Digitaal Creatieve Projecten

ICT Atelier

ep B

Ve e kt er

sie r

Digitaal Creatieve Projecten

Door ICT Atelier Met onderwijstips door Kurt Klynen

ICT Atelier

“Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep.” Scott Adams - Cartoonist

ICT Atelier

Over de auteur Drijvende kracht achter ICT Atelier is Kurt Klynen. Hij startte zijn carrière als leraar lager onderwijs. Daarnaast verdiende hij zijn sporen als ICT verantwoordelijke op GO! Nascholing. Recentelijk maakte hij zijn overstap naar de lerarenopleiding aan de Katholieke Hogeschool van Mechelen, waar hij o.a. studenten lager onderwijs begeleidt en meewerkt aan diverse ICT onderzoeksprojecten . Immer geboeid door nieuwe media en ICT, richtte Kurt in 2009 ICT Atelier vzw op, met als doel leerkrachten en leerlingen te enthousiasmeren voor het creatief gebruik van ICT en nieuwe media in het onderwijs. Hiervoor gaat hij naar de scholen toe, met mobiele ICT ateliers. Een succesvol concept, zo blijkt na amper één schooljaar werking. Om aan de grote vraag tegemoet te komen, opent ICT Atelier op 1 september 2010 een “Creatief Leer Centrum” op het bedrijventerrein van Tienen. Naar voorbeeld van de Engelse City Learning Centers zal het CLC een vaste stek zijn waar leerkrachten terecht kunnen voor praktische workshops en sessies omtrent de integratie van ICT en nieuwe media in hun lessen.

ICT Atelier

Dankwoord

Dank U
Dank aan ... mijn familie. Om mij te steunen in alle projecten. Dank aan ... de vrienden. Voor jullie kijk op de dingen. Dank aan ... de leerlingen. Voor jullie enthousiasme tijdens de activiteiten. Dank aan ... de leerkrachten. Om jullie meningen te geven en ervaringen te delen. Dank aan ... de partners. Jullie geven mij kansen om mijn steentje bij te dragen aan een digitaal creatief onderwijs. Dank aan ... mijn vrouw. Zonder haar was ik nooit zo ver geraakt. Creëer - Leer - Inspireer - Kurt Klynen -

ICT Atelier

Inhoudstafel

Introductie !
Wat zijn stripverhalen?! Waarom gebruiken in je klas?! Werken aan ICT-eindtermen! Welke materialen heb je nodig?! Hardware! Software! Websites!

8
8 8 9 11 11 12 15

Aan de slag!!
Het werkgedeelte! De werkruimte! Snelle handleiding! Een sjabloon kiezen! Afbeeldingen toevoegen! Ballonnen toevoegen! Titels toevoegen!

19
19 19 20 20 20 22 23

ICT Atelier

6

Introductie

ICT Atelier

Introductie
Introductie
Wat zijn stripverhalen? Het stripverhaal (ook beeldverhaal of strip(album) genoemd) is een van de oudste vormen van literatuur. Het bestaat uit een serie van afbeeldingen die een verhaal vormen. Het stripverhaal vindt zijn oorsprong in het pictogra sch schrift (beeldschrift). Een vroege vorm van het stripverhaal is het Tapijt van Bayeux. Op dit doek werden twee jaar na de slag bij Hastings de gebeurtenissen van deze slag uitgebeeld. Ook de prehistorische afbeeldingen die in de grotten van Lascaux gevonden zijn kunnen als een vroege vorm van het stripverhaal worden beschouwd. Het moderne stripverhaal ontstond in het midden van de 19e eeuw ter verfraaiing van de kranten die toen een sterke opkomst doormaakten. In het begin van de 20e eeuw verschenen in de Amerikaanse kranten de zogenaamde zondagsbijlagen waarin een aantal verschillende typen strips en verhalen werden gecombineerd.

Waarom gebruiken in je klas? Dé reden om deze werkvorm in je klas te gebruiken is: motivatie van je leerlingen. Je geeft je leerlingen een kans om zich met digitale media uit te drukken. Werken met beeldverhalen is ook geen lesje van 50 minuten achter de computer zitten. Het reikt de handen uit naar alle vakken. Stripverhalen kunnen verhalen vertellen binnen talen, stellingen uitleggen binnen wiskunde, steden verkennen tijdens aardrijkskunde, chemische elementen verduidelijken, enz. Verder helpen ze om: • • • • • • • • samen te werken probleemoplossend te denken problemen te visualiseren visueel te leren creativiteit te verhogen structuur te geven tijdens het leren zelfstandig te leren ...

ICT Atelier

8

Introductie

Werken aan ICT-eindtermen Als je deze technieken in je lessen toepast zullen je leerlingen vlotjes de volgende ICTeindtermen bereiken:

* http://www.ond.vlaanderen.be/dvo/basisonderwijs/lager/eindtermen/ict.htm

1. ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven. De centrale eindterm tijdens deze werkvorm. Jij reikt je leerlingen de tools aan en zij bepalen het uiteindelijke resultaat. Allemaal afhankelijk van hun creativiteit. 2. ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen. Eén van de laatste stappen is het delen van je creatie(s). Je wil je ouders, medeleerlingen, collega’s, maar ook wildvreemden laten meegenieten van je nieuwste ontwerpen. Het internet is hiervoor een dankbaar medium. 3. ICT gebruiken om op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier om te communiceren. Eens de resultaten er zijn, komen die online te staan en dan komen de tongen los. Kinderen zijn trots op hun werk en nemen geen blad voor hun mond om te commentariëren op andermans werk.

9

ICT Atelier

Introductie
4. Zelfstandig leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving. Jij geeft als leerkracht de opdracht en de keuze uit een thema. Je leerlingen zullen allemaal een basiskennis verwerven, maar afhankelijk van hun creativiteit en nieuwsgierigheid verwerven ze zelfstandig extra kennis. 5. Met behulp van ICT voor hen bestemde digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren. Planning is een belangrijke fase in het digitale proces. Je leerlingen moeten op zoek naar geschikte informatie. Deze zie je achteraf in de resultaten terug komen. 6. Bereid hun handelen bij te sturen na re ectie over hun eigen en elkaars ICT-gebruik. Plannen, creëren, leren, publiceren, inspireren, re ecteren. Niet noodzakelijk in die volgorde, maar elk van deze doe-stappen komen wel aan bod. 7. Afhankelijk van het te bereiken doel adequaat kiezen uit verschillende ICTtoepassingen. Digitale (strip)verhalen maken in elke fase van hun productie gebruik van andere media. Er zijn genoeg mogelijkheden om foto’s te nemen en deze achteraf te bewerken. De keuze is aan hen.

ICT Atelier

10

Introductie

Welke materialen heb je nodig? Wat heb je allemaal nodig om aan de slag te kunnen? Wel, een simpele webcam en een creatief softwarepakket kan al voldoende zijn. Maar voor kwaliteitsvolle resultaten raad ik toch een kleine investering aan. Hardware Om je foto’s te maken kan je gebruik maken van één van onderstaande voorbeelden:

een digitaal fototoestel

een mobiele telefoon met camera

een webcam

Je moet over een computer beschikken met deze minimum vereisten:

PC • • • • • Windows XP SP1+ / Vista 1.5GHz processor; 2.0+GHz aanbevolen 512MB RAM; 1GB RAM aanbevolen 40 MB opslagruimte Minimum 1024x768 schermresolutie

11

ICT Atelier

Introductie

Mac •Mac OS X v10.3.9+ •400-MHz+ G3, G4, G5, of Intel Mac •256 MB of RAM; 512 aanbevolen •40 MB opslagruimte •Min 1024x768 schermresolutie

Software Er zijn heel wat softwarepakketten op de markt. Te veel om ze allemaal op te sommen. Vandaar dat ik een keuze heb gemaakt naar onderwijs (technieken, resultaat, moeilijkheid, exporteer mogelijkheden, budget, ...) toe. Met onderstaande pakketten kan je snel aan de slag om educatief hoogstaande resultaten te behalen: Comic Life Met Comic Life kun je, gebruikmakend van foto's of zelfs webcambeelden, heel snel je eigen verhaal in elkaar zetten. In de uiterst eenvoudige interface kies je per pagina een stijl waarin de panelen getekend moeten worden en vervolgens kun je scans van je tekeningen, foto's of webcambeelden in de panelen laden.

ICT Atelier

12

Digitaal Creatieve Projecten
Photoshop Elements Photoshop Elements combineert kracht en eenvoud om foto's er uitzonderlijk te laten uitzien, verhalen uit te wisselen in gedrukte creaties en op het internet en foto's op een eenvoudige manier te beheren.

Office - Word Microsoft Office Word is een van de meest gebruikte tekstverwerkers ter wereld. Het is gemaakt door Microsoft, bekend van Windows, en is onderdeel van het pakket Microsoft Office

13

ICT Atelier

Introductie

iWork - Pages Pages is een tekstverwerker van Apple. Het maakt deel uit van het iWork-pakket. Pages biedt typogra sche mogelijkheden en een vrij gra sch werkgebied met veertig sjablonen die door Apple zijn ontworpen. De software kan bestanden van en naar Microsoft Word importeren en exporteren. Het is ook mogelijk om PDFdocumenten te maken.

Open Office - Writer Writer is het gratis tekstverwerkingsprogramma van de OpenOffice.org suite. Het programma vertoont veel gelijkenissen met MS Word. Writer kan ook gebruikt worden voor simpele lay-outs, waaronder stripverhalen.

ICT Atelier

14

Introductie

Websites Dankzij de Web 2.0 technologie zijn er op het internet ook heel wat websites terug te vinden die je kunnen helpen bij het creëren en publiceren van je strips. Ik geef je er alvast enkele: Creëren http://cameroid.com

http://foto exer.com

http://www.photofunia.com

15

ICT Atelier

Introductie

http://www.photoshop.com

Publiceren http://issuu.com

http://www.scribd.com

ICT Atelier

16

Introductie

http://www.myebook.com

http://www.mahshelf.com

17

ICT Atelier

Aan de slag!

ICT Atelier

Aan de slag!
Aan de slag!
Het werkgedeelte Comic Life biedt een efficiënt werkgedeelte en gebruikersinterface om je eigen stripverhalen te maken. De werkruimte Comic Life is zo ingericht dat het makkelijk is om strips te maken. Het werkgedeelte bevat de volgende componenten:

1 2 3

4

5
1. Werkbalk: bevat iconen om te bewaren, printen, zoomen, lagen te bepalen, stijlen toe te passen, grootte van het lettertype aan te passen, kleuren te kiezen en je lettertype te selecteren. 2. Werkgedeelte: hier sleep je sjablonen, foto’s, tekst en tekstballonnen naartoe. 3. Bronnen: bevat sjablonen, de toegang tot je fotobibliotheek en de mogelijkheid om de details van een geselecteerd element of stijl te wijzigen. 4. Paginaverdeler: geeft je een overzicht van je pagina’s, laat je pagina’s bijmaken en verwijderen en herordenen. 5. Elementenbron: van hieruit sleep je tekstballonnen, titels en letters naar je stripverhaal.

19

ICT Atelier

Aan de slag!
Snelle handleiding Het maken van een stripverhaal in Comic Life is erg gemakkelijk: 1. 2. 3. 4. Kies een sjabloon. Kies je afbeeldingen en plaats elk prentje in een paneel. Voeg spraakballonnen en titels toe aan de panelen. Klaar!

Een sjabloon kiezen Een sjabloon is een bijzondere lay-out van panelen op een pagina. De sjablonen zijn "slim" en passen hun lay-out automatisch aan. Elke keer wanneer er een lege pagina gemaakt wordt, komt het sjabloongedeelte automatisch te voorschijn om de beschikbare sjablonen te onthullen. Je kan het pop-up menu gebruiken om te bladeren door de sjablooncollectie. Als je een sjabloon gevonden hebt, klik en sleep je het op de lege pagina (of je dubbelklikt er simpelweg op). De fotokiezer schuift vervolgens automatisch over de sjabloonkiezer.

Afbeeldingen toevoegen In de fotokiezer kan je op 3 manieren aan afbeeldingen geraken. Als je op een Mac werkt en iPhoto gebruikt, zal je in het eerste vakje het iPhoto-icoontje zien. Als je op een PC werkt, zal je een verwijzing (Foto’s) zien staan die linkt naar de map ‘Mijn afbeeldingen’.

TIP Zorg dat je iPhoto al eerder hebt geopend, anders verschijnt er in de fotobibliotheek een foutmelding.

ICT Atelier

20

Aan de slag!

Via de Finder (Verkenner op PC) kies je geheel zelf je weg om tot de map te geraken waar jij foto’s, prenten of andere afbeeldingen hebt staan. Voor het laatste blokje heb je een webcam nodig die aangesloten is op je computer. Van zodra je hierop klikt zal de webcam zich activeren. Je kan nu van eender wat foto’s maken en onmiddellijk toevoegen aan je project. Dit doe je door op de knop ‘Bevries’ te klikken. Vervolgens klik en sleep je het beeld naar het gewenste paneel. Dit is trouwens de manier om vanuit eender welke plaats een afbeelding in je strip te krijgen. Klikken en slepen is de boodschap!

TIP Je kan ook rechtstreeks vanuit je bureaublad een afbeelding in een paneel slepen. Je kan zelfs eender welke afbeelding op internet rechtstreeks in je verhaal droppen. Bekijk wel even het copyright op dit materiaal.

Ga door met het toevoegen van afbeeldingen totdat al de panelen gevuld zijn.

21

ICT Atelier

Aan de slag!

Ballonnen toevoegen Wanneer je foto’s er allemaal in zitten, is het tijd om tekstballonnen toe te voegen. Klik en sleep een ballon uit de elementenbron onderaan en plaats hem bij een afbeelding.

Typ vervolgens de gepaste tekst in de ballon. Afhankelijk van de hoeveelheid tekst, past de tekstballon zich aan. Wil je echter zelf de grootte bepalen, klik dan op de ballon en sleep met de groene handvaten tot de tekst duidelijk leesbaar is.

Wanneer je met de muis over een ballon heengaat zie je twee punten verschijnen. Het blauwe puntje op het uiteinde van de staart geeft aan waar je moet klikken om de positie van de staart aan te passen - zodoende kan je hem uitrekken tot aan de persoon die aan het praten is. Het oranje puntje geeft je de mogelijkheid om meerdere staarten aan te maken. Wanneer bijvoorbeeld twee personen hetzelfde zeggen.

Ga door met het plaatsen en wijzigen van ballonnen totdat je tevreden bent met je project.

ICT Atelier

22

Aan de slag!
Titels toevoegen Titels toevoegen gaat net zo makkelijk als alle vorige stappen. Klik, sleep en plaats ze op de juiste plaats. Wijzig de tekst en voilà.

Als je de titel loslaat zal er een scherm verschijnen dat je de mogelijkheid beidt om je tekst in te vullen, maar ook om een andere lettertype te kiezen. Mocht dit achteraf toch niet jouw stijl zijn, is dat geen probleem. Je kan via de stijlknop bovenaan in het menu kiezen uit talrijke andere stijlen.

Je kan de titel verplaatsen door erop te klikken en te slepen op de normale manier. Sleep je echter met één van de handvaten in de hoeken, dan vergroot je nu niet de hele titel, maar enkel deze plaats. De twee middelste handvatten zorgen voor speciale curve in je titel. Hierdoor krijg je professionele effecten met weinig inspanning.

Pro ciat, je eerste pagina is klaar! Je kan nog meer pagina’s toevoegen door onderaan links op het plus-teken te klikken. Als je werk volledig klaar is kan je het afdrukken of online plaatsen. Maak je eigen digitale klasbibliotheek aan. Handig om te gebruiken met een digitaal schoolbord.

Veel plezier!

23

ICT Atelier

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful