De la lume adunate şi în orele de matematică utilizate. Viteazul moare o dată, fricosul de o mie de ori. Dă-mi o pace şi-ţi dau două.

Mielul blînd suge la două oi. Cine dă cu o mînă ia cu amîndouă. Decît o mie de vrăbii în streaşină, mai bine una în mînă. E bun de cap, dar două-s mai bune. Patru ochi văd mai bine. Cu o ceapă şi o ridiche nu se face grădina. O nucă nu sună în sac. Un copac nu face pădure. Cînd se rupe o verigă, tot lanţul se desface. O mînă spală pe alta şi amîndouă – obrazul. Cine a aflat un prieten adevărat, o comoară în viaţă a cîştigat. În fiecare sat să-ţi faci cîte o casă. Un prieten face mai mult decît o pungă cu galbeni. Şapte pe unul nu-l aşteaptă. Cu cine te aduni, te asemeni. Decît un duşman, mai bine zece prieteni. Cînd sunt doi, puterea creşte. Un singur duşman e destul să dărîme ce a lucrat o mie de prieteni. Un ceas de dimineată face cît trei de după amiază. Cine nu ştie nici o meserie e ca ursul în vizuină. Din lipsa unui cui se desface căruţa. Nici oaia cu doi mei, nici lupul flămînd. O oaie rîioasă strică toată turma. Unde-s şapte fee-n casă, nici cîlţi în casă, nici mălai pe masă. Pe un cap bun stă bine şi căciula ruptă. Mintea n-o măsori cu kilogramul. Înţeleptul învîrteşte de şapte ori limba-n gură, înainte de a vorbi. Cine ştie carte are patru ochi. La un car de învăţătură e bună o lingură de minte. Cînd latră un cîine bătrîn , ieşi afară. Mai bine o dată să vezi decît de o sută de ori să auzi. Corabia cu doi cîrmaci se îneacă. Fii cu ochii în patru. Băţul are două capete. Bagă-n casă un mărăcine decît pe oricine. De şapte ori măsoară şi o dată taie.

O vorbă înţeleaptă e un bun prietn la vreme de nevoie. sau nesărată. Tu îi spui una. Cu două bucătărese iese ciorba sau prea sărată. Cine umblă în două luntri cade în apă. Cine întreabă de două ori nu greşeşte nici o dată. pune-ţi trei lăcăţi: la inimă.două. du-te şi te culcă. O vorbă i-a scăpat şi a fost spînzurat. joacă baba de se strică. Rabdă un ceas şi vei trăi un an. e de vină el. eşti de vină singur. Pentru un purice nu azvîrli plapuma pe foc. Cînd spui minciuna. Cînd îi vorbi. cînd te-a înşelat el. mai bine cu un deştept la pagubă. Cu anevoie un gînd în două inimi a se ascunde poate. Trenchea-flenchea trei lei perechea. mai bine una şi bună. C-o minciună boierească trăieşti o zi. Adunările rele strică deprinderile bune. Una vorbeşte şi alta gîndeşte. Cine fură azi o ceapă mîine fură şi o iapă. Cînd trei spun că eşti beat. Cine fură azi un ac mîine fură un gînsac. două bătăi – da. O vorbă bună stinge focul mai curînd decît o butie de apă. O singură vorbă e de ajuns celui ce va să te înţeleagă. la gît şi la gură. mai bine o sută dată. Decît zece trebi şi rele.Cine ia pe datorie plăteşte de două ori. Pentru o vorbă de nimica. Omul are două urechi şi o limbă: de două ori mai multe să audă decît să vorbească. . La butucul viţei trei vlăstari cresc: unul al sănătăţii. Decît cu un prost la cîştig. Decît o mie jurată. Cu o mînă te mîngîie şi cu alta te zgîrie. Două mîncări nu strică. Cînd te-a înşelat cineva o dată. Cine fură o dată e hoţ totdeauna. altul al veseliei şi altul al tulburării. să o crezi pe jumătate. Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decît cu o bute de oţet. el ţie. Un nebun aruncă o piatră în fîntînă şi zece deştepţi n-o pot scoate. Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul. Cînd treci ţara orbilor. Cine fură azi un ou mîine fură şi un bou. închide şi tu un ochi.

Doi harbuji într-o mînă nu poţi ţine. Cu o lingură de apă faci un car de glod. ca o apă curgătoare. Din două rele alege pe cel mai mic. Tîlharul cu un păcat şi păgubaşul cu zece. Nu-i vinovat cine mănîncă şapte pite. Un rînd de iarbă se coseşte şi altul creşte. Un ceas dimineaţa e cît trei după-amiază. Două ouă cînd se ciocnesc. O dată moare omul. Două mîţe în sac nu încap. Cu o rîndunică nu se face primăvara. al treilea cîştigă. . cînd ştii s-o întrebuinţezi. Pentru un cui pierde potcoava. Două femei rele nu fac cît una bună. Omul este mai slab ca o floare şi mai tare ca o piatră. Un rău niciodată nu vine singur. Cloşca care cuprinde ouă multe nici un pui nu scoate. O zi de primăvară hrăneşte un an. Trei lulele. Lumea e amăgitoare.Cine înseală o dată înseală şi a doua oară. Leagă punga cu o sută de noduri. unul trebuie să se spargă. Iei cîte unul şi dai cu pumnul. Unde-a mers miia meargă şi suta. trei dughene – capul plin de socotele. Cine ia pe datorie plăteşte de două ori. două de luat. femeia şi banul. O zi face cît trei. Nu umbla cu doi bani în trei pungi. Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul. Negustorul are trei mîini: una de dat. ca o floare trecătoare. Dai un deget şi-ţi ia mîna toată. Lumea nu s-a făcut într-o zi. ci acel ce i le dă. Cînd doi se ceartă. Trei lucruri nu lasă în pace pe om: vinul. Un ceas la vreme face cît o mie la nevreme. Iuda pentru 30 de arginţi a vîndut pe Hristos. Două cuţite tăioase nu pot sta într-o teacă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful