PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA (PISMP) AMBILAN JANUARI 2010

PERMAINAN KANAK-KANAK

NAMA AHLI KUMPULAN

: THANESWARI A/P SUPPARAO PREMA A/P VIJAYA KUMAR MATHIMALAR A/P RAJAINATHARAN ROGINI A/P THEVATHAAS

UNIT

: H7 (PT/PJ/SS)

KOD & MATA PELAJARAN : PJM 3102 PERGERAKAN ASAS KOMPONEN NAMA PENSYARAH NAMA JABATAN : PERMAINAN KANAK-KANAK : EN.ABDUL WAHID ALI PIAH : PENDIDIKAN JASMANI

Contohnya membaling bola ke arah sasaran. Objektif permainan sasaran adalah untuk menempatkan bola atau alat -alat tertentu di dalam atau di atas sasaran untuk mencapai markah yang terbaik. Dalam permainan sasaran jenis tent angan. dan sebagainya. ³archery´ dan sebagainya. Contoh permainan tiada tentangan ialah golf. Selain itu. ³bocce´ berkaitan dengan objek penentang serta ketepatan diperkenalkan. dengan tekanan yang minimum pada mereka untuk menunjukkan kemahiran mereka. membaling. menendang dan lain -lain lagi ) dan tumpuan atas sasaran yang spesifik. permainan jenis sasaran biasanya akam mempunyai elemen sasaran dalamnya. elemen penempatan yang . Antara kemahiran ± kemahiran pergerakan yang digunakan adalah koordinasi tangan ±mata ( ketepatan memukul. Permainan sasaran ini juga boleh dikategorikan sebagai permainan tiada tentangan dan permainan tentangan. permainan sasaran membenarkan pemain untuk melatih teknik dan kemahiran dalam situasi yang seronok. Antara pengubahsuaian yang dapat dilakukan bagi memadankan pelbagai keperluan permainan adalah seperti berikut : Jarak di antara sasaran Saiz sasaran Posisi sasaran Berat dan/atau saiz peralatan Suatu sistem pemarkahan bonus /berskala Biasanya. Contoh permainan tentangan ialah bowling.KERTAS KERJA KOMPONEN : PERMAINAN KANAK-KANAK Pengenalan Permainan aktiviti sasaran merupakan aktiviti asas dalam semua program perkembangan pemain. Permainan sasaran meningkat serta menggalakkan kemahiran fizikal ya ng diaplikasikan dalam permainanan tersebut.

: 27 Julai 2010 : 30 minit : Gelanggang Tenis 4. Selaras dengn hasrat ini. kognitif dan afektif.0 Tempat . aspek kognitif dapat dikembangkan semasa pelajar-pelajar mengatur strategi . Adalah menjadi harapan bahawa pelajar -pelajar dapat menge nal pasti potensi yang ada pada diri mereka semasa bermain di samping mengembangkan aspek ±aspek psikomotor. melompat dan sebagainya sewaktu bergerak.0 Objektif y : Murid-murid dapat meneroka cara-cara menghantar bola dengan tepat pada sasaran untuk mendapatkan markah yang maksimum.0 Tajuk Matlamat : Fingley : Pettifor (1999) berpendapat bahawa Pendidikan Jasmani menyediakan kanak-kanak untuk mengamalkan hidup aktif dan sihat dengan menyediakan skop pangalaman ± pengalaman pembelajaran yang rapi dan bertuturan.0 2.strategi permainan. y Membentuk sahsiah dan disiplin diri murid.1.0 Tarikh 5. kognitif dan psikomotor. Misalnya. 3.pelajar bergaul dengan rakan -rakannya dan bekerjasama dalam satu pasukan. Melalui permainan ini. Seterusnya. aspek afektif dapat dikembangkan apabila pelajar . Pendidikan Jasmani membekalkan ruang untuk membentuk µkanak kanak yang mantap secara seluruhnya¶ yang mengambil kira pembangunan aspek aspek afektif. y Membangunkan aspek-aspek psikomotor kognitif dan afektif dalam kalangan murid. kognitif dan afektif.0 Jangka Masa 6. permainan kecil bermatlamat membantu kanak-kanak membangun sepenuhnya dan mengenal pasti potensi yang ada pada kanak -kanak tersebut. Aspek psikomotor pula dapat dikembangkan semasa pelajar melakukan aktiviti pergerakan asas seperti berlari. kita dapat menyediakan pembelajaran melalui aktiviti fizikal yang membangunkan tiga aspek iaitu psikomotor. Dalam perkataan lain. Aktiviti pergerakan asas ini dapat mencergaskan badan pelajar. y Membantu murid menguasai kemahiran asas pergerakan dan permainan mengikut kemampuan diri.

Suguna a/p Balan 4. Mathimalar a/p Rajainatharan 4.0 Kumpulan sasaran : Tahun 6 (12 tahun) 8.1 Jawatan kuasa Kerja 1.2 Senarai nama peserta Nama Kumpulan 1 Kedatangan 1. Eganash a/l Arijenan 3. Sujana a/p Baskaran . Rogini a/p Thevathaas 9. Mogana Pria a/p Kalaichelvam Kumpulan 3 1. Tinagaran a/l Sannasi Naidu 2. Mohana a/p Sandiran Sagiran 4.7. Kesavan a/l Munian 2. Kasthuri a/p Latchmanan 3.0 Bilangan Peserta : 12 orang 9. Sangeetha a/p Nadarajah 4. Prema a/p Vijayakumar 3.0 Panduan Pelaksanaan Permainan 9. Kumuthini a/p Maniyam Kumpulan 2 1. Suries a/l Sundaram Sanggaram 2. Thaneswari a/p Supparao 2. Revathi a/p Muniandy 3.

5 6 7 8 Mesyuarat jawatankuasa Kumpulan sasaran adalah murid 12 tahun. 2 Peralatan diperlukan seperti skital. Cuaca amat baik. Masa adalah pada jam 12.00 tengah hari. tin kosong. gelung rotan dan jam digital disediakan. Aspek keselamatan seperti aspek pemakaian. Kemahiran yang hendak disampaikan ialah mensasar. . Tempat permainan adalah di gelanggang tenis A. 3 4 Memakai pakaian sukan yang sesuai. membaling. 9 Keselamatan pelajar mestilah dipantau setiap masa.3 Senarai semak sebelum. bola kertas kecil.9. bola besbol. semasa dan selepas pelaksanaan permainan 9.3.1 Sebelum pelaksanaan permainan Bil Perkara Ya Tidak Catatan 1 Aktiviti memanaskan badan akan dilakukan dalam masa masa 5 hingga 7 minit bagi mengelakkan kecederaan semasa permainan dijalankan. dan mengelak 14 Objektif permainan ini tercapai sekiranya pelajar dapat mengaplikasikan semua kemahiran yang diajar dalam permainan lain. persekitaran dan peralatan diambil kira. 10 11 12 13 Bilangan terlibat adalah seramai 10 orang Pengelola terdiri dari 5 orang guru pelatih.

3 Setiap orang guru pelatih yang terlibat dalam permainan ini mestilah mengetahui aspek-aspek keselamatan. 4 Pengurusan dan pengawalan mestilah cekap. 7 Para pemain perlulah memakai pakaian yang sesuai.3.2 Semasa Pelaksanaan Permainan Bil Perkara Ya Tidak Catatan 1 Prosedur semasa permainan dijalankan. 9 Peratuan-peraturan permainan juga perlu diikuti dan dipatuhi 9. 6 Senarai alatan perlu disediakan seperti papan markah dan alatan yang berkaitan. 2 Setiap aspek keselamatan diambil kira.2 Selepas Pelaksanaan Permainan Bil Perkara Ya Tidak Catatan 1 Senarai alatan perlulah diperiksa agar tiada alatan yang kurang 2 Kesihatan peserta dipastikan sebelum permainan dimulakan. .3. 8 Prosedur pelaksanaan perlulah diketahui oleh setiap pemain. 5 Peserta haruslah diberi penerangan mengenai permainan ini.9.

2) Hanya satu sasaran akan ditempatkan di dalam gelung rotan.3 Bilangan mencukupi peserta dipastikan 4 Peralatan dipulangkan ke tempat yang sepatutnya 5 Murid dapat menguasai permainan ini 6 Objektif dan matlamat tercapai 9. 3) 10 tin kosong diperlukan. .4 Senarai Alatan y y y y 1 Gelung rotan 12 Kon kecil 1 Bola besbol 10 Tin Kosong 1) Hanya sebuah bola besbol akan diperuntukkan dalam keseluruhan permainan.

5 P o 9.9.5. P l l m i l m i .

7. Pada masa yang sama. Sekiranya kumpulan penyerang gagal menyusun tin -tin dalam masa yang ditetapkan. 4. 9. Pemain yang terkeluar akan dibenarkan bermain dalam set permainan yang seterusnya. Penyerang diberi percubaan sebanyak tiga kali untuk meleraikan susunan tin dengan menggunakan bola besbol. 5.5. 10. Permainan diteruskan sehingga had masa yang ditetapkan. Bilangan pemain dalam kedua -dua kumpulan perlu sama. maka kumpulan tersebut tidak akan mendapat sebarang markah dan hilang giliran untuk terus menyerang. Setelah meleraikan tin -tin.9. kumpulan penyerang dikehendaki menyusun semula tin-tin tersebut dalam masa 2 minit. kumpulan yang menang perlu menyorak ³fingley´. Sekiranya mereka gagal menyorak ³fingley´ kumpulan itu akan tidak diiktiraf sebagai pemenang. Seterusnya. maka kumpulan pengawal itu sendiri akan meleraikan tin tin tersebut. menentukan kumpulan penyerang dan pengawal. . kumpulan pengawal akan meneruskan permainan sebagai kumpulan penyerang. Sekiranya. 3. 6. Sekiranya. Membentuk dua kumpulan yang kecil yang mempunyai seramai 4 hingga 5 dalam satu kumpulan. penyerang gagal untuk meleraikan tin. Seterusnya. kumpulan pengawal akan mengawal di kawasan sekeliling tin kosong yang disusun. Seterusnya. Salah seorang daripada kumpulan penyerang akan membaling bola besbol kea rah sasaran iaitu tin. bola besbol yang dibaling oleh kumpulan pengawal mengenai salah seorang daripada ahli kumpulan penyerang. ahli tersebu t akan dikeluarkan dari permainan. 8.langkah pelaksanaan permainan 1. Semasa kumpulan penyerang berusaha untuk menyusun tin ±tin.2 Langkah. 2. kumpulan pengawal akan membaling bola besbol ke arah ahli kumpulan penyerang.

3 Peraturan dan syarat-syarat permainan y y y y Jarak antara sasaran dengan penyerang adalah 3m. Pemain tidak dibenarkan bermain secara agresif iaitu tidak boleh mencederakan pemain lain. y y y y Bola yang disasarkan tidak bolah mengena di bawah paras pinggang. Masa yang diperuntukkan untuk permainan ini adalah 2 minit bagi setiap set. Pemain yang dikenakan bola akan disingkirkan da ri set permainan yang dimainkan.5. Tempat yang luas dan permainan ini dimainkan di t empat yang tidak licin. Kumpulan penyerang perlu berdiri di kawasan yang ditetapkan.9. Pakaian yang tidak ketat dan kasut gelanggang digunakan. BORANG PEMARKAHAN KUMPULAN SKOR JUMLAH 1 2 .

kami dapat mempelajari prosedur menjalankan permainan kecil ini dan ini menjadi panduan kep ada kami pada masa akan datang semasa di sekiolah kelak.cara mengendalikan mengendalikan sesuatu permainan kecil. kami dapat mempelajari teknik. Selain itu. Selain itu.kanak supaya semasa proses pengajaran dan pembelajaran dapat diaplikasikannya dalam matapelajaran pendidikan jasmani. kita harus mengetahui pelbagai jenis permainan kecil kan ak. Dengan permainan ini. Selain itu.0 Rumusan Dengan menganjurkan permainan kanak .teknik permainan sasaran ini. kami juga dapat mempelajari cara -cara merangka satu kertas kerja. . kami juga dapat mengeratkan hubungan silaturahim antara ahli kumpulan kami sendiri serta dapat bekerjasama antara satu sama lain. suatu suasana yang gembira dapat diwu judkan dalam kalangan pelatih. Sebagai seorang guru. Selain itu.10.kanak kami dapat mempelajari kaedah dan cara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful