You are on page 1of 5

GIAO VIEN BIEN SOAN: NGUYEN THI NGOC KINH

De thi thu dai hoc lan bay


Thoi gian lam bai 150’
I. IN YOUR ANSWER SHEET, INDICATE THE LETTER A,B,C OR D AGAINST THE NUMBER OF EACH
ITEM:
1. Frank would be more popular in the office if he didn’t try so hard to-------himself with the boss.
A. Ingratiate B. Sympathize C. Congratulate D. Regard
2. The local wine is rather rough, but you’ll soon-----a taste for it.
A. Receive B. Acquire C. Accept D. Adopt.
3. He was too busy to give the document more------attention.
A. Exact B. Careful C. Precise D. Accurate
4. The burglar’s presence was betrayed by a----------floorboard.
A. Cracking B. Crunching C. Groaning D. Creaking
5. A few jokes always ---------up a lecture.
A. Raise B. Inspire C. Liven D. Loosen.
6. It was felt that he lacked the -------to pursue a difficult task to the very end.
A. Persuasion B. Commitment C. Engagement. D. Obligation
7. It was found that the diet of older people is often------in vitamins.
A. Short B. Inadequate C. Deficient D. failing
8. The chairman asked members to ---------their votes for or against the proposal
A. Bid B. offer C. cast D. throw
9. The case for an increase in spending on education has been proved beyond the------of a doubt.
A. Shadow B. Hesitation C. Suspicion D. Shade.
10. This museum has more visitors than------any other in the world.
A. Really B. Practically C. Actually D. Utterly
11. All the formation was-------alphabetically in large cabinets.
A. Filled B. Gathered C. Composed D. Crammed.
12. This course---------no previous knowledge of the subject.
A. Assumers B. Assigns C. Assures D. Assembles.
13. Although they had only been invited for lunch they------until suppertime.
A. Stayed on B. Stayed out C. Stayed up D. Stayed in
14. It should be---------that students are expected to attend classes regularly.
A. Marked B. Reminded C. Noted D. Perceived.
15. He was barred from club for refusing to-------with the rules.
A. Conform B. Abide C. adhere D. Comply.
II. FILL IN THE BLANK WITH A SUITABLE WORD OR PHARSE:
16. Serves him right. He--------------------better than to trust such a shifty character.
17. I am not used to------------like that, you rude little boy!
GIAO VIEN BIEN SOAN: NGUYEN THI NGOC KINH

18. The whole thing is pure fiction! You’ve--------------up


19. I’m afraid I can’t because I’ve run out of film. In---------taking photographs here is forbidden.
20. I felt a gun in my back. A voice hissed:” Don’t move------------shoot.”
21. ----------------gone to the dinner would have been very rude.
22. Thank you-------------custom. We are pleased to have been of service.
23. Doctors say that the less one smokes------------------one is likely to live.
III. FILL IN EACH OF THE NUMBERED BLANKS IN THE FOLLOWING PASSAGE WITH ONE SUITABLE
WORD:
It has been established beyond a shadow of doubt that readers in general waste a great deal of time and
effort. Why is this---------------(24)? Why is it that the poorest readers by--------(25) standard are often
the ablest-------(26) people? Why is it that the majority of students have very-----------(27) idea of how
to tackle---------------(28) reading? Why is it that a high-----------(29) of readers- not excluding
those------------(30) professional work involves a lot of reading- use a technique that is------(31)more
advanced than(32) they were children?
Or why------------(33) there people- to take an extreme but illuminating-------(34)-who in
conversation and discussion-----------(35) sustain a difficult argument with ease and --------(36) who as
readers assimilate only factual information, and---------(37)that with difficulty, so that worthwhile books
are virtually---------(38) them ? In our opinion, reading presents technical--------(39) of communication
that dispose the----------(40) to use inappropriate methods of assimilation; this, and only------(41), can
provide an adequate-------(42) of why readers---------(43) a class are so inefficient.
IV. READ THE TEXT BELOW THEN DECIDE WHICH WORD A, B,C OR D BEST FITS EACH SPACE:
Most films on release this week are routine, standard issues of variable (44)----------and only passing
(45)-------in which the standard of acting is often(46)--------atrocious and only(47)--------at best.
Rising above such dull fare is Lionland , a three -hour epic which the director Mathew Aronsky managed to
complete just before he died last year. It may well to be his(48)---------achievement. The story centers on
Brad German, a boxer whose (49) ------rise to fame was legendary but whose powers now are on
the(50)-------- and who is well on his way down the slippery(51)-------towards alcoholism and failure.
Enter the improbably named Bungy Jumpward, his sneering young sparring partner who pours (52)
---------on Brad, (53)------- his achievements in the ring while grossly overestimating his own. He is a
character with hardly any (54)---------qualities, but somehow his animosity spurs Brad on to one final,
glorious effort. But that is to give the plot away. Aronsky’s remarkable (55)------to keep one involved in the
story never lets up: he has always had an extraordinary (56)-------of creating characters that on paper
seem no better than the flattest cliché but who on screen manage to seem original and wholly rounded. His
ability to judge the pacing of the story is (57)----while his (58)------for detail is second to none. He will be
sorely missed.
44 A. quality B. Class C. Nature D. Grade.
45. A. attention B. interest C. Care D. Notice.
GIAO VIEN BIEN SOAN: NGUYEN THI NGOC KINH

46. A. Rightly B. Correctly C. Truthfully D. Truly


47. A. Medium B. Mediocre C. Midstream D. Middle.
48. A. Topping B. Crowning C. Unique D. Worthy
49. A. Meteoric B. Hasty C. Winged D. Gunshot
50. A. Mend B. Way C. Wane D. Wagon
51. A. Hill B. Slant C. Incline D. Slope
52. A. Scorn B. Disgust C. Disdain D. Sarcasm
53. A. Shrinking B. Detracting C. Belittling D. Laughing
54. A. Redeeming B. Rescuing C. Recompensing D. Reprieving.
55. A. Capability B. Ability C. Expertise D. Aptitude
56. A. Knock B. Knot C. Knell D. Knack
57. A. Unknowing B. Unforeseen C. Unenviable D. Uncanny
58. A. Ear B. Eye C. Head D. Nose.
V. USE THE WORD GIVEN IN CAPITALS AT THE END OF SOME OF THE LINES TO FORM A WORD THAT
FITS IN THE SPACE IN THE SAME LINE.
The experts said, ”If we operate, one will certainly die, the other might live. If we don’t operate, neither will
survive a year”. The parents were face with the absolute (59)----------(POSSIBLE) of the choice between
losing both or just one of their children. The seemingly (60)---------------(TERMINATE) debate about the
Siamese twins and their fate was a(n)(61)---------(EXPLAIN) popular subject even amongst the British
media and their seemingly (62)------(QUENCH) thirst for (63)---------(BLOW) drama. Some felt that in
such situations the death of one twin was somehow (64)--------(ORDAIN) and that the argument for losing
one through the operation was (65)-------(ETHICS) behavior and verging on the (66)-------(MORAL).it
was difficult to discern what (67)------(CONCEIVE) were coloring people’s opinions, but informal surveys
suggested that people were (68)---------( DOMINATE) in favor of the operation taking place.
V. FILL EACH OF THE GAPS IN THESE EXTRACTS FROM STUDENTS’ END-OF YAER REPORTS WITH AN
APPROPRIATE WORD FROM THE LIST:
Again from unfailing occasion prone (constant) consistently sporadic fortnightly regularly now
too course intervals uncommon tendency regularity clockwork
69. She is-------cheerful and co-operative.
70. His attendance at classes has been---------, to say the least.
71. He has a(n)------to drift off into his own dream world.
72. His written work has earned him---------high grade.
73. ---------time to time his powers of concentration wane.
74. Every--------and then he comes to life and contributes
75. He is-----------to lapses of concentration.
76. Her performance in the---------tests has been impressive.
77. He has been warned from time to time------------about his behavior.
GIAO VIEN BIEN SOAN: NGUYEN THI NGOC KINH

78. On the odd--------------when homework is handed in it is unsatisfactory.


79. It is not------for his work to be handed in extremely late.
80. She is still ----------late for lessons, despite frequent warnings.
81. She is missing classes with alarming-----------
81. She delivers her assignments as regular as-----------
82. She is able to produce in the-----------of a single lesson that many students require a week to produce.
83. All------often she is slow to respond and appears not to be concentrating.
84. He needs a fairly stern word as regular----------------
GIAO VIEN BIEN SOAN NGUYEN THI
NGOC KINH
GIAO VIEN BIEN SOAN: NGUYEN THI NGOC KINH

Dap an de thi thu dai hoc lan bay


I. 1. A 2.B 3.B 4. D 5. C 6. B 7.C 8. C 9. A 10 B 11. A 12. A
13. A 14. C 15D
II. 16. Serves him right. He ought to know better than to trust such a shifty character.
17. I am not used to being spoken to like that, you rude little boy.
18. The whole thing is pure fiction! You’ve made it up
19. I’m afraid I can’t, because I’ve run out of film. In any case taking a photograph here is forbidden.
20. I felt a gun in my back. A voice hissed: “ Don’t move or I’ll shoot!”
21. Not to have gone to dinner would have been very rude
22. Thank you for your custom. We are pleased to have been of service
23. Doctors say that the less one smokes the longer one is likely to live.
III. 24. SO 25. ANY/WHATEVER 26. OF 27. LITTLE 28. THEIR 29.
PROPOTION/PERCENTAGE 30. WHOSE 31. HARDLY/etc 32. WHEN 33. ARE 34. EXAMPLE 35.
WILL/ALWAYS etc--- 36. YET/ NEVERTHELESS 37. EVEN 38. BEYOND 39. PROBLEMS etc… 40.
READER 41. THIS 42. EXPLANATION 43 AS
IV. 44. A 45. B 46. D 47. B 48. B 49.A 50 C 51.D 52. A 53. C 54. A
55. B 56. D 57. D 58. B
V. 59. INTERMINABLE 60. INEXPLICABLY 61. UNQUENCHABLE 62. OVERBLOWN 63. PRE-
ORDAINED 64. IRREFUTABLE 65. UNETHICAL 66. IMMORAL 67. PRECONCEPTIONS 68.
PREDOMINANTLY.
VI. 69. Unfailing 70. Sporadic 71. Tendency 72. Consistently 73. From 74. Now 75. Prone 76.
Fortnightly 77. Again 78. Occasion 79. Regularly 80. Regularity 81. Clockwork 82. Course 83. Too 84.
Intervals.