i)

SENARAI SEMAK BERKAITAN AMALAN MAKANAN DAN PEMAKANAN DI PRASEKOLAH Pengalaman Berasaskan Sekolah Senarai Semak Penyediaan Portfolio PISMP PRASEKOLAH Semester 2

NAMA KELAS PERKARA

: : :

NOOR MASITAH BINTI HARUN PISMP 2H MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN KANAK-KANAK PRASEKOLAH

NAMA SEKOLAH:

PRASEKOLAH SK GEMAS

Bil 1

Perkara Jadual Pemakanan y Menu Harian

Ada

Tiada

Catatan

Ditampal di dinding dapur dengan jelas dan besar. Menu disediakan lengkap untuk seminggu Mendapat Gred B oleh JP Negeri Sembilan

2.

Tempat makan y y y Lantai Pinggan Mangkuk Kerusi dan meja 
 

Sentiasa disemak dan disahkan oleh Guru Besar 5.Kuali .Senduk .3. Rajah / poster y y Makanan seimbang Piramid makanan × × . Amalan pemakanan berkhasiat y Sayur-sayuran dalam setiap hidangan y Buah-buahan sebagai pencuci mulut y Makanan sebagai sumber tenaga y Pengambilan bijirin ×  5. Sistem penyimpanan / rekod makanan Disimpan di dalam sebuah buku laporan PPM. Dapur y y Peti ais Rak menyimpan makanan kering y y Ruangan memasak Peralatan memasak .Lain-lain peralatan y y y Rak pinggan mangkuk Tong sampah Label bahan / alatan      4.Periuk .

y Membersihkan kawasan dapur Cuci pinggan mangkuk Mengelap pinggan mangkuk Mengelap meja Menyapu sampah Mop lantai     PPM kemas dan sentiasa mengamalkan konsep bersih di dapur. Doa dibaca bersamasama apabila semua murid sudah bersedia.y y 6. Cara membasuh tangan yang betul diamalkan dan guru atau PPM menyelia. Baca doa selepas makan Basuh tangan sebelum makan Basuh tangan selepas makan Susunan cawan dan pinggan Menggosok gigi Mengucapkan terima kasih    × × Murid beratur untuk membasuh tangan. Kebersihan PPM y y y Memakai apron Memakai penutup kepala Membasuh tangan sebelum memasak y Bahan makanan mentah dibersihkan sebelum dimasak. mengambil makanan dan duduk dengan teratur. Mural Gambar makanan × Rutin harian y y y y y y y y Beratur Baca doa sebelum makan. Dapur sentiasa dibersihkan apabila sudah digunakan. Murid akan meletakkan cawan dan pinggan yang digunakan dalam bekas yang telah disediakan 7. PPM yang berdedikasi dan mudah bekerjasama .

  Murid tidak dibenarkan masuk ke dapur jika dapur sedang digunakan Barang disusun rapi dan peraltan berbahay disimpan di tempat khas.1 Perkara-perkara lain yang berkaitan: Menu makanan dan minuman yang disediakan oleh guru dan pembantu prasekolah adalah berdasarkan . 11 11. 9. Keselamatan y Alatan tajam dan bahaya disimpan y y Lantai tidak licin Penggunaan cawan dan pinggan plastik. Menu harian y (Isnin) = Nasi Lemak + Air Susu + Tembikai y (Selasa) = Mee bandung + Air Sirap + Buah Oren y (Rabu) = Bihun Goreng + Air Oren + Buah epal y (Khamis) = Soto + Air suam + Buah Tembikai y (Jumaat) = Nasi Goreng + Air teh O + Buah Pisang.00 pagi. 10 Menu y y Sarapan pagi Kudapan × Kudapan diambil tepat jam 10.8.

11.7 Makanan segera/siap bermasak dihidangkan kepada kanak-kanak 11.8 Kekerapan menggunakan perasa tambahan dalam makanan × .3 Kebersihan di tempat penyediaan makanan  Amalan ini tidak × × dipraktikkan Sentiasa dibersihkan sebaik sahaja digunakan 11.6 Makanan dari sumber dalam tin digunakan dalam penyediaan makanan 11.piramid makanan 11. Kutip sisa makanan jika tertumpah.4 11.2 Makan dengan sopan. beradab dan bertatasusila Tidak dibenarkan bercakap ketika makan.5 Kelengkapan memasak yang cukup Pengambilan vitamin tambahan sebagai sampingan 11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful