You are on page 1of 11

ntnews.com

ntadilabad.com

 24,  2019 - 

7

Who is the present Leader of RajyaSabha?

  • 1. Match the following Persons and appointments?

    • 1. Jaideep Govind

    • a. Chef de Mission for 2020 Tokyo Olympics

      • 2. ManuSawhney

        • b. NHRC Secretary General

          • 3. NicolasMaduro

            • c. ICC (International Cricket Council) new CEO

              • 4. Birendra Prasad Baishya

                • d. Venezula President

                  • A) 1-a, 2-b, 3-d, 4-c

                  • B) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c

                  • C) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a

                  • D) 1-d, 2-a, 3-d, 4-c

  • 2. In the recent times, who among the following have resigned to their positions?

    • 1. AlokVerma

  • 3.Ashok Chawla

    A) 1

    B) 1,2

    C) 1,3

    2. Jim Yong Kim

    D) 1,2,3

    • 3. Match the following Gandhi peace award winners and year?

      • 1. 2015 a.EkalAbhiyan

      • 2. 2016

        • b. AkshayaPatra and Sulabh International

          • 3. 2017 c.YoheiSasakawa

    4.2018

    • D) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c

    • 7. Union Government has decided to construct 44 strategic roads along with border of? ..

    • A) Myanmar

    B) Pakistan

    • C) Nepal

    D) China

    • 8. Match the following conferences and places, held in recently?

    1. 29th Indian Paint Conference a.Chandigarh

    • 2. National Youth Parliament b.Mumbai

      • 11. 1st National level sports for the students of Ekalavya Model Residential school was inaugurated in which of the following place?

    A)Chennai

    • C) Amritsar

    B) Mumbai

    D) Hyderabad

    • 12. In the 11th edition of Economist Intelligent Unit Democracy Index- 2018, first three countries ... respectively?

      • A) Iceland, Sweden, Switzerland

      • B) Switzerland, Hungary, Sweden

    India’s 2nd Defence Innovation Hub to come Up In Nashik

    For All

    Competitive

    exams

    Nashik in Maharashtra will be the site of the country’s second defence innovation hub after Coimbatore in Tamilnadu. Union Minister of State for Defence SubhashBhamre stated that the defence innovation hub at Nashik will help local industries and entrepreneurs in the country’s defence sector

    d.Vivekananda Kendra, KanyaKumari

    • A) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a

    • B) 1-d, 2-a, 3-b, 4-c

    • C) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c

    • D) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b

    • 4. Match the following Persons and awards?

    • 3. 9th International conference on micro irrigation

    c. Aurangabad

    • 4. Global Aviation Summit

    d.Delhi 5.6th Women of India Organic festival e.Agra

    1.

    NarendraModi

    A)

    1-e, 2-c, 3-d, 4-a, 5-b

    a.

    Sushila Devi Literature Award

    B)

    1-e, 2-d, 3-c, 4-b, 5-a

    2.

    Buddhadeb Das Gupta

    C)

    1-e, 2-b, 3-a, 4-d, 5-c

    b.

    2019 Japan Prize

    D)

    1-e, 2-d, 3-a, 4-c, 5-b

    3.

    NamithaGokhale

    • 9. Six North Indian states have entered

    c.

    Life time Achievement Award (West Bengal Film Journalist Assn)

     

    an agreement on Renukaji dam multi

    purpose project, and this project is

    4.

    Adi Godrej

    constructed on which of the following

    d.

    Life time Achievement Award

    river and its tributaries?

    (Institute of Company Secretaries)

    A)Indus

    B) Brahmaputra

    5.

    RattanLal

    C)

    Yamuna

    D) Ganga

    e.

    PhilipKotler Presidential Award

    10. Among SAARC countries, which

    • A) 1-e, 2-c, 3-d, 4-a, 5-b

     

    country is having highest population

    • B) 1-e, 2-c, 3-a, 4-d, 5-b

    density?

    • C) 1-e, 2-b, 3-a, 4-d, 5-c

    A)

    India

    B) Pakistan

    • D) 1-e, 2-d, 3-a, 4-c, 5-b

    C)

    Myanmar

    D) Bangladesh

    • 5. Match the following?

      • 1. First Leader of Opposition in RajyaSabha

      • a. ArunJaitley

        • 2. Longest Leader of Opposition in RajyaSabha

    b.Venkat Raman

    • 3. First Deputy Chairperson to become President

      • c. Manmohan Singh

        • 4. Present Leader of RajyaSabha

          • d. ShyamNandan Mishra

          • e. PratibhaPatil

            • A) 1-d, 2-c, 3-e, 4-a

            • B) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

            • C) 1-d, 2-a, 3-e, 4-c

            • D) 1-d, 2-a, 3-b, 4-c

    • 6. Match the following States and reason for being in news?

    • 1. First State to implement 10% Reservation to EBC

    a.Odisha

    • 2. State that made 'right to sit' in work

    place for women

    b.Sikkim

    • 3. State launched One family one job

    scheme

    c.Kerala

    • 4. State launched AmaGhare LED

    scheme

    d.Gujarat

    • A) 1-d, 2-a, 3-c, 4-b

    • B) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a

    • C) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

    Centre’s debt-to-GDP falls, States’ rises

    While the Centre is moving in the right direction in terms of meeting the N.K. Singh Committee recommendations on public debt, the States are moving in the opposite direction, data released by the government show. According to the Status Paper on Government Debt for 2017-18, the Centre’s total debt as a percentage of GDP reduced to 46.5% in 2017-18 from 47.5% as of March 31, 2014. total debt of the States, however, has been rising over this period, to 24% in 2017-18, and is estimated to be 24.3% in 2018-19. The total debt of the States increased from Rs. 24,71,270crore to Rs. 40,22,090 crore over the same period, an increase of almost 63%.

    • C) Norway, Iceland, Sweden

    • D) Hungary, Iceland, Norway

    • 13. A Committee was formed on short fall being faced by the states after GST roll out and the committee suggests augmenting collections, it will be headed by?

      • A) AmitMitra

      • C) HimantaBiswaSarma

    B) SushilModi

    D) TS Thomas

    • 14. Assertion: Government launched Womaniya on Government e MarketPlace Reason: Government wants to enable women entrepreneurs and women self help groups to sell their products

      • A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

      • B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

      • C) A is true but R is false

      • D) A is false but R is true

  • 15. India's longest single lane steel cable suspension bridge opened in?

    • A) Uttar Pradesh

  • B) Manipur

    • C) Arunachal Pradesh D) Assam

    • 16. In which of the following state/Union Territory, the ban on the sale and use of plastic products will come into force from 1st March 1st, 2019?

      • A) Puducherry

      • C) Kerala

    B) Lakshadweep

    D) Maharashtra

    • 17. Under Udan-3, which of the following is the first Island to operate Seaplanes

      • A) Minicoy B) Andaman

    C) Daman

    D) Diu

    • 18. Assertion: SEBI formed a Committee and it will be headed by Sankar De Reason: SEBI wants to do research for development and regulation of capital markets

      • A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

      • B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

      • C) A is true but R is false

      • D) A is false but R is true

  • 19. To boost real estate sector under GST regime a seven member committee was formed and it will be headed by?

    • A) NandanNilekani

    • B) MaurinGodinho

    • C) Manpreet SinghBadal

    • D) Nitin Patel

  • V. Rajendra Sharma

    Faculty

    9849212411

    • 20. In which of the following three places, Union Government has sanctioned AIIMS in the second week of January 2019?

    • 1. Rajkot

    2. Ludhiana

    3.Vijay Nagar

    4.Awantipur

    • 5. Imphal

    • A) 12,3

    B) 1,3,4

    • C) 2,3,4

    D) 3,4,5

    • 21. Which of the following is true?

      • 1. In the 2018 Assembly elections in Telangana Pocharam Srinivas Reddy has won from Jukkal

      • 2. In the 2018 Assembly elections in Telangana Pocharam Srinivas Reddy has won from Banswada

      • 3. Pocharam Srinivas Reddy is the First Agriculture Minister in Telangana state

      • 4. Pocharam Srinivas Reddy is the First Minister for Commercial Taxes in Telangana state

      • 5. Pocharam Srinivas Reddy is the second Speaker of Telangana Assembly

    Which of the above is/are true

    • A) 1,3,5

    B) 1,4,5

    • C) 2,3,5

    D) 2,4,5

    • 22. Name the first South Asian who has been appointed as a member of a Congressional committee on intelligence, in USA?

      • A) Krishna Murthy

      • C) Vikas Raj

    B) JV Varma

    D) Rama Murthy

    • 23. The world's largest single-location solar photo-voltaic plant is going to be set up in?

    • A) Surat

    B) Jodhpur

    • C) Jaisalmer

    D) Ladakh

    • 24. Observe the following?

      • 1. Kollam Bypass is on the National Highway-66

      • 2. Kollam Bypass is on the National Highway-45

      • 3. Kollam Bypass is the First on National Highway project in the country taken up on a 50:50 Centre- State partnership

      • 4. Kollam Bypass reduces travel time between Alappuzha and Thiruvananthapuram

    Which of the above is/are true

    • A) 2,3,4

    B) 2,3

    • C) 1,3,4

    D) 2,4

    ANSWERS

    1-c

    2-d

    3-c

    4-b

    5-a

    6-c

    7-d

    8-b

    9-c

    10-d

    11-d

    12-c

    13-b

    14-a

    15-c

    16-a

    17-b

    18-a

    19-d

    20-b

    21-c

    22-a

    23-d

    24-c

    10

     24,  2019 - 

    ntnews.com

    ntadilabad.com

    Intermediate Model Paper Maths - IIB

    K. Kumar

    Sr. Faculty,

    Hyderabad

    94929 56214

    16

    Á‹tyÓ˛

    ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ ∑ Vʸ$ΔÊˇ$–ÈΔÊˇÖ 24 fØ˲–ö˛« 2019

    www.andhrajyothy . com

    øÍΔÊˇ--ôå˛ & -–ö˛$-ƒÊ˝$-ØÈ-Δäˇ ßÛ˛‘ÈÀ Á‹ÖƒÊ˝$$Mʸ¢ Ú‹OMʸ —ØÈ-›Î-À$?

    • 1. 2020 Á‹Ö–ö˛-ô˲fi-Δ>-Mϸ {ÁÁÖ^˲ ∞Δ>√◊˝ ΔÊˇÖV>-Mϸ Δ>f-´ßë-V> H Ø˲Vʸ-Δ>∞≤ ƒÊ˝$$Ø˛˘P Vʸ$«¢Ö-_Ö-®?

      • G) –ö˛$$ÖªÒ˝O(CÖ-yÏ˛ƒÊ˝*) º) «ƒÒ˝$$ yÏ˛ f-Δ¯(-{ªÒ˝-hÃå˝)

    Ì‹) ¥Î«-ã‹(-{ÎØå˛fi) yÏ˛) ÃÍã‹ HÖhÃå˝fi(-ƒÊ˝$$G-ã‹G)

    • 2. ßÊ˛Ñϸ◊˝ ´ßÊ˛ñ–È∞≤ ˛«Ø˲ ôˆÕ –ö˛fl˝‚Í IÌGã‹V> CsÓ˝–ö˛À G–ö˛ΔÊˇ$ Vʸ$«¢Ö-Á# ¥˜Ößë-ΔÊˇ$?

      • G) AØ˲$Δ>-´ßÊ˛(BÖ-{´ßÊ˛-{Á-ßÛ˛‘å˝)

    º) ›Î”Ü-À-{M>(-ô˛-ÀÖ-V>◊˝) Ì‹) AÁ≥ΔÊˇ~(E-ô˲¢-ΔÊˇ--{Á-ßÛ˛‘å˝) yÏ˛) MʸÖ^˲Øå˛ ^˙ßÊ˛-«(E-ô˲¢-Δ>-QÖ-yä˛)

    • 3. 113 H‚Ê˝œ –ö˛ƒÊ˝$-Á‹$ÃZ –ö˛$ΔÊˇ-Ï˝Ö-_Ø˲ ÁÖ-^˲Ö-ÃZAÜ ÚßÊ˛™ –ö˛ƒÊ˝$-Á‹$P-yÊ˛$?

      • G) –ö˛$›ÎgZ دØ˲-Mʸ(-f-¥ÎØå˛) º) Á‹Öô¯ÌŸ J–ö˛$$Δäˇ

    Ì‹) ô˲$ ƒÊ˝$$ ƒÊ˝$$ yÏ˛) rÁ‹$Mʸ$ ÁZÖgZ

    • 4. Δ Ê ˇ Öi ^Ë ˛ «-{ôË ˛ -ÃZØÛ ˛ AôË ˛≈ÖôË ˛ GMʸ$P–ö ˛ Á ≥Δ Ê ˇ $-Vʸ$- À$(372) bÛ˛®Ö-_Ø˲ fr$t ›˚Δ>---{ÁŸt. H f-r$tÚO D «M>ΔÊˇ$z ›Î´®Ö-_Ö-®?

      • G) ô˲—$-‚Ê˝-ØÈyÊ˛$ -º) ∫Δ¯yÊ˛ Ì‹) Eô˲¢ΔÊˇ-{Á-ßÛ˛‘å˝ ˛) …Ï˛Œœ

    • 5. ßÛ˛‘Ë˝ ˛«-{ô˲-ÃZØÛ˛ ôˆÕ Ì‹–ö˛* –ö˛$*h-ƒÊ˝*∞≤ ´ßë- ˛*yÓ˛ CsÓ˝–ö˛À H Ø˲Vʸ-ΔÊˇÖÃZ {¥ÎΔÊˇÖ-¿Ö-^È-ΔÊˇ$?

      • G) ^˛Ø˛O(-ô˲-—$-‚Ê˝-ØÈ-yÊ˛$) º) –ö˛$$ÖªÒ˝O(-–ö˛$-‡-Δ>{ÁŸt)

    Ì‹) Á#Ò˝(-–ö˛$-‡-Δ>{ÁŸt) yÏ˛) M¯Ãå˝-Mʸ-ôÈ(-Á-’a–ö˛$ ªÒ˝ÖV>-Ãå˝)

    • 6. CsÓ˝–ö˛À Ü«W G∞≤M¸OØ˲ Ô‹”yÊ˛Øå˛ ´ßë-?

      • G) Ú‹ªÍ-Ì‹t--ƒÊ˝$Øå˛ ÌØ˛{Δ>

    º) M¯-Àã‹ –ö˛$ßÊ˛$Δ¯

    Ì‹) ƒÊ˝$MÛ¸ªÍ Á‹–È-yëΔ¯ yÏ˛) Ô‹tÚúØå˛ ÃZÎ-Øå˛

    • 7. 2019Mϸ h77Mϸ ^˛OΔÊˇ√-Øå˛V> ªÍ´ßÊ˛≈-ô˲À$ Ô‹”Mʸ-«Ö-_Ø˲ ßÛ˛‘Ë˝Ö?

      • G) DhÁ#t º) Mʸf-Mϸ-›Î¶Øå˛ Ì‹) ¥ÎÀ-Ô‹¢ØÈ -yÏ˛) Ø˛Oi-«-ƒÊ˝$

    • 8. ¥ÎMϸ-›Î¶Øå˛ Á‹${ÔÖ-M¯ΔÊˇ$t {Á´ßëØ˲ ØÈƒÊ˝$-–ö˛$*-«¢V> CsÓ˝–ö˛À G–ö˛ΔÊˇ$ {Á–ö˛*-◊˝---Ô‹”-M>ΔÊˇÖ ^Û˛-‘È-ΔÊˇ$?

      • G) AÌ‹ãú RZ›Î

    º) B«ãú AÕ”

    Ì‹) A$™Ãå˝ Áfl˝—$ßä˛ ˛) Áfl˝ìı-Øå˛

    • 9. CsÓ˝–ö˛À –ö˛$$W-Ì‹Ø˲ øÍΔÊˇôå˛&B{ı‹tÕƒÊ˝* –ö˛ØÛ˛z Ì‹»-ã‹ÃZ "–ö˛*Øå˛ Bãú ßÊ˛ Ì‹»-ã‹'-V> G–ö˛ΔÊˇ$ GÖÌMʸ-ƒÊ˝*-ΔÊˇ$?

      • G) —Δ>så˝ M¯Ìfl˝œ

    º) –ö˛$ıfl˝Ö-{ßÊ˛-Ì‹ÖVä¸ ´ß¯

    Ì‹) Δ¯Ìfl˝ôå˛ -‘Ë˝ΔÊˇ√ ˛) ƒÊ˝$k-–Û˛Ö{ßÊ˛ ^ÈÁfl˝-Ãå˝

    • 10. Áúã‹t-M>œã‹ {MϸM¸-så ˝ÃZ ΔˇÖyÊ ˛$ yÊ ˛∫$Ãå ˝ Ú‹Ö^Ë ˛-»À$ ›Î´®Ö-_ 40 Á‹Ö–ö˛-ô˲fi-Δ>À$ÚO˛Ø˲ ôˆÕ BÌ‹ƒÊ˝$- Øå˛V> {ÁôÛ˛≈Mʸ ¥˜Ö®-Ö-®?

      • G) Áfl˝±ãú –ö˛fl˝-–ö˛$-ßä˛(-¥Î-Mϸ-›Î¶Øå˛)

    º) Δ¯Ìfl˝-ôå˛-‘Ë˝-ΔÊˇ√(CÖ-yÏ˛ƒÊ˝*) Ì‹) EÁ#ôå˛ ô˲ΔÊˇÖ-Vʸ({÷-ÀÖMʸ)

    ˛) –ö˛Ô‹Ö gÍÁú-Δäˇ(CÖ-yÏ˛-ƒÊ˝*)

    • 11. ßÛ˛‘Ë˝-–È¢ÖV> ÃÍr-»-ÀÚO JMÛ¸ ΔÊˇMʸ-–˛$OØ˲ ÁØ˲$—´®Ö-ÁO Á‹*^˲-Ø˲À M¯Á‹Ö MÛ¸Ö{ßÊ˛Ö ƒÊ˝$-—$Ö- _Ø˲ Mʸ—$sÓ˝ ^˛OΔÊˇ√-Øå˛?

      • G) Á‹$´©Δäˇ –ö˛$$ÖVʸ-ØÛ˛-Ü-–È-Δäˇ(–ö˛$‡-Δ>{ÁŸt B«¶Mʸ –ö˛$Ö{Ü)

    º) {MϸÁŸ~ ªÒ˝OΔˇ-V˙-yÊ˛(-Mʸ-Δ>~-rMʸ B«¶Mʸ-–ö˛$Ö-{Ü) Ì‹) A—$ôå˛ —${ô˲(-Á-’a–ö˛$ ªÒ˝ÖV>Ãå˝ B«¶Mʸ –ö˛$Ö{Ü)

    ˛) £ë–ö˛$ã‹ C›ÎMä¸(-MÛ¸-ΔÊˇ‚Ê˝ B«¶Mʸ -–ö˛$Ö-{Ü)

    • 12. "V>Ö´© ‘ÈÖÜ Á fl˝ ì-–ö ˛ $-Ü&2018'-Mϸ GÖÌ M ¸OØË ˛ ƒÒ˝fl˝ Á‹Á‹-M>-–È(--f-¥ÎØå˛) –ö˛ΔÊˇÃå˝z Úfl˝Ãå˝¢ BΔÊˇ˛O-gÙ˝-ÁŸ-- Øå˛ÃZ H M>-ΔÊˇ≈{Mʸ-–ö˛*-Mϸ Vʸ$yä˛-—Ãå˝ AÖªÍ-Ì‹yÊ˛-ΔäˇV> –ö˛≈–ö˛fl˝-«-Á‹$¢-ØÈ-ΔÊˇ$?

      • G) ¥˘ÕƒÒ˝* ∞ΔÊˇ*-ÀØ˲ º) Úfl˝Á-sÒ˝O-sÏ˝ã‹ ∞ΔÊˇ*-ÀØ˲

    Ì‹) Mʸ$ÁŸ$x -ΔÊˇ*ÀØ˲ ˛) GΔˇ$$yä˛fi ∞ΔÊˇ*-À-Ø˲

    • 13. AyÏ ˛ ÁŸ-ØË ˛ Ãå ˝ ›˜Õ-Ì‹-rΔ ä ˇ fØË ˛ - Δ Ê ˇ -Ãå ˝ V> CsÓ ˝ –ö ˛ À GÖÌM¸OØ˲ Á‹${ÔÖ-M¯ΔÊˇ$t Ô‹-ƒÊ˝$Δäˇ ØÈƒÊ˝$-–È-®?

      • G) ÃÍ–ö˛# ØÈVÛ¸-‘Ë˝”--ΔÊˇ-Δ>–ö˛# º) CÖßÊ˛$ –ö˛$ÃZ·{ô˲

    Ì‹) Á‹$»j-ôå˛-Ì‹ÖVä¸ yÏ˛) Á‹Öfƒå˝$ gÒ˝OØå˛

    • 14. fØ˲-–ö˛« 17Ø˲ ´ßë˛*yÓ˛ "V¯œÃå˝ {sÙ˝˛ ⁄˘'H Ø˲Vʸ-ΔÊˇÖÃZ {¥ÎΔÊˇÖ-¿Ö-^ÈΔÊˇ$?

      • G) gÒ˝N-Δäˇ(-Δ>-f-›Î¶Øå˛) º) ^˛Ø˛O(-ô˲-—$-‚Ê˝-ØÈyÊ˛$)

    Ì‹) V>Ö´©-Ø˲-Vʸ-Δäˇ(-Vʸ$-f-Δ>ôå˛) yÏ˛) –ö˛$$ÖªÒ˝O(-–ö˛$-‡-Δ>-{ÁŸt)

    • 15. ^˲ÖyÓ˛-Vʸ-…ä˛ÃZ CsÓ˝–ö˛À {¥ÎΔÊˇÖ-øÊ˝-–˛$OØ˲ øÍΔÊˇ--ôå˛& - –ö˛$-ƒÊ˝$-ØÈ-Δäˇ ßÛ˛‘ÈÀ Á‹ÖƒÊ˝$$Mʸ¢ Ú‹OMʸ —ØÈ-›Î-À$?

      • G) —${ô˲-‘Ë˝Mϸ¢ & 2018 º) ƒÊ˝$$ßÊ˛Æ AøÍã‹&2018

    Ì‹) IMBEX-2018 ˛) AUSINDEX-2018

    • 16. {Á–ö˛$$Q {¥ÎÁ»t MʸØ˲fi-ÃÒ˝tÖså˝ Á‹ÖÁ‹¶ JLL ΔÊˇ*¥˜Ö- ®Ö-_Ø˲ "{ÁÁÖ^˲ y˛OØ˲-—$Mä¸ Ø˲Vʸ-Δ>À gͺ-ôÈ'ÃZ

    ôˆÕ-›Î¶ØË˛Ö ¥˜Ö®Ø˲ øÍΔÊˇô˲ Ø˲Vʸ-ΔÊˇÖ?

    • G) …Ï˛Œœ º) ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ Ì‹) Á#Ò˝ ˛) ªÒ˝ÖVʸ-‚Ê˝î-ΔÊˇ$

    • 17. {ÁÁÖ-^˲Ö-ÃZHyÊ˛$ Gô˲¢Δˇ$$Ø˲ ’Q-Δ>À$, HyÊ˛$ AWÁ-ΔÊˇ”ô˲ ’Q-Δ>-ÀØ˲$ A´®Δ¯-Ìfl˝Ö-_Ø˲ AÜÌØ˲≤ –ö˛ƒÊ˝$-Á‹$P-yÏ˛V> «M>ΔÊˇ$z Á‹ñÌŸtÖ-_Ø˲ øÍΔÊˇ-°-ƒÊ˝$$-yÊ˛$?

      • G) gÒ˝O –ö˛ΔÊˇÆØå˛ ∫Áfl˝ì-Vʸ$◊˝ º) Á‹ô˲≈-ΔÊˇãÌ‹ßëÆÖô˲

    Ì‹) AØ˲$¤ fƒå˝$-ڋ֥ΠyÏ˛) Á‹$øÍ-㟠¥ÎÃå˝

    • 18. øÍΔÊˇ-ô˲ –ö˛fl˝‚Í ªÍMϸÖVä¸ Ø˲*ô˲Ø˲ M¯^å˛?

    G)

    ’–ö˛-Ì‹ÖVä¸

    º) –ö˛fl˝fl˝√ßä˛ AŒ Q–ö˛$Δäˇ

    Ì‹) ^˛ØÈ˛ Mʸ$rtÁµ yÏ˛) A—$ôå˛ Mʸ$–ö˛*-Δäˇ

    • 19. AÜ _Ø˲≤ –ö˛ƒÊ˝$-Á‹$ÃZ {V>Öyä˛ –ö˛*-Á‹tΔäˇ ÁZßë ¥˜Ö®Ø˲ ô˲—$-‚Ê˝-ØÈyÊ˛$ ^˛ã‹ {MÓ¸yë-M>-ΔÊˇ$-yÊ˛$?

      • G) yÏ˛.Vʸ$-MÛ¸ãŸ

    º) Á≥ΔÊˇ-–ö˛*-ΔÊˇj-Øå˛ Ø˛W

    Ì‹) BΔäˇ.{Á-gÍq-Ø˲ÖßÊ˛ ˛) Ø˲ÖßÊ˛-Mʸ$-–ö˛*-ΔÊˇ-Øå˛

    • 20. BΔ¯ gÍ°ƒÊ˝$ –ö˛fl˝‚Ê˝À ı‹Ö{©ƒÊ˝$ Eô˲fi–È∞≤ CsÓ˝–ö˛À GMʸPyÊ˛ ∞-ΔÊˇ”-Ìfl˝Ö-^È-ΔÊˇ$?

      • G) ^˲ÖyÓ˛-Vʸ…ä˛

    Ì‹) ^˛Ø˛O

    º) ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ ˛) A–ö˛$ñôå˛-Á‹-Δäˇ

    • G) Eô˲¢–í˛$-Mʸ$-–ö˛*-Δäˇ-Δˇ˛z

    º) –ö˛$À$œ øÊ˝˝t-—-{Mʸ-–ö˛*ΔÊˇP

    Ì‹) yÏ˛.{÷´ßÊ˛-Δäˇ-ªÍ$ yÏ˛) fƒÊ˝$-{Á-M>-‘å˝-Δˇ-yÏ˛z

    • 29. ô˛ÀÖ-V>◊˝ ‘ÈÁ‹-Ø˲-Á‹øÊ˝ Ô‹µMʸ-ΔäˇV> CsÓ˝–ö˛À ªÍ´ßÊ˛≈- ô˲À$ Ô‹”Mʸ-«Ö-_Ö-®?

      • G) Áßë- ßÛ˛-–Û˛Ö-ßÊ˛--Δäˇ-Δˇ˛z º) ¥˘ΔÊˇÖ {÷–È-Á‹-Δˇ˛z

    Ì‹) DsÒ˝À Δ>gÙ˝Ö-ßÊ˛Δäˇ ˛) ØÈΔˇ$$Ø˲«Ö-Á‡-Δˇ-yÏ˛z

    • 30. fØ˲-–ö˛« 17Ø˲ –ö˛$ΔÊˇ-Ï˝Ö-_Ø˲ ØÈVʸ*Δäˇ ›ÎÚfl˝ªå˝ H ΔÊˇÖVʸÖÃZ ∞⁄Î~ô˲$-À$? G) Ì‹ôÈΔÊˇ

    º) –ö˛ƒÒ˝*-Õ-Øå˛

    Ì‹) –ö˛$ñßÊ˛ÖVÊ¸Ö yÏ˛) ØÈßÊ˛-Á‹”-ΔÊˇÖ

    • 31. ¥Î»t ÌúΔ>-Δˇ$$Ö-Á∞Δ¯-´ßÊ˛Mʸ ^˲rtÖ MϸÖßÊ˛ fØ˲-–ö˛« 16Ø˲ AØ˲ΔÊˇ·ô˲Mʸ$ Vʸ$ΔˇOØ˲ –ö˛$$Vʸ$YΔÊˇ$ G–˛$Œ-ÀÃZ ÃÙ˝∞-–È-«Vʸ$«¢Ö-^˲Ö-yÏ˛.

      • G) Gã‹.Δ>-–ö˛$$À$ ØÈƒÊ˝$Mä¸ º) BΔäˇ.øÊ˝*-Á-Ü-Δˇ˛z

    Ì‹) MˆÖyë –ö˛$$ΔÊˇ„ yÏ˛) M¸.ƒÊ˝*-ßÊ˛-–ö˛-Δˇ-yÏ˛z

    • 32. ΫØå˛ ¥ÎÀÔ‹ –Û˛$Vʸ-gÒ˝OØå˛ —yÊ˛$ßÊ˛À^Û˛Ì‹Ø˲ "V¯œÃå˝ §ÖMʸΔäˇfi 2019' gͺôÈÃZ ^¯r$ ¥˜Ö®Ø˲ øÍΔÊˇ--°- ƒÊ˝$$-yÊ˛$?

    h.M¸. -& MʸΔˇÖså˝ AÚúOΔäˇfi

    • 3. ØÈΔ>-ƒÊ˝$-◊˝-Δˇ-yÏ˛z Ì‹. Ø˲*≈Δ>-À--h-ã‹t

    • 4. ’–ö˛-Mʸ$-–ö˛*-ΔÊˇ-›Î”-—$ yÏ˛. {ÁMʸñÜ ı‹ßÊ˛≈ ∞Á#-◊˝$-yÊ˛$

      • G) 1&Ì‹, 2&º, 3&yÏ˛, 4&G

    º) 1&º, 2&G, 3&yÏ˛, 4&Ì‹

    Ì‹) 1&G, 2&º, 3&yÏ˛, 4&Ì‹ yÏ˛) 1&yÏ˛, 2&G, 3&Ì‹, 4&º

    • 38. CÖrΔ Û ˇ≤ -ÁŸ-ØË ˛ Ãå ˝ {MϸM ¸så ˝ M ˙∞fi -Ãå ˝ Mϸ ØË ˛*ôË ˛ ØË ˛ `ãú GWjMʸ*-sÏ ˝–í ˛ BÔúÁ‹- Δä ˇ V> G–ö˛ΔÊˇ$ ƒÊ˝$-—$--ô˲$-À-ƒÊ˝*-ΔÊˇ$?

    Gã‹.–ö˛fl˝¥ÎÃå˝Δˇ˛z

    Ô‹ƒÊ˝$Δäˇ ∏ÎMʸŒt

    • G) ©ÁMä¸ Vʸ${gÍÃå˝ º) Á‹“$-Δäˇ-RÍØå˛

    Ì‹) Δfl˝ìÃå˝ ®–È-Øå˛ ˛) –ö˛$Ø˲$ ›ÎÌfl˝≤

    • 39. HMʸÀ–ö˛≈ ΔˇÌ‹-y˛-¤-ƒÊ˝$Ãå˝ ¥ÎuÊˇ-‘È-ÀÀ ôˆÕ gÍ°ƒÊ˝$ ›Î¶Δˇ$$ {MÓ¸yë ¥˘˝-ÀØ˲$ CsÓ˝–ö˛À H Ø˲Vʸ-ΔÊˇÖÃZ {¥ÎΔÊˇÖ-¿Ö-^È-ΔÊˇ$? G) ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛

    º) Ø˲*…Ï˛Œœ

    Ì‹) M¯Ãå˝-MʸôÈ yÏ˛) –ö˛$$ÖªÒ˝O

    • 40. 40 H‚Ê˝œ –ö˛ƒÊ˝$-Á‹$ÃZ B{ı‹tÕƒÊ˝* KÚØå˛ –ö˛*˛ V¸Õ _Ø˲ C–¯ M>Δ¯Y-—Mä¸ H ßÛ˛-‘Ë˝ ˝∞≤ã‹ {MÓ¸yë-M>-ΔÊˇ$-yÊ˛$?

      • G) {MˆƒÙ˝$-ÌŸƒÊ˝$

    º) Δˆ–Û˛$-ƒÊ˝$

    Ì‹) Ú‹µΔˇ$$Øå˛ ˛) AΔˇjÖsÓ˝-ØÈ

    Á‹–ö˛*´ßëØÈÀ$

    1) º

    7) Ì‹

    2) Ì‹

    8) G

    3)˛G

    9) º

    4) Ì‹

    10) yÏ˛

    5) º

    11) G

    6) yÏ˛

    12) Ì‹

    13) yÏ˛

    20) G

    27) yÏ˛

    34) Ì‹

    14) Ì‹

    21) º

    28) º

    35) º

    15) Ì‹

    22) º

    29) º

    36) yÏ˛

    16) yÏ˛

    23) Ì‹

    30) yÏ˛

    37) G

    17) º

    24) G

    31) Ì‹

    38) yÏ˛

    18) º

    25) G

    32) yÏ˛

    39) G

    19) G

    26) Ì‹

    33) G

    40) G

    • 21. CsÓ˝–ö˛À «sÒ˝O-Δˇ√Öså˝ Mʸ-sÏ˝Ö-_Ø˲ BÖyÏ˛–ö˛$${ΔÛˇ H ßÛ˛‘Ë˝ ˝∞≤ã‹ {MÓ¸yë-M>-ΔÊˇ$-yÊ˛$?

      • G) {ÎØå˛fi º) {ºrØå˛ Ì‹) A–˛$«M> yÏ˛) Ì‹”rj-Δ>œÖ-yä˛

    • 22. BÖ{´ßÊ˛-ßÛ˛‘å˝ Ø˲*ô˲Ø˲ G∞≤MʸÀ {Á´ßëØ˲ A´®M>-«?

      • G) BΔäˇ.-Ì‹-›˘-yÏ˛ƒÊ˝$ º) V¯¥Î-À-MʸñÁŸ~ ®”–Û˛®

    Ì‹) Ø˲“Øå˛ ^È–Èœ yÏ˛) ΔÊˇfôå˛ Mʸ$–ö˛*-Δäˇ

    • 23. fØ˲-–ö˛« 21Ø˲ 1354 GßÊ˛$À$, 424 {MÓ¸yë-M>-ΔÊˇ$ÀØ˲$ AØ˲$–ö˛$-ÜÖ_ H {¥ÎÖô˲ÖÃZ ∞ΔÊˇ”-Ìfl˝Ö-_Ø˲ fÕœ- Mʸr$t W∞≤ã‹ «M>-ΔÊˇ$z-M¸-MϸPÖ-®?

      • G) ô˲$ô˲$¢-Mʸ$-yÏ˛(-ô˲-—$-‚Ê˝-ØÈyÊ˛$) º) AÀÁN-f(-MÛ¸-ΔÊˇ‚Ê˝)

    Ì‹) Á#ßÊ˛$-Mˆ-sÒ˝ït(-ô˲-—$-‚Ê˝-ØÈyÊ˛$) yÏ˛) {÷ΔÊˇÖVʸÖ(-ô˲-—$-‚Ê˝-ØÈ-yÊ˛$)

    • 24. ÃZMä¸-ØÈ-ƒÊ˝$Mä¸ Á#ΔÊˇ-›ÎPΔÊˇÖ CsÓ˝–ö˛À H ΔÊˇ˛-Δˇ$$-ô˲Mϸ À¿Ö-_Ö-®?

      • G) AÖÁ‘Ë˝ƒÊ˝$Ø˲“Øå˛

    º) –ö˛Í„

    Ì‹) Ì.MʸñÁŸ~ –˛fl˝Øå˛ ˛) WyÊ˛œ Á‹$gÍ-ô˲

    • 25. K9 ƒÊ˝$$ßÊ˛Æ sÍÖMʸ$À ô˲ƒÊ˝ÎMʸt-»fØ˲-–ö˛« 19Ø˲ ´ßë˛*yÓ˛ GMʸPyÊ˛ {¥ÎΔÊˇÖ-¿Ö-^È-ΔÊˇ$?

      • G) Áfl˝i-Δ>(-Vʸ$-f-Δ>ôå˛) º) Mʸ‚Í-ä˝(-–ö˛$-‡-Δ>{ÁŸt)

    Ì‹) ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍ-ßä˛(-ô˛-ÀÖ-V>◊˝) yÏ˛) ÁN«(J-yÏ˛-Î)

    • 26. AÖô˲Δ>j-°ƒÊ˝$ {ßÊ˛–ö˛≈-´® Á‹ÖÁ‹¶(IGÖGãú) {ÁM> ΔÊˇÖ 2019, 2020ÃZ øÍΔÊˇôå˛ –ö˛ñ®ÆΔÛˇr$ AÖ^˲ØÈ –ö˛ΔÊˇ$-Á‹V> ...

      • G) 7.7%, 7.9%

    º) 7.6%, 7.8%

    Ì‹) 7.5%, 7.7% yÏ˛) 7.3%, 7.5%

    • 27. øÍΔÊˇô˲ßÛ˛‘ÈMϸ ^˛Ö®Ø˲ 100 BÚO —À$–ö˛ MʸÕ-WØ˲ MʸΔˇô˲–ö˛$ ßÛ˛‘Ë˝ÖÃZ ØÛ˛ΔÊˇ$V> ^˛ÀœßÊ˛∞ fØ˲-–ö˛« 20Ø˲ H ßÛ˛‘Ë˝Ö {ÁMʸsÏ˝Ö_Ö®?

      • G) øÊ˝*sÍØå˛ º) {÷ÀÖMʸ Ì‹) –ö˛*Œ™-–ö˛#À$ yÏ˛-) ØÛ˛¥Î-Ãå˝

    • 28. ô˛ÀÖ-V>◊˝ M>Ö{V¸ã‹ ‘ÈÁ‹-Ø˲-Á‹øÊ˝ ÁÑʸ-ØÛ˛-ô˲V> G–ö˛ΔÊˇ$ G∞≤Mʸ-ƒÊ˝*-ΔÊˇ$?

      • G) Ø˲ΔÛˇÖ{ßÊ˛ ˛*yÓ˛ º) AiÖ {ı≥–í˛$i

    Ì‹) AΔÊˇ$-ä˝ ˝OsÓ˝œ yÏ˛) –ö˛$$MÛ¸‘å˝ AÖªÍ

    • 33. ô˛ÀÖ-V>◊˝ MʸÖsÏ˝ ˛À$Vʸ$ M>ΔÊˇ≈-{Mʸ-–ö˛*∞≤ JyÏ˛⁄Î H ı≥ΔÊˇ$ô¯ fØ˲-–ö˛« 15Ø˲ {¥ÎΔÊˇÖ-¿Ö-_Ö-®?

      • G) Á‹$ØÛ˛{ô˲ º) A–ö˛$ØÛ˛{ô˲ Ì‹) AÑϸôå˛ ØÛ˛{ô˲ ˛) fÃå˝ ØÛ˛{ô˲

    • 34. 2019 fØ˲-–ö˛« 17Ø˲ Ø˲ΔÛˇÖ{ßÊ˛ ˛*yÓ˛ øÍΔÊˇô˲ AÖô˲ «Ñʸ ÌôÈ-–ö˛$-Áfl˝ìyÊ˛$ —{MÊ¸Ö ›ÎΔ>-ªÍΔˇ$$ —{Vʸ-‡∞≤ H Ø˲Vʸ-ΔÊˇÖÃZ B—ÁŸP-«Ö-^È-ΔÊˇ$?

      • G) M>Ø˲*µ-Δäˇ(E-ô˲¢-ΔÊˇ--{Á-ßÛ˛‘å˝)

    º) M¯Ãå˝-Mʸ-ôÈ(-Á-’a-–ö˛$ ªÒ˝ÖV>Ãå˝)

    Ì‹) AÁfl˝√ßë-ªÍ-ßä˛(-Vʸ$-f-Δ>ôå˛) yÏ˛) ªÒ˝ÖVʸ-‚Ê˝î-ΔÊˇ$(-Mʸ-Δ>~-r-Mʸ)

    • 35. V>Ö´© ‘ÈÖÜ Áfl˝ì-–ö˛$-ô˲$À {VʸÔfl˝-ô˲-ÀØ˲$ fô˲-ΔÊˇ- ^˲Ö-yÏ˛.

      • 1. G. HMʸÃå˝ A¿ƒÊ˝*Øå˛ {rã‹t

    2015

    • 2. º. —–Û˛-M>-Ø˲ÖßÊ˛ MÛ¸Ö{ßÊ˛

    2016

    2017

    • 3. Ì‹. AÑʸƒÊ˝$-¥Î{ô˲ á Á‹$Àøå˝ CÖr-ΔÛˇ≤-ÁŸ-Ø˲-Ãå˝

      • G) 1&G, 2&º, 3&Ì‹

    Ì‹) 1&Ì‹, 2&º, 3&G

    º) 1&º, 2&Ì‹, 3&G yÏ˛) 1&Ì‹, 2&G, 3&º

    • 36. sÒ˝O–í˛$ Áfl˝ƒÊ˝$≈Δäˇ GyÊ˛$MÛ¸-ÁŸØå˛ ÁÖ^˲ ƒÊ˝$*-–ö˛- «˝ Δ>ÖMϸÖ-Vä¸ÃZ Aô˲$ô˲¢-–ö˛$ÖV> 14–ö˛ ›Î¶ØË˛Ö ¥˜Ö®Ø˲ øÍΔÊˇô˲ —ßë-Á‹Ö-Á‹¶?

      • G) IIsÏ˝&ΔÊˇ*»P º) IIsÏ˝&ªÍÖªÙ˝

    Ì‹) CÖyÏ˛ƒÊ˝$Øå˛ CØå˛Ì‹t-r*˝ Bãú Ú‹OØå˛fi GyÊ˛$MÛ¸-ÁŸØå˛

    AÖyä˛ »Ú‹-Δäˇa&-Á#-Ò˝

    ˛) CÖyÏ˛ƒÊ˝$Øå˛ CØå˛Ì‹t--r*˝ Bãú Ú‹OØå˛fi & ªÒ˝ÖVʸ-‚Ê˝î-ΔÊˇ$

    • 37. fô˲-ΔÊˇ-^˲Ö-yÏ˛.

      • 1. fWj-ôå˛-Ì‹ÖVä¸ ^¯{¥Î

      • 2. ØÈVʸ-øÊ˝*-ÁŸ-◊˝‘Ë˝-ΔÊˇ√

    G. ô˲–ö˛$-Mʸ*-ΔÊˇ$ Ì‹ßÊ˛™-VʸÖVʸ Ôu>-´®-Á

    º. ØÈrMʸ ΔÊˇÖVʸ Á«-‘Z-´ßÊ˛-Mʸ$-yÊ˛$

    GyÊ˛$ºså˝fi

    Áú$Ø˲ÖV> ^È{ô˲ Á‹ÖÁ‹ßä˛

    IsÏ˝ Á‹*PÃå˝ Bãú Vʸ–ö˛-ΔÊˇ≤-–˛$Öså˝ Á#Ò˝ M>ÖÁã-‹ÃZ –ö˛$*yÊ˛$ Δ¯kÀ –Û˛˛$-MʸV> ∞ΔÊˇ”-Ìfl˝Ö-_Ø˲ ôˆ—$߯ øÍΔÊˇ- °ƒÊ˝$ bÈ{ô˲ Á‹ÖÁ‹ßä˛ f«W-Ö®. ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ Á‹‡ ßÛ˛‘Ë˝Ö- ÃZ——´ßÊ˛ Árt-Í-ÃZœ—ßë-ΔÊˇ$¶À$ ¥ÎÃüY-ØÈ≤ΔÊˇ$. Ø˛ßÊ˛- Δ>œÖyä˛fi, ØÛ˛¥ÎÃå˝ ô˲®-ô˲ΔÊˇ ßÛ˛‘ÈÀ Ø˲$Ö_ Mʸ*yë D –Û˛˛$- MʸMʸ$ ‡f-ΔÊˇ-ƒÊ˝*≈ΔÊˇ$. –ö˛$*yÊ˛$ Δ¯kÀ D Á‹*ty˛Öså˝ ¥ÎΔÊˇœ- –˛$Ö-så˝ÃZ ΩΔäˇ –ö˛$$Q-–ö˛$Ö{Ü °ãŸ Mʸ$–ö˛*-ΔäˇMʸ$ IyÏ˛- ƒÊ˝$Ãå˝ `ãú —$-Á‹tΔäˇ A–ÈΔÊˇ$z, Á’a–ö˛$ ªÒ˝ÖV>Ãå˝ AÚ‹ÖΩœ Ô‹µMʸΔäˇ º–ö˛$Øå˛ ªÒ˝Ø˲-»jMϸ IyÏ˛-ƒÊ˝$Ãå˝ Ô‹µMʸΔäˇ A–ÈΔÊˇ$z {ÁßëØË˛Ö ^Û˛‘ÈΔÊˇ$. GÖIsÏ˝ Á‹*PÃå˝ Bãú Vʸ–ö˛-ΔÊˇ≤-–˛$Öså˝ –ö˛≈–ö˛-›Î¶-Á-Mʸ$yÊ˛$, yÓ˛Øå˛ Δfl˝ìÃå˝ MʸΔ>yä˛, Vʸ$f-Δ>-ô¨˛ G–˛$ÃÙ˝≈ hV۸㟠–Û˛$–È, {Á–ö˛$$Q AyÊ˛”-MÛ¸så˝ ‘ÈÖ-ô¨˛ øÊ˝*ÁŸä˝ ôË ˛®-ôË ˛- ΔÊ ˇ$À$ —ßë- ΔÊ ˇ$¶-ÀØË ˛$ EßÛ ˛™-’Ö_ {Á Á‹Ö-WÖ-_ØË ˛ –È«ÃZ EØÈ≤ΔÊˇ$. EôÈfl˝-øÊ˝-«ô˲ –ÈôÈ-–ö˛-ΔÊˇ-◊˝ÖÃZ f«- WØ˲ ˛ΔÊˇaÀ$ —ßë-ΔÊˇ$¶-ÀØ˲$ BMʸ-r$t-Mʸ$-ØÈ≤Δˇ$$. CMʸP-yÊ˛Mʸ$ –ö˛_aØ˲ —ßë-ΔÊˇ$¶À$ D –ö˛$*yÊ˛$ Δ¯kÃZœ Mˆ∞≤ ¥Îu>À$ ØÛ˛ΔÊˇ$a-Mʸ$–ö˛$» –˛‚ÍÂ-ΔÊˇ∞ Δfl˝ìÃå˝ MʸΔ>yä˛ D Á‹ÖßÊ˛- ΔÊˇ¬ÖÃZ –È-Ö-^˲˛Ö Vʸ–ö˛$-ØÈΔÊˇ·Ö.

    3Ø˲ "sÒ˝O–í˛$' M>œså˝ –ö˛*Mä¸ sÒ˝ã‹t

    –ö˛$$Q M¯_ÖVä¸ Á‹ÖÁ‹¶ "sÒ˝O–í˛$' Ìú{-–ö˛« 3Ø˲ M>œså˝ –ö˛*Mä¸ sÒ˝ã‹tØ˲$ ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ Á‹‡ ßÛ˛‘Ë˝-–È¢ÖV> EØ˲≤ ô˲–ö˛$ Ú‹Ör-ΔÊˇœÃZ ∞ΔÊˇ”-Ìfl˝-›˘¢Ö®. {ÁÌ‹ßÊ˛Æ ØÈƒÊ˝$-Mʸ-‚Í-‘È-ÀÃZœ ^Û˛ΔÛˇÖ-ßÊ˛$Mʸ$ EßÛ˛™-’Ö-_Ø˲ ˝ã‹t M>œså˝. E_-ô˲ÖV> ∞ΔÊˇ”-Ìfl˝- Á‹$¢Ø˲≤ D –ö˛*Mä¸ sÒ˝ã‹t BÁú-ΔäˇØ˲$ M>œså˝ Δ>ƒÊ˝$-ªZƒÙ˝$ —ßë- ΔÊˇ$¶À$ EÁ-ƒÒ˝*-WÖ-^˲$-M¯-–È-À˝O–í˛$ {ÁMʸ-sÏ˝Ö-_Ö®. D sÒ˝ã‹tÃZ –˛$ΔÊˇ$-V¸OØ˲ Ü-øÊ˝Ø˲$ MʸØ˲--«-_Ø˲ —ßë-ΔÊˇ$¶-ÀMʸ$ M>œså˝ M¯_Ö-Vä¸ÃZ yÏ˛˚PÖ-så˝Ø˲$ sÒ˝O–í˛$ BÁúΔäˇ ˛Á‹$¢Ö®. «h-ı‹â-ÁŸØå˛ ˛ªå˝-Ú‹Oså˝: https://www.time4educat-

    ion.com/local/articlecms/page.php?id=1030

    www.andhrajyothy.com

    ÚO˝ßÊ˛-Δ>-ªÍßä˛ ∑ Vʸ$ΔÊˇ$–ÈΔÊˇÖ 24 fØ˲–ö˛« 2019

    Á‹tyÓ˛

    17

    THEY HAVE BEEN PAID FULL AMOUNT

    Passive Voice

    (1-20) Find out the grammatically correct sentence

    1.

     

    a)

    We loved by our parents

     

    b)

    Camel is called ship of the desert

     

    c)

    The

    song

    is

    sung by

    them

    at

    this

    moment

     

    d)

    All are correct

     

    2.

     

    a)

    He suspended for his negligence

     

    b)

    India was won the world cup in 1983

    c)

    Have you ever bitten by dogs

     

    d)

    None is correct

     

    3.

     

    a)

    We have never encouraged

    by

    our

    teachers

     

    b)

    Why this book is not liked by you?

    c)

    They have been paid full amount

     

    d)

    He has arrested on the charge of theft

    4.

     

    a)

    Let the work finished at once

     

    b)

    Milk is contained in the glass

    c)

    People have involved in the literacy

    mission

     

    d)

    The problem can solve easily

     

    5.

     

    a)

    The patients took to hospital yesterday

    b)

    I shall invited to the party

     

    c)

    Both A & B d) Neither A nor B

     

    6.

     

    a)

    The TV will have repaired by evening

    b)

    The criminals are taking in to custody

    c)

    I have offered a post

     

    d)

    We shall be promoted in a year

     

    7.

     

    a)

    He will have started a new business by

    2020.

     
    • b) Mangoes will have been bought by him

    • c) Let the door be closed d) All are correct

    8.

     
    • a) Let no money be paid now

     
    • b) The matter must be looked in to by us

    • c) Both A & B are correct

     
    • d) Neither A or B is correct

    9.

    • a) Circumstances will be oblized me to go

    • b) Traffic regulations must follow

    • c) If I am asked I shall go

    • d) None is correct

    10.

     
    • a) If it rains, the match will be cancelled

    • b) English is spoken all over the world

    • c) The car was bought yesterday

    • d) All are correct

     

    11.

     
    • a) If she had been come early, she would

    have met him

     
    • b) The fee is not yet paid

    • c) Why does he not considered

    for captaincy? d) None is correct

    12.

     
    • a) How the problem was solved?

    • b) The lesson is been taught now

    • c) Can wisdom be taught in this sense?

    • d) Will you be accompany us to the forest?

    13.

     
    • a) The article has to publish

    • b) They are going to be felicitated by me

    • c) The cover is tore by the child

    • d) We have given this opportunity by them

    14.

     
    • a) The

    cup

    was broken while she was

    cleaning it

    • b) I don't know what wanted by you

    FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

     

    c)

    Who is liked by you most ?

    d)

    Why has you not been selected ?

    15.

     

    a)

    Each of the boys is interviewed by the

    principal

     

    b)

    Though he was sick he attended the

    office

     

    c)

    Shakespeare compared the world with

    a stage

     

    d)

    All are correct

    16.

     

    a)

    They accused of stealing money

    b)

    While going to college, I was hit by a

    stranger

     

    c)

    The teacher will be punished you if you

    repeat this mistake

     

    d)

    None is correct

    17.

     

    a)

    The disobedient boy was sent out of the

     

    class

     

    b)

    I asked many questions by them

    c)

    I shall be played if you invite me

    d)

    All are correct

    18.

     

    a)

    When the teacher enters the class, the

    pupils will be remained silent

    b)

    I will be congratulated you if you

    accomplish your task

     

    c)

    He has lived here for 5 years. Now he

    is shifted

     

    d)

    None is correct

    19.

     

    a)

    He has praised for his honesty

    b)

    He called the wisest of all

    c)

    They will be saluted you if you fight

    bravely

     

    d)

    They will leave the place before he

    comes

     

    20.

     

    a)

    I didn't come yesterday because I went

    to my village

     

    b)

    He had left Gujarath before the earth

    quake occured

     

    c)

    Both A & B

    d) Neither A nor B

    21-40 Find out the grammatically wrong sentences

    21.

     

    a)

    By 2020. We shall have settled in the

     

    USA

     

    b)

    It's time we started a new business

    c)

    The students have been sought the per-

    mission to go out. d)The factory was founded in1980.

    22.

     

    a)

    All the trees have cut by the wood cutters.

    b)

    The task will have been finished by

    next Monday

     

    c)

    A cup of coffee is brought to me by them

    d)

    Why is your money being wasted by you?

    23.

     

    a)

    Why does she not liked by you?

    b)

    Have you ever been beaten by a dog?

    c)

    This is the nicest place I have ever vis-

    ited in my life

     

    d)

    Having taken breakfast, he went to

    office

     

    24.

     

    a)

    The students prohibited from using

    mobiles

     

    b)

    Having cheated by all, he lost all his

    money

     

    c)

    Both A & B

    d) Neither A nor B

    25.

     

    a)

    The smell of these flowers is liked by

    all

    b)

    The

    boy

    with his parents is had his

    lunch now

    c)

    Both A & B

    d)

    Neither A nor B

    26.

     

    a)

    The cattle are grazing in the field

    b)

    The house with all its belongings sold

    yesterday,

     

    c)

    If you start now you can catch the train.

    d)

    None is wrong

     

    27.

     

    a)

    River water isn't taste salty.

    b)

    If he had been worked hard, he would

    have passed the test

     

    c)

    The fine has to paid by the students

    d)

    All are wrong

     

    28.

     

    a)

    She had left the party before I went

    there

     

    b)

    The train will have left before we reach

    the station

     

    c)

    The problem could solve easily by him

    d)

    All are wrong

     

    29.

     

    a)

    My brother is wanted to be a doctor

    b)

    It was started to rain while we were