You are on page 1of 37

5th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 5th IMO | Level-II | Class 8 2

Section I : Logical Reasoning

1. If FULFNHW is the code for CRICKET, then EULGH is the code for which word ?
(A) PRIDE (B) BRIDE (C) BLADE (D) BLIND

2. Which letter represents the artists who are neither doctors nor scientists nor dancers?

(A) A (B) D (C) F (D) G

3. Choose one number which is similar to the numbers in the given set : 992, 733, 845, 632
(A) 114 (B) 326 (C) 425 (D) 947

4. Choose the figure from the options which is different from the rest.

(A) (B) (C) (D)

5. Which letter is tenth to the right of the letter which is exactly the middle letter between F and
D?
F J M P O W R N B E Y C K A V L D G X U H Q I S Z T
(A) D (B) G (C) H (D) None of these

6. Select a figure from amongst the given options which will continue the same series established
by five problem figures.
Problem Figures

1 2 3 4 5

(A) (B) (C) (D)

7. Which one of the following when placed at the sign of interrogation shall complete the matrix ?

(A) E10 (B) E12 (C) S10 (D) S12

8. Arun said, "This girl is the wife of the grandson of my mother." Who is Arun to the girl ?
(A) Father (B) Grandfather (C) Husband (D) Father-in-law
3 5th IMO | Level-II | Class 8 |

9. Deepa moved a distance of 75 metres towards the north. She then turned to the left and walked
for about 25 metres, turned left again and walked 80 metres. Finally, she turned to the right at an
angle of 45°. In which direction was she moving finally ?
(A) North-east (B) North-west (C) South (D) South-west

10. Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank space of fig. (X) would
complete the pattern.

(A) (B) (C) (D)

11. Different alphabets stand for various symbols as indicated below.
Addition : O Subtraction : M Multiplication : A
Division : Q Equal to : X Greater than : Y
Less than : Z
Which one of the following is correct according to above definitions ?
(A) 2 Z 2 A 4 O 1 A 4 M 8 (B) 8 Y 2 A 3 A 4 Q 2 A 4
(C) 10 X 2 O 2 A 4 O 1 M 2 (D) 12 X 4 O 2 Q 1 A 4 A 2

12. Group the given figures into three classes using each figure only once.

1 2 3 4 5

6 7 8 9

(A) 1, 4, 7 ; 3, 6, 9 ; 2, 5, 8 (B) 1, 6, 9 ; 2, 4, 7 ; 3, 5, 8
(C) 1, 4, 7 ; 2, 6, 9 ; 3, 5, 8 (D) 1, 5, 7 ; 2, 6, 9 ; 3, 4, 8

13. If 'wall' is called 'window', 'window' is called 'door', 'door' is called 'floor', 'floor' is called 'roof'
and 'roof' is called 'ventilator', what will a person stand on ?
(A) Window (B) Wall (C) Floor (D) Roof

14. Find the number of triangles in the given figure.

(A) 34 (B) 35 (C) 36 (D) None of these
| 5th IMO | Level-II | Class 8 4

15. The given question consists of a set of three figures X, Y and Z showing a sequence of folding
of a piece of paper. Fig. (Z) shows the manner in which the folded paper has been cut. Select a
figure from the options which would most closely resemble the unfolded form of fig. (Z).

X Y Z

(A) (B) (C) (D)

16. Thirty six vehicles are parked in a parking lot in a single row. After the first car, there is one
scooter. After the second car, there are two scooters. After the third car, there are three scooters
and so on. Find the number of scooters in the second half of the row.
(A) 10 (B) 12 (C) 15 (D) 17

17. The given question consists of figures 1, 2, 3 and 4. There is a definite relationship between figures
1 and 2. Establish a similar relationship between figures 3 and 4 by selecting a suitable figure
from the options that would replace the question mark (?) in fig. (4).

(A) (B) (C) (D)

18. Letters of the word given below have been jumbled up. Choose the option which gives the correct
order of the letters as indicated by the numbers to form a meaningful word.
A C P E T S
1 2 3 4 5 6
(A) 1, 6, 3, 4, 2, 5 (B) 2, 3, 4, 1, 5, 6 (C) 5, 6, 3, 4, 1, 2 (D) 6, 5, 3, 4, 2, 1

19. Which of the following collections of letters will look the same in the mirror ?
(A) OSMIHOM (B) VHRTRVH (C) HIMOSTA (D) AOVIVOA

20. Which would be the proper order of the following (in ascending order) ?
1. Trillion 2. Thousand 3. Billion
4. Hundred 5. Million
(A) 1, 2, 4, 3, 5 (B) 1, 5, 3, 2, 4 (C) 4, 2, 3, 5, 1 (D) 4, 2, 5, 3, 1

Section II : Mathematical reasoning

21. If x 2 + y 2 = 25 and xy = 12, then the value of x –1 + y –1 is _____.
12 7 −7
(A) (B) (C) (D) Both (B) and (C)
5 12 12

22. What is the least number which must be subtracted from 369 to make it a perfect cube ?
(A) 8 (B) 26 (C) 2 (D) 25
5 5th IMO | Level-II | Class 8 |

1 1 1
23. If ab + bc + ca = 0, then the value of 2
+ 2
+ 2 will be _____.
a − bc b − ca c − ab
(A) –1 (B) a + b + c (C) abc (D) 0

24. Find the number of factors of 512.
(A) 8 (B) 10 (C) 4 (D) 14

DIRECTION (Q.No. 25-27) : Study the following graph carefully and answer the following questions.

25. In the year 2006, the people who prefer playing Tennis is what percent of the people who prefer
playing Cricket, Football and Tennis together in that year ?
1 3 1 1
(A) 25 (B) 24 (C) 21 (D) 23
2 4 3 3
26. The number of people who prefer playing Tennis in 2006, is how many millions less than the
number of people who prefer playing Tennis in 2005 ?
(A) 110 (B) 105 (C) 100 (D) 95

27. What is the ratio of the number of people who prefer playing Cricket in 2001 to the number of
people who prefer playing Tennis in the year 2003 ?
(A) 14 : 17 (B) 16 : 13 (C) 15 : 11 (D) 13 : 15

28. Solve for x :
4 x + 17 13 x − 2 x 7 x x + 16
Solve for x : − + = −
18 32 3 12 36
418 8
(A) (B) 6 (C) 1 (D) −
117 3

29. Two-fifth of one-third of three-seventh of a number is 15. What is 40 percent of that number ?
(A) 72 (B) 84 (C) 136 (D) 105

30. The question given below is followed by two statements. You have to study the question and the
two statements given to decide which of the statement(s) is/are required to answer the question.
What is the area of the right-angled triangle ?
I. Length of the hypotenuse is 5 cm.
II. Perimeter of the triangle is four times its base.
(A) I only (B) II only (C) I and II both (D) Data inadequate
| 5th IMO | Level-II | Class 8 6

31. In a two-digit number, the digit in the unit's place is four times the digit in ten's place and sum
of the digits is equal to 10. What is the number ?
(A) 14 (B) 41 (C) Data inadequate (D) None of these

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
32. Find the sum of + + + + + + + + + + .
2 6 12 20 30 42 56 72 90 110 132
7 11 15 17
(A) 8 (B) (C) (D)
12 16 18

33. In the given figure, AE = BC and AE || BC and the three sides AB, CD and ED are equal in length.
If ∠ A = 102°, find the measure of ∠ BCD.

(A) 138° (B) 162° (C) 88° (D) None of these

x+y 5 x
34. If = and = 2, the value of (x, y) is _____.
x−y 3 ( y + 2)
(A) (4, 1) (B) (2, 8) (C) (1, 4) (D) (8, 2)

35. If m, n are the positive integers (n > 1) such that mn = 121, then value of (m – 1)n + 1
is ______.
(A) 12321 (B) 1 (C) 1000 (D) 11

36. The greatest divisor of (a – b)(a + b)(a 2 + b 2)(a 4 + b 4)(a 8 + b 8)(a 16 + b 16) is ______.
(A) a16 – b16 (B) a16 + b16 (C) a 31 – b 31 (D) a 32 – b 32

37. In the given figure, RISK and CLUE are parallelograms and ∠R = 70° and ∠L is half of ∠ESI. Find
the measure of x.
K E S U
x

R I C L

(A) 75° (B) 55° (C) 65° (D) 30°

38. Find the area of the following polygon, if AL = 10 cm, AM = 20 cm,
E
AN = 50 cm, AO = 60 cm and AD = 90 cm. F

(A) 337.5 cm2 20 cm
60 cm
L N

(B) 384 cm2 A M O
D
30 cm 40 cm
(C) 5500 cm2
B
(D) 5050 cm2 C

39. Two dice are thrown simultaneously. Find the probability of getting a multiple of 3 as the sum.
1 1 1 5
(A) (B) (C) (D)
2 3 4 6
7 5th IMO | Level-II | Class 8 |

( x − y )3 + ( y − z )3 + (z − x )3
40. The value of is equal to _____.
9( x − y )( y − z )(z − x )
1 1
(A) 0 (B) (C) (D) 1
2 3

Section III : Everyday Mathematics

41. What annual payment will discharge a debt of ` 1025 due in 2 years at the rate of 5% compound
interest ?
(A) ` 550 (B) ` 551.25 (C) ` 560 (D) ` 560.75

42. A man bought apples at the rate of 8 for ` 34 and sold them at the rate of 12 for ` 57. How many
apples should be sold to earn a net profit of ` 45 ?
(A) 90 (B) 100 (C) 135 (D) 150

43. The average age of three boys is 25 years and their ages are in the proportion 3 : 5 : 7. The age
of the youngest boy is _____.
(A) 21 years (B) 18 years (C) 15 years (D) 9 years

44. A can finish a work in 18 days and B can do the same work in half the time taken by A. Then,
working together, what part of the same work can they finish in a day ?
1 1 2 2
(A) (B) (C) (D)
6 9 5 7

45. A sum of money invested at compound interest amounts to ` 4624 in 2 years and to ` 4913 in
3 years. The sum of money is _____.
(A) ` 4360 (B) ` 4260 (C) ` 4335 (D) ` 4096

46. Three equal cubes are placed in a row touching each other. Find the ratio of the total surface area
of the resulting cuboid to that of the sum of surface areas of the three cubes.
(A) 5 : 7 (B) 7 : 9 (C) 9 : 7 (D) None of these

47. A fort had provision of food for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left the fort. The
number of days for which the remaining food will last, is _____.
1 1
(A) 29 (B) 37 (C) 42 (D) 54
5 4
1 1 1
48. If of a pencil is black, of the remaining is white and the remaining 3 cm is blue, find the total
8 2 2
length of the pencil.
(A) 8 cm (B) 10 cm (C) 7 cm (D) 6 cm

49. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the
class got increased by half. The number of pupils in the class is _____.
(A) 10 (B) 20 (C) 40 (D) 73

50. A shopkeeper sold a T.V. set for ` 17,940 with a discount of 8% and earned a profit of 19.6%. What
would have been the percentage of profit earned if no discount was offered ?
(A) 24.8% (B) 25%
(C) Cannot be determined (D) None of these
6th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 6th IMO | Level-II | Class 8 2

Section I : Logical Reasoning

1. If AMRITSAR is coded as MAIRSTRA, then CALCUTTA will be coded as
(A) ACLCTUAT (B) LACTUCAT (C) ACCLTUAT (D) ACCLUTAT

2. Sunita is taller than Seema and Renu, Renu is shorter than Radha and Gauri. Beena is taller than
Radha and shorter than Sunita. Sunita is not the tallest and Renu is not the shortest. Who is the
tallest?
(A) Sunita (B) Beena (C) Gauri (D) Data inadequate

3. A boy first goes in South direction, then he turns towards left and travels for some distance. After
that he turns right and moves certain distance. At last he turns left and travels again for some
distance. Now, in which direction is he moving?
(A) South (B) West (C) East (D) North

4. In the given diagram, the smaller triangle represents the
teachers, the big triangle represents the politicians, the
L Politicians
circle represents the graduates, and the square represents
the Members of Parliament. Different regions are being Teachers
represented by letters of English alphabets. Who among the
following are graduate member of parliament and politicians E D C F H Members of
Parliament
also? B G
(A) B (B) G A Graduates
(C) F (D) E

5. Five persons are standing in a queue. One of the two persons at the extreme ends is a Professor
and the other is a Businessman. An Advocate is standing to the right of a Student. An Author is
to the left of the Businessman. The Student is between the Professor and the Advocate. Counting
from the left end the Author is at which place?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth

6. Ajay is positioned 8th from the left and Amit is positioned 9th from the right in a row of 15 students.
How many students are between Ajay and Amit?
(A) 2 (B) 1 (C) 5 (D) 0

7. Pointing to Raman in the photograph, Aditi said, "The only son of his mother is my father". How
is Aditi related to Raman?
(A) Mother's sister (B) Bua (Father's sister) (C) Daughter (D) Niece

8. Find the missing number.
16 9 9 36
(A) 38 (B) 64 143 236
(C) 4 (D) 16 1 ?

9. M and N are good at Hockey and Volleyball. O and M are good at Hockey and Baseball. P and N
are good at Cricket and Volleyball. O, P and Q are good at Football and Baseball. Who among the
following is good at four games?
(A) Q (B) P (C) O (D) N
3 6th IMO | Level-II | Class 8 |

10. Study the following arrangement of English alphabets and answer the question below:
F J M P O W R N B E Y C K A V L D G X U H Q I S Z T
Which letter is 10 th
to the right of the letter which is exactly the middle letter between F and D?
(A) G (B) X (C) U (D) H

11. The given question contains Problem figures containing five figures 1, 2, 3, 4, 5. Select one figure
from the options which will continue the same series as given in the Problem figures.
Problem Figures

?

1 2 3 4 5

(A) (B) (C) (D)

12. Figures (1) and (2) bears a certain relationship. Similarly, Fig. (4) bears the same relationship to
the Fig. (3). Select the figure from the option which would replace the sign of question mark (?)
in Fig. (4)?

(A) (B) (C) (D)

13. How many triangles are there in the following figure?

(A) 15 (B) 18 (C) 20 (D) 19

14. Select a figure from the options which will complete the Fig.(X)?

(A) (B)

(C) (D)

15. Select a figure from the options which contains the same placement of dot as in the Fig.(X)

(A) (B) (C) (D)
| 6th IMO | Level-II | Class 8 4

16. Which of the following options is the correct mirror image of the given word, if the mirror is placed
vertically to the left?
MAHAVIR
(A) RIVAHAM (B) RMAHAVI (C) RIVAHAM (D) HAMAVIR

17. Two positions of a dice are shown here.

When 1 is at the top, which number will be at the bottom?
(A) 5 (B) 2 (C) 3 (D) 6

18. A series is established if one of the four options is placed in place of the sign '?' in the problem
figures. Select the figure.

(A) (B) (C) (D)

19. In a code language 'mu kay cit' means 'very lucky person' and 'dis hu mu' means 'fortunate and
lucky'. Which is the word in that language for 'lucky'?
(A) mu (B) kay (C) cit (D) dis

20. Two sign in the equation have been interchanged. Find out these two signs to make the equation
correct.
51 ÷ 3 + 17 × 2 – 12 = 10
(A) + and ÷ (B) – and × (C) ÷ and × (D) × and +

Section II : Mathematical reasoning

21. Find the area of the shaded regions.
(A) 67 cm2
(B) 64 cm2
(C) 65 cm2
(D) 66 cm2

22. In the figure, not drawn to scale, ABCD is a trapezium.
BF is a straight line. Find ∠DCE and ∠ADE.
(A) 72°, 152°
(B) 80°, 152°
(C) 70°, 142°
(D) 82°, 150°

23. Which one of the following numbers is completely divisible by 45?
(A) 181560 (B) 331145 (C) 202860 (D) 2038550
5 6th IMO | Level-II | Class 8 |

24. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in
each case.
(A) 4 (B) 7 (C) 9 (D) 13

2
25. 8 of 1568 + 265.75 = ? + 2455.60
7
(A) 10354.15 (B) 10578.15 (C) 10802.15 (D) 11250.15

(0.03)2 + (0.21)2 + (0.065)2
26. The value of is:
(0.003)2 + (0.021)2 + (0.0065)2
(A) 0.1 (B) 10 (C) 102 (D) 103

27. In the given figure NQ || PO. Find the value of a.
(A) 26°
(B) 14°
(C) 10°
(D) 13°

28. Two identical metal bars were put into a container of water as shown in the given figure. When
the two metal bars were removed, the water level fell to a height of 7 cm. What was the volume
of each metal bar?

(A) 900 cm3 (B) 1800 cm3 (C) 4200 cm3 (D) 18000 cm3

DIRECTION (29-30) : The graph below shows the marks obtained by five pupils for their Mathematics
test. Study the graph and answer the questions.

29. What is the average marks obtained by the five pupils?
(A) 72 (B) 75 (C) 80 (D) 65

3
30. Name the pupil whose marks are of Prateek's marks.
4
(A) Mohit (B) Sohan (C) Rohit (D) Tarun
| 6th IMO | Level-II | Class 8 6

31. In the figure, ABCD is a rectangle and line MN cuts the rectangle into half. Triangle MNO and
triangle MNP are identical triangles. The area of shaded region is ______.
A E F D

O 8 cm

M N
5 cm
P
B G H C
20 cm
(A) More than 180 cm2 (B) Equal to 120 cm2 (C) More than 120 cm2 (D) Less than 120 cm2

32. By what least number 4320 be multiplied to obtain a number which is a perfect cube?
(A) 40 (B) 45 (C) 50 (D) 55

1 4
− −
33. (64) 2 − (−32) 5 =?
1 3 1 3
(A) (B) (C) (D)
8 8 16 16

DIRECTION (34-35) : In the given diagram (not drawn to scale), the ratio of the area of circle A to the
area of its hidden part is 5 : 2. The area of triangle B is twice as much as the area of circle A.

A
14 cm
B

12 cm
34. What is the area of triangle B?
(A) 80 cm2 (B) 76 cm2 (C) 84 cm2 (D) 82 cm2

35. What is the area of the hidden part of circle A?
(A) 10 cm2 (B) 12 cm2 (C) 14 cm2 (D) 16 cm2

36. 45% of 1500 + 35% of 1700 = ?% of 3175
(A) 30 (B) 35 (C) 45 (D) 40

37. On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will
be the remainder?
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7

38. Which one of the following cannot be the square of a natural number?
(A) 30976 (B) 75625 (C) 28561 (D) 143642

39. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
3 1 3 7
(A) (B) (C) (D)
4 4 8 8
7 6th IMO | Level-II | Class 8 |

40. If LO || MN, find the value of p.

(A) 50° (B) 46° (C) 56° (D) 52°

Section III : Everyday Mathematics

41. In an examination, 5% of the applicants were found ineligible and 85% of the eligible candidates
belonged to the general category. If 4275 eligible candidates belonged to other categories, then
how many candidates applied for the examination?
(A) 30,000 (B) 35,000 (C) 37,000 (D) None of these

42. A man purchased a box full of pencils at the rate of 7 for ` 9 and sold all of them at the rate of
8 for ` 11. In this transaction, he gained ` 10. How many pencils did the box contain?
(A) 100 (B) 112 (C) 114 (D) 115

43. 85 kg of a mixture contains milk and water in the ratio 27 : 7. How much more water is to be
added to get a new mixture containing milk and water in the ratio 3 : 1?
(A) 5 kg (B) 6.5 kg (C) 7.25 kg (D) 8 kg

44. If 18 pumps can raise 2170 tonnes of water in 10 days, working 7 hours a day then in how many
days will 16 pumps raise 1736 tonnes of water, working 9 hours a day?
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9

45. Mr. Dua invested money in two schemes P and Q offering compound interest @ 8 p.c.p.a. and
9 p.c.p.a. respectively. If the total amount of interest accrued through two schemes together in two
years was ` 4818.30 and the total amount invested was ` 27,000, what was the amount invested
in Scheme P?
(A) ` 12,000 (B) ` 13,500 (C) ` 15,000 (D) None of these

46. A shopkeeper sold sarees at ` 266 each after giving 5% discount on labelled price. Had he not
given the discount, he would have earned a profit of 12% on the cost price. What was the cost
price of each saree?
(A) ` 240 (B) ` 260 (C) ` 280 (D) None of these

47. The average age of 8 men is increased by 2 years when two of them whose ages are 21 years
and 23 years are replaced by two new men. The average age of the two new men is ________.
(A) 22 years (B) 24 years (C) 28 years (D) 30 years

48. The price of a T.V. set worth ` 20,000 is to be paid in 20 instalments of ` 1000 each. If the rate
of interest be 6% per annum and the first instalment be paid at the time of purchase, then the
value of the last instalment covering the interest as well will be _______.
(A) ` 1050 (B) ` 2050 (C) ` 3000 (D) None of these
| 6th IMO | Level-II | Class 8 8

49. A train 110 m long passes a man, running at 6 kmph in the direction opposite to that of the train,
in 6 seconds. The speed of the train is ________.
(A) 54 km/hr (B) 60 km/hr (C) 66 km/hr (D) 72 km/hr

50. A certain number of tennis balls were purchased for ` 450. Five more balls could have been
purchased in the same amount if each ball was cheaper by ` 15. The number of balls purchased
was _______.
(A) 10 (B) 15 (C) 20 (D) 25

SPACE FOR ROUGH WORK
7th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 7th IMO | Class-8 | Level 2

logical reasoning
logical reasoning

1. Two rows of numbers are given. The resultant number 4. Study the following information carefully and answer
in each row is to be worked out separately based on the question given below:
the following rules and the question below the rows Four players P, Q, R and S are holding 4 cards each.
of numbers is to be answered. The operations of Each of them has an Ace, a King, a Queen and a
numbers progress from left to right. Jack. All of them have all the suits (spade, heart,
Rules club and diamond).
I.
If an odd number is followed by a two-digit even I. P has Ace of spade and Queen of diamond.
number then they are to be added.
II. Q has Ace of club and King of diamond.
II. If an odd number is followed by a two-digit odd
number then the second number is to be subtracted III. R has Queen of club and King of spade.
from the first number. IV. S has jack of club.
III. If an even number is followed by a number which Ace of diamond is with
is a perfect square of a number then the second
A. P
number is to be divided by the first number.
B. R
IV. If an even number is followed by a two-digit even
C. Q
number then the first number is to be multiplied
D. S
by the second number.
8 16 16 14 5. Count the minimum number of straight lines required
13 11 12 144 to make the given figure.
What is the difference between the resultant of the first
set of numbers and the second set of numbers? A. 8
A. 106 B. 10
B. 118 C. 12
C. 210 D. 14
D. 222
6. Select the option which will exactly make up the key
2. A set of figures carrying certain characters, is given. figure (X).
Assuming that the characters in each set follow a
similar pattern, find the character which would replace
the question mark (?).

A. 262
B. 226
C. 136
D. 206 A. B.

3. A square transparent sheet with a pattern is given.
Select an option as to how the pattern would appear
when the transparent sheet is folded along the dotted C. D.
line.

7. The post office is to the east of the school while my
house is to the south of the school. The market is
to the north of the post office. If the distance of the
market from the post office is equal to the distance
of my house from the school, in which direction is
A. B. the market with respect to my school?
A. North
B. East
C. D. C. North-east
D. South-west
7th IMO | Class-8 | Level 2 3

8. A watch reads 4.30. If the minute hand points East, 12. There is a certain relationship between the figures
in what direction will the hour hand point? (i) and (ii) & (iii) and (iv). Identify the relationship
A. North and find the missing figure.
B. North-west
C. South-east
D. North-east

9. Select a figure which will continue the same series
as established by the five Problem Figures.
A. B.

C. D.

13. Three different positions X, Y and Z of a dice are
A. B. shown in the figures given below. Answer the following
question which is based upon these figures.

C. D.

Sum of top and bottom faces in position Y.
A. More than 5
10. Find the missing figure in the given figure B. 5
matrix. C. Less than 5
D. Cannot be determined

14. If > denotes +; < denotes –; + denotes ÷; – denotes =;
= denotes 'less than'; and × denotes 'greater than'; then
which of the following is incorrect statement ?
A. 3 + 2 > 4 × 9 + 3 < 2
B. 3 > 2 > 4 × 18 + 3 < 1
C. 3 > 2 < 4 × 8 + 4 < 2
D. 3 + 2 < 4 × 9 + 3 < 3

A. B. 15. Deepanshu said to Naman, "That boy playing football
is the younger of the two brothers of the daughter of

my father's wife." How is the boy playing football
related to Deepanshu?
A. Son B. Brother
C. D. C. Cousin D. Nephew

16. There is a series of seven figures. First and last
unnumbered figures are the beginning and end of series.
11. Rewrite the word vocalist in the numeric form One of the five numbered figures does not fit into the
by writing its first four letters in the reverse order series. Identify the figure need to be replaced.
and then the next four letters in the reverse order by
substituting I by 7, O by 1, L by 3, T by 6, V by 5,
S by 8, A by 9 and C by 2.
A. 92156873
B. 92157683 A. 1
B. 2
C. 92516783
C. 3
D. 92156837 D. 4
4 7th IMO | Class-8 | Level 2

17. Read the following information carefully to answer same as A's income, B's income is _____.
the question given below: A. ` 40,000
A person is asked to put in a basket one apple when B. ` 60,000
ordered 'One', one guava when ordered 'Two', one C. ` 80, 000
orange when ordered 'Three' and is asked to take D. ` 1,20,000
out from the basket one apple and one guava when
ordered 'Four' and 'Five' respectively. 19. In a class of 46 students, 18 played football, 17 played
cricket including 6 who played football. 16 students
4 4 5 4 5 3 4 5 3 1 4 5 3 1 2 4 5 4 5 3 4 5 3
played hockey including 4 who played cricket, but not
If 8 of each type of fruits are already in the basket football. Five students played carrom but no outdoor
then, how many apples will be there in the basket games. Which of the following figures represents these
at the end of the above order sequence? facts?
A. 1
B. 2
A. B.
C. 3
D. 4

18. Read the following information carefully to answer C. D.
the question given below:

The sum of the incomes of A and B is more than
that of C and D taken together. The sum of the 20. Count the number of faces in the
incomes of A and C is the same as that of B and D given solid.
taken together. Moreover, A earns half as much as A. 17
the sum of the incomes of B and D. B. 18
If A's income be ` 80,000 per annum and the C. 19
difference between the incomes of B and D be the D. None of these

Mathematical reasoning

n
3 ⋅ 2n − 4 ⋅ 2n  a p − q 
−2 ( p − q ) 
21. Simplify + q 2 × a 
2n − 2n −1  a q − pq  A. B.

A. –1
B. 1
C. –2
D. 2 C. D.

22. Find the area of the shaded
region in the following
24. Find a + b + c + d + e + f in the given figure if, AOD,
figure.
BOE and FOC are straight lines.
A. 28. 45 sq. cm
B. 113.6 sq. cm
C. 59.8 sq. cm
D. 103.5 sq. cm

23. Which of the following is a possible net for the
solid?

A. 360°
B. 540°
C. 420°
D. 120°
7th IMO | Class-8 | Level 2 5

30. Q and R borrowed `26000 and `25000 respectively,
4 2
25. If x = , then find the value of for a period of 2 years. Q paid simple interest at the
2 +1
rate of 2% p.a., while R paid compound interest at
1 x+2 x+2 2 the same rate, compounded annually. Who paid more
 + = 2
2 x−2 x−2 2 interest and by how much?
A. R paid more than Q by `40
A. 2
B. R paid more than Q by `30
B. 12 + 8 2 / 5
C. Q paid more than R by `40
C. 12 − 8 2 / 5 D. Q paid more than R by `30
16 2 + 24
D. 31. If P : Q : R = 6 : 5 : 4 and P2 + Q 2 + R 2 = 192500,
5
then find ( P + Q − R) .
26. Three friends distributed their total property. The 2
ratio of total property, share of first friend and share A. 175
of second friend is 24 : 7 : 8. Find the central angle B. 165
of sector, which represents the share of the third C. 185
friend.
D. 200
1° 32. If a = (2–2 – 2–3), b = (2–3 – 2–4) and c = (2–4 – 2–2)
A. 72 B. 135º
2
1° then find the value of 3abc.
C. 105º D. 67
2
−63 −63
A. B.
27. In the figure below, PQRS is a square, LSR is an 1024 2048
equilateral triangle. Find the value of x + y + z.
−9 9
C. D.
2048 1024

 1  1
33. If 3 3  3 x − 3  = 2, then 3
x+ = _______.
 x 3
x
10
A. ±
A. 240° 3
B. 90º B. 0
C. 105º C. 1
D. 60º
D. –1
28. An unbiased dice is thrown two times having first six
34. The volume of a hemispherical ball is given by the
consecutive odd numbers on each six faces. Find the
2
probability of getting even sum. V = pr 3 , where V is the volume and r is the radius.
3
A. 1 Find the diameter of the hemisphere whose volume
B. 0
468512 3
1 is m .
C. 21
36
4 A. 22 m
D.
36 B. 11 m
C. 33 m
2
29. In an Atlas, a map occupies th of a page with D. 44 m
5
dimensions 25 cm and 30 cm respectively. If the real 35. Factorise :
area of the map is 10800 sq. m, the scale to which (x – y)2 a 2 + 2(x – y) (x + y) ab + b 2 (x + y)2
the map is drawn, is
A. (ax – by) (ax + by)
A. 1 cm = 36 m
B. 1 cm = 26 m B. (ax + by) (bx + ay)
C. 1 cm = 33 m C. (ax – ay + bx + by) (ax – ay + bx + by)
D. 1 cm = 6m D. (ax + ay + bx + by) (ax – ay + bx + by)
6 7th IMO | Class-8 | Level 2

EVERYDAY MATHeMATICS

36. Ravi borrowed `45000 from Sahil. A part of the sum 41. In a company, the average salary of male employees
is borrowed at 10% p.a. under simple interest for 4 is ` 9200 and that of female employees is ` 8200.
years and the remaining part at 11% p.a. under simple If the average salary per employees is ` 8900, the
1 percentage of female employees of the total employees
interest for 4 years. If the total interest earned by
2 is_______.
Sahil is ` 19900, then find the sum borrowed at each
A. 30
rate.
B. 40
A. 10000, 35000
B. 25000, 20000 C. 50
C. 15000, 30000 D. 25
D. 5000, 40000
42. A test consists of questions each carrying 3 mark, 4
37. In an office, the ratio of the salary of an officer to mark and 6 marks in the ratio 2 : 2 : 1. If the maximum
that of a clerk is 30 : 7. If the salary of the clerk is marks in the exam is 100, then find the number of
`14375 less than that of the officer, then what is the questions of each type.
salary of the officer? A. 20, 20, 10
A. `15600 B. 10, 10, 5
B. `18625
C. 15, 15, 30
C. `17650
D. 15, 15, 10
D. `18750
43. A fountain pen with a cylindrical barrel of diameter
38. In a Winter sale offer, a shopkeeper allows a discount
of 15%. Even after giving the discount, he makes a 3 cm and height 14 cm, filled with ink, can write 3600
profit of 6.25%. Raghav bought a sweater which was words. How many words can be written with that pen
marked at `5000. Find the cost price of this sweater using 220 ml of ink? (Take 1cc = 1 ml)
for the shopkeeper. A. 6000
A. ` 5000 B. 5000
B. ` 4000 C. 7000
C. ` 4250 D. 8000
D. ` 5250
44. One day, the ratio of the number of first class and
39. The age of Sarthak is one-fifth of the age of his mother second class passengers who travelled were in the
and the sum of the ages of the son and the mother
ratio 1 : 30. The ratio of the first and second class
is equal to the age of the father. After 15 years, the
fares is 3 : 1. The total amount collected from the
sum of the ages of the son and his mother will be
passengers that day was `66000. Find the amount
four-third of his father's age. Find the ratio of the present
collected from the first class passengers (in `).
ages of Sarthak, mother and father respectively.
A. 1 : 5 : 7 A. ` 3000
B. 2 : 10 : 10 B. ` 6000
C. 1 : 5:6 C. ` 9000
D. 2 : 8:9 D. ` 12000

40. Twenty two men can complete a piece of work in 17 45. A man purchased a plot which is in the shape of a
days. They work for 2 days. How many more men square. The area of the plot is 12 hectares 3201m2 .
should now be employed so as to complete the work Find the length of each side of the plot (in cm).
in another 10 days.
A. 34900
A. 11
B. 35100
B. 22
C. 33 C. 35900
D. None of these D. 36100
7th IMO | Class-8 | Level 2 7

Achievers section

46. Let s, m and f denote the respective time taken by 48. Fill in the blanks :
son, mother and father to complete the work. Cubes of the numbers for which the digits in the
units place are 2, 8 and 3, 7 end in _____ and _____
1 1 1 1 1 1 1 1 1
If + = , + = and + = , respectively.
s m 24 s f 18 m f 36
A. 4, 6 and 2, 7 B. 2, 3 and 7, 3
1 1 1 1 1 1 C. 8, 2 and 7, 3 D. 5, 4 and 3, 7
then find + + and , , . respectively
s m f s m f
49. In the given figure,
 
1 1 5 3 m | | l | | n and PT | | QR .
A. , , ,
16 144 144 144 If ∠TUV = x, ∠QRS = y
1 5 1 3 and ∠QVW = z, then
B. , , ,
16 144 144 144 which of the following
is necessarily true?
1 3 1 5
C. , , , A. x > y = z
16 144 144 144
B. x<y=z
D. None of these C. x=y=z
D. Cannot be determined
47. Study the statements and select the correct option.
x −5 50. In the figure given below, O is the centre of the
  2  
5
2 0
circle and OPQR is a rectangle. A is a point on PO
Statement 1 :  9   =   , then x = 5
 3  3 1
such that AO = PO and B is the mid point of OR.
3
p mp
 Find the area of the shaded region if PA = 8 cm and
 a   =  a 
m
n
Statement 2 :  n    
b  b BR = 4 cm (Use p = 3.14)

A. Statement 1 is true and statement 2 is false A. 132.68 cm2
B. Statement 1 and 2 are true B. 121.12 cm2
C. Statement 1 and 2 are false C. 108.56 cm2
D. Statement 1 is false and statement 2 is true D. None of these

Space for Rough Work
9th

LEVEL - 2

Year 2015-16
MATHEMATICS

1. Three different containers contain different quantities 5. What is the respective ratio of the number of boys in
of mixtures of milk and water, whose measurements college D to the number of boys in college B?
are 403 kg, 434 kg and 465 kg. What biggest measure A. 5 : 4
must be there to measure all the different quantities
B. 8 : 9
exactly?
C. 4 : 5
A. 1 kg
D. 9 : 8
B. 7 kg
C. 31 kg 6. In the given figure (not drawn to scale), AFGB, CFE
D. 41 kg and CGD are straight lines. Find y.

−3 1
2. Three rational numbers lying between and are
4 2
1 3
A. − , 0,
2 4
−1 1 3
B. , , A. 90°
4 4 4
B. 86°
−1 1 C. 94°
C. , 0,
4 4 D. 92°
−5 1
D. , 0, 7. Select the correct statement.
4 4
A. A cuboid has 4 faces.
x + 6 2x − 1 x + 4 B. A cylinder has 2 flat faces.
3. Solve for x : − + = 0.
x+5 x−4 x−2 C. A sphere has 1 vertex.
A. 3 D. A cone has no vertex.
B. –2 8. Which of the following figures do not satisfy any of
C. 2 the following properties?
D. 1
– All sides are equal.
Direction (4 and 5) : Study the following graph carefully – All angles are right angles.
and answer the questions given below : – Opposite sides are parallel.
Total Number of Boys and Girls In Various Colleges

A. P
B. Q
C. R
D. S

9. Three unbiased coins are tossed. What is the probability
of getting at least two tails?
1
A.
4. The total number of girls in colleges D and E together 4
are approximately what per cent of the total number 1
B.
of girls in colleges A, B and C together? 2
A. 87% 3
C.
B. 75% 8
C. 70% 7
D.
D. 88% 8

2 | 9th IMO | Class-8 | Level 2
10. If two quantities x and y vary directly with each other, 15. By what least number 25920 be divided to obtain a
then number which is a perfect cube ?
x A. 35
A. remains constant. B. 25
y
B. x – y remains constant. C. 15
C. x + y remains constant. D. 5
D. x × y remains constant. 16. The greatest among ( 7 − 5 ), ( 5 − 3 ), ( 9 − 7 )
and ( 11 − 9 ) is _______.
1
11. If x = −2 −4
, then find the value of x–3. A. ( 7 − 5)
 3  2
  ×  B. ( 5 − 3)
2  3
10 C. ( 9 − 7)
A.  2
  D. ( 11 − 9 )
3
−12
B.  3 (856 + 167)2 + (856 − 167)2
  17. The value of is equal to
2 856 × 856 + 167 × 167
−6
C.  2 A. 1
 
3 B. 2
 3
8 C. 689
D.   D. 1023
2

12. The perimeters of a square and a rectangle are equal. 18. If x + 0 = 0 + x = x, which is rational number, then
0 is called _____.
If their areas are respectively A m2 and B m2 , then
A. Identity for addition of rational numbers
which of the following is a true statement?
B. Additive inverse of x
A. A<B C. Multiplicative inverse of x
B. A≤B D. Reciprocal of x
C. A < B/2
3 2 5
D. None of these 19. Solve for x : − = 2
x +1 x −1 x −1
3 1 1  −3  A. 10
13. − + = +   is an example to show that B. 12
8 7 7  8
C. 8
A. Addition of rational numbers is commutative.
D. 9
B. Rational numbers are closed under addition.
C. Addition of rational numbers is associative. 20. If two quantities p and q vary inversely with each
other, then
D. Rational numbers are distributive under
p
addition. A. remains constant.
q
14. In the given figure (not drawn to scale), ABC and CDE B. p + q remains constant.
are straight lines, ∠ACE is a right angle, DF || CG||BH. C. p × q remains constant.
Find y. D. p – q remains constant.
−2 / 3
21. Which of these is equal to (3) −3 −
( 81) ( 64 )
+ ?
25 (16) −1/ 4
1
A.
54
1
B. −
54
A. 62° 341
C.
B. 28° 270
C. 52° 341
D. −
D. 38° 270

9th IMO | Class-8 | Level 2 | 3
C. ` 1470
x 2 − ( y − z )2 y 2 − ( x − z )2 z 2 − ( x − y )2
22. The value of + + is equal
toD. ` 1530
( x + z )2 − y 2 ( x + y )2 − z 2 ( y + z )2 − x 2
x 2 − ( y − z )2 y 2 − ( x − z )2 z 2 − ( x − y )2 27. A machine was sold at a gain of 10%. Had it been
+ + is equal to sold at ` 80 less, the seller would have lost 10%.
( x + z )2 − y 2 ( x + y )2 − z 2 ( y + z )2 − x 2
What was the cost price of the machine?
A. –1
A. ` 350
B. 0
C. 1 B. ` 400
D. 1/2 C. ` 450
D. ` 520
23. The length of a rectangular field is 11 m more than
28. The areas of three adjacent faces of a cuboid are in
its width. If the length is decreased by 12 m and the
the ratio 2 : 3 : 4 and its volume is 9000 cm3. The
width is increased by 10 m, the area decreases by
smallest side has a length ______.
24 m2. Find the original length and width of the field
respectively. A. 10 cm
B. 15 cm
A. 18 m, 7 m
C. 20 cm
B. 9 m, 5 m
D. 30 cm
C. 7 m, 5 m
D. 12 m, 5 m 29. Which of the following is not the net of a solid?
24. In the given figure (not drawn to scale), ABCD is
a trapezium with AB parallel to DC, ADE is an A.
isosceles triangle with AD = AE. Find ∠AEB and
∠EAB respectively.

B.

C.

A. 105°; 34°
B. 105°; 41°
C. 41°; 105° D.

D. 105°; 54°

25. Two dice are thrown simultaneously. Find the 30. Which of the following statements is true?
probability of getting a multiple of 4 as the product (i) Points (3, 4) and (4, 3) represent the same point
of numbers. on the graph.
1 (ii) The y coordinate of any point lying on the x
A.
2 axis will be 0.
7 A. only (i)
B.
12 B. only (ii)
1 C. Both (i) and (ii)
C.
12 D. Neither (i) nor (ii)
5
D. 31. Arrange the given steps in CORRECT order while
12 constructing a rhombus ABCD in which diagonal
AC = 6.6 cm and AB = 5 cm.
26. The compound interest on a sum at 12% p.a. for
1. Join AB, BC, CD and DA.
2 years is ` 1590. What will be the simple interest 2. Again with C as centre and radius equal to 5 cm,
on this sum? draw two arcs one above the line segment AC and
A. ` 1500 another below the line segment AC cutting the
B. ` 1540 first two arcs at point D and B respectively.

4 | 9th IMO | Class-8 | Level 2
3. With A as centre and radius equal to 5 cm, draw 35. Simplify : 3xy(9xy + 14x) – 27x 2y 2 + 42x 2y
an arc above the line segment AC and another A. 0
below AC. B. 84x 2y
4. Draw AC = 6.6 cm. C. 54x 2y 2
5. Then, ABCD is the required rhombus. D. 1
A. 1 → 2 → 3 → 4 → 5
36. I d e n t i f y t h e I N C O R R E C T s t e p w h i l e
B. 2 → 3 → 4 → 1 → 5 constructing a quadrilateral ABCD, given that
C. 3 → 2 → 1 → 4 → 5 AB = 4.3 cm, BC = 5 cm, CD = 4.5 cm, ∠B = 60° and
D. 4 → 3 → 2 → 1 → 5 ∠C = 120°.
Steps of Construction
Direction (32 and 33) : The given pie chart shows the 1. Draw AB = 4.3 cm.
break-up of the cost of construction of a house. Assuming
2. At B, draw ∠XBA = 60°.
that the total cost of construction is ` 600000, answer the
3. With B as centre and radius equal to 5 cm, draw
questions given below. an arc cutting BX at C.
4. At C draw ∠YCB = 120°.
5. With C as centre and diameter equal to 4.5 cm,
draw an arc cutting CY at D.
6. Join AD.
ABCD is the required quadrilateral.
A. Step 3
B. Step 4
C. Step 5
32. The amount spent on cement is _____.
D. Both A and C
A. ` 200000
37. A grocer buys 80 kg of rice at ` 13.50 per kg and
B. ` 160000
mixes it with 120 kg of rice available at ` 16 per kg.
C. ` 120000 At what rate per kg should he sell the mixture to gain
D. ` 100000 20% on the whole?
33. The amount spent on cement, steel and supervision A. ` 12
is what percent of the total cost of construction? B. ` 18
C. ` 15
A. 40%
D. ` 16
B. 45%
C. 50% 38. A cylinder has a diameter of 14 cm and the area of
D. 55% its curved surface is 220 sq. cm. The volume of the
cylinder is ______.
34. The figure shows a solid. A. 770 cm3
B. 1000 cm3
C. 1540 cm3
D. 6622 cm3
Which of the following is a net of the given solid?
39. The point (3, 4) is at a distance of _____.
A. 3 units from both the axis
A.
B. 4 units from both the axis
C. 4 units from the x axis and 3 units from y axis
D. 3 units from x axis and 4 units from y axis
B.
40. A rectangular block 6 cm × 12 cm × 15 cm is cut
into exact number of equal cubes. The least possible
number of cubes will be _______.
A. 6
C.
B. 11
C. 33
D. None of these D. 40

9th IMO | Class-8 | Level 2 | 5
41. In the given figure (not drawn to scale), ABCD is a A. 124
parallelogram and GBEF is a rectangle. Find x and B. 126
y respectively.
C. 134
D. 144

44. The perimeters of a circular field and a square field
are equal. If the area of the square field is 12100 m2 ,
the area of the circular field will be ______.
A. 15500 m 2
B. 15400 m2
C. 15200 m 2
D. 15300 m2
A. 30°, 27°
B. 30°, 23° 45. In the given graph, the coordinates of point x are
C. 23°, 30°
D. 30°, 21°

42. Factorise : 4x 2 + 12xy + 9y 2 – 8x – 12y
A. (2x – 3y) (2x – 3y – 4)
B. (2x + 3y) (2x + 3y – 4)
C. (2x – 3y) (2x + 3y – 2)
D. (2x + 3y) (3x + 2y – 4)
A. (0, 2)
43. Megha plants 15376 mango trees in her garden and B. (2, 3)
arranges them so that there are as many rows as there
C. (3, 2)
are mango trees in each row. The number of rows
is D. (3, 0)

Achievers Section

46. F i n d t h e a r e a o f t h e f o l l o w i n g p o l y g o n , i f 48. The given question is followed by two statements. You
AL = 10 cm, AM = 20 cm, AN = 50 cm, AO = 60 cm, have to study the question and the two statements given
AD = 90 cm, FM = 20 cm, EO = 60 cm, CN = 40 cm and to decide which of the statement(s) is/are required to
BL = 30 cm. answer the question.
What is the area of the right-angled triangle?
I. Length of the hypotenuse is 10 cm.
II. Perimeter of the triangle is four times its
base.
A. Only I
A. 337.5 cm2 B. Only II
B. 384 cm2 C. Both I and II
C. 5500 cm2 D. Data inadequate
D. 5050 cm2 49. The following statements are true about triangle XYZ.
47. Quotient and remainder when x 4 – 3x 3y – 8xy 3 + 8x 2y 2
+ 8y4 is divided by x 2 + 2y 2 – xy is
A. x2 – 2xy + 4y 2 and 0
B. x2 – 4xy + 5y 2 and 2
C. x2 – 6xy + 4y 2 and –2 • The measure of each angle is evenly divisible
D. x2 + 2xy – 4y 2 and 0 by 12.

6 | 9th IMO | Class-8 | Level 2
• The measure of angle Z is greater than the (ii) A fan is listed at ` 1500 and a (b) 15 %
measure of angle Y. discount of 20% is offered on
• The measure of angle Y is greater than the the list price. What additional
measure of angle X. discount must be offered to the
• The measure of angle X is greater than 40°. customer to bring the net price
Which of the following is true for all four to ` 1104?
statements for angles X, Y and Z? (iii) A retailer buys a sewing machine (c) 8%
at a discount of 15% and sells
A. m∠X = 72°, m∠Y = 60°, m∠Z= 84°
it for ` 1955. Thus, he makes
B. m∠X = 48°, m∠Y = 60°, m∠Z = 84° a profit of 15%. The discount
C. m∠X = 50°, m∠Y = 60°, m∠Z = 70° he get is
D. m∠X = 48°, m∠Y = 60°, m∠Z = 72° A. (i) – (a), (ii) – (b), (iii) – (c)
50. Match the columns. B. (i) – (b), (ii) – (c), (iii) – (a)
C. (i) – (c), (ii) – (a), (iii) – (b)
Column I Column II
D. (i) – (b), (ii) – (a), (iii) – (c)
(i) A shopkeeper gives two successive (a) ` 300
discounts on an article marked
` 450. The first discount given
is 10%. If the customer pays
` 344.25 for the article, the second
discount given is

SPACE FOR ROUGH WORK

9th IMO | Class-8 | Level 2 | 7
CLASS-8
MATHEMATICS Date : 12-02-2017
4
 1  1
4 Q.5 Solve :
3    4    1 2a  1 165  
The square root of   2   2 is
4 3 54(3a  8)(9a  7)  2 2a  ( 4a  1)   2  
Q.1  3a  3 a 2 

 1  1
3    4   
 4  3  1 5 
 31(5  3a ) a      2 (1  4a )  3a 
7 1   a a  
(A) 1 (B) 1
12 12 (A) a = 1 (B) a = 0
5 1 (C) a = 2 (D) a = –2
(C) 5 (D) 7
12 12
Q.6 Sam has 3 identical squares. He places one
square on top of 2 squares as shown in the
Q.2 Observe the given number line and find the
figure. What is the area of the overlap?
value of P + Q + R + S.

(A) 0 (B) 2.2
(C) –2.2 (D) 5.0
(A) 88 cm2 (B) 92 cm2
(C) 78 cm2 (D) 112 cm2
Q.3 How many digits are required for numbering
the pages of a book having 300 pages?
(A) 299 (B) 492 Q.7 If 0.01  0.0064 = x, then x2 + x + 1 =
(C) 789 (D) 792 ________ .
(A) 1.39 (B) 13.9
Q.4 Which of the following statements is (C) 0.39 (D) 0.3
incorrect?
(A) To construct a unique quadrilateral, four Q.8 What must be subtracted from x4 – x3 + x2 –
sides and one diagonal should be given 4x + 8 to get x3 + x2 + x – 1?
(B) To construct a unique quadrilateral, three (A) x4 – 2x3 – 5x + 9
sides and both the diagonals should be (B) x4 – x3 + x2 + 4x – 8
given (C) x4 + x2 – 4x + 8
(C) To construct a unique quadrilateral, two (D) x4 – x3 – x2 + 4x – 8
adjacent sides and three diagonals should
be given. Q.9 Number of prime factors in
(D) To construct a unique quadrilateral, two (3) 28  (35) 24  (5)16  ( 4)12
is
adjacent sides and three angles should be ( 28)12  (21)11
given (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 15
Q.10 Given below consists of a question followed Q.13 Both u and v vary inversely with each other,
by three statements. You have to study the when u is 15, v is 5. Then, which of the
question and the statements and decide which following is not a possible pair of
of the statements is/are necessary to answer corresponding values?
the question. (A) 25 and 3 (B) 10 and 7.5
In how many years will a sum of money put (C) 15 and 4 (D) 30 and 2.5
at simple interest triple itself?
I. The interest earned in 4 years is half the Q.14 Which of the following statements is correct?
sum. (A) There are finite rational numbers between
II. The rate of interest is 12½%. any two rational numbers.
III. The sum doubles itself in 8 years at
(B) The additive inverse of the rational
simple interest.
x
(A) Any one of the three number is –1 and vice-versa.
(B) Any two of the three y
(C) All I, II and III (C) The rational number 1 is additive identity
(D) II and III only of rational numbers.
(D) Rational numbers are closed under the
Q.11 In the given figure (not drawn to scale), operations of addition, subtraction and
ABCD is a parallelogram. BFE and CDE are multiplication.
straight lines and BF = CF. Find the values of
m and n respectively.
4x 2  25y 2  2x  5y
Q.15 Solve : .
16x 4  625y 4
( 2x  5y)(4 x 2  5y 2 )
(A)
2x  5 y  1
2x  5 y  1
(B)
( 4x  25y 2 )(2x  5y)
2

2x  5 y  1
(C)
( 4x  25y 2 )(2x  5y)
2
(A) 11º, 110º (B) 11º, 116º
(C) 17º, 110º (D) 17º, 116º 2x  5y  1
(D)
( 4x  25y 2 )(2x  5y)
2

Q.12 Given below are the steps of construction of a
quadrilateral PQRS, where PQ = 5.5 cm, QR (Direction 16-18) : The given pie-chart gives the
= 8.5 cm, P = 75º, Q = 105º, R = 120º. marks scored in an examination by a student
Which of the following is a wrong step? in Science, Social Studies (S.St.), General
(i) Draw PQ = 5.5 cm Knowledge (G.K.), Mathematics and English.
(ii) Draw XPQ = 75º at P and PQY = If the total marks obtained by the student is
105º at Q. 720. Then answer the following questions.
(iii) With Q as centre and radius QR = 5.5
cm, draw an arc to interest QY at R.
(iv) At R, draw PSR = 120º such that RT
meets PX at S.
PQRS is the required quadrilateral.
(A) (iii) only
(B) (ii) & (iv) only
(C) (iii) & (iv) only
(D) (iv) only
Q.16 Total marks obtained by the student in Q.24 The area of the given rectangle ABCD is 180
English and Mathematics is _________ . cm2. EF divides the rectangle into two equal
(A) 300 (B) 160 parts. If DP = PQ = QC, find the ratio of the
(C) 400 (D) 280 area of triangle DFQ to the area of triangle
DEF.
Q.17 Difference between the highest and lowest
marks obtained, by the student is _________ .
(A) 300 (B) 200
(C) 500 (D) 180

Q.18 Marks obtained in General Knowledge and
Science is what percent of total marks?
(A) 23.52% (B) 30.64%
(C) 31.94% (D) None of these
(A) 3 : 4 (B) 1 : 2
Q.19 What least value must be given to * so that (C) 2 : 3 (D) 1 : 3
the number 42573* is exactly divisible by 72?
(A) 4 (B) 5 Q.25 If the difference between simple and
(C) 6 (D) 7 compound interest (compounded annually) on
a sum of money for 2 years at 10% per annum
Q.20 Find the ratio of the area of a square to that of – 65, then the sum is -
is 
the square drawn on its diagonal. – 6500
(A)  – 6565
(B) 
(A) 1 : 2 (B) 1 : 2 – 65065
(C)  – 65650
(D) 
(C) 2 : 1 (D) 2 :1
Q.26 – 840.
The total cost price of two watches is 
Q.21 The sum of two numbers is 15. If the sum of
One is sold at a profit of 16% and the other at
5 a loss of 12%. There is no loss or gain in the
their reciprocal is   , then find the
 18  whole transaction. The cost price of the watch
difference between the numbers. on which the shopkeeper gains, is -
(A) 6 (B) 3 (C) 1 (D) 5 – 360
(A)  – 370
(B) 
– 380
(C)  – 390
(D) 
Q.22 Which of the following statements is/are
correct?
(i) A point whose y-coordinate is zero and Q.27 If 12 men or 18 women can do a piece of
x-coordinate is non-zero will lie on y-axis. work in 14 days, how long will 8 men and 16
(ii) A point whose x-coordinate is zero and women take to finish the work?
y-coordinate is 7 will lie on y-axis. (A) 9 days (B) 10 days
(iii) The coordinates of the origin are (0, 0). (C) 12 days (D) 14 days
(A) Only (i) (B) Both (ii) and (iii)
(C) Only (ii) (D) (i), (ii) & (iii) Q.28 A covered wooden box has the inner
dimensions as 115 cm, 75 cm and 35 cm and
Q.23 The value of the thickness of wood is 2.5 cm. The volume
of the wood is -
1197  760  556  385  206  361 is (A) 81000 cu. cm
(B) 81775 cu. cm
(A) Fifth multiple of 5
(C) 82125 cu. cm
(B) Fifth multiple of 7
(C) Seventh multiple of 6 (D) None of these
(D) Fourth multiple of 5
Q.29 The average of marks of 28 students in Q.32 The given table shows the number of books
Mathematics was 50; 8 students left the read by each student in a class of 30 students.
school and then the average increased by 5. One of the numbers in the table is missing.
What is the average of marks obtained by the
Number of books read
students who left the school? 0 8 -
by each student
(A) 37.5 marks
Number of students 10 15 5
(B) 42.5 marks
(C) 45 marks The average number of books read by the
(D) 50.5 marks students in the class is 6.
What is the missing number?
(A) 10 (B) 15
Q.30 If the given figure O and O2 are the centre of
(C) 12 (D) 8
the bigger circle of radius 3 cm and the
smaller circle of radius 1.5 cm respectively 3
and O1 is the centre of the semi-circle of Q.33 At a fruit stall, the price of a pear is th the
5
radius 1 cm, all lying on diameter AB. Find price of an orange. The price of an apple is
the area of shaded region. half the price of a pear. What is the ratio of
the price of an orange to the price of a pear to
the price of an apple?
(A) 6 : 5 : 3 (B) 10 : 3 : 3
O (C) 6 : 3 : 5 (D) 10 : 6 : 3

Q.34 In the given figure, PQRS is a rectangle. QS
= QT, QTS = 50º. Find RST and RQT.
(A) 92/7 cm2 (B) 88/7 cm2
(C) 89/21 cm2 (D) 18/7 cm2

Q.31 Participants of a Maths quiz obtain at least a
certain score in the first round to qualify for
the second round. There were 180
participants in the first round and the table (A) 5º, 35º (B) 15º, 15º
shows the number of participants for each (C) 10º, 35º (D) 10º, 30º
score.
Score Number of Participants Q.35 Estimate, correct to 1 significant figure, the
0 15 37.997  24.9078
value of .
1 10 49.5346
2 20 (A) 3
3 45 (B) 3.1
(C) 0.3
4 55
(D) None of these
5 or more 35
25% of the participants did not qualify for the Q.36 If 6 of the interior angles of nonagon are xº
second round. From the table, what was the each and the remaining interior angles are
lowest score for a participant who qualified each 174º, find the value of x.
for the second round? (A) 120º (B) 123º
(A) 5 (B) 2 (C) 115º (D) 183º
(C) 3 (D) 4
Q.37 Arrange the following numbers in ascending Q.41 The smallest fraction which should be
10 1 3 1 7
order. 0.031, , 0.31, 31 % subtracted from the sum of 1 , 2 , 5 ,
31 11 4 2 12
1 10 1 1
(A) 0.031, 0.31, 31 %, 3 and 2 to make the result a greatest one
11 31 3 4
10 1 digit number, is -
(B) , 0.031, 31 %, 0.31 5 7 1 5
31 11 (A) (B) (C) (D) 6
12 12 2 12
1 10
(C) 0.31, 31 %, 0.031,
11 31
Q.42 If the average of m numbers is n2 and that of
1 10
(D) 31 %, 0.31, , 0.031 n numbers is m2, then the average of (m + n)
11 31 numbers is -
(A) (m – n) (B) mn
Q.38 The largest four digit number exactly (C) (m + n) (D) (m/n)
divisible by each of 12, 15, 18 and 27 is -
(A) 9690 (B) 9720 Q.43 Which greatest number will divide 3026
(C) 9930 (D) 9960 and 5053 leaving remainders 11 and 13
respectively?
Q.39 Find x if (39% of 640) + (x % of 590) = (A) 15 (B) 30 (C) 45 (D) 60
414.8.
Q.44 – 1300 are divided among A, B, C and D in

(A) 24 (B) 28
(C) 31 (D) 32 such a way that :
A ' s share B' s share C' s share 2
= = =
Q.40 The weight of Earth is B' s share C' s share D' s share 3
5983000000000000000000000 kg. Express it What is A's share?
in standard form. (A) – 320 (B) 
– 240 (C) 
– 160 (D) 
– 140
(A) 5983 × 1024
(B) 598.3 × 1024 Q.45 A star is 8.1 × 1013 km away from the earth.
(C) 59.83 × 1024 Suppose light travels at the speed of 3.0 × 105
(D) 5.983 × 1024 km per second. How long will it take from
star to reach the earth?
(A) 7.5 × 103 hrs (B) 7.5 × 104 hrs
10
(C) 2.7 × 10 sec (D) 2.7 × 1011 sec

ACHIEVERS SECTION
Q.46 Match the following : Q.47 State 'T' for true or 'F' for false.
Column-I Column-II I. A triangle which is an equilateral triangle
may not be equiangular.
3
P. 288 × 3 1296 × 3 45 × 3 600 = i. 2 II. All squares are rectangles.
Q. 243 – 133 – 113 = ii. 140 III. The sum of all exterior angles of a
quadrilateral is 360º.
(946  157) 2  (946  157) 2 IV. The angle sum property of a pentagon is
R. = iii. 2160
946  946  157  157 (5 – 2) × 180º = 540º.
S. (64)2 – (36)2 = 20× x, then x = iv. 10296 V. The sum of all interior angles of n-sided
polygon is (2n – 4) × right angle.
(A) P  (iii); Q  (iv); R  (i); S  (ii)
I II III IV V
(B) P  (iv); Q  (iii); R  (i); S  (ii) (A) F T T T T
(C) P  (iii); Q  (iv); R  (ii); S  (i) (B) F T T F F
(C) T F T T F
(D) P  (iv); Q  (iii); R  (ii); S  (i)
(D) T T T F F
CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota - 324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892 5
Q.48 Find the values of P, Q and R. Q.50 Study the given pattern.
Principal Rate of Time Difference
Interest Between
C.I. & S.I.
– 5000
 10% p.a. –P
3 years 
–Q
 10% p.a. – 650
2 years 
– 5000
 R % p.a. – 72
2 years  (a) Which algebraic expression is used to
P Q R find the number of cubes in nth pattern?
(A) 150 9500 12 (b) Which pattern will have 161 cubes?
(B) 155 6500 12 (a) (b)
(C) 250 6500 10 (A) 4n + 1 24
2
(D) 155 9500 12 (B) n + 4 24
(C) n2 + 4 40
Q.49 Four identical coins are placed in a square. (D) 4n + 1 40
For each coin, the ratio of area to
circumference is same as the ratio of
circumference to area. Then, find the area of
the square that is not covered by the coins.

96 80
(A) sq. units (B) sq. units
7 3
95 32
(C) sq. units (D) sq. units
8 5
Answer Keys

5th IMo
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (C) 5. (D) 6. (C) 7. (B)
8. (D) 9. (B) 10. (C) 11. (A) 12. (C) 13. (D) 14. (D)
15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (A) 19. (D) 20. (D) 21. (D)
22. (B) 23. (D) 24. (B) 25. (D) 26. (C) 27. (B) 28. (A)
29. (D) 30. (C) 31. (D) 32. (B) 33. (B) 34. (D) 35. (C)
36. (D) 37. (A) 38. (D) 39. (B) 40. (C) 41. (B) 42. (A)
43. (C) 44. (A) 45. (D) 46. (B) 47. (C) 48. (A) 49. (C)
50. (D)

6th IMo
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (D) 6. (D) 7. (C)
8. (C) 9. (B) 10. (B) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (C)
15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (A) 20. (B) 21. (B)
22. (A) 23. (C) 24. (A) 25. (C) 26. (B) 27. (B) 28. (A)
29. (A) 30. (D) 31. (B) 32. (C) 33. (C) 34. (C) 35. (B)
36. (D) 37. (B) 38. (D) 39. (D) 40. (C) 41. (A) 42. (B)
43. (A) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (D) 48. (D) 49. (B)
50. (A)

7th IMo

1. (A) 2. (D) 3. (B) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (C)
8. (D) 9. (A) 10. (B) 11. (A) 12. (B) 13. (A) 14. (D)
15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (D) 21. (A)
22. (D) 23. (C) 24. (A) 25. (A) 26. (B) 27. (A) 28. (A)
29. (D) 30. (D) 31. (A) 32. (C) 33. (A) 34. (D) 35. (C)
36. (B) 37. (D) 38. (B) 39. (C) 40. (A) 41. (A) 42. (B)
43. (D) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (C) 49. (C)
50. (B)

8th IMO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

9th IMo
1. (C) 9. (B) 17. (B) 25. (D) 33. (C) 41. (B) 49. (D)
2. (C) 10. (A) 18. (A) 26. (A) 34. (D) 42. (B) 50. (B)
3. (B) 11. (C) 19. (A) 27. (B) 35. (B) 43. (A)
4. (A) 12. (D) 20. (C) 28. (B) 36. (C) 44. (B)
5. (C) 13. (A) 21. (D) 29. (C) 37. (B) 45. (C)
6. (C) 14. (A) 22. (C) 30. (B) 38. (A) 46. (D)
7. (B) 15. (C) 23. (A) 31. (D) 39. (C) 47. (A)
8. (A) 16. (B) 24. (B) 32. (C) 40. (D) 48. (C)
10th IMO
Ques 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Ans. C C D C A A A A A A D A C D C C D C C A B B B C A
Ques 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Ans. A A C A B C C D A A B A B B D D B C C B A A B A D