LATIHAN PADA 28/9/2009 SOALAN 1) Jelaskan sistem hidraulik pada traktor/jentera dengan gambar.

Sistem hidraulik digunakan dengan meluas dalam pembinaan jentera berat seperti jentolak, jengkaut, traktor, mesin gerudi, lori dan lain-lain lagi. Sebenarnya sistem hidraulik adalah lebih baik dan efisien berbanding sistem penumatik dalam pembinaan jentera berat kerana sistem hidraulik menggunakan cecair sebagai bahantara. Sains penghantaran daya atau pergerakan melalui bahantara

bendalir yang terkurung adalah berfungsi berdasarkan Hukum Pascal. Hukum Pascal menyatakan bahawa keamatan tekanan dalam bendalir pada satu titik yang tidak bergerak adalah sama nilai dari semua arah.
Terdapat banyak sistem unit yang digunakan dalam sistem hidraulik terutama empat unit yang biasa digunakan iaitu: i) Unit Metrik (centipoise, Ns/m, stoke) • Poise (simbol P) ialah unit kelikatan dinamik dalam gram sentimeter saat unitunit. Ia adalah di asaskan oleh Jean Louis Marie Poiseuille. 1 P = 1 g•sentimeter−1•s−1 Sistem Antarabangsa Unit (SI) adalah pascal saat (Pa•s). 1 Pa•s = 1 kilogram•m−1•s−1 = 10 P Piose sering kali digunakan dengan awalan metrik centi-. Satu sentipoise merupakan satu millipascal saat (mPa•s) dalam unit SI. (1 cP = 10-2P = 10-3 Pa•s) Sentipoise adalah sebenarnya singkat cP, kecuali penyingkatan ganti cps dan cPs adalah juga biasanya digunakan. Contohnya air mempunyai kelikatan 0.0089 poise pada suhu 25 °C, atau 1 sentipoise pada 20 °C. Nombor S.A.E (Society of Automotive Engineering) - untuk menentukan julat kelikatan Sybolt Universal Second (SUS) minyak pada suhu ujian S.A.E iaitu pada 100oF dan 210oF. ii) Redwood second • unit bagi kelikatan kinematik di mana bacaannya diperolehi pada Redwood viscometers yang biasanya digunakan di Britain dan tempat lain. Bacaan ialah

sebagai contoh ujikaji dimana 50 milliliters cecair dibiarkan mengalir terus pada Redwood viscometers.sebagai penyendal kelegaan antara bahagian yang bertemu .Air masih digunakan untuk menggerakan peralatan yang besar yang mana bendalir itu dikadar alirkan.0188 / t ). Kelikatan dalam centistokes adalah diberikan secara kasar oleh formula 0. dalam saat.masalah penyesuaian dengan bahan penyendal .260 t .Bendalir tahan api Bendalir tahan api ialah bendalir yang boleh dinyalakan tetapi tidak boleh menyokong pembakaran apabila sumber penyalaan dibuang.masa. indeks kelikatan yang tinggi dan rintangan kepada pengoksidaan.ia tidak mudah terbakar . Sifat-sifat bendalir hidraulik: pelinciran yang baik kelikatan yang unggul kestabilan kimia dan persekitaran tahan api ( tidak mudah terbakar ) ketumpatan yang rendah tidak mudah berbuih murah dan mudah didapati cegah karat Fungsi-fungsi bendalir hidraulik . Kelemahan air adalah ia boleh menyebabkan kakisan. bahan penambah editif dicampur bagi memenuhi keperluan pelinciran yang baik. Ciri-cirinya adalah: . jenis paling banyak digunakan.(0. Keburukannya adalah mudah terbakar.pelinciran kepada bahagian yang bergerak . mana t adalah masa aliran dalam saat.harganya mahal . 2.penghantaran kuasa .Minyak galian ia berdasarkan petroleum.mempunyai graviti tentu yang tinggi .pelenyap haba Jenis-jenis bendalir hidraulik 1. 3.

Apabila injap dikendalikan. Suis tersebut dikawal oleh tekanan minyak Apabila injap . Minyak hidraulik akan mengalir dengan berterusan dari pam melalui injap kawalan arah kemudiannya mengalir balik ke tangki. Ini akan menyebabkan pam hidraul berhenti dari mengepam minyak. Injap kawalan arah akan menghalang aliran minyak dari pam. pam akan bergerak berterusan walaupun injap kawalan arah berada dalam kedudukan tengah (neutral). pam akan berhenti semasa injap kawalan arah berada dalam keadaan neutral. Pam mesti membina tekanan terlebih dahulu untuk melakukan kerja. minyak akan diarah ke silinder untuk menaik atau menurunkan beban. Sistem Pusat Tertutup Rajah 2 sistem pusat tertutup Kendalian Dalam litar sistem tertutup. Pam akan dimatikan dengan memutuskan bekalan arus ke motor yang memusingkan pam. Contoh seperti Lori tanah.Terdapat 2 jenis litar asas dalam sistem hidraulik iaitu a) Sistem pusat terbuka b) Sistem pusat tertutup Sistem Pusat Terbuka Rajah 1 sistem pusat terbuka Kendalian Dalam sistem pusat terbuka .

Jika timing percikan tidak tepat. Tujuan sistem penyalaan ialah mewujudkan percikan api untuk membakar campuran bahan api dan udara di dalam silinder enjin. enjin tidak berfungsi dengan baik atau berfungsi langsung. Carburettor Models Rajah 3 Contact Breaker Point Ignition System . Hujung setiap spark plug terdapat gap / kelegaan yang membolehkan voltan elektrik melompat untuk dibumikan.dikendalikan. Pada masa itulah percikan berlaku. kejatuhan tekanan berlaku dan membolehkan pam kembali beroperasi. Contohnya. pam air 2) Jelaskan sistem pencucuhan Distributor adalah sebahagian komponen yang terdapat pada sistem penyalaan. Distributor dipacu oleh camshaft dimana lebih laju ia berpusing/ dipacu lebih banyak percikan akan terjadi. Jenis karburator mengikut sistem penyalaan Contact Breaker Point Ignition System . Carburettor Models . Ia mesti dilakukan tepat pada masanya dan memberikan percikan api sehingga beberapa ribu per minit untuk setiap silinder. Sistem penyalaan menghantar voltan yang tinggi ke spark plug pada setiap silinder apabila piston berada pada kedudukan TDC pada lejang mampatan. Tugas distributor adalah untuk memberikan arus elektrik yang terputus-putus/ berselang seli kepada spark plug melalui high tension cable.

Sistem penyalaan terbahagi kepada dua litar. high tension cable dan spark plug. Sistem penyalaan adalah berasaskan menerima voltan tekanan rendah dari beteri kepada ignition coil. Voltan bertekanan tinggi ini cukup untuk membolehkan ia melompat gap yang terdapat pada spark plug di dalam silinder beberapa kali sesaat dibawah keadaan mampatan yang tinggi. Voltan tekanan rendah ditukar didalam coil kepada voltan tekanan tinggi dengan bukaan dan tutupan contact point pada litar tekanan rendah. Carburettor Models .Untuk membolehkan enjin berjalan lancar. dimana ia ditukarkan kepada voltan bertekanan tinggi. rotor arm. voltan ditukar menjadi tekanan tinggi dan kemudian dihantar ke contact breaker point dan condenser didalam distributor. Sistem ini berfungsi mengikut cara berikut. Disini. ke ignition switch kemudian ke ignition coil. Litar tekanan tinggi terdiri daripada secondary coil. menghala ke starter solenoid. kemudian ke tengah distributor cap. Litar tekanan rendah terdiri daripada bateri. ada menjadi kemestian dimana percikan api membakar campuran bahan api dan udara di dalam ruang pembakaran pada yang tepat berkadaran dengan kelajuan enjin dan muatan. Rajah 4 Contact Breaker Point Ignition System . litar tekanan rendah dan litar tekanan tinggi.

tetapi sambil beza keupayaan terus meningkat.Rajah 5 Mechanical Ignition System Operasi palam pencucuh Palam pencucuh disambungkan ke gelung penyalaan yang menghasilkan voltan tinggi ataupun magneto. Tiada arus dapat mengalir kerana udara dan bahan api merupakan penebat. beza keupayaan terbentuk antara elektrod tengah dan elektrod bumi. Sambil elektron mengalir dari gelung. Sebaik sahaja voltan melebihi kekuatan dielektrik gas. Gas terion menjadi pengalir dan . ia mula mengubah struktur gas berhampiran elektrod. gas sekeliling diionkan.

. Antara aspek keselamatnnya ialah: a) Keselamatn pemandu b) Keselamatan peralatan c) Keselamatan persekitaran Keselamatan pemandu • • Dilarang memandu dengan laju Matikan sis utama jika berada dalam kecemasan . Ia membentuk medan magnet dalam gegelung. suhu bunga api naik setinggi 60. Isyarat ini memicu peranti suis elektronik ke pemasaan pencucuhan lajakan.  Sistem pencucuhan membekalkan voltan tinggi ke palam pencucuh untuk mencucuh campuran udara dan bahan api dalam kebuk pembakaran. Sesetengah sistem meletakkkan peranti di luar rumah distributor. sebagaimana kilat dan guruh. Haba yang tinggi daripada bunga api menyebabkan gas terion mengembang dengan cepat.  Pemasaan pencucuhan terus berkait rapat dengan kedudukan aci engkol. Janakuasa denyut magnet dan penderia kesan hall menggunakan penderia kedudukan enjin. 3) Jelaskan sistem keselamatan di ladang Ketika di ladang.000K. seperti letupan kecil.  Litar sekunder membawa pusuan voltan tinggi ke palam pencucuh. Bagi sesetengah sistem.  Distributor merupakan rumah peranti suis yang ditambah dengan mekanisme lajakan pemasaan empar dan vakum.membenarkan elektron mengalir merentasi jurang.  Litar utama membekalkan voltan rendah ke belitan gegelung pencucuhan. pelabagai aspek keselamatan yang perlu dititikberatkan untuk memastikan suasana kerja dalam persekitaran yang teratur dan selamat tanpa sebarang kemalangan. Semasa arus elektrik mengalir merentasi jurang. Ia menjana isyarat elektrik pada masa tertentu ketika putaran aci engkol. Inilah bunyi "klik" yang kedengaran semasa bunga api terhasil. litar daripada gegelung melalui pengagih ke palam pencucuh. Bunga api yang terhasil kemudiannya membakar campuran udara-bahan api di dalam kebuk pembakaran. Secara ringkasnya.

tudung hendaklah diikat dengan kemas. Bagi yang bertudung. pembalut dan sebagainya Penggunaan mesin dan peralatan perlu mendapat bimbingan daripada guru sebelum menggunakannya Alatan perlu dibersihkan dan dipulangkan kembali ke stor setelah selesai penggunaannya. Contohnya cangkul. Cage wheel di pasang pada tayar belakang traktor adalah untuk memberi cengkaman pada tanah supaya tayar yang besar seperti tayar traktor dapat mencengkam tanah dengan baik daripada tergelincir. Bahagian atau peralatan yang bergerak perlu mempunyai pelindung dalam bentuk penutup.• • • • • • Dilarang membawa muatan lain. Elakkan memakai perhiasan diri Elakkan berambut panjang. Sentiasa berhati-hati ketika menggunakan peralatan dan mesin Penggunaan peralatan dan mesin yang teratur dan betul adalah penting bagi mengelakkan dari cepat rosak. jika berambut panjang hendaklah diikat supaya tidak mengganggu sewaktu bekerja. Cage wheel ini diperbuat daripada besi. Cage wheel mempunyai bentuk seperti kincir angin. Sentiasa berwaspada dengan arahan dari rakan yang berada di bawah • Keselamatan peralatan • • • • • • Pengilangan mesin dan peralatan perlu disahkan untuk memastikan bahagian yang merbahaya adalah selamat dikendalikan. Memakai pakaian yang kemas Jangan benarkan orang awam menumpang Gunakan kasut yang bertapak getah dan tidak terlalu tebal agar mudah untuk menekan pedal. 4) Jelaskan kaedah mengurangkan gelinciran roda jentera Gelinciran roda jentera dapat dikurangkan dengan pemasangan cage wheel bagi jentera di sawah padi. 5) Jelaskan sistem penghantaran kuasa pada jentera .

undur dan bebas menghasilkan daya kilas tambahan untuk mendaki bukit membolehkan enjin hidup tanpa kenderaan bergerak dengan gear dalam keadaan neutral . kotak gear. untuk mendapatkan kelajuan yang berbeza dan sesuai mengikut keadaan dan beban pada kenderaan mewujudkan gear maju.menghubungkan kuasa yang dihasilkan oleh enjin melalui kotak gear ke unit kerbeda seterusnya ke roda. Kotak gearsatu kotak dan terdiri daripada rangkaian gear yang terkandung dalam Dipasang selepas pepasangan klac. syaf pandu. unit karbeda dan sendi universal.Rajah 5 sistem penghantaran kuasa Rajah 6 komponen sistem penghantaran kuasa Sistem penghantaran kuasa merupakan penghantaran kuasa dari enjin ke roda untuk mengerakkan kendaraan seperti jentera.menghantar kuasa dari enjin melalui unit kerbeda bagi memusingkan roda hadapan. Syaf pandu. klac. Syaf putar. Ianya merupakan kumpulan gabungan syaf putar.

.membolehkan enjin terus hidup semasa kenderaan tidak bergerak dan gear tidak berada dalam kedudukan neutral dengan cara menekan pedal klac rajah 8klac Unit karbeda untuk membezakan kelajuan pusingan roda semasa kenderaan membelok. ini menyebabkan roda belakang sebelah luar berpusing lebih pantas daripada roda sebelah dalam Menservis unit kerbeda bagi modul penghantaran.penukaran gear dapat dilakukan dengan mudah dan lancar . Oleh itu gear planet akan memusingkan gear matahari yang kurang rintangan dan hanya bergolek pada yang banyak rintangan.rajah 7 kotak gear Klac .membolehkan kenderaan mula bergerak dengan lancar .anda perlu mahir untuk mengeluarkan dan menggantikan minyak kerbeda.kuasa bebanan adalah berbeza dan menyebabkan gear matahari sebelah dalam mempunyai lebih rintangan. Apabila kenderaan membelok.menyambung dan memutuskan kuasa dari enjin ke sistem penghantaran supaya: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful