You are on page 1of 5

PROIECT DIDACTIC

Unitatea de invatamant: Scoala Gimnaziala Movila Banului
Data: 11.12.2017
Clasa a II-a
Disciplina: Religie Ortodoxa
Titlul lecţiei: Traditii religioase de Craciun- Colindele
Tipul lecţiei: comunicare de noi cunoştinţe
Durata lecţiei: 45 min.
Competenta generala : Explorarea activă a unor elemente din viaţa de zi cu zi, din perspectiva propriei credinţe.
Competente specifice :
C1: Explicarea unor aspecte specifice propriei credinţe religioase.
C2:Explicarea rolului diferitelor sărbători şi evenimente cu conţinuturi şi semnificaţii religioase, cu incidenţă asupra
vieţii familiei şi comunităţii;
C3: Explicarea rolului diferitelor sărbători şi evenimente cu conţinuturi şi semnificaţii religioase, cu incidenţă asupra
vieţii familiei şi comunităţii.
Competente derivate :
- Relatarea unor povestiri cu continut religios ;
- Audiere/invatarea unor colinde de Craciun ;
- Exemplificarea unor aspecte legate de evenimentele religioase, cu ajutorul mijloacelor audio-vizuale.

2. Colindele sunt nişte cântări care se cântă în perioada Crăciunului şi amintesc tuturor care le ascultă despre Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Se anunţă și se scrie pe tablă (caiete) titul lecţiei. Astăzi vom învăţa despre traditiile religioase de Craciun. in special despre colinde. Pregătirea elevilor pentru receptarea noilor cunoștinţe: Ce sarbatoare mare se apropie? Care sunt obiceiurile pe care le fac crestinii in apropierea acestei sarbatori? 3. Anunţarea titlului şi a obiectivelor propuse. tablă. conversatia. fise. se face prezenţa la Sfânta Biserică în duminica precedentă. exercitiul. -Salutul -Rugăciunea -Notarea absenţelor. Metode si procedee: explicaţia. 2 . Momentul organizatoric. Comunicarea / însuşirea noilor cunoştinţe. 4. laptop. Mijloace de învăţământ folosite la lecţie: Sfânta Scriptură. Forme de organizare: colectivă. -Pregătirea pentru începerea orei. Fiecare dintre colinde aminteşte de câte un aspect din această perioadă. Desfăşurarea lecţiei 1.

Profesorul notează elevii care au participat activ şi le apreciază implicarea. 7. Să repete si sa înveţe colindul Lerui. Lerui. acela de a-i face pe oameni sa le aminteasca evenimentele din preajma Craciunului si sa ii introduca in atmosfera specifica acestei mari sarbatori. Fiecare colind spune o poveste. « Trei crai de la ăsărit » arată faptul că la ieslea Mântuitorului au venit pentru a se închina trei magi de la Răsărit. In continuare vom canta cateva colinde si vom invata si un colin nou. Evaluare si apreciere. Lerui” compus de Monahia Elefteria de la Manastirea Varatic. . Lerui.Rugăciunea. Lerui. Încheierea activităţii. 5. care ne duce cu gandul la sarbatoarea Nasterii Domnului. Activitatea suplimentară.Salutul 3 . 6. . acesta fiind si scopul colindelor.De exemplu : « Steaua sus răsare » aminteşte de faptul că în această perioadă a apărut pe cer o stea care a arătat cale magilor spre locul unde s-a născut Hristos. colindul ”Lerui.

lerui. Lerui ler Lerui. lerui. lerui 4 . cum se nu-mesc Ce doruri ii framanta? Spre iesle ei calatoresc Si cerurile canta. lerui. lerui In noaptea sfanta de Craciun Pe drumul nins de luna Trei magi calari cu suflet bun Alearga impreuna Refren Lerui. lerui. lerui. De unde vin. lerui. Lerui Domn din cer. lerui. Lerui. Refren: Lerui.

lerui. 5 . lerui. lerui Marturisindu-I vina grea La El aflam iertare Si vom vedea o noua stea Pe cer cum ne rasare.Si canta inimile lor Aprinsa-i bucuria Ca S-a nascut Mantuitor Azi S-a nascut Mesia. lerui Venim si noi sa-L laudam Pe Domnul cu iubire Si noi cu toti ne bucuram De marea-I mantuire. Refren: Lerui. Refren: Lerui.