Production and Application in Machine Shorthand

By: Annalyn N. Bruzon Bachelor in Business Teacher Education 4-1

Prof. Sheryl R. Morales

Module15 in Machine Shorthand

October 22, 2010

This is to certify that this module presented by Annalyn N. Bruzon has been verified and approved by the undersigned. In with this, the grammar and sentence construction is hereby checked.

Annalyn N. Bruzon Student Noted By:

Dr. Lily G. Mendoza English Professor

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

What this module all about
Hello, my good students! Now here we are again for a new set of learning. Previously we discussed module 14 in Machine Shorthand. activities. This module was the continuation of the said lesson. I hope this lesson is interesting for you to work out the

What you are expected to learn
In this module, you are expected to: 1. Be familiarized with Initial W and Initial D, Consonant Compounds and abbreviations. 2. Explore a new abbreviation sound pattern 3. Illustrate the proper home position in letter combination and perform keyboards practice with speed and accuracy. 4. Show the readiness in responding to the pretest, posttest, and activities and self-check provided.

hoW to learn to this module
This module contains new Initial and Final letter, consonant compound, and abbreviations. You need to study in every lesson for you to be familiarized with the letter combination in striking on the keyboard. Do the activity and answer the self check exercises honestly. Don’t look for key of correction at the end of this lesson. Be honest.

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

PRETEST
Direction: Read each item carefully and select the correct by writing its letter in your answer paper. 1. ____is written by the left small finger and left middle finger. a. b. c. d. SW TW PW DR

2. How do you strike the word twinkle? a. b. c. d. T W EU PB T W EU S T W EU PB K L T W EU ST

3. ____ is written by the left ring and index fingers. a. b. c. d. SW TW PW DR

4. How do you strike the word dress? a. b. c. d. TK R E S TK R O TK RA P TK R E D P

5. Write D by pressing with the left _____ finger the crack between T and K key. a. b. c. d. left middle right small

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

6. How do you strike the word December? a. b. c. d. TK TK E S TK R TK E P T

7. W by moving the left _____ finger from P to the key below it. a. b. c. d. left middle right small

8. How do you strike the word today? a. TK ES b. TK R c. TK EPT d. TK A 9. How do you strike the word swell? a. b. c. d. S S S S W W W W E E E E L T P S

1. Write ___ by the left ring and middle fingers. a. b. c. d. SW TW PW DR

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

NEW KEYS: Initial W and Initial D
Initial D is represented by letter combination TK. Write D by pressing with the left ring finger the crack between T and K keys.

W is below the homekey P. Write W by moving the left middle finger from P to the key below it.

P and W T and K H and R S A and O

P and B L and G T, S, D and Z F and R

E and U

Examples
W waste wait week WAST WAT WEK
W W W A A E S T T K

D date dean deed DAT DEN DED
TK TK TK A E E T PB D

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

CONSONANT COMPOUNDS: SW, TW, DR
SW is written by the left small finger and left middle finger. Write TW by the left ring and middle fingers. DR is written by the left ring and index fingers. SW swell sweet sweep SWEL SWET SWEP TW twin twice twinkle TWIN TWIS TWINKL DR dress drop drape DRES DROP DRAP TK TK TK RE R O P RA S P T W EU T W EU T W EU K PB S PB L S S S W W W E E E L T P

ABBREVIATIONS
Try writing these abbreviations patiently. Write the words and sentences carefully.

today with would did, defendant December

DA W WO D DES

TK W W TK TK TK TK R

A O

E

S

doctor DR department DEPT

E

P

T

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

ACTIVITY
Direction: Write the machine shorthand for the following words, consonant compounds and abbreviations. 1. way 2. swell 3. drink 4. twice 5. department

SELF CHECK
Direction: Write TRUE if the statement is correct and FALSE if the statement is incorrect.

1. D was reached by the letter combination T and K keys. 2. To represent TW you must moved it by your right and middle fingers. 3. Write the letter DR by the left and middle fingers. 4. Reached the letter W by depressing the left middle finger below P to the key below it. 5. To write SW you must depressed by the left small finger and left middle fingers.

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

LET’S SUMMARIZE

 Initial D is represented by letter combination TK. Write D by pressing with the left ring finger the crack between T and K keys.  SW is written by the left small finger and left middle finger.  Write TW by the left ring and middle fingers.  DR is written by the left and middle fingers.

POSTTEST
Direction: Read each item carefully and select the correct by writing its letter in your answer paper.

1. ____is written by the left small finger and left middle finger. a. SW b. TW 2. How do you strike the word twinkle? a. T W EU PB b. T W EU S 3. ____ is written by the left ringand index fingers. a. SW b. TW c. PW d. DR c. T W EU PB K L d. T W EU ST c. PW d. DR

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand
4. How do you strike the word dress? a. b. TK R E S TK R O P c. d. TK RA P TK R E D

5. Write D by pressing with the left _____ finger the crack between T and K key. a. left b. middle 6. How do you strike the word December? a. TK b. TK E S c. TK R d. TK E P T c. right d. small

7. W by moving the left _____ finger from P to the key below it. a. left b. middle 8. How do you strike the word today? a. TK ES b. TK R 9. How do you strike the word swell? a. S b. S W W E E L T c. S d. S W W E E P S c. right d. small

c. TK d. TK

EPT A

10. Write ___ by the left ring and middle fingers. a. SW b. TW c. PW d. DR

ANSWER S KEY IN MODULE 15

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Module15 in Machine Shorthand

Pretest /Post test
1. A 2. C 3. D 4. A 5. A 6. B 7. B 8. D 9. A 10. B

Activity
1. W A 2. SW EL 3. TKR EU PB K 4. TW EU S 5. TK E P T

Self Check
1. TRUE 2. FALSE 3. TRUE 4. TRUE 5. TRUE

Prepared by: Annalyn N. Bruzon, BBTE 4-1

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful