De ce este nevoie de relatii publice?

Relatiile Publice sunt un instrument foarte util pentru promovarea unui brand, pentru ca, spre deosebire de advertising sau alte instrumente ale mixului de marketing, se adreseaza direct consumatorilor si atrag mai usor simpatia, increderea si sustinerea acestora, aducand o mai mare credibilitate comunicarii. Functiile relatiilor publice Iata o descriere sumara a functiilor relatiilor publice, care diferentiaza PR-ul de celelalte tipuri de instrumente ale mixului de marketing:
y

Notorietatea: cea mai comuna, mai eficienta si cu siguranta universala functie a activitatii de relatii publice este aceea de a face cunoscute publicului produsele, serviciile sau valorile unei organizatii; Educare: cel mai bun consumator este cel educat (in sensul informarii consumatorilor despre utilitatea, beneficiile folosirii / consumarii unui serviciu sau produs). Relatiile publice sunt instrumentul eficient de a educa piata asupra noilor tehnologii folosite pentru producerea unor bunuri, servicii, etc.; Credibilitate: un beneficiu cheie al relatiilor publice ca instrument de comunicare este acela ca are un grad mai mare de credibilitate in fata receptorilor in comparatie cu alte canale de comunicare ale marketing-ului; pentru ca PR-ul informeaza, nu face reclama! Tonul folosit in comunicatele de presa intotdeauna trebuie sa fie informal pentru a obtine un grad superior de credibilitate; Obtinerea sprijinului unei terte parti: credibilitatea crescuta se obtine si datorita faptului ca mesajul este transmis si legitimizat de o parte neutra (ex: presa sau liderii de opinie: autoritati, VIP-uri etc). Un articol tehnic bun intr-o publicatie de specialitate nu este numai citit, dar si crezut, si, cu cat este mai credibila publicatia, cu atat este mai credibil mesajul; Incurajarea comportamentului de cumparare: consumatorii sunt din ce in ce mai informati. Pentru ei este foarte important sa aiba o relatie buna, bazata pe incredere, cu organizatia care ofera acel produs. Acest lucru se obtine printr-o buna comunicare a valorilor companiei si prin programe speciale de relatii publice. Diferentiere: odata ce piata a fost educata, a fost generat interesul pentru o tehnologie sau o categorie de produse si a fost stabilita notorietatea marcii, mesajul de relatii publice trebuie sa diferentieze marca de competitie; ozitionare: diferentierea se realizeaza prin pozitionare, dar pozitionarea nu este legata doar de produsul/serviciul oferit, ci mai degraba de modul cum este perceput produsul de catre consumator. Pozitionarea se obtine printr-o comunicare consecventa, eficienta si credibila; Gestionarea relatiei cu consumatorul: relatiile publice sunt orientate spre construirea relatiilor bazate pe o comunicare informala.

y

y

y

y

y

y

y

Cand se folosesc relatiile publice?

Cercetarea mediului organizatiei: piata. Cand marca nu are o personalitate conturata . Cercetarea 1. investitori. economica si sociala la nivel national sau regional si identificarea competitiei directe si analiza pozitionarii si comunicarii acesteia. comportament de consum. Cand situatia legislativa impiedica buna desfasurare a activitatii companiei. Cand compania initiaza programe importante in beneficiul consumatorilor sau comunitatii. De aceea o campanie de relatii publice trebuie sa urmeze un curs clar determinat de desfasurare. marca. care necesita eforturi sutinute si bine organizate din partea specialistilor. produsului sau serviciului. o o o o o y y y y y Lansarea unor noi produse sau servicii. atitudini fata de produs. atat de comunicare. Cand nu se foloseste sau nu functioneaza reclama. Cand investitorii isi manifesta nemultumirea. Datele cercetarii vor cuprinde: date demografice. Cercetarea publicului organizatiei care poate fi alcatuit din: consumatori actuali si potentiali. Cand marca are un nivel scazut sau inexistent de notorietate. 3. Cand apar zvonuri negative in privinta companiei. incep sa isi retraga investitiile sau sa vanda actiunile companiei. companie. consumul de media. Iata care sunt etapele conceperii si derularii unei campanii de relatii publice: 1. produsului sau serviciului. Structura planului de relatii publice Relatiile publice sunt un instrument complex. cat si in sensul alocarii de resurse. Iata cateva: y Situatiile de criza: o Cand consumatorii sunt nemultumiti de performantele companiei.Folosirea relatiilor publice este de multe ori mai putin costisitoare si mai eficienta decat publicitatea si este indicat sa fie un proces continuu. situatia legislativa. Segmentarea publicului organizatiei (impartirea in categorii si ierarhizarea . Exista insa situatii in care relatiile publice necesita eforturi mai mari. etc. Cand presa reflecta o imagine denaturata sau negativa a marcii. institutii legislative. 2. Cand angajatii companiei sunt nemultumiti de managementul companiei. media.

Stabilirea mesajelor (Ce dorim sa spunem audientelor?. 6. lanificarea 1. Stabilirea publicului tinta (Cine . cercetari calitative sau cantitative. 2. Iata si ce trebuie sa includa planul dumneavostra de evaluare: 1. Ce dorim sa faca ele?). proiectul dvs va fi unul castigator sau nu. Actiunea de implementarea planului de relatii publice 4.trebuie sa raspunda la program. clara si convingatoare. . Masurarea atingerii obiectivelor (evaluare externa). Alegerea celor mai potrivite mijloace de comunicare(Cum vom transmite mesajele fiecaruia dintre segmentele de public?). 8. In functie de felul in care va prezentati oferta. 4. Stabilirea calendarului de activitati si a responsabilitatilor pentru realizarea lor. este necesara adaptarea planului de comunicare la noua situatie. rezentarea in fata clientului Dupa ce ati stabilit strategia.din publicurile interne sau externe . Construirea strategiei de actiune (Ce schimbari trebuie facute pentru a obtine rezultatele stabilite in obiectiv?). Stabilirea scopului proiectului (Care este situatia dorita?). 7. va fi acceptat sau respins de catre client. sa fie "atins" sau "afectat" ?). trebuie sa concepeti prezentarea in Power Point. Ce dorim sa-i facem sa simta despre noi?. 3. 3. asa cum s-a conturat ea in urma evaluarii. Dupa evaluare.dupa importanta lor in functie de: comportamentul si atitudinea fata de companie/produs si rolul pe care il joaca pentru aceasta) 2. Stabilirea obiectivelor (Ce trebuie sa se obtina cu fiecare public pentru a indeplini scopul programului?). 2. Evaluarea indeplinirii actiunilor de relatii publice din cadrul planului (evaluare interna). etc). Evaluarea Inainte de a incepe evaluarea trebuie sa stabiliti instrumentele de evaluare/cercetare pe care le veti utiliza (monitorizarea presei. Alocarea resurselor disponibile. intr-o forma cat mai explicita. 5.

Background . In urma unui studiu. MIMICA Mimica reprezinta modul in care trasaturile fetei redau trairile unei persoane. in timp ce 38% este transmis pe cale vocala si 55% prin limbajul corpului. numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce 38% este transmis pe cale vocala si 55% prin limbajul corpului. dar care pot fi decodificate. mimica nu trebuie sa intre in contradictie cu cele spuse. Rezultate asteptate 8. inlocui. Implementare 7. pentru un vorbitor de succes este esential sa inteleaga importanta pe care o are comunicarea nonverbala in cadrul unui discurs si cum poate fi imbunatatita aceasta componenta a persuasiunii. completa sau accentua mesajul transmis prin cuvinte. De asemenea. De aceea. . pentru a ajuta la castigarea increderii publicului. Evaluare Comunicarea nonverbala Intr-o prezentare publica. creand intelesuri. privire. In timpul unui discurs. Mesaj 5. Importanta comunicarii nonverbale a fost demonstrata in 1967 de catre Albert Mehrabian. contrazice. gestica si prin elementele de paralimbaj. Obiective de comunicare 4.va cuprinde analiza marcii pe piata. Public tinta 3. acesta a ajuns la concluzia ca numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala. Mesajele comunicarii nonverbale sunt transmise prin mimica. Aceste semnale pot repeta. analiza competitiei 2. Acest material are scopul de a clarifica notiunea de comunicare nonverbala si importanta acesteia.Iata care este structura standard a unei prezentari in fata clientului: 1. Strategie 6. Buget 9. DEFINITIA SI IMPORTANTA COMUNICARII NONVERBALE Comunicarea nonverbala este cumulul de mesaje. se urmareste explicarea elementelor care o compun si a modalitatilor de folosire a acestora intr-un discurs. care nu sunt exprimate prin cuvinte.

pentru a crea fiecaruia impresia ca este privit. ritmul si volumul vocii pot fi folosite in asa fel incat sa ii atraga si sa ii convinga pe cei care asculta un discurs. Postura ferma. apropiere si siguranta de sine. Incruntarea transmite concentrare. Pe de alta parte. atentie maxima dar si incordare si rigiditate. In cazul unui public numeros. nervoase (pocnitul din degete) sau a celor care denota indecizie sau nesiguranta (jocul cu diferite obiecte. De exemplu. indreptarea degetului aratator catre auditor). Orientarea spre public este. fara a spune in cuvinte ca sunt impotriva unei idei. rezultatul fiind obosirea audientei. sau aranjarea parului) face mai sigura obtinerea unui rezultat pozitiv. fiind indicat ca vorbitorii neexperimentati sa evite folosirea sa. un element ajutator pentru captarea atentiei si pastrarea acesteia pe parcursul desfasurarii discursului. ea fiind si modalitatea prin care se pastreaza legatura dintre vorbitor si public. Din acest motiv este recomandabil ca in introducerea discursului vorbitorul sa zambeasca. cea mai simpla posibilitate pentru un vorbitor este de a se uita la public in forma literei Z. . Un alt obiectiv pentru vorbitor este ca gesturile facute in timpul unui discurs sa atraga atentia asupra celor spuse fara a deranja publicul. PRIVIREA Privirea este un factor important al limbajului nonverbal. acestia o sustin zambind ironic. incepand cu ultimul loc din stanga salii si terminand cu primul loc din dreapta. De aceea nu este bine ca vorbitorul sa stea incruntat. Zambetul este un element care ajuta vorbitorul sa atraga bunavointa publicului. a vorbitorului ofera un plus de siguranta celor spuse. Publicul tinde sa creada ca cel care tine discursul nu spune adevarul sau nu cunoaste tema despre care vorbeste. utilizarea excesiva a acestora induce publicului o stare de agitatie. GESTICA SI POSTURA Lipsa gesturilor face discursul sa piarda din dinamism si sa devina plictisitor. dar nu rigida. ELEMENTELE DE PARALIMBAJ Elementele de paralimbaj constituie o alta componenta de baza a limbajului nonverbal. Ele presupun utilizarea modalitatilor de exprimare vocala pentru a da anumite intelesuri cuvintelor din discurs. Rictusul (schimonosirea fetei) induce ideea de nesiguranta. Faptul ca privirea nu este indreptata spre public induce sentimentul de nesiguranta si de ascundere a adevarului. de asemenea.Vorbitorii experimentati pot folosi anumite trucuri care sa ii ajute in convingerea auditoriului. trecerea mainii prin par. Tonul. Contactul vizual permanent este decisiv pentru castigarea bunavointei si a increderii. creand o reactie de opozitie fata de ceea ce spun. deoarece transmite prietenie. Evitarea gesturilor agresive (mainile tinute in solduri. deoarece transmite catre auditor o stare de tensiune care poate provoca o ruptura.

intr-un discurs este preferabil sa se foloseasca un ton calm si sigur. Cel care tine un discurs trebuie sa vorbeasca suficient de tare pentru a fi auzit de toate persoanele care il asculta. El este ales in functie de ceea ce se doreste sa se comunice. pe baza unor criterii prestabilite. Spre exemplu. Pentru accentuarea ideilor importante din cadrul unui discurs se folosesc ruperile de ritm. dar care sa nu fie uniform. sa dea un feed-back. rezultand o atentie sporita din partea auditoriului. cald. Schimbarile acestuia sunt importante. In general nu este bine sa se foloseasca un volum foarte ridicat. intrucat ele rup monotonia. Pentru a avea succes. Volumul este intensitatea vocii cu care un vorbitor se adreseaza publicului. cel care exerseaza in acest mod fiind atent la felul in care limbajul nonverbal transmite mesajul dorit. deoarece acest lucru poate fi perceput ca o agresiune de cei din jur. nervos. El poate fi calm. IMBUNTATIREA LIMBAJULUI NONVERBAL Pentru cresterea capacitatilor de comunicare nonverbala exista cateva modalitati simple: Repetitia in fata oglinzii este cea mai simpla metoda. si sa se reia la aceeasi intensitate in explicarea ideii.Tonul este inflexiunea vocii pe care o foloseste un vorbitor. Trecerea de la un ton calm la un ton entuziast nu poate fi scapata. Repetitia in fata camerei video este cea mai buna metoda. pentru ca inainte de introducerea unei idei importante ritmul sa se reduca. se poate folosi in expunere un ritm alert. Ritmul vorbirii reprezinta felul in care alterneaza cuvintele accentuate cu cele neaccentuate si frecventa acestora. Repetitia in fata unui grup se poate apela la un grup de prieteni care. deoarece vorbitorul isi poate analiza singur discursul putand urmari si evolutia sa in timp. facand ca expunerea sa castige in atractivitate. agresiv. . rece etc. pedant.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful