LAPORAN SEBELUM BIG

Pada semester kali ini iaitu semester dua, kami telah diwajibkan menjalankan program BIG iaitu khidmat masyarakat. Sebelum itu, seluruh ahli kelas telah beberapa kali bermesyuarat untuk menentukan organisasi untuk menguruskan aktiviti di dalam program BIG ini.

Sebelum program itu, pelbagai persiapan telah dilakukan . Antaranya ialah pemilihan tempat, kertas kerja, bajet dan lain -lain yang dirasakan perlu. Setelah perbincangan dibuat, kami telah bersetuju untuk memilih SK Sayong untuk dijadikan tempat program BIG dilaksanakan.

Kami telah bergabung dengan kelas H2 dalam menjalankan program BIG ini. Kami telah menghantar beberapa orang wakil untuk bertemu dan berbincang tentang akitiviti BIG ini. Pihak sekolah SK Sayong telah memberi maklum balas yang positif dengan niat suci kami iaitu mahu mengadakan program motivasi kepada murid-muridnya. Kami berasa bangga dan terharu dengan penerimaan kami di SK Sayong.

Saya telah ditugaskan sebagai AJK peralatan bersama Syed Anwar. Sebaga i AJK Peralatan, banyak perkara telah kami lakukan. Antaranya ialah kami telah meminta senarai barang -barang yang diperlukan daripada setiap kumpulan yang mengendalikan program motivasi ini. Contohnya, kami telah memintaa senarai barang-barang yang diperlu kan daripada kumpulan yang menguruskan ice -breaking, ceramah motivasi, LDK 1, LDK 2, dan majlis penutupan.

Kami juga telah membuat satu senarai semak bagi barang -barang yang diperlukan ini. Pelbagai barang diperlukan bagi menjayakan program motivasi ini. Antaranya ialah kertas mahjong, pen marker, kertas A4 putih dan berwarna, fail poket, pensel, kertas laminate, dan pendent.

1

2 . Setelah selesai ceramah. Bagi tahun lima dan empa t pula.Ramli dan dibantu oleh Mohd Hisyamuddin b. Kumpulan pertama iaitu murid tahun enam di bawah kendalian lapan ora ng rakan-rakan saya.Syed Mahamud. Aktiviti seterusnya pula ialah sesi ceramah yang diketuai oleh saya iaitu Mohammad Taufik B.Abd Halim. mereka dikendalikan oleh beberapa orang fasilitator yang diketuai oleh Ekhwannul b. semua murid dan guru SK Sayong yang terlibat berkumpul di dalam dewan. Hal ini kerana kami mengadakan majlis penutupan dan penyampaian hadiah dan saguhati daripada pelatih IPG Ipoh unit H3 dan H2 kepada murid-murid dan pentadbiran sekolah. Saya telah mengetuai aktiviti pertama ini dan dibantu oleh rakan-rakan yang lain. Sesi ceramah ini menekankan tips-tips untuk menghadapi UPSR. mereka ini di bawah kendalian rakan-rakan saya yang lain terdiri daripada sembilan orang. Bagi aktiviti kumpulan murid tahun empat dan lima pula. kami telah membahagikan beberapa orang pelajar kelas kami untuk menjadi fasiltator. Aktiviti mereka ini lebih berfokus kepada penerapan nilai-nilai murni dan pembent ukan sahsiah.Tajuddin. Aktiviti ini mengambil masa selama satu jam iaitu bermai n permainan bola beracun .LAPORAN SEMASA BIG Semasa program BIG berlangsung.Tolohah serta Azwan Hakim b.murid-murid tahun enam meneruskan aktiviti ketiga pula iaitu LDK. Meraka ini menjadi fasiltator kepada kumpulan tahun enam. Aktiviti ini diketuai oleh Syed Anwar b. Aktiviti pertama bagi tahun enam ialah sesi µice breaking¶ dan pembentukan kumpulan. LAPORAN SELEPAS BIG Setelah selesai semua aktiviti. Majlis tamat dengan ucapan daripada guru Besar SK Sayong dan semua tetamu dijemput menikmati sedikit juadah. Majlis bersurai.

Kumpulan pertama iaitu murid tahun enam di bawah kendalian lapan orang rakan -rakan saya dan meraka ini menjadi fasiltator kepada kumpulan tahun enam. Antaranya ialah kami telah meminta senarai barang -barang yang diperlukan daripada setiap kumpulan yang mengendalikan program motivasi ini. LDK 1. pen m arker. Program ini dijalankan selama tujuh jam iaitu kami semua harus membuat program Khidmat masyarakat di sesuatu tempat. kami telah membahagikan tugas-tugas itu sebelum kami bertolak. LDK dan muhasabah. fail poket. Semasa program BIG berlangsung. Sebagai AJK Peralatan. Aktiviti yang dijalankan untuk tahun empat dan lima pula seperti permainan kecil dan penerapan sahsiah dan nilai -nilai murni dalam diri. Program ini bermula pada jam 9. KUMPULAN PISMP H3 AMBILAN JANUARI 2010. Pelbagai barang diperlukan bagi menjayakan program motivasi ini. KUALA KANGSAR. Contohnya. Aktiviti pertama bagi tahun enam ialah sesi µice breaking¶ dan pembentukan 3 . Program ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu murid tahun enam serta murid tahun empat dan lima. kertas A4 putih dan berwarna. Pada semester ini iaitu 7 Ogos 2010. banyak perkara telah kami lakukan. Tugastugas yang kami jalankan adalah seperti Ice Breaking. Antaranya ialah kertas mahjong. k elas H3 telah mengadakan serta menjalankan satu program Bina Insan Guru di SK Sayong. ceramah motivasi. kami telah membahagikan kepada beberapa orang kelas kami untuk menjadi fasiltator. (KHIDMAT MASYARAKAT) DI SK SAYONG. dan pendent. Oleh itu. kertas laminate. kami telah memintaa senarai barang-barang yang diperlukan daripada kumpulan yang menguruskan ice-breaking.00 pagi. pensel. Bagi tahun lima dan empat pula. mereka ini di bawah kendalian rakan -rakan saya yang lain seramai sembilan orang. dan majlis penutupan. 8 OGOS 2010. Kami juga telah membuat satu senarai semak bagi barang -barang yang diperlukan ini.LAPORAN PERLAKSANAAN PROGRAM BINA INSAN GURU. LDK 2. ceramah. Saya telah ditugaskan sebagai AJK peralatan bersama Syed Anwar.

Suasana sungguh meriah apabila murid-murid yang menyertai progra ini mendapat sedikit sumbangan daripada pihak kami. mereka dikendalikan oleh beberapa orang fasilitator yang diketuai oleh Ekhwannul bin Tajuddin. Bagi aktiviti kumpulan murid tahun empat dan lima pula.Sebagai contoh . kami daripada H3 mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini. 4 .keseluruhan murid tidak nampak mengantuk dan bosan. Aktiviti ini mengambil masa lebih kurang satu jam dengan bermain permainan bola beracun iaitu sesiapa orang terakhir memegang bola akan diminta menjawab pelbagai soalan.kumpulan dan diketuai oleh Muhammad Syamil bin Asanai dan dibantu oleh rakan rakan yang lain. program yang telah kami jalankan di SK Sayong boleh dikatakan berjaya kerana kesemua aktiviti yang dijalankan mendapat maklum balas yang positif. Setelah selesai ceramah.Oleh sebab itu. untuk mengadakan Justeru itu.kami semua telah berkumpul di dalam dewan untuk acara majlis penutupan. Hal ini jelas menunjukkan aktiviti ini berjaya. Setelah aktiviti yang dirancang itu tamat.Di samping itu. Aktiviti ini telah diketuai oleh Syed Anwar bin Syed Mahamud.Majlis ini telah menggabungkan murid tahun enam dan murid tahun empat dan lima.Kami berasa sungguh bertuah kerana dapat sama-sama merasai pengalaman begini dimana banyak perkara yang dapat kami pelajari sesebuah program. apabila sesi ceramah dijalankan. program begini merupakan program yang pertama pihak H3 lakukan. Aktiviti seterusnya pula ialah sesi ceramah yang diketuai oleh Mohammad Taufik bin Ramli dan dibantu oleh Mohd Hisyamuddin bin Tolohah serta Azwan Hakim bin Abd Halim. Sesi ceramah ini menekankan tips-tips kepada pelajar untuk menghadapi UPSR. Begitu juga dengan aktiviti-aktiviti yang lain. murid-murid tahun enam itu meneruskan aktiviti ketiga pula iaitu LDK. Aktiviti mereka ini lebih berfokus kepada nilai -nilai murni dan pembentukkan sahsiah yang cemerlang.

wt yang Maha Berkuasa atas setiap sesuatu kerana dengan izin -Nya saya telah berjaya menamatkan salah satu komponen wajib yang mesti dilalui semasa kursus perguruan ini iaitu menjalani program Bina Insan Guru (BIG) Pada 8 Ogos 2010. Selepas berbincang. Selepas berbincang bersama dengan guru besar. saya telah berjumpa dengan Guru Besar SK Sayong iaitu. saya dan beberapa orang rakan telah datang ke SK Sayong untuk berbincang tentang perjalanan program itu bersama pihak pentadbir dan guru-guru sekolah tersebut. Pada 28 Julai 2010.REFLEKSI KENDIRI Bersyukur kepada Allah s. semasa dan selepas program itu berlangsung. saya telah mengetahui bagaimana untuk menguruskan perjalanan dan alatan yang diperlukan dalam program motivasi tersebut. Selepas guru besar merasmikan majlis penutupan program tersebut pihak sekolah telah memberi cenderamata berupa labu sayong kepada pihak institut. Pihak institut juga tidak lupa untuk memberi sedikit cenderamata sebagai tanda penghargaan kepada pihak sekolah kerana sudi menerima kunjungan dari kami untuk menjalakan program Bina Insan Guru (BIG) ini. Program ini berlangsung dari pukul 8 pagi dan berakhir pada pukul 4 petang. 5 . Abdul Rahaman B Mohamed Shah untuk mengingatkan beliau untuk merasmikan majlis penutupan program motivasi tersebut. En. pelatih dari un it H3 PISMP Pengajian Melayu ambilan Januari 2010 telah mengadakan Program Motivasi untuk murid darjah 6 di SK Sayong di Kuala Kangsar. saya telah mencari beberapa orang rakan saya untuk membantu saya menguruskan alatan yang diperlukan untuk program ini. Pada 22 Julai 2010 saya telah berjumpa dan berbincang dengan ketua tentang tugas-tugas yang perlu saya laksanakan sebelum. Semasa program motivasi itu berlangsung. Saya telah dilantik untuk menjadi AJK alatan untuk program motivasi ini.

Saya juga ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pensyarah pembimbing saya Tn Hj Mokhtar B Rais di atas komitmen yang dicurahkan dalam membantu saya menjalani program bina insan guru ini dan juga kepada semua pihak yang terlibat. semua aktiviti yang telah dirancang dalam program bina insan guru sememangnya menepati apa yang diperlukan oleh bakal -bakal guru untuk menjadi seorang guru yang berjaya dari sudut sahsiah. Diharapkan hasil yang akan terbentuk daripada program ini benar -benar berkualiti dan mencapai tahap yang dikehendaki. 6 .Akhir sekali. akhlak dan juga pemikiran yang murni. Banyak manfaat yang saya perolehi semasa menjalankan program ini.

7 .

8 .

9 .

10 .

11 .

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful