MODEL DE CERERE PENTRU LUCRARE DE LICENTA "Domnule Decan

,

Subsemnatul/a, .................................................., student/a al/a Facultatii .............................., Universitatea ..........................., anul ................................, forma de invatamant ............., va rog sa imi aprobati sustinrea lucrarii de Licenta la disciplina ..................................., avand tema "......................................................". Coordonator stiintific..........................................

Data

Semnatura

Domnului Decan al Facultatii ............................................

Universitatea..................................................".

COPERTA SI PRIMA PAGINA Coperta ar trebui sa arate in urmatorul mod:

"Universitatea ........................................

Facultatea..............................................

Lucrare de licenta

. univ...5 randuri" ............ iar la "margini": sus.... jos.......la: ...................... Absolvent: numele dumneavoastra orasul anul" CONDITII DE FORMA In majoritatea cazurilor este folosit pentru redactarea unei lucrari de licenta programul Microsoft Word din pachetul Office...... dreapta 2 cm iar stanga 3 cm............ Inainte de a incepe lucrarea este bine ca fisierului sa ii dati urmatoarele setari: .. Coordonator stiintific: titlul academic (conf/prof/lect.. dr/drd) si numele..............la rubrica "fisier" / "initializare pagina": selectati la "hartie" formatul A4.....la rubrica "format" / "paragraf": selectati la "identare" "cu 1" iar la "spatiere" "la 1.......... ...

. Daca pleci cu un referat bun si prezinti bine in fata comisiei de prezentare iei 10 cu orice tema.la rubrica "format" / "font": selectati "times new roman".sa nu fie tipul profesorului care nu dai de el pe la facultate. conferentiar sau profesor universitar. .aliniati textul pe optiunea "stanga-dreapta" (justify). . . CUM SE ALEGE PROFESORUL COORDONATOR In primul rand trebuie sa tineti cont ca nu poate coordona independent o lucrare de licenta decat un cadru didactic care are titlul stintific de lector. daca este doctor sau doctorand.Atentie. poate indruma numai sub coordonarea titularului de disciplina. . In principiu cred ca ii puteti mirosi deja de la cursuri :) Si nu in ultimul rand.setati pe romana documentul word pentru a putea scrie cu diacritice. daca mai ales este si unul de mare autoritate intre colegii sai. "obisnuit". care sunt profesorii cei mai ok pentru a lua o lucrare la ei. CUM SE ALEGE TEMA LUCRARII DE LICENTA In primul si in primul rand nu luati tema pentru ca "suna bine". nu te ajuta cu aproape nimic o tema "complexa" ca sa iei o nota mai mare.dupa semnele de punctuatie (". "?". In ceea ce priveste asistentul universitar. "!" etc. ". In al doilea rand ar fi bine sa va interesati la colegii care au prieteni care au terminat. . Ce inseamna asta ? Pai mai multe chestiuni: .". da bine sa ai referat de la el. si chiar as incerca sa iau la cel care va conduce comisia. unele Universitati vor "Arial" sau format de "12" si "10" la subsol. asa ca i-as ocoli pe acestia.sa nu fie tipul profesorului care te tine pana in ultimul moment sau sa aiba pretentii excesive etc.in cadrul notelor de subsol dimensiunea este "12" .) se lasa un spatiu. veti vedea dupa facultate ca nu va va mai intreba nimeni ce tema ati avut la licenta. fiti atenti ca in unele cazuri unii profesori nu fac parte si din comisia de examinare.". Sincer. La fel. "14" .

"organ comunitar" etc. am putea avea urmatoarele capitole: "Comisarii europeni". Consultati mai intai bibliografia ce exista in domeniu. De exemplu. Numai ca aceasta este cam greu. Vedeti cam cate pagini au fost alocate in respectivele carti capitolelor ce vor fi tratate in lucrare si incercati sa va incadrati in numarul de pagini pe care doriti sa il aveti (de obicei minim 60 si maxim 100). De exemplu. "Organizarea si functionarea Comisiei Europene". la materia dumneavoastra preferata si sa aveti la ea si surse garla. Urmatoarele capitole vor cuprinde prezentarea propriu-zisa a temei alese. Bineinteles. CUM SE FACE UN PLAN DE LUCRARE DE LICENTA Una dintre cele mai importante parti in redactarea unei lucrari de licenta este crearea planului pe care se va lucra in continuare. in domeniul dreptului comunitar nu sariti pe ceva de genul "Cutuma in dreptul comunitar" ci incercati sa vedeti daca nu se poate lua o tema despre o institutie europeana sau o politica europeana. Primul capitol ar trebui sa fie unul introductiv in care veti explica importanta temei alese precum si localizarea atat la nivel temporal. este indicat a se prezenta . dar tot voi veti trage dupa aceea cand redactati lucrarea. Ultimul capitol este cel concluziv. perfect ar fi sa gasiti o tema care sa sune bine. Nu va "aruncati" cu capul inainte in nici una dintre situatii. ori ai mana libera sa alegi ce tema vrei din materia respectiva. Va recomand sa nu va aruncati sa scrieti acest plan din propria imaginatie ci doar dupa ce consultati cateva surse bibliografice. in cadrul lucrarii model. asa ca va sfatuiesc sa fiti practici. Nu de alta. In functie de natura temei. ori profesorul sau facultatea are deja o lista din care poti sa alegi. De exemplu. primul capitol ar putea include doua sectiuni. De obicei acesta este format doar din cateva pagini si va cuprinde o prezentare mult mai "personalizata" decat cea folosita in capitolele precedente.In principiu sunt doua metode de a alege tema. prima in care se va prezenta un scurt istoric la Uniunii Europene si a doua in care se vor prezenta notiuni precum "institutie europeana". in lucrarea cu titlul "Comisia Europeana". Este recomandabil ca titlurile alese sa fie atat explicite cat si sa evite o exprimare "poetica". "Atributiile Comisiei Europene" si "Dezvoltari actuale si viitoare". spatial si conceptual a acesteia. Acesta va cuprinde titlul capitolelor si al sectiunilor acestora.

din acel punct putand sa folositi doar abrevierea.viziunea proprie asupra temei in acest capitol. Aveti planul si sunteti gata sa va apucati de scris. Fiecare sectiune va fi organizata in . Acestea vor fi organizate pe tipuri de surse: cursuri. Dupa ce ati realizat acest plan nu va apucati de lucru pe el inca. "Din punctul meu de vedere" etc.). dar tineti cont de cateva sfaturi: .incercati ca prezentarea sa treaca natural dintr-o sectiune in alta si dintr-un capitol in altul. De exemplu. site-uri etc. BIBLIOGRAFIA LUCRARII DE LICENTA La finalul lucrarii se va trece sursele bibliografice folosite in cadrul lucrarii. De exemplu.trebuie evitat a se folosi excesiv persoana intai singular ("Parerea mea este". trebuie ca mai inati sa apara forma s-a completa si in paranteza abrevierea. . posibila crestere a competentelor Comisiei pentru a ajunge un adevarat guvern european etc. problema maririi numarului de comisari europeni in directa legatura cu aderarea de noi tari la Uniune. a se face propuneri cu privire la posibilele dezvoltari viitoare sau a se recapitula pe scurt informatiile din fiecare capitol anterior. porniti. Trebuie sa il prezentati profesorului coordonator pentru ca acesta sa isi exprime opinia cu privire la el. Nu este recomandat ca fiecare unitate sa fie o "insula" separata in "marea" lucrarii. . Astfel. acte normative. reviste de specialitate. Bun. . in cadrul lucrarii model. monografii. "Parlamentul European (PE)".in mod normal orice prezentare trebuie sa plece de la prezentarea generala spre cea punctuala.Cand se abreviaza un termen. .nu utilizati argoul in lucrare. s-ar putea face vorbire despre complexitatea si numarul mare al domeniilor in care este implicata Comisia. cand veti vorbi despre Comisia Europeana veti prezenta mai intai in general cadrul institutional european.

pe care o puteti vizualiza apasand aici. prezentarea lucrarii nu este atat de dificila precum proba scrisa. E mult in functie de noroc. CUPRINSUL LUCRARII DE LICENTA Ultimele sau primele pagini vor trebui sa contina cuprinsul lucrarii. A. C etc. Cand invatati continutul lucrarii faceti-va un rezumat care sa cuprinda o scurta prezentare a fiecarui capitol. II. 3 etc. Un exemplu ar putea fi reprezentat de rubrcia "bibliografie" a acestui site. Cel mai bine ar fi ca acest rezumat sa il faceti exact ca un discurs de cateva minute. 2. fiind posibil ca dupa ce il terminati sa va fie si data nota si nu sa fiti luati la alte intrebari. PREZENTAREA LUCRARII IN FATA COMISIEI DE EVALUARE In primul rand fiti calmi. a. B. b. O bibliografie bogata va arata ca ati facut eforturi pentru realizarea lucrarii. 1. c etc. 2. Inclusiv profesorii sunt mai destinsi. Nu va taie nimeni capul ! De obicei. insa nu ar trebui sa riscati sa treceti surse pe care nu le-ati folosit. numai pentru a avea cantitate. Acesta va cuprinde atat titlurile capitolelor si al sectiunilor dar si cel al punctelor si subpunctelor continute de acestea. Recomandarea mea este sa folositi urmatoarea forma de organizare: Capitolul I. Sectiunea 1. 3 etc. asta e :) .ordinea alfabetica a numelor autorilor. III etc.

el sa prezinte titlul lucrarii si importanta acesteia.Discursul trebuie sa inceapa prin propria prezentare a absolventului. . dupa aceea. urmand ca.