You are on page 1of 3

Name: Date:

GMAW Test

1. What does GMAW stand for?


a. Gas Mig Arc Welding b. Gas Mixture Arc Welding
c. Gas Metal Arc Welding d. Gas Mechanical Arc Welding

2. GMAW is generally done with what polarity?


a. Direct Current Electrode Negative (DC-) b. Direct Current Electrode Positive (DC+)
c. Alternating Current (AC) d. Does not matter

3. What does the "S" stand for in the GMAW classification for ER70S-6?
a. Solid b. Strength
c. Silicon d. Short Circuit

4. What does the "70" stand for in the GMAW classification for ER70S-3?
a. Trade name b. Yield Strength
c. Tensile Strength d. Hardness

5. What mode of metal transfer allows for consistent all position GMAW welding?
a. Axial Spray b. Short Circuit
c. Spray Arc d. Globular

6. What gas mixture is generally associated with short circuit transfer on steel?
a. 100% CO2 b. 100% AR
c. 75% AR/25% CO2 d. 75% CO2/25% AR

7. Inadequate gas flow can cause what defect in GMAW welding?


a. Undercut b. Porosity
c. Worm tracking d. Hydrogen cracking

8. What is generally not an effect of a worn or loose contact tip?


a. Porosity b. Excessive spatter
c. Ropey welds d. Poor arc starts

9. What is a benefit of copper coated GMAW wires?


a. Better arc starts b. Improved Feedability
c. Increased contact tip life d. All of the above
10. As a rule of thumb, what is the limitation of steel thickness for short circuit transfer?
a. 3/4" b. 3/16"
c. 14 gauge d. 1"

11. Arc welding problems can generally be traced back to what possible cause?
a. Poor electrical connections b. Worn contact tips
c. Dirty/clogged liners d. All of the above

12. What types of metal transfer are possible with GMAW?


a. Short Circuit b. Spray Transfer
c. Globular d. All of the above

13. Which of the following is a common wire size used in short circuit transfer GMAW?
a. 0.030 b. 0.052
c. 0.050 d. All of the above

14. What type of metal transfer requires higher current voltages?


a. Short Circuit b. Spray Transfer
c. Globular d. Axial Spray

15. What part of the gun is the contact tip fastened to?
a. Liner b. Conductor Tube
c. Nozzle d. Gas Diffuser

16. When GMAW welding, the travel angle of the welding gun should never exceed what?
a. 15 degrees b. 30 degrees
c. 20 degrees d. 45 degrees

17. The flow meter on the bottle (regulator) should be set at how many cubic feet per hour?
a. 40-45 CfH b. 20-25 CfH
c. 10-20 CfH d. 30-40 CfH

18. Which drive roll is used for solid wire?


a. Knurled V-groove b. U-groove
c. V-groove d. Cogged U-groove

19. What range of shade lens is appropriate for a GMAW welder to use?
a. #8-#10 b. #9-11
c. #9-#10 d. #10-#11

20. What is the appropriate electrode stick out distance from the contact tip for 0.030 wire?
a. ½” b. 3/16”
c. ¼” to 3/8” d. 1/8”
GMAW Pre-Test Answers

1. C
2. B
3. A
4. C
5. B
6. C
7. B
8. A
9. D
10. B
11. D
12. D
13. A
14. B
15. D
16. C
17. B
18. C
19. B
20. C