You are on page 1of 7

1.

Stoodi

Complete a lacuna:

____ do you go to work every day?

a. what

b. where

c. why

d. when

e. how

2. Stoodi

Complete a lacuna:

____ do you like your tea?

a. what

b. where

c. why

d. when

e. how

3. Stoodi

Complete a lacuna:

____ about a walk on the beach?

a. what

b. where

c. why

d. when

Página 1
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
4. Stoodi

Complete a lacuna:

____ is the weather like today?

a. What

b. Where

c. Why

d. When

e. How

Página 2
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
5. UPE 2013

No texto 1, 2º quadrinho, qual expressão interrogativa completa CORRETAMENTE a pergunta?

a. How far

b. How about

c. How much

d. How long

e. How often

Página 3
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
6. EPCAR (AFA) 2012

Leave Out All The Rest


(Linking Park)
Soundtrack of Twilight

I dreamed I was missing


You were so scared
But no one would listen
‘Cause no one else cared

After my dreaming
I woke with this fear
What am I leaving
When I’m done here
[…]

(Chorus)
When my time comes
Forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
[…]

Don’t be afraid
I’ve taken my beating
I’ve shared what I made
[…]

Pretending
Someone else can come and save me from myself
I can’t be who you are

The line “I’ve shared what I made” is the answer to one question. Mark it.

a. What did I share to make?

b. Who made what I shared?

c. How have I shared what I made?

d. Who’s shared what I made?

Página 4
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
7. EPCAR (AFA) 2011

Many South Africans remain poor and unemployment is high − a factor blamed for a wave of violent attacks against migrant
workers from other African countries in 2008 and protests by township residents over poor living conditions during the summer
of 2009.
Land redistribution is a crucial problem that continues existing. Most farmland is still white-owned. ________ land acquisition on
a "willing buyer, willing seller" basis, officials have signaled that large-scale expropriations are on the cards. The government
aims to transfer 30% of farmland to black South Africans by 2014.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/country_profiles/1071886. stm

Mark the correct question to the answer below.


“The government aims to transfer 30% of farmland to black South Africans by 2014.”

a. Who transferred 30% of farmland?

b. Why did the government transfer 30% of farmland?

c. What does the government want to do?

d. Where does the government purchase part of the farmland?

8. PUC-PR 2007

We don't know with __________ he was talking on the phone.

a. that

b. whom

c. what

d. which

e. whose

Página 5
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
9. PUC-PR 2001

Fill in the blanks below, choosing the best alternative:

I- _____ knows how to speak decent French to talk to the tourists?


II- The ticket costs $8. _____ are you going to pay?
III- _____ can I take the subway to the Guggenhein Museum?
IV- _____ of those buildings is the hospital?
V- _____ will your sister travel to London?

a. I-Who; II-How; III-Where; IV-Which; V-When

b. I-Whose; II-Who; III-How; IV-What; V-Why

c. I-Which; II-Why; III-When; IV-How; V-Whose

d. I-Whom; II-What; III-Which; IV-Where; V-How

e. I-How., II-When; III-What; IV-Why; V-Where

10. PUC-PR 1996

Choose the alternative that best completes the dialogue below:

Mr. Wilson is applying for a job. Right now, he is being interviewed by Mrs. Taylor, head of the personnel department.
Mrs. Taylor: ______ is your full name, please?
Mr. Wilson: Thomas Wilson.
Mrs. Taylor: ______ are you from?
Mr. Wilson: Canada.
Mrs. Taylor: ______ were you born?
Mr. Wilson: I was born on March 7, 1956.
Mrs. Taylor: ______ did you know about our job offer?
Mr. Wilson: Through the ad you put in the newspaper.

a. how - where - why - who

b. what - where - how - why

c. who - how - where - when

d. what - where - when - how

e. what - who - when - how

Página 6
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados
11. CESGRANRIO 1994

THE LANGUAGE BARRIER

Early last year, at a trade fair in Milan, a revolutionary telephone system was 1unveiled. Developed by American and
Japanese, the new machine provides instantaneous translation of the caller's speech. Say "hello" in English and it will come out
as "alô" in Portuguese or the equivalent word in the language of your choice. It's remarkable! It might make you think that the
whole business of language learning could soon become redundant. But 2don't be hasty.
3
A sophisticated computer was programmed to perform language translation. 4It was instructed to translate "out of sight, out of
mind" into Russian. 5The Russian translation was 6then fed into the computer and translated back into English. The result was:
"invisible lunatic". A typical error. Natural language is so complex and ambiguous 7that a 8computer will invariably have difficulty
in making sense of it. The new phone can deal with "hello" and other words well enough. But if asked to translate a sentence,
its limitations soon become apparent.
The dream of "machine translation" (MT) is almost as old as the modern digital computer itself: the idea was promoted in 1949
and by the late 50's more than 20 MT projects were in development. By 1966 the Automatic Language Processing Advisory
Committee concluded that "there's no immediate or predictable prospect of useful machine translation." Research funds were
cut. In the late 70's MT was re-discovered.
9
The new generation of programs is less ambitious. 10They are limited to texts where the possibilities of error are minimal,
such as technical reports and operating manuals. 11Furthermore, the computers simply produce 12a workable draft translation,
which a human "post-editor" will then correct.
13
In spite of their obvious limitations, MTs are extremely fast and reasonably accurate. 14Yet, even the most optimistic
scientists admit that it'll be at least 20 years before computers are capable of translating more sophisticated texts.
(Adapted from Speak Up - January 91.)

"The new telephone can deal with 'hello' and other words well enough." This sentence contains the answer to all question below
EXCEPT one. Mark it.

a. What can the new telephone deal with?

b. What can deal with "hello" and other words well enough?

c. How can the new telephone deal with "hello" and other words?

d. Whose words can the telephone deal with well enough?

e. Which words can the new telephone deal with well enough?

GABARITO: 1) e, 2) e, 3) a, 4) a, 5) d, 6) d, 7) c, 8) b, 9) a, 10) d, 11) d,

Página 7
Copyright (c) 2013 - 2016 Stoodi Ensino e Treinamento a Distância LTDA - EPP - Todos os direitos reservados