Kepentingan Perpustakaan Perpustakaan merupakan sumber rujukan ilmu pengetahuan. Setiap sekolah biasanya menyediakan kemudahan perpustakaan.

Jelas sekali perpustakaan sebenarnya banyak faedahnya. Sewaktu berada di sekolah atau di rumah, pada masa lapang kita boleh ke perpustakaan untuk belajar. Suasana yang selesa di perpustakaan memudahkan kita untuk mengulangkaji pelajaran. Di perpustakaan terdapat banyak buku yang dapat dijadikan rujukan untuk mengulangkaji pelajaran. Perpustakaan merupakan gedung ilmu. Di situ terdapat pelbagai buku yang boleh dibaca untuk menambahkan pengetahuan. Melalui buku-buku di perpustakaan juga kita boleh mengetahui mengenai negaranegara luar. Melalui pembacaan atlas, ensiklopedia dan sebagainya boleh membantu kita mendapat pengalaman baru. Bahkan melalui pembacaan bahan-bahan tersebut kita boleh mengenali dengan lebih dekat negara-negara luar. Banyak juga bahan di perpustakaan dapat dijadikan sumber hiburan kepada kita. Selepas penat mengulangkaji pelajaran kita boleh meminjam bahan-bahan ringan seperti buku cerita dan sebagainya. Jelaslah bahawa perpustakaan banyak kepentingannya kepada kita. Tepatlah bahawa perpustakaan adalah sumber maklumat kepada kita.

Para tetamu telah mula memenuhi khemah-khemah tetamu kerana acara sukan akan bermula. 24 Mei 2010 7. 8. Lengkapkan cerita di atas. rumah merah telah muncul sebagai juara. 8.30 pagi . Tiba-tiba salah seorang daripada rakanku pengsan.00 pagi . para hadirin dihiburkan dengan persembahan gimrama oleh murid-murid tahun empat. Kami terus berkumpul di rumah sukan masing-masing untuk mendengar taklimat daripada ketua rumah. Setiap rumah telah menunjukkan persaingan yang sengit untuk menjadi juara. kamu telah melihat dua orang murid sedang bertengkar.Acara sukan tahap dua bermula.Aku tiba di sekolah.Acara sukan bermula dengan acara-acara sukanika murid pra sekolah dan murid tahap satu. . Persembahan ini telah mendapat tepukan gemuruh.Upacara penutup dan penyampaian hadiah dijalankan.30 pagi .00 tengah hari . Rumah saya. 10.Soalan ramalan 1. Tuan Pegawai Pendidikan Daerah telah menyempurnakan upacara tersebut. 2 Kamu ialah seorang pengawas sekolah.Waktu rehat. Ramai rakan-rakanku telah tiba lebih awal. 12. Contoh Jawapan: Soalan 1 Sabtu. Pada waktu rehat. Pelbagai aksi yang melucukan dapat disaksikan. Rumah Merah telah muncul sebagai juara keseluruhan temasya sukan kali ini. Tuliskan dialog antara kamu dan dua orang murid itu. 10. Antara acara yang menarik ialah acara tiup belon dan rebut hadiah murid pra sekolah. Kamu cuba untuk mendamaikan mereka. Acara kemuncak ialah tarik tali antara rumah. 3 Aku dan beberapa orang rakanku sedang membersihkan tapak untuk mendirikan khemah.Sekolah kamu telah mengadakan sukan tahunan.30 pagi .00 pagi . Tulis catatan mengenai sukan tersebut.

Zaki : Sebenarnya saya telah menjelaskan kepada Hisham bahawa saya tidak mencuri duitnya. sudah kamu periksa dengan teliti meja kamu? Hisham : Saya telah memeriksa laci meja saya tetapi duit itu tidak ada di situ. Sebenarnya tiada siapa yang tahu orang yang telah mengambil duit itu. Pengawas : Bertenanglah. Nasir. Hisham. Kami meghampiri Nasir. aku memberitahu doktor mengenai kejadian yang menimpa Nasir. Aku berdoa semoga Nasir akan selamat. Hisham : Saya minta maaf. Aku menyuruh Hilal mengambil kotak ubat yang kami bawa. Janganlah kamu bertengkar lagi. sambil mengipas-ngipaskannya. . Janganlah kamu terus bertegang leher kerana tidak akan menyelesaikan masalah. dan Hilal sedang membersihkan tapak perkhemahan. Pengawas : Kamu tidak boleh menuduh seseorang itu mengambil duit kamu jika kamu tidak mempunyai bukti dan saksi. Aku dan Hilal mengambil keputusan untuk membawa Nasir ke hospital. Contoh jawapan soalan 3 Aku. Aku dan Hilal segera memapah Nasir dan membawanya ke bawah pokok. Saya sedia memaafkan kamu. Pengawas : Semoga kamu akan berbaik-baik semula. Zaki kerana menuduh kamu mengambil duit saya. Pengawas : Baiklah Hisham. Zaki! Mengapa kamu bertengkar? Hisham : Zaki telah mengambil duit saya ketika saya tiada di dalam kelas. Pengawas : Kamu Zaki! Ada kamu melihat sesiapa menghampiri meja Hisham ketika dia tiada di dalam kelas. Kami mencabut rumput dan membuang daun serta ranting kering. “Nasir pengsan! ”. Aku membuka butang bajunya. Zaki. Kami segera memapahnya ke tepi jalan. Hilal menjerit. Zaki : Saya kurang pasti kerana ketika Hisham pergi ke tandas. Aku menahan sebuah kereta dan meminta pemandunya menghantar Nasir ke hospital. Hilal menyapukan minyak angin di bahagian kepala dan leher Nasir.Contoh Jawapan: Soalan 2 Pengawas : Hisham. Lima minit berlalu. Aku pasti Nasir pengsan kerana keletihan dan tambahan pula dia belum bersarapan lagi. Nasir telah dibawa ke unit rawatan rapi. Tiba-tiba. saya dan Sailan pergi menemui Cikgu Zainab di hadapan kelas. Tetapi Hisham tidak mempercayainya. Aku dan Hilal tergamam seketika. Biarlah kita adukan masalah ini kepada Guru Disiplin untuk disiasat. Sampai di hospital . Muka Nasir kelihatan pucat dan tidak bermaya. Zaki : Tidak mengapa. namun Nasir masih tidak sedar.

. “Mujurlah kamu dapat memberi pertolongan segera.Sepuluh minit kemudian. kalau tidak mungkin….” Aku bersyukur kerana Nasir selamat walaupun terpaksa membatalkan hasrat untuk berkhemah . doktor yang merawat Amran menepuk-nepuk bahuku sambil berkata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful