PERIBAHASA

MAKNANYA

Ada air, adalah ikan.

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada aku dipandang hadap, tiada aku dipandang belakang.

Kasih sayang hanya waktu berhadapan saja, setelah berjauhan lalu dilupakan.

Ada angin, ada pokoknya (= pohonnya).

Segala sesuatu mestilah ada asal mulanya.

Ada bangkai, adalah hering.

Ada perempuan jahat, adalah lelaki jahat yang mengunjunginya.

Ada batang mati, adalah cendawan tumbuh.

Di mana juga kita tinggal, akan ada rezeki kita.

Ada batang, cendawan tumbuh.

Tiap-tiap negeri ada undang-undang dan adat resamnya masing-masing.

Ada beras, taruh dalam padi.

Rahsia hendaklah disimpan baik-baik.

Ada biduk, serempu pula.

Tidak puas dengan apa yang sudah dimiliki.

Ada bukit, ada paya.

Ada baik, ada jahat; ada miskin, ada kaya.

Ada gula, ada semut.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada hari, ada nasi.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada hujan ada panas, ada hari boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada jarum hendaklah ada benangnya.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada kerak, ada nasi.

Tiap-tiap suatu kejadian itu tentu ada bekasnya.

Ada laut, ada perampok.

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya.

Ada nasi di balik kerak.

Masih ada sesuatu yang belum diselesaikan atau belum diperhatikan.

Ada nyawa ada rezeki.

Asal masih hidup, tentu akan beroleh rezeki.

Ada padang, ada belalang

Ada negeri tentulah ada rakyatnya.

Ada padi masak, adalah pipit.

Di tempat orang mudah mendapat rezeki, banyaklah orang berkumpul.

Ada padi semua kerja jadi, ada beras semua kerja deras.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada padi, segala menjadi.

Orang yang mampu (= kaya, berilmu) segala maksudnya mudah tercapai.

Ada pasang surutnya.

Untung dan malang tidak tetap.

Ada persembahan ada kurnia.

Berbuat baik dibalas baik.

Ada rotan , ada duri.

Dalam kesenangan tentu ada kesusahannya.

Ada rupa, ada harga.

Harga barang menurut rupanya (= keadaannya).

Ada sampan hendak berenang.

Sengaja bersusah payah.

Ada seperti tampaknya apung-apung.

Barang yang dihajati telah ada tetapi belum tentu dapat diambil atau dipakai.

Ada sirih hendak makan sepah.

Ada yang baik, hendakkan yang buruk.

Ada tangga hendak memanjat tiang.

Berbuat sesuatu dengan tidak menurut aturan.

Ada ubi ada batas, ada masa boleh balas.

Perbuatan jahat itu sewaktu-waktu akan mendapat balasan juga.

Ada ubi ada talas, ada budi ada balas.

Berbuat baik dibalas baik, berbuat jahat dibalas jahat.

Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak . .

Tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.

Adat pulau limburan pasang. .

Adat hidup ialah bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin dan yang berilmu membantu yang bodoh, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Adat sepanjang jalan, cupak sepanjang betung . .

Segala perbuatan ada adat dan peraturannya masingmasing. betung = Sejenis buluh besar.

Adat teluk timbunan kapal (= kapar).
(kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya.)

.

Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya.

Adat tua menahan ragam. .

Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran.

Adat yang kawi, syarak yang lazim.
(kawi = kuat, sakti.).

Adat kebiasaan merupakan undang-undang yang berlaku dalam pergaulan dan hukum-hukum agama merupakan undang-undang negeri yang berjalan seiring.

Adat yang menurun, syarak yang mendaki. .

Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa, tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya.

Agak lebih daripada agih. .

Banyak bicara, sedikit kerja.

Agak-agak bertutur malam hari. .

Mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu.

Agung susut. Air besar sampan tak hanyut. hingga menderita kesusahan sendiri.Agih-agih kungkang . Air cucuran atap.) Usaha yang berhasil baik. Hiburan yang sangat mewah. Sesuaikanlah perbelanjaan menurut keadaan penghasilan kita. Maksud tidak tercapai. Air beriak tanda tak dalam. Kebesaran sudah hilang. Air dalam karang menonggok.) . Air di daun keladi (= talas). Terlampau murah hati atau suka memberi. air dangkal. Banyak bercakap tanda tiada berilmu. menimbun.. Air di tulang bumbungan. batu bersibak.) Hidup yang tenang dan tenteram. tetapi keangkuhannya masih ada juga.) . (kungkang = kera kecil. pongah = angkuh. (agung = besar. turunnya ke cucur atap. Air dalam terenang. berenang (= berkumbah). bercebok.. Air besar. pelimbahan = tempat air yang kotor. Air didih menganak sungai . (menonggok = melonggok. . Sesuatu itu. jatuhnya kepelimbahan. . setanggi campurkemenyan . . menepi.). Air dicencang tiada putus. akan menurut asalnya juga. kumbah = mencuci dalam air. gula tertumpah pada kanji. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. meskipun sedikit. . (sibak = cerai. . meskipun sedikit. akan menurut asalnya juga. Air dalam. pongah masih. Saudara dan sahabat berpecah-belah apabila timbul perselisihan besar. (terenang = tempat air daripada tanah liat. Sesuatu itu. . .

. . kita diami. Berdukacita dengan diam-diam. (gedang = besar) Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. ranting orang dipatah. Air jernih. . Air gedang menghanyutkan. (tohor = dangkal. semua teluk diranai. Air ditetak tiadakan putus. sehingga tidak enak makan dan minum. sembiluan = rasa pedih seperti dihiris dengan sembilu. rakyatnya berbudi bahasa. Air lalu kubangan tohor. . nasi dimakan terasasekam . Sangat sedih.) . Negeri yang huru-hara. Air diminum terasa duri. Air mudik sungai . adat orang Hendaklah patuh kepada undang-undang negeri yang diturut. . Air orang disauk. limbat keluar. (ranai = jalani (boleh jadi ranahi). . sehingga tidak enak makan dan minum. Air diminum sembiluan. kering. habis bulan habis gaji. Air mata jatuh ke dalam. . Air mata jatuh ke perut. Berdukacita dengan diam-diam. . Air keruh. Negeri yang aman dan teratur. . Kemegahan dan kemewahan tidak payah dihebohhebohkan. Penghasilan tidak cukup. . .Air digenggam tiada tiris. Orang pemboros berbelanja tanpa perhitungan. orang jahat mencari keuntungan. ikannya jinak. Dua orang yang bersaudara tidak dapat dipisahkan oleh perselisihan. Sangat sedih. Air laut hijau siapa celup? . Sangat berhati-hati mengeluarkan wang.

sampah ke tepi juga. Di dalam usaha yang tidak menguntungkan. . . Orang yang pandai. jangan disangka tiada berbuaya . Kebaikan dibalas dengan kejahatan. ditinggalkan. Air tenang menghanyutkan. Daripada perkataan dapat dimaklumi niat di dalam hati. . Air surut kapar hilir bersama. takkan mudah kalah dalam perdebatan. kita akan tersisih ke tepi. Air tuba dibalas dengan air susu . (merakut = memasang jaring. . Air tawar secawan dituangkan ke dalam laut. . Akal labah-labah . Air susu dibalas dengan air tuba . . (keruh-keruh kerak = tiada jernih. tanah seketul digunungkan. Orang yang diam jangan disangka pengecut. . alamat buaya di hulunya. takkan pasang selalu dan surut senantiasa.. Air yang keruh-keruh kerak. apabila mereka berbaik kembali. Membesar-besarkan perkara yang kecil. Air yang tenang.) Segala sesuatu berlaku dengan adil dan benar. Air setitik dilautkan. Orang yang pendiam itu biasanya berilmu dan dapat melakukan pekerjaan yang besar-besar. Kejahatan dibalas dengan kebaikan. Air yang jernih. Akal akar berpulas tak patah. Orang jahat yang suka menipu orang. sayak yang landai. . Pertolongan yang sedikit tidak dapat meringankan beban kesengsaraan yang besar. dan apabila usaha itu berhasil. takkan dapat menghilangkan masinnya. Nasib manusia tidak dapat ditentukan.). Air sama air menjadi satu. .Air pun ada pasang surutnya. (sayak = tempurung kelapa . di gua buruk suka merakut.) . diajak bersama-sama. . air pasang ia tersangkut. Jangan ikut campur dalam perselisihan orang bersaudara.

menegun = berhenti sebentar. atau benarnya perbuatan seseorang. guru 'lah mati. Akal tak sekali datang. Ilmu pengetahuan yang serba tanggung. runding (= fikiran) tak sekali tiba. Alah bisa. . kerana tiada berilmu atau tidak berwang. singkat. jalan 'lah semak. Apabila telah biasa melakukannya. dahan mengajur tempat tupai menegun. Aku alah.) . . tegal) biasa. Kerana tingkah laku. akan lalu. oleh (= kerana. berlebih. Sesuatu yang menghina. Tidak mahu mengaku kalah. maksudnya ketahuan. . Akik disangka batu. . akan menjunjung kepala luncung. . . Akan dijadikan tabuh.) . Tiada berdaya mengerjakan sesuatu pekerjaan. . Fikiran seperti anak-anak. Dalam keadaan yang serba salah. Hadiah kepada orang yang berjasa. Dalam keadaan yang serba salah. Aku alah engkaulah menang. Akan surut. Akan pembasuh kaki (= tangan). Akan memikul tiada berbahu. . .Akal sebagai makan nasi lecek. maka tiada terasa lagi kesukarannya. Akar terjumbai tempat siamang berpegang (= Daripada keterangan. Orang bodoh yang tak mahu mengakui kekalahannya. pengalaman praktis lebih baik daripada teori. orang dapat mengetahui salah bergantung). (olah = tingkah laku. Aku nampak olah (= olak). engkau tak menang. (jumbai = rumbai. air 'lah besar. kelibatmu sudah kutahu.) . Akan mengaji. surat 'lah hilang. . Segala sesuatu tidak selesai sekali gus melainkan beransur-ansur. akan dijadikangendang . (akik = Sejenis batu berwarna. akan bertanya. kelibat = tabiat. .

Alangkan baik (= elok) berbini tua. .) Alah membeli. tetapi dapat lama dipakai. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung. Alang berjawab. Kekalahan yang belum memuaskan hati kepada pihak yang kalah. Alang-alang menyeluk pekasam. Alang dijawat. Alah mahu. Alah limau oleh benalu. Baik dibalas dengan baik. biar licin. Kalau sudah terlanjur jahat. (alang-alang = tanggung-tanggung. Biar bagaimanapun diharapkan. Orang beristeri tua biasanya beroleh kesenangan kerana disayangi oleh isterinya. . bersorak boleh. Baik dibalas dengan baik. kalau bukan hak tidaklah diperoleh. Barang yang baik memang mahal. (benalu = tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di pohon lain. Berbuat sesuatu jangan kepalang tanggung.). Alah menang tak tahu. menang sorak. bertimbang enggan. . Alang-alang berminyak.) . (alang = pemberian. perut kenyang pengajaran (= pemanja) datang. cungkil merih akan pembayar. tetapi masih tetap tinggi juga cakapnya. Orang yang lama dialahkan oleh orang yang baru. .. .). Alang-alang berdakwat . tepuk berbalas. tepuk dibalas. hadiah.) .Alah di rumpun betung . menang memakai. Biarpun kalah. . (merih = pembuluh nafas. biarlah diperoleh hasil daripadanya. biar sampai ke pangkal lengan. Alah sabung. . . jahat dibalas dengan jahat. jahat dibalas dengan jahat. Tidak menepati janji dan menentang balik orang yang diberinya janji itu. hadiah. (alang = pemberian. Tidak berpihak ke mana-mana dalam sesuatu perlawanan. biarlah hitam. . Alah pinta dibuat sempena.

. (amak = terlalu banyak. Alpa dan lalai mengakibatkan bencana.Alim bagai katak di tepi air. Amak berlela. amak berupa. Dilakukan menurut adat yang biasa. Alpa negeri alah. . hanya kerana melihat rupanya sama dengan yang buruk. menantu molek. . Alur bertempuh. Hanya orang yang alim saja yang boleh membuat hukum syarak . . . yang tak baik dibuang. . (Amra = Sejenis mangga. Orangnya alim (banyak ilmu) tetapi dia sendiri tidak mendapat faedah daripada ilmunya itu. kera di hutan disusu i. Anak di riba diletakkan. beruk di hutan disusukan. Sesuatu yang baik disangka buruk. . . . Alu pencungkil duri. Sengaja mencari bahaya (kesukaran dan sebagainya). Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik.) Ambil pati. banyak olehnya. menjijikkan. jalan berturut. Banyak tabiat. Anak dipangku dilepaskan. Gelisah resah. pekerjaan yang sia-sia. . Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. . Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. . Yang baik dipakai. Alim biasa menghukum syarak .) . Anak badak dihambat-hambat. Anak baik. . Amra disangka kedondong . . Anak ayam kebasahan bulu. Sangat berbahagia. buangkan ampas. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Tak mungkin dilakukan. sia-sia hutang tumbuh.

. Orang miskin menjadi kaya. Anak harimau jangan dibela pelihara. . atau rakyat sendiri lebih diutamakan daripada tengking. ingat-ingat Jangan mencari musuh dengan orang yang lebih kuat kukunya. atau rakyat biasa menjabat pangkat tinggi dalam pemerintahan. Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Anak ikan dimakan ikan. . Suami yang jahat.Anak harimau diajar makan daging. anak sendiri di rumah kekeringan. tahu makan tahu simpan. . . . . orang dagang. . peti derhaka. bulu Anak kunci jahat. Hendak mengajar orang yang sudah ahli. . Anak kera di hutan disusu i. . Anak monyet di hutan disusu i. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. Anak muda yang riang gembira. anak tiriditengkingasing. . Anak kambing takkan menjadi anak harimau. . Anak kucing menjadi harimau. Anak kera hendak diajar memanjat. dan lebih persediaan alat senjatanya. Orang yang zalim diberi perangsang untuk membuat aniaya. . Anak harimau jangan diajak bertampar. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Urusan sendiri ditinggalkan kerana mementingkan urusan orang lain. lambat-laun akan ditentang oleh isterinya. . Kaum keluarga sendiri dilebihkan daripada orang Anak kandung ditimang-timang. Orang yang berani takkan penakut. Jangan berbuat baik dengan orang yang suka berbuat jahat. anak sendiri di rumah kebuluran. Orang yang pengecut tetap pengecut. Anak kuda bulu kasap. Anak harimau takkan menjadi anak kambing].

asap tak dapat digenggam. Angkat batang keluar cacing gelang-gelang. Selalu mencita-citakan segala sesuatu yang tinggi. Berpenat-penat mengerjakan pekerjaan orang yang tinggal terbengkalai. Angin tak dapat ditangkap. Besusah hati kerana memikirkan perkara yang bukan-bukan. (bersiru = beralih tujuan. Anak seorang. penaka tidak. Anak sungai lagi berubah. Angin berputar. faham tertumbuk. Lain di mulut. seumpama. Anak seorang. Sudah tahu akan niat seseorang. geleng mahu. ombak bersabung. unjuk tidak diberikan. Angguk enggan. Sesuatu hal yang banyak halangannya. . semisal. inikan pula hati orang.Anak orang. anak orang juga. (penaka = boleh dipandang sebagai. Angin bersiru. Angan-angan menerawang langit. tetapi suatu faedah pun tidak . ombak bersabung. Kalau bukan hak kita tidaklah ada gunanya. Perkara yang amat sulit. Angguk enggan. menantu malim. Mempunyai barang hanya sebuah saja. kami tahu. Angan-angan mengikat tubuh. (anggup-anggip = terkulai-kulai. Berita-berita yang buruk tak dapat disembunyikan. Sangat berbahagia. lain di hati. Anggup-anggip bagai rumput di tengah jalan. geleng ia.). .) Hidup yang serba susah. kelak akan tersiar juga.) Angin bersiru. Perkara yang amat sulit. . Angan lalu. kemahuan ada tetapi tidak berdaya. lain di hati. Lain di mulut. Pendirian yang tidak tetap.

namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Menderita kesusahan kerana kematian atau kehilangan kekasih. Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. biarpun diberi kesenangan. Angkuh terbawa. tidak akan malu. kalau dipukul sekalipun. jika tak makan mencium ada juga. Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. raja kepada kita. meskipun dirantai dengan rantai emas. Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya. tetapi mencium ada juga. tampan tertinggal.diperoleh daripadanya. . tetapi buruk sikapnya. Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. Orang hina apabila dihormati. Orang yang biasa berbuat jahat. Anjing itu. berani sama berani. babi berani. takkan runtuh. Anjing itu. Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Orang yang biasa berbuat jahat. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Anjing menyalak bukit. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing bercawat ekor. tentu tidak akan binasa kebaikannya. Anjing biasa makan tahi. Buruk baik anak sendiri juga. Anjing ditepuk menjungkit ekor. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. Baik rupanya. berulang juga ia Orang yang tamak. Anjing kepada orang. sombonglah jadinya. Anjing dengan tahi. Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Anjing galak. sekalipun dikata-katai. Bertemu lawan yang sepadan. Orang jahat. namun ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. Angus (hangus) tiada berapi. tidak makan atau menjilat. karam tiada berair. keras sama keras.

perahu sama di air. nyiur juga yang binasa. Apa kepada kukur. Antah berkumpul sama antah. beras bersamaberas. sisik ada tulang pun ada. Memang mudah menyuruh berbuat begini begitu. sakit menimpa sesal terlambat. (mengigal = menegakkan dan membentangkan bulu ekor. Tidak takut menghadapi lawan apabila sama-sama mempunyai kebolehan. Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Antara dua tengah tiga. Sesuatu yang hina dan tiada berguna. Apa gunanya bulan terang di dalam hutan. tak dapat diubah lagi. Sudah terlanjur. nasi sedap menjadi tawar. meminta pertolongan ke sana ke mari. . Apa boleh buat. Anjur surut bak bertanam. Antan patah. Apa boleh buat. jika tidak diberikumbang menyerinya. Tidak berfaedah menunjukkan kepandaian kepada orang-orang yang tidak dapat menghargainya. Kemalangan yang bertimpa-timpa. pangkat ataupun kedudukan) dengannya. Apa guna anak perempuan.) Tidak berfaedah menunjukkan kepandaian kepada orang-orang yang tidak dapat menghargainya. Sakit hampir mati. Cukup mempunyai segala yang diperlukan.Anjing terpanggang ekor. Tipu muslimat dalam melakukan pekerjaan. Apa kurang pada belida. Apa digaduhkan: pengayuh sama di tangan. Apa guna bunga ditanam. Susah hati dapat mengubah perangai seseorang. jika tidak diberi bersuami. lesung hilang. tetapi yang sukar ialah yang mengerjakannya. Setiap orang selalu mencari orang yang sama derajat (darjat. Apa gunanya merak mengigal di hutan. jikalau di dalam negeri betapa baiknya. Anjing tiada bercawat ekor.

(tumbuh-nyiur = tunas bibit kelapa . Hasil yang berlawanan dengan keinginan. apabila orang kaya menghendaki anak. Apalagilah. Api dengan air. dia mendapat wang. Apakah gunanya memasang dian di tengah hari. Alasan yang berlawanan dengan maksud yang sebenarnya. Kejahatan yang sedikit itu hendaklah lekas diperbaiki supaya jangan sampai melarat.) Mudah menyebut.Apa payahnya menawakkan (= menaupkan) bibir atas bawah. alangkah bezanya. Apa payahnya menggoyangkan lidah saja. apabila besar menjadi lawan. lain yang dihajati lain yang diperoleh. Apabila orang miskin menghendaki wang. tetapi susah mengerjakannya. anak tiri boleh disuruh. Apakah gunanya kemenyan disimpan sebesartungku . Memang mudah menyuruh berbuat begini begitu. Apabila tumbuh-nyiur itu patah. . Kepandaian hendaklah diajarkan kepada orang lain. jika malam alangkah baiknya. Apalagi sawa . (menawakkan = menggerakkan. Jahat dengan baik amat jauh bezanya. tumbuh-nyiur juga akan gantinya. ia berkehendakkan ayamlah! Orang yang suka mencari barang-barang yang digemarinya.) Ganti yang hilang mestilah yang sama pula.) Hasil sesuatu pekerjaan itu menurut ukuran usaha yang kita kerjakan. tatkala kecil menjadi kawan. kerana kalau disimpan ia akan hilang begitu saja. Perkara yang sudah diketahui orang tak perlu diterangkan lagi. Banyak janji tetapi tidak ditepati. tetapi yang sukar ialah yang mengerjakannya. Apa tampangnya. pemakan berulam bertemu pucuk! Orang yang bertemu dengan barang kesukaannya. itulah tumbuhnya. Apa peduli pada kukuran. kalau tidak dibakar. nyiur juga yang akan habis. Api itu. Apa sakit berbini janda. (tampang = benih. dia mendapat anak.

Asal ada kecil pun pada. Arang itu. Mendapat malu. asal itik hendak ke pelimbahan. Asal ayam hendak ke lesung . biarpun diberi kesenangan. sedikit pun cukup juga. Suatu perkara yang mustahil. tiada akan putih.Api kecil baik dipadam. Tabiat orang tak mungkin berubah. Arang habis besi binasa. kami tidak di situ lagi. Apung di tengah lautan. benar-benar sudah selesai. Api padam puntung berasap. tukang hembus penat saja. Api padam puntung hanyut. (puntung = sisa kayu api yang dibakar. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Api makan sekam (= dedak ). sekejap ke tengah sekejap ke tepi. tetapi ditimbulkan kembali.) Perkara yang telah putus. Perbuatan jahat atau rindu dendam yang tersembunyi. Arang di dahi (= di kening. Basmilah kejahatan itu semasa ia kecil lagi. Orang dagang yang melarat hidupnya. Pekerjaan yang sia-sia. Semangat yang hidup selama-lamanya. Cerita yang sudah tamat. Kalau tak ada banyak. Orang jahat. lekas. . Ara tak bergetah. jika dibasuh dengan air mawar sekalipun. di muka). kunjung = segera. Pekerjaan yang sia-sia. dipukul ombak. Api nan tak kunjung padam. Arang habis binasa.

asal emas menjadi penduk. . Asal terbang burunglah. bertemu dalam belanga juga. penduk = salut sarung keris. Tak akan tercapai maksudnya. asal berinsang ikanlah. biar bergantung di ekorbuaya . kalau bernasib baik tentu selamat. Aur ditanam betung tumbuh. Hidup dalam kemiskinan. (tugal = melubangi tanah kebun dengan kayu akan tempat menanam benih. Tidak memilih (pekerjaan. Mendapat laba banyak dengan modal yang sedikit. Asal ditugal. Asal selamat ke seberang. Atap rumbia perabung upih. Sudah cukup makan dan pakai maka senanglah hati. Asam di darat ikan di laut. Tabiat orang tak mungkin berubah. betapa pun jua pertolongan itu akan diterimanya. Perempuan dan lelaki. Aus telunjuk mencolek garam . kalau bernasib malang tentu jatuh. adalah benih. Asal berinsang ikanlah. perempuan dan sebagainya). bertemu juga akhirnya. rumah besar berdinding Barang yang baik dicampurkan dengan barang yang papan. mati dalam angan-angan. perempuan dan sebagainya). Tidak memilih (pekerjaan. buruk. kalau sudah jodoh.Asal ayam pulang ke lumbung. Untung-untungan. Asal sabut terapung. makanan. asal besi tenggelam. Darjat seseorang dapat ditentukan pada sifat perangainya.) Sesuatu usaha tentu ada hasilnya. asal itik pulang ke pelimbahan. kalau tak mahu berusaha. Asal besi pengapak kayu. makanan. Asyik memangku tangan. Sangat perlu akan pertolongan. Asal berisi tembolok senang hati.

orang lain yang beroleh sagunya. Awak hendak hilir. Besar belanja daripada pendapatan. Baru cukup umur. kekalahan dan sebagainya). (usai = lengang. Awak rendah sangkutan tinggi. Awak sakit daging menimbun. sirih berjunjung. Awak yang payah membelah ruyung. Mengangan-angankan sesuatu yang tidak sepadan dengan kesanggupan diri sendiri. Cita-cita yang telah didahului oleh orang lain. hendak menampar kepala kucing . Ayam baru belajar berkokok.) Orang lain yang bersusah payah. Awak kurus daging menimbun. Ayam berinduk. Awak kecil makan hendak banyak.Awak alah gelanggang usai. sayap singkat terbang hendak tinggi. Tiap-tiap yang lemah harus mendapat bantuan dan . Orang yang tak berhati-hati lakukan pekerjaannya (yang baiknya saja yang diingat) tentulah akhirnya akan menyesal dan kecewa. ia telah hanyut. Awak yang celaka. alamat badan akan rosak. orang yang diumpat. kecelakaan. Awak menangis diberi pisang. orang lain pula yang disesalkan. Bujukan (pujukan) yang tepat. (ruyung = batang pohon enau. Awal dikenal akhir tidak. Melakukan sesuatu yang mustahil. Orang kaya yang berpura-pura miskin. Sebelum membuat sesuatu pekerjaan hendaklah difikirkan masak-masak supaya selamat pekerjaan itu. Awak tikus. Awal dibuat. Orang kaya yang berpura-pura miskin. akhir diingat.) Ditimpa kemalangan yang tak dapat diatasi lagi. orang lain pula yang mendapat faedahnya. Dirinya sendiri yang bersalah (kerana kemalangan.

Ayam putih terbang siang. hinggap di halaman. barang-barangnya pun tidak hilang. kampuh (= kampung) tergadai. Ayam bertelur di atas padi. terang kepada mata orang banyak. raja pada tempatnya. Orang yang telah jatuh melarat itu mungkin akan . Ayam dapat. Hidup senang dan mewah. Ayam berlaga sekandang. Ayam menang.) Keberuntungan yang tidak ada faedahnya. Ayam beroga itu.) Ayam bertelur di atas padi. Tiap-tiap orang ahli dalam urusannya masingmasing. Ayam pulang ke pautan.perlindungan. Gadis seorang. Pencuri tertangkap. ingat juga kita emas sekalipun ke hutan juga perginya. padi di tangan tumbuh lalang. = ayam hutan. di dalam sulit. musang dapat. Sangat menderita kesusahan meskipun bergaji besar (beristerikan atau bersuamikan orang kaya) atau hidup miskin di negara yang kaya dan makmur. Sudah pada tempatnya. nasib yang buruk. bertambang Kejahatan (perkara dan sebagainya) yang dilakukan tanduk. mati kelaparan. hinggap di kebun rimbun. kalau-kalau dapat menikam. dua bujang yang ingin. Perkara yang nyata mudah ketahuan. sukar diketahui. (ayamberoga akan negeri sendiri. (kampuh = kain selimut yang dirangkap daripada tiga helai kain. Ayam hitam terbang malam bertali ijuk. Malang sekali. Ayam itik. Ayam ditambat disambar elang. Berkelahi dengan orang serumah. kalau diberi makan di pinggan Bagaimana senangnya di negeri asing. Ayam sudah patah. Ayam seekor bertambang dua.

Berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhentihenti. tangan tercirit. Lemah dan lesu tanpa penyakit. Badan sudah dua senyawa. Kiasan kepada orang yang membuang anaknya sendiri kerana takut malu dan sebagainya. Kejahatan yang tidak mendatangkan hasil. itik tak sudu. Bagai air itik ke batu. usaha dengan tidak mengenal jerih payah. selalu berubah-ubah. Keadaan orang yang hina dalam masyarakat. Badak makan anak. Ayam terlepas. Bagai air mencari jenisnya. tangan bau tahi. Bagaimana sekalipun orang berkasih-kasihan. Bagai anak dara mabuk andam. Babi merasa gulai. kerana orang lebih mengutamakan harta-benda. Kejahatan yang tidak mendatangkan hasil. hati tiada boleh dimiliki.berubah nasibnya. melainkan malu semata-mata. Bagai air daun talas (= keladi). musang yang susah beredar sekeliling. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Ayam yang tangkas di gelanggang. tetapi dengan mudah juga dapat diceraikan. Orang yang pandai berkata-kata di dalam majlis. Ayam tak patuk. pemalas dan . Anak perempuan yang tiada malu. Bacang dibungkus tentu baunya keluar juga. Menyimpan rahsia yang telah diketahui umum. Ayam tidur senang di dalam reban. Ayam terlepas. Tidak senang melihat kebahagiaan orang. Badan boleh dimiliki. Tidak tetap pendirian. Sudah sehidup semati. melainkan malu semata-mata.

Bagai aur di atas bukit.) Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. Bagai anjing tersepit di pagar. (nangui = Babi kecil yang banyak anaknya. Tidak terus berjalan ke tempat tujuan. Menyerahkan diri kepada nasib. Mudah menimbulkan sesuatu hal yang tak baik kalau diperdekatkan. Bagai anjing melintang denai. tetapi singgah-singgah di jalan. Orang yang tak pernah masuk majlis. Mati tanpa sakit. (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). Bagai anjing buruk kepala. sangat sombong. (denai = jejak binatang besar di hutan. Bagai anak nangui. . Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. sangat gembira. Kurus sekali.(andam = anak rambut di dahi. Bagai api dengan rabuk.) Berbaring dan bermalas-malas saja di rumah orang lain. Bagai aur bergantung ke tebing. meminta pertolongan ke sana ke mari. sangat gelisah kelakuannya. Orang yang sangat benci oleh masyarakat. Banyak sekali. Sangat gembira. bagai tebing bergantung ke aur. limpap.) Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. Satu sama lain bertolong-tolongan. Bagai ayam dibawa ke lampok. Bagai anjing beranak enam.) pengotor. Bagai anak dara sudah berlaki. (lampok = onggok padi sesudah disabit. Bagai ara hanyut. Bagai anak sepat ketohoran.

Orang gemuk yang malas bergerak. Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. (bajak wangkang = tenggala yang selalu mesti diangkat-angkat waktu menggunakannya. bajak = perompak. Cacing hendak menjadi naga. Perkara sudah selesai. merah muka seseorang. Cacing menjadi ular naga. orang yang berkuasa dapat dialahkan oleh orang yang lemah. Bagai bajak wangkang makan diangkat. Orang hina menjadi orang mulia. barulah terdengar Cacing menelan naga. Bagai balak terendam. (tombong = sombong. silat teringat. . kokok berderai-derai. Bagai ayam mabuk tahi. Cakak sudah. Bagai ayam mengarang telur. Bagai ayam mengeram telur. Tidak dapat berbuat apa-apa. Bagai ayam lepas bertaji. (kena kepala = kena lempar). Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar.) Sangat ketakutan. merah muka seseorang.Bagai ayam disambar [helang|elang]]. ekor bergelumang tahi. Anak orang bangsawan diperisteri oleh orang kebanyakan. (kecundang = kalah. wangkang = perahu besar. (mengarang telur = hampir bertelur. Peri keelokan.) Peri keelokan.) Orang yang gemar dipuji. Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. bingung.) Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam kemelaratan. Bagai ayam naik ke surau. Bagai ayam si tombong. Bagai ayam yang terkecundang. Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk menolongnya.

Calak-calak ganti asah. Celaka ayam. Dipakai untuk sementara waktu saja. Mencari yang baik. Cakap berlauk-lauk makan dengan sambal lada. padahal miskin. Campak bunga dibalas dengan campak tahi. tahi tersangkut di gelegar. pelit. Cakap berdegar-degar. Cakapnya saja yang besar tetapi tidak ada satu pun pekerjaan yang dilakukan olehnya. Cakapnya seperti orang kaya. Carik-carik bulu ayam. belum ada pengalaman.) keterangan atau sungutan. Cari umbut kena buku. Kebaikan dibalas dengan kejahatan. (cekel = kikir. belum ada pengalaman. menanti tukang belum datang. Celaka tiga belas. Berlebih-lebihan daripada hal yang sebenarnya. Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu.(cakak = kelahi. sementara belum ada yang lebih baik. .) Biarpun kikir namun harta akan habis juga akhirnya atau hilang percuma saja. Cekur jerangau belum habis lagi. Canggung seperti antan dicungkilkan duri (= gigi). Mendedahkan keburukan diri sendiri. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. Cekarau besar liang. padi masak makan ke hutan. calak-calak = lampas. lapuk berteduh. Malang sekali. lama-lama bercantum juga. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali. sekadar untuk mencukupi keperluan saja. Belum dewasa sudah hendak melawan orang tua. (cekarau = sejenis tumbuhan di air yang besar lubang batangnya. Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya. Cekel berhabis.) Besar bualannya dan suka membuka rahsia orang. Campak baju nampak kurap. Cekur jerangau ada lagi di ubun-ubun. Melakukan sesuatu pekerjaan yang bukan sepatutnya. Nasib yang malang. mendapat yang buruk. Cakapan sejengkel dibawa sehasta.

Cincin emas takkan tampan bermata kaca. . Cepat tangan terjembakan. Geliang-geliut kerana kesakitan. biang tembuk. lamun murai terkecoh Biarpun cerdik atau bodoh orang besar-besar itu tetapi orang kecil-kecil juga yang selalu juga. (sikikih = sejenis enggang. Selalu berhati-hati dalam membelanjakan (menggunakan) sesuatu. Kesalahan yang tiada disengajakan. maka tangan dan kaki serta mulut dapat menimbulkan kesusahan. Cencang air tidak putus. Pekerjaan yang lambat mendatangkan hasil yang baik. Perselisihan sesama keluarga itu akhirnya akan berbaik kembali.) menanggung rugi. Jika kurang fikir atau kurang hemat dalam sesuatu perbuatan. jimat masa sedikit. Cencang dua segeragai.) Cencaru makan petang. dua tiga pekerjaan selesai. cepat kaki terlangkahkan. tetapi mendatangkan kebaikan. Cerdik bagai ekor kerbau. Cerdik perempuan meleburkan. bingung sikikih. cepat mulut terkatakan. Cemperling nak jadi bayu. Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. Cencang terdadik jadi ukir. kecil sedikit. saudagar muda menghutangkan. Cik puan melangkah ular tak lepas. Gadis yang elok dan hartawan takkan sejodoh dengan orang yang miskin dan hodoh. Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besarbesar.) Sesuai benar. Sekali jalan. Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). pancung abu tak berbekas. Cermat masa banyak. (bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. (geragai = pengait untuk menangkap buaya. Menuruti orang yang belum panjang fikirannya itu acap kali mendatangkan kesusahan. (terdadek = tersesat. (cengkeling = berbelit-belit. Cerdik elang.) Cepat kaki ringan tangan. Putusan yang mengikat.Cembul dengan tutupnya. Melakukan sesuatu pekerjaan yang merugikan diri sendiri. Rajin dan giat.) Cencang putus.

(ditumpil = ditunjang. fikiran dan sebagainya) kepada orang-orang yang di dalam kesusahan. . Pemimpin yang akan membantu atau menjaga rakyatnya jika ada kesusahan yang menimpa rakyatnya itu. Memberi pertolongan (kewangan. Keadilan hukum baru bisa (boleh) diperoleh apabila sudah cukup keterangan atau pemeriksaannya. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. barangkali ada juga hasilnya kelak. sendiri daripada kepada orang lain. (puar = tumbuhan-tumbuhan hutan. lemah dianduh.) Aturan yang masih tetap berlakulah yang diturut. condong manusia kepada Tiap-tiap orang lebih suka kepada keluarganya bangsanya. Cupak sudah tertegak. Dagangan bersambut yang dijualnya. paha kiri pun merasa juga. (dagangan bersambut = barang amanah. baru cubit paha orang lain.) Condong puar ke uratnya. Perbuatan yang sangat membahayakan. rebah yang akan menegakkan. Cubit paha sendiri dulu. mumbang = putik kelapa Cubit paha kanan. Undang-undang sesebuah negeri itu menurut keadaan pemerintahnya.) Telah lama adat berdiri tentang tiap-tiap pekerjaan. Cupak berkeesaan.Cium tapak tangan. Cerita daripada orang lain yang diceritakannya. berbaukah atau tidak? Lihat diri sendiri terlebih dulu sebelum mencela orang lain. Dada manusia tidak dapat diselam. Corak kain mengikut kehendak penenunnya. sebelum memandang pada orang lain. Jika seseorang itu menyusahkan kaum keluarganya sendiri maka ia pun akan merasa susah juga. (suri = pemidangan pada perkakas tenun. Cuba-cuba menanam mumbang. pengetahuan murid menurut ajaran gurunya.) Condong yang akan menimpa. Condong ditumpil. Kerjakan terus walaupun kurang berharga. turus) negeri. Condong yang akan menongkat. Pandang pada diri sendiri dulu. jika tumbuhan sunting (= suri. suri sudah terkembang (=terentang). Cupak tegak yang diisi.

Dalam rumah membuat rumah. .) Dapat dihitung (= dibilang) dengan jari. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusahpayah.Dahan pembaji batang. Dalam berselam. Dalam sudah keajukan. Umpat dan caci kerana kelakuan yang tidak senonoh. Mencari keuntungan atas ongkos orang lain.) Dalam menyelam. Dalam dua tengah tiga. Darah setampuk pinang. dangkal sudah keseberangan. Belum berpengalaman. dangkal berjingkat. Tidak jujur. Dalam laut boleh diduga. (ajuk = duga. Dari jauh diangkat telunjuk. Lahirnya dia menerima dengan baik. Terlalu miskin. dalam hati siapa tahu. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusahpayah. Dapat harta karun. Dapat harta timbul. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusahpayah. tetapi hatinya sendiri membantah. Menggunakan harta benda tuannya. Dari ajung (= jung) turun ke sampan. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusahpayah. Diturunkan pangkat. Dapat kijang teruit. kalau dekat diangkat mata. Penghasilan yang sedikit itu dipada-padakan. Dapat tebu rebah. Telah diketahui benar-benar tujuan atau maksud seseorang. Dalam menunduk dia menyonggeng. Dapat durian runtuh. Dapur tidak berasap. cetek bertimba. Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga. Sangat sedikit. (songgeng (menyonggeng) = tonggeng. Mendapat keuntungan dengan tidak bersusahpayah.

Dari semak ke belukar. Daripada sifat yang mulia. pergi seperti semut. meninggalkan sesuatu yang buruk. Menceraikan isteri yang jahat. Datang dengan baik. licin bak dinding cermin. Daripada segenggam jadi segantang. kemudian kahwin dengan [perempuan]] yang lebih jahat lagi. pulang tak berhantar. (kalang = galang. Tentang penyakit. Menghindarkan diri daripada kesukaran yang kecil. salah hemat kita diangkut. Lebih baik mati daripada menanggung malu. tak akan mengalir air yang jernih.) Daripada hidup bergelumang (= berlumur) tahi. dihalau dia berpaut. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. . Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih kepada anak saudara. Datang nampak muka. daripada tidak Sedikit pun cukuplah daripada tiada langsung. Tentang penyakit. Keputusan yang sangat adil. baik mati bertimbun bunga. Daripada hidup bercermin bangkai. tak akan mengalir air yang keruh. Datang tiada dijemput. Daripada tabiat yang jahat tak akan lahir budi bahasa yang baik. Tetamu yang tidak penting. baiklah ada. Bernasib baik. Daun dapat dilayangkan. berkalang tanah. Dari telaga yang jernih. Dari telaga yang keruh. lebih baik mati Lebih baik mati daripada menanggung malu. lari ke duri. Datang seperti ribut. tak akan lahir budi bahasa yang kasar. pergi nampak belakang. Datang tak berjemput. Datang dengan baik. mendapat yang buruk pula. jatuh dalam kesukaran yang lebih besar. pergi pun harus dengan baik pula. Datang tampak muka.Dari lecah. Daripada cempedak baiklah nangka. pergi pun harus dengan baik pula. Datar bak lantai papan. getah jatuh ke perdu juga. orang yang datang atau pergi hendaklah memberitahu. pulang tampak punggung.

Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. Kalau segan bertanya tentulah timbul salah faham. Orang yang tiada berbudi pekerti jika banyak Daunnya jatuh melayang. Deras seperti anak panah. kopiah luluh. makan buah beluluk. terjun masuk lubuk. [Perempuan]] hodoh berpakaian bagus. Sesuatu pekerjaan itu hendaklah difikirkan sendiri masak-masak sebelum dikerjakan dan jangan sekali-kali mendengar cakap orang. buahnya jatuh ke pangkal pengetahuannya sekalipun. Pekerjaan yang terburu-buru itu kelak akan mendatangkan kerugian. Di bawah ketiak orang. Degar-degar merapati. Perkataan atau pengakuan yang dapat dibuktikan kebenarannya. Memberi nasihat dan ajaran yang sia-sia. Menderita kemalangan terus-menerus. jauh dapat ditunjuk. Dekat tak tercapai. Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih kepada anak saudara. Dek sukar berkampuh ijuk. . anak dipangku dilepaskan. pekerjaan sendiri disia-siakan. nan adat diturut juga. Terlalu cepat.) Dekat dapat ditunjal. jauh tak berantara. Di bawah kekuasaan orang. walaupun hidup melarat. Daun mengenalkan pohonnya. Daripada kelakuan (perkataan) dapat dikenal asal usulnya. Dengan kartu terbuka. Adat yang tak boleh ditinggalkan. yang berguna tinggal yang tak berguna terbuang. Dengan terus terang. Daun 'lah melayang.) Perselisihan antara kaum keluarga atau suami isteri yang makin merapatkan perhubungan. juga. akan ketahuan juga. buah jatuh ke perdu juga. Kerana mendengarkan manis tutur kata orang.Daun keladi dimandikan. Dendang menggonggong telur. dengar cakap orang. Dengar cakap enggang. (degar-degar = bunyi kayu dipukul. Destar habis. Dengarkan cerita burung. Deras datang dalam kena. Daun nipah dikatakan daun labu. (berkampuh ijuk = bertudung atau berselimut ijuk.

) Seseorang yang mendapat kehinaan. di mana periuk pecah. Di hulu keruh di hilir pun tentu keruh juga. jika di tengah ia berpusing ligat pula. air. di bukit orang yang hanyut. di situ kumbang banyak. di situlah (= di sanalah) puntung tercampak. Di mana banyak kesenangan. Seseorang yang mendapat kehinaan. Di mana mati di situlah dikuburkan. Di luar bagai madu. Di mana bunga kembang. Lahirnya baik. di bukit maka hendak Berkehendakkan sesuatu tidak pada tempatnya. Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita diami. Kekuatan di laut bergantung kepada angkatan perang. Di luar merah di dalam pahit. Di mana buah masak. Di lurah maka hendak angin. kekuatan di darat bergantung kepada persatuan. Lahirnya baik. yang menyebabkan kita menjadi serba-salah. merasa dirinya rendah sekali. di situ burung banyak tampil. Di lurah air yang besar. di situ ada anak-anak muda. Di belakang ia menendang kita. di darat kerapatan. Di mana ada gadis. batinnya jahat. di dalam bagai empedu. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. Di mana bumi (= tanah) dipijak. (di bawah lancung = di bawah barang yang palsu. . Di mana batang terguling. batinnya jahat. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan.) Menghadapi seseorang yang kita kasihi. Di bawah lantai nan tiris. Di mana kapak jatuh. Orang yang tiada bersalah menerima hukuman. merasa dirinya rendah sekali. bila di depan ia mengeting kita. di situ pula banyak orang datang. di situlah tembikar tinggal.Di bawah lancung nan tiris. Lahirnya baik. batinnya jahat. di situ cendawan tumbuh. Kalau asalnya tidak baik maka kesudahannya pun tentu tidak baik juga. (mengeting = memotong urat keting. Di luar berkilat di dalam berongga. di sana (= di situ) langit dijunjung. Di mana api padam. Di laut angkatan. di situ baji makan.

(kelintung (kelentong) = genta kayu. Di mana kelintung berbunyi. orang yang bodoh mudah kena tipu. Jika terjadi suatu perkara atau perselisihan. Berbuat jahat di tempat mencari rezeki. tetapi hak sendiri disimpan atau disembunyikan. di situ api padam. Berani di rumah sendiri. ramai penduduknya. di sanalah musang meniti. Orang yang hanya suka makan atau menerima hak orang lain. meromok = duduk meringkuk. Di mana tembilang terentak. Tempat yang tidak dijaga baik-baik. sj alat bunyibunyian (spt gendang kecil) yg digunakan oleh penjaja) Di mana lalang habis. di hilir semuara.Di mana kayu bengkok. Di mana tempat kutu hendak makan kalau tidak di atas kepala. di situ cendawan tumbuh. Di mudik sebulakan. (melegas (ligas) = berlari dengan mengangkat kaki kanan orang. ke rumah teman pergi berpasak seribu.) Menghabiskan harta ibu bapa atau harta majikan. tetapi takut di tempat Di padang orang berlari-lari. Hendaklah menurut adat dan aturan tempat yang kita diami. Di mana tumbuh. di situ disiang. Sesuatu yang mustahil tak usah diharapkan sangat. Di mana mati di situlah dikuburkan. Di reban sendiri melegas. Di mana timbul perkara di situlah diselesaikan. apabila diketahuinya di tempat itu tidak ada orang yang pandai.) Di rumah sendiri dapur tak berabu. Orang yang mengaku dirinya pandai atau mempunyai kelebihan. Di manakah berteras kayu mahang. (bulakan = pancaran air yang menjadi air tergenang. di situ kerbau tinggal diam. . Persatuan yang kukuh. siapa lengah akan mendapat bencana. Suka bertandang dan makan di rumah orang. Di mana makan di situ berak. hendaklah diperiksa dan diselesaikan di situ juga. di situlah pencuri datang. negeri yang aman. di situ air disauk. Di mana perintah yang baik. di reban orang meromok. di situ rakyat hidup rukun dan damai. Di mana ranting dipatah. (seperti kuda). di padang sendiri berjengket-jengket.

(lepu = ikan laut "lionfish". dicabut mati. (sanggit = geser. teraba-teraba sudahnya. hendak bermaharajalela di tengah rumah. . Alam rohani yang tak berbatas.) Dibenarkan duduk di serambi. Dibalun sebalun kuku. direndam tak basah. Perihal anak yang dimanjakan. diam besi (= penggali) berkarat. Ilmu yang disimpan saja lama-kelamaan akan hilang. lalu hendak minta banyak. masin tidak. Diam-diam lepu. (dianjak = dipindahkan. (dianjung = diangkat ke atas. Diberi sedikit. Berkata dengan cukup alasan. gosok. tak mudah dikalahkan. ditambat tidak bertali.) Keputusan yang tidak dapat diubah-ubah lagi. dibubut = dicabut. Tidak menghiraukan segala perubahan terutama perubahan-perubahan yang baik. diam di bandar tak meniru. Diam di laut. tapi tidak pula diceraikannya. Diberi bahu. Difikirkan masak-masak. Orang yang membazir tak dapat tiada akan menghadapi kesusahan. Dian sebatang dinyalakan hujung pangkalnya. Pendiam tetapi berfikir atau banyak pengetahuan. zaman dulu kala. Dianjak layu. (memengat = memasak pengat. Keputusan yang tidak dapat diubah-ubah lagi. dianggur = dikerat (cabang) untuk ditanam.Di waktu garuda alah oleh ular. dibubut (= dianggur) mati. Musuh yang pendiam jangan dipermudahmudahkan. Dianjung seperti payung. diambak seperti kasur. Diapit tidak bersanggit. Dibakar tak hangus.) Diasak (= pindah) layu. bekerja dengan diam-diam.) Kiasan kepada waktu yang telah lalu. Dibalik-balik bagai memanggang. Diam penggali berkarat.) Diam-diam ubi berisi. (balun = gulung. hidup di luar nikah. Sangat berkuasa. Dialas bagai memengat. hendak kepala.) Orang yang sangat dimuliakan. [Perempuan]] yang tidak dipelihara oleh suaminya. dibuka selebar alam.

lalu hendak minta banyak. [Perempuan]] yang baru saja kahwin lalu bercerai. Diberi betis hendak paha. (luncung = lancip Dialahkan oleh orang yang bodoh. dipancung dengan pedang yang hilang. Diberi bertali panjang. gajah tentu dengan londarnya. Didenda dengan emas yang habis. tetapi yang sebenarnya rugi. Dicocok orang hidungnya.) Dientak (hentak) alu luncung. (melanting = melempar. Didului bak melanting babi. . menjadi murka Allah. Dicari cempedak di bawah kerambil. dipakai tidak.Diberi berkuku hendak mencengkam. Dicukur-cukur rambut. Menolong orang tidak pada tempatnya. Diberi sejengkal hendak sehasta.) Dibuang yang keruh. (kerambil = kelapa. tumbuh juga semula. Nasihat yang sia-sia. tak tentu londarnya. Diberi berpadang luas.) Diberi kekuasaan sedikit lalu hendak berbuat sesuka hati. Dilakukan dengan maksud baik. Yang buruk dibuang. Dicecah orang bagai garam. dielakkan untung. Diberi sedikit. Diberi kebebasan sepenuh-penuhnya. Dibilang genap. Menurut saja. Nasib yang tidak dapat ditentukan. diberi sehasta hendak sedepa. Didengar ada. Mencari tidak pada tempatnya. Tabiat jahat lambat-laun akan berbalik semula. Diberi kebebasan sepenuh-penuhnya. Didukung disangka orang sakit. kiranya orang kekenyangan.) Dielakkan harimau. Didenda atau dihukum hanya dengan syaratnya saja kerana mencari perdamaian. Lahirnya saja untung. (londar = denai. (dipapar = dibentang. yang baik diambil (dipakai). diambil yang jernihnya. Diberi sedikit. lalu hendak minta banyak. Mendului membuat sesuatu pekerjaan itu kadangkadang berhasil baik. tetapi diterima orang dengan curiga. dipapar ganjil. Dibuat kerana Allah.

Sangat degil. dilepaskan takut terbang.tetapi tidak runcing di hujungnya. dibuang jauh. Digantung tinggi. Sangat berhemat dan hati-hati dalam mengeluarkan wang. Dijual sayak. Digenggam tiada tiris. terutama dalam menghadapi orang bodoh. (diimbau = dipanggil. dikemudiankan menanduk. tak diajak ia marah. (diidam = menaruh dendam. Jika hendak mencari isteri. dilihat bersua. Diiringkan menyepak. dipilih antah satu-satu. Dijunjung merekah kepala. Digantungkan tinggi. dipikul meruntuh bahu. Dendam yang tak habis. Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. Diidam seperti babi lemak. Diindang ditampi teras. digalikan dalam.) Mengatur-atur sesuatu supaya baik. . menantu atau pegawai hendaklah diusul periksa betul-betul jangan tersalah pilih.) Kebenaran yang tak dapat dibantah. diajak berunding tak tentu fikirannya. dalam keadaan yang serba salah. Perintah atau hukuman yang sangat berat dan keras. dihela surut bagai bertanam. diumpil tak bergerak.) Diimbau berbunyi. Yang baru tidak berbeza daripada yang lama. Hal seorang yang menjadi gundik yang tidak sah atau yang telah ditinggalkan suaminya tetapi belum ditalak. Dijemba-jemba bagai bersiang. Tidak berkuasa sedikit jua.) Dientak (hentak) tak masuk. Dihujani kering. Berbuat sesuatu pekerjaan yang menyusahkan orang lain. Digenggam takut mati. Digantung tidak bertali. Perjanjian yang diperbuat dengan syarat-syarat yang teguh. lemah sekali. Keadaan yang serba salah. dijemur basah. (bersiang = membersih-bersihkan. dibeli tempurung.

Sangat marah. Dimakan kapang habis berlubang. Diam itu lebih baik daripada berkata-kata. Kelihatan seperti orang kaya. [Perempuan]] yang menduakan suaminya. Dikatakan berhuma lebar. Menderita penyakit kelamin. dibakar dia melilit puntung. diseru tak dengar. Dikulum menjadi manikam. pada lahirnya tidak suka tetapi batinnya ingin mendapat lebih banyak lagi. Dilengah (= dimabuk) beruk berayun. ditelan sembelit. ditanak berderai. (sesapan = semak belukar. tetapi yang sebenarnya rugi.) Asyikkan sesuatu yang tidak ada gunanya. dikacak lengan sudah (tentang wang atau akal) sehingga tidak perlu bak lengan. dalam keadaan yang serba salah.) meminta bantuan daripada orang lain lagi.Orang yang menyangka dirinya telah cukup kuat Dikacak betis sudah bak betis. Tidak mahu mendiamkan diri terhadap perlakuan yang tidak baik. Dikembar seperti benang. Dilambai tak nampak. sesapan di halaman. Dikatakan mati emak. diuji sama merah. Dimakan mati emak. diluahkan mati bapa. Membuat sesuatu pekerjaan tanpa pengetahuan adalah sia-sia saja. tetapi yang sebenarnya miskin. dimuntahkan (= diludahkan) menjadi sekam. (dikacak = dipegang. . Lahirnya saja untung. Dikati sama berat. Dilihat galas berlaba.) maka lambat-laun jahat juga padahnya.) Memegahkan harta milik dan kebolehannya. Dilumas dengan daun katang-katang. Dikunyah patah gigi. Dilihat si pulut. Dilahir serupa tidak. Hidup dalam pura-pura. tak sekali. Dilelar timba ke perigi. (kapang = sejenis teritip. tak dikatakan mati bapa. dihitung pokok termakan. dibatin menggunting angin. Sesuatu perbuatan yang tak baik itu jika diulang (lelar = berulang-ulang. Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. tetapi harta milik dan kebolehannya itu tidak seberapa. Pangkat atau kedudukan yang sama. angkuh dan sombong. Tiada mahu mendengar nasihat orang. Dikerkah dia menampar pipi. Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. sekali pecah juga.

Asyikkan sesuatu yang tidak ada gunanya. Dipandang dekat. direngkuh lutut sakit. Kalau mata pencarian sudah bertambah. Sesuatu yang kita inginkan tetapi tiada berdaya untuk mengambilnya. Dirintang siamang berbuai. (tembarau = gelagah. Diraih siku ngilu. Yang diberi berlainan daripada yang diminta. hitam bibir. Membelanjakan wang dengan boros dan akhirnya hidup melarat. Selamat dalam menempuh berbagai-bagai percubaan. Diratapi langau hijau. Dipanggang tiada hangus. Orang yang menyangka dirinya telah cukup kuat Dipegang lengan sudah bak lengan.dalam keadaan yang serba salah. Dipujuk dia menangis. . Diminta tebu diberi tembarau. Keadaan yang serba salah. dipegang betis (tentang wang atau akal) sehingga tidak perlu sudah bak betis.) Dinding teretas. Dipukul lutut sakit. Diperluas parak. Direbus tak empuk. Direndam tak basah. pertolongan yang tidak mencukupi. tangga terpasang. Sangat sukar dikalahkan. Dimandikan dengan air segeluk. meminta bantuan daripada orang lain lagi. Kejadian yang sudah cukup buktinya. Disambut dengan penyapu tak bersimpai. hendaklah dijaga dengan baik-baik. Dihalau keluar dari sesuatu majlis keramaian kerana dibenci orang. tidak disiangi. Diperbesar isap (hisap). angkuh dan sombong. ditendang dia tertawa. Sangat sukar dikalahkan. direngkuh siku ngilu. dicapai tak boleh. Anak dagang yang mati di rantau orang.) Pujian yang tidak ada ertinya. Keadaan yang serba salah. (retas = toreh dengan senjata tajam. temerau. Kelakuan yang tidak senonoh.

Ditarik ia menanduk. Sangat kasih akan anak isterinya. Hidup melarat. Disangkakan bedena timbul. tetapi tiba-tiba ditimpa bahaya. disuruh membuat sesuatu kerja. Ditakik bagai berendang. Pemberian gelaran yang tidak ada ertinya. terpeluk bangkai babi Orang tamak yang tiada tahu membezakan yang bengkak hanyut. ombak yang kecil diabaikan. Ditanam tebu di telinga. Disuruh dituruti. Orang bodoh. Disangka tiada akan mengaram. berkembang bunga raya di Gembira oleh kerana mendengar pujian. Diasingkan daripada yang lain kerana tidak disukai. Sesuatu pekerjaan hendaklah dicuba membuatnya lebih dulu sebelum dikatakan mudah atau susah. Disigai sampai ke langit. Ditating bagai minyak penuh. Disuruh pergi dipanggil datang.Disangka panas sampai ke petang. berhenti kerana tegah. Diperlakukan dengan sangat hati-hati. Patuh menurut perintah. kiranya hujan tengah hari. Ditambat tidak bertali. tidak boleh ikut campur kerana miskin. Disangkakan langit itu rendah: dipandang dekat. . Diselidiki dan diperiksa dengan saksama sehingga bertemu. Ditangkap buaya. Ditanaknya semua berasnya. nampak riaknya. Harap-harap percaya tidak. Ditatang di anak lidah. digiring ia menyepak. Semua kepandaiannya diperlihatkan sekali gus. Mendapat bahaya kerana memandang ringan akan perkara (bahaya) yang kecil. sehingga jatuh melarat. yang tidak mahu menurut bicara orang. Disangka akan baik atau mulia selama-lamanya. muka. Ditakik getah di daun. dicapai tak dapat. ditangkap malas Sifat malas seseorang tak dapat dilihat sebelum tak bertanda. bekerja kerana perintah. berserah sekehendak hati. Hidup di luar nikah. baik dengan yang buruk. Disisih bagai antah. disepakkan bagai berayam.

ditahil (= dikati) sama berat. Ditetak belah dipalu belah. Perbezaan yang sangat kecil. Sama saja. (berpusu = . Dua ekor gajah berjuang. Semuanya berjalan dengan lancar. bangkit. ditentang bumi. dipalu belah (= datar). tegak berpusu. Ditindih yang berat. akhirnya jadi binasa. dililit yang panjang. Ditiarapkan tiada keluar. Mencari orang yang sama setaraf dalam sesuatu Ditumbuk dikisar barulah lumat. Dititik belah. Kemalangan yang tak dapat dielakkan. Ditempuh nyamuk terbalik. Jika diturut kehendak hawa nafsu. bumi. langit. Sesuatu kerosakan yang tak dapat diperbaiki lagi. Diuji sama merah. Ditolak tak tumbang. Hendaklah berusaha dengan bersungguh-sungguh hati untuk memperoleh sesuatu barang yang dikehendaki. seekor kancil mati tersepit di tengah. Ditembak dengan peluru petunang. Walau diseksa atau disakiti sekalipun. Menghadapi perkara yang sangat sulit. Diuji timbang lebih sesaga. namun kesudahannya menjadi mayat juga. Duduk berkelompok. ditelentangkan tiada masuk. melarat sekali. ditindih lalat tak dapat Terlalu lemah. Sangat karib. Ditentang langit. tak dapat melepaskan diri daripada kekuasaan orang. Tidak malu melakukan kejahatan. Orang kecil yang mencampuri pergaduhan antara orang besar-besar akhirnya ia sendiri yang binasa. Pendirian yang teguh. dijala dijaring bukankah ikan? Tidak ada tempat bergantung. Ditelan tak sengkang. Dua badan senyawa. tembikar juga akan jadinya. Dituba sajakah ikan. Dua kali dua empat. Sudah sepadan benar. Diturutkan gatal tiba ke tulang. Sudah hilang gadisnya.Ditebuk (= dikerbuk) tikus (= tupai). Perundingan yang berhasil baik. orang yang banyak harta.

berduyun-duyun. Duduk di dalam tabir langit-langit. kita sendirian saja. Sudah rosak. kerana menghadapi bencana. Orang berpangkat yang telah diturunkan pangkatnya. melompat seperti harimau. Duduk meraut ranjau. Bekerja dengan tidak menurut peraturan.) Duduk berkisar. duduk banyak (= perundingan itu lebih baik daripada buah fikiran bersama) berlapang-lapang. Duduk di ambung-ambung taji. Duduk dengan cupak dan gantang. tegak sepematang. tembelang = telur busuk. Duduk dengan sukatan. Orang yang kaya.) [Perempuan]] berkurung di dalam rumah. Dulu intan daripada jawi. sekarang jadi batu buatan. Duduk seperti kucing. berdiri (= tegak) sama tinggi. . dulu duduk daripada cangkung. sekarang timah. berkumpul. Orang pendiam yang tangkas bekerja dan berfikir. tegak meninjau jarak. Ketua yang adil. Orang berpangkat yang telah diturunkan pangkatnya. Buah fikiran yang diperoleh di dalam sesuatu Duduk seorang bersempit-sempit. tetapi kejahatannya telah tersiar ke mana-mana. Dulu buah daripada bunga. Duduk sama rendah. Duduk sehamparan. berbau tembelang. Selalu dalam kekhuatiran. tidak dapat dipakai lagi. Hidup yang serba salah. (ambung-ambung taji = tumbuh-tumbuhan berduri. Selalu bekerja tidak berhenti-henti. sekarang besi. (tabir langit-langit = tabir tenda. bersandar di batang rengas. Orang yang tak keluar-keluar dari rumahnya.) majlis. Dulu intan. Dulu besi. Duduk berkurung siang malam. Duduk dalam duri yang banyak. Sama setaraf. Dua orang yang sama darjatnya di dalam adat. Memungkiri apa yang telah dikatakan dulu. tegak berpaling. Dulu parang. Beranggapan sudah memiliki sesuatu barang yang belum tentu diperoleh.

kemudian tohok.Dulu permata intan. Bersuka hati haruslah pada tempatnya atau pada . Elok arak di hari panas. betul. (basa = tegur sapa. Kekuasaan Tuhan tidak ada batasnya. Elok basa 'kan bekal hidup. salah ataupun benar dia juga yang menanggung kerugian. Orang yang baik bahasanya jadi kesayangan orang selagi hidup. Dulu rampak rimbun daun. Elok lenggang di tempat datar.) Orang berpangkat yang telah diturunkan pangkatnya. sesudah mati jadi kenang-kenangan. Apa yang hendak dikerjakan baik dibicarakan dulu dengan kaum keluarga dan sebagainya supaya pekerjaan itu selamat. kini papa dan buruk. (raras = gugur. Dunia diadang. Durian seambung dengan timun. elok budi bekal mati. Ekor anjing berapa pun dilurut (akan dia) tiada juga Orang yang memang jahat itu tidak dapat diajar. Orang yang bersukacita sebab maksudnya sampai. sekarang batu Belanda. Jika orang yang kuat dan khianat berhimpun dengan orang lemah dan baik. Orang yang lemah itu tidak berdaya untuk melawan orang yang berkuasa. Elang terbang mengawan. nescaya binasalah yang lemah dan baik itu. Duri di hutan siapa pertajam. Durian dengan mentimun. Orang kecil memperoleh pangkat tinggi. Dulukan yang dulu merasa garam. kerana baik. Dulu kaya dan cantik. (tohok = campak buang yang diberi bertali. buruk kata di luar muafakat.) Menggembar-gemburkan sesuatu yang belum terjadi. Dulu timah. Elok kata dalam muafakat. luruh. tidak mahu merugi. Mahu bersuka ria. Kesenangan dan kesusahan selalu beriringan. orang-orang kaya. menggolek rosak. Dulu sorak. kena golek binasa. Mengutamakan orang tua-tua di dalam sesuatu pekerjaan. saku-saku dijahit. sekali-sekala ia hendak berbuat jahat juga. kini 'lah sangat merarasi.) Elok buruk dan busuk hanyir. sekarang besi. agas hendak mengawan Orang miskin yang hendak meniru-niru perbuatan juga.

Memang mudah menyuruh berbuat begini begitu. aku telah sampai seberang. orang apa kepada orang. Satu pekerjaan yang dikepalai oleh dua orang. Embun di hujung rumput. tetapi sebenarnya masih belum baik. ditegang berjela-jela. anak raja (mati) ditimpanya. bungkus. Enau mencari (= memanjat) sigai. Enak lauk dikunyah-kunyah. tetapi yang sukar ialah yang mengerjakannya. Lain yang bersalah. lima genap. Tujuan telah lebih dulu diketahui hanya dengan melihat tingkah laku atau bicaranya saja.) Empat gasal. Engkau belum mencapai pengayuh.) Empat sudah bersimpul satu. enak kata diulangulang. Enau sebatang dua sigainya. Elok palut pengebat kurang. (empang = bendungan. Enggan seribu daya. Sebab yang secara kebetulan meninggalkan akibatnya. Enggang apa kepada enggang. Perempuan mencari lelaki. seorang perempuan yang menduakan suaminya. Kelihatannya tidak baik tetapi yang sebenarnya baik sekali. Tampaknya bagus. kerbau berkandang. orang yang mahir dan orang yang rajin. aturan yang tak dapat diubah. Kalau tak suka biasanya banyak alasannya. (atal = buah kayu makanan Enggang. Kesempurnaan yang diperoleh daripada empat orang: orang yang berilmu. Empang sampai ke seberang.waktunya yang patut. Harta-benda harus disimpan baik-baik di tempatnya masing-masing supaya selamat. dinding sampai ke langit. Embacang buruk kulit. dikendur berdentangdentang. (gasal = ganjil. Nasihat yang baik perlu diulang-ulang menyebutnya. mahu sepatah kata. . lain yang menerima hukuman. Enggang lalu atal jatuh. orang yang berakal. Tutur kata orang yang bijaksana selalu tersembunyi maksudnya. Perselisihan yang tak dapat didamaikan lagi.) Enggang lalu ranting patah.) Emas berpeti. (palut = balut. kebat = ikat. Tiada kekal.

tidak dapat terus keluar. sesuatu yang sudah ditetapkan (undang-undang. biarpun diberi kesenangan. kuman pun berhati juga.) Tidak masuk hitungan dalam pergaulan. Ada tanda-tanda yang menunjukkan akan terjadi sesuatu hal. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Kaya dan miskin sama-sama berfikiran dan . langkah sepijak. Gaharu dibakar kemenyan berbau. Seia-sekata. Perbuatan yang terlanjur. akhirnya mati kebebangan. Gajah berak besar. Esa hilang. Fikiran suluh kebenaran. Gagak dimandikan tujuh kali sehari pun. Orang besar yang berlaku kurang adil kepada orang kecil.) Gajah bergajah-gajah. juga terbebang. Gadai terdorong ke (pada) Cina. Gajah berhati. sekalipun sedikit akibatnya sama juga dengan yang besar. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar (kaya). Berusaha dengan keazaman yang bersungguhsungguh dan tidak takut menanggung risikonya. Raja-raja (orang besar-besar) yang telah turun derajatnya (darjatnya). dua terbilang. (degam = bunyi gemuruh. tertahan. takkan putih bulunya. Rupanya hodoh tetapi suaranya merdu dan baik budi bahasanya. semuafakat. Gabak di hulu tanda akan hujan. Gagak lalu punggur rebah. Gading pada gajah yang sudah keluar itu bolehkah dimasukkan pula? Gagak bersuara murai.entak sedegam. Fikir itu Pelita hati. (gabak = redup. rakyat mendapat susah. tak mungkin mencapai kembali martabatnya itu. Memperlihatkan kelebihannya supaya dipercayai orang. tidak dapat dicabut atau ditarik kembali. Kalau raja-raja berselisih.) Telah terlanjur. kancil (= pelanduk) pun hendak akhirnya diri sendiri binasa. keputusan dan sebagainya) tiadalah dapat diubah lagi. (kebebangan = berak besar. Gadai terdorong ke pajak. sehari sebulan juga. Orang jahat. pelanduk mati tersepit. kerana mahu memperlihatkan kekuasaannya. cewang di langit tanda akan panas. Entimun bongkok.

(kusa = besi penghalau gajah. Gajah dialahkan oleh pelanduk. orang jahat meninggalkan belang. Gajah berjuang sama gajah. kejahatan anak buah sendiri di rumah tiada dapat di atasi. akhirnya diri sendiri binasa. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar (kaya). Mengerjakan sesuatu yang besar. rakyat mendapat susah. tetapi melupakan hal-hal yang kecil-kecil yang perlu untuk menyelesaikan yang besar itu. pelanduk (= kancil) mati di tengah-tengah. (tersaruk = daripada kita hendak dibasmi. harimau mati Orang baik meninggalkan nama baik. Gajah lalu dibeli. akhirnya diri sendiri binasa.bernafsu. perempuan bangsawan yang diperisteri oleh orang kebanyakan. kita pun hendak berak besar juga. Gajah mati dicatuk katak. Gajah harimau di hutan hendak diburu. kalau kayu (= pohon) tak tumbang. Orang berkuasa dapat dialahkan oleh orang lemah.) Gajah hendak berak besar. Hendak meniru-niru perbuatan orang besar (kaya). Kalau raja-raja berselisih. Gajah ditelan ular lidi. Mendapat kecelakaan kerana kelebihannya. perempuan bangsawan yang diperisteri oleh orang kebanyakan. Gajah mati meninggalkan tulang. Gajah empat kaki lagi tersaruk. Orang besar-besar itu ada waktunya akan kehilangan kebesarannya. Terlalu marah. kusa tidak terbeli. Gajah dipandang seperti kuman. nasib tidak dapat ditentukan. Orang berkuasa dapat dialahkan oleh orang lemah.) Gajah masuk kampung. Gajah mati kerana gadingnya.) Gajah lalu kumpai layu. Orang berkuasa dapat dialahkan oleh orang lemah. (kumpai = sejenis rumput layu. tersandung. manusia mati meninggalkan . perempuan bangsawan yang diperisteri oleh orang kebanyakan. Orang yang berkuasa dapat berbuat sekehendak hatinya dalam lingkungan orang lemah (orang kecil). pijat-pijat di Kejahatan orang besar dan orang yang lebih kuat bantal tak dapat dihapuskan. rumput layu juga.

(lejang Anak muda yang menjadi pesuruh orang. kerana = melompat serta lari. Ganti hidup berkeredaan. yang sia-sia. Gajah sama gajah berjuang. harimau terlompat kerana belangnya. bertemu Gantung tak bertali. Raja yang tiada berkuasa. dua orang lelaki mencintai seorang perempuan. Gajah rompong belalai. (aris = getah kayu yang sudah tak mungkin didapati. (terum = duduk. Kalau raja-raja berselisih. tidak dapat dicabut atau ditarik kembali. Galas habis senggulung tandas. kalau sudah jodoh. salai tak berapi. Orang besar-besar bertamu ke rumah orang miskin. Gali lubang menutup lubang. Hanya dengan cuba-cuba atau kira-kira saja. tulang setimbun. pelanduk mati di tengah-tengah. (reda = rela. Gajah pengangkut lada. Galas terdorong kepada Cina. baik diikat kera kecil yang Daripada mengharapkan sesuatu yang besar yang memakan buah kayu. bertemu dalam . Orang kaya yang mati banyak meninggalkan hartanya. Gajah seekor gembala dua. lamun dihitung rugi Perniagaan yang tidak menguntungkan. rakyat mendapat susah. Gajah mati. Berbuat sesuatu yang kurang baik untuk kelebihannya. Garam di laut. Gamak-gamak seperti menyambal. ganti mati berkebulatan. Telah terlanjur. kuda pelejang bukit.) Gajah terum di tengah rumah. asam di gunung.) Isteri yang ditinggalkan suaminya tanpa diceraikan dan tanpa nafkah hidupnya. lebih baik terima saja yang beku.nama. dikatakan hanya tentang gajah.) pujian-pujian. Gajah terdorong kerana gadingnya. sehingga menyusahkan orang yang menerimanya itu. Sesuatu pekerjaan dikepalai oleh dua orang.) sedikit yang sudah ada di dalam tangan. pekerjaan juga. Meminjam wang untuk membayar hutang. Mencari ganti seseorang ketua harus dengan muafakat. Perempuan dan lelaki. Gajah memamah aris. senang hati. meninggalkan nama jahat.

gedang dahannya. banyak pula belanjanya. (gerundang = berudu. (gayung = pukulan. Berjalan melonjak-lonjak kerana sombongnya. Garuda diburu layang-layang yang dapat. Garam jatuh di air. Sesudah kaya atau berpangkat tidak mahu . Gayung bersambut. (gelagah boreh = rambutan jantan. rasanya wallah. rasuk juga yang menahannya. baik dibalas dengan baik. Barang yang diperoleh tidak seimbang dengan yang diinginkan. kata gelegar. Orang yang pandai menyimpan rahsia. orang berbuah dia tidak.) Banyak penghasilan.) Perkataan orang tua biasanya tepat. Gemuk membuang lemak. Gelang tidak laga sebentuk. jahat dibalas dengan jahat. Gedang gerundang di kubangan. Memegahkan diri sendiri dengan kelebihan yang sebenarnya tidak ada. Gayung tua. Nasihat yang diterima dengan baik.) Gelang di tangan orang yang hendak dirampas tidak Orang yang dengki dan tamak itu selalu mendapat dapat. gayung memutus. Gar-gar. Orang yang meniru-niru perbuatan orang lain kerana mengharapkan keuntungan. Gedang sebagai dilambuk-lambuk. orang berbunga dia berbunga. Geleng seperti si patung kenyang. cincin di jari sendiri terlucut hilang. Orang yang hina yang meninggal tidak dihiraukan orang sangat. Tiap-tiap orang besar (mulia) di tempatnya masingmasing. laga keduanya. cerdik membuang Cinta kasih mestilah datang daripada kedua-dua belah pihak. Memang mudah menyuruh berbuat begini begitu. kerugian. tetapi perbuatannya itu sia-sia belaka. kata dijawab. tinggi sebagai dijunjung. gedang ikan raya di lautan. Serangan ditangkis. Gaya saja. Gelagah boreh rambutan. Garam tumpah apakah (= pada) tempatnya? juga akhirnya. kata berjawab. Gedang kayu. Rupanya saja yang elok. tetapi budi pekertinya buruk.belanga juga. tetapi yang sukar ialah yang mengerjakannya. Garam dikulum tak hancur.

lalu ditinggalkan. Untung baik luka saja. perkara yang hampir putus. suami isteri yang sudah bercerai. biang tembuk. terasa sukar. tahan galah bersijingkat. biang menanti tembuk. Membuat sesuatu pekerjaan yang susah. terasa hangat dilepaskan. daun melayang jauh. kuda sudah dek gerindin.) Tak dapat membencikan anak isteri atau keluarga yang buruk kelakuannya. menolong atau bergaul dengan keluarganya. Geruh menempuh dalam tubuh. Sesuatu bahaya hendaklah dihindarkan selagi kecil agar jangan sampai menimbulkan malapetaka. Kerap kali juga timbul perselisihan antara suami Genting putus. Anak sendiri lebih dikasihi daripada anak saudara. tahan taruh mengeluarkan wang untuk menolong ataupun di ayam kuyu.) Genting menanti putus. hendaklah sabar sehingga mencapai kejayaannya. Perkara yang sudah putus dan tidak dapat diubah lagi. Geneng di tengah lebuh. Genggam bara api biar sampai jadi arang. malang. malang tak berbau. Perhitungan yang salah. Menunjukkan gagah kepada orang terpaksalah geneng di tengah medan (gelanggang).) Getu sementara lagi bintik. (getik = menggetil. untung tak baik.) Kemalangan terjadi tanpa diketahui. (dek kedinginan. badannya gementar macam berpenyakitan. Orang yang masih bagus berpakaian dan gaya gerindin = kena sejenis penyakit yang biasa congkaknya.) untuk perjamuan makan minum. (kuaran = burung kuakkuak. (geruh = sial. Suami isteri yang hampir bercerai. Getah terbangkit (= diangkat) kuaran tiba.kawan. Geruh tak mencium bau. Geruh luka ajal mati.(geneng = gagah. Genggam-genggam bara. Gigi dengan lidah ada kalanya bergigit juga. Getikkan puru di bibir. mati. tetapi wangnya tiada lagi atau menyerang kuda. Nasib buruk yang mempengaruhi diri. . Genta saja yang berbunyi. Geruh tak berbunyi. Kemalangan terjadi tanpa diketahui. Getah meleleh ke pangkal. Melakukan sesuatu pekerjaan dengan setengahsetengah hati.

Keinginan datang sesudah tak ada kesempatan lagi. Gigi tanggal. tetapi kalau Guna-guna alu. Gila di abun-abun. Habis adat kerana kerelaan. jika setiap hari digali. Perbuatan (perkataan) yang berlebih-lebihan akhirnya akan menjadi sia-sia. Biasanya orang yang sudah kaya juga yang mendapat untung atau bertambah kekayaannya. murid kencing berlari. Orang jahat. biarpun diberi kesenangan. tebu pun menjadi. Gunung yang tinggi akan runtuh. Biar bagaimana sekalipun banyaknya harta. Guru kencing berdiri. Bersusah hati terhadap wanita yang sudah menjadi isteri orang. rawan murah. sanak saudara dan sahabat handai. bibir hitam gigi kotor. Mula-mula berunding dengan baik. Murid yang mencontohi kelakuan gurunya terutama dalam hal yang tidak baik. Keinginan datang sesudah tak ada kesempatan lagi. tetapi hatinya busuk. (gombak = rambut. Bersih dan cantik di luar.) Gulai sedap nasi mentah. Perbuatan yang tidak sempurna. Gigi telah gugur. Gunung juga yang dilejang panas. Habis akal baru tawakal. Habis air setelaga. Berserah diri kepada Tuhan sesudah habis semua ikhtiar. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. jambul.) Gombak gemilang kutu banyak. nasi sedap gulai mentah. tentu dituduh bila terjadi kejahatan. setelah itu ditinggalkan. akan habis juga jika selalu diboroskan dan tiada ditambah-tambah. . Mengangan-angankan sesuatu yang mustahil.) Habis beralur maka beralu-alu. orang yang telah biasa berbuat kejahatan. Adat dapat diubah atau ditiadakan oleh muafakat. Digunakan sewaktu ada perlunya. dengan persetujuan atau perdamaian.isteri. (abun-abun = angan-angan. Gundahkan buah dimakan burung. sesudah menumbuk dicampakkan. Gulai terlampau serai maung rasanya. (tawakal = berserah diri kepada Tuhan. arang dibasuh tak putih.

Hangat tiada berapi. Digunakan sewaktu ada perlunya saja. setelah itu ditinggalkan. Perbuatan dan usaha yang mendatangkan rugi. (siak = orang yang hidup miskin kerana Allah. apabila telah menjadi kebiasaan. maka diri sendirilah yang harus mengerjakannya. Orang jahat. Budi bahasa yang baik tidak akan dilupakan orang walaupun sudah mati. Hang tak kurang sanggul.) Habis kapak berganti beliung. Tidak bersungguh-sungguh. Sesuatu kesukaran akan hilang apabila sudah menjadi kebiasaan.(beralur = berunding. Habis tenggang dan (= dengan) kelakar. Habis umpan kerong-kerong tak dapat. Hancur badan dikandung tanah. Hilang satu ada lagi ganti yang lain (tentang lelaki dan perempuan). Habis geli oleh geletek.) tidak dapat juga mencapai persetujuan barulah kekuatan tenaga diadu. biarpun diberi kesenangan. habis rasa (= bisa) oleh biasa. bocor. Adat yang dilanggar sedikit demi sedikit itu akhirnya akan dilanggar semua sekali. (pelelehan (leleh) = tiris.) Sesuatu yang kurang menyenangkan itu akan hilang. . aku tak kurang tengkolok. Hangat-hangat tahi (= cirit) ayam. Habis minyak sepasu. Menyusahkan orang kecil kerana hendak menyenangkan orang besar-besar. Habis miang kerana bergeser. Habis hulubalang bersiak. Habis kuman disembelih hendak memberi makan gajah. sangat sukar hendak lurus. diubah. Habis manis sepah dibuang. budi baik terkenang juga. ekor anjing diurut tiada akan Tabiat seseorang yang jahat. sejuk tiada berair. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. Habis cupak dari pelelehan. Sangat rajin bekerja. Apabila sudah tidak ada orang yang akan diperintah. (kerong-kerong = ikan laut "Terapon jarbua") Tidak berdaya lagi.

dilepaskan. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. Segala harta-benda habis dibelanjakan. Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. buta keduanya. lulus diselami. Harap hati hendak peluk gunung. Harapkan si untut menggamit. Harap hendak melonjak. harapkan teman. Dalam membuat sesuatu pekerjaan. cangkuk terubuk ditinggalkan. Harap lenggang serdadu. (untut = orang yang sembab kedua-dua kakinya kerana Percaya kepada orang yang sangat malas. Harapkan burung terbang tinggi. . apa akal (= daya) Kehendak hati terlalu besar sehingga tiada upaya tangan tak sampai. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. (kambeh = peria. untuk mencapainya. janganlah diharapkan kepada orang lain. Harapkan anak.) Cakapnya saja yang besar tetapi buktinya tidak ada. punai di tangan dilepaskan. Kata-kata yang lemah-lembut saja yang dapat mendinginkan hati yang sedang marah. cangkuk = pekasam. buta mata sebelah. tidak boleh menggenggam. kopiah pesuk. dilepaskan. Harapkan guruh (= guntur) di langit. Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. kain koyak diupahkan. kerana (meraup = mencedok dengan tangan.) Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh.) hendak hidup mewah. Hanyut dipintasi. walaupun kepada anak sendiri. Harapkan si untung menggamit. kerja suatu tak boleh cekap. belanja kurang. (lenggang serdadu = sikap yang gagah.Hanya air dingin yang dapat memadamkan api. hilang dicari. air tempayan ditumpahkan. destar teleng. dilepaskan. Harapkan kuning kuah kambeh. tetapi tidak berwang. Gaya saja yang gagah. kerana hendak hidup mewah. Harap hendak meraup. Menolong seseorang yang ditimpa kesusahan. Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. dilepaskan. Harap ke mulut besar cakap. kain di badan didedahkan. Segala harta-benda habis dibelanjakan.

Hari guruh takkan hujan. Yang dapat diusahakan hari ini janganlah ditangguhkan sampai besok. Harimau memperlihatkan kukunya. Orang jahat hendak menyembunyikan kejahatannya. Hari ini patutlah redup (= panas keras). hari buruk (= petang) dikejar-kejar. Mendapat kecelakaan kerana kelebihannya. kacang telah lupakan kulitnya. Untung dan malang silih berganti. Orang yang memperlihatkan kekuasaannya. Harimau mengaum takkan menangkap. Orang yang terlalu marah biasanya tidak sampai memukul. manusia mati meninggalkan meninggalkan nama jahat. Hari ini sedang panas panjang. Hari ini terlebih baik daripada besok. Harimau bertempek tak (kan) makan orang.) Hari baik (= pagi) dibuang-buang. Masa yang baik dibiarkan lalu. Orang miskin jadi kaya. Hari tidak siang saja. Orang yang memperlihatkan kekuasaannya. lupa akan dirinya. Tidak selamanya senang terus-menerus.sakit. Orang besar-besar itu ditakuti kerana kekuasaannya. Harimau mati meninggalkan belang. Orang yang terlalu marah biasanya tidak sampai memukul. Mengharapkan sesuatu keuntungan. Hari tak selamanya panas. sangkaan yang tidak baik. Harimau ditakuti sebab giginya. nama. Harimau menyorokkan kuku. Orang yang terlalu marah biasanya tidak sampai memukul. orang jahat meninggalkan daging. Harimau mati kerana belangnya. Harimau menunjukkan belangnya. kemudian tergopohgopoh mengejar waktu yang sudah sempit. Harimau hendak menghilangkan jejaknya. . gajah mati Orang baik meninggalkan nama baik. Orang yang menyembunyikan kelebihannya.

Harta pulang ke tuan (= empunya). Hati hendak semua jadi. Hawa pantang kerendahan. Orang yang mahu mengambil harta orang lain. Pendirian yang tidak tetap. pelanduk kecil menolakkan mara. Keburukan telah dilindungi oleh kebaikan. dan lidah orang yang cerdik itu di belakang hatinya. Hati orang yang bodoh itu di mulutnya. banyak sama-sama dicecah. (mala = air bangkai yang telah busuk. jauh berjalan banyak dilihat. Ingin mengerjakan sesuatu tetapi tidak berdaya kerana kurang ilmu dan tidak cekap. jantung bagai jantung pisang. Harimau tidak merendahkan dirinya untuk menangkap cicak sebagai mangsanya. Orang yang mahu mengambil harta orang lain. Hati gatal mata digaruk. Semua pekerjaan yang dilakukan dengan kerelaan nescaya menjadi mudah. Harum menghilangkan bau. Sudah pada tempatnya. Harta orang hendak dikebas.Harimau puntung kena penjara. Hawa nafsu tiada mahu kalah daripada orang lain. Hati yang ringan meringankan beban yang berat. Orang yang tidak ada perasaan. orang pandai berfikir sebelum berkata-kata. semua dapat dikerjakan. lama Orang yang merantau haruslah menurut adat hidup banyak merasa. tetapi jasa itu diperoleh dengan jalan yang curang. Semua pekerjaan yang dilakukan dengan kerelaan nescaya menjadi mudah. Hati gajah sama dilapah. Jika ada kemahuan. Harta orang hendak digalas. Orang bodoh berbicara tanpa perhitungan. banyak. nafsu pantang . Hati bagai baling-baling. Harum semerbak mengandung mala. Orang besar yang tidak mahu bertindak dengan tindakan-tindakan yang merendahkan tarafnya. sedikit sama-sama sedikit. Haruslah air disauk. Hati bagai pelepah. hati kuman (= tuma) sama Pembahagian yang sama rata. Jasa yang dipuji-puji. Hati bak serangkak dibungkus. kebiasaan tempat yang didiaminya.) Ada masanya kesusahan orang besar lagi berkuasa itu ditolong oleh orang yang lemah dan kecil. dan ranting dipatah. Hati yang suka peringan beban. Sangat berharap-harap akan mendapat sesuatu yang diingini.

Keadaan yang serba salah pada orang yang telah diberi pangkat. Hendak beristeri perempuan tua. mara = cukup wangnya. Hendak ditelan termengkelan. hendak diludah tiada Menghadapi sesuatu masalah yang sangat sulit. hendak tuah (= mulia) bertabur urai. Hendak kaya berdikit-dikit. ke dalam keranjang longgar. Hendak beristeri anak gadis. boros dan membazir mendatangkan kesukaran. Kerana hendak menunjukkan kemegahan. Hendak hinggap tiada berkaki. Hemat dan cermat mendatangkan kesenangan. Ingin berbuat sesuatu tetapi tidak berdaya. Hendak kerja golok Keling. Berpenat telah tetapi tidak ada hasilnya. keluar. hendak memelihara tarafnya tiada (bertinak = tak putus-putus datang. Hendak mengetahui sesuatu perkara bertanyalah kepada orang yang ahli dalam perkara itu. Hempas tulang berisi perut. (termengkelan = tersangkut dalam kerongkongan.) pangkatnya sudah tinggi. Hendak air pancuran terbit. Malas bekerja tetapi banyak makan. Hemat tangga kekayaan. Hendak bersunting bunga mala. rela berhutang atau berbuat sesuatu yang dapat mendatangkan bencana kepada diri sendiri.) Hendak harum terlalu hangit. Sesuatu yang tidak sempurna menyebabkan keadaan menjadi sukar. hendak undur gelar telah besar. Kerana terlalu hendak meninggikan diri akhirnya mendapat malu. bertubi-tubi.kekurangan. Hendak belajar berenang dapatkan itik. Rajin bekerja (berusaha) mudah mendapat rezeki. hendak makan parang punting. . Hendak mara bedil bertinak. murah hati tangga tuah. Yang diperoleh lebih daripada yang dikehendaki. hendak berani berlawan ramai. Hendak bersunting bunga yang belum diseri kumbang. dalam keadaan yang serba salah. hendak belajar memanjat dapatkan tupai. hendak undur malu kerana maju. Hendak dimasukkan ke dalam sumpit tak maut. Hemat pangkal kaya. sia-sia hutang tambah. Hendak bertanduk kepala dipahat. banyak lawan mendatangkan berani. Hempas tulang tak berbalas jasa.

hendak mencapai Ingin membuat sesuatu pekerjaan tetapi tidak tangan tak sampai. Hendakkan laba. . Hendak sombong berbini banyak. Hendak seribu daya. minyak pula ke atasnya. daripada ular di dalam rumput. patah. Hendak meluruskan ekor anjing. hendak mencencang memutuskan. Kerana hendak memperlihatkan ketinggian diri. Lebih baik berdepan dengan musuh besar di tempat terang daripada musuh kecil di dalam sulit. Hendak mengepal pasir kering. maka orang yang pandai pulalah yang tahu mencarinya. Inginkan kesenangan tetapi malas berusaha. balam jugalah penunggunya.Hendak masak langsung hangus. rugi yang diperoleh. Tiap-tiap ada kemahuan. Hendak berbuat sesuka hati saja. hendak megah berlawan lebih. janganlah takut menghadapi percubaan. Hendak berusaha tetapi alat syaratnya tiada ada. Hendak menggaruk tidak berkuku. Hendak menebang merebahkan. Hendak melangkah kaki pendek. Ingin berbuat sesuatu tetapi tidak berdaya. Hendak mencari orang pandai. berdaya kerana kekurangan wang dan alat. Hendak singa di tengah padang lagi. Sukar untuk mengubah kelakuan yang sudah menjadi tabiat. tanpa memikirkan sesuatu yang lain. disiramkan Orang yang sedang marah malah diapi-apikan pula. tak hendak seribu upaya. Hendak terbang tiada bersayap. Hendak membuat sesuatu pekerjaan yang besar. Hendak memadam api tengah menyala. Kerana terlalu hendak meninggikan diri akhirnya mendapat malu. maka hidup dalam kesukaran. tentu ada jalan. tertangguk akan batang. Hendak kahwin dengan perempuan yang masih dalam edahnya. Membuat pekerjaan yang sukar. Hendak mendapat pisang terkupas. Kerana terlalu hendak meninggikan diri akhirnya mendapat malu. Hendak panjang terlalu. Hendak menangguk ikan. Hendak memikat balam. Hendak mengayuhkan perahu tertambat. Hendak pergi berotan jangan takut onaknya.

Hendak ulam. Hendakkan laba. menyembunyikan perbuatan jahat dengan perbuatan baik. Kasih sayang yang pura-pura saja. tetapi buktinya sedikit sekali. mestilah menurut aturanaturan yang berlaku. Hendak untung menjadi buntung. (ucok = berunding mencari jalan damai. Bersedia menghadapi segala kemungkinan. Orang bodoh yang sombong. Perbuatan yang melebihi batasnya tentu tidak Hendakkan halus. Hendak ucok (= damai) dilawan damai. Hendaklah seperti tembikar. Hidung dicium. pucuk menjulai. Hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit).) Yang diperoleh lebih daripada yang dikehendaki. selamat dan akhirnya akan mendatangkan kerugian. pipi tersorong-sorong. Hidup melarat.Hendak tinggi terlalu. Hendak(nya) saja yang besar. Banyak cakap. rugi yang diperoleh. genting putus sudahnya. tiada sedar dirinya dibodohi orang. Kerana terlalu hendak meninggikan diri akhirnya mendapat malu. sudah mati terserahlah kepada hukum Tuhan. Hidup kayu berbuah. Hidup dengan dua macam pencarian. susah sama-sama susah. pecah satu pecah semuanya. menonjol-nonjolkan diri. Hidup di hujung gurun orang. genting. hidup manusia biar berjasa (= Berbuat baiklah semasa masih hidup untuk diri berfaedah). jatuh. sahabat yang setia dan bertolong-tolongan. Hidung sudah rampung diatur orang. Hidung tak mancung. Hidup dua muara. Hidup dikandung adat. Hendaklah hidup dalam muafakat. senang samasama senang. Suami isteri yang berkasih-kasih. hendak perang giling peluru. Hidup segan mati tak mahu (= embuh). sendiri dan untuk masyarakat. pipi digigit. . Selama masih hidup. Suka ikut campur dalam urusan orang lain. masuknya tak (se)berapa. mati dikandung tanah. Hidup sandar-menyandar umpama aur dengan tebing.

Hilang bahasa lenyap bangsa. Memeriksa dengan teliti. Hilang adat tegal muafakat. jangan mengharapkan sangat pertolongan orang lain. Hilang ikan dalam kerabu. Walaupun tempat tinggal berjauhan tetapi selalulah ingat di dalam hati. Orang hina tetapi berilmu dan bijaksana tetap akan dihormati orang. Perempuan yang bercerai daripada suaminya yang hina kemudian kahwin dengan seorang lelaki yang mulia. mati tidak kerana sumpah. Hilang penjahit berkerbau-kerbau. Hilang kemarau setahun oleh hujan sehari. terapung digenangi. Hilang dicari. Akal yang jahat dapat mendatangkan kecelakaan kepada diri. Hilang pelanduk berganti kijang emas. Kepandaian atau kebesaran sudah tak kelihatan lagi apabila bercampur dengan orang pandai-pandai atau orang besar-besar.Berusahalah dengan tenaga dan fikiran sendiri. Hilang di mata di hati jangan.) Hilang kabus. (rimbas = perkakas untuk penarah kayu. Orang lain yang berbuat kebaikan (berlelah payah). Telah mendapat kesenangan sesudah menderita kesusahan. Lebih banyak ongkos perkara daripada harga barang-barang yang diperkarakan. Adat kebiasaan boleh diubah asalkan ada persetujuan orang banyak. Kebaikan hilang kerana kejahatan sedikit. dan Hidup tidak kerana doa. (kerabu = sejenis makanan. Hilang kepala kura-kura ditelan oleh dadanya. orang lain pula yang mendapat pujian.) Hilang jasa beliung. terbenam diselami. . teduh hujan. Hilang bini boleh dicari. timbul jasa rimbas. Hilang kilat dalam kilau. Kejahatan akan hilang jahatnya apabila tiap-tiap orang ikut mengerjakannya. menolong seorang dalam kesusahan. Apabila sesuatu bahasa itu sudah tidak terpakai lagi maka lambat-laun hilanglah bangsa itu. hilang budi badan celaka. hilang budi bahasa hilang derajat (darjat) diri.

Hilang rona kerana penyakit, hilang bangsa tidak berwang. Hilang sepuh nampak senam. (sepuh = sadur; senam = warna yang asal.) Hilang tak tentu rimbanya. Hilang tapak tukul, timbul tapak canai. (tukul = pemukul kecil; canai = asah.)

Orang yang tidak berharta (berwang) kurang dihargai orang. Tampak kejahatannya, sesudah terbuka rahsianya. Hilang tidak berbekas. Perbuatan (baik dan jahat) orang yang terlebih dulu itu telah hilang, kerana dilindungi oleh perbuatan orang yang kemudiannya. Sesuatu hal atau perkara yang sudah tentu kesudahannya. Tidak dapat melakukan sesuatu pekerjaan kalau tidak berteman. Malas berusaha tentulah susah; segan bertanya sesat jalan. Hal yang terjadi dengan tiba-tiba (kemalangan dan sebagainya).

Hilang tentu rimbanya, mati tentu kuburnya.

Hilang tukul hilanglah pahat. Hilir malam mudik tak singgah, daun nipah dikatakan daun labu. Hinggap bak langau, titik bak hujan.

Hinggap mencengkam (dahan), terbang menumpu Jika merantau hendaklah mencari keluarga atau (dahan). kawan kenalan tempat menumpangkan diri. Hinggap saja bagai langau. Hal yang terjadi dengan tiba-tiba (kemalangan dan sebagainya). Menumpang, kemudian merosakkan tempat tumpangannya itu. Perihal keburukan sifat seseorang. Yang buruk dikatakan baik, yang baik dikatakan buruk; berdusta. Orang yang berbuat jahat dengan kehendaknya sendiri. Orang yang sedang berkasih-kasihan tak dapat dipisahkan satu sama lain. Dapat diuji, tentang keasliannya; tetap tidak

Hinggap seperti benalu. (benalu = pasilan.) Hitam bagai buntut (= pantat) belanga. Hitam dikatakan putih, putih dikatakan hitam.

Hitam gagak tiada siapa yang mencelupnya. Hitam mata itu takkan boleh bercerai dengan putihnya. Hitam tahan tempa, putih tahan sesah.

berubah. Hitam-hitam bendi, putih-putih sadah. (bendi = kereta kuda; sadah = kapur.) Yang buruk lebih mahal harganya daripada yang cantik.

Hitam-hitam gajah, putih-putih udang kepai.(udang Yang hina tetap hina walaupun elok rupanya, yang mulia itu tetap mulia walaupun hodoh rupanya. kepai = udang kecil untuk dibuat belacan.) Hitam-hitam gula Jawa. Hitam-hitam kereta api, putih-putih kapur sirih. Biarpun hitam tetapi manis. Yang buruk lebih mahal harganya daripada yang cantik.

Hitam-hitam tahi minyak dimakan juga, putih-putih Barang yang buruk tetapi berguna, disimpan; hampas kelapa dibuang. barang yang cantik tetapi tidak berguna, dibuang. Hujan berbalik ke langit. Hujan berpohon, panas berasal. Hujan emas di negeri orang, hujan batu (= keris lembing) di negeri sendiri, baik juga di negeri sendiri. Hujan emas perak di negeri orang; hujan keris lembing di negeri kita; baik juga di negeri kita. Hujan jatuh ke pasir. hujan keris lembing di negeri kita, hujan emas perak di negeri orang; baik juga di negeri kita. Orang berkuasa minta pertolongan kepada orang yang lemah. Segala sesuatu tentu ada sebab-musababnya. Walau bagaimanapun mewah dan makmurnya negeri orang, namun negeri sendiri juga yang lebih baik. Walau bagaimanapun mewah dan makmurnya negeri orang, namun negeri sendiri juga yang lebih baik. Berbuat baik tidak pada tempatnya. Walau bagaimanapun mewah dan makmurnya negeri orang, namun negeri sendiri juga yang lebih baik. Tiada dapat melepaskan diri daripada perintah orang-orang yang berkuasa. Dalam hidup manusia ada kalanya senang dan ada kalanya susah. Keuntungan dan bahagia tidak datang sekali gus. (simpai = gelang-gelang daripada rotan.)

Hujan menimpa bumi. Hujan panas permainan hari, senang susah permainan hidup. hujan tak sekali jatuh, simpai tak sekali erat.

Hujan, tempat berteduh; panas, tempat berlindung. Orang yang selalu memberi pertolongan kepada

orang-orang yang mendapat kesusahan. Hujung lurus, pangkal berkait. Hukum berdiri dengan sakti, adat berdiri dengan tanda. Hukum yang rata, adat yang datar. Hulu malang pangkal celaka. Hulu mujur pandai bertengkar, hulu baik pandai memakai. (hulu mujur = pangkat untung.) Hutan jauh diulangi, hutan dekat dikendana. (kendana = dijaga, diamat-amati.) Harta-benda (kaum keluarga) baik jauh ataupun dekat, hendaklah selalu dijaga. Hutang (= pinjam) kayu ara. Hutang biduk belum langsai, Hutang pengayuh datang pula. Hutang yang tak mungkin terbayar. Hutang yang dulu belum dibayar, sudah berhutang lagi. Kelihatannya baik, tetapi di dalam hatinya jahat. Undang-undang agama kuat dengan keteranganketerangan lisan, undang-undang adat kuat dengan tanda-tanda bukti. Sesuatu yang sama baiknya. Permulaan segala bencana. Orang yang pandai hidup dan pandai membawa diri dalam pergaulan, selalu selamat dan disukai orang.

Budi baik orang haruslah diingat selama-lamanya, Hutang emas dapat (= boleh) dibayar, Hutang budi kerana budi bahasa tak dapat dibayar dengan dibawa mati. wang. Hutang samir belum selesai, hutang kajang tumbuh pula.(kajang =benda yang dianyam daripada daun Hutang yang dulu belum dibayar, sudah berhutang nipah (buluh, mengkuang, dll) digunakan untuk lagi. atap atau pelindung daripada panas Hutang sebelit (selilit) pinggang. Hutang tembilang belum langsai, Hutang tajak bila pula. Hutang tiap helai bulu. Iba akan kacang sebuah, tak jadi memengat. Sangat banyak hutangnya. Hutang yang dulu belum dibayar, sudah berhutang lagi. Sangat banyak hutangnya. Kerana sayang akan perkara yang sedikit, tak tercapai apa yang dimaksudkan.

Ibarat burung: mulut manis jangan dipakai. Ibarat beban. juga.) Belum lepas daripada tanggungan (anak lelaki atau anak perempuan). Rakyat jelata terpaksa menurut perubahan pada tiap-tiap kali pemerintahan bertukar. Ibarat kutu. tali di situ keluan di situ. Ibarat perahu takkan karam sebelah. tetapi setelah tua lalu diceraikan. ibarat tahun berubah Orang yang tidak tetap kedudukannya. (ke tepi = maksudnya: sudah di pintu. Orang melarat mendapat pertolongan. Ibarat rumput yang sudah kering. Ijuk sebelembang. Ibarat burung: mata lepas badan terkurung.(sebelembang = seberkas. akan dibawa turun. . Sangat miskin.) Ibarat pasir: sekali air dalam sekali berubah. (semu = tipu. Perempuan yang dikasihi sementara muda. belum lepas daripada bahu Ibarat bunga: sedap dipakai layu dibuang. kebiasaan.) Pencarian yang tiada memadai.Ibarat ayam: tiada mengais tiada makan. Ibarat dawat (dakwat) dengan kertas: bila boleh renggang terlepas. Suatu pekerjaan yang sudah hampir selesai. Perkataan manis selalu berisi semu di dalamnya.) Tidak ada kemerdekaan. Kaum keluarga ikut bersimpati atas kecelakaan yang menimpa kerabatnya. Ibarat beban sudah ke tepi. khianat. adat. ditimpa hujan segar kembali. Ibarat negeri berubah rasam. (rasam = musim. biar bagaimanapun ia Ibarat gasing: berpaku tetap berpusing. (sedap = maksudnya: segar.) Suami isteri yang berkasih-kasihan. (selisik = diraba-raba dengan jari di dalam rambut.) Kesalahan atau keburukan tidak dapat disembunyikan. tak berpaku berjalan namun ia tetap akan kembali ke rumahnya merayau. atau rundingan yang hampir mencapai kata sepakat. Lelaki yang sudah beristeri. boleh diselisik.

Ikan di kuali.) . Sepandai-pandai orang. (serampang = tempuling. lada garam sudah di sengkalan. airnya sudah keruh. Kerana yang sedikit rosak yang banyak.) Ikan sekambu rosak oleh ikan seekor. takuk bagaimana mengubahnya? Perangai yang sudah jadi tabiat sukar sekali (takuk = luka pada pohon.Ikan biar dapat. Ikan tergantung. Kerana yang sedikit rosak yang banyak. kerugian jangan ada. kelapa tempat berpijak naik ke atas.(memiat (piat) = memiuh ke kiri ke kanan. Ikan terkilat (= terkilap) jala tiba. Ikan seekor rosakkan ikan setajau. termasuk juga ke dalam pukat. terserah kepada nasib. Ikhtiar menjalani. Sangat cepat menangkap maksud perkataan orang: tindakan yang cepat.) Telah kembali ke tempat asalnya. Maksud biar tercapai. Ikat boleh diubah. berhasil atau tidaknya.) tertangkap). ada kalanya salah juga. Sesuatu perintah hendaklah dilakukan dengan adil. pukah = bengkok. Sudah bersiap sedia untuk mengecap hasil yang belum lagi diperoleh. Ikan di hulu tuba di hilir. untung menyudahi. Nasib yang malang. misalnya pada pohon mengubahnya.) Ikan dalam keroncong. Ikut hakim memiat daging: sakit di awak sakitlah orang. Ikan lagi di laut. Ikan pulang ke lubuk. habis melompat. Ikan digulai sudah melompat. Ikan yang di dalam lautan yang besar-besar sekalipun. Perbuatan (= tindakan) yang tidak bijaksana. Nasib yang malang.(keroncong = bilik-bilik bubu Tiada tertolong lagi (Tentang: Orang yang telah sebelah dalam. serampang jangan pukah. Mengharapkan untuk memperoleh barang yang diingini.(tajau = tempayan besar dibuat daripada tanah berlapis sejenis porcelain. Ikannya belum dapat. patah. (sengkalan = pengisar rempah-rempah. kucing tunggu. Perbuatan yang sia-sia.) Untuk mencapai sesuatu maksud mestilah berusaha.

walaupun disembunyikan.Ikut hati mati. jangan sampai menyusahkan orang-orang kecil. Makin banyak ilmu atau makin tinggi pangkat makin merendah diri. Intan berlian jangan dipijakkan. nasihat) kepada orang yang tidak mahu atau bukan pada tempatnya. Ingin hendak berbuat sesuatu pekerjaan. Hendaklah selalu beringat tentang segala bahaya dan rintangan ketika melakukan sesuatu pekerjaan. besok hari kita. ikut rasa binasa. masak ranum tergantung tinggi. makin berisi makin runduk. sampan ada pengayuh tidak. Selalu waspada dan hati-hati. Ingat sebelum kena. Memberikan sesuatu (barang. jimat (= hemat) sebelum habis. Ingat ranting yang akan melenting. Ingin di buah manggis hutan. orang yang baik akan ketahuan Ilmu padi. Ini hari orang. Intan disangkakan batu kelikir. Kebenaran akan ternyata juga.) Perkhabaran selalu dilebih-lebihkan daripada keadaan yang sebenarnya. dahan yang akan mencocok. Orang yang sedang berkuasa hendaklah berhatihati menjalankan kewajipannya. Inginkan sesuatu yang sudah diperoleh. . Intan itu jika terbenam di pelimbahan sekalipun. Orang yang mengikutkan hawa nafsunya. Inai tertepung. ikut mata leta. Malang dan malapetaka itu tak dapat ditentukan (nasihat supaya beringat-ingat) Untung bahagia jangan dielakkan. harus berusaha. kuku tanggal. Indah khabar daripada rupa. Ingin hati memandang (= melihat) pulau. jangan sampai terlambat. yang di bawah akan menimpa. tiada akan hilang cahayanya. Usaha yang tak dapat diambil hasilnya kerana terjadi kemalangan. yang sewaktuwaktu mungkin akan menentang kerana kelakuannya yang tidak baik itu. duri yang akan mengait. Tidak mengetahui harga (keadaan) yang sebenarnya. Ingat-ingat yang di atas. tentu akan celaka akhirnya. tetapi alatnya tidak cukup. (tertepung = sudah digiling. Intan dikalungkan di leher anjing.

Sudah jadi kebiasaan. Kalau ada ilmu ke mana pergi mudah rezeki. Membuat pekerjaan yang sia-sia. isi. Itik mendapat air. Orang yang degil tidak akan mendengar nasihat atau ajaran. Jadi kuda beban. peti manian = tempat simpanan pakaian dan barang-barang yang berharga. Tersisih daripada pergaulan kerana kemiskinan.) Isi dada bekal berjalan. Itik diajar berenang.) Orang suruhan. Jadi bumi langit. Jadi air mandi. Jadi bapa kuda. Jadi penghubung hujung lidah (= mulut). Itik dimandikan takkan basah. Isi lemak dapat ke orang. tanpa membuat sesuatu pekerjaan. Itik bertaji. Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. orang lain yang senang. Biarpun berketurunan baik. Hadiah kepada orang yang berjasa. muat. ayam tak patuk. Itik tak sudu.juga walaupun hidupnya melarat. kalau tidak berpelajaran atau membuat kelakuan yang buruk. (lasak = masuk. Intan salah serudinya. Orang yang menyampaikan pesan seseorang dalam suatu perundingan atau peralatan. nescaya jahat dan hina juga jadinya. Kita yang berusaha. Orang yang menjadi harapan raja atau orang besarbesar. tetapi sombong. Jadi alas cakap. (serudi = canai. . Sangat penakut. tulang bulu pulang ke kita. Jadi dinding lasak peti manian. Orang lelaki yang suka kahwin di sana sini dan bersenang-senang di rumah isterinya. Memperoleh sesuatu yang sangat digemarinya. Itik berenang dalam air (= di laut) mati kehausan. Orang yang sangat diharapkan pertolongannya dan segala nasihatnya dituruti.

Orang yang hina tidak patut berjodoh dengan orang bangsawan.(patah selera = tak bernafsu makan. Jangan mengikut tauladan (teladan) yang buruk. kelindan putus. (diasak = dipindahkan. Jalan diasak orang lalu.Jadi penghubung kaki tangan. Jangan bagai orang patah selera. Jalan mencapai bahagia. cupak dipepat orang menggalas. pepat = rata. Gadis yang sudah ditinggalkan oleh lelaki yang menjadi kekasihnya. banyak makan. Janda yang belum beranak.) Jalan di tepi-tepi. dipangkas. Perundingan atau perdebatan yang berputar-putar di situ-situ saja. Jalan raya titian batu.) Pura-pura tidak mahu. Makin kaya (berilmu) makin sombong. Tempat harapan atau kepercayaan yang selalu memberi pertolongan. (mua = melampau. alah hendak berbela. Jangan bagai orang berjudi: menang mua. (kelindan = benang pada jarum. inikan pula jalan binasa. Jadi teluk ulakan air. Janda berhias. Membuat pekerjaan yang sudah ada celanya. Jadi penghubung mata telinga. . Jangan bagai babi merasa gulai.) Jalan mati lagi dicuba. Habis (= selesai) sama sekali. Jambatan emas. Janda belum berlaki. Orang yang berani dan tidak memilih perbuatannya.) Jangan bawa resmi jagung: makin berisi makin jegang (= tegak). (titian = jambatan kecil. orang lalu = peladang. nescaya merugikan semata-mata. Jahit sudah. benang arang orang jangan dipijak. Adat istiadat dalam suatu negeri telah diubah oleh orang asing yang tinggal di dalam negeri itu. tetapi dalam hati suka sekali. Jangan bercermin di air keruh.) Adat (= aturan) yang belum berubah-ubah. Tempat harapan atau kepercayaan yang selalu memberi pertolongan. Hendaklah selalu bersopan santun (bila merantau ke negeri orang).

Jangan bijak terpijak. Tidak usah mencari perlindungan pada orang besar yang jahat. biarlah bodoh bersuluh. dicencang dengan yang majal. Jangan diajar orang tua makan kerak. takut terturut Hendaklah selalu ingat dan hati-hati. Jangan bersandar di batang rengas.) Jangan ditentang matahari condong. terpedaya dengan sesuatu yang elok. Jangan ikut campur dalam urusan orang lain. Janganlah mengharapkan nasib yang baik sentiasa. Perbuatan yang jahat jangan dibiasakan. Jangan bersandar di punggur. (dadih = air susu kerbau yang dikentalkan. tetapi orang bodoh yang suka bertanya selalu beroleh kejayaan. Nasihat yang baik tidak memandang orang yang mengatakannya. mengatakannya. Orang yang menyangka dirinya bijak selalu mendapat kehinaan. Jangan disangkakan ikan lais-lais tiada menyengat. Tidak ada faedahnya mencari perlindungan pada orang yang sudah tidak ada lagi kekuasaannya. Jangan difikirkan kalau tebu itu bengkok. Jangan difikirkan bengkok tebu itu bengkok pula manisnya. kalau tak putus genting. Jangan diajar orang tua makan dadih. Jangan diperlelarkan timba ke perigi. jangan jalan tak berintis. Menasihati seseorang hendaklah dengan sabar dan berulang-ulang. Jangan digembirakan anak orang yang berkuasa berbuat zalim. manisnya Nasihat yang baik tidak memandang orang yang itu pun bengkok juga. (ikan lais-lais = sejenis ikan kecil. jangan dicari . Jangan terlalu sangat mengikut kata isteri. terkadang-kadang ia dapat menyusahkan orang kuat. Jangan dipermudah-mudahkan orang yang lemah.Jangan berebutkan tembikar pecah. Jangan buat kerbau tanduk panjang. Jangan diajar anak harimau makan daging. Jangan dicatuk dengan yang tajam. Tidak usah diajar orang yang sudah tahu. Janganlah berkelahi kerana memperebutkan sesuatu yang tidak ada gunanya. Jangan difikirkan air pasang saja.) Tidak usah diajar orang yang sudah tahu. Jangan berkemudi di haluan.

Jangan memijak benang arang orang. Jangan menghulurkan hulu keris ke tangan orang. Jangan menggerak ular tidur. Rezeki yang halal itu lebih baik daripada rezeki yang haram. Memberi sesuatu yang baik hendaklah pada tempatnya. Jangan berbuat sesuatu pekerjaan yang menyalahi kebiasaan.Jangan mencabul kehormatan rumah tangga orang. . Jangan memanah ke langit. Bahaya jangan dicari-cari. sempada = ketam. Jangan puntung berasap jua. memberi itik bertaji. Jangan menderhaka kepada negeri atau pemerintah kerana yang serupa itu akan membinasakan diri sendiri. Perselisihan (perkara) yang sudah selesai itu jangan diungkit-ungkit lagi. Jangan memberi bunga kepada monyet. Bahaya jangan dicari-cari.kemarahan orang yang berkuasa. Jangan menyuruh kapak menyelam beliung. Jangan memberi kepercayaan kepada orang yang tidak setia. Jangan memangku ayam jantan. Jangan kamu sangka: kapal api besi itu pun masuk guri juga. sampai ayam dikerat susuhnya. Jangan menyerahkan kuasa kepada orang.(menggegai = mengusik. Jangan mengeji (mencela) ibu bapa atau saudara mara sendiri. Jangan membuat baik.) Jangan menumbuk di periuk.) Jangan meludah ke langit. baik memangku ayam betina. Jangan merempuh sarang lebah. Bahaya jangan dicari-cari. Jangan menjadi seperti kacang lupakan kulit atau ulat lupakan daun. Jangan menggegai sempada di bawah batang. bertanak di lesung. membuat jahat. Jangan disangka sesuatu yang kuat dan teguh akan kekal terus tidak binasa. nescaya kita dibinasakannya. Memberi sesuatu yang baik hendaklah pada tempatnya. Jangan kita lupa akan asal keturunan kita atau akan orang yang telah berbudi kepada kita. (guri = sejenis buyung.

Jangan sampai sesat barat: sepuluh kali diukur. orang yang tiada ilmu kerap kali salah pilih. Jangan sangat pemilih. Jangan seperti si buta mematah tongkat. baru hendak membaiki lantai. Jaring berbangkit kuaran tiba. sekali dikerat. Sesudah mendapat kecelakaan baru hendak beringat-ingat. sukatan penuh. Jari kudung dimasukkan cincin. Jatuh berjolok. Nasib yang malang. takut terkena buku buluh (kelak). Jangan sudah terperosok. Jatuh di atas tilam. Tipu muslihat yang sangat halus. Sesuatu pekerjaan (perkara) hendaklah diperiksa dulu buruk baiknya sebelum dikerjakan. Jaras dikatakan raga jarang. Tidak dapat diajar. Memperoleh sesuatu kerana diminta. Berbuat sesuatu tidak pada tempatnya. isteri yang kaya dan sebagainya. (jangat = kulit binatang atau manusia di sini dimaksudkan kepada kulit kerbau atau lembu. Orang yang mencela orang lain. Jangan bermusuh dengan orang yang menolong kita. Jatuh berkait.) Sudah sampai ajal.) Jaras katanya raga jarang. Janjian antah tidak ceruh. Beruntung kerana mendapat pangkat. Perhitungan yang salah. Jarum halus kelindan sutera. jangan berbuat jahat kepada orang yang telah menolong kita. degil. Orang yang mencela orang lain. Jangan berbuat angkara pada tempat kita menumpang. Janji sampai. orang yang tiada ilmu kerap kali salah pilih. padahal dia sendiri pun ada celanya juga. (jaras = raga yang jarang anyamannya. Kerjakanlah sesuatu pekerjaan itu dengan tekun dan sabar tanpa dolak-dalik. padahal dia sendiri pun ada celanya juga. . Memperoleh sesuatu kerana diminta. Jangat liat kurang panggang. Jangan tercirit di periuk.

Jauhari juga yang mengenal manikam. Kebenaran sesuatu perkataan yang diucapkan boleh diuji. bila jauh selalu terkenang tetapi bila dekat selalu bertengkar. kerana ada tanda dan buktinya. . Orang yang bijaksana juga yang mengetahui keelokan ilmu. Jejak dapat dihilangkan. dekat di hati. Asal usulnya sejak mula sudah kurang baik. Jauh dari mata jauhlah dari hati. Banyak pengalaman. tetapi tidak lupa pada yang ditinggalkan. supaya selamat dan sempurna pekerjaan itu. Jauh boleh ditunjukkan. Bercakap besar di belakang-belakang saja. Mendapat kesusahan silih berganti. dekat mencawat ekor. Jemur terkekar ayam tiba. Jauh menyalak kuat. Jauh panggang dari api.) Berbuat sesuatu barang yang tidak diketahui. Jauh di mata. Jejak selut kaki terbenam. Jatuh tidak berkait (= berjolok).) Jenguk pandang tindai-tindai. asal-asal.(selut = lumpur. dekat boleh dikakukkan. (terkekar = terkembang. lama hidup banyak dirasa. (tindai-tindai = lihat dengan perhatian yang saksama kalau-kalau ada yang salah. akhirnya akan mengecewakan. Jauh berjalan banyak pemandangan. (dikakuk = dipegang.) Jejaknya keruh. Sanak saudara.Jatuh dihimpit tangga. tetapi dihilangkan? tabiat tak dapat dihilangkan dengan mudah. telah banyak orang datang membeli. belang bagaimana hendak Kesan perbuatan jahat dapat dihilangkan.) Hilang kasih sesudah berjauhan tempat. Membuat sesuatu tanpa diminta. dekat bau tahi (= kencing). Jawapan atau sindiran yang tidak tepat. Perkara yang selalu menyusahkan. jangan ditinggalkan. usul-usul. Jelatang di hulu air. Meskipun telah jauh berpisah. Jauh bau bunga. Sebelum melakukan sesuatu pekerjaan lebih baik diperiksa dan diselidiki dulu. Baru saja dagangan dibuka.

(balam = burung tekukur. Jerih menentang boleh. berani bersusah payah tentu akan mendapat keuntungan. Jika berjumbai tempat bergantung. boleh dibuat peraksi kain. Tidak ada yang sempurna benar. hilang takut timbul berani. Anak seorang yang sangat disayangi dan dimanjakan. (raksi = bau-bauan yang harum. Jerat serupa jerami. Menunjukkan kebencian. boleh juga menjadi ketua rumah Sahabat yang tulus ikhlas dan suka membantu. Jika bunga tak hendak dipersunting. tentu ada hampanya. Jika ada padi berhampalah. Siapa merasa tersindir. jika ada hati berasalah. Jika diturut hati yang geram. Jerat semata bunda kandung. Jerat tiada lupa akan balam. jika bodoh disuruh diarah. tetapi balam lupa akan Sudah lupa akan bahaya. Tipu daya yang tersembunyi di dalam kesukaan. berilah layanan yang baik kepada anak isteri sendiri. tetapi sebenarnya bahaya jerat. Suka menolong kerana ingin mendapat pertolongan pula. Jika ada padi. dan perginya.Jerat halus kelindan sutera.) Jika cerdik teman berunding. Tanda yang dapat dijadikan punca penyelidikan. Jika hendak hidup rukun. rugi menentang laba. dialah yang berbuat sebagai yang disindirkan itu. Jika kepalanya ular. takkan ekornya belut. Walaupun orang besar-besar silih berganti datang Cacing di bawah juga. Jika baik ada cacatnya. Jika hati tak suka. madu diminum serasa cuka. . Sebacul-bacul orang apabila telah marah akan menjadi berani. Siapa merasa tersindir. Tipu muslihat yang sangat halus. peraksi = bunga-bungaan dan sebagainya untuk mengharumkan. Yang jahat itu tetap jahat. walau sudah tua (rupa hodoh). Jika berpuluh-puluh kali batang beralih(= bertindih). Perempuan yang baik budi pekertinya. dialah yang berbuat sebagai yang disindirkan itu. Jika hendak bertanam sayur buangkanlah rumput.) masih tetap mengancam. namun rakyat tetap seperti itu juga. jika ada hati tentu terasa.

) Jika terjamah benda bertuan. di mana boleh mendapat Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu sagu. jika manusia dipegang mulutnya. Sesuatu pekerjaan yang sudah dimulai janganlah dibiarkan terbengkalai. Hukuman haruslah dijatuhkan menurut besar kecil kesalahan yang dilakukan Kalau sengaja mencari perselisihan maka hancurlah kerukunan hidup yang aman dan damai. yang rapat kelak menjadi renggang. berusaha dan bersusah payah. Jika pandai menggunting. Jika tak pandai menyuruh orang malas bekerja. (dandang = sejenis perahu. maka segala daya upaya akan dilakukan. perbuatan buruk apabila dikerjakan dapat celaan kanan dan kiri. Jika menebang menuju pangkal. janganlah dibiarkan orang lelaki yang jahat datang bertamu ke rumah. Jikalau di hulu airnya keruh. baiklah mati daripada hidup. alamat nyawa akan melayang. Jika yang baik diperbuat bersilang cerana datang. tanjakan = pendakian. di gurun dirangkakkan (= ditanjakkan). jika yang buruk diperbuat bersilang telunjuk bibir. jika melanting menuju tangkai. Jika salah sebatang dicabut. Turutlah nasihat orang yang lebih ahli daripada kita. hendaklah pandai menjahitnya.Jika kerbau dipegang orang talinya. Jika tidak dipecah ruyung. musang jangan dijinakkan. tak dapat tidak di Perbuatan baik apabila dikerjakan dapat pujian di mana-mana. Jika ada anak isteri terutama sekali anak gadis. (rambah = membabat. makin dalam ia terbenam. tinggallah rebana beralih ke gelanggang. Jika tak kena-kena membangkit balak terendam di lumpur. Jikalau beranak ikut kata bidan. Jika tiada tersapu arang di muka. Janji mesti ditepati. salah separuh dirambah. Orang yang mengganggu rumah tangga orang lain tak dapat tiada akan menerima akibatnya.) Jika sengaja hendak bercekak pinggang. setidak-tidaknya bertempiaran kelak. Jika tak lalu dandang di air. menebangi. maka makin rosaklah pekerjaan itu. salah serumpun dibongkar. tak tahu pipit tak tahu enggang. Lebih baik mati daripada hidup menanggung malu. Berbuat sesuatu pekerjaan hendaklah dengan maksud dan tujuannya. . Jikalau dari mula sudah kusut maka sukarlah untuk . Untuk menyampaikan maksudnya. Jika memelihara ayam.

Jikalau tidak berada-ada (= ada berada-ada. Perkataan yang baik biarpun keluar dari mulut siapa juga. Jirus bagai bulan akan habis.) Memilih sesuatu benda hendaklah berhati-hati jangan sampai terbuang benda yang berguna.) Jikalau intan itu biar keluar dari mulut anjing sekalipun. Jikalau tiada rial di pinggang. haruslah dusun itu dibuangkan. Jikalau kerana seorang maka kerukunan hidup terganggu maka singkirkanlah orang itu. Orang yang tidak berharta (berwang) kurang dihargai orang. Jikalau menampi jangan tumpah padinya. bernama intan juga. (ciau atau ciu = tilam tempat duduk. . (jirus = tirus. menyelesaikan. Juadah sudah dijilat cicak. Perempuan yang sudah melakukan kejahatan dalam diam-diam. Jikalau ular menyusur akar.) Senantiasa dalam kecemasan kerana nasibnya yang tidak tentu. Jika hati tiada suka. tetap baik. Jangan rosakkan (mencela) perkara yang tidak kita ketahui. Jiwa bergantung di hujung rambut. maka sesuatu itu terjadi demikian. berhentilah daripada mengasihi orang lain. buanglah rumput. namun hati tiada senang juga. saudara yang rapat menjadi renggang. Jikalau kasihkan padi. Orang besar yang merendahkan diri tidak akan jatuh martabatnya. jangan pula dipecahkan. Jual sutera beli mastuli. (mastuli = kain tebal yang amat mahal harganya. tiada hilang bisanya. Jikalau kita duduk di atas ciau emas sekalipun. Jika kasih akan anak isteri.hilirnya keruh juga. ada mengada). Modal yang makin lama makin susut. Dapat ganti yang lebih berharga lagi. walau bagaimanapun senangnya. masih berdukacita juga. Jikalau tiada dapat dibaiki. Tentu ada sebab-sebabnya (sesuatu yang tersembunyi). Jikalau kerana sebuah dusun maka binasa negeri. kalau sudah biasa jahat maka jahat juga kesudahannya. masakan tempua bersarang rendah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful