You are on page 1of 5

/

By: Faisal ali wadho

2018-2019 batch

Class 12

1- The dimensions of Specific heat capacity are ….


(a) (b) (c) (d)

2- The average measure of molecular kinetic energy of a system is called ….


(a) Temperature (b) Pressure (c) Volume (d) Heat

3- The sum of molecular kinetic energy and molecular potential energy of a system is known as ….
(a) Heat (b) Temperature (c) Internal energy (d) Work done

4- The work done on the system is taken as ….


(a) Positive (b) Negative (c) Neutral (d) N.O.T

5- The thermodynamical equation ∆ ∆ ∆ , where all the variables and constant having their usual
meanings, refers to …..
(a) Isochoric process (b) Isobaric process (c) Isothermal process (d) Adiabatic process

6- What is meaning of the equation ∆ ∆ on basis of first law of thermodynamics.


(a) The work is done on the system which increases internal energy of the system
(b) The process is Adiabatic because no heat is supplied in the system
(c) The Adiabatic compression takes place which increases internal energy of the system
(d) All of the above statements are correct

7- If absolute temperature of gas is tripled, The root mean square speed of the gas particles increases by a factor …
(a) 9 (b) √3 (c) 3 (d) Remains same

8- If absolute temperature of a gas is doubled and the pressure of the gas is halved, How will the volume change …
(a) Becomes double (b) Becomes triple (c) Becomes quadruple (d) Remains same

9- If pressure of a gas is doubled keeping same temperature, the root mean square speed …
(a) Becomes double (b) Becomes triple (c) Becomes quadruple (d) Remains same
0 0
10- If the temperature of an ideal gas is doubled from 50 C to 100 , Does the kinetic energy of molecules double ?
(a) Yes (b) No (c) May be (d) Can’t say anything

11- Gaps are left in railway tracks to compensate thermal expansion during …
(a) Rainy season (b) Winter (c) Hot season (d) Wind

12- When you touch a cold piece of ice with your fingers heat flows ….
(a) From your fingers to ice (b) From ice to fingers (c) Both (d) N.O.T
13- Law of heat exchange is used to determine ….
(a) Coefficient of linear thermal expansion (b) Coefficient of volumetric thermal expansion
(c) Ideal gas constant (d) Specific heat of substance

14- If glass expanded more than mercury, then the column of mercury in this glass thermometer would rise when
temperature ….
(a) Increase (b) Decrease (c) Remains same (d) N.O.T

15- Which one of the following expands on decreasing temperature ….


0
(a) Iron (b) Steel (c) Water at 4 C (d) Helium gas
0 0
16- When water at 4 C is heated, it expands and when it is cooled from 4 C it ….
(a) Expands (b) Contracts (c) Remains same in size (d) N.O.T

17- Temperature difference of 10 degrees Celsius is also equal to a temperature difference of 10 on the ….
(a) Fahrenheit scale (b) Kelvin scale (c) Both (d) N.O.T

18- The unit(s) of heat are/is ….


(a) Joule (b) Calorie (c) Both (d) N.O.T

19- The heat required to convert one kilogram of solid mass into its liquid mass is known as ….
(a) Specific heat capacity (b) Molar specific heat capacity (c) Latent heat of fusion (d) Condensation

20- In which of the following process, molar specific heat capacity is taken as zero ….
(a) Isobaric (b) Adiabatic (c) Isothermal (d) Isochoric

21- In which of the following process, molar specific heat capacity is taken as infinite …..
(a) Isobaric (b) Adiabatic (c) Isothermal (d) Isochoric

22- Specific heat capacity of a given sample of substance is depending on ……


(a) Mass of substance (b) Temperature change (c) Nature of material (d) N.O.T

23- The amount of heat required to raise the temperature of one kilogram of body through one Kelvin is called ….
(a) Latent heat of fusion (b) Specific heat capacity (c) Molar mass (d) Kinetic energy

24- If Absolute temperature of a gas is Quadrupled then its …….


(a) Root mean square speed becomes double (b) Kinetic energy also becomes Quadrupled
(c) Both statement are correct (d) N.O.T

25- Which one of the following is analogous to Law of conservation of energy …….
(a) Zeroth law of thermodynamics (b) First law of thermodynamics (c) Seconds law of thermodynamics (d) N.O.T

26- The amount of heat required to raise the temperature of one mole of gas through one Kelvin temperature at
constant pressure is called …..
(a) Molar specific heat capacity at constant volume (b) Molar specific heat capacity at constant pressure
(c) Molar specific heat capacity at constant temperature (d) N.O.T

27- Difference of molar specific heat capacity at constant pressure and molar specific heat capacity at constant
volume is equivalent to ….
(a) Boltzmann constant (b) Avogadro’s constant (c) Universal gas constant (d) N.O.T

28- For mono-atomic gas molar specific heat capacity at constant pressure is ………. and molar specific heat
capacity at constant volume is …….
(a) , (b) , (c) , R (d) ,
29- Which one of the following is the best showing of the kinetic energy of gas molecules ….
2
(a) k.e = 3/2 k T (b) k.e =3/2 P T (c) k.e = 3/2 m v (d) N.O.T

30- In an engine the hot body source is giving heat of 1100J and rejecting the heat 100J, the work done by engine is
(a) 1200J (b) 1000J (c) 500J (d) 11J

31- The value of Latent heat of fusion in S.I system is ….. J/kg
(a) 2.25 x10 (b) 3.36 x 10 (c) 4200 (d) 8.854

32- The Total amount of Energy in the universe is fixed, but ….


(a) Disorder increases (b) Lightning increases (c) Matter increases (d) Gravitation decreasing

33- Which of the following unit represents largest amount of energy …..
(a) Calorie (b) Joule (c) Erg (d) Electron volt

34- Internal energy of an ideal gas depends upon ….


(a) Specific volume (b) Pressure (c) Temperature (d) Density

35- Heat given to a system is 35joules and work done by the system is 15joules. The change in internal energy of
the system will be ….
(a) 50joules (b) 20 joules (c) 30 joules (d) 50 joules

36- Bimetallic thermostat is an example of ….


(a) Electric field (b) Thermal expansion (c) Heat engine (d) Isobaric

37- First law of thermodynamics is concerned with the conservation of ….


(a) Momentum (b) Energy (c) Mass (d) Temperature

38- If the amount heat given to a system be 35joules and the amount of work done on the system be 15 joules,
then the change in internal energy of the system is ….
(a) 50joules (b) 20 joules (c) 30 joules (d) 50 joules

39- A Carnot engine working between 300K and 600K has work output of 800 joules per cycle. What is amount of
heat energy supplied to the heat engine from source per cycle …
(a) 1800 joules per cycle (b) 1000 joules per cycle (c) 2000joules per cycle (d) 1600 joules per cycle

40- If the door of refrigerator is kept open, then which one of the following is true ….
(a) Room is cooled (b) Room is heated (c) Room is neither heated nor cooled (d) N.O.T

41- In a cyclic process, internal energy of the gas …..


(a) Increases (b) Decreases (c) Remains same (d) N.O.T

42- In a cyclic process, work done by the system is ….


(a) Zero (b) Equal to heat given to the system
(c) More than heat given to the system (d) Independent of heat given to the system
0 0
43- An ideal gas heat engine operates in a Carnot’s cycle between 227 C and 127 C. It absorbs 6 x 10 joules at
high temperature. The amount of heat converted into work is ….
(a) 4.8 x 10 joules (b) 3.5 x 10 joules (c) 1.6 x 10 joules (d) 1.2 x 10 joules
0
44- An ideal heat engine exhausting heat at 77 C is to have a 30% efficiency. It must take heat at ….
0 0 0 0
(a) 127 C (b) 227 C (c) 327 C (d) 673 C

45- Efficiency of Carnot engine is 100% . If …..


(a) 273 (b) = 0 (c) = 273 (d) =0
46- A Carnot engine absorbs an amount of heat Q from a reservoir at an absolute temperature T and rejects heat
to a sink at a temperature of T/3. The amount of heat rejected is ….
(a) Q/4 (b) Q/3 (c) Q/2 (d) 2Q/3
0
47- The temperature of sink of Carnot engine is 27 C. Efficiency of engine is 25%. Then temperature of source is …
0 0 0 0
(a) 227 C (b) 327 C (c) 127 C (d) 27 C

48- The temperature of reservoir of Carnot’s engine operating with an efficiency of 70% is 1000K. The temperature
of its sink is ….
(a) 300K (b) 400K (c) 500K (d) 700K

49- A Carnot’s engine has the same efficiency between 800K to 500K and xK to 600K. The value of x is …
(a) 1000K (b) 960K (c) 846K (d) 754K

50- The first operation involved in a Carnot cycle is ……


(a) Isothermal expansion (b) Adiabatic expansion (c) Isothermal compression (d) Adiabatic compression

51- For which combination of working temperatures , the efficiency of Carnot’s engine is highest ….
(a) 80K and 60K (b) 100K and 60K (c) 60K and 40K (d) 40K and 20K

52- Kinetic energy of molecules is highest in ….


(a) Gases (b) Solids (c) Liquids (d) Solutions

53- Which of the following has maximum root mean square velocity at the same temperature …..
(a) SO2 (b) CO2 (c) O2 (d) H2
0 0
54- The efficiency of the Carnot’s engine working between temperatures 177 C and 77 C will be …..
(a) 22.22% (b) 23.23% (c) 25.25% (d) 30.30%

55- The ratio between the root mean square Velocity of H2 at 50K and that of O2 at 800K is ….
(a) 4 (b) 2 (c) 1 (d) 1/4

56- The root mean square velocity of a certain gas is v at 300K. The temperature, at which root mean square
velocity becomes double, is ….
(a) 1200K (b) 900K (c) 600K (d) 150K

57- The expansion in material due to heating is called ….


(a) Cold expansion (b) Thermal expansion (c) Photo-expansion (d) N.O.T

58- If constant temperature conditions are applied to a gas container, then the volume of the mass of that gas
tends to increase by ….
(a) Decreasing the applied pressure (b) Increasing the applied pressure
(c) Increasing the applied pressure with double force (d) Increasing the weight

59- Which of the following statement is false ……


(a) The product of volume and pressure of fixed amount of a gas is independent of temperature
(b) Molecules of different gases have the same kinetic energy at given temperature
(c) The gas equation is not valid at high pressure and low temperature
(d) The gas constant per molecule is known as Boltzmann constant

60- At constant pressure, the volume of fixed mass of an ideal gas is directly proportional to ….
(a) Absolute temperature (b) Degree centigrade (c) Degree Fahrenheit (d) N.O.T
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A C B B D B C D B
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C A D B C A B C C B
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C C B C B B C B A B
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
B A A C B B B D D B
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
C B D B B B C A B A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
D A D A C A B B A A