Osteoporoza Dr.

Mihaela Moise Medic specialist Medicina interna Osteoporoza este caracterizata prin reducerea paralela a mineralelor osoase si matricei osoase astfel incat osul este in cantitate scazuta, dar cu o compozitie normala procentual. In orice moment, densitatea osoasa depinde atat de varful densitatii osoase atins pe parcursul dezvoltarii, cat si de pierderea osoasa ulterioara din perioada adulta. Astfel osteopenia poate fi consecinta cresterii osoase pubertare deficiente, a pierderii osoase accelerate in viata adulta sau a ambelor mecanisme. Factorii care influenteaza masa osoasa maxima sunt :
y y y

y y y

y y

sexul : barbatii au densitate osoasa mai mare decat femeile rasa : negrii au densitate osoasa mai mare decat albii factorii genetici : o densitate osoasa mai redusa la fiicele femeilor cu osteoporoza o concordanta mai mare la gemenii monozigoti o corelatii cu gena receptorului vitaminei D (in studiu) steroizii gonadali : deficit de estrogeni hormonul de crestere momentul instalarii pubertatii : barbatii cu antecedente de pubertate constitutional intarziata si femeile cu menarha intarziata au risc mai mare pentru aparitia osteoporozei aportul exogen de calciu : suplimentarea moderata de calciu in perioada prepubertara amplifica cresterea osoasa efortul fizic

Cauzele pierderii osoase la adult
y

Fiziologice : o dupa ce varful densitati osoase este atins, densitatea osoasa ramane stabila cativa ani, apoi descreste. La femei pierderea osoasa incepe inaintea menopauzei si intre 20 - 40 ani la barbati. Dupa instalarea menopauzei rata pierderii osoase este accelerata de cateva ori la femei mai ales la osul trabecular (vertebre, oase late, epifize);

leucemie. glucocorticoizi. deficit al hormonului de crestere o boli gastointestinale : gastrectomie subtotala.y rata pierderii osoase variaza considerabil intre femei. Clinic acest tip se manifesta prin fracturi prin "strivire vertebrala". O categorie la care osteopenia este mai severa decat ar fi normal pentru varsta pe care o au este considerata a avea osteoporoza postmenopauza sau tip I. Secundare : o boli endocrine : hipogonadism feminin (hiperprolactinemie. mai frecvent in regiunea toracica medie si inferioara sau lombara superioara.pubertate intarziata). o osteopenia rezultata prin procesul normal de imbatranire care apare atat la barbati cat si la femei a fost denumita osteoporoza senila sau tipul II. Apar frecvent fracturi ale soldului. pentru ca apoi sa se reduca treptat in cateva saptamani. anticonvulsivante. humerusului proximal. tibiei proximale. aplecare. corpilor vertebrali. chimioterapie o alcool o imobilizare o artrita reumatoida o Osteoporoza este asimptomatica daca nu este complicata cu o fractura (prin compresie vertebrala sau a pumnului. coastelor. Uneori aceasta modificare poate sa apara lent si asimptomatic. articulatiei pumnului. Durerea de spate debuteaza acut cu iradiere in lateral si in fata. soldului. ridicarea unui obiect usor). anorexie nervoasa. ciroza hepatica o afectiuni ale maduvei hematogene : mielom multiplu. hipogonadism masculin (insuficienta gonadica primara / secundara. limfom. tiroxina. hipertiroidie. anemii hemolitice'. Fracturile prin tasare vertebrala apar la eforturi minime (stranut. insuficienta ovariana. sindroame de malabsorbtie. amenoree hipotalamica. humerusului). hipercorticism. bazinului. La cei cu mai multe fracturi apare deformarea coloanei vertebrale (cifoza dorsala + lordoza cervicala). bazinului. icter obstructiv cronic. rotire. carcinom diseminat o medicamente : heparina. hiperparatiroidie. o durere cronica de spate accentuata in picioare si pierderea din inaltime. .

putin sensibila in stadiile precoce absorbtiometria bifotonica la nivelul coloanei vertebrale si soldului limitata de numeroasele artefacte dubla absorbtiometrie cu raze X la nivelul coloanei lombare sau asoldului . mai ales cele pe o parte sau chiar inainte de cadere. Metode fizice : y y corset / brau ortopedic exercitii fizice cu consultarea unui fizioterapeut In faza acuta a tasarii : y y y y y analgezice miorelaxante caldura masaj repaus conform indicatiilor medicului . Complicatiile acestor fracturi au o rata a mortalitattii de 15 .20 % la batrini si duc la incapacitate fizica severa cu necesitatea ingrijirii la domiciliu timp indelungat. Totusi interventia precoce poate preveni osteoporoza iar cea terdiva poate opri progresia bolii.metoda de preferat Tratamentul osteoporozei Odata instalata osteoporoza.Fracturile de sold apar dupa cadere.putin sensibil deoarece este necesara o reducere substantiala a masei osoase pentru a fi vizibila pe radiografii. Daca este prezenta o cauza secundara tratamentul specific are scopul indepartarii cauzei. evidentiaza fracturile tomografia computerizata cantitativa a coloanei vertebrale .cea mai sensibila metoda pentru diagnosticul initial. Diagnosticul de osteoporoza se stabileste prin urmatoarele investigatii paraclinice : y y y y y examenul radiologic . nu este posibila refacerea masei osoase. nu pentru masuratori repetate datorita costului ridicat si dozei mari de radiatii absorbtiometria unifotonica la nivelul antebratului proximal .

Tratamentul cronic farmacologic (numai la indicatiile medicului de specialitate) : y y y y y y Calciu o 1000 .1500 mg / zi la femeile postmenopauza o 1500 mg / zi la adolescenti si adultii tineri pentru preventie Estrogeni pe cale orala sau transdermica o la femeile cu uter intact se asociaza obligatoriu cu o progestina o la femeile cu histerectomie se administreaza zilnic fara asocieri Calcitonina o pare sa reduca pierderile numai la nivelul coloanei vertebrale / are si efect impotriva durerii deci se foloseste predominant la cei cu dureri cronice legate de fracturi sau deformari scheletice Bifosfonatii (etidronat. Toti cei care va regasiti in categoriile de risc mentionate prezentati-va la medic inaintea aparitiei fracturilor sau a durerilor pentru ca in aceste situatii posibilitatile terapeutice sunt mai reduse si mai traumatizante pentru pacient. Oasele devin poroase si fragile. .a lenronat) o mijloc terapeutic important pentru ca pot creste densitatea osoasa si scad riscul producerii fracturilor Vitamina D si metabolitii sai o 800 UI / zi asociate cu calciu scad semnificativ riscul aparitiei fracturilor de sold Terapii de viitor o antiestrogeni (tamoxifen. raloxifen) o florura de sodiu cu eliberare lenta o parathormonul in doza mica Cu speranta descoperirii unor tratamente care sa poata reface masa osoasa nu uitati ca pentru a trata o afectiune ea trebuie sa fie in primul rand diagnosticata. Osteoporoza Osteoporoza este o afectiune cronica menifestata prin reducerea densitatii minerale a structurilor osoase din organism. Este afectata in primul rand structura interna a osului.

fiind unul din efectele instalarii menopauzei. carcinom diseminat. Schimbarile hormonale specifice acestei perioade determina dezechilibre in asimilarea mineralelor si implicit scaderea rezistentei sistemului osos. apoi dupa varsta de 35 de ani aceasta incepe sa scada cu aproximativ 0. Afectiuni ale maduvei osoase: leucemie. Ritmul poate fi accelerat in unele conditii: y y y y y y y y y y y y y y y Sexul: femeile au o structura osoasa mai putin densa decat barbatii Rasa: caucazienii au o structura osoasa mai putin densa decat persoanele afro-americane Instalarea menopauzei inainte de 45 de ani Amenoree ± lipsa menstruatiei determina valori anormale de estrogen Structura osoasa fragila Consumul excesiv de alcool Fumatul Stil de viata sedentar fara exercitii fizice Regim alimentar cu aport scazut de calciu Chimioterapia (datorita efectului nociv asupra ovarelor poate cauza menopauza precoce) Tratament indelungat cu corticoizi Mobilizarea la pat ca efect al unor afectiuni si lipsa totala de miscare (ex: paralizii) Afectiuni ale glandei tiroide: hipertiroidism. Afectiuni gastro-intestinale: ciroza hepatica. etc . in cazurile avansate. In functie de indicele densitatii osoase s-au identificat trei stadii ale afectiunii: osteopenie. osteoporoza si osteoporoza manifesta (insotita de prezenta unei fracturi).5% pe an ca urmare a inceperii procesului de imbatranire. etc. Desi ambele sexe pot suferi de osteoporoza ea afecteaza mai ales femeile de a treia generatie. hiperparatiroidie. chiar in timpul miscarilor normale. Pana la varsta de 25 de ani densitatea sistemului osos creste. sindrom de malabsorbtie.crescand astfel riscul de fracturare la eforturi minime sau. anemie hemolitica.3 ± 0. etc. limfom.

In marea majoritate a cazurilor bolnavul nu simte niciun disconfort pana la producerea primei fracturi. a coastelor si a humerusului. obezitatea. Un stil de viata haotic si o dieta nesanatoasa duc in timp la aparitia dezechilibrelor metabolice si endocrine. Fracturile apar in general in zona mainii. Durerea apare imediat in zona afectata si se diminueaza in cateva saptamani. Apar dureri in zona oaselor atat in timpul zilei cat si in timpul noptii. Fracturile in zona vertebrala se manifesta prin tasarea acestora si apar in urma unor eforturi minime (stranut. a soldului. In cazurile grave sistemul osos pierde masiv substante minerale.Deoarece instalarea osteoporozei nu este insotita de manifestari care sa deranjeze pacientul este recomandat ca dupa varsta de 35 de ani sa se efectueze cel putin 2 analize de specialitate pe an. Obezitatea are la baza dezechilibre endocrine foarte puternice. a bazinului. tratand aceasta afectiune am observat ca la cauzele mentionate mai sus se adauga stresul. Vindecarea osteoporozei prin acupunctura si apifitoterapie presupune remineralizarea structurii osoase in primul rand prin eliminarea stresului. Impreuna cu tasarea vertebrala apare si discartroza ± sclerozarea discurilor intervertebrale. dereglari hormonale si scaderea nivelului de estrogen din organism (in cazul femeilor ca urmare a instalarii menopauzei / indepartarii pe cale chirurgicala a ambelor ovare sau a uterului). dureri ce nu cedeaza la tratament prin analgezice. Starea densitatii structurii osoase poate fi stabilita prin osteodensitometrie sau prin termografie computerizata de contact. a obezitatii si reglarea activitatii sistemului endocrin. Modificarile pot fi insotite de dureri acute de spate. In primii ani de evolutie boala nu prezinta simptome care sa alarmeze pacientul. Extractele din plante sunt imbogatite cu substante minerale si vitamine . ridicari a unor greutati mici). In acelasi timp se detoxifica tubul digestiv pentru a creste procentul de minerale absorbite. ceea ce favorizeaza instalarea osteoporozei. aplecari. In timp bolnavul pierde din inaltime ca urmare a modificarii formei coloanei. un regim de viata si o alimentatie dezechilibrata. In toate aceste cazuri asimilarea mineralelor este mult diminuata. Recuperarea este dificila avand in vedere deficitul de asimilare a mineralelor. a coloanei vertebrale. Stresul deregleaza echilibrul energetic al corpului si in timp afecteaza activitatea sistemului endocrin. De-a lungul timpului.

poroase. oasele.naturale pentru a furniza organismului aportul necesar procesului de vindecare. osteoporoza manifesta. osteodensitometrie. coastelor. tasarea vertebrala. densitatea sistemului osos. pentru a imbunatatii ritmul procesului de absorbtie si de asimilare a mineralelor si a vitaminelor. fracturi. fracturare. dureri in zona oaselor. fragile. sedentar. Se normalizeaza si activitatea transportorilor de calciu. vindecarea osteoporozei. vertebrale . remineralizarea structurii osoase. osteopenie. structura osoasa. In afara de imbunatatirea capacitatii de absorbtie a intestinelor. bazinului. humerusului. discartroza. Etapa reglarii metabolice presupune resorbtia calciului din zonele neadecvate in care s-a depus si redistribuirea aporturilor noi in zonele din corp ce necesita calciu. receptorii de calciu din organism trebuie sa fie capabili sa primeasca cantitatile necesare de calciu. In marea majoritate a cazurilor de osteoporoza acestia sunt blocati de alte substante sau de toxine. reducerea densitatii minerale. indicele densitatii osoase. riscul de fracturare. ceea ce duce la imposibilitatea asimilarii mineralelor in corp chiar daca acestea sunt prezente. scaderea nivelului de estrogen. structura osoasa. Durerile si disconfortul caracteristice acestei afectiunii sunt mult diminuate pe perioada intregului tratament prin actiunea acupuncturii si a plantelor. osteoporoza.

alimentatia necorespunzatoare.) Aportul de calciu este foarte important pentru prevenirea si tratarea osteoporozei.OSTEOPOROZA SI TRATAMENTUL OSTEOPOROZEI Osteporoza este o boala care afecteaza sistemul osteo-articular si care produce o fragilitate osoasa crescand astfel riscul de producere a fracturilor osoase. Necesarul zilnic de calciu este intre 800 mg calciu/zi pana la 1500 mg calciu/zi (la persoanele in varsta). In Romania exista asociatii nonguvernamentale care ofera populatiei posibilitatea sa faca teste gratuite pentru determinarea densitatii si grosimii osului si care ajuta astfel la prevenirea si depistarea osteoporozei. fumatul. lipsa exercitiior fizice etc. cereale integrale sau chiar suplimente de calciu sub diferite forme. urcatul scarilor. Practicarea exercitiilor fizice este un factor foarte important pentru mentinerea densitatii osoase si prevenirea accidentarilor nedorite. Este caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorarea tesutului osos. antiepileptice -factori de risc externi (consumul in exces de alcool. inotul sau chiar efectuarea unor programe de gimnastica medicala (kinetoterapie) pentru osteoporoza intr-un cabinet de . Factori de risc pentru osteoporoza: -osteoporoza apare mai frecvet la femei decat la barbati (dupa menopauza) -boala are elemente ereditare (uneori se mosteneste) -apare uneori dupa interventii chirurgicale (lipsa de calciu postoperatorie) -poate sa apara datorita administrarii de lunga durata a medicamentelor antiinflamatoare. Expunerea la soare ajuta la formarea vitaminei D care creste absorbtia calciului din intestin. afectiunea apare datorita unor reduceri cantitative a masei osoase si a diminuarii calitatii a osului. Cuvantul osteoporoza are origine latina si inseamna " os poros". Este recomandat mersul pe bicicleta sau mersul pe jos. Este recomandat sa folosim in alimentatia noastra lapte si produse lactate.

Factori de risc pentru osteoporoza : . Osul pierdut mai tarziu nu mai poate fi recuperat oricat s-ar creste aportul de calciu. Diagnosticul este stabilit pe baza de un test asupra densitatii si grosimi osoase. Este recomandat ca gimnastica medicala sa NU se practice acasa deoarece pacientul nu dispune de aparate de kinetoterapie asa cum este dotat un cabinet de gimnastica medicala. Cuvantul osteoporoza provine din latina si înseamna "os poros". Alimentatia este foarte importanta pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii. Procentual la fiecare 4 femei un barbat este afectat de osteoporoza. alergari pe teren accidentat. pierderea de os depaseste depunerea. gimnastica aerobica . culturism etc. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu. oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari in interior. Dupa varsta de 35 de ani. apar fracturi osoase si isi anunta prezenta in cele din urma prin scaderea in inaltime. in care are loc permanent atat depunere de os cat si pierdere de os. In cabinetul nostru din Bucuresti pacientii care sufera de osteoporoza urmeaza un program de recuperare medicala (gimnastica). programele sunt individualizate in functie de varsta pacientului si de stadiul bolii si sunt efectuate cu supravegherea unui kinetoterapeut. Cand acest proces este accelerat. alendronatul.kinetoterapie. Tratamentul medical pentru osteoporoza poate fi: -tratament medicamentos (estrogenii. raloxifenul) trebuie obligatoriu desfasurat sub supraveghere medicala -tratamentul prin gimnastica medicala (kinetoterapie). Sunt evitate exercitiile care cresc riscul de fractura: sarituri.factorul ereditar . Tesutul osos este un tesut viu. calcitonina. Osteoporoza poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata.

consumul de alcol in exces Exercitiul fizic regulat (kinetoterapie) ajuta la mentinerea densitatii osoase si in plus intareste sistemul muscular si scade astfel riscul aparitiei osteoporozei.medicatie antiinflamatoare de lunga durata .Înotul este recomandat si eficient.. urcarea scarilor.constitutie corporala ( la persoane cu constitutie subtire riscul de aparatiei este mai mare) . .se recomanda efectuarea exercitii antigravitationale ( mersul pe jos.intreruperi ale ciclului menstrual ( la sexul feminin ) dupa varsta de 40 ani . chiar si simpla ridicare din pat si statul în picioare câteva ore pe zi). . Tratament medicamentos Tratamentul prin gimnastica medicala -kinetoprofilaxie (prevenire) -kinetoterapie pentru osteoporoza (un program individualizat pentru aceasta boala) . Tratamentul pentru osteooporoza este de doua tipuri: 1.fumatul in exces .dupa o interventie chirurgicala (gastrectomii sau histerectomii). 2. Reguli generale pentru prevenirea osteoporozei: -in primul rand trebuie elaborat un program de gimnastica medicala (kinetoterapie) unde se stabilesc obiectivele si pasi pe care trebuie sa-i urmarim .

In timp masa si duritatea osoasa scad si ca rezultat. Destul de frecvent se folosesc 2 medicamente: alendronat si calcitonina (sub forma de spray nazal). la cei cu tratament imunosupresiv sau la atletii care abuzeaza de steroizi anabolizanti. ³oase poroase´. fracturile soldului si coloanei vertebrale necesita spitalizare si chiar interventii chirurgicale majore si pot duce la handicap permanent si chiar deces. in special calciu. Persoanele care fumeaza si care consuma prea mult alcool au sanse mai mari de a face osteoporoza. Apare atunci cand din tesutul osos se pierde o cantitate considerabila de proteine si minerale. Fracturile pot afecta aproape orice os din organism dar. majoritatea medicamentoase. Tratament Osteoporoza nu se poate vindeca dar. mobilitate redusa (care predispune la accidente) si bolnavii pierd centimetri in inaltime. sau exogeni. in urma unor forte care nu ar duce la fractura in mod normal. apar modificari posturale (cocoasa). O alta cauza frecventa este reprezentata de excesul de glucocorticoizi: endogeni. sunt mai frecvente si cu consecinte mai severe la nivelul soldului.Pentru pacienti care nu pot sa se deplaseze la cabinetele noastre avem o echipa de kinetoterapeuti care se deplaseaza la domiciliul pacientului. mai ales la femeile aflate in postmenopauza. coloanei vertebrale si articulatiei mainii. dureri intense de spate. Pentru o persoana cu osteoporoza chiar si unele miscari mai bruste pot duce la o fractura osoasa. Un risc major il reprezinta menopauza precoce si de aceea in aceasta situatie se recomanda substitutia hormonala. se poate controla. oasele devin mai fragile si se rup usor. Cauze Este mai frecventa la adultii varstinici. Pentru persoanele cu . Osteoporoza Cuvantul ³osteoporoza´ inseamna literalmente. Daca nu se intervine terapeutic. in cazul sindromului Cushing. Exista astazi un numar de terapii eficiente pentru osteoporoza primara. ca si cele care urmeaza diete restrictive. In mod special. Femeile au de asemenea o masa osoasa mai mica decat barbatii si o pierd mult mai rapid in menopauza. Osteoporoza este considerata o boala ³silentioasa´ deoarece este complet asimptomatica si adesea se descopera doar cand persoana sufera o fractura. In aceasta perioada femeile pierd protectia pe care o asigura hormonii estrogeni asupra densitatii minerale osoase.

produse lactate. Suplimentele nutritionale (calciu. sardine. legume. si saraca in grasimi. reprezinta abordari alternative in aceasta boala .osteoporoza secundara. In ultimul timp se pune accent si pe tratamentul alternativ pentru mentinerea si dezvoltarea unui schelet mai puternic. magneziu si vitamina D) si dieta sanatoasa bogata in fructe proaspete. tratamentul se concentreaza pe controlul bolii cauzale. somon si migdale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful