1. Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik. a.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil. b. Setiap beat dan rehat mempunyai nilai sama ada panjang / pendek. c. Kumpulan beat membentuk tanda masa / meter. d. Beat-beat mempunyai tekanan. e. Gabungan not / beat membentuk corak irama yang berlainan dan atau berulang-ulang. Simbol Verbal : Irama detik not dan tanda rehat irama,ostinato,rentak. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Merasa nadi/detik sesuatu lagu/muzik 2. Membezakan panjang pendek sesuatu nilai not dalam corak irama. 3. Merasa tekanan / accent pada sesuatu lagu. 4. Membezakan irama/rentak yang sama dan tidak sama. 5. Mengenal pasti meter sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan/didengar. meter tekanan corak

2. Melodi Susunan pic secara melintang. a. Terdapat pic tinggi,rendah dan sederhana b. Pic dalam melodi boleh bergerak menuju ke arah tinggi,rendah dan mendatar. c. Pic dalam melodi bergerak secara bertangga atau melompat. d. Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic.

cara dibuat dan dibunyikan. Warna Ton Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. Mengenal psati bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling mereka. f. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. 2. 5.alam semula jadi dll. 3.binatang. kordofon dan idiofon. garau . Antara melodi dan iringan.gelap .diterokai / eksperimen dll. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu. Sesuatu bunyi-bunyian itu mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. tenor dan bes Keluarga alat muzik . Menghasilkan pelbagai bunyi yang didengar. g.soprano . Skel yang dimainkan. kasar suara .manusia. cerah . Pic tinggi.e. aerofon . Simbol Verbal: Alat suara . Hasil dan mutu sesuatu bunyi itu adalah disebabkan oleh alat itu sendiri dibuat daripada bahan-bahan tertentu dibuat. alto .membranofon.tengah dan mendatar. perkataan deskriptif ton . Pic yang melompat dan berulang. 2.minor.kenderaan. padat . 4. Pic boleh disusun secara berurutan. Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu. . Simbol Verbal : Melodi skel (major. Nada sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan 3.pentatonik) frasa lagu / melodi sekuens nada Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid anak mendapat mengenal pasti dan membezakan : 1.

c. Bentuk Satu paten/corak boleh dihasilkan melalui gabungan beberapa pic/ton. 4. b.tinggi.kontras intro. Segmen muzik seperti intro dan yang akhir boleh diadakan. d. 5.seksyen) boleh diulang dan dipelbagaikan. Dua atau lebih rangkaian melodi boleh digabungkan dan dibunyikan serentak. Dua pic boleh dibunyikan serentak.gong. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut.Segmen muzik (motif.koda Objektif P & P : Pada akhir pembelajaan murid-murid akan dapat membezakan dan mengenalpasti : 1. b.padatgarau dll. Hasil gabungan 2 pic atau lebih disusun secara menengak dan dinyanyikan/dimainkan serentak. berulang.Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano.violin dll. Simbol Verbal : . Intro dan koda sesebuah lagu atau muzik. Simbol Verbal : Motif frasa seksyen. 2. a.kasar. Frasa yang sama dan yang lain melalui lagu-lagu yang dinyanyikan/mainkan. a. Rangkaian lagu berangkap da korasnya.rekoder. d.frasa.rangkap ABA . 3. 4. Harmoni.3.rendah. c. Gabungan 3 atau lebih pic dimainkan secara serentak. Gabungan siri-siri pic menghasilkan satu idea.koras.trumpet. Iringan kord pada melodi boleh menghasilkan bunyi harmoni. Rangkaian frasa boleh dicantumkan untuk menghasilkan satu idea muzik yang lebih besar.dram.

dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur.dinamik yang mengandungi satu ekspresi ide muzik. Memahami bahawa sesetengah lagu/muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek. Sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan.panjang. Sesebuah lagu/muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri . .staccato cepat.legato. Simbol Verbal : Dinamik Volume cerscendo diminuendo susutain. a. 6. c. Satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. Membeza dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut.cemas.Harmoni jeda homofoni Objektif P & P : triad tonik/kord round. 3.terputus-putus dan lain-lain lagi.round. Ekspresi Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo.cergas. Sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut.iringan). Mengenal pasti antara lagu/muzik satu suara dan muzik/lagu dua atau lebh dua suara. e.riang. 3. Membezakan antara melodi (rangkaian pic) dan harmoni (himpunan pic-pic . b. 2.kaunter melodi kord iringan Pada akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.lembut. Objektif P & P : Di akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.berkembar dan lagu-lagu yang mengandungi kaunter melodi dan deskan.lambat mud . 2. Sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan. Menyanyi lagu pusingan .ansur menjadi kuat atau perlahan.polifoni.tenang.deskan. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur. d.ansur.mud.

Tekstur / Jalinan Tekstur ditentukan oleh pelbagai kombinasi atau gabungan bunyi yang didengar. b. Membezakan bunyi yang bercirikan monofoni.dua atau lebih.7. orkestra monofoni homofoni polifoni . Sesuatu bunyi yang didengar boleh memberi bunyi yang nipis atau satu / teba atau banyak. Mengenal pasti samada lagu/bunyi yang didengar itu dinyanyikan/dimainkan oleh seorang. 2. a. Tekstur ditentukan oleh pembentukan harmoni.homofoni dan polifoni. Simbol Verbal Solo duet trio quartet Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful