solve the problem of
reachingabunchofbananas?
(a)Throwingastickatthebananas *(b)Pluckingonebananaata
time
(c)Jumpingfrom abox (d)Leapingwildlyfrom theground.
177)Inastudydesignedtounderstandhow Chimpanzeestryto
solveaproblem,whatterm didKohlerusetodescribethecognitive
processunderlyingthebehaviouroftheChimpanzee?
(a)Outsight (b)Hindsight *(c)Insight (c)Suddensight
178)Whichofthefollowingisbothacommonandacriticalproblem
that
undergraduatesfaceoncampus?
(a)ToreadGNS211beforereadingCHM221
*(b)Tocheatornottocheatinanexamination
TEAM DR. PASS CARES

(c)Tohaveteatorcoffeewithone‟sbreak-fast
(d)ToplaylawntennisortabletennisduringgamesonWednesday.
179)Step4ofthe7-stepsmodelofdecisionmakingbyBorman,
Colson,CoxandHerring(1981)Is*(a)Weightheevidence(b)Identify
viablealternatives(c)Choosefrom amongthealternatives(d)Gather
information
180)Inthe7-stepmodelofdecisionmakingbyBorman,Colson,Cod
and
Herring(1981),thesteptitled“TakeAction”meansthesamethingas:
(a)Thinkofthedecision(b)Actontheaction*(c)Makeaplanfor
implementingthedecision (d)Makeforthetimetoact
181)Inthe7-stepmodelofdecisionmakingbyBorman,Colson,Cox
andHerring(1981),thesteptitle“Weightheevidence”meansthe
samethingas:(a) Makeaplanforimplementingthedecision(b)
Assess the weight of the evidence (c) Weigh the balanced
alternatives*(d)Evaluatetheremainingalternatives In the 7-
stepmodelofdecisionmakingbyBorman,Colson,CoxandHerring
(1981),thesteptitled“Reviewthedecision”isthesamethingas:(a)
Modifytheplan (b)Changeyourchoice*(c)Evaluatetheaction
taken (d)Thinktheactionthrough
182)Step3ofthe7-stepmodelofdecisionmakingbyBorman,
Colson,CoxandHerring(1981)is*(a) Identifyviablealternatives
(b)Gatherinformation(c) Identifytheproblem (d)Choosefrom
amongthealternatives
184)KrumboltsandThoresen‟s(1976)modelofdecisionmaking
wasdesignedtobeusedbycounselorswithclientswho:
*(a)Havetroublemakingdecisions(b)Finditdifficulttojoinpeers
inmakingdecisions(c)Finditdifficulttoimplementtheirdecisions
(d)Finditdifficulttoreviewtheirdecision.
185)Whichofthefollowingstatementsistrue?
(a)KohlerreportedFeldman‟sstudyonChimpanzees*(b)Feldman
citedKohler‟sstudyonChimpanzees(c)KohlerandFeldmancited
eachother‟sstudyonChimpanzees(d) KohlerandFeldmanboth
citedanearlierstudyonChimpanzees.
186)Whowrotethebooktitled“WhenIsaynoIfeelguilty”in1975?
(a)V.G.Zunker *(b)M.J.Smith (c)J.Wallace
(d)D.W.JohnsonandF.P.Johnson
187)Whowrotethebooktitled“Don‟tsayyeswhenyouwanttosay
no”in1990?(a)D.W.JohnsonandF.B.Johnson (b)M.J.Smith
(c)J.Wallace *(d)H.Fensterheim andJ.Baer
TEAM DR. PASS CARES

188)Whichofthefollowingstatementsistrue?
*(a)Severaldecisionmakingmodelsareavailableintheliterature
(b)The7-stepmodelofdecisionmakingisthebestavailable
(c)Thenumberofstepsindecisionmakingdeterminesitsquality
(d)Thefewerthemodelsusedtheeasierdecisionmakingbecomes.
189)Whatarethenextsixnumbersintheseries13233343_____?
(a)533637 (b)356337 (c)536373 *(d)336699
190)How canstudentfetchexactly11litresofwaterwiththree
containershavingthefollowingcapacity(a)5litres;(b)7litresand(c)
28litreswithingusinganyothervesselorgadjet?
(a)Heshouldpourthewateravailabletogetheranddivideitintotwo
partsof11and29litres*(b)Heshouldpourthewateravailable
togetheranddivideitintothreepartsof11,10and9litres(c)He
shoulddraw out5litresonceand7litrestwicefrom the28-litre
container.*(d)Heshoulddraw out7litresonceand5litrestwice
from the28-litrecontainer
191)Whichofthefollowingstatementsistrue?Asastudent:
*(a)Youhavethepotentialtosolveproblemsthatcomeyour
way
(b)Youhavethepowertocallforthproblemsthatcomeyour
way
(c)Youhavepotentialtoempoweryourawareness
(d)Youhaveproblemsthatpotentateyourpower
192)Whocounseledstudentsthus:“youshouldnotbeintimidated
whenfacedwithproblemstosolve…”?
(a)J.E.Spirer *(b)C.McNamara (c)J.Beckno (d)V.G.
Zunker
193)Baseballistobatastennisisto…….
(a)serve (b)hit (c)ball *(d)racket
194)Thestorytitled“itisinyourhand”istoteachalessonthat:
(a)Ayoungmancannotbeaswiseasanoldman
(b)Astoryisanoldsagefabletomakeuswiser
*(c)Thekeytosolvingyourlife‟sproblemsisinyourhand
(d)Youhandisthekeytoyourlife.(
195)Decision making involves a conscious,systematic process
whichstudentscanlearnandperform betterwith…..
(a)Practice (b)Caution (c)Concentration (d)Silence
196)Aspeople(includingstudents)encounterproblemsinlife,they
tryto:
(a) Solvethem (b)Decidethem (c)Manipulatethem
TEAM DR. PASS CARES

(d)Dissolvethem
197)Ifyou choose notto have pre-maritalsexbutto waittill
marriagewhichofthefollowingevidenceswouldbefoundtobe
untrue?
(a)Waitingcarriesnoguiltfeeling
(b)Thateverybodyindulgesinpre-maritalsexisuntrue
*(c)Waitingwouldfacilitatewarpedcharacterdevelopment
(d)Mostreligionsfrownatpre-maritalsex.
198)Whyisitbettertoconsultacounselor/mentor/confidantofthe
samesexandnotofoppositesexwhenthepressuretomakea
wrongdecisiongetstoomuch?
(a)Because„bidsofthesamefeatherflocktogether‟
(b)Because„astitchintimesavesnine‟
*(c)Soasnottogo„from fryingpanintofire‟
(d)Sothatyoucanlearnbetter
199)Ithasbeenfoundthatonceastudentjoinsacultoncampus:
(a) Maintainingmembershipiseasyifheknowshow toplayhis
cards
(b) Membership becomes easy to maintain *(c) Withdrawal
becomesdifficult
(d)Hispersonallibertiesareassured
200)A studentwho wishes to take the properaction against
cheatinginexaminationswilllikelynotdowhichofthefollowing?
(a)Attendalllectures/practicalspunctually(b)Studyalittleharder
(c)SubmitallCAassignmentsproperlydone*(d)Makephonecallsto
befriendcheaters
201)Inthe7-stepmodelofdecisionmakingbyBorman,Colson,Cod
andHerring(1981),thelaststepisotherwisetitled:*(a) Evaluate
theactiontaken(b)Takeaction(c)Modifythefinalplan(d)Choose
thebestalternatives
DIVISIONC
1)TheNigerDeltaproblem hasitsrootsinthecreationofNigeriaby
thecolonialadministrationin(a)1960 (b)1966 (c)1976 *(d)
1984
2)NigerDeltaRegionisaminoritygroupin(a)RiverStateandKwara
State
(b)MiddleBeltStatesofBenueKogiandPlateau
(c)CrossRiverStateandAkwaIbo*(d)BayelsaDeltaandRivers
3)BeforetheadventofoilinNigeria,thecountry‟seconomicbane
staywas
TEAM DR. PASS CARES

