You are on page 1of 38

5th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 5th IMO | Level-II | Class 7 2

Section I : Logical Reasoning

1. If the first and sixth letters in the word 'COMPROMISE' are interchanged, also the second and
seventh letters are interchanged and so on, which letter will be seventh letter from the right?
(A) I (B) S (C) E (D) R

2. If in a certain code VOWEL is coded as 46553, then how will CONSONANT be coded ?
(A) 365165152 (B) 365164152 (C) 365154152 (D) 365164162

3. Arrange the given words in a meaningful sequence and find the correct answer from the
options.
1. Poverty 2. Population 3. Death 4. Unemployment
5. Disease
(A) 2, 3, 4, 5, 1 (B) 3, 4, 2, 5, 1 (C) 2, 4, 1, 5, 3 (D) 1, 2, 3, 4, 5

4. Choose the figure which is different from the rest.

(A) (B) (C) (D)

5. In the given series what will replace the question mark ?
J P Q W
, , , , ___ ?
8 14 15 21
S T Z X
(A) (B) (C) (D)
17 19 25 22

6. Choose the correct mirror-image of the given figure (X) if the mirror is placed along MR.

(A) (B) (C) (D)

7. Pointing to a boy, Meena said, "He is the son of my grandfather's only child." How is the boy
related to Meena?
(A) Brother (B) Cousin (C) Uncle (D) Data inadequate

8. A walks 10 metres in front and 10 metres to the right. Then every time turning to his left, he walks
5, 15 and 15 metres respectively. How far is he now from his starting point ?
(A) 5 metres (B) 10 metres (C) 20 metres (D) 15 metres

9. Choose the figure which is different from the rest.

(A) (B) (C) (D)

3 5th IMO | Level-II | Class 7 |

10. The given question consists of two sets of figures. Figures 1, 2, 3 and 4 constitute the problem set.
There is a definite relationship between figures 1 and 2. Establish a similar relationship between
figures 3 and 4 by selecting a suitable figure from the options that would replace the question
mark (?) in fig. (4).

(A) (B) (C) (D)

11. Choose the figure from the options in which the given fig. (X ) is embedded.

(A) (B) (C) (D)

12. A bus for Mumbai leaves every 40 minutes from a bus stand. An enquiry clerk told a person that
the bus had already left 10 minutes ago and the next bus will leave at 10 : 45 a.m. At what time
was this information given to the man?
(A) 10 : 05 a.m. (B) 9 : 55 a.m. (C) 10 : 35 a.m. (D) 10 :15 a.m.

13. P, Q, R and T appeared in an examination. Marks obtained by P were less than the marks obtained
by Q. R's marks were more than those of Q but not more than the marks obtained by T. Who got
the second highest marks ?
(A) P (B) T (C) R (D) Q

14. A piece of sheet is folded and cut and then unfolded. One of the four options exactly resembles
the unfolded paper. Select the correct option.

(A) (B) (C) (D)

15. Find the figure from the options which completes the Fig. (x).

(A) (B) (C) (D)

| 5th IMO | Level-II | Class 7 4

16. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a circle and are facing the centre.
(i) P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
(ii) S is not the neighbour of P .
(iii) V is the neighbour of U
(iv) Q is not between S and W. W is not between U and S.
Which of the following are not neighbours ?
(A) RV (B) UV (C) RP (D) All of these

17. Which number will replace the question mark in given figure?
? 3
(A) 45
(B) 29 22 5
(C) 39 13 8
(D) 37

18. Find the figure from the options which will continue the series established by the problem
figures.

(A) (B) (C) (D)

19. What is the number which is just before the middle number between 29 and 39 ?
(A) 32 (B) 35 (C) 34 (D) 33

20. Find the figure from the options which will continue the series established by the problem
figures.
Problem Figures

(A) (B) (C) (D)

Section II : Mathematical reasoning

21. What is the largest possible two digit number by which 2179782 can be divided?
(A) 88 (B) 50 (C) 66 (D) 99

22. In the given figure, ABC, BD = CD = AC, m∠ABC = 27°, m∠ACD = y. Find the value of y.

(A) 27° (B) 54° (C) 72° (D) 58°
5 5th IMO | Level-II | Class 7 |

23. The sum of 9 numbers is 246. If the average of three of them is 24, what is the average of the
remaining numbers ?
(A) 30 (B) 29 (C) 31 (D) 25
1
24. If is subtracted from a number and the difference is multiplied by 3, the result is 4. What is the
3
number ?
5 7 7 5
(A) 3 (B) (C) (D)
3 4 2

25. The radius of the given circle is 7 cm, then the area of the shaded portion is ______.
(A) 129.5 cm2
(B) 128 cm2
(C) 117 cm2
(D) 135 cm2

3 −6 1− 2 x
8 8 5
26. The value of x so that   ×   = 
8 is ______.
5 5
(A) 0 (B) 1 (C) – 1 (D) 2

27. The area of rectangle ABCD is 48 cm2. What is the area of the shaded B
triangle ? m
8c
(A) 72 cm2 A
m C

(B) 36 cm2 4c
E
(C) 32 cm2
(D) 60 cm2 D

28. The difference between the sum of even numbers and sum of odd numbers between 10 and 20 is
______.
(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16

DIRECTION (Q.No. 29-30) : Study the following graph carefully and answer the questions given below .

29. What is the ratio of the number of females from universities P and Q together to the number of
males in universities R and T together ?
(A) 27 : 32 (B) 27 : 28 (C) 25 : 28 (D) 28 : 27
| 5th IMO | Level-II | Class 7 6

30. The number of males in University Q are what percent of the total number of students in university
S?
(A) 62 (B) 66 (C) 64 (D) None of these

x
31. A fraction can be expressed as a terminating decimal if y has no prime factors other than
y
______.
(A) 2, 3 (B) 3, 5 (C) 2, 5 (D) 2, 3, 5

32. Find the sum of ∠ a, ∠ b, ∠ c and ∠ d.

32° a
c
38°
b
d

(A) 280° (B) 290° (C) 360° (D) 240°

33. In the given figure, l || m. If s and t be transversals such that s is not s t
parallel to t, find the values of x + y. 60° y°
l
(A) 205°

(B) 105° x° 45°
m
(C) 75°

(D) 255°

4 pq m + 2 p m + 2q
34. If m = , then the value of + = _____.
p+q m − 2 p m − 2q
2mpq
(A) 2 (B) 4 (C) (D) None of these
(p + q)

35. If 45 – [28 – {37 – (15 – k)}] = 58, then the value of k is ______.
(A) 19 (B) –19 (C) –39 (D) None of these

36. In the given figure, if AB = AC, then ∠ACB – ∠DBF is _____.

(A) 30° (B) 20° (C) 10° (D) 15°

5 7
37. Which of the following is not a rational number between and ?
7 8
6 2 4 3
(A) 7 (B) 3 (C) 5 (D) 4

38. If two sides of an isosceles triangle are 3 cm and 8 cm, then the length of the third side is
______.
(A) 2 cm (B) 8 cm (C) 3 cm (D) 1 cm
7 5th IMO | Level-II | Class 7 |

39. How many numbers between 11 and 111 are multiples of both 2 and 5?
(A) 10 (B) 12 (C) 11 (D) 70

40. Simplify : (a 3 – 2a 2 + 4a – 5) – (– a 3 – 8a + 2a 2 + 5)
(A) 2a 3 + 7a 2 + 6a – 10 (B) 2a 3 + 7a 2 + 12a – 10
(C) 2a 3 – 4a 2 + 12a – 10 (D) 2a 3 – 4a 2 + 6a – 10

Section III : Everyday Mathematics
41. At present, the ratio of the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun's age will be 26
years. What is the age of Deepak at present ?
1
(A) 12 years (B) 15 years (C) 19 years (D) 21 years
2

42. By selling a bicycle for ` 3480 a person loses 25%. What is the cost price of the bicycle ?
(A) ` 2610 (B) ` 4300 (C) ` 4320 (D) ` 4640

43. A dealer sold three-fourth of his articles at a gain of 20% and the remaining at cost price. Find
the gain earned by him in the whole transaction.
(A) 20 % (B) 25 % (C) 15 % (D) 30 %

44. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3 : 2. If 20% of the boys and 25% of the
girls are scholarship holders, what percentage of the students does not get the scholarship ?
(A) 56 (B) 70 (C) 78 (D) 80

45. A man took a loan from a bank at the rate of 12% per annum simple interest. After 3 years he had
to pay ` 5400 interest for the period. The principal amount borrowed by him was _____.
(A) ` 2000 (B) ` 10,000 (C) ` 15,000 (D) ` 20,000

46. A light was seen at intervals of 3 minutes. It was seen for the first time at 9:04 a.m. and the last
time at 12:07 p.m. How many times was the light seen in the interval?
(A) 62 (B) 59 (C) 60 (D) 61

47. A student gets 4 marks for a correct answer and 1 mark is deducted for a wrong answer. If she has
done 80 questions in all and she has got only 240 marks, the correct answers she has attempted
is ______.
(A) 40 (B) 60 (C) 64 (D) Can't be determined

48. In a single throw of a die, what is the probability of getting a number greater than 4?
1 1 2 1
(A) (B) (C) (D)
2 3 3 4

49. A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks.
The maximum marks are ______.
(A) 300 (B) 500 (C) 800 (D) 1000

1
50. Dhruv and Hemant had 60 marbles altogether. After Hemant lost
of his marbles to Dhruv, Dhruv
6
had twice as many marbles as Hemant. How many marbles did Dhruv have at first ?
(A) 30 (B) 24 (C) 36 (D) 25
| 5th IMO | Level-II | Class 7 8
SPACE FOR ROUGH WORK
6th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 6th IMO | Level-II | Class 7 2

Section-I : Logical Reasoning

1. How many pairs of letters are there in the word INSENSITIVE which have same number of letters
between them as in English alphabet?
(A) Three (B) Four (C) Five (D) Six

2. How many such consonants are there in the given arrangement each of which is immediately
preceded by a letter and immediately followed by a symbol?
E % 3 R 5 # A 6 B I J @ 2 9 H U 4  M 1 * F 7 $ W 8 P N D
(A) None (B) One (C) Two (D) Three

3. If 'sky' is called 'bright', 'bright' is called 'rain', 'rain' is called 'green', 'green' is called 'air', 'air' is
called 'blue' and 'blue' is called 'water', then where does a bird fly?
(A) Air (B) Sky (C) Bright (D) Blue

4. If 'M' denotes '×'; 'R' denotes '–'; 'K' denotes '+' and 'B' denotes '÷'; then
24 B 4 M 8 K 6 R 4 = ?
4 1
(A) −3 (B) −3 (C) 52 (D) 50
7 4

5. Prabir started walking towards South. He took a right turn after walking 10 metres. He again took
a left turn after walking 20 metres. Which direction is he facing now?
(A) South (B) North (C) West (D) East

6. In a row of thirty five children, M is fifteenth from the right end and there are ten children between
M and R. What is R's position from the left end of the row?
(A) 15th (B) 5th (C) 30th (D) Data inadequate

7. Ashwini, Priya, Sudha, Rani, Meeta, Geeta and Mukta are sitting around a circle facing the centre.
Ashwini is third to the left of Mukta and to the immediate right of Rani. Priya is second to the left
of Geeta, who is not an immediate neighbour of Meeta. Who is second to the left of Rani?
(A) Ashwini (B) Meeta (C) Geeta (D) Sudha

8. Select a figure from the options which contains the same placement of dots as in the Fig. (X)?

(A) (B) (C) (D)

9. How many triangles are there in the following figure?

(A) 21 (B) 22 (C) 23 (D) None of these
3 6th IMO | Level-II | Class 7 |

10. Figures (1) and (2) bear a certain relationship. Similarly, Fig. (4) bears the same relationship to
the Fig. (3). Select a figure from the options which would replace the sign of question mark (?) in
Fig. (4).

(A) (B) (C) (D)

11. Which of the following letters will be fourth if they are arranged alphabetically as found in the
dictionary?
(A) Clever (B) Calm (C) Cloth (D) Custom

12. Amongst P, Q, R, S and T, each having a different weight, R is heavier than S but lighter than T.
P is lighter than S. Who amongst them is the heaviest?
(A) T (B) Q (C) T or Q (D) Data inadequate

13. Pointing to a photograph of a man, Neha said, "He has no sisters or daughters, but his mother is
the only daughter of my mother." How is the man in the photograph related to Neha's mother?
(A) Brother-in-Law (B) Grandson (C) Nephew (D) None of these

14. Select from the options that best illustrates the relationship among the three classes:
"Pigeons, Birds, Dogs".

(A) (B) (C) (D)

15. Select a figure from the options which will continue the same series as established by the
Problem figures.

= = =
(A) (B) (C) (D)

16. Select a figure from the options which will complete the Fig. (X).

?

Fig.(X)

(A) (B) (C) (D)
| 6th IMO | Level-II | Class 7 4

17. Which of the following options is the correct mirror image of the given word, if the mirror is placed
vertically to the left?
FANTASY
(A) YSATNAF (B) FNTASAY (C) YSATNAF (D)

18. Select a figure from the options that resembles the Fig. (X) obtained by folding the transparent sheet
along the dotted line.

(A) (B) (C) (D)

19. On the basis of the following figures, you have to tell which number will come in place of question
mark (?).
1 3 4
3 4 ?
6 5 2

(i) (ii) (iii)
(A) 2 (B) 3 (C) 6 (D) 1

20. Select a figure from the options in which Fig. (X) is exactly embedded as one of its part.

(A) (B) (C) (D)

Section-II : Mathematical reasoning

21. In the figure (not drawn to scale), ADE is an isosceles triangle with AE = AD, BCA is a right-angled
triangle, FBA and ACD are equilateral triangles. Find ∠x.

(A) 38° (B) 40° (C) 42° (D) 44°

22. What percentage of the figure is shaded?
(A) 38%
(B) 39%
(C) 40%
(D) 41%
5 6th IMO | Level-II | Class 7 |

23. A boy multiplied 987 by a certain number and obtained 559981 as his answer. If in the answer both
99 are wrong and the other digits are correct, then the correct answer would be ______.
(A) 553681 (B) 555181 (C) 555681 (D) 556581

24. The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8,
is ______.
(A) 504 (B) 536 (C) 544 (D) 548

25. In the figure (not drawn to scale), ∠a is 2 times ∠x, ∠b is 3 times ∠x, ∠c is 4 times ∠x, ∠d is
5 times ∠x. Find ∠x.

x
a
d
b
c

(A) 22° (B) 24° (C) 26° (D) 28°

26. The value of 96.54 − 89.63 ÷ 965.4 − 896.3 = ______.
96.54 + 89.63 9.654 + 8.963
(A) 10–2 (B) 10–1 (C) 10 (D) None of these

27. A boy was asked to write the value of (2) 5 × (9)2. He wrote it as 2592. The difference between the
obtained value and the actual value is _____.
(A) 0 (B) 2 × 92 (C) 22 × 93 (D) 23 × 94

1 1 1
of
28. The value of 2 2 2 is ______ .
1 1 1
+ of
2 2 2
1
(A) 1 (B) 1 (C) 2 2 (D) 3
3 3

29. If a number is decreased by 4 and divided by 6, the result is 8. What would be the result if 2 is
subtracted from the number and then it is divided by 5?
2 1 1
(A) 9 (B) 10 (C) 10 (D) 11
3 5 5

30. In the figure (not drawn to scale), ABCD is a parallelogram, BFE is a right-angled triangle and GAD
is a straight line. Find ∠x.
D F C

x

54°
A
E B
113°
G
(A) 30° (B) 31° (C) 32° (D) 33°

31. Two numbers are in the ratio 1 : 2. If 7 is added to both, their ratio changes to 3 : 5. The greater
number is ______.
(A) 24 (B) 26 (C) 28 (D) 32
| 6th IMO | Level-II | Class 7 6

DIRECTION (32-33) : The given graph shows the amount of rainfall for each month from January to
June. Study the graph and answer the following questions.

30
25

rainfall in cm
Amount of
20
15
10
5

Jan Feb Mar Apr May Jun
Months
32. In which two months is the amount of rainfall in the ratio 1 : 6?
(A) June and February (B) June and January (C) February and May (D) May and June

33. What is the amount of rainfall in July if it is 35% of the amount of rainfall in April?
(A) 8 cm (B) 7 cm (C) 6 cm (D) 5 cm

2
34. What should be the least number of years in which the simple interest on ` 2600 at 6 % will be
3
an exact number of rupees?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5

35. What is the total shaded area of the figure?

1 cm

1 cm
(A) 47 sq. cm (B) 48 sq. cm (C) 49 sq. cm (D) 50 sq. cm

36. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at least 2 heads?
1 1 1 1
(A) (B) (C) (D)
4 2 3 8

37. A rectangular lawn 55 m by 35 m has two roads each 4 m wide running in the middle of it, one
parallel to length and the other parallel to breadth. The cost of gravelling the roads at 75 paise
per sq. metre is _____.
(A) ` 254.50 (B) ` 258 (C) ` 262.50 (D) ` 270

38. The value of 12.1212 + 17.0005 – 9.1102 = ______.
(A) 20.0015 (B) 20.0105 (C) 20.0115 (D) 20.1015

39. Which natural number is nearest to 8485, which is completely divisible by 75?
(A) 8475 (B) 8500 (C) 8550 (D) 8525
7 6th IMO | Level-II | Class 7 |

40. Find the value of the expression 1152 + (–118) + (–32) – (–13) + (–56) – (–2183) – 5.
(A) 1337 (B) 3137 (C) 3317 (D) 7131

Section-III : Everyday Mathematics

41. If 2 tables and 3 chairs costs ` 3500 and 3 tables and 2 chairs costs ` 4000, then how much does
a table cost?
(A) ` 500 (B) ` 750 (C) ` 1000 (D) ` 1500

42. A cricket team won 3 matches more than they lost. If a win gives them 2 points and loss (–1)
point, how many matches, in all, have they played if their score is 23?
(A) 17 (B) 20 (C) 37 (D) 40

43. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best shooter scored 85 points. If he had
scored 92 points, the average score for the team would have been 84. The number of points, the
team scored was _____.
(A) 588 (B) 645 (C) 665 (D) 672

44. The ratio between the ages of Neelam and Shaan is 5 : 6 respectively. If the ratio between
one-third age of Neelam and half of Shaan's age is 5 : 9, then what is the age of Shaan?
(A) 25 years (B) 30 years
(C) 36 years (D) Cannot be determined

45. Peter purchased a machine for ` 80,000 and spent ` 5000 on repairs and ` 1000 on transport and
sold it with 25% profit. At what price did he sell the machine?
(A) ` 1,05,100 (B) ` 1,06,250 (C) ` 1,07,500 (D) ` 1,17,500

46. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A
completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and C in 198 seconds, all starting at the
same point. After what time will they meet again at the starting point?
(A) 26 minutes 18 seconds (B) 42 minutes 36 seconds
(C) 45 minutes (D) 46 minutes 12 seconds

1 1
47. A man invested of his capital at 7%; at 8% and the remainder at 10%. If his annual income
3 4
is ` 561, the capital is ______.
(A) ` 5400 (B) ` 6000 (C) ` 6600 (D) ` 7200

48. What will be the cost of gardening 1 metre broad boundary around a rectangular plot having
perimeter of 340 metres at the rate of ` 10 per square metre?
(A) ` 1700 (B) ` 3400 (C) ` 3440 (D) Cannot be determined

49. A fruitseller sells mangoes at the rate of ` 9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg,
he should have sold them to make a profit of 5% ?
(A) ` 11.81 (B) ` 12 (C) ` 12.25 (D) ` 12.31

3 2 1
50. In a class, of the students are girls and rest are boys. If of the girls and of the boys are
5 9 4
absent, what part of the total number of students is present?
17 18 23 23
(A) (B) (C) (D)
25 49 30 36
7th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 7th IMO | Class-7 | Level 2

logical reasoning
logical reasoning

1. If O = 16, FOR = 42, then what is FRONT equal A. Five
to? B. Two
A. 61 C. Three
B. 65 D. Four
C. 73 7. Find the missing number in the given number
D. 78 pattern.
2. A girl introduced a boy as the son of the daughter of A. 68
the father of her uncle. The boy is girl's B. 27
A. Son C. 19
B. Uncle D. 58
C. Nephew
D. None of these 8. Select the figure from the options that will replace the
question mark(?) to continue the series in Problem
3. Seven people – A, B, C, D, E, F and G – are standing Figure.
in a single line, facing a booth. E is somewhere ahead
of F. There is exactly one person standing between
C and G. D is immediately behind A. F is behind
both B and D. If D and C are fourth and fifth in line
respectively, then which of the following must be
true?
A. F is seventh A. B.
B. A is first
C. F is sixth
D. B is first C. D.
4. Rakesh's school bus is facing North when it reaches
his school. After starting from Rakesh's house, it turns
9. A square transparent sheet with a pattern is given.
right twice and then left before reaching the school.
Select a figure from the options as to how the pattern
What direction was the bus facing when it left the would appear when the transparent sheet is folded
bus stop in front of Rakesh's house? along the dotted line.
A. West
B. East
C. South
D. North

5. In a school, the following codes were used during
physical exercise. '1' means 'start walking', '2' means
'keep standing', '3' means 'start running at the same spot', A. B.
'4' means 'sit down'. How many times will a student
who performs the following sequence without error
from the beginning to the end have to sit down?
C. D.
1 2 3 4 2 3 1 4 4 3 2 2 1 2 4 3 1 4 4 1 2

A. 3
B. 2 10. Count number of straight lines required to make given
C. 5 figure.
D. 4
A. 14
6. How many pairs of alternate numbers have a difference B. 13
of 3 in the given series? C. 11
6 4 1 2 2 8 7 4 2 1 5 3 8 6 2 1 7 1 4 1 3 2 8 6 D. 12
7th IMO | Class-7 | Level 2 3

11. Unscramble the letters in the given words and find
the odd one out. A. B.
A. nrtiagle
B. ubnmer
C. getracnle C. D.
D. irclce

12. Three different positions X, Y and Z of a dice are
16. Study the figure given below and answer the following
shown in the figures given below. Answer the following
question.
question which is based upon these figures.
What is the sum of
the numbers which
belong to one figure
only?

Which number lies at the bottom face in position X? A. 20
B. 16
A. 2 B. 3 C. 21
C. 6 D. 4 D. 27
13. S e l e c t a n o p t i o n w h i c h w i l l m a k e u p t h e 17. If ÷ means +, – means ÷, × means – and + means ×,
Figure (X). (36 × 4) − 8 × 4
then =?
4 + 8 × 2 + 16 ÷ 1
A. 0
B. 8
C. 12
D. 16
A. B. 18. There is a certain relationship between the figures
(i) & (ii) and (iii) & (iv). Identify the relationship and
find the figure from the options which will replace
C. D. the question mark in figure (iv).

14. Select a figure from the options which will complete
the pattern in Fig. (X).

A. B.

C. D.

A. B. 19. Insert the missing character, if the same rule is followed
in (i), (ii) and (iii).
A. 10
C. D. B. 15
C. 20
15. Select a figure from the options which will continue D. 25
the series established by the Problem Figures. 20. Count the number of cubes in the given solid.
A. 8
B. 9
C. 12
D. 15
4 7th IMO | Class-7 | Level 2

Mathematical reasoning

1 5 3 7 25. A person borrows ` 5000 for 2 years at 4% p.a. simple
21. The value of 1 + + 4 − 2 + 3 is ____. interest. He immediately lends it to another person at
1 2 8 8
1+
1 1
1− 6 % p.a. for 2 years. Find his gain in the transaction
16 4
per year.
1976
A. A. ` 125
264
B. ` 167.50
16 C. ` 150
B.
11 D. None of these
145
C. 26. PQRS is a rectangle. E and G is the mid-point of SR
24
and PQ respectively, PF = FR. The ratio of total area
294
D. of triangle PFQ and triangle FER to area of rectangle
31
PQRS is ______.
22. A number consists of two digits whose sum is 9. If A. 9: 4
27 is added to the number, its digits are interchanged. B. 3:8
Given below are the steps to find the number. Identify C. 5 : 8
the wrong step. D. None of these
Step 1 : Let the unit’s digit be x.
27. The figure shows a trapezium PQRS whose lengths
Step 2 : Then, ten’s digit = (9 – x)
are in centimetres. If area of PQRS is 72 cm2 , find
\ number = 10 × (9 – x) + x ⇒ 90 – 10x + x = (90 – 9x)
the value of x.
Step 3 : Adding 27 to the number 90 – 9x we get
117 – 9x A. 2
Step 4 : Number with digits interchanged is 10x + (9 – x) B. 4
= 9x + 9 C. 6
Step 5 :127 – 9x = 9x + 9 D. 8
Step 6 : Therefore unit’s digit = 6 and ten’s digit = 3
28. The median of the given data is
Step 7 : Hence the number = 36.
A. Step 7 98, 75, 96, 180, 270, 102, 94, 100, 610, 200, 75, 80
B. Step 5 A. 100
C. Step 4 B. 98
D. Step 3 and step 6 C. 97
D. 99
23. Which of the following shaded fraction represents
 1   1   1   1  29. What percentage of numbers from 1 to 70 have squares
2  1 −  1 −  1 −  ....... 1 −   ?
  2   3   4   10  that end in the digit 1?
A. 1%
A. B. B. 14%
C. 20%
C. D. D. 21%

30. The circumference of two circles are 44 m and 88 m.
24. Find x in the given figure. Find the difference in the areas of the circles.
A. 292° A. 142 m2
B. 122° B. 642 m2
C. 112° C. 462 m2
D. 120° D. 426 m2
7th IMO | Class-7 | Level 2 5

31. Simplify : What fraction of the total number of apples were
2p3 + 8p2 – 7p + 15 – 6p3 – 5p2 – 8p + 7 + 16p – 9 rotten?
A. 4p3 + p – 3p2 + 4 A. 6/175
B. –4p3 – 3p2 – p + 13 B. 4/175
C. –4p3 + 3p2 + p + 13 C. 3/139
D. 2/171
D. 4p3 + 3p2 – p + 13
34. ln the figure (not drawn to scale), ABCD is a parallelogram
32. Match the columns. with AB = BD = CD and ADEF is a trapezium
Column I Column II with AD parallel to FE. Find the value of y and z
(Solid) (Top view) respectively.

(a) (i)

(b) (ii)

(c) (iii)

A. (a) → (i); (b) → (iii); (c) → (ii)
B. (a) → (ii); (b) → (iii); (c) → (i) A. 86°, 45°
C. (a) → (ii); (b) → (i); (c) → (iii) B. 104°, 30°
D. (a) → (iii); (b) → (i); (c) → (ii) C. 112°, 15°
D. 104°, 12°
33. The bar graph shows the number of rotten apples in
7 boxes. There are 100 apples in each box. 35. The given figure is formed by two identical circles
in a rectangle. E and F are the centres of the circles.
22
Find the area of the shaded part (Take π = ).
7
A. 330 cm2
B. 336 cm2

C. 236 cm2

D. 300 cm2

EVERYDAY MATHeMATICS

36. Rohan has just finished reading 204 pages of a A. 48
storybook. He plans to finish reading the rest of the B. 105
book in the next 7 days by reading the same number
C. 112
of pages each day. If he reads 35% of the book in the
next 5 days, how many pages does the book have? D. 168

A. 300 38. Niketan bought 8 shirts and 6 pairs of pants. Each
B. 400 shirt costs ` 126 and the 8 shirts cost twice as much
C. 500 as the 6 pairs of pants. How much did he pay for the
D. 600 8 shirts and 6 pairs of pants ?
37. There are some sweets in a jar. The sweets can be put A. ` 1478
into boxes of 3 or 7 with no sweets left over. When B. ` 2180
the sweets are put into boxes of 20, there are 5 sweets
C. ` 840
left over. What is the smallest possible number of
sweets in the jar? D. ` 1512
6 7th IMO | Class-7 | Level 2

39. 0.6 of the pupils in a class like to play badminton. A. 58%
1 2
of the remaining pupils like to play basketball, B. 62 %
6 3
2 pupils like soccer and 8 pupils like table tennis. C. 60%
How many pupils like to play badminton? D. 78%
A. 10
43. Rihana took a loan of ` 1200 with simple interest
B. 18
for as many years as the rate of interest. If she paid
C. 30
` 432 as interest at the end of the loan period, what
D. 40
was the time?
40. The marks scored in an examination are converted A. 3.6 years
from 50 to 10 for the purpose of internal assessment. B. 6 years
The highest marks were 47 and the lowest were 14. C. 18 years
The difference between the new maximum and the D. Cannot be determined
minimum internal assessment scores is _______.
44. A park, square in shape has a 3 metre wide road inside
A. 3.3
it running along its sides. The area occupied by the
B. 4.8
road is 1764 square metres. What is the perimeter
C. 6.6
along the outer edge of the road?
D. 7.4
A. 576 metres
1
th B. 600 metres
41. Sneh's age is   of her father's age. Sneh's father's C. 670 metres
6
D. None of these
age will be twice of Vimal's age after 10 years. If
Vimal's eighth birthday was celebrated two years 45. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability
before, then what is Sneh's present age? of getting a queen is ________.
2 1
A. 6 years A.
3 13
B. 24 years 6
C. 30 years B.
13
D. 5 years
1
C.
42. 1100 girls and 700 boys are examined in a test; 42% 26
of the girls and 30% of the boys failed. The percentage 1
D.
of the total who pass is ______. 52

Achievers section

46. Study the figure carefully. 47. In the given question below consists of a question
followed by three statements. You have to study
the question and the statements and decide which
of the statement(s) is/are necessary to answer the
question.
In how many years will a sum of money put at simple
interest treble itself?
I. The interest earned in 4 years is half the sum.
Find :
(a) the perimeter II. The rate of interest is 12 1 % .
(b) the area 2
a b III. The sum doubles itself in 8 years at simple
A. 329 m 547 m2 interest.
B. 329 m 297 m A. Any one of the three
C. 156 m 740 m2 B. Any two of the three
C. I and II only
D. 166 m 740 m2
D. II and III only
7th IMO | Class-7 | Level 2 7

48. Read the statements carefully and select the correct
option. B. =1

124 × 93 × 4 2 × 34 × 25
Statement-1 : + = 198
63 × 82 × 27 9 × 42 C. = 11
7 −5
2
 x −1 y 2   x3 y − 5 
Statement-2 : If  2 −4  ÷  −2 3  = x p ⋅ yq 3
x y  x y  D. =1
5
then p = 4 and q = 2
A. Statement-1 is true and statement 2 is false.
B. Statement-1 and 2 are true . 50. Fill the blank.
C. Statement-1 and 2 are false.
The value of the product of two ____________
D. Statement-1 is false and statement-2 is true.
fractions is __________ each of the two fractions.
49. Select the incorrect match of shaded fraction. A. Improper, more than
B. Proper, more than
2 C. Improper, less than
A. =1
3 D. Proper, equal to

SPACE FOR ROUGH WORK
9th

LEVEL - 2

Year 2015-16
Mathematics

1. Which of the following sign will replace * in 6. Which of the following number sentence is represented
2 × 6 – 12 ÷ 4 * 2 = 5 * 6? on the number line shown below?
A. +
B. –
C. ×
D. ÷ A. – 2 + (– 3) = 1
B. 1 + (– 2) = – 2
2. Which of the following options hold? C. 1 – (+ 2) = – 1
Statement - 1 : 24 is divisible by 4 and the factors of 4, D. None of these
i.e. 0, 1, 2, 4, 8 also divide 24.
7. What percentage of the given figure is shaded?
Statement - 2 : If a number is divisible by another
number, then it is divisible by each of the multiple
of that number.
A. Both Statement-1 and Statement-2 are true.
B. Statement-1 is true and Statement- 2 is false.
C. Statement-1 is false but Statement- 2 is true.
D. Both statement-1 and Statement- 2 are false. A. 38%
B. 60%
3. In the given figure, ∠AOB = 2∠BOC, ∠AOE =
C. 40%
3∠BOC, ∠EOD = 4∠BOC, ∠DOC = 5∠BOC. Find
D. 50%
2∠AOB + 3∠BOC.
 96.54 − 89.63 965.4 − 896.3 
8. The value of 10 −3 ×  ÷ = __
____
 96.54 + 89.63 9.654 + 8.963 
is equal to ______.
A. 10–4
B. 10–1
C. 10
D. 10–5

A. 122° 9. In the given figure, ABCD is a parallelogram, BFE is a
B. 124° right-angled triangle and GAD is a straight line. Find x.
C. 168°
D. 180°

4. Find the value of the expression.
–1152 + (–118) – (–32) – (13) – (–56) – (–2183) + 5
A. –993 A. 30°
B. –3137 B. 31°
C. 993 C. 32°
D. 389 D. 33°
5. The H.C.F. and L.C.M of 23 × 32 × 5 × 11, 24 × 34 4 pq m + 2 p m + 2q
× 52 × 7 and 25 × 33 × 53 × 72 × 11 respectively are 10. If m = , then the value of + =
p+q m − 2 p m − 2q
_______. _____.
A. 2
A. 23 × 32 × 5; 22 × 33 × 52 × 7
B. 4
B. 25 × 34 × 53, 23 × 33 × 53 × 72 × 11
2mpq
C. 23 × 32 × 5, 25 × 34 × 53 × 72 × 11 C.
( p + q)
D. 25 × 34 × 53 × 72 × 11, 23 × 53 × 72 × 11
D. None of these

2 | 9th IMO | Class-7 | Level 2
11. The parking fee of a certain car park is as follows: 16. If RS || PQ and RT || UQ, then find the value of
8x – 2y.
For the 1st hour ` 2.50
For every additional half an hour or part ` 0.90
thereof
If Kartikay parks his car in the car park for 5 hrs
50 mins, how much must he pay?
A. 660
A. ` 8.75
B. ` 9.90 B. 30
C. ` 11.50 C. 650
D. ` 17 D. 100

12. Aman, Rahul, Raj and Nikhil each took the same 17. A b o y m u l t i p l i e d 9 8 7 b y a n i n t e g e r a n d
spelling test. obtained 559981 as his answer. If in the answer
both 9’s are wrong and the other digits are correct,
F Aman spelled 7/10 of the words correctly.
then the correct answer would be ______.
F Rahul spelled 3/4 of the words correctly.
F Raj spelled 4/5 of the words correctly. A. 553681
F Nikhil spelled 2/3 of the words correctly. B. 555181
Who spelled the least number of words correctly and C. 555681
arrange their fraction in ascending order? D. 556581

A. Aman, 7 < 3 < 4 < 2  3 1 ÷ 1 1 of 5 1 
10 4 5 3
3 2 4 7 3  2 2 2
B. Rahul, < < < 18. The value of of  
is _______ .
2
4 3 5 10  2 1 + 1 1 of 3 1 
2 2 2
C. Raj, < 3 < 7 < 4
2 A. 56
3 4 10 5 99
2 7 3 4 56
D. Nikhil, < < < B.
3 10 4 5 1023
4 C. 28
a+b+c
13. If a = b = c , then   is equal to ____ . 341
3 4 7 c
D. 182
A. 17 31
B. 16
1 19. Find the sum of ∠ a, ∠ b, ∠ c and ∠ d.
C.
16
D. 2

14. Latika has to type a 5-pages document. Each page
contains an average of 840 words. How long will she
take to type the whole document if she types at the
rate of 30 words per minute?
1
A. 1 hrs A. 280°
12 B. 290°
1 C. 360°
B. 2 hrs
3
D. 240°
1
C. 1 hrs
2 20. Read the below statement carefully and complete it
3 by selecting the correct option.
D. 2 hrs
4 Parth purchased a machine for ` 80,000 and spent
` 5000 on repairs and ` 1000 on transport and sold at
15. Find the value of 2 x − 9 . ` 1,07,500. He earns _______ on this transaction.
5
A. 92 A. Profit of ` 32000
B. 22 B. Profit of ` 25900
C. 112 C. Profit of ` 21500
D. 43 D. Profit of ` 19500

9th IMO | Class-7 | Level 2 | 3
21. Shalini borrowed ` 800 which amounts to ` 1164 in 28. A boy was asked to write the value of (3)5 × (9)2 . He
1
3 yrs. What would be the amount in 5 1 yrs? wrote it as 3592. The difference between the obtained
2 2 value and the actual value is _____.
A. ` 1800
B. ` 364 A. 0
C. ` 1372 B. 16091
D. ` 850 C. 3592
D. 4560
22. Two numbers are in the ratio 5 : 3. If 10 is subtracted

() () ()
from both the numbers, their ratio changes to 5 : 7. 3 −6 1− 2 x
The sum of numbers initially was ______. 29. The value of 4 x − 3 , if 8
×
8
=
5 is
______. 2 5 5 8
A. 8
B. 15 A. 0
C. 13 B. 5
D. 12 2
−1
23. Anshu started a business investing ` 2,25,000. After C.
5
6 months Divya joined her with ` 3,25,000. Out of a −7
D.
annual total profit of ` 19995, Divya's share is _____ . 2
A. ` 15400
30. The given figure shows a triangle and a circle enclosed
B. ` 17200
in a square. Find the area of the shaded parts. (Take
C. ` 19600
p = 3.14)
D. None of these
24. If three quarters kg of sugar costs 90 paise, then how
many paise will 200 gm cost? 32 cm
A. 48 paise 16 cm
B. 24 paise
C. 56 paise
D. 72 paise A. 200.96 cm2
B. 712.96 cm2
25. In the given figure, ABF is a straight line. If AB = AC, C. 512 cm2
then ∠ACB – ∠DBF is _____. D. 818.42 cm2

31. Which of the following is correct with respect to
shaded part of a figure?

A. 30° A. 3
B. 20° =
12
C. 10°
D. 15°

26. If books bought at price ranging from ` 200 to ` 350
B. = 4
are sold at price ranging from ` 300 to ` 425, what
9
is the greatest possible profit that might be made in
selling eight books ?
A. ` 400
B. ` 600 C. 5
=
C. ` 1800 10
D. ` 2000

27. Which of the following is true for the value of
4xy(x – y) – 6x2 (y – y 2) – 3y 2 (2x2 – x) + 2xy(x – y).
A. –195 for x = 0 & y = 1 7
B. 2535 for x = 1 & y = 0 D. =
10
C. –2535 for x = 5 & y = 13
D. 7605 for x = 13 & y = 5

4 | 9th IMO | Class-7 | Level 2
32. A circle of radius 2 cm is cut out from a square piece 38. The given table shows the charges for parking a car
of an aluminium sheet of side 6 cm. What is the area in a mall.
of the left over aluminium sheet ? (Take p = 3.14)
Time Cost
A. 78.5 cm2
B. 23.44 cm2 8 a.m. - 5 p.m. 80 paise per half an hour
C. 87.92 cm2 After 5 p.m. ` 2.15
D. 26.54 cm2
Priya parked her car from 11.30 a.m. to 6.15 p.m. If
33. The average cost of a shirt, skirt, blouse and a pair she gave a ` 100 note to pay parking charges, then
of pants is ` 73.50. If the average cost of the shirt, how much did she get back after payment?
skirt and blouse is ` 72, find the cost of the pair of
A. ` 80.30
pants.
B. ` 80.95
A. ` 294
C. ` 85.85
B. ` 216
D. ` 89.05
C. ` 78
D. ` 511 39. In the given figure (not drawn to scale), ADE is an
isosceles triangle, BCA is a right-angled triangle,
34. Mohit spent 45% of his salary on a laptop. If Mohit
FBA and ACD are equilateral triangles. If ∠ADE =
had ` 1980 left from his salary after buying the laptop,
45° and ∠ABC = 52°, then find x.
how much was his salary?
A. ` 2420
B. ` 3069
C. ` 2871
D. ` 3600

35. Find the range, mean, median and mode respectively
of the given data :
75, 200, 98, 75, 100, 98, 75, 96, 180, 270, 102, 94, 100,
610, 200, 75, 80
A. 38°
A. 355, 160, 100, 100 B. 40°
B. 535, 148.70, 98, 75 C. 60°
C. 535, 132.2, 97, 200
D. 44°
D. 5, 150.29, 99, 75
40. If one angle is the average of the other two angles
36. Two unbiased dice are tossed. What is the probability
and the difference between the greatest and least
of getting a product divisible by 3?
angles is 60°, then the angles of the triangle are in
A. 11 the ratio_____ .
36
7 A. 1 : 2 : 3
B. B. 1 : 4 : 13
18
5 C. 1 : 2 : 5
C. D. 5 : 7 : 11
9
15
D. 41. If 6(3x + 2) –5(6x – 1) – 12x = 6(x – 3) –5(7x – 6),
36
2x − 3
then find the value of .
37. Find the probability of drawing a face card from a 4x − 3
deck of 52 cards. A. 2/7
B. –1
A. 1
C. 5/7
2
D. –5/7
B. 3
13 42. If 20% of b = a, then a% of 20 is the same as _____.
C. 2 A. 4% of b
3
B. 5% of b
D. 1 C. 20% of b
4 D. None of these

9th IMO | Class-7 | Level 2 | 5
43. Naman bake cakes in a microwave. The microwave
takes 10 minutes to warm up before the first tray of
cake is baked. Each cake takes 20 minutes to bake. D.
Which of the following tables show the relationship
between the number of cakes Naman bakes and the
total microwave time?
44. If p : every fraction is a rational number and
q : every rational number is a fraction, then which
A. of the following options hold?
A. p is true and q is false.
B. p is false and q is true.
C. Both p and q are true.
D. Both p and q are false.
B.
45. A cricket team won 3 matches more than they lost. If
a team win gives them 2 points and loss (–1) point,
how many matches, in all, they have played if their
score is 23?
C. A. 17
B. 20
C. 37
D. 40

Achievers section

46. Which of the following shaded fraction represents 48. Given below a question is followed by three statements.
 1 1  You have to study the question and the statements and
4  1 −  1 −  1 −  ....... 1 − 1   ?
1
 2   3   4   10   decide which of the statement(s) is/are necessary to
answer the question.
A.
What is the principal sum?
I. The sum amounts to ` 690 in 3 years at S.I.
B. II. The sum amounts to ` 750 in 5 years at S.I.
III. The rate of interest is 5% p.a.
A. Only I and III
C.
B. Only II and III
C. Only I and II
D. Any two of the three
D.

( 3 2 ) − (2 1 )
2 2
32−21
3 2
49. Find the value of ÷ 3 2 .

(4 34 ) − (3 13 )
47. PQRS is a rectangle. E, F and G are the mid points 2 2 3 1
4 −3
of SR, PR and PQ respectively. The ratio of area 4 3
(PSEF) to area of rectangle PQRS is ______.
A. 37
97

B. 74
97

C. 23
1
74
A. 9:4 B. 3:8
C. 5 : 8 D. None of these D. None of these

6 | 9th IMO | Class-7 | Level 2
50. A scientist is comparing the weights of the four A. Salt
molecules listed in the given table. B. Pure water
Which one of these molecules is the lightest? C. Hydrochloric acid
D. Potassium hydroxide

SPACE FOR ROUGH WORK

9th IMO | Class-7 | Level 2 | 7
10 th

LEVEL - 2

Year 2016 -17
CLASS-7
MATHEMATICS Date : 12-02-2017
Q.1 Find the value of (P + Q) + (S – P) – R. Q.5 In the given figure (not drawn to scale),
PQRS is a rhombus, RST and PSV are
isosceles triangles, STUV is a square and
QRT is a straight line. Find PSR + SPV.

(A) –2.5 (B) 2.2
(C) –0.8 (D) 1.4

Q.2 Which of the following rational numbers do
4 11
not lie between and ?
33 25
2 14 4 7 (A) 72º (B) 54º
(A) (B) (C) (D)
25 33 13 25 (C) 108º (D) 36º

Q.3 How many more triangles in the given figures Q.6 In the given figure, state whether the triangles
must be shaded to make the fraction of are congruent, if yes find the correct order of
5 vertices.
unshaded part equal to ?
8

(A) 3 (B) 4 (C) 2 (D) 5
(A) Yes, PQR  SRT
27x  5 (B) No, they are not congruent
Q.4 To solve = 6x + 5 following steps are
3 (C) Yes, RST  RPQ
involved. Which of the following step(s) is (D) Yes, STR  RPQ
incorrect?
Step 1 : 27x + 5 = 3(6x + 5) 3
Q.7 A bottle is full of soft drink. The drink in
Step 2 : 27x + 5 = 3 × 6x + 5 4
Step 3 : 27x + 5 = 18x + 15 the bottle can fill 6 glasses. If the drink in the
Step 4 : 27x – 18x = 15 – 5 bottle is poured out to fill 4 glasses, find the
Step 5 : 9x = 10 fraction of drink left in the bottle.
10 1 1
Step 6 : x = (A) (B)
9 4 3
(A) 1 and 3 only (B) 2 only 1 1
(C) 4 only (D) 6 only (C) (D)
6 2
Q.8 The average of 5 numbers is 6x. If four of Q.13 Sam sold a guitar at a profit percentage of
them are x, 7, 6, 4, then find the fifth number. 25%. If he earns the profit of  – 1500, then
Give your answer in terms of x. what was the selling price pf the guitar?
17  x – 6000
(A)  – 6500
(B) 
(A) (B) 29x – 17 – 7500 – 5500
5 (C)  (D) 
(C) 6x – 17 (D) 5x – 17
Q.14 If the hypotenuse of a right angled triangle is
Q.9 The given figure shows a circle, centred at O, 5th multiple of remainder of (2379 ÷ 4) and
enclosed in a square. Find the total area of one of its sides is the highest common factor
shaded parts. of 18 and 27, then what is the length of the
other side (in cm)?
(A) 12 (B) 15
(C) 18 (D) 10

Q.15 The ages of 9 students are given as 18, 27, 18,
18, 19, 26, 26, 19 and 36. Find the mean,
mode and median respectively.
(A) 121 cm2 (A) 20, 18, 18 (B) 23, 18, 19
(B) 145 cm2 (C) 23, 18, 18 (D) 19, 19, 18
(C) 130 cm2
(D) 119 cm2 Q.16 A cube is rolled, if the numbers –1, –2, 0, 1,
–2, 3 are written on the faces of cube, then
37 1 (i) Find the probability of getting –2.
Q.10 If =2+ , then (b + c) (11a – 13)
13 1 (ii) Find the probability of getting 3.
a
bc (i) (ii)
is equal to (A) 1/6 1/3
(A) –11 (B) 5 (B) 1/3 1/6
(C) 11 (D) –4 (C) –2/4 3/6
(D) –4/6 3/6
Q.11 A long metallic wire of length x2y + 5xy +
6xy2 is bent in the form of a triangle. If the  1 11
two sides are 3xy + 4x2y and 2x2y + 2xy, then Q.17 Subtract   from and add the result in
 9  12
find the length of third side.
1 5
(A) 6x2y + 5xy addition of  and  .
(B) 4xy2 – 3x2y 8 2
(C) 6xy2 – 5x2y 1 113
(A) (B)
(D) 4x2y – 3xy2 + 5xy 8 72
9 263
(C) (D)
Q.12 In a zoo, the ratio of the deers and elephants 113 72
was 3 : 4. When two new deers are added to
the group, the ratio of the deets to the Q.18 When two parallel lines are cut by a
elephants becomes 4 : 5. How many deers transversal, which pair of angles will always
and elephants respectively are there in the zoo be supplementary?
new? (A) Corresponding angles
(A) 32, 40 (B) Alternate angles
(B) 30, 40 (C) Vertically opposite angles
(C) 30, 42 (D) Interior angles on the same side of the
transversal
(D) 32, 42
Q.19 Garima bakes a cake, she uses 250 g brown Q.23 The teacher tells the class that the highest
sugar in 1 kg of flour. Find the ratio of marks obtained by a student in her class is
(i) Sugar to flour four times the lowest marks plus 5. The
(ii) Flour to sugar highest marks is absolute value of (–6 × 13),
(iii) Sugar to the amount of sugar and flour find the lowest marks.
together (A) 18.25 (B) 40
(i) (ii) (iii) (C) 36.5 (D) 25
(A) 4 : 1 1:4 1:5
(B) 3 : 2 3:2 2:5 Q.24 In a school, 10x2 + 3xy + y2, 2x2 + 9x + 2yx
(C) 2 : 3 3:2 2:5 and 7x3 + 8xy + 2y3 students are enrolled for
(D) 1 : 4 4:1 1:5 NCO, NSO and IMO respectively. Find the
total number of students enrolled for all the
Q.20 Find the value of P, Q and R. three exams when x = 2 and y = 3.
(A) 321 (B) 263
(C) 261 (D) 250

a c
Q.25 In two rational numbers and , if ad > bc,
b d
then ________ and if ad < bc, then _______ .
a c a c
(A) < and <
b d b d
a c a c
P Q R (B) > and <
(A) 4 5 1 b d b d
(B) 5 8 1 a c a c
(C) > and >
(C) 7 2 6 b d b d
(D) 8 2 4 (D) None of these

 1  1 1  1 1 1  Q.26 Two towers 18 m and 28 m high stand
Q.21 Solve : 3  1   2    upright on a ground. If their feet is 24 m
 4  4 2  2 4 6  apart, then the distance between their tops is
(A) 78 (B) 100 _______.
(C) 128 (D) 26 (A) 26 m (B) 24 m
(C) 8 m (D) 18 m
2x  7 2x  3
Q.22 If = , then find the value of x Q.27 Select the correct option.
3 2
and correct representation on the number line. (A) Orthocentre is the point of intersection of
the perpendicular bisectors of the sides of
(A) a triangle.
(B) Incentre is the point at which the three
angle bisectors of a triangle meet
(B) (C) Circumcentre is the point at which the
median of triangle meet.
(D) Centroid is the point at which the
(C) altitudes of a triangle meet.

Q.28 The number of diagonals drawn from one
(D) vertex of a polygon of 17 sides is _________.
(A) 16 (B) 15
(C) 14 (D) 17
4 x 2 16 Q.33 What fraction of students like Science to the
 32   16   4
Q.29 If   ×  =   , then find the students like English?
 243   81  9
3 2
2 (A) (B) 1
 x2  x 1 5 5
value of  2  .

 x  x 1 5 2
(C) (D)
9 3 1 3 5
(A) (B) (C) 9 (D)
4 2 3
Q.34 Ratio of students who like Social Science and
Q.30 If two third of a number, half of the same Hindi together to the students who like
number and one seventh of the same number English, Mathematics and Science together is
and the number itself are added, the result is __________ .
3 less than 4th multiple of 10. The number is (A) 25 : 34 (B) 33 : 22
__________ . (C) 5 : 3 (D) 3 : 5
2 2
(A) 14 (B) 16 Q.35 What percent of students like Hindi?
97 97
(A) 18.64% (B) 19.35%
2 2 (C) 10.50% (D) 20.12%
(C) 18 (D) 17
97 97
Q.36 35% of the total population of a town are men
Q.31 In ___________ the incentre of triangle and 25% are children. If 7,00,000 are men,
coincides with its circumcentre, orthocenter then what is the total population of the town?
and centroid. (A) 20,00,000 (B) 25,00,000
(A) A right angled triangle (C) 11,00,000 (D) 2,00,000
(B) An isosceles triangle
(C) An equilateral triangle Q.37 In the given figure (not drawn to scale),
(D) A scalene triangle ABCD is a rhombus, FHI is an equilateral
triangle and CEFG is a trapezium with EC
Q.32 If the average of first 50 natural numbers is parallel to FG. DCFI, BCG and GFH are
25.5, then sum of numbers is _________ . straight lines. Find CGF and ECF.
(A) 1275 (B) 2550
(C) 1500 (D) 1470

(Direction 33-35) : Study the given graph and answer
the following questions.

(A) 100º, 46º (B) 48º, 60º
(C) 48º, 58º (D) 72º, 120º

Q.38 The value of x such that 2x + 3 = [(–4) × (–9)
× (–25)] × [(–8) ×(–1) × (–2) × (–5) × (0)]
is ______ .
3
(A) 0 (B)
2
2 3
(C) (D)
3 2
Q.39 The price of an object A is – 100 less than 5 Q.43 The marked price of an article is 12% higher
times the price of an object B. A similar set of than cost price. A discount of 10% is given on
one object A and 4 object B is priced at  – the marked price. In this kind of sales, the
1400. Find the price of object A. seller _________ .
– 750
(A)  – 600
(B)  (A) Loses
– 850 – 800 (B) Bears no gain, no loss
(C)  (D) 
(C) Gains
(D) Data inadequate
Q.40 Find the least number which when divided by
5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when
1 1 1
divided by 9 leaves no remainder.  xa  ab  x b  bc  x c  ca
(A) 1683 (B) 423 Q.44       = ______ .
 xb   xc   xa 
(C) 1983 (D) 1263      
1
(A) 1 (B) abc
Q.41 In a two digit number, ten's digit is twice the x
unit digit. The number formed by 1 ab
interchanging the digits is 27 less than the (C) (D) ab  bc
x ab  bc ca x
original number. The original number is
______. Q.45 Solve :
(A) 36 (B) 63 (C) 84 (D) 42 1 2 3 4 5 6
999 +999 +999 +999 +999 +999
7 7 7 7 7 7
Q.42 In a ABC, which of the following conditions
(A) 5997 (B) 5994
holds?
(C) 5979 (D) 2997
(A) AB – BC > CA
(B) AB + BC < CA
(C) AB – BC < CA
(D) AB + CA < BC

ACHIEVERS SECTION

Q.46 In the given figure (not drawn to scale), PQRS Q.47 Match the following :
is a square with QT = QU. If SR = (7x – 6) Expression Value of x
cm and SP = (2x + 9) cm, then find x 5 3
(i) The value of x 9  3  ( 27) 5
P. = 27 i.
(ii) Area of TRQ (3) 2  (81) 4 3
(iii) QTU and UTR Q. 25(x + 3) = (5)3x – 5 ii. 11
2x 6
9  256  2 7
R.   ÷   = 10 iii.
4  81  3 2
7
S. 2x = (32)1/3 iv.
2
(A) P  (ii); Q  (i); R  (iv); S  (iii)
(i) (ii) (iii) (B) P  (i); Q  (ii); R  (iii); S  (iv)
(A) 3 56.25 cm2 60º, 30º
(C) P  (iv); Q  (iii); R  (ii); S  (i)
(B) 3 56.25 cm2 67.5º, 22.5º
(C) 5 65.75 cm2 67.5º, 25.5º (D) P  (iii); Q  (ii); R  (iv); S  (i)
(D) 5 65.75 cm2 80º, 20º
Q.48 Read the statements carefully and select the Q.50 Find the value of x + y in the given figures.
correct option.
Statement-1 : Mode is most frequently
occurring value in a given data. It is always
less than the median of the data.
Statement-1 : Median of the data (1, 2, 2, 3,
2, 3, 4, 2, 3, 2, 2, 3, 2, 1, 2, 2, 3, 2, 3, 3, 2, 3,
3, 3) is less than the mode.
(A) Statement-1 is true and Statement-2 is
false
(B) Statement-1 is false and Statement-2 is (a) (b)
true (A) 128º 114º
(C) Both Statement-1 and Statement-2 are (B) 130º 90º
false (C) 80º 66º
(D) Both Statement-1 and Statement-2 is true (D) 114º 128º

Q.49 Find the values of P, Q, R and S.

P Q R S
(A) 5% – 1000
 – 15,024
 – 4250

(B) 5% – 1200
 – 12,560
 – 5024

(C) 4% – 1800
 – 12,560
 – 5024

(D) 4% – 1100
 – 14,231
 – 4250

Answer Keys

5th IMo
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (D) 5. (D) 6. (D) 7. (A)
8. (A) 9. (C) 10. (B) 11. (A) 12. (D) 13. (C) 14. (B)
15. (C) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (D) 20. (D) 21. (D)
22. (C) 23. (B) 24. (A) 25. (A) 26. (C) 27. (B) 28. (C)
29. (B) 30. (C) 31. (C) 32. (B) 33. (D) 34. (A) 35. (A)
36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (C) 41. (B) 42. (D)
43. (C) 44. (C) 45. (C) 46. (D) 47. (C) 48. (B) 49. (B)
50. (C)

6th IMo
1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (D) 5. (A) 6. (D) 7. (C)
8. (B) 9. (B) 10. (B) 11. (D) 12. (C) 13. (B) 14. (A)
15. (A) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (D) 20. (B) 21. (B)
22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (B) 26. (A) 27. (A) 28. (C)
29. (B) 30. (B) 31. (C) 32. (B) 33. (B) 34. (B) 35. (B)
36. (B) 37. (B) 38. (C) 39. (A) 40. (B) 41. (C) 42. (C)
43. (C) 44. (D) 45. (C) 46. (D) 47. (C) 48. (C) 49. (A)
50. (C)

7th IMo
1. (D) 2. (D) 3. (C) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (D)
8. (A) 9. (C) 10. (B) 11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (C)
15. (D) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (C) 20. (D) 21. (D)
22. (B) 23. (B) 24. (C) 25. (D) 26. (B) 27. (A) 28. (D)
29. (C) 30. (C) 31. (C) 32. (A) 33. (A) 34. (B) 35. (B)
36. (B) 37. (B) 38. (D) 39. (B) 40. (C) 41. (D) 42. (B)
43. (B) 44. (A) 45. (A) 46. (C) 47. (A) 48. (B) 49. (D)
50. (A)

8th IMO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

9th IMo
1. (A) 9. (B) 17. (C) 25. (D) 33. (C) 41. (C) 49. (B)
2. (D) 10. (A) 18. (C) 26. (C) 34. (D) 42. (A) 50. (A)
3. (C) 11. (C) 19. (B) 27. (C) 35. (B) 43. (C)
4. (C) 12. (D) 20. (C) 28. (B) 36. (C) 44. (A)
5. (C) 13. (B) 21. (C) 29. (D) 37. (B) 45. (C)
6. (D) 14. (B) 22. (A) 30. (B) 38. (D) 46. (D)
7. (C) 15. (D) 23. (D) 31. (A) 39. (C) 47. (B)
8. (D) 16. (A) 24. (B) 32. (B) 40. (A) 48. (D)
10th IMO
Ques 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Ans. C A A B A D A B D A C A C A C B D D D B A A A B B
Ques 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Ans. A B C C B C A A A A A B B D B B C C A D B D A B A