You are on page 1of 24

LBANIAN

REVISTA E KOMUNITETIT SHQIPTAR NE BRITANINE E MADHE - MAGAZINE FOR THE ALBANIAN COMMUNITY IN THE UK AND REPUBLIC OF IRELAND

Nr.
07

POST
Editor in Chief: Dr. Fatmir Terziu - Telephone: 07984497444 - mail@albanianpost.co.uk - www.albanianpost.co.uk - www.fjalaelire.com

MARS /
MARCH
23 Hilal Food… 14 Agron Kurtaj... 15 Dita e Verës… 2019

B 20 VJET NATO NË KOSOVË


ëhen 20 vjet nga hyrja
e forcave të NATO-s në
Kosovë nga koha kur u
fut në Kosovë për t’i dhënë fund
masakrave dhe shovinizmit
serb mbi qytetarët e pafajshëm
të Kosovës. Ndërhyrja e
NATO-s në Kosovë, i parapriu
një lufte të ashpër mes Ushtrisë
Çlirimtare të Kosovës dhe
forcave serbe dhe pas shumë
masakrave të kryera ndaj
civilëve nga paramilitaret serbë.
Hyrja e trupave të NATO-s
u bë pas marrëveshjes së
Kumanovës ndërmjet zyrtarëve
serbë dhe autoriteteve të
NATO-s, të udhëhequra
në atë kohë nga gjenerali
britanik, Mike Jackson. Me
këtë marrëveshje, Serbia ishte
detyruar të tërheqë të gjitha
forcat e saja policore dhe
ushtarake nga Kosova. Dita e
Lirisë së Kosovës, së bashku
me pavarësinë, konsiderohen kthesë në histori. 12 qershori demokratike dhe që atëherë, së Kosovës nga agresioni serb.
si ngjarje që kanë shënuar është dita e rreshtimit të botës kjo datë kujtohet si Dita e Lirisë
(vijon ne faqen 18)

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence
07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station


Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 02
RRITJA E NORMAVE KOMBËTARE TË PAGAVE MINIMALE

T
ë dyja normat e pagave të paguani 130 euro më
kombëtare të jetesës pak taksa në vit. Dhe
(NLW) dhe Kombëtare pragu për normën më
të pagës minimale (NMW) do të lartë të tatimit mbi
të rriten në prill 2019. “Paga të ardhurat - shkalla e
e jetesës”, paga minimale 40 përqind - do të rritet
efektive për njerëzit e moshës në 50,000-vjeçare.
mbi 25 vjeçare, do të rritet Kjo do të thotë që disa
në 8.21 stërlina nga muaji njerëz me paga më
prill nga 7.38 në orë që ishte të larta (më shumë se
deri tani. Shumë njerëz do të 46.351 stërlina në vit)
jenë në gjendje të mbajnë më do të fitojnë gjithashtu.
shumë para bga ata që fitojnë. Çfarë do te thote kjo?
Pragu i tatimit mbi të ardhurat “Një fitim prej 130
do të rritet në 12,500 stërlina stërlina në vit për këdo
në prill 2019. Me fjalë të që fiton mbi 12,500
tjera, nuk do të paguani stërlina, shpjegoi Martin
asnjë taksë mbi të ardhurat Leuis. Ka pasur edhe nga £ 46,350 në £ 50,000. Megjithatë, të pasurit nuk do
deri sa të fitoni shumë. më shumë të holla për më “Kjo do të thotë një tjetër të përfitojnë plotësisht, me
Duke supozuar që ju keni të mirë - me pikën që filloni të 730 £ në paketat e pagave njerëz që bëjnë më shumë
ardhura vjetore prej të paktën paguani 40 për qind të tatimit të njerëzve që janë mbi se 100,000 paund që nuk
12,500 stërlina, ndoshta ju do mbi të ardhurat duke lëvizur £ 50,000,” shtoi Martin. përfitojnë aq shumë ose fare.

SHITET

SHITET lokali“UK’s Café”

Addresa:
54 Balgores Lane
Romford
RM2 6BP
United Kingdom

Email:
f11.driza@hotmail.com

CALL US
074 7525 5500
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 03


Ne bëjmë dhe furnizojmë me mobilje klientët rezidencialë dhe sipërmarësit në fabrikën tonë të prodhimit në North West London.

Worktops & Islands Bespoke Shelving & Storage


Cupboards & Storage Made to Measure Wardrobes
Kitchen Dressers Bedside & Dressing Tables
Coffee & Side Tables Chest of Drawers Tables

2 Courtenay Road, Wembley, London, HA9 7ND


0207 018 7080 07403335588 info@futurehomekfd.com
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 04


Garderobë të pajisur
Institucioni ynë i prodhimit mund të prodhojë deri në 100 kuzhina në muaj, si dhe kuzhina individuale të përshtatura dhe
garderoba për klientët rezidencialë.

Përveç prodhimit të mobiljeve, ne importojmë edhe granitin tonë të cilësisë së lartë dhe mermer nga Ballkani dhe të prodhuar
këtu në fabrikën tonë.

2 Courtenay Road, Wembley, London, HA9 7ND


0207 018 7080 07403335588 info@futurehomekfd.com
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 05

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence

07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Avokatët tanë të emigracionit kanë mbi dhjetë vjet


përvojë në fushën e emigracionit dhe ligjit të azilit.

Çdo klient është po aq unik sa është rasti që ata na sjellin

Rashid & Rashid Solicitors, si të gjithë avokatët e


tjerë në praktikë në Angli dhe Uells, është Kompani
e autorizuar dhe e rregulluar nga Autoriteti i
Rregullimit të Aplikantëve.

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station

Për të biseduar në shqip telefono Gena:

07774222062

zgjatje vizash
Dokumente udhëtimi
Leje pune
Procedura për leje qëndrimi dhe viza
Rishikim jurdik
Kur jeni kotigjent per t’u riatdhesuar ose të
ndaluar nga organet e emigracionit Apelim Tribunali
Mbulojmë të gjitha aspektet e emigracionit Rastet e trashëgimisë

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 06

HIVZI KRASNIQI 18 VITE ZËRI I ËMBËL


Nga Halil Gashi Programin e Parë dhe duke

N
uk ëshë e lehtë të qenë edhe përgjegjës kryesor
shkruash për mikun, për programin argëtues e
shokun dhe kolegun humoristik të Radio Prishtinës
,në veqanti për atë që më II. Por, Hivziu nuk ishte vetëm
vdekjën e tijë la një boshllëk njeri i radios, sepse, një vit
të madh më Radiogazetarine pasi kishte filluar të punonte
Kosovare i cili ishte njeri në Radio, ai ishte angazhuar
nga pioneret e sajë . Hivzi edhe në Televizionin e
Krasniqin më punën e tijë për Prishtinës së pari me
më shumë se dyzet vite dha emisionin “Mirëqofshi”, por
nga vetja maksimumin për që, gjithsesi, zemra i mbetet te
informim cilësor dhe të drejtë radioja. Aty, ku në fillet e para,
të qyetarve të Kosovës pra në vitet kur Radio Televizioni i tjerë të gazetarisë sportive. lista e bashkëpunëtorëve të
që nga viti 1974 kur ia filloi Prishtinës po merrte zhvillimin “, Hivziu kishte punuar në Hivziut është e gjatë, sikur
punës në Radio Prishtinë e tij, ai punonte në ekip me medie të ndryshme, përfshirë edhe e ngjarjeve që nuk
gjerë në vitet e 90 –ta kur kolegë, të cilët i vlerësonte edhe mediet e shkruara si shuhen nga kujtesa. Ishte
Serbia mbylli më dhunë shumë për punën e tyre, si “Iliria Post”, “Bota sot”, pastaj ndier shumë krenar kur me
mediat shqipe në Kosovë , Refik Serça, Antigona Qena, në “Radio Dukagjini”, TV rastin e pesëdhjetëvjetorit
por edhe në përiudhen e pas Dhurata Kaba, Hys Shkreli, 21, ishte bashkëpunëtor i të Radio Prishtinës (1995),
luftes për 18 vite zëri i ëmbël Feim Kurhasani Zyhdi Blegu “Rilindjes”, “Zërit të Rinisë”, gjatë kohës së okupimit, ish-
i Hivzi Krasniqit përmes dhe të tjerët të prirë nga “Teutës”, “Kosovares” etj., Presidenti Rugova i kishte
valëvë të Radios depertoi Kryeredaktori dhe drejtori ai vazhdon të kontribuojë propozuar atë dhe Lekë
në secilen familje Kosovare I Radio Prishtines Pejani aty ku ndihej më se miri ne Musollin që të flisnin për
. Ai,kishte dashuri të dytë Shaban Hyseni,ishte kjo Radio Kosovë ku udhëhoqi këtë përvjetor të RTP-së.
gazetarinë, punë kjo të cilën plejada e artë pejane që kishte gjatë programin e Mengjesit . Ndërkohë, shprehte respekt
e bëri më përkushtim të pa vershuar mediat Kosovare . Hivziut I kishte dhuruar edhe për figura të tjera të
shoq dhe më shumë passion . zoti përpos zërit të tijë të larta, për tre akademikët e
Gjithsesi, karriera e tij prej jashtëzakonshem radio fonik ndjerë Mark Krasniqin, Esat
Kur Hivziu vinte ne Pejë dhe gazetari dhe prezantuesi edhe një shpirt artisti, krijuesi Stavilecin e Pajazit Nushin, me
bisedonim për mediat e sotme të madh, nuk ka mundur të të fjalës artistike të cilen më të cilët kishte bashkëpunuar
elektronike dhe punën e tijë zhvillohet jashtë kontekstit mjeshtri të rralë e artikulonte në forma të ndryshme, sikurse
në Radio,Ai, kujtonte vitin e nëpër të cilin ka kaluar edhe në tekste këngësh për emrat edhe me emra të tjerë, si Teki
largët 1973, kur kishte nisur vetë vendi. Nëpër kohë të më të shquar të estradës Dervishi, Jusuf Gërvalla, Daut
studimet në Prishtinë dhe vështira, plot sfida e sakrifica, muzikore shqiptare. Kjo I Demaku etj. “Një jetë plot
më pas kishte nisur zyrtarisht dhe me plot rreziqe, të cilave mundësoi që të bashkpunoi ngjarje e figura, të cilat vetem
edhe punën në Radio duhej bërë ballë, ndërkohë më emrat më të shquar të Hivziu më mjeshtri të rralë ka
Prishtinën II të atëhershme. që padrejtësitë që i bëheshin krijimtarisë artistike siq janë ditur ditur për t`i shpalosur”,
“Saktësisht, kjo ka ndodhur popullit shqiptar, Hivziu dinte si Petrit Dushi, Akil Koci,
më 27 shkurt të vitit 1974, kur mirë t`i demaskonte përmes Mehdi Bajri, bashkëpunëtorët, Hivziu do të ju mungoi shumë
kishte nisur Programi i Dytë emisioneve të tij shumë si Jusuf Gërvalla, Lekë degjuesve të tijë , Programi
i Radio Prishtinës”, kujtonte të dëgjuara, qofshin në Musolli, “mësuesit” si I mengjesit I Radio Kosovës
Hivziu . Mirepo Hivziu Programin e Mëngjesit apo Rifat Kukaj, Anton Çetta, pa Hivziun duket shumë më
kur vinte ne Pejë fliste me në atë të Natës. “Ishte kohë Enver Gjerqeku..., të cilët I zbehtë, do të na mungoi në
nostalgji për largimin e tijë kur çdo fjalë gëlltitej. Puna kujdeseshin për tekstet shokve të tijë , Hivziu do ti
nga qyteti I ëndrrave të tija fillonte në 5 të mëngjesit e e ndryshme të këngëve, mungoi qytetit të tijë Pejës
Peja , nga vëndlindja e tijë përfundonte pas mesnatës. lajmeve, emisioneve... , familjës se tijë por më se
e cila I sherbente përherë si Ka qenë kohë e acartë, por shumti do ti mungoi nipave dhe
frymzim edhe për krijimtarinë së cilës i kemi rezistuar me Ai ishte shumë modest dhe mbesave te tije për të cilet
e tijë artistike , ngase e dijmë përkushtim e me zemër”, rrallë fliste për tekstet e tijë , thoshte se ndihej I bekuar që
se ai është autor I afro 1300 thoshte Hivziu. Emisionet si por kur ketë e bente , thoshte kishte përjetuar të bëhëj gjysh.
këngve si tekst shkrues I “Pa brenga”, “Globi muzikor”, se “Në tekstet që shkruanim Maestro pusho I qetë atje
jashtëzakonshëm që ishte . “Radari muzikor”, kujtohen ne, kishte fabul, porosi, në amshim , ju bashkove
edhe sot nga dëgjuesit e edukatë. Në to ka pasur etikë, miqve dhe shokve që më
Kohëve të fundit sa hërë që tij, ndërkohë që, përveç jo censurë”, thoshte Ai, duke parë shkuan në atë botë,
kishim rastin te takoheshim , emisioneve argëtuese, e ndier për nder që tekste ka atje do të presin miqët dhe
Hivziu fliste me dashuri për humoristike e satirike, Hivziu shkruar edhe për këngëtaren shokët tu të pandar me të
vitet e kaluara në Radio, duke kishte punuar një kohë edhe e madhe shqiptare Nexhmije cilet bashkëudhtove ne Radio
punuar së pari në Programin në emisione televizive, në Pagarusha, për të cilën kishte Prishtinë dhe mediat tjera:
e Mëngjesit dhe Programin emisione sportive, siç ishte një vlerësim të veçantë. Refikë Serça, Agim Binakun,
e Natës të Radio Prishtinës “Reflekse sportive” me Agim Zyhdi Belegu , Mustafe
II dhe pastaj edhe në Binakun, më herët edhe me Katër dekada të kaluara në Panxha e shumë të tjerë
Burim Hatipin dhe emra të studio janë një jetë e tërë dhe
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 07





 ­

 ­

„
€€€…†
€€

€‚€
ƒ


Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 08
SKELA “JET SCAFOLDING” CILËSI, PROFESIONALIZËM, GARANCI

S
kela “Jet Scafolding” të dyfishtë dhe të gishtin t’i shesin tubat e tyre me
tregon gjithnjë e më dhe të ndalojnë dërrasat. emrin dhe adresën e tyre
shumë përkujdesje Duhet gjithashtu të sigurohet për të penguar vjedhjen.
në të tre elemntët e saj të qasje e sigurt dhe e sigurt. Bordet ofrojnë një sipërfaqe
suksesit. Themelet e mira janë pune për përdoruesit e
thelbësore. Shpesh kornizat e Komponentët themelorë të tribunave. Ata janë dru
skelave kërkojnë më shumë skela “Jet Scafolding” janë të kalitur dhe vijnë në
pllaka bazë të thjeshta për të tubat, bashkuesit dhe dërrasat. tre trashësi (38 mm (e
kryer dhe përhapur në mënyrë Tuba zakonisht bëhen prej zakonshme), 50 mm dhe
të sigurt ngarkesën. Skela çeliku ose alumini; megjithëse 63 mm) janë një gjerësi
“Jet Scafolding” përdor pllaka ka skela të përbërë që përdor standarde (225 mm) dhe
bazë në sipërfaqe të betonit. tuba të fibrave të qelqit të janë një gjatësi maksimale
Për sipërfaqet si trotuaret ose mbështjella me filamente prej 3.9 m. Mbërritjet e
pllakat bazë të asfaltit janë të në një matricë najloni ose tabelës mbrohen me pllaka
nevojshme. Për sipërfaqet më poliestër, për shkak të kostos metalike të quajtura pranga
të buta ose më të dyshimta së lartë të tubit të përbërë, ose ndonjëherë pllaka
përdor tabela të vetme, nën zakonisht përdoret vetëm kur gozhdë, të cilat shpesh
një standard të vetëm, një ekziston rreziku nga kabllot e kanë vulosur emrin e
tabelë e vetme duhet të jetë së elektrike që nuk mund të kompanisë në to. Dyllat e të dëshirueshme për përdorim
paku 1.000 centimetra katrorë izolohen. Nëse janë çeliku, tribunave të drurit në Britani në tokë të pabarabartë pasi
(160 in2) pa një dimension ato janë ose “të zeza” ose të Madhe duhet të jenë në ato përshtaten, ndërsa bordet
më të vogël se 220 milimetra, galvanizuar. Tubat vijnë në një përputhje me kërkesat e BS e vetme mund të ndahen
trashësia duhet të jetë së sërë gjërash dhe një diametër 2482. Po ashtu, përdoret dhe duhet të zëvendësohen.
paku 35 milimetra (1.4 in). standard prej 48.3 mm. (1,5 edhe stolisje druri, çeliku Skela, e quajtur edhe
Për skelat e ngarkesës më të tubacione NPS). Dallimi ose alumini, si dhe pllaka të skelet, është një strukturë e
rënda mund të kërkohet shumë kryesor midis dy llojeve të laminuara. Përveç tabelave përkohshme e përdorur për
më tepër elementë të betonit tubave metalik është pesha për platformën e punës, të mbështetur ekuipazhin
të vendosura në beton. Në më e ulët e tubave të aluminit ekzistojnë bordet e vetme e punës dhe materialet për
hapat e pabarabartë të terrenit (1.7 kg / m në krahasim me të cilat vendosen nën skelë të ndihmuar në ndërtimin,
që priten për pllakat bazë, 4.4 kg / m). Megjithatë ato nëse sipërfaqja është e butë mirëmbajtjen dhe riparimin
rekomandohet një madhësi janë më fleksibile dhe kanë ose që dyshohet ndryshe, e ndërtesave, urave dhe të
minimale e hapit prej rreth 450 një rezistencë më të ulët ndaj megjithëse mund të përdoren gjitha strukturave të tjera të
milimetra (18 in). Një platformë stresit. Tuba zakonisht blihen edhe bordet e zakonshme. bëra nga njeriu. Skelat janë
pune kërkon që elementë në gjatësi 6.3 m dhe pastaj Një tjetër zgjidhje, e quajtur përdorur gjerësisht në vend
të tjerë të jenë të sigurt. Ata mund të priten në madhësi skatepad, është bërë nga një për të pasur akses në lartësitë
duhet të jenë të ngushtë, të të caktuara tipike. Shumica bazë gome me një pllakë bazë dhe zonat që përndryshe do të
kenë binarët me mburojë e kompanive të mëdha do të formuar brenda; këto janë ishin të vështira për t’u arritur.
9 Hi w W
ks
01 ree to 6 O
23 re ee
ll: F t 4 R N

33
89
e E
dg D

51
an OR

Jet Scaffolding
Yard 13
Ca

P.B Donoghue Waste Recycling Centre


Watford London
WD25 9WZ

Tel: 0192 351 8933


Mob: 077 3874 0018
E-mail: info@jetscaffoldingltd.co.uk

“Skela Jet” është e bazuar


në Watford, Hertfordshire dhe mbulon
të gjitha zonat në Londër.
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 09

LAZËR RAJTA, PORTRETI I NJË ALPINISTI


MODEL NË SPORT DHE NË JETË
Nga Gëzim Loka për ta parë të vërtetën në sy.

A
ritjet e tij, jo vetëm Dashuria e tij e parë dhe e
në alpinizëm, por fundit, më e madhja e jetës së
dhe në jetë, si oficer tij, ishte dhe mbeti alpinizmi,
i talentuar dhe njeri me ku sot pas rreth pesëdhjetë
vizion largpamës, janë të vjetëve nga nisja e këtij sporti
lidhura pazgjidhshmërisht me magjiplotë, ndodhet në krye
familjen e tij, bashkëshorten të shoqatës së Alpinistëve
Liljana dhe tre vajzat, Ildën, të Shqipërisë, me të njëjtin
që jeton e punon si mësuese pasion dhe përkushtim të pesë
në Londër, Albin, punonëse e dekadave të shkuara. Ai tenton
dalluar dhe ndër më të aftat të rizgjojë atë entuziazmin
që punon në Ministrinë e e kohëve të shkuara për
Mbrojtjes dhe Irës, që jeton këtë sport kaq të bukur e të
e punon në Kanada, që të vështirë, sidomos tek të rinjtë,
trija me një pasion të madh për të mos e lerë që të shuhet
për dijen dhe të arsimuara në e vdesë, pasi me aplikimin
nivelet më të larta të arsimimit e tij lidhet një mendësi
shqiptar dhe atij perëndimor. progressive për jetën, duke e
Kur kthen kokën pas për të konsideruar atë si një sprovë
kujtuar rrugëtimin e tij të jetës, të përhershme të guximit dhe
një jetë plot fisnikëri, pasion kurajos qytetare e njerëzore… dhe miqësisë, i tavolinës Forcave të Armatosura,
e përkushtim, Lazër Rajta Ky bir lurian, mbetur jetim dhe muhabetit të zgjedhur, ku djaloshi shtathedhur,
ndjen ta përshkojnë emocione që në moshë të njomë, do të por mbi të gjitha ishte një energjik dhe kurajoz, si oficer
të forta dhe kohëhapësira shkollohej nga gjyshi, i cili do sfidant i palodhur majash, karriere do të nxirrte në pah
e ecjes së tij pikëzohet tek t’i bëhej mbështetje e fortë në ngjitjesh të guximshme, vlerat e një të riu plot vullnet
pikat kulmore të këtij udhëtimi. ato vite të vështira fëmijnore që vinin në provë jo vetëm dhe pasion, në shërbim të
Megjithëse i ka mbushur të dhe rinore, kur po formohej fizikun e tij të fuqishëm, kauzave më humane të kohës.
shtatëdhjetat, ka ende një trup karakteri dhe individualiteti i tij. por dhe karaketrin e fortë. Ishte viti 1980, kur me iniciativë
të fortë, kthjelltësi e mprehtësi Lazri e donte botën e dijeve, Karreiera e tij nisi shumë të tij u ngrit ekipi i alpinizmit
në gjykim, ndjeshmëri ndaj donte librin, leximet, muzikën, vite më parë në korpusin në Burrel dhe që atë vit merr
halleve të të tjerëve, kuarajë udhëtimet, ishte i shoqërisë e Burrelit, si strukturë e pjesë në veprimtari kombëtare.

ERMAL KARAKUSHI
PËRSE DUHET TË NA ZGJIDHNI NE
TË GJITHA NGA
INSTALIM I PLOTË OSE I PJESSHËM
NDERRIIMI I
ZËVENDËSIME TË SISTEMIT TË SIGURESAVET LLAMPAVE. NDRIÇIMI
SHTESË PRIZASH/ ÇELESAT, NDRIÇIMI ETJ. DERI TEK SKEMAT
DUSHE/ LIDHJE GATIMI PROFESIONALE DHE
SISTEMET E NGROHJES/ STORAGE INSTALIMI
SHËRBIME PROFESIONALE ELEKTRIKE

ermal_niceic@hotmail.co.uk
Zyra: 020 8443 3833 Tel: 07568393784

INXHINIER ELEKTRIK
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 10

ME TURNE NË SHAH
janë me përvojë më të gjatë. veçanta dhe çmime modeste
Aktivitetin e hapi Anton Marku, monetare, kurse për të gjithë
sekretar i klubit, kurse një pjesëmarrësit klubi ndau
Nga Besim Xhelili turne marrin pjesë edhe fjalë përshëndetëse mbajti z. mirënjohje për pjesëmarrjen

P
ërveç garimit në Ligë, të ftuar të nacionaliteteve Anton Imre, zyrtar i komunës në këtë aktivitet kulturor dhe
ky klub i shahut po të tjera, të cilët priten me Schwechat nga partia ÖVP. sportiv. Trajneri i klubit Agron
tregohet aktiv edhe në mikpritje e bujari shqiptare. Gjyqtare e lojërave ishte znj. Çika u shpreh i kënaqur me
përditshmërinë e anëtarëve Në turneun me rastin e Margit Almert nga Federata pjesëmarrjen në këtë turne, i
të tij dhe dashamirëve të tjerë 11-vjetorit të pavarësisë së e Shahut e Vjenës. Pas 7 falënderoi të pranishmit dhe
të shahut, duke mbajtur
takime të rregullta me
anëtarët, duke trajnuar
vazhdimisht, duke
organizuar herëpashere
shkëmbime përvojash
në shah me mysafirë
të nderit apo mjeshtër
të ftuar nga vendlindja
e kështu me radhë.

Tradicionalisht klubi
organizon turne në
shah për nder të festave
kombëtare, asaj të
28 Nëntorit, ditës së
pavarësisë së Shqipërisë
dhe 17 Shkurtit, ditës së
pavarësisë së Kosovës.
Kjo tregon një pjekuri
të bashkatdhetarëve
tanë këtu në Austri, të
cilët janë kreativë dhe përmes raundeve me një sistem uroi që kësisoj aktivitetesh
sportit manifestojnë ndjenjat Republikës së kosovës, që u zviceran të lojërave, vendi i të vazhdojnë edhe në të
e tyre të atdhedashurisë, por mbajt më 24 shkurt 2019, në parë i takoi Kadri Berbatit me ardhmen. Aktivitetin e përcolli
dhe i tregojnë botës se sporti restorantin “Kastaniengarten”, gjithsej 6 pikë, vendi i dytë për së afërmi shkrimtari
i lidh dhe afron popujt, pa të shqiptarit Shpëtim Bujupi, Ismir Ferizoviçit me 5,5 pikë shqiptar nga Vjena Besim
marrë parasysh prejardhjen e njëherit anëtar dhe lojtar i dhe vendi i tretë Fatos Krasniqit Xhelili, i cili bëri dokumentimin
tyre apo bindjet dhe qëndrimet klubit, gjithsej garuan 14 me 5 pikë. Për tri vendet e para filmik të kësaj ngjarjeje me
personale. Prandaj, në këto shahistë, nga të cilët disa u ndanë nga klubi kupa të vlerë sportive dhe kombëtare.

Sweet London
RESTAURANT
www.sweet-london.co.uk

62A Longbridge Road,


Barking, Essex,
IG11 8RT
• Ambient festiv • Takime rinore
info@sweet-london.co.uk
• Ditëlindje • Studentë
• Festa • Gëzime familjare

02082625172 Ambient i rehatshëm për 60 vetë


Pasina komode me shisha për 50 vetë
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 11

Vila Ronel Bar


& Restaurant
46 Birchington Road
London
NW6 4LJ

020 7624 1385


www.vilaronelrestaurant.co.uk
Reservation@vilaronelrestaurant.co.uk
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 12

BALLKANI PERËNDIMOR PËRMES


TRE RRUGËVE TË REJA KULTURORE
Nga Majlinda Bregu
mundësitë e saj të skijimit, itinerare dhe shtigje turistike dhe madhështi krijuese.

K
ohët e fundit, çiklizmit dhe shëtitjes”, thotë do të lansohen në Tregtinë Perandoria Romake dhe
profesionistët e Majlinda Bregu, Sekretariati Tregtare ITB të këtij viti në Illyricum Trail i Rrugës së
turizmit në Ballkanin i Përgjithshëm i Rajonit Berlin, nga 6 deri në 10 mars. Verës të Danubit zgjerojnë
Perëndimor kanë punuar Këshillit të Bashkëpunimit Rruga e udhëkryqeve të itinerarin ekzistues të Këshillit
së bashku për të zhvilluar (RCC). RCC dhe projekti i saj qytetërimeve u mundëson të Evropës - duke treguar
dy itinerare ndërkufitare i turizmit, me mbështetjen dhe vizitorëve të përjetojnë “kufirin verior të Perandorisë”
në distanca të gjata për financimin e BE-së, po punon kompleksitetin kulturor përgjatë Danubit të mesëm
udhëtarët e aventurave, për të zhvilluar potencialin e të rajonit të zhvilluar dhe dhe të ulët - dhe përhapet
gjurmët e shëtitjes Via plotë turistik të rajonit përmes ripërcaktuar nga perandoritë fokusi në vendet arkeologjike
Dinarica dhe gjurmët e itinerareve miqësore turistike e ndryshme për mijëvjeçarë. dhe rajonet e verës së vjetër

çiklizmit Trans Dinarica. Tani, të zbulimit. “Por, Ballkani Rrjeti i ndalimeve - duke të mijëvjeçarëve përgjatë të
gjashtë vende të Ballkanit po Perëndimor është gjithashtu përfshirë edhe kryeqytetet gjithë perëndimit Ballkani.
e shtrijnë këtë bashkëpunim një nga mjediset më të - shikon ndikimet e shumta
drejt sferës kulturore, me tre pasura kulturore në Evropë. që kanë formuar rajonin, “Nëpërmjet Projektit të
itinerare të reja për themelet Kur udhëtarët vizitojnë nga Ilirët, Grekët, Romakët Turizmit, RCC po ndihmon
e trashëgimisë të planifikuara zonën, është e mundur që dhe Bizantinët në Osmane, rajonin të arrijë potencialin e
për ata që janë të interesuar të ketë një festë që godet Venedikas dhe Habsburgët. saj të turizmit,” vazhdon zonja
të eksplorojnë historinë, çdo shënim nga perspektiva Bregu. ‘Qëllimi ynë është të
arkitekturën, ushqimin gjeografike dhe trashëgimia. ‘ Gjurmët monumentale të angazhojmë komunitetet
dhe kulturën e rajonit. Ballkanit eksplorojnë afërsisht lokale, të përmirësojmë
Duke pasur parasysh 40 monumente pas Luftës së punësimin, të sjellim më
“Ballkani Perëndimor këtë, RCC ka ndihmuar në Dytë Botërore në të gjithë shumë të ardhura për njerëzit,
është bërë i njohur krijimin e një sërë rrugësh rajonin. Vendosur kundër të zhvillojmë ekonomikisht
ndërkombëtarisht në vitet dhe itineraresh kulturore në lumenjve të egra, maleve, dhe të rritemi më shpejt.
e fundit për të qenë një vendet e Ballkanit Perëndimor kanioneve dhe luginave, rruga Ne duam të ndihmojmë
rezervuar i pashfrytëzuar i të Shqipërisë, Bosnjës dhe i merr udhëtarët rreth arritjeve në krijimin e një Ballkani
peizazheve të aventurave - Hercegovinës, Kosovës, unike artistike të ngritura Perëndimor që plotëson
për shkak të bregdetit dhe Malit të Zi, Maqedonisë për të na kujtuar për ngjarje ofertën turistike të Evropës “.
maleve të saj, si dhe për Veriore dhe Serbisë. Këto tragjike, këmbëngulje heroike
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 13

A DO TË MBROHET VERTETË
LUMBARDHI – BISTRICA E PEJËS…!
Nga Reshat Nurboja
Shpresoj dhe dua të

L
ejuam, ndihmuam besoj se ky kundërshtim
dhe vetë i shkatruam aktual është i sinqert e
kullat, monumentet e nuk do ta ketë fatin e
vjetra arsimore e kulturore, demarkacionit të kufirit
varrezat, parqet, rrugët, artin, të Pejës - Kosovës
kulturen, identitetin tone 3000 me Malin e Zi…. Edhe
vjeçar e çka jo tjetër…A do të atëherë fillimisht i madh
VAZHDOJMË me shkatrrimin e i vogël e kundershtonin
edhe të lumbardhit apo marrëveshjen e arritur
vertetë do t’i themi vetit e “politike”... Kendonin
gjithë të tjerëve BOLL MO…! këngen “ od ÇAKORA
(e jo nga Kuqishta) pa
Dua të besoj e shpresoj do mora to je zemlja
se këtë herë Peja, partitë Crnagora...”… Në
politike, shoqëria civile, protesta, televizione dhe pazaret për poste, me aq ngulm e kundershtonin
kuvendi i komunës e në gazeta e portale deshmonin karierë e ndoshta edhe diçka në fillim...SHKUAN mbi 8200
veçanti, kryetari i kësaj me letra, dokumente e tjetër, “ njerëzit reflektuan, hektarë territor e populli,
komune dhe komuniteti tapia aq përmallshëm sa që u bënë të mençur, të ditur e evropen vazhdon ta sheh
përkatës e ka sinqerisht nga zelli e fjalët patriotike patriot” dhe siq thanë e po vetëm në televizor e edhe
kundershtimin e mos lejimin e kundërshtuese e garantuese thojnë: PËR INTERES TË aty rrallë…! Dua të besoj se
ndertimit të 5 hidrocentraleve se kufiri është dhe do të SHTETIT E TË KOMBIT E një fund të tillë nuk do të ketë
mbi lum, e nuk do të mbetet në Çakor e askund QË POPULLI TË FITOJ TË Lumbardhi i Pejës, se pastaj
ndryshojnë çasje, mendim tjetër, u dridheshin bjeshkët, DREJTEN ME SHETITË do të degjojmë se po e lejojnë
e qendrim pas “reflektimit ndertesat dhe vet toka në të E ME PA EVROPEN E ndertimin e hidrocentraleve
të arritur” sipas kërkesave gjithë Ballkanin e më largë… MUNDËN VETEN, FLIJUAN për zhvillimin ekonomik të
e sygjerimeve të shefave Nga fjalët e tyre boqiste jo DINJITETIN E TYRE Pejës, për punësimin e të
të tyre partiak e politikë vetëm Peja e Rugova por NJERËZOR, FAMILJAR rinjëve e idiotizma të tilla e të
apo donatorëve biznisor, edhe e gjithë Kosova… Por DHE KOMBËTAR dhe vetë ngjajshme…! Vetetë irrituese
shtetror e ndërkombëtar … kur erdhi koha e “lakmisë” të paret qiten gisht në atë që e ofenduese…!
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 14

ME NJË MIK TË MIRË TË SHQIPTARËVE


M
jaft shqiptarë tashmë i mërguar në jo pak raste ka Agron Kurtaj e ka të qartë se kjo që do ndikojë edhe në
e njohin dhe janë gjetur derën të hapur si në në një biznes familjar, këto ekonominë vendase, ku ai
miqësuar me të. shtëpinë e tij tek “Europa” çështje janë më të ndërlikuara ndjehet mirë se ka edukuar
Ka kohë në fakt që emri i e më tej tek Agron Kurtaj. sepse një individ mund të fëmijë të mrekullueshëm
tij është një vlerë në mesin ketë disa role dhe përgjegjësi. dhe ka ndërtuar një familje
e biznesmenëve shqiptarë Lokalet e tij janë të vëna në Këto role të shumëfishuara të shëndoshë. Ai synon që
në Mbretëri të bashkuar. dispozicion si për kohën e zakonisht janë të ndërlidhura një ditë forma e bizneseve
I thjeshtë, modest, por lirë, ashtu dhe për gëzime, me nxitjet e ndryshme, të të tij të marë një udhë më
mjaft burrëror në respekt festa e angazhime të tjera cilat i zmadhojnë sfidat që i të gjerë. Kurtaaj, ashtu
e në vendime ai është shoqërore dhe komunitare. ballafaqon biznesi familjar sikurse pjesa dërmuese e
protagonisti i miqësisë dhe Dhe të gjithë të thonë fjalët të cilat nuk ekzistojnë shqiptarëve, ëndërr e ka
qetësisë shpirtërore të më të mira. Përparim Muca te rivalët e tyre që nuk që biznesin e tij, të mos e
shqiptarëve në dy bizneset e thotë se ai evcën në gjurmët e janë në pronën familjare. fiksoj vetën në një kohë dhe
tij tek “Europa” dhe tek “Thë prindërve të tij. Gëzim Ethemi hapësirë të ngushtë, por një
Balkan” në dy pika shumë të shprehet se është dhe mbetet Agron Kurtaj natyrisht me ditë të mund të bëj të njëjtën
rëndësishme për shqiptarët. një shok i vërtetë dhe i mirë. një eksperiencë pune disa gjë edhe në shtetin e tij të
Ndërsa folëm me fjalë të Hasan Aliu kapërcen fjalën e vjecare tashmë e di se lindjes, për të ndikuar sado
cilat shkojnë jashtë dëshirës Shqipërisë së mesme duke e ashtu sikurse udhëheqësit pak si në rritjen e ekonomisë
së tij, jashtë gjithë atyre që cilësuar mik të shqiptarëve. e biznesit familjar gjithashtu vendore, po ashtu edhe
thuhen për të mirë për të, Po kështu dhe dhjetra e ai mbetet të jetë me motive uljen e numrit të papunësisë.
falë modestisë dhe seriozitetit dhjetra të tjerë që e njohin dhe të ndryshme,
natyrisht nuk mund të lëmë e përshëndesin nga afër në varësisht nga
mënjanë emrin e tij. Ai është ditët dhe kohët e tyre të lira. roli në punën.
biznesmeni i suksesshëm Kurtaj, edhe pse
shqiptar, Agron Kurtaj. Kurtaj është dhe një model është një model
Shpesh herë udhëtojmë pa familjar dhe një biznesmen i mirë i biznesit
u ndier. Ditënetët na shpien që udhëheq në heshtje gjithë të suksesshëm,
majëkrahi mes hapësirave të aktivitetet e tij. Në një biznes ai megjithatë nuk
tyre andej nga ku dertet dhe tipik jo-familjar, ai është një ndalet këtu, dhe ka
dhimbja, malli dhe përshpirtja person i përfshirë dhe në disa për synim zgjerimin
bëhen palë me vetë të raste ai mund të jetë punëtor, e kapaciteteve të
mishtën, trupin njerëzor... udhëheqës, pronar, drejtor, biznesit të tij dhe
dhe Atje, tej, tutje në dhelindje ose të ketë ndonjë kombinim të familjes dhe
ndjejmë emocion dhe ... të këtyre roleve, pa iu bërë njëkohësisht edhe
mall... Për kënaqësinë e vetë tërt syri, pa vënë në mëdyshje shtimin e numrit
kësaj lëvizjeje jetike, shqiptari punë dhe qëllimin e saj. Por, të punëtorëve, gjë

PERIEN
EX
+ 15 YE
CE

ARS
CE

EX
PERIEN

PROFESIONALIZËM • GARANCI • CILËSI


ABONIME
INSTALIME
RIMBUSHJE

PËR MË SHUMË KONTAKTO GËZIMIN: 078 157 359 45


Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 15

DITA E VERËS, KATËR FAZAT E FESTËS


DHE ÇFARË NUK DINI PËR RITUALET
D
ita e Verës është një të natës se Ditës së Verës, çdo e derrit” simbolizon një vit të kujdesen për lulet në mënyrë
festë me origjinë të shtëpi është e mbushur me shëndetshëm dhe të begatë. që ato të shpërthejnë Ditën e
lashtë. Festimi kryhet një gëzim të veçantë, është Gjithashtu, një zakon tjetër që Verës. Gjate natës dhe Ditën
në nderim të natyrës së bukur një ndjesi që i pushton njerëzit ruhet në këtë ditë, është zierja e Verës këndohen me pasion
shqiptare dhe bimësisë që fare pa e kuptuar. Ndoshta e vezëve natën e datës 13, dhe të veçantë këngët e mjeshtrit
merr jetë në këtë datë. Tashme nga ndikimi i diellit, gjelbërimit larja e syve me ujin e vezëve të të muzikës popullore qytetare
kjo festë është bërë edhe ditë apo shpërthimit të farës dhe ziera në mëngjesin e ditës së Isuf Myzyrit. Kënge të tilla si ;
kombëtare pushimi. Shenja sytheve që janë shprehje e verës. Veç kësaj, ditën e verës, “Një lulishte me trëndafila”, “Ç’u
dalluese e këtij festimi është begatisë dhe vazhdimësisë. lidhet në dorë një “verore” që dëshiruesh me të pa”, “Ma mirë
gatimi i ballokumeve. Në Lezhë, Shtëpia mbushet plot me gjëra është si byzylyk i formuar prej n’pyll se sa n’qytet, “Si bilbili
Ditën e Verës ndizeshin zjarre të mira dhe me bollëk. Porta një fijeje të kuqe dhe një fijeje në pranverë” etj., këndohen
purifikues për t’i dhënë forcë zbukurohet me lule dhe lastarë të bardhë. Verorja hiqet kur jo vetëm nga elbasanasit, por
diellit në oborr e në kopshte. të gjelbër, te cilët simbolizojnë sheh dallëndyshen e parë, dhe në mbarë trojet shqiptare.
Nga gratë bëheshin rite futjen e mirësisë dhe natyrës. hidhet në ferra që dallëndyshja
magjike kundër qenieve të tjera Gjatë kësaj nate të afërmit, por ta marrë për të bërë fole. Të Nata e Verës
dëmtuese, grabitëse. Ndonëse edhe shokë e miq të ardhur gjitha këto janë rite që kryhen Përveç Ditës se Verës, dibranët
kjo ditë vazhdon të ruhet dhe nga viset e tjera, këndojnë për të kremtuar ardhjen e festojnë dhe Natën e Verës
festohet madhërishëm në këngë te vjetra te shoqëruar me pranverës, çeljen e luleve, ku gjithë qyteti duket sikur e
qytetin e lashte te (VALMIT) kuzhinën me nam te Elbasanit. rikthimin e dallëndysheve ka pushtuar djalli me zjarret
Elbasanit, ajo është festë e të Disa nga gjellët, qe nuk i gjen e gjallërimin e jetës. e ndezur. Ku fëmijët e vegjël
gjithë shqiptarëve. Dita e bëjnë parapërgatitje 1 vit
Verës ishte dita e fillimit të përpara duke mbledhur
vitit sipas kalendarit shumë goma qe pikërisht të
të lashtë të shqiptarëve, ndizen Natën e Verës!
pra një ditë që kremtohej Pas kësaj vjen dhe me e
shumë shekuj para se bukura, ku njerëz nga me
të lindte krishterimi. Ajo te ndryshëm bëhen te gjithë
kremtohej me 1 mars të rebela për një nate duke u
kalendarit Julian, ditën mbyllur dyert e shtëpive
e parë të vitit të ri (sipas në qytet dhe fshatrave.
kalendarit Gregorian, Të nesërmen është dita
“14 mars”). Ajo ishte një kur thyhen me mijëra vezë
festë mbarëshqiptare, që derisa të dal veza fituese
kremtohej si në Veri edhe më e forta nga të gjitha!
në Jug, por me nuanca të Është dita kur nëna na
ndryshme, sipas krahinave. bënë (siç thonë dibranët)
“ferci, ferci nona, u bëfsh
Rituali i Ditës së Verës, ma i fort se thona”. Është
katër fazat e festës dita kur njerëzit dalin dhe
festojnë fushave te bukura
Festa pagane ka ritualin e saj. ne vend tjetër, janë tava me me lule dhe gjelbërim, jo
Ritet janë trashëguar brez pas pistil, tava e kosit, kabunia, Vizitat asfalteve të mbushur me pluhur.
brezi ndoshta për 24 shekuj çomleku, gjeli i detit etj. Gjate
me radhë. Dikur dedikimet i kësaj nate fillon te ndahet edhe Mëngjesi i 14 marsit nis me Verore
kushtohen perëndisë Diane, sot hiseja e nesërme për njerëzit vizitat tek te afërmit, ku djali Dita e Verës ishte dita e
ato praktikohen për një jetë më me te afërm. Mëngjesi është i me i vogël i familjes nxiton të verojkave (ose veroreve).
të mirë, të mbushur me gëzim, gëzuar dhe festiv. Elbasanasit dërgojë hisen e ndarë. Pikniku Nëse i referohemi “Fjalorit
dashuri dhe begati. Studiuesi zgjohen herët me 14 mars nis në orën 10:00. Por vitet e të Gjuhës së Sotme Shqipe”
dhe muzikologu i njohur Thanas dhe me një përkushtim të fundit aktivitetet për rastin e (viti 1980, faqe 2135), verojka
Meksi e ndan në katër faza veçantë hapin derën që të festës nisin një orë më parë. ishte një gjalmë i përgatitur
Festen e Ditës së Verës. Faza futet e mira dhe të dalë e liga. me fije të kuqe e të bardha që
e parë është faza përgatitore Kopshtaret e luleve dhe ua lidhnin fëmijëve në duar
qe nis me grumbullimin e Buka e Derrit këngët e traditës apo në qafë në Ditën e Verës
zaireve që janë të nevojshme Dita e Verës nuk ka kuptim pa (verojka, verore, nga verë). Por,
për Ditën e Verës. Faza e dytë Sytë lahen me lulet e verës, me lulet dhe këngët. Prej kohesh siç shkruan Konica, me verore
është nata e Verës që nis me manushaqe dhe me karakafte elbasanasit njihen si kopshtarë rrethoheshin edhe degët e
13 mars me zjarrin, faza e tretë (lloj luleje) dhe me pas pihet me nam dhe këngëtarë të thanave, dëllinjave, dafinave
mëngjesi i Ditës së Verës që ujë ne “bukën e derrit”, që shpirtit. Lulet më karakteristike apo shelgjeve. Në shumë raste
nis me 14 mars dhe së fundi është një zhardhok që gjendet në Elbasan janë jasemini, në Ditën e Verës thureshin
pikniku i Ditës së Verës në nën tokë në zonat me pyje karafili, trëndafili, zymbyli, kurora dhe i varnin në portat
mesditën e 14 marsit. Në vigjilje dhe gjelbërim. Uji në “bukën karakaftet etj. Kultivuesit e shtëpisë, për të sjellë fat.
P
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019 16

“VEÇ TI KE ZEMËR”

Veç ti ke zemër” titullohet këngën “Dasma e malësorit, kryesisht me këngë popullore
klipi juaj i fundit. Si Artani dhe “Maratona e të kënduar nga Sali Brari. të Shqipërisë së veriut. Një
është pritur në treg? këngës popullore”? Më vonë kërkova në radio, album e kam bashkpunim.
Eshtë pritur si mos më mirë. Maratona mbetet maratonë. kërkova në miq dhe e gjeta. Një këngë e kam me
Ka një titull komercial. Flitet Është një nga aktivitetet më I mora të dy këto këngë dhe këngëtaren Fatmira Breçani. “
për femrat intersaxhije, femrat të rëndësishme të këngës fillova orkestrimet. Mendova
që dashurojnë për lek dhe jo popullore pavarsisht se këtë të vëja një punë serioze. Unë Keni ndonjë projekt?
njeriun. Pra është trajtuar një vit nuk mora pjesë. Ajo është dikur i kasha dëgjuar këto Po. Po përgatis në nëj version
problem i kohës i cili në Shqipëri një ndër aktivitete të ri këngën e bukur
po bëhet shumë i përhapur. më të rëndësishme Shkodrane “O zambak,
Klipi është realizuar duke pasur të këngës popullore, zambaku I bardhë”.
parasysh tekstin. “Hajt moj çikë për vite me radhë, që Eshtë një këngë që
sa të kam prit” është një varg ballafqaon këngëtarët më pëlqen shumë dhe
i tekstit me tekst të Zhakut. e kësaj gjinie. Por do që këndohet në çdo
të thosha se këtë vit dasmë në veri. Ajo ka
Kjo është këngë tipike dominoi plotësisht muzikalitet por edhe një
popullore veriore? kënga popullore tekst shumë interesant.
Po. Unë jam verior dhe disa jugore. Kjo duhet të
nga këngët më të bukura i kam kihet në konsideratë. Cila muzikë është në
me muzikë nga treva ku jam Besoj se tanimë modë tani?
rritur. Sigurisht, duke testuar ka ndryshuar Muzika “Hauz”. Një
tregun dhe aty ku unë kam më pëlqimi i këngëve muzikë që tashmë ka
shumë simpatizantë dhe fansa. të pëlqyeshme mbuluar tregun. Këngën
të repertorit tuaj? e fundit me këtë lloj
Nqs do të bënim një Po! I është shtuar muzike do ta bëj. Më
krahasim mes këngëve dhe klipi i fundit. pëlqen shumë. Eshtë
popullore jugore, veriore dhe Janë bërë tre këngë një muzikë me ritëm. Pra
Shqipërisë së mesme kush “Veç ti ke zemër”, ndërtohet mbi muzikën
është më e kërkuar në treg? “Bjeri gajdes” dhe popullore por më ëmbël
Dua të jem I sinqertë. Drei “Dasma malësore”. dhe më me ritëm. Ka një
para një viti kënga popullore magji që të mbërthen.
jugore dominonte në treg, Si erdhi tek ju kënga
ndërsa tani supermacinë e e gajdexhiut? këngë, por asnjëherë s’më Sa këngë ka në repertorin e
ka këngë popullore evriore. Erdhi fare rastësiht. Unë kam kish shkuar ndërmend se do tij Artani?
pasur një dyqan kasetash tek kishin sukses. Duhej punë Plot 86 këngë që shumë prej
Ndaj e bëtë këtë klip? lagja “21 dhjetori”. Një ditë për orkestrim dhe përpunim. tyre nuk janë në albume.
Sigurtisht. E thashë dhe më ë vjen në dyqan një vajzë Fillova punën në mënyrë Por I kam të regjistruara veç.
lart. E kam bërë për treg. Eshtë kineze, e re dhe më flet në shumë serioze. Pas ca ditësh Sa herë bëj nëj këngë të re
këngë tregu që ka gjetur terren shqip. Zotëri dua këngën në dyqan më vjen muzikanti them se nuk kam bërë gjë.
edhe në jug. Kam pas shumë “Bjeri gajdes, gajdexhi dhe Mond Mancaku e Tish Dain. Pra këkroj të renë, të mirën.
kërkesa për ta kënduar nëpër Dasma e malësorit”. Hapa Ishte viti 2002. U prezantuam. Këngëtari pot ha kam arit të
aktivitete, koncerte, dasma. sytë. Thahë se mos tallej. Por Ishte kënaqësi që takova këtë gjitha, s’duhet më të këndojë.
Po të shikoni në You Toube nga mënyra e kërkesës ajo kompozitor të madh. Përfitova
ëshët shumë i klikuar ky klip. dukej shumë e sinqertë dhe nga rasti dhe i thashë prof. Tish Kur ka kënduar për herë të
shumë e prerë. Ngrita supet. Daisë: Profesor, kam ripunuar parë Artani?
Ku i kaloi festat Artani? Ajo duke parë habinë time një këngë, a mund ta dëgjosh?. Kam kënduar në Festivalin e
Në Greqi. Isha ftuar nga disa më thotë se në Kinë, e para Po , më tha. I vë këngën e 22-të, të Fëmijëve në Tirranë.
shoqata shqiptare në Athinë është një nga këngët më të gajdexhiut. Pasi e dëgjoi, më Ishte viti 1981. Isha ende në
për koncerte. Italia dhe Greqia dëgjuara. Thuajse një këngë thotë, vendose dhe njëherë. shkollë 8-vjeçare. Vangjel
tashmë janë bërë si shtëpia ime. hit. E shihja si i hutuar. Çuditë E vendosa. Ai dëgjonte dhe Petushi dhe Robert Radoja
me atë femër s’kishin të sosur. filloi të lotonte. Pas pak më ishin organizatorët e Festivalit.
Çfarë ju bëri përshtypje në Ajo duke qeshur më thotë. Në thotë: A e din se kush e ka
këto festime? radion nacionale kineze çdo bërë këtë këngë? Jo, I thashë. Mendimi juaj për këngën
Ska qenë ajo ndjenjë patriotizmi ditë jepet gjysëm ore këngë Kjo këngë është e imja. E kam çame?
si më parë. Nuk kishte atë nga Shqipëria. Këto këngë që kompozuar në vitin 1962. Në Ka përhapje kohët e fundit.
ngjyrë Shqipërie si para 4 apo po kërkoj dëgjohen shumë. fund më thotë të lutem ma jep Unë si këndoj dot ato këngë.
5 vjetësh. Ishte një festë e Unë I kam dëgjuar me dhjetra këtë CD me autografin tuaj. Kanë veeçoritë e tyre. Vetë
bukur por pa ngjyra patriotike. herë më thotë. Fillova të Ja dhashë. Iku i lumturuar. kjo krahinë ka këngëtarë të
Nuk kishte asnjë flamur, kur më kërkoj gjithandej në dyqan, por talentuar. Më vjen mirë që këto
ëprpara shihje në çdo tavolinë gajdexhiun se gjeta. Pas shumë Artani dhe albumet? këngë po gjejnë mbështetje dhe
të vogël nga një flamur shqiptar. kërkimesh në nëj cep gjeta Kam realizuar plot 5 albume, këndohen nga profesionistë.
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 17

DIKUR NISNIN TË NGRININ ÇADËR


PARA SHTËPISË SË DJEGUR
Nga Gani Mehmetaj
përpiqeshin qw turpin

D
içka më madhështore ta mbulonin me ngritjen
nuk kisha parë në triumfale të tre gishtërinjve,
jetën time: trupat e simbolin që e zëvendësuan
NATO-s po hynin triumfalisht me përshëndeten e vjetër
në Kosovë, nëpër qytete e partizane me grusht. Kolonat
katunde. Anglezët marshonin e ushtrisë serbo-malazeze
të parët. Hyrja e tyre në ia mbathnin tutje drejt shtetit
Prishtinë të dukej si në të tyre. Pamjet televizive
ëndërr, një ëndërr që e ke sa e paraqisnin hyrjen
dëshiruar shpesh e me vite. triumfale të aleatëve, aq
Përnjëherësh të del esëll përqendroheshin në djegiet
dhe ti s’di si ta përjetosh, e shkatërrimet e ushtrisë
nuk je i sigurt, është ëndërr që po tërhiqej. Katunde të
e përsëritur apo po ndodh djegura, shtëpi që ende
para syve të tu. Raportet nxjerrin tym, qen që silleshin 12 qershori i vitit 1999, dita për shqiptarët e sfilitur të
nga terreni na jepnin lajme vërdallë pa të zotët, prona të më vendimtare në historinë mbetur në Prishtinë, ndërsa
të vazhdueshme me tekst e lëna shkret, ndonjë kufomë e e shqiptarëve të Kosovës: fshiheshin nëpër bodrume
me fotografi, televizionet e dekompozuar rrugës, që nuk trupat e NATO-s u futën nga njësitë ndëshkuese
transmetonin orë e çast hyrjen e varrosi askush. Kamerat në Kosovë, dëbuan forcat serbe. Flitej se serbët kishin
e trupave të NATO-s. Mijëra prapë përqendroheshin serbe, pastruan terrenin nga përpiluar lista të tjera për
shqiptarë dolën në rrugë, në fytyrat e drobitura të minat, hoqën qafe çerdhet e pushkatime. Varreza të reja
brohorisnin apo valëvisnin popullatës së entuziazmuar. snajperëve serbë nëpër pika masive tashmë qenë hapur
flamujt e Britanisë së Madhe, U kishte mbetur aq forcë sa të të ndryshme të kryeqytetit. në periferi të Prishtinës.
Shteteve të Bashkuara të brohorisnin para kolonave të Të gjitha këto na vinin nga Askush nuk e dinte se
Amerikës e Gjermanisë. ushtrisë angleze e gjermane. burime të ndryshme. Ne çfarë po ndodhte. Të gjithë
vazhdonim të bënin gazetën, frikësoheshin se nuk do
duke kërkuar me telefon t’i gdhinte dita e nesërme.
informacion nga terreni. Raportet telefonike që na vinin
Flitej për numër të madh të nga Lagja e Muhaxhirëve na
refugjatëve nëpër male, pa bënin me dije se Prishtina u
kushte elementare të jetesës. bë ferr. Refugjatë që prisnin
Druhej edhe për vrasje e me padurim kthimin, shihnin
masakra, numrin e të cilëve në ekranet televizive si t’u
nuk e dinim saktësisht. Një kishte rënë damllaja. Zyrtarë
pjesë e madhe e Kosovës të lartë të NATO-s s’dinin si
qe e minuar. Shtëpitë, ta shpjegonin zhvillimin më
ku duhej të ktheheshin të ri. Nisi euforia e serbëve
refugjatët e dëbuar, serbët i në Prishtinë, filluan krismat
minuan para së ta braktisnin e kallashëve, i dëgjoja me
Kosovën, duhej pastruar. telefon, m’i përcillte një i afrim
“Gurkat”, njësi angleze e imi, i dëshpëruar sa s’qante.
pastruesve nga minat, bënin Pastaj euforinë serbo-ruse
Të plaste vaji kur e shikoje Që në orët e mëngjesit punën gjatë gjithë kohës. nisi ta transmetonte një
në atë gjendje popullatën korrespodenti i ATSH-së, televizion rus apo sllav,
në rrugë: të leckosur e të gazetari i vjetër i “Rilindjes”, Një ditë më parë, më 11 nuk e mbaj në mend.
paushqyer, të dërmuar nga Behlul Jashari, më tregonte qershor të vitit 1999, kur pritej Krismat e shkreptimat nuk
vuajtjet e frika. Si të dilnin nga një kënd i ndërtesës së që forcat serbe të tërhiqeshin pushuan gjithë natën, lumenj
nga kampet e Aushvicit. BANKOS-it, se pritet ardhja pas Marrëveshjes së gëzhojash u shpërndan
e trupave të NATO-s. Me një Kumanovës, befasisht u futën nëpër qendër të qytetit,
Ushtarët e policët serbë celular fliste të vogël, sepse në qendër të kryeqytetit trupat pinin e bënin qejfe serbët,
tërhiqeshin me bisht më tha se në hotelin “Grand” ruse me tanke e autoblinda, pinin e bënin qejfe rusët
ndër shalë, megjithëse ka ende serbë të armatosur. të ardhur nga Bosnja. Hyrja me femrat e serbëve.
gjatë tërheqjes së tyre, e tyre qe goditje e paparë
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 18
PAS DËSHTIMIT TË PËRPJEKJEVE DIPLOMATIKE
(vijon nga faqja 01) radarët, qendrat ushtarake NATO-s dhe pranimin e RFJ dhe Republikës së Serbisë

G
të komandimit, aeroportet kushteve që ajo i parashtroi nga territori i Kosovës që do
jatë bisedimeve ushtarake. Sekretari i Serbisë për njohje të kapitullimit të thotë armatën e rregullt
dhe kryesisht pas Përgjithshëm i NATO-së Havier dhe për tërheqjen e forcave të dhe forcat e marinës, grupet
dështimit të përpjekjeve Solana të mërkurën në mbrëmje saja nga territori i Kosovës. civile të armatosura, grupet
diplomatike, kritika ndaj deklaroi: “ Unë u informova nga Me rastin e arritjes se kësaj paramilitare, forcat ajrore,
bashkësisë ndërkombëtare u SACEUR( komandant supreme marrëveshje nuk është gardën kombëtare, policin
shtua dukshëm. Ndërhyrja e për Evropën), gjenerali Klark konsultuar asnjë nga subjektet kufitare, rezervistet e armatës,
bashkësisë ndërkombëtare së në këtë moment filluan politike dhe ushtarake shqiptare policin ushtarake, policin
u bë në atë çast kur konflikti operacionet ajrore të NATO- të Kosovës . Marrëveshja lokale, special etj. Gjithashtu
ndodhej tashmë në një gjendje së kundër objektivave në RFJ. e Kumanovës përcakton në nenin 1 përcaktohet Zona e
shkallëzimi të rrezikshëm. Përgjegjësia për goditjen ajrore modalitete tekniko-ushtarake Sigurisë Ajrore, e cila përfshin
Shkallëzimi i dhunës duhej
ndalur sa më parë që të
ishte e mundur. Sekretari i
Përgjithshëm i Kombeve të
Bashkuara, Kofi Anan, më 22
dhe 23 mars 1999 kërkoi që
forcat e armatosura jugosllave
të ndërprisnin menjëherë
ofensivën e tyre në Kosovë.
Po më 23 mars, Sekretari
i Përgjithshëm i NATO-së,
Havier Solana i dërgoi një letër
Sekretarit të Përgjithshëm të
OKS-së me anë të së cilës
e njoftonte atë për një varg
incidentesh të cilat shprehnin
një përkeqësim dramatik të
veprimeve ushtarake të RFJ-
së pas largimit të Misionit
Verifikues të OSBE-së në
Kosovë. Gjithashtu Sekretari
i Përgjithshëm i NATO-së
tërhiqte 110 vëmendjen për
katastrofën humanitare e i takon presidentit Millosheviç i të tërheqjes së forcave serbe një zonë që zgjerohet përtej
cila si pasojë e përdorimit të cili ka refuzuar të ndërpresë nga territori i Kosovës dhe hyrja kufirit rajonal të Kosovës dhe
tepruar të forcës nga RFJ-ja, veprimet e dhunshme në e forcave ndërkombëtare të zona e Sigurisë Tokësore është
ishte në zhvillim e sipër165 . Kosovë dhe nuk ka pranuar sigurisë. Pas hyrjes se Forcave definuar si zonë 5 kilometërshe
të bisedojë me vullnet të të NATO-së në Kosovë, Këshilli që zgjerohet përtej kufirit
Misionet e huaja nga të mirë. Veprimet tona drejtohen i Sigurimit, më 10 qershor 1999, rajonal të Kosovës Brenda
vendosura në Kosovë, filluan kundër politikës shtypëse të miratoi Rezolutën 1244 me të territorit të mbetur në RFJ, kjo
ta lëshojnë Kosovën dhe udhëheqjes jugosllave167 . cilën edhe formalisht vendosi përfshin terrenin brenda asaj
të largohen me shpejtësinë Me rastin e fillimit të sulmit, Kosovën nën administrimin e zone 5 kilometërshe, si dhe
në drejtim të Shkupit. Pas Presidenti amerikan Bill Klinton Kombeve të Bashkuara dhe të sigurohet përkrahja dhe
dështimit të Konferencës në në një fjalim drejtuar popullit hapi rrugën për vendosjen autorizimi i KFOR-it të ndërmarr
Rambuje filluan përgatitjet amerikan argumentoi shkaqet e prezencës ndërkombëtare aksione të tilla, siç janë kërkuar
intensive të NATO-së për e ndërhyrjes së NATO-së:” civile dhe ushtarake në duke përfshirë edhe përdorimin
fillimin e aksioneve ushtarake territorin e Kosovës179 . e forcës së domosdoshme
kundër Serbisë të planit të Trupat e NATO-së ( KFOR- Marrëveshja përmban gjithsej për të siguruar përkrahjen
përgatitur më herët dhe të it), në Kosovë u vunë nën 6 nene dhe dy shtesa. Në e kësaj marrëveshje dhe
aprovuar nga NATO-ja166 . Më komandën e gjeneralit të nenin e parë përcaktohen mbrojtjen e Forcës së Sigurisë
24 mars 1999 pasi nuk kishte NATO-së, M. Xheksonit obligimet kryesore në të Ndërkombëtare(KFOR) dhe
mbetur asnjë alternative tjetër ndërsa si përfaqësues i cilën pala serbe pajtohet për të kontribuojë në ambientin
për të detyruar Millosheviçin OKB-së u emërua diplomati vendosjen e prezencës civile e sigurisë të prezencës civile
të ndërpriste brutalitetin dhe francez, B. Kushner. Tërheqja të Kombeve të Bashkuara në ndërkombëtare. KFOR-i do
represionin kundër popullsisë e forcave serbe (Marrëveshja Kosovë dhe pranimin nga ana të angazhohet dhe do të
civile që e vazhdonte me e Kumanovës) Nënshkrimi e saj të vendosjes së Forcës operojë pa pengesë brenda
shkatërrime të mëdha të i Marrëveshjes tekniko- së Sigurimit Ndërkombëtar Kosovës me autorizim të
çdo gjëje shqiptare nga një ushtarake midis ushtrisë ( KFOR). Serbia pranon ndërmarrë të gjitha aksionet e
vit, forcat ajrore të NATO- jugosllave dhe NATO-s, të tërheqjen e të gjitha forcave të domosdoshme të vendos dhe
së rreth orës 18: 15 filluan cilën e përfaqësonte gjenerali sigurimit të saj, duke përfshirë të mbaj ambiente të sigurta për
sulmet kundër Jugosllavisë Majk Xhekson shënoi fundin këtu të gjithë personelin dhe të gjithë qytetarët e Kosovës.
me objektiva mbrojtjen ajrore, e bombardimeve ajrore të organizatat me aftësi militare të
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 19

MBËSHTESIM ME FORCË LËVIZJEN DEMOKRATIKE


Nga Gazmend Cufaj qeverinë aktuale.Ne tani do të

P
rotesta dhe djegia udhëheqim një betejë civile,
e mandateve, janë paqësore e demokratike për
një faktor kryesor i të rivendosur legjitimitetin dhe
debateve dhe diskutimeve demokracinë në Shqipëri” tha
të Grupseksionit të PD-së ai.
për Barking dhe Dagenham. Me këtë rast dhe ne grupi
Kjo pasi kjo Protestë e demokratik i këtij grupseksioni
opozitës dhe vendimi për të jemi në të njëjtën linjë dhe
djegur mandatet kanë zënë mbështesim këtë vendim
hapësirë edhe në mediat dhe protestë të Pd-së dhe
ndërkombëtare. Në një të zotit Basha. Kryetari
prononcim për ‘Associated i këtij Grupseksioni dhe
Press’, Basha është Anëtar i Kryesisë së Degës
shprehur se opozita do të së PD-së Britani e Madhe,
udhëheqë një betejë civile, Gazmend Cufaj shprehet se
paqësore e demokratike për “Kjo protestë tregoi rritjen
të rivendosur legjitimitetin e mbështetjes për Bashën
dhe demokracinë në Shqipëri. nga populli”. Ai tha se nuk
“Opozita parlamentare ka ka qenë vetë në këtë tubim
vendosur unanimisht të dhe se ka parë nga larg dhe
djegë mandatet me këtë akt ka folur me mjete të tjera
të paprecedent me qëllim me dhjetra protestues të
ndarjen nga një parlament që mbledhur në shesh, të afërm
nuk është produkt i votës së dhe familjarë, të cilët i kanë ushtruar, ai tha se reagimi Grupseksionit të PD-së për
popullit, por është produkt, siç thënë se nuk kanë ardhur me i tyre pritej e ndërsa Barking dhe Dagenham
është ekspozuar nga biseda qëllim dhunën apo trazirat, shtoi se nëse do të ishte mbështet Bashën në të gjitha
të përgjuara të publikuara por për të treguar se janë përshkallëzuar më tej situata, zhvilimet aktuale e më gjherë.
nga media ndërkombëtare, me opozitën. I pyetur për reagimi i tyre do të ishte edhe Ky grupseksion zhvillon punë
i krimit të organizuar në reagimin e ndërkombëtarëve më i ashpër. e tij në bazë të Statutit të PD-
bashkëpunim të hapur me dhe dënimin e dhunës së Sttruktura demokratike e së.
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 20

FOTOT E LUFTËS
numrit të viktimave amerikane, e saj. Ardhja e kamerave
që nxitën mbështetjen publike televizive transmetoi luftën e
për luftën dhe Shtetet e parë televizive të drejtpërdrejtë.
(Fotografia në epokën e simulakrit) Bashkuara u tërhoqën. Fuqia Gjithashtu, Mitchell argumenton
Ndërkohë në Luftën e Vietnamit e dëshmitarit mishërohet se “kuptimi fotografik tani mund
Dr Fatmir Terziu në imazhe si “goditja e të manipulohet në mënyrë

F
mbulimi televiziv grafik solli në
otografia e luftës është shtëpi të amerikanëve natyrën ekzekutimit” të Adams. elektronike duke zhvendosur
bërë më e debatueshme. e luftës vetë, brutalitetin e tij pozicione relative”. Në Ballkan
Ajo ka avantazhet dhe të përgjakshme, dhe vuajtjet Në anën tjetër, ndërsa “dhomat në vitet 1990, ai kujtoi publikun
disavantazhet e saj. Ky e civilëve Vietnamese. U e jetesës amerikane janë të se fuqia e fotografisë ishte
dokument synon të analizojë përshkrua me epitetin “luftë në mbushura me imazhe” nga ende gjallë duke sjellë imazhe
në mënyrë të thjeshtë. Në dhomën e ndenjes”. Teknologjia Lufta e Vietnamit ka pasur një më të përgjakshme. Më vonë,
fillim, trashëgimia fotografike e re e televizionit dha më mungesë të mediave fotografike fotografitë, që dolën nga lufta
e Luftës Civile Spanjolle rriti shumë për qytetarët amerikanë, britanik nga Lufta e Falkland- e vitit 2003 në Irak, solli një
interesin tek shikuesit publikë, por sipas Hopkinson “kamera së. Përfaqësuesit e medias “të anën e shëmtuar të luftës,
sepse ishte lufta e parë, e cila televizive nuk tregon tmerrin thirrur për të dëshmuar para por shtoi debatin. Pas një
u fotografua. Fjalori vizual i Dhomës së Commons për hetimi çuditërisht të shpejtë,
mungesën e objekteve ai arriti në përfundimin se disa
për transmetimin e fotografi ishin “të rreme”. Sot
fotografive të zezë dhe një problem edhe më i madh
të bardhë”. Elitat e për fotografinë është lehtësia
pushtetit britanik, duke e manipulimit me kompjuterin.
pasur frikë se “imazhet
mund të kthejnë njerëzit Për ta përmbledhur, mund
kundër luftës”, mbylli të thuhet se fotografitë do të
pothuajse të gjitha mbahen ende në kulturën tonë.
mbulimet fotografike. Roli i tyre do të jetë gjithmonë
Shpejt amerikanët si një burim informacioni, por
po shihnin vetëm atë ende ekziston një debat rreth
që qeveria e tyre i tyre për të qenë dëshmitarë.
lejonte ata të shihnin. Më tej, kamera televizive
ka krijuar një dyshim mbi
fotografisë së luftës u krijua e luftës më shumë se makinë Përveç kësaj, ishte gjatë Luftës njerëzit që besojnë në imazhet
si një zhanër nga kjo luftë. shkrimi ...”. Fotografitë, të së Gjirit që fuqia e fotografisë e luftës të transmetuara
Imazhet e saj më të mira kanë fëmijëve që largohen nga një për të mashtruar arriti lartësinë në mënyrë elektronike.
një kompleksitet më të madh se sulm Napalm ose i një shefi
më parë, gjë që i lidh ata më të policisë të shtënat e një
ngushtë me konfliktet e shekullit të dyshuar Vietkongët nëpër
të njëzetë, si Lufta e Vietnamit. kokë, dhe të tjerët të artikuluar
dhe të identifikuar në mënyrë
Meqë imazhet e Luftës Civile retrospektive qëndrimin e
Spanjolle janë të parat ato kanë luftës. Nëpërmjet këtyre
punuar edhe si një lloj dëshmie. fotografive edhe pse publiku
Por, pas mjaft debatesh vetë amerikan pa shumë pak gjak
fotografët janë zhgënjyer për dhe në tërësi mbështeti luftën.
atë që mund të arrijë profesioni fotografia Adams i cili e ndihmoi
i tyre. Në treg u shfaqën atë të fitojë Çmimin Pulitzer u
fotografi horror nga Ruanda, përshkrua nga Hamilton si
me lajmet e masakrave në “... jo një imazh anti-luftës,
shkallë masive. Në Luftën e por ajo tregoi një gamë të
Gjirit, Observer në Londër, botoi gjerë të pozicioneve politike,
një fotografi të tmerrshme të një ideologjike dhe morale”.
Iraku të djegur që kishte ndezur Fotograf i pavarur Chapelle
shikimin nga kamioni i tij. Deri mori një foto të ngjashme si
në këtë kohë, teknologjia e Adams në fillim të vitit 1962,
fotografisë mund të tregojë por shtypi e hodhi poshtë atë.
ngjarje dhe t’i përfaqësojë ato Deri në vitin 1969 gjendja
si dëshmi. Në kushtet e fatet e shpirtërore ishte zhvendosur
luftërave fotografisë si Luftës sërish. Në korrespondentët e
së Vietnamit, Fushatës së parë e mbështetën këtë luftë,
Falklands, lufta në Gjirin, dhe por kur e panë se politika e
më vonë Luftës Ballkanike dhe qeverisë nuk funksiononte, ata
Luftës kundër Terrorizmit është thanë kështu. Por perceptimi
bërë një test vendimtar për se media ka humbur luftën
besimin në të vërtetë fotografik. për SHBA ka provuar të
vazhdueshme. Kjo, dhe rritja e
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 21

VETËM KËSHTU RRITET


KRENARIA E KOMBIT TËND
P
ër shqiptarët që jetojnë kujt je, për çfarë kontributi mësimin e gjuhës amtare Për të plotësuar shtojmë
dhe punojnë, studiojnë ke dhënë, prandaj për ende ka probleme në këto idetë Gjokës se “Indiferentët
dhe aktivizohen në ne shqiptarët dhe brezat vende. Nëse ne shqiptarët dhe dembelët dhe ata që
Mbretëri të Bashkuar, me që kemi, modeli britanik bëjmë të
gjithë përpjekjet për ruajtjen, i shkollës dhe i edukimit pamundurën
shqipja po bëhet sa e largët është një model që duhet për ruajtjen
dhe e huaj për fëmijët. Është imituar në rrugë origjinale e gjuhës
normale që duke jetuar nga shqiptarët mërgimtarë. shqipe, që
në një shoqëri ku flitet një Nuk duhet të pretendohet të edhe shteti
gjuhë tjetër, kuptohet dhe gjendet një zgjidhje mrekulli, shqiptar të
tendenca e kufizimit dhe por të bëhet ajo që është programojë
shqiptimit të shqipes. Fëmijet e mundur që varet nga ne diçka të
po projektojnë të ardhmen shqiptarët. Sikurse shkruan frytshme, pra
e tyre aty ku rriten. Ndaj kohë më parë Fran Gjoka “Ka të organizojë
komuniteti prindëror duhet vite që në Shqipëri vazhdon dhe të
të tregohet i kujdesshëm shpërndarja e një abetare drejtojë
në ruajtjen e shqipes. Mjaft mbarëkombëtare. Efekti i veprime drejt
shoqata shqiptare e kanë saj në diasporë e gjetkë po rrafshimit
këtë në fokus në programet ndihet, duke përjashtuar disa të dallimeve të krijuara si nuk vazhdojnë rrugën e
dhe aktivitetet e tyre. Për të interesuar për këtë lloj të pasojë e ndarjeve politiko – Rilindësve tanë, historia do
mjaft prej tyre kemi folur dhe ri të shqipes duke pasur një administrative që sjellin jo pak t’i dënojë, jeta përtej varrit
kemi thënë fjalën tonë. këtë interesim maksimal për këtë vështirësi në komunikimin do ti torturojë. Nga Bostoni i
herë po ndalemi tek Shoqata lloj të ri teksti të shqipes. U kombëtar.” Zoti Gjoka thotë Amerikës Konica shprehej:
“Nënë Tereza” e ngritur dhe e bënë vite që është krijuar se “Vetëm kështu u vijmë në “Erdhi më në fund dhe për
drejtuar nga aktivisti modest këshilli ndërakademik Kosovë ndihmë në ruajtjen e gjuhës gjuhë shqipe koha e lulëzimit,
dhe tepër aktiv, Esat Braçe. Shqipëri, për një shqipe shqipe fëmijëve shqiptarë që koha plot shpresë! Me të katër
Ai bashkë me stafin e tij të standarde.Të dy akademitë, jetojnë jashtë Shqipërisë.” Pra anët, një zjarr i bukur zien
kualifikuar prej kohësh ka duke pasur parasysh se gjuha më saktë, “Shkolla” e familjes në zemër të djalërisë, dhe
s h q i p e mërgimtare për mësimin e plot me dëshirë, trimoshët
është tipari gjuhës shqipe, kërkon veç e dheut tonë po përpiqen
kryesor i të tjerave të mbështetet më për zbukurimin e shqipe. I
kombësisë mirë nga shkolla me mësues vlerësojmë, i pranojmë dhe i
shqiptare, e programe shkencore. Me respektojmë vlerat gjuhësore
m j e t i të drejtë preokupohemi për e kulturore të popujve të tjerë.
themelor analfabetizmin, por ç ‘emër Dhe respekti për ë tjerët ka
që siguron ti vëmë atyre dhjetra qindra vlerë e besueshmëri, kur
ndërlidhjen fëmijëve shqiptarë, që në radhë të parë respekton
shpirtërore ende vetëm se belbëzojnë vlerat e kombit tënd.!
ndërmjet në gjuhën shqipe pa lë të Pos këtij aktivizimi tejet të
hapësirave njohin historinë, kulturën, vlerësuar të z Braçe kuptojmë
e vendeve gjeografinë e traditat. Kësaj më saktë atë që thotë
që flasin drame i duhet dhënë fund! shkruesi se “Vetëm kështu e
s h q i p , mbajnë gjallë gjuhën shqipe
dhënë kontribut të mirë në synojnë që zotërimi dhe Shumë përgjegjësi kanë tek fëmijët mërgimtarë duke
shkollat shqipe të arsimit përvetësimi i shqipes intelektualët shqiptarë në ngulmuar më shumë se deri
plotësues në zonën kua ai standarde të jetë objekti emigrim, sikurse është tani gjuhën e bukur shqipe
operon në Londër. ndaj zoti themelor i brezave të sotëm.” dhe aktiviteti i drejtuesit të tek fëmijët mërgimtarë, duke
Braçe vazhdon të mbetet “Nënë Tereza” në Londër. ngulmuar më shumë se
aktiv, duke u angazhuar në Por gjithnjë sikurse dihet, Ata duhet të jenë aktiv deri tani për të sotmen dhe
modelin britanik të arsimit. problemet janë probleme. e krijues në organizimin të ardhmen e brezave të
“Me gjithë predispoziten e sa më efektiv të kurseve, rinj përmes fjalës së bukur
Në demokracinë britanike, prindërve për të kontribuar shoqatave dhe shkollave për shqipe. Vetëm kështu rritet
nuk gëzon respektin se i në ngritjen e shkollave dhe mësimin e gjuhës amtare. krenaria e kombit tënd”.
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 22

JO THJESHT SI NJË URIM


N
atyrisht një urim shkon “Krenaria jonë është në punën qëllimi i kësaj kompanie ku të përdorim vetëm
përshtat mes shokësh dhe ekspertizën tonë, e cila mendohet se “Shtëpia është materiale me cilësi të lartë
në mjaft raste. Kur ai është e dukshme në bazën një vend ku kaloni pjesën më Ne ju sigurojmë
kapërcen një vit kalendarik, tonë të klientëve që kthehen të madhe të jetës suaj. Ne mundësinë e zgjedhjes
pra shënon ditëlindjen e tij, apo dhe rekomandimet që marrim”. përpiqemi të përmirësojmë nga një koleksion i gjerë i
dhe në raste të tjera që bëhen Në këtë ditë pra urimi është shtëpinë dhe mënyrën e produkteve dhe materialeve
gëzim në një ditë. Si e tillë këtë i disafishtë për të dhe tërë jetesës me punën tonë. Ndërtuesit e Alba Visha
vit dita e lindjes së drejtuesit aktivitetin dhe angazhimin Qëllimi i kompanisë sonë të ofrojnë vegla vizualizimi
të kompanisë “Alba Visha”, e tij komunitar e më gjerë. ndërtimit në Londër është të Ne ofrojmë fleksibilitet
të bëjë të ndihesh mirë të projektimit
për shtrirjen edhe pas Garancia jonë: “Kur sigurojmë
mbarimit të disa viteve”. punë profesionale në lidhje me
zgjerimet në shtëpi në Londër,
Pse na zgjodhet ne puna jonë është gjithashtu
thuhet në kontekstin e të ruajmë një mjedis të qetë
suksesshëm të “Alba dhe pa punë. Kompania jonë
Visha”? Ka shumë e ndërtimit në Londër ka një
faktorë që duhet të histori të gjatë të ofrimit të
merren parasysh para shërbimeve të përshtatshme
se të regjistroheni për dhe të personalizuara për
zgjerimet në shtëpi në klientët tanë. Nuk lëmë punë
Londër. Ne kujdesemi të paplotë. Personeli ynë
për të gjitha shqetësimet ju ndihmon në çdo hap të
tuaja sa i përket shtrirjes. procesit. Edhe pas përfundimit
Qema Visha kishte mjaft Mes shokësh gjithnjë ndjehet “Alba Visha” London ka të punës sonë, ne pastrojmë
arsye të mblidhte urimet si një një urim i tillë, një sukses renditur të gjitha arsyet se vendin për të siguruar
rastësi në atë ditë të shënuar i tillë, një ngazhim i tillë i pse duhet të na punësoni: kënaqësinë e klientit 100%.”
të lindjes së tij. Mjaft prej tyre respektueshëm. Ai ka dhe një Ne ofrojmë mjeshtëri më të Atëherë a është më shumë
vinin në arenën famijare, kua ekip modest, por dhe mjaft mirë, kontraktorë të kualifikuar se gëzuar për këtë kompani
i tashmë ka ndërmarë dhe të kualifikuar në punën e tij. dhe profesionale në Londër shqiptare? Sigurisht që po.
një biznes tjetër për estetikë Ndërtuesit e garantojnë Gëzuar Qemal Visha dhe
me të cilin operon familja e Ekipi i kualifikuar ndërton në me paqen e mendjes sa më shumë suksese në të
tij dhe me arsyet e tjera të kohë dhe me buxhet. Ky është Ne ju siguroj se do ardhmen dhe në punën tuaj.
lidhura me fëmijët, familjen
dhe vetë kompaninë e tij.

“AlbaVisha” është një kompani


ndërtimi e bazuar në Ëest
London me përvojë më shumë
se 25-vjeçare. Sipas drejtuesit
të kësaj kompanie, Qemal
Visha mësojmë se “Në Alba
Visha ne ofrojmë zgjidhje
me cilësi të lartë me çmime
konkuruese. Ne besojmë
në ofrimin e një shërbimi të
shkëlqyer dhe krenohemi me
vëmendjen ndaj detajeve duke
i kushtuar vëmendje të veçantë
përfundimeve të qëndrueshme.
Ne i zbatojmë besimet tona
në vlerat e shtëpisë, familjes
dhe mjedisit në punën tonë
dhe përpiqemi t’i bëjmë
aspiratat tuaja një realitet.”
Për më tej z Visha shprehet se
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 23
HILAL FOOD NË KILBURN I GATSHËM EDHE PAS “BREXIT’

R
aftet e Hilal Food në të gjitha këto sende pasi hulumtimit të ushqimit dhe Federata e Ushqimit dhe
Kilburn High Road nuk Britania e Madhe do të hiqet pijeve në Mintel, një kompani Pijeve në Mbretërinë e
do të jenë të zhveshura nga tregu i vetëm i BE-së dhe kërkimore në Londër. “Fakti Bashkuar tha: “[Sendet] që
pas Brexit. Nuk do të ketë as marrëveshjet e saj të shumta gjeografik është se Evropa shkojnë në kontinent do të
Çmime më të larta ushqimore. tregtare. “Ndërprerja e këtyre është më afër Britanisë së kërkojnë inspektime fizike dhe
Magazinimit po i bëhen të aranzhimeve tregtare [BE- Madhe kur është fjala për dokumentuese kur hyjnë në BE
gjithë shërbimet e duhura. UK] do të kishte një ndikim transportimin e ushqimeve të dhe brenda disa orësh kjo do të
Kështu u premton të gjithë shumë më të rëndësishëm
klientëve të vetë pronari i në konsumatorët sa i përket
kësaj kompanie të dashur e të qasjes në ushqim që gëzojnë
respektuar nga shqiptarët, Zoti sesa mund të demonstrohet
Mahmud. Por ai shton edhe vetëm nga statistikat”,
mendimin e asaj që përflitet paralajmëroi FoodDrinkEurope
nga mediat se “Veteranët e me një deklaratë me shkrim
industrisë ushqimore thonë se këtë vit. Këtu janë disa nga
këto skenarë të botës mund shqetësimet kryesore për
të bëhen realitet nëse qeveria industrinë ushqimore pasi
e Britanisë së Madhe nuk Britania duket gjithnjë e më
është në gjendje të arrijë një shumë gjasa të dalë nga BE
marrëveshje gjithëpërfshirëse pa një marrëveshje Brexit:
tregtare me Bashkimin Evropian
përpara afatit përfundimtar 1. Ndërrimi nuk është një
të Brexit në fund të marsit”. opsion
Presin “ndërprerje serioze Një raport i Shtëpisë së
të furnizimeve ushqimore” Lordëve të kohëve të fundit
së bashku me çmime më të tregoi problemin në mënyrë
larta dhe “kaos në portet” për të theksuar: “Importet e freskëta,” tha ajo. “Nëse jeni rezultojë në trazira në Calais, e
transportin e ushqimit, sipas ushqimeve të BE nuk mund duke shkuar nga ushqimi, cila nuk ka postin e inspektimit
Ian Wright, CEO i Federatës të zëvendësohen me lehtësi atëherë jeni duke shqyrtuar kufitar. Dhe ngarkesa e mbetur
së Ushqimit dhe Pijeve në duke prodhuar më shumë në çështjet me freskinë e ushqimit e transportit do të thotë se
Mbretërinë e Bashkuar. MB ose duke importuar më ... mund të ketë një jetë më importet tona thelbësore
“Ndërsa Mbretëria e Bashkuar shumë nga vendet jo anëtare të shkurtër, mund të ketë një nga BE do të ndërpriten
nuk mund të dalë jashtë të BE. Vetëjaftueshmëria e gjurmë më të lartë të karbonit”. në mënyrë të ngjashme “.
ushqimit dhe pijeve, sigurisht Mbretërisë së Bashkuar ka
që do të jetë më e rrallë dhe rënë gjatë 30 viteve të fundit.” 2. “Kaosi në portet” 3. Tarifat
më e shtrenjtë,” tha ai. Rreth Raporti shtoi se “nuk ka Britania mbështetet në një Ushqimi në Mbretërinë e
30% e ushqimit të konsumuar dëshmi se importet jashtë BE- sistem të integruar dhe Bashkuar mund të goditet nga
në Mbretërinë e Bashkuar së mund të rriten ndjeshëm” rregulla të harmonizuara që tarifa të reja kur hyjnë në BE
vjen nga BE, sipas të dhënave për të zëvendësuar çdo tregti lejojnë që artikujt e ushqimit nëse ka një marrëveshje pa
të qeverisë në Mbretërinë e të humbur me BE. Afërsia të lëvizin midis vendeve të Brexit. Një raport i Shtëpisë
Bashkuar. Një tjetër 11% vjen midis BE dhe MB është një BE me kontrolle minimale së Lordëve nga mesi i vitit
nga vende të tjera që kanë faktor i madh që ka promovuar dhe zero tarifa. Në rast të 2018 zbuloi se tarifat mesatare
marrëveshje tregtare me BE. tregtinë e ushqimit dhe e bën një marrëveshjeje Brexit, për artikujt ushqimorë në
Një skenar jo-marrëveshje të vështirë për Britaninë të kamionët, anijet dhe avionët Mbretërinë e Bashkuar do të
do ta bëjë më të vështirë dhe gjejë furnizues të tjerë, tha që mbajnë sende ushqimore ishin rreth 22%, duke dëmtuar
më të shtrenjtë të importojë Kiti Soininen, drejtoreshë e janë të vendosur të përballen bizneset duke u mbështetur
me burokratë të ri, tarifat, në eksportet. Prodhuesit
kostot dhe vonesat serioze. britanikë dërgojnë në BE çdo
Ata madje mund të largohen vit 13 miliardë dollarë në vit,
në kufi. Përveç kësaj, qeveria sipas grupit të industrisë së
e Mbretërisë së Bashkuar bujqësisë, NFU. Këto tarifa
paralajmëroi se nuk do të do t’i bënin shumë produkte
lejohej të përdorte një sistem britanike jo-konkurruese,
të BE-së të quajtur TRACES paralajmëroi Ëright nga
për të ndjekur importet e Federata e Ushqimit dhe Pijeve
saj. Në vend të kësaj, po në Mbretërinë e Bashkuar.
planifikon një sistem të ri “Nëse konsumatorët e BE nuk
zëvendësimi që duhet të janë në gjendje të hyjnë në
jetë në dispozicion në janar. Mbretërinë e Bashkuar ushqim
Qeveria paralajmëroi se sistemi dhe pije, ata do të kalojnë në
i ri do të kërkonte më shumë burime të tjera të furnizimit dhe
kontrolle kufitare, por ai po ato tregje të eksportit do të
trajnonte agjentët e kufirit për të humbasin përgjithmonë”, tha ai.
“ulur mundësinë e vonesave”.
Nr. 07 MARS /
MARCH 2019
P 24