(a)Oilandgas (b)Dieselandpetroleum
(c)Weavingandcalabashworks *(d)GroundnutandCocoa
4)ThepredominanttribesofNigerDeltaare
(a)Igbos,CalabarandEfik (b)Jukun,OkunandIdomas*(c)Irhobo,
Ijaws,IshekirandIsoko (d)Fulani,YorubaandKanuris
5)AsaresultofoilspillageintheNigerDeltaregionthereareno
*(a)Aquaticlifeandwaterforthepeople (b)landforgrazing
theiranimals (c)Noelectricitylight (d)Zeronightlife
6)WhatisthefullmeaningofMOSOP
(a)MovementofStudentofPortHarcourt
(b)MovementofSufferingPeople
*(c)MovementoftheSurvivalofOgoniPeople
(d)MovementoftheSurvivalofOgojaPeople
7)TheissueoftheNigerDeltaistraceabletosomenotableelders
(a)Alh.Saraki (b)ChiefOlusegunObasanjo (c)ChiefSolomonLar
*(d)ChiefEdwinClark
8)ThechiefexecutivesofthethreeNigerDeltaStatesare
(a) EdwinClark,GreatOgoboni, Tompolo*(b) RotimiAmaechi,
EmmanualUduagham,TimiPretySitra
(c)GbengaDaniel,Babatunde,Fashola,SegunOni
(d)GabrielSusan,OrjeKabe,Sam Egwusi
9)Nigeriapracticesafederalconstitutionwhereby
(a)Regionsarestrongerthanthecentre
(b)Thestatesandregionandstrongerthanthecentre
*(c)Thecentreisstrongerthantheregion
(d)Theregionscontrolrevenueallocation
10)Thepre-colonialNorthernNigeria,theearlyeconomicbanestay
was
(a)Yam (b)Kolanuts (c)Athlets *(d)Groundnuts
11. MENDisamilitiagroupin
(a)Niger (b)Benue (c)Lagos *(d)NigerDelta
12)TakingofhostagesintheNigerDeltaisaresponseto
(a)Questforstatecreation (b)Demandformoreoilcompaniesin
thearea*(c) Demandforequitablerevenueallocation(d)Release
ofallMENDDetainees
13.Nigeriaiscurrentlya
(a)Unitaryconstitution (b)Republicanconstitution
(c)Ohgarchiconstitution*(d)Federalconstitution
14.Theproblem ofNigerDeltaistraceableto
(a)TheUnitaryconstitution (b)Therepublicanconstitution
TEAM DR. PASS CARES

*(c)TheFederalconstitution (d)Failureofmilitaryrule
15)IntheviewoftheFederalgovernment,theagitationintheNiger
Deltaisa*(a)Sessionistbid (b)Guerelawarfare (c)Remoting
controlledbyNigerDeltaelites (d)Wartribalwar
16. Section162(2)oftheConstitutionstipulates
(a)20percentmoneygeneratedfrom oiltooilproducingareas
(b)30%tooilproducingarea (c)50%tooilproducingarea
*(d)13%tooilproducingarea
17) Whoownsoil?
(a)TheNigeriaarmy *(b)Nigeria (c)States
(d)Localcommunities
18) MostoftheSouthSouthGovernorscametopowerwithoutany
viableagendaso
(a)Theythoughtofpoliticalsuicide
*(b)Theysawresourcecontrolasaveritablepedestaltoforge
one
(c) Theysaw resourcecontrolasawaytosettlepolitical
scores
(d)Theysawresourcecontrolasawayofgeneratingmoney
forfriendandfamily
19) Beforetheadventofoilincommercialquantitiestheeconomy
ofWesternRegiondependedon
(a)Cottonandgroundnut (b)SoyabeansandAmala
*(c)Cocoaandtimber (d)Sorghum
\20)KingWilliam Dappapepplewasthekingof
(a)Adagbagiri (b)Ughele (c)Bonny (d)Okirika
21. KingJajahadhiskingdom in
(a)Warri (b)Sapele *(c)Opobo (d)Benin
22. NanaOhomuoverseetheactivitiesofthe
(a)Ijaws *(b)Itsekiri (c)Urhobo (d)Igbos
23. IsaacAdakaBoro‟srevoltwastodraw governmentsattention
to
*(a)OppressionofthepeopleoftheNigerDelta
(b)ThecreationofNigerDeltaState
(c)ThecreationofNNDC
(d)Surpluswasteofoilresourcesinthearea
24. In1960therevenueallocationwas
*(a)50% (b)20% (c)18% (d)80%
25. In1975therevenueallocationwas
*(a)20% (b)30% (c)45% (d)18%
TEAM DR. PASS CARES

26. Whilein1982itshrinkto
(a)11% (b)25% *(c)15% (d)35%
27. TheOgoniBillofRightswasendorsedbyalltraditionalrulers
and eliteofOgorilandin
(a)1960 (b)1989 (c)1970 *(d)1990
28. ThehangingofKen-Saro-WiwabyGen.SanniAbachawasin
(a)2001 (b)1960 *(c)1995 (d)1998
29. Shelltransnationalcooperationoperatesmainlyintheoilrich
areasof(a)AdamawaPlateau (b)Benue (c)LagosWater
front
*(d)NigerDelta
30. Ken-Saro-Wiwa was principally concerned with the Ogoni
struggle
whichhesawintermsofastruggleagainst
(a)HumanRightsabuse *(b)Environmentaldegredation
(c)ChildLabourtrafficking (d)Womanrights
31. Thegoosethatlaysthegoldeneggmustbemadetohavea
substantialshareofit.Whateggarewetalkingabout
(a)gesseegg (b)chickenegg *(c)oil (d)guineafowl
egg
32. Obo Orovammen of Benin was deported to ___ forhis
effontennytotheBritish
(a)Kano (b)PortHarcourt *(c)Calabar (d)Aba
33. NigeriaGovernmentderivesupto95% ofexchangeearnings
from
(a)GroundnutandCocoa (b)TinandColumbite
(c)Ironore *(d)Crudeoil
34. TheLandUseActof1978redefinedtheLegalprocessofLand
ownershipandvestedthepowers
(a) The PresidentofNigeria who could revoke a rightof
occupancy
*(b) The State Governorwho could revoke the rightof
occupancy
(c)LocalGovernmentChairmanwhocouldrevoketherightof
occupancy
(d)TheChiefJudgeoftheFederation
35. The1965Petroleum ActVestedtheownershipofallknownoil
depositintheNigerianStateto
*(a)FederalGovernment (b)StateGovernment (c)Local
Communities(d)OilCompanies
TEAM DR. PASS CARES

36. TheKaimanDeclarationofallIjawYouthConferencewas
(a)June1995 *(b)December1998 (c)January1997 (d)
July1998
37. OilExplorationLicense(OEL)areusuallygrantedby
*(a)MinisterforPetroleum Resources
(b)PresidentoftheFederal
(c)StateGovernorsofOilrichstates
(d)SecretaryGeneralofOPEC
38. OneofthecardinalpointoftheOgoniBillofrights
*(a)PoliticalcontrolofOgoni,affairsbyOgonipeople
(b)RighttochoosethePresidentfrom Ogoniland
(c)ThechooseofOgonipeopletouseOgonioilthewaythey
like
(d)DirecttheaffairsofalloilcompaniesinOgoniland.
39. WhichoftheseisnotpartoftheOgoniBillofRight
(a) TherighttocontrolanduseafairproportionofOgoni
resourcesfordevelopment
(b)AdequateanddirectrepresentationasarightinallNigerian
nationalInstitution
(c)TherighttoprotecttheOgonienvironmentandecology
from degradation
*(d)TherighttoelectanOgonimanaspresident
40. MENDislikethe
*(a)OduaPeopleCongress (b)Asun
(c)Organizedlabour (d)NANS
41. IstheNigeriaStateatrueFederalsystem?
*(a)No (b)Yes (c)Notyet (d)Past
42. InaUnitaryGovernmentthecentreisstrongerthan
*(a)Theregions (b)Theregionsaremorestronger
(c)Parliament (d)Policeandarmy
43. TheeightOgonimembersofMOSOPthatwereexecutedwere
alsoaccusedofmurdering
*(a)TenOgonimember
(b)FiveOgoniyouths
(c)FiveKalambanipeople
(d)TenOkirikapeople
44. CherronisnotanoilcompanyinNigerDelta
(TrueorFalse)
45. Totalasoneofthemajoroilcompaniesisresponsibleforoil
explorationin
TEAM DR. PASS CARES

(a)PortHarcourttown (b)AbbaExpressway *(c)Ogoni


land (d)Onitsha
46. GeneralAbachakillingoftheOgonieightalongsideKen-Saro-
Wiwawasasaresultoftheirtakingthelawintotheirhandsby
thosetheycalled____whobetrayedthem
(a)Vultures (b)Jackals (c)Dogs (d)Lions
47. Resourcecontrolisagitationforcontrolof
*(a)Resourcefrom NigerDelta (b)Minorityattention
(c)Politicalrelevance (d)CreationofNigerDeltaPolicyand
Army
48. The Exclusive FederalJurisdiction overnaturalresources
appliesonly
Oilandgas
(a)TinandColumbite *(b)Tooilandgas (c)Hidesand
skin
(d)Goldanddiamond
49. OiltradeintheNigerDeltahasbrought___from successive
Nigeria
Administration
*(a) Sorrow,repression and intimidation (b)Money,
happinessandjoy(c) Prosperity,richnessandgrowth (d)
Aparthy,distressand hatred
50.Incolonialtimestheoiltradeproduced___whoaremerchantsin
NigerDelta
*(a)Nationalists (b)Soldiers (c)Nativeadministrators (d)
Explorers
51. The Exclusive FederalJurisdiction overnaturalresources
appliesonly
(a)Cocoa (b)Palm oil (c)Hidesandskin *(d)Oilandgas
52. TheNigerDeltaRegionwashithertocalled
(a)RiverState *(b)OilRiversProtectorate (c)DeltaOil
Region
(d)CalabarProtectorate
53. TheLateObaofBeninObaOvoramenwasdeportedbythe
BritishintheirQuestforoilcontrolto
(a)Kalabari (b)Warri (c)Sapele *(d)Calabar
54. KenSaro-Wiwabeforehisdeathwasabletoput
*(a)NigerDeltaRegiononWorldMap
(b)PutshellandtheFederalGovernmentontheCourtof
InternationalPublicopinion
TEAM DR. PASS CARES

(c)RiverStateintheInternationalCourtofJustice
(d)PutNigeriaasthebiggestoilexporterintheworld
55. TheOgoniBillofRightswasendorsedbyalltraditionalrulers
and
eliteofOgonilandin
*(a)1990 (b)2011 (c)1996 (d)1914
56. KenSaroWiwaandhiscompatriotswerehangedin
(a)1990 *(b)1995 (c)1993 (d)1991
57. KenSaroWiwadeferredtheOgonistruggleas
(a) Freedom forthe NigerDelta Region *(b)As an
environmentalissue(c)Apoliticalissue (d)AnEconomic
issue
58. The FederalGovernmenthas response to the questfor
resourcescontrolby
(a) Palliativemeasures *(b) Blackmail (c)Awardof
contract
(d)Appointmentsofboards
59. TheFederalGovernmenthashandledtheissueof resource
controlliketheBritishwith (a)Kidgloves *(b)Sledgehammer
(c)Cometandstick (d)Kidness
60. Thosetermed“vultures”wasasaresultof
*(a)them beenseenastraitors
(b)aspatriots (c)astrueNigerDeltaindigenes
(d)astruecompatriots
61. Thecurrenttrendsubsidyprotestisabout
(a)NigerDeltaQuestion (b)RemovalofResourceControl
*(c)RemovalofFuelsubsidy (d)Resourceallocation
62. TheOilMineralProducingAreaDevelopmentCommission(a)
supersededtheBayelsaElection (b)supersededthe3percent
derivation fun *(c)superseded the NDDC activities (d)
supersededtheactivitiesofshell
63. KingWilliam DappaPeppleofBannywasancasualtyofBritish
imperialism whenhewasexiledin
(a)1929 (b)1859 (c)1914 (d)1970
64. InNigeria,oilisthickerthan
(a)Water *(b)Blood (c)Palm oil (d)Cocoa
65. Nigeriacurrentlyisderivingasmuchas
(a)65%ofitsexchangeearningsfrom oil
*(b)95%ofitsexchangeearningsfrom oil
(c)90%ofitsexchangeearningsfrom oil
TEAM DR. PASS CARES

(d)85%ofitsexchangeearningsfrom oil
66. Theoilwealthhasbrought
(a)WealthandprosperitytotheNigerDeltaregion
*(b)Sorrowrepressionandintimidationfrom successive
administration
(c)InNigeria,colonialorpostcolonial
(d)AboutmanyMillionairesintheNigerDeltaarea
67. TheAmnestyprogrammeastargetedatyouthsfrom
(a)BenueState *(b)NigerDeltaRegionmilitias
(c)Federalcapitalterritory (d)Youthsfrom Lagos
68. TheNigerDeltaRegionfacesamongstmanyproblemsthe
issueof
*(a) Land scarcity,Swampy terrain and high population
density
(b)Abundantportabledrinkingwater
(c)Abundantagriculturallandforfarming
(d)Alowpopulationgrowth
69. OnemajorareaofconflictistheNigerDelta
(a)ischieftaincypalaver *(b)compensationmoney
(c)palliativemoney (d)subsidyremoval
70. OneoftheprimaryobjectiveoftheOgoniBillofrightsis
(a)MoneyforallOgonipeople
*(b) TherighttoprotecttheOgonienvironmentandecolocy
from degradation
(c)GovernorshipofthepeopleofOgoniland
(d)ProductionofHeadofState

Team Dr. Pass wishes you best of luck

Related Interests