You are on page 1of 6

Huawei Questions:-

1)How many types of Handover Algorithms are used in Huawei & what are they?

Remarks:- Please check if there are any algorithms like HO-1, HO-2 ..etc….

ANS :
 Quick Handover
 Emergency
o TA handover
Interference handover
Quick level drop handover
Bad quality handover
Quick handover
 Enhanced dual-band network handover
 Load handover
 General handover
o Edge handover
Fast-moving micro cell handover
Inter-layer (better cell) handover
PBGT handover
AMR handover
Better 3G cell handover
TIGHT BCCH handover algorithm

2)What are the issues normally found during & after swap?

Ans: Major Issues:


1) Cross Feeder issue
2) MOC Setup issue.
3)HO not taking place properly.
4)Hardware Issue (Suspected on basis of Quality & Level available below the Site)

Miscellaneous Issues:
1)Access issue
2)Local Issues

3)What is your Action Plan for High Call Drop Rate?

4)Huawei parameters that are needed to be looked after in case of High CDR & poor HOSR?

5)Post DT LogFile Analysis for detection of cross feeders in a multiband network

ANS: Check the CGI of the cells serving in the main lobe of a particular cell. If there is frequent change in
the CGI’s of same site than a Main or Diversity Cross Feeder connection is suspected between the cells.

If the CGI found is different cell of the site , other than the cell in whose main lobe the DT is performed ,
than there is a complete cross feeder swap suspected between the two cells.
6)Total Swap Work flow( i.e. The procedure in which swap activity is carried out )

Ans :A window size of swap is decided, in which the total activity is carried out
All the sites are needed to be swapped within the swap time window.
New Neighbour plan is implemented for the sites being swapped.
A functionality test is carried out after the swap of every site for the removal of preliminary issues like
HO , MO call setup issue & suspected HW issues.
At the end of the swap time window. A fall back activity is conducted for the sites which were not
swapped.( i.e. Revert back the neighbor plan for the sites which are not swapped)
After the end of swap window the KPI management team takes care of the sites for further rectification
based on various performance reports & generated Alarms.

7)Parameters used for TA Restrictions

Remarks:- What is the parameter for dropping the calls crossing the restricted TA Barrier?

ANS: Max TA

This parameter determines the actual coverage area of a cell.

When the BTS receives a CHANNEL REQUEST message or a HANDOVER ACCESS


message, it compares the TA with the value of this parameter to determine whether channel
assignment or handover is performed in this cell

8)Load sharing Parameters

9)Overview of various Reports available in Huawei

ANS:

1. GSM cell to GSM cell handover measurement reports. (HO report).


2. Number of MRS based on TA per TRX. (TA report).

3. Call Drop measurement per cell ( call drop report)

4. KPI Measurement per cell. ( KPI report)

5. TRX Measurement per cell ( Available TRX in cell)

6. CRC serious error measurements per BTS.

7. Interference band measurement per TRX ( interference report)

8. Uplink and downlink balance measurement per TRX. (Path imbalance report).
10)What is the max throughput in MCS1 to MCS 9 ,Also in CS1 to CS4?

ANS

MCS 9 is having max throughput in EDGE with 59.2kbps speed per tsl and in GPRS CS4 is having max
throughput with 21.4 kbps of speed per tsl

11)What are the PS KPIs that are used for analysis in Huawei?

ANS:

1.UL/DL throughput for EDGE and GPRS

2 UL/DL tbf drop rate for EDGE and GPRS


3 UL/DL Assignment success rate

4 UL/DL TBF congestion rate for EDGE and GRS

12)What is Rach Lev Access Min?

ANS:

RACH Min.Access Level (dbm): this parameter specifies the level threshold for the random
access of the MS. If the receive level of the RACH burst is smaller than the value of RACH
Min.Access Level, the BTS regards this access as an invalid one and no decoding is
performed. If the receive level of the RACH burst is greater than the value of RACH Min.
Access Level, the BTS considers that an access request exists on this timeslot, and
determines together with the value of Random Access Error Threshold whether the RACH
access is valid.

13)What is RLT? What is the difference between RLT & AMR RLT?

ANS:

RLT is Radio link timeout used for monitoring FR and EFR and HR calls. AMR RLT is used for monitoring
AMR FR and HR calls. Due to robust coding scheme used in AMR call the call quality is good in
poor radio condition. Since RLT value is calculated from SACCH frame decoding ,in poor radio
condition SACCH frame may get corrupted (SACCH from use different coding than AMR call) but
still the call quality is good. So higher value of RLT can be set for AMR calls.

14)If RLT is set as 32, At approximately how much time the call will get dropped ?

ANS: 15.5sec approx

15)What is the differcence between Rx Lev Access Min & Rach Lev Access Min? What are the default
values for both in HUAWEI?

ANS: Rx level access min parameter is used to give access to a MS. If the minimum receive level is less
than the value set in Rx Lev Access Min parameter MS is not allowed to camp on to that
particular cell.

Rach Lev Access Min parameter defines the level for a valid rach message received by BTS. If the level of
RACH msg is less than the value set for parameter Rach Lev Access Min , the RACH is considered
to be a invalid RACH and it is not decoded by BTS
Default Value
RACH Min.Access Level(dbm)
-115
RXLEV_ACCESS_MIN
8

16)Default values of basic parameters in Huawei.

Type of Parameter Parameter Default


basic parameter Name of Original Cell [1111]
basic parameter MAX TA(bit period(1 bit=0.55km)) 62
basic parameter DL DTX Yes
basic parameter DL PC Allowed Yes
basic parameter UL PC Allowed Yes
basic parameter TCH Immediate Assignment No
basic parameter RXLEV_ACCESS_MIN 8
basic parameter UL DTX Shall Use
call control AMR Starting Mode(H) 2
call control AMR ACS(H) 13
call control AMR Starting Mode(F) 2
call control AMR ACS(F) 228
call control Immediate Assignment Opt. No
call control Allow Reassign Yes
call control Invalid BSIC Reporting No
call control Serving Band Reporting 3
call control Radio Link Timeout(SACCH period (480ms)) 52
call control Emergency Call Disable No
call control MS MAX Retrans 4 Times
call control T200 SDCCH(5ms) 60
call control RACH Min.Access Level(dbm) -115
call control Random Access Error Threshold 180
call control AHR Radio Link Timeout(SACCH period (480ms)) 52
call control AFR Radio Link Timeout(SACCH period (480ms)) 64
call control AHR SACCH Multi-Frames(SACCH period (480ms)) 32
call control AFR SACCH Multi-Frames(SACCH period (480ms)) 48
call control RACH Busy Threshold 16
call control SACCH Multi-Frames(SACCH period (480ms)) 31
chan manager AMR TCH/H Prior Cell Load Threshold 40
chan manager AMR TCH/H Prior Allowed Yes
chan manager Update Freq.of CH Record 2
chan manager Balance Traffic Allowed Yes
chan manager Allocation TRX Priority Allowed Yes
chan manager TCH Traffic Busy Threshold(%) 50
chan manager Enhanced TCH Adjust Allowed Yes
chan manager Cell SDCCH Channel Maximum 80
handover RX_QUAL Threshold 60
handover RX_LEV Hysteresis 5
handover RX_LEV Threshold 35
handover MAX Consecutive HO Times 3
handover Load HO Threshold 85
handover UL Qual. Threshold 60
handover DL Qual. Threshold 60
handover TA Threshold 255
handover Min Power Level For Direct Try 16
handover Penalty Allowed Yes
handover Inter-layer HO Hysteresis 3
handover Inter-layer HO Threshold 25
handover Inter-System Handover Enable No
handover Interference HO Allowed Yes
handover Level HO Allowed Yes
handover PBGT HO Allowed Yes
handover Rx_Level_Drop HO Allowed No
handover Load HO Allowed No
handover Intracell HO Allowed No
handover Co-BSC/MSC Adj Yes
idle mode CRO(2dB) 0
idle mode Cell_Bar_Qualify No
idle mode CRH 6dB
idle mode Period of Periodic Location Update(6 minutes) 20
idle mode BS-PA-MFRAMS 2 Multiframe Period
idle mode BS_AG_BLKS_RES 2
idle mode NCC Permitted 255
idle mode Cell_Bar_Access No
idle mode ATT Yes

17)What is frequency Reuse?

ANS : Frequency reuse is the definition of cluster in which frequency will not be repeated in the same
cluster and the cluster pattern will be repeated to re use the allocated frequency

Example: 4 site/3 cell cluster.

18)What is 1 & 3 in 1*3 frequency reuse planning pattern?

ANS: 1 is site and 3 is 3 different MA list ( Mobile allocation list)