You are on page 1of 9

ỦY BAN NHÂN DÂN KỲ THI OLYMPIC THPT THỊ XÃ BỈM SƠN

THỊ XÃ BỈM SƠN LẦN THỨ NHẤT, NĂM 2009

MÔN THI: TIẾNG ANH - LỚP: 10


Thời gian làm bài: 180 phút
(Đề thi này gồm trang)

PHẦN A- TRẮC NGHIỆM

PART 1; PHONETICS (10 P.)

Question I: Choose one word whose underlined part is pronounced differently: (5 points)
A. during B. cure C. button D. curiosity
2. A. sheet B. seen C. beer D. leek
3.A. neither B. weight C. neighbour D. eight
4. A. food B. school C. afternoon D. cook
5. A. chemist B. chalk C. champion D. chicken

Question II: Choose the word with the different stress pattern: ( 5 points)
1. A. remain B. become C. travel D. advise

2. A. educate B. important C. popular D. different

3. A. medical B. convention C. majority D. humanity

4. A. presidential B. foundation C. confidential D. recreation

5. A. disease B. obtain C. desert D. apply

Đáp án (10P)
Question 1: (5 points)
1. C 2. C 3.A 4. D 5. A
Question 2: ( 5 points)
1. C 2. B 3. A 4. B 5. C

PART 2; Vocabulary (10 P.)

Choose the best answer from options A, B, C or D to complete the sentence


1. The farmers first do the seeding , then they do the …….
A. growing B. planting C. cutting D. transplanting
2. They are very happy because they feel …. with what they do everyday.
A. angry B. eager C. contented D. unsatisfied
3. There were more than a hundred … on the plane.
A. passengers B. customers C. guests D. clients
4. Enjoy a piece of music and you’ll feel ……….
A. relax B. relaxing C. relaxed D. relaxation
5. Neil Armstrong was the first person ………………..
1
A. to set foot on the moon B. to fly into space
C. to discover America D. to investigate the seabed
6. ……….. he passed the exam easily.
A. To some extent B. To my great surprise
C. To be honest D. To make sure
7. Land used for farming is ………………..
A. calling soil B. called soil C. being erosion D. erosion
8. Writing your homework carefully and slowly is ……….
A. useless B. time-consuming
C. the best way to study D. the worst way to study
9 Our children are ……………….. to realize their dreams.
A. making great effort B. doing their efforts
C. making great efforts D. having every effort
10 We are ………… to being made to work overtime every day.
A. oppose B. opposing C. opposed D. opposition

ĐÁP ÁN.

1. D 2. C 3. A 4. C 5. A 6. B 7. B 8.C 9. C 10. C

PART 3; Grammar and structures (10 P.)


1. “We are going to the seaside”-“Can ...........?”
A. I come as well B. also I come C. I too come D. I as well come
2. I think you’d better ......... if you don’t want to miss the train.
A. hurry B. would hurry C. hurried D. hurry on
3. I hope one day I will have ................
A. an own house B. a house for my own C. the own house D. a house of my own
4. Tom likes ....................on weekends.
A. not doing anything B to do nothing C. do anything D. doing nothing
5. If she hadn’t overslept, she.................late for the interview.
A. wouldn’t be B. wouldn’t have been C. hadn’t been D. would have been
6. By next Saturday you ..........with us for 6 months.
A. will have stayed B. will stay C. have stayed D. are staying
7. Jane .............that she wouldn’t marry that rich man.
A. told B. said her parents C. told her parents D. is telling them
8. .....pollution control measures are expensive, many industries hesitate to adopt them.
A. Although B. However C. Because D. On account of
9. ...............are a form of carbon has been known since the late 18th century.
A. Diamonds B. Because diamonds C. That diamonds D. Diamonds, which
10. The teachers have had some problems .........return the papers to the students.
A. to decide when to B. deciding when to C. deciding D. deciding when

Đáp án
1. A 2. A 3. D 4. D 5. B
6. A 7. C 8. B 9. C 10. B

PART 4; Prepositions and phrasal verbs (10 P.)


1. Paris lies…………the river Seine.
A. on B. over C. next D. at
2. He was quickly cured ……………his cold.

2
A. by B. for C. from D. of
3. My brother worked ……..a foreign company in Da Nang two years ago.
A. with B. to C. at D. for
4. It is typical …. him to forget my birthday.
A. for B. of C. at D. by
5. John is an interesting man. He can always ………..
A. make you up B. cheer you up C. bring you up D. get you up
6. Mary …….. her mother in being strong-willed.
A. looks after B. goes after C. takes after D. puts after
7. I came ................my friend yesterday.
A. for B. against C. towards D. across
8. You should try to keep up .............the other students in your class.
A. to B. with C. for D. about
9. That fellow violated the rules, but he apparently got away................it.
A. to B. with C. of D. for
10. The orphan child was hunger ............affection.
A. for B. to C. with D. of

ĐÁP ÁN.
1. A 2. D 3. D 4. B 5. B 6. C 7. D 8. B 9. B 10.A

PART 5; Error correction (10p)

1. Mai's parents gave her a bicycle which made in Japan on her birthday.
A B C D
2. They couldn't go to the party, what was a pity.
A B C D
3. Ten people applied for the job, none of who was suitable.
A B C D
4. Although his tiredness, he walked to the office.
A B C D
5. The flowers which I bought her yesterday have just thrown away.
A B C D

6. It is the point where the Red River mingles to the sea.


A B C D
7. It was not until last Saturday when I realized I had been wrong.
A B C D
8. Computers can do a lot of calculations very quickly with perfectly accuracy.
A B C D
9. When I was a little girl, I used to climbing trees.
A B C D
10. When you go to Ha Tay, you can visit such places with scenic beauty as Ao Vua or Ba Vi.
A B C D

ĐÁP ÁN.
1C 2.C 3,B 4A 5.D
6.D 7C 8.D 9.D 10D

3
PART 6; Reading comprehension (20p)

Passage1:
Read the passage carefully and then find the correct answer from A, B, C, D to the questions that
followed. (10p)
David and Lucy Smith live in Blackpool in England. They have a big house near the beach. There are
five bedrooms, two bathrooms, and a balcony. David and Lucy have two children-a son and a daughter.
Their names are Sam and Anne. Sam is twelve and Anne is fourteen.
David works in a bank and Lucy is a doctor. They get up at seven o'clock every morning. They usually
leave home at eight o'clock. Lucy drives to school with Sam and Anne, and then she drives to work at the
hospital.
In the evening, David always cooks dinner. After dinner, David and Lucy sometimes watch television.
They never go out in the evenings. Sam and Anne visit their friends.
In summer, they go to the beach at weekends. Sam and Anne like swimming in the sea. In winter they
don't go to the beach at weekends because it is very cold.
1. Where do they live?
A. In Liverpool B. In the South of England
C. Next to the beach D. In England
2. Their house..............
A. is very big B. has 5 rooms
C. is near a balcony D. is very nice
3. Sam is ….
A. Anne’s sister B. Anne’s father
C. Anne’s brother D. Anne’s nephew
4. Anne is…
A. younger than Sam B. the older of the two
C. as old as Sam D. the oldest
5. David and Lucy have …
A. a son and a daughter B. two boys
C. a daughter and two sons D. two daughters
6. David and Lucy …
A. work in a bank. B. work in a hospital.
C. both earn money. D. drive to work in the morning.
7 .In the evening, David......
A. sometimes visits his friends. B. goes out.
C. prepares dinner. D. helps Lucy cook dinner.
8. “ Davis …… dinner”
A. used to cook B. is used to cooking
C. gets used to cook D. uses to cook
9. Why don’t they go to beach in winter?
A. their house is far from the beach. B. they can’t suffer from the cold weather.
C. they don’t like swimming D. the children don’t like to swim .
10. From this text, we know that their children
A. are still very small. B. are very lazy in the evening.
C. like the beach. D. don’t share a bathroom

Đáp án 1
1D 2.A 3C 4B 5A
6C 7C 8B 9B 10D

4
Passage 2.
It is summer in the northern part of the world. In the far north it is daylight all the time. The sun
never sets. The arctic terns are laying eggs on islands off the coast of Canada. They are not building
nests. Arctic terns don’t make nests.
The eggs are lying on the sand or rock. The adult birds are flying around over them. They make an
umbrella of birds. They are keeping enemies away from the eggs below. They do this for three weeks.
Now it is fourteen weeks later. All birds are adults. They are flying 18,000 kilometers south. They
are flying through storms and good weather until they reach Antarctica. While they are flying south
over the Pacific or Atlantic Ocean they meet other terns from Northern Europe or Asia.
Now it is winter in Canada. However, inside the Antarctic Circle in the southern part of the world
it is summer. Even in summer it is never warm inside the Antarctic Circle, and the sun never sets. The
terns are lying on islands near Antarctica, eating fish and small sea animals.
Arctic terns don’t like hot weather. They like daylight better than the dark. They spend almost ten
months flying far away from any land. Sometimes they fly thousands of kilometers out of the way so
they can fly over cold water. They often fly 40,000 kilometers in a year. They travel more than any
other animal in the world. They have more hours of daylight more than any other animal. They are
really wonderful birds.

1 It is daytime in ....... during the summer.


A. the tropics B. Canada C. Arctic D. the regions near the equator.
2. It is summer in Argentina and South Africa in ..........
A. March, April and May
B. June, July and August
C. September, October and November
D. December, January and February
3. Arctic terns spend all but ............ months a year flying.
A. two B. three C. six D. ten
4. The adults lay eggs ............
A. in a nest B. in sand C. on rock D. in sand or on rock
5. The adults are flying over the eggs so they can keep ......... away.
A. the rain B. the snow C. enemies D. an umbrella
6. The babies grow up in ........... weeks.
A. three B. six C. fourteen D. fifteen
7. Some terns go to ........ to lay their eggs.
A. northern Asia and Europe B. the southern part of the earth.
C. Antarctica D. Argentina
8. The terns fly around .............. kilometers from the Arctic to Antarctica.
A. 14,000 B. 18,000 C.20,000 D. 40.000
9. Terns like to fly over ........... water.
A. cool B. cold C. warm D. hot
10. Terns are really wonderful birds because they ..........
A. live on a pole
B. have the least hours of daylight
C. travel more than any other animal in the world.
D. they lay eggs on rock.

Đáp án 2
1. C 2.D 3A 4D 5C
6C 7A 8B 9B 10C

PART 7; Cloze test (10p)


5
A. Nowadays there are many good reasons for using bicycles ....(1).... cars to travel in city
centers. ....(2).... , bicycles are ....(3)... silent and clean, and ...(4).... are easy to park. ...(5).... , using a
bicycle ...(6)... keeps people fit. However, city centers must ...(7).. have cycle lanes ...(8)... be free of
private cars completely. Some large cities, .....(9).... Amsterdam in the Netherlands, are already organized
in this way. .....(10)... , a combination of the use of bicycles with very cheap or free public transport solves
the problem of traffic jams and makes the city center a more pleasant place.

1. A. but B. except for C. instead of D. such as


2. A. As well B. First of all C. In fact D. Personally
3. A. both B. and C. too D. as well
4. A. also B. for example C. except D. as well as this
5. A. And B. Yet C. While D. Secondly
6. A. and B. both C. also D. too
7. A. either B. in conclusion C. besides this D. both
8. A. such as B. yet C. also D. or
9. A. such as B. as well C. in my view D. while
10. A. personally B. finally C. for example D. actually

Đáp án
1. B 2. A 3. D 4. B 5. B
6. B 7. C 8. D 9. B 10.B

PHẦN B- TỰ LUẬN (60p)

Part 1: Word formation (20p)


Question 1: Use the correct form of the word in bracket to complete the sentence. (10p)
1. There’s no ………to this problem SOLVE
2. Many people still refuse to believe that smoking is …. HARM
3.She always listens…..to what she is told ATTENTION
4. The heavy snow last week made it ...... to drive on this road. POSIBLE
5.Will it be ....... for you to meet me at 8.00 AM tomorrow? CONVENIENCE
6.It is forbidden to hunt for that kind of bird. It has been listed as one of the …….. species.
DANGER
7.Many people do not understand the importance of the habitats to wild animals and plants, so they
spoil them ………. CONSCIOUS
8. Her …………include swimming and reading. INTEREST
9. She is a highly- …………..woman. EDUCATE
10. They will go to ………..out in commemoration of their marriage. DINNER

ĐÁP ÁN.
1. solution 2. harmful 3..attentively 4. impossible 5. convenient
6. endangered 7. unconsciously 8. interests 9educated 10.dine

Part 1: Word formation (40p)


6
Question 2: Use the correct form of the word in bracket to complete the passage. (20p)
The first woman on Mount Everest
Mount Everest is the ...1... (HIGH) in the world. It is in the Himalayan Mountains between Nepal and
China, and it is 8,900 meters high. Sir Edmund Hillary from New Zealand and Tensing Norway from
Nepal were the first people ever to climb Mount Everest. They climbed it in 1953. Men from several ...2...
(DIFFER) countries climbed it after that.
Junko Tabei, a Japanese, from Hokkaido, was the first woman to make this ...3... (Difficulty) climb. A
Tokyo newspaper-television company ...4... (ORGANIZATION) the climb in 1975. They chose fifteen
women from ...5... (MOUNTAIN) clubs to go to Nepal. The group climbed for several days. Then there
was an avalanche. The heavy ice and snow ...6... (INJURY) ten of the women. They had to stop climbing.
The other five continued.
Only Ms. Tabei was able to climb the last 70 meters. She was standing on top of the world. She was
the ...7...(ONE) woman there.
Ms. Tabei was 35 years old at the time. She is one meter 50 centimeters tall and ...8... (WEIGHT) 42
kilograms. She says that she is an ordinary ...9... (HOUSE). She started climbing mountains in 1960. She
climbed every mountain in Japan. Then she climbed Amapurna, another high mountain in the Himalayas.
Finally, she climbed the world’s highest mountain.
When she reached the top, she thought “I’m at the top and I’m glad that I’m at the top.” Then she climbed
back down the mountain. She is one of the greatest mountain ...10... (CLIMB) in the world.

ĐÁP ÁN.

1. highest 2. different 3. difficult 4. organized 5. mountaineering


6. injured 7. first 8. weighs 9. housewife 10. climbers

Part 2: Cloze test (20p)


Passage 1: Read the passage carefully and then find the most suitable word to fill in the blank to complete
the passage. (10 p)

I grew up (1) ..................... a farm. We had to care for the animals morning and evening,
seven (2) .................................... a week. Even during school vacations and on weekends there (3)
…….no work to do. I was paid for my work. From the (4) ….. of ten, I was paid a dollar (5)
…..hour. Because I was paid a small salary, I learned (6)….. to save and budget money. (7)…..I
was only eleven, I saved enough to (8)…….. a ten-speed bicycle. In high school, I took a (9)
………..in a nearby town during the summer to save money (10)……college. I learned how to manage
money at an early age.
ĐÁP ÁN
1.on 2.days 3.was 4.age 5.an
6.how 7.when 8.buy 9.job 10.for

Part 2: Cloze test (20p)


Passage 2: Read the passage carefully and then find the most suitable word to fill in the blank to complete
the passage. (10p)
In 1877, George Eastman, who worked in a bank in Rochester, wanted to take photographs on holiday.
However, he was very disappointed to discover that the only cameras available (1).................. very large
and heavy, and required the use of complicated equipment.

7
Eastman realized that many other people were keen to take photographs but were prevented from
(2) ................... so. What was needed was a simple, hand-held camera, and so, in (3) ................. spare
time, he began to experiment.
After a (4) .................. deal of work he was ready to open a factory and succeeded in producing his
first camera in 1888. It was a small rectangular box and inside was a roll of special paper. This paper was
sensitive (5) .................. light and replaced the heavy pieces of glass that had been used before. When the
roll was finished, the camera had to (6) .................. sent back to the factory in New York (7) ....................
the photographs to be developed and printed. The following year a transparent film was invented and was
better than the paper roll. This could be removed by the photographer and taken to a local center for
(8) .........................
The new camera was an instant success and within a (9) ...................... years Eastman was very
rich. But he was a generous man and during his lifetime, he gave away millions of dollars to support a
number (10) ................. educational institutions.

ĐÁP ÁN
1. were 2. doing 3. his 4. great/good 5. to
6. be 7. for 8. developing 9. few 10. of

Part 3: Writing (40p)


Rewrite the sentences with the same in meaning as directed.
1. I’ll only help you if you promise to try harder.
Unless………………………………………………..
2.She can’t have any more children because of her age.
She is too…………………………………………….
3. John finished his essay in two hours.
It took …………………………………………………..
4. She is more beautiful than her mother.
Her mother is not…………………………………………
5.If only I had known that the company was going to be closed, I would never have applied for the
job.
-> Had I ……………...............................................................................................
6. The best solution was thought of by Mary. CAME
->……………………………………………………….
7. Teaching doesn’t really suit her. CUT
-> ………………………………………………………
8. We won’t get to the airport in less than 30 minutes. LEAST
………………………………………....……………………
9. I tried to talk to Jack about the problem but he was too busy. WORD
…………………………………………………………………
10. If you don’t take care of those shoes, they won’t last for long. LOOK
…………………………………….........................................

ĐÁP ÁN.
1. Unless you promise to try harder I won’t help you.
2.She is too old to have any more children
3. It took John two hours to finish his essay.
4. Her mother isn’t as beautiful as she
5. Had I known that the company was going to be closed, I would never have applied for the job.
6. Mary came up with the best solution.
8
7. She isn’t really cut out for teaching.
8. It will take at least 30 minutes to get to the airport.
9. I tried to have a word with Jack about the problem but he was too busy.
10. Unless you look after them, those shoes won’t last for long.