Mata Pelajaran: Kelas/Tahun Tarikh Masa Bil.

Murid : : : :

Sivik dan Kewarganeraan 2 Merah 21.5.2010(Selasa) 10.20-11.20 pagi (1jam) 37 orang Sayangi keluarga Mengenali keluarga sendiri

Bidang atau Tema : Tajuk :

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1. Mengenal pasti latar belakang anggota keluarga asas 2. Menunjukkan kasih sayang terhadap ibu bapa dan keluarga asas 3. Menghormati dan menghargai ibu bapa dan anggota keluarga asas

Pengetahuan sedia ada murid: 1. Murid mempunyai hubungan yang baik dengan keluarga masing-masing

Nilai Murni : hormat kepada orang tua, sayangi keluarga Kemahiran berfikir: Kemahiran belajar, pemudahcara Strategi pembelajaran : Direktif, Pemerhatian, Konstektual,Kooperatif, Konstruktivisme Kecerdasan Pelbagai, Pembelajaran akses kendiri Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Komputer, LCD/Video lagu, Carta

Verbal linguistic.Langkah Isi kandungan pengajaran/Masa Set Induksi Paparan media (5 minit) µkeluarga bahagia¶ Aktiviti P&P Dengan menggunakan LCD. interpersonal dan intrapersonal Direktif Pemerhatian BBM: Carta keluarga asas . Atuk 7. Kakak 5. keyakinan. Sepupu 9. Adik 6. hormat menghormati . Berapakah bilangan adik beradik kamu? Murid menjawab soalan guru dengan pelbagai jawapan Guru menceritakan kepada murid tentang kepentingan hidup bekerluarga dan hormat menghormati antara keluarga Murid diminta untuk menceritakan tentang keluarga masingmasing Strategi: Konstektual Kecerdasan Pelbagai. Nenek 8. kinestetik Lagu µkeluarga bahagia¶ SDP: Muzik Langkah 1 (15 minit) Keluarga asas 1. Nilai: tekun. Ibu 3. Bapa saudara Guru memperkenalkan tajuk pelajaran pada hari ini Murid mendengar penerangan guru dengan penuh minat Guru menyoal murid ahli keluarga asas yang mereka tahu Soalan : 1. linguistik. disiplin.muzik. memaparkan paparan multimedia µkeluarga bahagia¶ Murid memerhatikan paparan dengan penuh perhatian dan minat. Abang 4. Ayah 2. Siapakah atuk dan nenek? 2. Strategi/Gambarajah /nilai/catatan Kecerdasan Pelbagai.

Murid bergerak mengikut kumpulan masing-masing Murid mendapat alat dan bahan dari guru . berfikiran kreatif SDP: PSV Aktiviti: individu Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan Guru mengedarkan alat dan bahan untuk setiap kumpulan. gam. Murid mendengar dengan penuh minat Nilai: Bekerjasama.Langkah 2 (15 minit) Alat dan bahan untuk membuat kad ucapan y Kertas warna y Kad manila y Gunting y Gam y Pensel warna Guru memberikan penerangan supaya murid membuat kad ucapan yang kreatif kepada keluarga masing-masing Alat dan bahan: kertas warna. pensel warna. Strategi: Koperatif Konstruktivisme Guru menerangkan alat dan bahan yang biasa digunakan untuk membuat kad ucapan. gunting.

muzik. Lankah 4 (10 minit) Paparan video lagu ³keluarga bahagia´ Dengan menggunakan LCD. Pendidikan Jasmani Kecerdasan pelbagai Kemahiran interpersonal dan intrapersonal- .Langkah 3 (10minit) Demostrasi membuat kad ucapan Guru membuat demonstrasi cara untuk membuat kad ucapan dengan menggunakan kertas warna Kecerdasan PelbagaiIntrapersonal-Ruang Nilai: tekun. kinestetik dan linguistik Lagu µkeluarga bahagia¶ Penutup (5minit) Penilaian hasil pembelajaran: Apresiasi dan refleksi Sesi Refleksi Murid mendengar dan menyanyikan lagu µkeluarga bahagia¶ beramai-ramai. Sambil mengikut pergerakan guru Guru memilih kad ucapan secara rawak untuk sesi apresiasi Guru memanggil 2-3 orang murid ke SDP: Muzik. guru memperdengarkan dan menyanyikan lagu µkeluarga bahagia¶ Kecerdasan Pelbagai. bekerjasama. Pembelajaran Akses Kendiri Bertanggungjawab ke atas pembelajaran sendiri untuk menghasilkan tugasan SDP: PSV Murid melakukan aktiviti yang ditunjuk guru. berhatihati. Murid menggunakan kreativiti masingmasing untuk membuat kad ucapan tersebut.

2. Apa yang dimaksudkan dengan keluarga asas. 1. Linguistik . Nyatakan ahliahli keluarga asas.hadapan untuk membuat sesi apresiasi kad ucapan dan menceritakan tentang keluarga saya kepada rakan mereka Guru membuat rumusan tajuk pelajaran hari ini dan bertanya beberapa soalan untuk menguji kefahaman murid.

Saujana Keluarga Bahagia Sedamai taman firdausi Limpahan kasih sayang sejati Seharum semerbak kasturi Mengharumi hidup insani Indahnya damainya Keluarga yang bahagia Itulah idaman impian setiap insan Yang dahagakan belaian Serta kasih dan syaang Ketika insan lain berbahagia Bersama keluarga Namun kita masih meniti Titian rapuh perhubungan Mengapa kita terpisah daripada rahmatNya Mungkinkah kita seringkali melupakanNya Ayuhlah bina semula Keluarga diredhai Allah Oh ayah oh ibu dengarlah rintihan Dan luahan hatiku yang dahaga kasih Jiwaku merasa terseksa ketandusan kasihmu Marilah kita bina bersama-sama Keluarga bahagia Ayah ibu Luangkanlah sedikit masa bersamaku Ku rindukan kemesraan Dan belaianmu .