ARAHAN/CARA MENGGUNAKAN KOMPUTER

(A)MEMULAKAN OPERASI
TEKAN SUIS “ON” DI KOTAK AVR DAN TUNGGU HINGGA LAMPU MENYALA 2. TEKAN SUIS UTAMA PADA CPU PC 3. TEKAN PADA PAPARAN “ STUDENT”. 4. ANDA BOLEH MEMULAKAN OPERASI ANDA SETELAH TETINGKAP “WINDOWS” MUNCUL. 5. TUNGGU JIKA “SCANDISC” BEROPERASI SEBELUM PAPARAN “WINDOWS”.
1. AMARAN: JANGAN TEKAN SUIS “OFF” AVR SEMASA KOMPUTER SEDANG MEMULAKAN OPERASI. TINDAKAN INI BOLEH MENGAKIBATKAN KEROSAKAN PADA HARD DISC (PERLU DIGANTI) ATAU KEROSAKAN PADA SISTEM OPERASI KOMPUTER. PERINGATAN: SILA SCAN DAHULU PENDRIVE ATAU DISKET/CD ANDA DENGAN ANTI VIRUS SETIAP KALI UNTUK MENGELAK PC ROSAK.

(B)MENUTUP OPERASI
1. TEKAN ‘START’ 2. TEKAN ARAHAN “SHUT DOWN / TURN OFF”. 3. TUNGGU SEHINGGA SKRIN HITAM MUNCUL. 4. TEKAN SUIS “OFF” (AVR) 5. KEMASKAN “KEYBOARD”,“MOUSE”,“HEADSET” DAN MASUKKAN KERUSI DENGAN RAPAT.
AMARAN: JANGAN TEKAN SUIS “OFF” AVR SEMASA KOMPUTER SEDANG MENGHENTIKAN OPERASI. TINDAKAN ITU BOLEH MENGAKIBATKAN KEROSAKAN PADA HARD DISC (PERLU DIGANTI). PERINGATAN: PASTIKAN ANDA TELAH MENCATAT NAMA ANDA. JADILAH PENGGUNA YANG BERTANGGUNG JAWAB. JAGA KESELAMATAN KOMPUTER. PASTIKAN ANDA TIDAK MENINGGALKAN SAMPAH DAN BARANG ANDA.. JAGA KEKEMASAN DAN KEBERSIHAN SETIAP MASA.
@Mus/SMK Mambau/Pusat Akses 2007

Related Interests