REGIM in GUTA

ALIMENT Pâine si produse de panificație Supe Carne PERMIS - pâine de grâu din faina de calitate I si II - produse cu adaos de tărâțe - supele vegetariene cu cartofi, cu adaos de crupe, supe de lapte, borș - carnea si pestele slab, cel mult de 3 ori pe săptămână - pârjoale, perișoare, sufleu din carnea sau pește care a fost fiert in prealabil. - laptele, produse acido-lactice, brânza de vaci si preparatele din brânză, smântână, cașcaval. - 1 ou pe zi fără restricții privind prepararea culinara - Se folosesc limitat - Se indică în cantități mari în stare proaspătă sau după prelucrarea culinară in cantități mari fructele si fructele uscate crema cu gelatina si lapte, marmelada, zefirul, bomboane fără ciocolată, dulceața, mierea Se indica sosuri de legume, cu suc de tomate, cu smântâna, lapte. Se permit condimentele: acid citric, vanilie, scorțișoara, frunza de dafin, mărar, verdeața de pătrunjel. Se folosește ceaiul cu lămâie, laptele, cafeaua slaba cu lapte. Se indica sucuri de fructe, de legume, ceai de măceșe, compot de fructe uscate. Se folosește untul, uleiul vegetal. INTERZIS - fabricatele din aluat dospit - supa de carne, de peste, de ciuperci, supele cu spanac, măcriș, leguminoase - ficatul, rinichii, limba, creierul, carnea animalelor tinere, salamurile, produsele afumate, sărate, conservele, icrele; - cașcavalul sărat

Lactate Ouă Paste făinoase Legume

Fructe, dulciuri

- ciupercile, fasolea verde, spanacul, măcrișul, reventul, conopida, pătrunjelul, se limitează legumele murate si marinate ciocolată zmeura, smochinele.

Sosuri și condimente

- sosurile cu bulion de carne, ciuperci, muștarul, hreanul, piperul negru

Băuturi

- cacao, ceaiul si cafeaua tare, zmeura, smochinele Se limitează untura de porc. Se exclude seul de vita, de oaie.

Grăsimi

Scopul prescrierii: eliminarea acidului uric din organism si normalizarea metabolismului proteic, limitarea pătrunderii in organism cu hrana a acidului oxalic. Caracteristica generala: dieta este valoroasa după proprietățile energetice, conține cantitatea necesara de glucide, fiind limitate proteinele si grăsimile, clorura de sodiu; se exclud produsele bogate in purine, acid oxalic; se majorează conținutul produselor cu proprietăți alcaline (lactate, fructe, legume) si lichidul. Valoarea energetica: 2390-2540 kcal. Prelucrarea culinara: carnea si pestele se folosesc in stare fiarta sau pot fi prăjite după ce au fost fierte in prealabil; in rest prelucrarea culinara e obișnuită. Regimul alimentar: se servesc 4-5 mese pe zi, in intervalele dintre ele se beau lichide.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful