You are on page 1of 16

FIITJEE INTERNAL TEST

SECOND YEAR & ONE YEAR EXTENDED


JEE MAINS
FULL TEST V (HOME TEST)
31 MARCH 2016
Chemistry: Physics: Maths:
Complete syllabus Complete syllabus Complete syllabus

Time: 3 hours Maximum Marks: 360


INSTRUCTIONS:

Instructions to the Candidates


1. This Test Booklet consists of 90 questions.

Use Blue/Black ball Point Pen only for writing particulars. Use Pencil for all responses in OMR
sheet.

2. For each correct answer 4 Marks will awarded and for each wrong answer 1 Mark will be
deducted.

3. Attempt all questions.

4. In case you have not darkened any bubble you will be awarded 0 mark for that question.

5. Use of calculator/logarithmic table is not permitted.

Don’t write / mark your answers in this question booklet.


If you mark the answers in question booklet, you will not be allowed to continue the exam.

NAME:

ENROLLMENT NO.:

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
CHEMISTRY

1. The electron gain enthalpies of B, C, N and O with negative sign are in the order
(A) B<C<N<O (B) B<C<O>N (C) B<C>O>N (D) B>C<O<N

2. NH2

Ac2O Br2 H2O


A B C
CH3COOH H
CH3

Product (C) would be

NH2 COCH3 NH2 NHCOCH3

COCH 3 Br Br Br

CH3 CH3 CH3 CH3

(A) (B) (C) (D)

3. An electron has a velocity of 50 m s–1 accurate up to 99.99%. The uncertainty in locating its position is
(A) 5.684  10–4 m (B) 1.369  10–6m (C) 1.153  10–2 m (D) 4.523  10–5m

4. In which of the following pairs of molecules/ions both the species are paramagnetic?
(A) C2, N 3 (B) O22 , F2 (C) NO, CN
2
(D) N 2 , NO

5. A compound with empirical formula CH2O has a vapour density of 30. Its molecular formula is
(A) C2H2O2 (B) C2H4O2 (C) C3H6O3 (D) C6H12O6

6. If we add dilute aqueous solution of KI drop wise to AgNO3 aqueous solution, the Agl colloid formed will
have
(A) negative charge (B) positive charge
(C) neutral (D) nothing can be predicted

7. Which of the following compounds is not correctly named?


NHCH3
H2C CH CH3
N(CH3)2
O NH 2 CH 2CH 2CH 2 NH 2 CH3NH
1, 2-Epoxypropane Propane-1,3 diamine N-Phenyldimethylamine
3, 4'-bis(N-Methylamino)biphenyl

(A) (B) (C) (D)

8. For H3PO3 and H3PO4, the correct choice is


(A) H3PO3 is dibasic and reducing (B) H3PO4 is dibasic and non-reducing
(C) H3PO4 is tribasic and reducing (D) H3PO3 is tribasic and non-reducing

9. X, Y and Z are three elements forming a part of compound in oxidation states of +2, +5, and –2
respectively. What could be the compound?
(A) X2(YZ)2 (B) X2(YZ)5 (C) X3(YZ4)2 (D) X(YZ)2

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
10. Which one of the following reacts fastest with Na metal?
Cl
CH2OH
C6H5 – CH2OH F3C – CH2OH
CH2OH
O
(A) (B) (C) (D)

11. The vapour pressures of ethanol and methanol are 42.0 mm Hg and 88.5 mm Hg respectively. An ideal
solution is formed at the same temperature by mixing 46.0 g of ethanol with 16.0 g of methanol. The mole
fraction of methanol in the vapour phase is
(A) 0.334 (B) 0.662 (C) 0.513 (D) 0.483

12. The mass of molecule A is twice the mass of molecule B. The rms speed of A is twice the rms speed of B.
If two samples of A and B contain same number of molecules, the ratio of pressures of two samples A and
B in separate containers of equal volume is
(A) 8 (B) 4 (C) 16 (D) 2

13. The acid containing S–O–O–S bond is


(A) H2SO5 (B) H2S2O7 (C) H2S2O6 (D) H2S2O8

14. An organic compound ‘X’ having molecular formula C2H3N on reduction gave another compound ‘Y’. Upon
treatment with nitrous acid, ‘Y’ gave ethyl alcohol. On warming with chloroform and alcoholic KOH, ‘Y’
formed an offensive smelling compound ‘z’. The compound ‘Z’ is

(A) CH3CH2NH2 (B) CH3CH2N  C (C) CH3C  N (D) CH3CH2OH

15. E values for Ti2+/Ti, V2+/V, Mn3+/Mn2+, V3+/V2+ and Co3+/Co2+ are –1.63 V, –1.18 V, +1.57 V, –0.26 V and
+1.97 V respectively.
Identify the incorrect statement.
(A) Ti2+ and V2+ are strongest reducing agents and liberate hydrogen gas from dilute acids
(B) Mn3+ and Co3+ are strongest oxidising agents in aqueous solution
(C) Mn2+ is very stable due to the stable d5 configuration
(D) V2+ is less stable than V3+

16. When vapours of an alcohol are passed over hot reduced copper, it gives an alkene. The alcohol is
(A) primary (B) secondary (C) tertiary (D) none of these

17. Identify the wrong statement among the following.


(A) Acid rain is mostly because of oxides of nitrogen and sulphur
(B) Chlorofluorocarbons are responsible for ozone layer depletion.
(C) Greenhouse effect is responsible for global warming.
(D) Ozone layer does not permit infrared radiations from the sun to reach the earth.

N
18. 3.92 g/L of a sample of ferrous ammonium sulphate reacts completely with 50 mL of KMnO4 solution.
10
The percentage purity of the sample is
(A) 50.0 (B) 78.4 (C) 80.0 (D) 39.2

19. The geometry of [Ni(CO)4] and [Ni(PPh3)2Cl2] are


(A) both square planar
(B) tetrahedral and square planar respectively
(C) both tetrahedral
(D) square planar and tetrahedral respectively.

20. If the solubility of lithium sodium hexafluore aluminate, Li3Na3(AlF6)2 is ‘S’ mol/L, its solubility product is
2 2 3 8
(A) S (B) 12 S (C) 18 S (D) 2916 S

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
21. Consider a reaction: aP + bQ  Products. When concentration of P is doubled keeping the
concentration of Q fixed the rate increases 2 times.
When concentration of Q is doubled, keeping the concentration of P fixed, the rate increases 4 times. The
overall order of the reaction is
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 2.5

22. The ionization energy of lithium is 520 kJ mol–1. The amount of energy required to convert 210 mg of
lithium atoms in gaseous state into Li+ ions is
(A) –520 kJ (B) 15.60 kJ (C) 2.47 kJ (D) –173.3 kJ

23. Which of the following is most stable?


   
(A) Ph3 C (B) Ph2 C H (C) Ph3 C H2 (D) (CH3)3 C

24. Consider the following structures:


 
(I) CH2 = C H (II) CH3 – C H2
 
(III) CH2 = CH – C H2 (IV) C6H5 – C H – C6H5
(A) IV, III, II, I (B) I, II, III, IV (C) IV, II, III, I (D) I, III, II, IV

25. In PO43 , the formal charge on each oxygen atom and the P – O bond order respectively are
(A) –0.75, 1 (B) –2, 1.0 (C) –0.75, 1.25 (D) –3, 1.25

26. Which of the following alkyl halides is hydrolysed by SN2 mechanism?


(A) C6H5CH2Br (B) CH3Br
(C) CH2 = CHCH2Br (D) (CH3)3CBr

27. The atomic numbers of vanadium (V), chromium (Cr), manganese (Mn) and iron (Fe) are 23, 24, 25 and 26
respectively. Which one of the these may be expected to have the highest second ionisation enthalpy?
(A) V (B) Cr (C) Mn (D) Fe

28. A molecule contains atoms P and Q so that P occurs at the corners of the cube while Q at the face centre.
The formula of the molecule can be
(A) PQ3 (B) P3Q (C) PQ2 (D) P2Q

29. If an endothermic reaction is non-spontaneous at freezing point of water and becomes feasible at its
boiling point, then
(A) H is –ve, S is +ve (B) H and S both are +ve
(C) H and S both are –ve (D) H is +ve, S is –ve.

30. The correct order of decreasing acid strengths + +


H3N N H3
of different groups in the given amino acid is Z Y

COOH
X

(A) X>Z>Y (B) Z>X>Y (C) X>Y>Z (D) Y>X>Z

PHYSICS
31. Three charges Q0, q and q are placed at the vertices of an isosceles right angled –q
triangle as in the figure. The net electrostatic potential energy is zero if Q0 is equal
to 
q 2q
(A) (B) (C) 2q (D) +q
4 32
Q0  –q

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
32. Compute the equivalent resistance of the net work shown in 6
figure and find the current I drawn from the battery. 4
(A) 2A (B) 3A
(C) 4A (D) 6A 3
I

18V

1
33. In a certain place, the horizontal component of magnetic field is times the vertical component. The
3
angle of dip at this place is
   
(A) (B) (C) (D)
2 3 4 5

34. An alternating voltage e = 200 sin 100 t is applied to a series combination of R = 30  and an inductor of
400 mH. The power factor of the circuit is
(A) 0.01 (B) 0.2 (C) 0.05 (D) 0.6
3
35. The flux linked with a circuit is given by  = t + 3t – 7. The graph between time (x–axis) and induced emf
(y–axis) will be a
(A) straight line through the origin (B) straight line with positive intercept
(C) straight line with negative intercept (D) parabola not through the origin

36. A ray of light is incident normally on one face of an equilateral prism of refractive index 1.5. The angle of
deviation is
(A) 30o (B) 45o (C) 60o (D) 75o

37. In Young’s experiment, the third bright band for light of wavelength 6000 Å coincides with the fourth bright
band for another source of light in the same arrangement. Then the wavelength of second source is
(A) 3600 Å (B) 4000 Å (C) 5000 Å (D) 4500 Å

38. The radius of curvature of the convex face of a plano–convex lens is 15 cm and the refractive index of the
material is 1.4. Then the power of the lens in dioptre is
(A) 1.6 (B) 1.66 (C) 2 (D) 2.66

39. For a nucleus to be stable the correct relation between neutron number N and proton number Z is
(A) N > Z (B) N = Z (C) N < Z (D) N  Z

40. Which one of the following statements is true, if half–life of a radioactive substance is 1 month?
7
(A) th part of the substance will disintegrate in 3 months
8
1
(B) th part of the substance will remain undecayed at the end of 4 months
8
(C) the substance will disintegrate completely in 4 months
1
(D) th part of the substance will remain undecayed at the end of 3 months
16

41. The current I through 15  resistor in circuit given below is 15  D1


(A) 2 A (B) 4 A
D2 20 
(C) 6 A (D) 1 A

15 V
10
42. The resonance frequency of the tank circuit of an oscillator when L  2 mH and C = 0.04 F are

connected in parallel is
(A) 250 kHz (B) 25 kHz (C) 2.5 kHz (D) 25 MHz

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
43. A uniform electric field of magnitude E = 100 kV/m is directed upward Perpendicular to E and directed into
the page there exists uniform magnetic field of magnitude B = 0.5T. A beam of particles of charge + q
enters this region. The chosen speed of the particles for which the particles will not be deflected by the
crossed electric and magnetic field.
(A) 2 x 105 m/s (B) 4 x 105 m/s (C) 5 x 105m/s (D) 8 x 105 m/s

44. If C is the capacitance and V is the potential, the dimensional formula for CV2 is
(A) ML2T–1 (B) ML2T–3 (C) ML2T –2 (D) ML–2T–2

45. An object is dropped from rest. Its v–t graph is

v v v v

t t t t
(A) (B) (C) (D)

46. At what angle  to the horizontal, should a ball be projected so that the horizontal range is equal to the
maximum height?
(A)  = cot1(1/4) (B)  = cos1(4) (C)  = sin1(13) (D)  = cos1(9)
 
47. Find the angle between the vectors P  6iˆ  3 ˆj  2kˆ and Q  2iˆ  ˆj  2kˆ .
 5   5   5 
(A) cos 1   (B) sin 1   (C) tan 1   (D) None of these
 21   21   21 

48. A particle of mass 2 kg is initially at rest. A force acts on it F(N)


whose magnitude changes with time. The force time graph is 10
shown below. The velocity of the particle after 10 s is
5
(A) 20 ms–1 (B) 30 ms–1
–1
(C) 40 ms (D) 25 ms–1 0 2 4 6 10 t(s)

49. A particle is moving under the influence of a force given by F = kx where k is a constant and x is the
distance moved. The energy (in joules) gained by the particle in moving from x = 0 to x = 3 is
(A) 2.5 k (B) 3.5 k (C) 4.5 k (D) 9 k

50. A thin circular ring of mass M and radius R rotates about an axis through its centre and perpendicular to its
plane, with a constant angular velocity . Four small spheres each of mass m (negligible radius) are kept
gently to the opposite ends of two mutually perpendicular diameters of the ring. The new angular velocity
of the ring will be
 M  4m  M  M   M 
(A)   (B)  (C)   (D)  
 M  4m  M  4m   M  4m 

51. The angular velocity of a wheel increases from 100 rps to 300 rps in 10 seconds. The number of
revolutions made during that time is
(A) 500 (B) 1000 (C) 1500 (D) 2000

52. Three identical bodies of mass M are located at the vertices of an equilateral triangle of side L. They
revolve under the effect of mutual gravitational force in a circular orbit, circumscribing the triangle while
preserving the equilateral triangle. Their orbital velocity is
GM 3GM 3GM 2GM
(A) (B) (C) (D)
L 2L L 3L

53. A uniform rod of length 2  is placed with one end in contact with the horizontal table and is then inclined
at an angle  to the horizontal and allowed to fall. When it becomes horizontal, its angular velocity will be
 3 g sin    2 
(A)  =   (B)  =  
 2   3 g sin  
 g sin     
(C)  =   (D)  =  
   g sin  

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
54. The excess pressure inside one soap bubble is three times that inside a second soap bubble, then the
ratio of their surface areas is
(A) 1 : 9 (B) 1 : 3 (C) 3 : 1 (D) 9 : 1

55. The area of cross–section of one limb of an U–tube is twice that of the other. Both the limbs contain
mercury at the same level. Water is poured in the wider tube so that mercury level in it goes down by 1 cm.
The height of water column is (density of water = 103 kg m–3, density of mercury = 13.6 x 10–3 kg m–3)
(A) 13.6 cm (B) 40.8 cm (C) 27.2 cm (D) 54.5 cm

56. The plots of intensity of radiation versus wavelength of three I T3


black bodies at temperatures T1, T2 and T3 are shown. Then, T1
(A) T3 > T2 > T1 (B) T1 > T2 > T3 T2
(C) T3 > T1 > T2 (D) T1 > T3 > T2

57. Three rods made of same material and having same cross sections 90oC
have been joined as shown in the figure. Each rod is of same length. 0o C
The temperature at the junction of the three rods is
(A) 45o (B) 60o (C) 90o (D) 180o 90oC

58. The P–V diagram of a gas undergoing a cycle process P


2 5 A B
(ABCDA) is shown in the graph where P is in units of N/m 2x10
3
and V in cm . Identify the incorrect statement
(A) 0.4 J of work is done by the gas from A to B
(B) 0.2 J of work is done on the gas from C to D
(C) no work is done by the gas from B to C 1x105 D C

(D) work is done by the gas in going from D to A V


2.0 4.0

59. A non – uniform electric field given by E  3xiˆ  4ˆj (N/C) pierces the Gaussian cube shown in figure. What
is the electric flux through the right face
(A) 12 Nm2/C (B) 36 Nm2/C (C) 6 Nm2/C (D) zero

60. The network shown in figure is a part of a circuit. What is the


potential difference VB – VA when current I is 5A and is decreasing I 1 15V 5mH
at a rate of 103 A/s. A B
(A) 10 V (B) 5 V (C) 15 V (D) 20 V

MATHEMATICS

x 1 y  3 z  4
61. The image of the line  in the plane 2x-y+z+3=0 is the line
3 1 5
x 3 y 5 z 2 x 3 y 5 z 2
(A)   (B)  
3 1 5 3 1 5
x 3 y 5 z 2 x 3 y 5 z 2
(C)   (D)  
3 1 5 3 1 5

18
62. 
If the coefficients of x 3 and x 4 in the expansion 1  ax  bx 2  1  2x  are both zero then (a,b) is equal
to
 251   251   272   272 
(A)  16, (B)  14, (C)  14, (D)  16,
 3   3   3   3 

     
a  b b  c c  a 
63. If  2
 =  , then  is equal to
abc 
(A)2 (B)3 (C)1 (D)0

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
64. The variance of first 50 even natural numbers is
833 437
(A) (B) 833 (C)437 (D)
4 4

65. The statement ~ (~p  q) is


(A) a tautology (B) a fallacy
(C) equivalent to p  q (D) equivalent to p  ~ q

66. If a is an 3 x 3 non singular matrix such that AA T  A T A and B  A 1.A T , then B.B T equals
T
(A)  +B (B)  (C) B 1  
(D) B1

4
67. If z   2 then the greatest value of |z| is
z
(A) 2 1 (B) 2 2 (C) 3 1 (D) 5 1

1
68. If g is the inverse of a function f and f '(x)  , then g (x) is equal to
1  x5
1 5
(A) 1  x 5 (B) 5x 4 (C) 5
(D) 1  g(x)
1  g(x)

1 1
69. Let ,  be the roots of equation px 2  qx  r  0 , p  0 . If p,q,r are in A.P and  =4, then    =
 
61 2 17 34 2 13
(A) (B) (C) (D)
9 9 9 9

70. If the point of intersection of the lines 4ax+2ay+c=0 and 5bx+2by+d=0 lies in the fourth quadrant and is
equidistant from the two axes, then
(A) 2bc-3ad=0 (B)2bc+3ad=0 (C)3bc-2ad=0 (D)3bc+2ad=0

71. Let PS be median of triangle with vertices p(2,2) Q(6,-1) and R(7,3) . the equation of line passing through
(1,-1) and parallel to to PS is
(A) 4x-7y-11=0 (B) 4x+7y+3=0 (C)2x+9y+7=0 (D)2x-9y-11=0

72. lim

sin  cos2 x =
x 0 2
x

(A) (B)1 (C)  (D) 
2

73. The locus of the foot of the perpendicular drawn from the centre of the ellipse x 2  3y 2  6 on any tangent
to it is
2 2

(A) x 2  y 2   6x 2  2y2 
(B) x 2  y 2   6x 2  2y 2
2 2
(C)  x 2
y  2
 6x2  2y 2 (D)  x 2
y 
2
 6x2  2y

74. Three positive numbers from an increasing G.P. If the middle term in G.P. is doubled, the new numbers
are in A.P. The common ratio of G.P. is
(A) 2 3 (B) 3  2 (C) 2  3 (D) 2  3

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
75. If 109  2.11.108  3.112.107  .....  10.119  k.109 , then k is equal to
121 441
(A) (B) (C)100 (D)110
10 100

76. The slope of the line touching both y 2  4x and x 2  32y is


1 3 1 2
(A) (B) (C) (D)
2 2 8 3

77. The function f x  is defined in 1,1 then the domain of f sin x  


  
a)  0, 2  b) 1,1 c)  ,  d) 
 2 2 

tan   sec   1
78. = ……………..
tan   sec   1
cos  1  cos  1  sin 
(A) (B) (C) (D) none of these.
1  sin  sin  cos 

79. The general solution of sin100 x – cos100 x = 1


   
(A) 2n + , n  Z (B) n + , n  Z (C) n + ,nZ (D) 2n – ,nZ
3 4 2 3

A bc
80. If cot  , then the ABC is
2 2
(A) isosceles (B) equilateral (C) right angled (D) none of these

81. If two circles (x – 1)2 + (y – 3)2 = r2 and x2 + y2 – 8x + 2y + 8 = 0 intersect in two distinct points then
(A) 2 < r < 8 (B) r < 2 (C) r = 2 (D) r > 2

x2 y2
82. For hyperbola   1 which of the following remains constant with change in '':
cos2  sin2 
(A) abscissa of vertices (B) abscissa of foci (C) eccentricity (D) directrix

83. The maximum number of points of intersection of 8 circles is _________.


(A) 8 (B) 16 (C) 28 (D) 56

x2 y2 x y
84. The area enclosed in the region 2
 2
 1 and   1 is
a b a b
ab 1 ab
(A)  ab (B) (C) ab (D) none of these
4 2 4

85. If A and B are any two sets, then A  ( A  B) is equal to


(A) A (B) B (C) Ac (D) Bc

86. The equation of motion of a particle moving along a straight line is s  2 t 3  9 t 2  12t , where the units of s
and t are cm and sec. The acceleration of the particle will be zero after
3 2 1
(A) sec (B) sec (C) sec (D) Never
2 3 2

cos 4 x  1
87. If  cos x  tan x dx  k cos 4 x  c then

(A) k  1 / 2 (B) k  1 / 8 (C) k  1 / 4 (D) None of these

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
dy
88. The solution of  y  e  x , y(0)  0 , is
dx
(A) y  e  x ( x  1) (B) y  xe x (C) y  xe x  1 (D) y  xe  x

1  x 2 , when 0  x  1
89. If f (x )   , then
1  x , when x  1
(A) lim f ( x)  0 (B) lim f (x )  2
x 1 x 1

(C) f (x ) is discontinuous at x  1 (D) None of these

  3 
90. sin   sin 1   
 2  
 2 
3 3 1 1
(A) (B)  (C) (D) 
2 2 2 2

Wish You all the Best 

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
FIITJEE INTERNAL TEST
SECOND YEAR & ONE YEAR EXTENDED
JEE MAINS (FULL TEST V)
31 MARCH 2016

CHEMISTRY
1. B 2. C 3. C 4. C
5. B 6. B 7. D 8. A
9. C 10. C 11. C 12. A
13. D 14. B 15. D 16. C
17. D 18. A 19. C 20. D
21. C 22. B 23. A 24. A
25. C 26. B 27. B 28. A
29. B 30. A

PHYSICS
31. B 32. B 33. B 34. D
35. D 36. C 37. D 38. D
39. D 40. A 41. D 42. B
43. A 44. C 45. A 46. A
47. A 48. D 49. C 50. D
51. D 52. A 53. A 54. A
55. B 56. D 57. B 58. D
59. B 60. C

MATHS
61. A 62. D 63. C 64. B
65. C 66. B 67. D 68. D
69. D 70. C 71. C 72. D
73. C 74. D 75. C 76. A
77. D 78. C 79. C 80. C
81. A 82. B 83. D 84. A
85. A 86. A 87. B 88. D
89. C 90. C

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
31. B

32. B
32. The 6 and 3 resistances are in parallel.
Their equivalent resistance is
1 1 1
   RP = 2.
RP 6 3
Now, Rp and 4 resistances are in series and their equivalent resistance is
Rs = RP+4 = 2+4 = 6 .
net emf 18
Current drawn from battery is I    3A
Rs 6

33. B

34. D

35. D

36. C

37. D

38. D

39. D
N N
39. For stability in case of lighter nuclei  1 and for heavier nuclei  1 .
Z Z

40. A

41. D

42. B

43. A
43. The charged particle in the electric field experiences a force qE in the direction of the electric field. This
force is directed upward. The purpose of the crossed electric and magnetic field is to cancel each other’s
effect, on the charged particle. Force ‘qVB’ is downward.
E 100  100 V / m
 qE  qVB, V    V  2  10 5 m / s.
B 0.5
44. C

45. A

46. (A) R = Hmax


u2 sin2  42 sin2
 
2g g
sin 
  2cos 
2
1
 cot  
4
 1
   cot 1  
4

47. A
FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123
 
47.    
P  Q  6iˆ  3ˆj  2kˆ  2iˆ  ˆj  2kˆ = 12 – 3 – 4 = 5.

P  62  32  22  7

Q  22  12  22  3
 
If  is the angle between P and Q then
 
PQ 5 5  5 
cos          cos1  
P Q 7x3 21  21 

48. D

49. C

50. D

51. D

52. A

53. A
53. loss in GPE = gain in rotational K.E.
2 2
1  2  2 3gsin 
mg sin   m  
2 3 2 

mg
54. A

55. B

56. D

57. B

58. D

59. B

59. Electric field at right face E  3  3iˆ  4 ˆj
  2
 = E.A = (9 i + 4j) . (4 i) = 36 Nm /C

60. C
dI
60. Clearly, VA  IR  E  L  VB
dt
(Conventional current inside a cell is taken from ve to +ve terminal)
since I is given to be decreasing
 dI/dt is negative
so 
VB  VA  5  1  15  5  10 3 103 
= 5  15  5  15V .

FIITJEE KUKATPALLY CENTRE: # 22-97, Plot No.1, Opp. Patel Kunta Huda Park, Vijaynagar Colony, Hyderabad - 500 072. Ph.: 040-64601123