Paradoxul gemenilor

1 octombrie 2010 22:18

"Paradoxul gemenilor" reprezintă o temă de gandire din teoria relativității restrânse, în care o persoană călătorește în spațiu cu o viteză apropiată de viteza luminii, iar când aceasta se întoarce înapoi pe Terra, află că este mai tânăr decât fratele lui geaman. Cu alte cuvinte, dacă ambii frați ar avea asupra lor un ceas, sincronizat unul cu celălalt, ceasul celui care a călătorit în spațiu va rămâne în urma. Pare a fi un paradox, deoarece și fratele care a rămas pe Pamânt este considerat în mișcare față de cel din spațiu.
Acest experiment imaginar a apărut odată cu teoria relativității restrânse emisă de către Albert Einste în care spunea că timpul nu este absolut ci relativ. Noțiunea de "paradox al gemenilor" a apărut în 1911, și a fost enunțat de către Paul Langevin, în încercarea de a explica pe înțelesul tuturor teoria lui Einstein.

Ad literam, nu este corect spus paradox deoarece acesta se referă la rezultate inerent contradictorii, adică logic imposibile, pe cand diferența de timp ilustrată de această poveste a gemenilor este un fenomen natural și explicabil.
Trecerea timpului pe navă, și deci îmbătrânirea călătorilor, va fi încetinită cu x= , întotdeauna , pentru cei din

subunitară(mai mică decât 1, mai mare decât 0). Adică, dacă pe Pământ au trecut navă, timpul petrecut va fi de

Dacă cei din navă calculează la rândul lor particularitățile călătoriei din punctul lor de vedere, cunoscând faptul că Pământul se mișcă relativ la nava aflată la viteza v pe parcursul drumului, vor observa ca drumul se contractă, . Timpul petrecut de ei în navă va fi deci devine mai scurt, conform factorului de mai devreme: egal cu
Exemplu: fie

x=
Observație Pământ:

,unde

Fizica Page 1

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful