Tanda bacaan: Tanda titik (.), tanda soal (?), dan tanda seru (!

) sama konsepnya iaitu untuk menutup ayat, selepas tanda ini mesti guna huruf besar. ( [ { ) parentheses/kurungan ] bracket/kurungan siku } braces/curly bracket/kurungan dakap

([ ]) dibenarkan dalam penulisan contoh: Kita daripada pelbagai kaum di Malaysia (Cina, Melayu, India, suku kaum di Sabah [Kadazandusun, Bajau, Melanau, Murut, dll.] dan suku kaum di Sarawak (Iban, Dayak [ ], Bidayuh, Melanau, dll.)) haruslah hidup dalam suasana aman. [( )] tidak dibenarkan dalam penulisan kreatif dan ilmiah (tetapi dibenarkan dalam penulisan bidang kimia/fizik/matematik/statistik/sains)

! ,

tanda seru – diletakkan pada akhir ayat seru, bukannya selepas kata seru koma – diletakkan selepas kata seru dalam ayat seru

contoh ayat: Wah, cantiknya baju Aminah! , koma – diletakkan dalam pengikat kata bagi ayat cakap ajuk/dialog untuk menutup ayat sebelum diletakkan penutup pengikat kata "Ahmad, tolong ambilkan saya beg itu," kata Ali. , digunakan sebelum perkataan dan apabila ada tiga atau lebih perkara/keluarga yang sama (berpandukan American Psychological Association Publication Manual) digunakan untuk memisahkan dua kumpulan barang/perkara yang berbeza

;

Saya pergi ke pasar membeli ikan tenggiri, cencaru, kembung, dan pari. Saya pergi ke pasar membeli ikan tenggiri, cencaru, kembung; dan tiga helai baju. Saya membeli daging ayam, lembu, dan kambing. Bandingkan dengan ayat: Saya membeli daging ayam, lembu; dan kambing. Saya nampak burung nuri, cak, tiung, dan hantu di atas pokok. (semuanya jenis burung) Saya nampak burung nuri, cak, tiung; dan hantu di atas pokok. (tiga jenis burung dan HANTU)

Pilih kumpulan yang mengandungi alat tulis: buku. secara berleluasa. citation. Kassim dan Naidu tinggal berjiran." (betul) (boleh juga diletakkan empat titik yang melambangkan nokhtah dan elipsis yang memberi makna bahawa ada lebih daripada satu ayat yang ditinggalkan) "Pemuda-pemudi di kampung itu . kapur. Razali dan Ahmad adalah anak Pak Abu. digunakan untuk menulis dialog.. ‘ : … (tiga titik sahaja dibenarkan) elipsis yang bermaksud menggantikan sebahagian daripada satu ayat yang ditinggalkan/tidak mahu dipetik keseluruhannya .." (salah) "Penebangan pokok . dan kertas.lebih daripada satu ayat ditinggalkan / slash (palang) . pemadam.“ ” dua pengikat kata. dan pensel. penggunaannya terhad pada bahagian ayat yang tidak hendak dilengkapkan. memetik quotation secara verbatim (diindentasi di kiri dan di kanan. dan pisau.. digunakan untuk memetik istilah. secara berleluasa. frasa ataupun klausa (duduknya di dalam perenggan apabila dipetik terus di dalam penulisan kita). dalam penulisan ilmiah ia tidak boleh diletakkan pada permulaan ayat kecuali setelah ditulis beberapa perkataan/frasa/klausa sebagai permulaan contoh: ". pelbagai bantuan diberikan untuk menggalakkan mereka berdikari. dipisahkan dengan satu baris [single spacing] sahaja. gunting. kertas A4." (betul) . biasanya font yang lebih kecil digunakan) ’ satu pengikat kata. ataupun petikan ini duduknya di dalam satu petikan lain colon/titik bertindih jika yang mengikutinya ialah ayat yang lengkap ataupun nama khas gunakan huruf besar bagi permulaan ayat itu.. dan krayon. tetapi bagi frasa ataupun klausa. pen. pen. gunakan huruf kecil sahaja contoh: Pilih ayat-ayat yang betul tatabahasanya: Ahmad dan Aminah bersaudara... dan pembaris.pada umumnya ini membawa maksud . Faridah dan Kasmah adalah adik beradik..

tidak perlu memasukkan ejaan angka itu di dalam kurungan seperti 5 (lima)/dua (2) "BERKHIDMAT UNTUK NEGARA" 'Bahasa Jiwa Bangsa' 'Cintailah Bahasa Kita' Untuk menggunakan tanda bacaan yang betul sila rujuk pada publication manual dari luar negara Modern Language Association (MLA) .atau tetapi dalam matematik ia bermaksud par (daripada) 7/10 bermaksud tujuh daripada 10 b/p u/p s/k sepatutnya b. baca melalui internet google. ataupun melalui APA Style Crib Sheet RDSSA/ssa/2006 . Chicago.p. sepatutnya s. American Psychological Association (APA). Harvard dll. ataupun yang diterbitkan di Malaysia seperti Gaya Dewan ataupun keluaran universiti tempatan.p.com (cari di bawah tajuk ‘punctuation marks’) ataupun dalam Armchair Grammarian. dalam penulisan ekspositori nombor 1 . sepatutnya u. Turabian.9 mesti dieja tetapi nombor 10 ke atas ditulis nombor.k.

5 Sdn. Untuk mengapit petikan langsung. "Saya hendak minum teh halia. seruan atau ayat pertanyaan. "Dilema Melayu" Saya melawat Sabah. Di belakang kata seru. ". Sempan g Tanda petik Untuk menyampungkan kata ganda dan kata yang diulang. Pada judul karya dan sebagainya. berbagai-bagai. Sandakan. Amboi. bergantung kepada pilihan penulis. Beberapa aspek dalam penggunaan tanda baca adalah stilistik dan oleh itu. Untuk memisahkan unsur-unsur dalam ayat yang berbeza. "Mereka belum sampai. Pada baris pertama pantun dua kerat. Oleh sebab itu. Kuala . Untuk menunjukkan angka perpuluhan. Bahan yang diperlukan adalah seperti yang berikut: • • • Untuk memberikan penjelasan 1 kilo tepung gandum 6 biji telur 3 biji bawang merah Titik . comelnya kucing ini! Barang ini mahal. untuk intonasi (turun naik nada suara) dan penghentian sebenar ketika membaca dengan suara yang lantang." Koma bertitik Titik bertindi h ." kata Salmah. Banyak orang banyak raga.Tanda baca ialah simbol yang bertindak untuk menunjukkan struktur serta penyusunan penulisan dan biasa juga. Pada akhir singkatan dan kependekan nama seseorang. Pada akhir penyataan yang diikuti oleh rangkaian. Kota Kinabalu. Di belakang kata penghubung pada awal ayat. Banyak udang banyak garam. Bhd. udang dan sayur." kata Yosri. Koma . : Tarikh: 31 Ogos 2006 Masa: 8.00 pagi Tempat: Dewan Negara. Jenis tanda baca Tanda baca Sim bol Digunakan Contoh Pada akhir ayat yang bukan ayat Bapa saya pergi ke pejabat. Ibu membeli ikan.. dan Tawau. Untuk mengasingkan kata yang berturut-turut dalam satu ayat. Sebelum tanda pentutup kata dalam cakap ajuk. Untuk memisahkan unsur-unsur dalam ayat yang berbeza." 301.. Kata Ali. Sebelum tanda pembuka kata dan penutup kata dalam cakap ajuk. dia tidak datang. kupu-kupu "Dia sudah pulang ke rumah. tetapi dapat tahan lama.

Aduh. "Kamu belum siap?" tanya Salmah. sakitnya kepalaku! Tanda seru ! . Dalam ayat seruan untuk melahirkan berbagai-bagai perasaan.Lumpur Pada akhir ayat tanya. Tanda tanya ? Pada akhir ayat tanya sebelum tanda penutup kata. "Kamu belum siap?" tanya Ahmad.