You are on page 1of 2

PHARMACOLOGY QUESTIONS (İkinci Sınıf, Dördüncü Komite)

1. Which of the following is the correct definition for ‘The concentration of drug
that produces 50% of maximal effect’
a) ED50
b) EC50
c) AD50
d) TD50
e) LD50

2. Please choose the incorrect answer.


a) Competitive antagonists compete with agonists for binding to the
receptor site.
b) Maximum response can be achieved in non-competitive antagonism
c) Partial agonists produce a lower response at full receptor
occupancy, than do full agonists
d) Antagonists shift the dose-response curves to the right
e) KD represents the concentration of free drug at which half-maximal
binding is observed

3. Choose the one that describes the first pass effect the best
a) Presence of the drug in higher concentrations in the organs that
receive high blood flow
b) Achieving high concentrations of blood drug concentrations after an
intravenous bolus injection
c) Elimination of the majority of the drugs after their first pass from the
kidneys
d) Starting producing the effect according to the intestinal absorption
e) Hepatic inactivation of an orally taken drug after its first pass and
reduction in its effect

4. How many elimination half-lives are required for a drug to reach its steady-
state concentration when it is used in repeated doses?
a) One b) Two c) Three
d) Four e) Six

5. Which of the following is incorrect?


a) Histamine is stored in mast cells and basophils
b) H2 receptors are located in gastric mucosa
c) H3 receptors are G protein coupled
d) Ranitidine is an H2 receptor agonist
e) H1 receptor stimulation causes increase in IP 3

6. Choose the antihistaminic drug that does not cause sedation.


a) Ethanolamines
b) Ethylaminediamines
c) Piperazine derivatives
d) Alkylamines
e) Piperidines
7. Indicate the one that is not among clinical uses of H2 receptor antagonists.
a) Peptic duodenal ulcer
b) Erosive Esophagitis (GERD)
c) Allergic reactions
d) Gastric ulcer
e) Hypersecretory conditions

8. Which of the following is incorrect for peptide systems that are used for cell-to-
cell communication?
a) Renin catalyzes the release of Angiotensin I from Angiotensinogen
b) Angiotensin II is a very potent pressor agent
c) Captopril is an orally active converting enzyme (ACE ) inhibitor
d) Losartan is superior to other ACE inhibitors since it does not cause
dry cough
e) Enalapril and losartan are peptides in structure

9. Choose the phase II reactions in drug metabolism among the following.


a) Oxidations
b) Reductions
c) Hydrolyses
d) Sulfate conjugations
e) Deaminations

10. Suppose that two groups of mice are injected with phenobarbital (E) and
serum physiologic (C) respectively for three days, after that both groups are
injected with nembutal; Find the correct answer.
a) It takes longer for group E to fall asleep and their sleep duration is
longer compared to group C
b) It takes shorter for group E to fall asleep and their sleep duration is
longer compared to group C
c) There are no differances between these two groups
d) It takes longer for group E to fall asleep and their sleep duration is
shorter compared to group C
e) It takes shorter for group E to fall asleep and their sleep duration is
shorter compared to group C

11. Calculate the dosing rate for a drug whose clearance is 1.5L/h/70kg, when
the target plasma concentration is 10 mg/L.
a) 150 mg/h b) 15 mg/h c) 0.66 mg/h
d) 15g/h e) 15μg/h

CORRECT ANSWERS
1. b 2. b 3. e 4. d 5. d 6. e 7. c
8. e 9. d 10. d 11. b