You are on page 1of 2

Walter Bradford Cannon

Walter Bradford Cannon (19 tetor 1871 - 1 tetor 1945) ishte fiziolog, profesor dhe kryetar i Departamentit
të Fiziologjisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit. Ai e krijoi termin luftën ose reagimin e fluturimit, dhe
ai u zgjerua mbi konceptin e homeazasit të Claude Bernard. Ai i popullarizoi teoritë e tij në librin e tij
"Urtësia e Trupit", botuar së pari në vitin 1932. Një studim i studimit të Psikologjisë së Përgjithshme,
botuar në vitin 2002, rendit Cannon si 81 studiues më i përmendur i shekullit të 20-të në revistat
psikologjike teknike, dhe përgjigjet e studimit.

Jeta dhe karriera

Cannon ka lindur më 19 tetor 1871 në Prairie du Chien, Wisconsin, djali i Colbert Hanschett Cannon dhe
gruaja e tij Wilma Denio.Në autobiografinë e tij Rruga e një hetuesi, Cannon numëron veten midis
pasardhësve të Jacques de Noyon, një eksplorues francez kanadez dhe coureur des bois. Familja e tij
kalviniste ishte intelektuale aktive, përfshirë leximet e James Martineau, John Fiske (filozof) dhe James
Freeman Clarke. Kurioziteti i Cannonit e çoi edhe tek Thomas Henry Huxley, John Tyndall, George Henry
Lewes dhe William Kingdon Clifford. Një mësuese e shkollës së mesme, Mary Jeannette Newson, u bë
mentorja e tij. "Miss May" Newson e motivoi dhe e ndihmoi të merrte aftësitë e tij akademike në
Universitetin e Harvardit. [6]Në vitin 1896, viti i tij i parë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, ai filloi të
punojë në Laboratorin Bowditch's, dhe në vitin 1900 mori diplomën e tij mjekësore.Pas diplomimit,
Cannon u punësua nga William Townsend Porter në Harvard si një instruktor në Departamentin e
Fiziologjisë. [8] Ai ishte një mik i ngushtë i fizikanit G. W. Pierce; ata themeluan Klubin Wicht me
instruktorë të tjerë të rinj për qëllime sociale dhe profesionale. Në 1906 Cannon u bë Higginson Profesor
dhe kryetar i Departamentit të Fiziologjisë në Harvard Medical School, një pozicion që ai mbajti deri në
1942. Nga 1914-1916 ai ishte gjithashtu President i Shoqërisë Amerikane Fiziologjike.

Puna

Walter Cannon filloi karrierën e tij në shkencë si një universitet Harvard në vitin 1892. Henry Pickering
Bowditch, i cili kishte punuar me Claude Bernard, drejtoi laboratorin në fiziologji në Harvard. Këtu Cannon
filloi kërkimin e tij: ai përdori rrezet X të zbuluara rishtazi për të studiuar mekanizmin e gëlltitjes dhe
lëvizshmërinë e stomakut. Ai demonstroi deglutizëm në një patë në mbledhjen e APS në dhjetor 1896 dhe
botoi letrën e tij të parë për këtë hulumtim në numrin e parë të Journal of Physiology në Janar 1898. [7]Në
1945 Cannon përmblodhi karrierën e tij në fiziologji duke e përshkruar fokusin e tij në mosha të ndryshme: