You are on page 1of 74

Module 2 exam Practice Exam

Module 2
Physics

This is exam number 1.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C B A A A A B B A

1. A force of 10 million Newton's is expressed numerically as


a) 1 MN
b) 10,000 kN
c) 10,000,000 MN

2. The SI unit of energy is the


a) Pascal (Pa)
b) Watt (W)
c) Joule (J)

3. The heat required to change a liquid to a gas is called the heat of


a) fusion
b) vapourisation
c) condensation

4. An atom with 3 free electrons is said to be


a) trivalent
b) covalent
c) pentavalent
5. The specific gravity of a substance is calculated by
a) the density of the body divided by the density of water
b) density of the body multiplied by the density of water
c) density of the body squared multiplied by the density of water

6. The most common refrigerants are


a) water, ammonia, freon
b) water, freon, carbon dioxide
c) ammonia, freon, methyl bromide

7. In fibreoptics the type of cable is chosen by


a) matching the diameter of the cable to the wavelength
b) distance required to travel
c) the strength of signal needed

8. What is the kinetic energy of an aircraft of mass of 2 metric tonnes


and has a velocity of 2m/s?
a) 2 kJ
b) 4 kJ
c) 8 kJ

9. What is the mass number of an element?


a) Number of electrons and protons
b) Number of neutrons and protons
c) Number of electrons and neutrons

10. What is the momentum of a ball of mass 2 grams and has a velocity of
10cm/s
a) 0.0002 kgm/s
b) 20 kgm/s
c) 5 kgm/s
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C B A A A A B B A
This is exam number 2.
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C B C C A C C C B

1. What do you get when you add 2H2 and O2


a) H2O
b) 2H2O2
c) 2H2O

2. A time period of 10 microseconds is equal to a frequency of


a) 10 kHz
b) 1 Mhz
c) 100 kHz

3. When heat flows from a hot area to a cold area it is called


a) convection
b) conduction
c) radiation

4. The specific heat capacity of a gas heated at constant pressure, when


compared to the specific heat capacity of a gas heated at constant volume,
is
a) the same
b) less
c) more

5. A gyroscope suffers from apparent wander. This is due to


a) friction on the gimbals and bearings
b) the aircraft flying along a north/south track
c) the earth's rotation
6. The splitting of a chemical compound is called
a) analysis
b) bombardment
c) synthesis

7. The quadrature component of a vector is


a) 180o to the original
b) 45o to the original
c) 90o to the original

8. 1 Newton is equal to
a) 1 joule per second
b) 1 kilogram of force
c) 1 kilogram meter per second per second

9. 1 degree rise on the centigrade scale will cause a


a) 0.911 degree rise in Fahrenheit
b) 33 degree rise in Fahrenheit
c) 1.8 degree rise in Fahrenheit

10. Adiabatic compression is when


a) kinetic energy is gained
b) no heat is lost or gained
c) heat is given off to the surroundings
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C B C C A C C C B

This is exam number 3.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A A A C B C B C A
1. You add 2 vectors together. The 3rd vector you get is called the
a) sum
b) resultant
c) component

2. What is the atomic number of an element?


a) The number of protons in the atom
b) The number of electrons in the atom
c) The number of neutrons in the atom

3. An atom with 5 free electrons is said to be


a) trivalent
b) pentavalet
c) covalent

4. The heat required to change a solid to a liquid is called the heat of


a) fusion
b) vapourisation
c) condensation

5. The SI unit of mass is the


a) pound (lb)
b) metre (m)
c) kilogram (kg)

6. The SI unit of acceleration is the


a) square metre (m2)
b) metre per second squared (m/s2)
c) metre per second (m/s)

7. The SI unit of density is the


a) cubic metre (m3)
b) Pascal (Pa)
c) kilogram per cubic metre (kg/m3)
8. Latent heat is the
a) heat required to raise the temperature of a body by 1oC
b) heat required to change the state of a body
c) heat required to raise 1kg of matter by 1K

9. 1 Calorie is equal to
a) 400 J
b) 40 J
c) 4J

10. 1 BTU equals


a) 1055 Joules
b) 1055 kJ
c) 1055 Calorie

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A A A C B C B C A

This is exam number 4.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B C A C A A B C A

1. The intensity of radiated heat is


a) directly proportional to distance from the source of the heat
b) inversely proportional to the square of the distance from the source
of the heat
c) not effected by the distance from the source of the heat

2. As a block of ice is melted (to 4oC) its volume


a) increases
b) decreases
c) remains the same

3. A material with a gradually varying refractive index is said to have


a
a) step index
b) single index
c) graded index

4. A slug is a unit of
a) mass
b) weight
c) speed

5. If an object in air is submerged in a liquid or a gas its weight will


a) increase
b) decrease
c) remain the same

6. As an object slides down a slope, its


a) kinetic energy increases and its potential energy decreases
b) kinetic energy decreases and its potential energy increases
c) kinetic energy increases and its potential energy increases

7. If a body starts at rest and reaches 84 m/s in 3 seconds, its


acceleration is
a) 28 m/s2
b) 14 m/s2
c) 252 m/s2

8. The speed of sound in air at 0oC is approximately


a) 331 m/s
b) 181 m/s
c) 3 x 108 m/s

9. If a material is loaded excessively and is permanently deformed, it


is said to be
a) stressed
b) strained
c) stretched

10. The height of water required to produce a head pressure of 1 bar is


a) 9.81 m
b) 11.09 m
c) 10.19 m

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B C A C A A B C A

This is exam number 5


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A A A B C B A A B

1. The SI unit of pressure is the


a) kilogram per metre cubed (kg/m3)
b) Newtons per metre squared (N/m2)
c) Cubic metre (m3)

2. The SI unit of force is the


a) Newton (N)
b) Pascal (Pa)
c) Metre (m)
3. The SI unit of velocity is the
a) metre per second (m/s)
b) metre per second squared (m/s2)
c) metre (m)

4. The SI unit of momentum is the


a) kilogram metre per second
b) kilogram / metre (kg/m)
c) metre squared (m2)

5. The formula for calculating stress is


a) load multiplied by cross sectional area
b) load divided by cross sectional area
c) area divided by load

6. A gauge indicates 15 PSIG. What is the absolute pressure?


a) 0.3 PSI
b) Zero PSI
c) 30 PSI

7. Fibre optic cables are capable of transmitting light at


a) 3 x 108 m/s
b) 1.99 x 108 m/s
c) 0.99 x 108 m/s

8. Step index fibres suffer from


a) dispersion
b) scatter
c) attenuation

9. Attenuated pulses have their sizes and shape restored by


a) regenerators
b) opto-isolators
c) impedance matching transformers
10. Attenuation in fibre optic cables is caused by
a) backscattering and microbends
b) absorption and scattering
c) microbends and scattering

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A A A B C B A A B

This is exam number 6.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C C A B C B A A B

1. If a wave traveling to a point meets a wave traveling from that


point, of equal frequency
a) a standing wave is formed
b) the two waves cancel each other out
c) they will have no effect on each other

2. For a concave lens the image is


a) a chromatic orb
b) real
c) virtual

3. What shape is a venturi tube?


a) Gradually tapering to a minimum cross sectional area
b) Maximum cross sectional area in the centre
c) Minimum cross sectional area in the centre

4. If a fluid moves slowly it has


a) high viscosity
b) low viscosity
c) medium viscosity
5. In a fibre optic flying control system
a) the sensor requires electrical power
b) the sensor and the transmitter require electrical power
c) the transmitter requires power
6. Photons in a semiconductor are stimulated to produce excess photons
to be emitted. This is a
a) photodiode
b) LED
c) laser diode

7. In a fibre optic flying control system, which of the following are


used
a) multi mode
b) single mode
c) dual mode

8. A fibre optic cable is attenuated at 29 dB/metre. This is referring


to
a) allowable loss
b) the figure allowed for when calculating power gain
c) the maximum cable run allowed in the system

9. The fibre optic receiver is a


a) photodiode
b) laser diode
c) light emitting diode

10. Regenerators are used in fibre optic systems to reduce


a) dispersion
b) attenuation
c) random emission
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C C A B C B A A B
This is exam number 7.

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A B B A C B C B A

1. An atom consists of
a) protons and electrons
b) protons and neutrons
c) protons, neutron and electrons

2. The maximum number of electrons in the inner shell of an atom is


a) 2
b) 4
c) 8

3. A good refrigerant has


a) high condensing pressure, high evaporating temperature
b) high condensing pressure, low evaporating temperature
c) low condensing pressure, high evaporating temperature

4. Stress is given by
a) extension per original length
b) force per unit area
c) force per original length

5. An object accelerating down a slope would gain kinetic energy


a) equal to the potential energy lost
b) greater than the potential energy lost
c) less than the potential energy lost

6. Quality of sound depends upon


a) quality of the receiver
b) pure sound waves being produced by the source
c) frequency and harmonics of the waves being produced
7. Temperature is a measure of
a) the heat energy of particles
b) the amount of vibration of particles
c) the amount of friction produced by two mating surfaces
8. In a heat pump
a) flow across the condenser is always in one direction
b) the compressor gains heat
c) the condenser loses heat

9. Precession in a gyro is
a) inversely proportional to the magnitude of the torques applied
b) proportional to the magnitude of the torque applied
c) proportional to the square of the magnitude of the torque applied

10. Particles vibrating in air


a) produce waves
b) tend to give off heat
c) tend to give off light
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A B B A C B C B A

This is exam number 8.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C A A C C B C A A

. 1. The force which opposes twisting deformation is


a) strain
b) shear
c) torsion

.
2. A gyro with a fixed point free to rotate in three axis is
a) an earth gyro
b) a space gyro
c) a tied gyro
3. When light rays enter a medium with a different refractive index they

a) change speed
b) change direction
c) reflect

4. A converging lens can focus light rays because


a) it is a sphere
b) the incoming rays are already converging
c) the light rays travel more slowly at the centre

5. The mass of a proton equals the mass of a


a) beta particle
b) electron
c) neutron

6. Catalysts
a) slow down reactions
b) speed up and slow down reactions
c) speed up reactions

7. A force perpendicular to a beam produces what type of stress?


a) compressive
b) shear
c) tensile

8. What temperature scale is used with the combined gas law?


a) centigrade
b) Fahrenheit
c) Kelvin
9. If a ray of light enters a fibre optic cable with a refractive index
of 1.5, what is the speed of the ray in the cable?
a) 200,000 kilometres per second
b) 300,000 kilometres per second
c) 400,000 kilometres per second
10. A graded index fibre optic cable has
a) a variable refractive index across its cross sectional area
b) a sudden change in refractive index
c) a constant refractive index across its cross sectional area

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C A A C C B C A A

This is exam number 9.

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A B A B C A B A A

1. Which of the following will not transmit pressure?


a) Solid
b) Liquid
c) Gas

2. Charles' Law states that


a) volume varies directly with temperature
b) volume varies inversely with temperature
c) volume equals pressure x temperature

3. Boyle's law states that


a) pressure varies directly with volume
b) pressure varies inversely with volume
c) pressure equals temperature divided by volume
4. Convection does not occur in
a) solids
b) liquids
c) gases

5. A mirror
a) reflects all light
b) absorbs a percentage of light
c) refracts all light

6. If the outer shell of an atom is full the the element is


a) unstable / reactive
b) a good conductor
c) practically inert

7. Which law describes the relationship between potential energy,


kinetic energy and pressure
a) Bernoulli's law
b) Charle's law
c) Newton's third law

8. Molecules of the same compound are held together by


a) adhesive forces
b) cohesive forces
c) gravitational forces.

9. The width of a multimode fibre optic cable is


a) 100 µm
b) 10 µm
c) 1 µm
10. The fundamental frequency is the
a) 1st harmonic
b) 2nd harmonic
c) 3rd harmonic
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A B A B C A B A A

This is exam number 10..

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A A C B B A B A B

1. The first overtone of a sound wave is the


a) 1st harmonic
b) fundamental frequency
c) 2nd harmonic

2. Oxygen has a valency of


a) 2
b) 6
c) 8

3. A process where volume does not change is


a) isochoric
b) isobaric
c) isothermic

4. A process where heat is not transferred to or from a gas is


a) isochoric
b) isobaric
c) adiabatic

5. A varying refractive index is a


a) step index
b) graded index
c) single index

6. The further from the nucleus the shells are in an atom


a) the closer the shells get to each other
b) the further the shells get from each other
c) the shells retain the same spacing from each other

7. What determines an element's identity?


a) The number of protons
b) The number of neutrons
c) The number of electrons

8. An isotope of an element will have more


a) protons
b) neutrons
c) electrons

9. Refractive index is
a) the speed of light in air divided by the speed of light in the
medium
b) the speed of light in the medium divided by the speed of light in air
c) the speed of light in air multiplied by the speed of light in the
medium

10. The smallest part of an element is


a) a molecule
b) an atom
c) a compound
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A A C B B A B A B

This is exam number 11.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B B B A A C C B C

1. A process where pressure does not change is known as


a) isochoric
b) isobaric
c) isothermic

2. The extension of a spring can be determined using


a) Charles' Law
b) Hooke's Law
c) Newton's 2nd Law

3. The nucleus of an atom contains


a) protons and electrons
b) protons and neutrons
c) electrons and neutrons

4. What is the speed of light in km/s


a) 3 x 108
b) 300,000
c) 3000
5. Relative density is
a) density of medium
density of water
b) density of water
density of medium
c) density of water x density of medium
6. What is the boundary layer?
a) The layer of still air (due to friction) around the aircraft skin
b) The outer layer of electrons in an atom
c) The thickness of the insulation of a cable

7. What is atomic mass?


a) Number of neutrons
b) Number of protons
c) Number of protons plus the number of neutrons

8. An aircraft flies 1350 nmiles in 2h 15mins. What is the average


speed
a) 150 nmiles/hour
b) 600 miles/hour
c) 600 nmiles/hour

9. A spring extends 7 cm to the ground and back again 20 times a minute.


What is the period?
a) 1/3 cycle
b) 3 seconds
c) 7 cm

10. A solid melted into a liquid will take up


a) the same amount of space
b) more space
c) less space

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B B B A A C C B C

This is exam number 12.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C A A C B A C C C

1. A cyclist goes from rest to 50 m/s in 5 seconds. What is the average


acceleration?
a) 12 m/s2
b) 10 m/s2
c) 8 m/s2

2. What form of heat is used to turn a solid into a liquid?


a) specific heat
b) coefficient of heat
c) heat of fusion

3. When a steel bar is overstressed, what is the name of the point at


which it does not return to its original form after the load is released?
a) yield point
b) ultimate point
c) Young's modulus

4. When a liquid is heated, it expands


a) more than a solid
b) less than a solid
c) more than a gas

5. If pressure on a liquid increases, whilst temperature is held


constant, the volume will
a) increase
b) decrease
c) remain constant

6. What is 1 btu/lb in joules per kilogram


a) 9.18 j/kg
b) 2326 j/kg
c) 4128 j/kg

7. Two pure tones of similar frequency are heard by a person. What will
they hear?
a) A beat of the two tones
b) One pure tone
c) Two tones

8. If you push an object with a force of 5 N for 10 m in 4 seconds, how


much power is used?
a) 200 Watts
b) 8 watts
c) 12.5 watts

9. The focal point of a mirror is


a) the radius
b) 2 x the radius
c) 1/2 the radius

10. 2 couples with magnitude F act against each other. The resultant
will be
a) 2F
b) - 2F
c) 0

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C A A C B A C C C

This is exam number 13.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C B B A B A C C C

1. The height of mercury required to give 1 bar is


a) 760 mm
b) 700 mm
c) 1000 mm

2. A vessel has 25 ml of water which produces 10 kPa. If another 125 ml


of water is added, what will be the pressure in the vessel
a) 40 kPa
b) 50 kPa
c) 60 kPa

3. 2 hydraulic jacks with different diameters have the same fluid


pressures entering at the same rate. They will extend at
a) the same rate
b) different rates
c) the same rate until the smaller jack becomes full

4. The standard for measuring density is


a) +20oC and 760 mm of mercury
b) 0oC and 760 mm of mercury
c) -20oC and 700 mm of mercury

5. What load can be lifted on jack B?

a) 100N
b) 200N
c) 300N

6. What is the period of a frequency of 4 Hz?


a) 4 seconds
b) 0.25 seconds
c) 8 seconds

7. A dot rotates around the circumference of a circle. If the


vertical position of this dot is plotted on a graph with respect to time
the result will be
a) a sinusoidal waveform
b) a transverse waveform
c) a linear motion

8. A process where temperature remains the same is known as


a) isobaric
b) isochoric
c) isothermic

9. What is Boyle's Law?


a) P is proportional to T
b) P is proportional to 1/T
c) P is proportional to 1/V

10. Dew point is


a) the temperature that condensation occurs when heating a gas
b) the cooling of gas where no condensation occurs
c) the temperature that condensation occurs when cooling a gas
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C B B A B A C C C
This is exam number 14..
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C A A A C C A B C

1. What is the speed of light in air at 0oC


a) 331 mm/s
b) 331 m/s
c) 300 m/µs
2. A process where heat is not transferred to or from a gas is known as
a) isochoric
b) isobaric
c) adiabatic

3. How far will light travel in one year?


a) 9.46 x 1015 m
b) 1.5 x 1011 m
c) 3 x 1015 m

4. Two sound waves of the same frequency and amplitude are moving half
a
wavelength out of phase with each other. What will be heard?

a) Nothing
b) Twice the volume of one of the sound waves
c) Half the volume of one of the sound waves

5. Water is most dense at


a) +4oC
b) 0oC
c) -4oC

6. Which type of circuit is used when the temperature of the source has
insufficient heat for thermocouple application?
a) Temperature bulb
b) Balanced bridge
c) Thermistor

7. The most common method of expressing pressure is in


a) grams per square inch
b) inch pounds per square inch
c) pounds per square inch
8. The difference between two pressures is
a) differential pressure
b) vacuum pressure
c) static pressure

9. The impact pressure caused by the impression of air against the


opening of a
a) static port is pitot pressure
b) pitot-tube is pitot pressure
c) pitot-tube is static pressure

10. Static pressure is present in


a) the pitot tube
b) any ram air port
c) undisturbed air
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C A A A C C A B C

This is exam number 15.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C A B C C C A B C
1. What torque loading would you apply to a nut if the force is 50 lbs,
exerted 2 feet from its axis?
a) 100 lbs.ft
b) 251 lbs.ft
c) 600 lbs.ft

2. When different signals are transmitted down a fibre optic core, are
they distinguished by a
a) star coupler
b) active filter
c) passive filter

3. In a jack with a ram only on one side and hydraulic fluid applied
from both sides
a) the ram will move to the side where the ram is, due to pressure
acting on differential areas
b) the ram will move opposite to the side where the ram is due to
pressure acting on differential areas
c) a condition of hydraulic lock exists and no movement will take
place

4. Using the same hydraulic pressure, the force applied by a hydraulic


jack of 4 sq inch piston area
a) will be equal to that applied by a similar jack of 2 sq inch piston
area
b) will be twice that applied by a similar jack of 2 sq inch piston area

c) will be half that applied by a similar jack of 2 sq inch piston


area

5. A pressure of 100 psi act on two jacks in a hydraulic system piston


area 2 sq in and 4 sq in
a) the smaller jack will exert a force of 50 lb and the larger a force
of 25 lb
b) the two jacks will exert the same force
c) the smaller jack will exert a force of 200 lb and the larger a
force of 400 lb
6. On an Optical Time Domain Reflectometer (OTDR), the attenuation is
a) derived from a graph
b) dialed into OTDR
c) read from the cathode ray display

7. The purpose of an accumulator in a hydraulic system is to


a) collect air from the hydraulic fluid, thus reducing the requirement
for frequent bleeding
b) relieve excess pressure
c) store hydraulic fluid under pressure
8. If the hydraulic system accumulator has a low air pressure, it will
cause
a) rapid pressure fluctuations during operation of services
b) rapid movement of the operating jacks
c) slow build up of pressure in the system

9. The specific torque loading for a bolt is 50 lbs.ins but an extension


of 2” is needed to reach the bolt in addition to the 8” torque wrench.
What will the actual reading?
a) 54 lb.ins
b) 40 lb.ins
c) 60 lb.ins

10. If 1500 psi hydraulic pressure is pumped into an accumulator, with a


pre-charge air pressure of 1000 psi the gauge will read
a) 2500 psi
b) 1000 psi
c) 1500 psi

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C A B C C C A B C

This is exam number 16.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C A B C B C A B C

1. A compressor increases
a) kinetic energy
b) potential energy
c) moving energy
2. P1 x V1 / T1 = P1 x V2 / T2 is
a) Charles' law
b) Boyle's law
c) Ideal gas law

3. V1 / T1 = V2 / T2 at a constant pressure is
a) Charles' law
b) ideal gas law
c) Boyle's law

4. P1 x V1 = P2 x V2 at a constant temperature is
a) Charles' law
b) Boyle's law
c) ideal gas law

5. Change from solid to gas state without going through liquid state is
called
a) state leap
b) transformation
c) sublimation

6. 1 CHU = Centigrade Heat Unit = 1400 ft lbs = energy to raise


a) 1 lb of water by 1° F
b) 1 lb of water by 1° C
c) 1 kg of water by 1° C

7. 1 BTU = 778 ft lbs to raise =


a) 1 kg of water to heat up by 1° F
b) 1 lb of water to heat up by 1° C
c) 1 lb of water to heat up by 1° F

8. 1 HP = 33000 ft lbs / min or 500 ft lbs / s or


a) 746 Watts
b) 736 Watts
c) 1360 Watts

9. 1 Watt =
a) 1 HP
b) 1 Joule/s
c) 1kg/h

10. Temperature change -1.98°C per 1000 ft up to 36,000 ft where it


remains constant at
a) - 56°F
b) - 52°C
c) - 56°C
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C A B C B C A B C

This is exam number 17


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C B B A B B B B A
1. A freely falling body, falling from a height of 2km, and assuming g =
10m/s2, will strike the ground in a time of
a) 20s
b) 80s
c) 400s

2. What is the angular velocity of a shaft rotating at 300rpm in


radians/second?
a) 5pi radians/second
b) 2pi radians/second
c) 10pi radians/second
3. If a machine has a mechanical advantage of 10 and a velocity ratio of
20, the efficiency of the machine is
a) 2
b) 0.5
c) 200%

4. The force that acts on a body to cause it to rotate in a circular


path is called the
a) centrifugal force
b) centripetal force
c) inertia force

5. A temperature of 41 degrees Fahrenheit is, in Centigrade is


a) 5 degrees
b) 9 degrees
c) 7 degrees

6. Heat is defined as
a) the stored energy in a hot body
b) energy in transit
c) a high temperature

7. An aircraft of 2 metric tonnes uses 800 kiloJoules kinetic


energy to make an emergency stop. Its brakes apply a force of 10
kiloNewtons. What distance does it travel before it comes to a stop?
a) 40m
b) 80m
c) 800m

8. What is the smallest particle of matter that can exist in nature?


a) A molecule
b) An atom
c) An isotope
9. A positive ion
a) has extra electrons
b) has missing electrons
c) is a radioactive isotope

10. Radiant heat


a) heats up the intervening medium
b) does not heat up the intervening medium
c) is generated by fast moving electrons
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C B B A B B B B A

This is exam number 18.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A B C A C A B

1. Young's modulus is
a) strain / stress
b) stress / strain
c) stress x strain

2. The isotope of a carbon atom C14 to C12 will have


a) same numbers of protons
b) same numbers of neutrons
c) same number of electrons

3. If an atom have 2 protons, how many electrons will it have?


a) 8
b) 2
c) 1

4. 1kg of water is heated from 0oC to 2oC. Does its volume


a) decrease
b) stay the same
c) increase

5. A fire engine is approaching you with its siren on. As it passes you
does its pitch
a) increase
b) decrease
c) stay the same

6. A body rotating at an angular velocity of 5 radians/sec, with a


radius of 5 metres has a speed of
a) 5pi metres per second
b) 5 metres per second
c) 25 metres per second

7. A mass of 400 kg moves 27metres, with a force of 54N, what is


the work produced
a) 1458 J
b) 10.1 KJ
c) 583.2 KJ

8. A cylinder filled with water to half a metre will exert a pressure of


a) 4.9 pa
b) 49 pa
c) 4900 pa

9. A mass of 10kg placed 2 metres away from a pivot will have a moment
of
a) 196 NM
b) 20 NM
c) 50 NM

10. 25 litres of fuel exerts a pressure of 10KPa, if a further 125


litres is added, the pressure will now be
a) 50 kPa
b) 60 kPa
c) 40 kPa
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A B C A C A B

This is exam number 19.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B C A B B C B A A

1. A pilot requests 9.2 tonnes of fuel. The bowser driver reports to


the pilot that the specific gravity is 0.8, what will the uplift be?
a) 7360 litres
b) 11500 litres
c) 9200 litres

2. A molecule with like atoms is said to be a


a) compound
b) element
c) neutroid

3. Specific gravity
a) is measured in kg/m3
b) is measured in g/m
c) has no units

4. Two elements in the same substance is said to be a


a) compound
b) element
c) mixture

5. A mass on a spring nearly hits the ground 20 times a minute, its


frequency is
a) 3 cycles per second
b) 1/3 cycle per second
c) 20 cycles per second

6. A process where heat is given off to its surroundings is called


a) adiabatic
b) isothermal
c) isobaric

7. A body travelling at 20 m/s accelerates to 36 m/s in 8 seconds,


what is its acceleration?
a) 8 m/s2
b) 4 m/s2
c) 2 m/s2

8. Temperature is a measurement of the


a) amount of kinetic energy stored
b) amount of vibration of the particles
c) amount of heat possessed by a body

9. A converging lens can focus because


a) it’s surfaces are spherical in shape
b) light is slower in the centre of the lens compared to outer
extremities
c) light is already converging

10. In a flat surfaced mirror, the angle of reflection is

a) equal to the angle of incidence


b) less than the angle of incidence
c) more than the angle of incidence
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B C A B B C B A A

This is exam number 20.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A B A A A A A

1. A body which is allowed to expand when heated, expands past the


pressure imposed on it and
a) work is done
b) a force is produced
c) nothing will happen

2. A body dropped from 10 m will hit the ground in


a) Ö2 seconds
b) 2 seconds
c) 1 second

3. 600K is equal to
a) 326.85°C
b) 873 °C
c) 853 °C

4. The number of protons in an atom is equal to the number of


a) electrons
b) neutrons
c) mass number

5. The charge of an electron is


a) positive
b) negative
c) neutral
6. In a fibre optic flying control system
a) the sensor does not require electrical power
b) the electronic processor requires power before transmission
c) the sensor requires power for the electronic processor

7. In a multimode fibre optic cable, the


a) diameter is greater than the wavelength
b) diameter is equal to the wavelength
c) diameter is less than the wavelength

8. Quality of sound is dependant on


a) number and pitch of harmonics
b) frequency of the supply
c) medium it is traveling through

9. A mass on a spring nearly hits the ground 20 times a minute. Its


time period is
a) 3 seconds
b) 1/3 second
c) 7 cm
10. A mass of 400kg moves 27 metres with a force of 54N. What is the
work produced?
a) 1458J
b) 10.1kJ
c) 583.2kJ

Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A B A A A A A

This is exam number 21.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A B B A A

1. When gases change temperature/pressure, the scale used is


a) Kelvin
b) degrees Centigrade
c) degrees Fahrenheit

2. A valance electron is an electron


a) in the outermost shell
b) in the innermost shell
c) which is not within an atom

3. Molecules of unlike atoms are combined by

a) adhesive force
b) cohesive force
c) gravitational force

4. What is the difference between hydrogen, deuterium and tritium?


a) The number of protons
b) The number of neutrons
c) The number of electrons

5. The smallest material in the universe is


a) an ion
b) hydrogen
c) helium

6.What is the atomic number?


a) 3
b) 4
c) 7
7.What is the mass number?
a) 5
b) 4
c) 9

8. What is the rate of gravity?


a) 9.81 m/s2
b) 0.981 m/s2
c) 12.7 m/s2

9. Convert 100oC to Kelvin


a) 173K
b) 273K
c) 373K

10. What is 1 joule in calories?


a) 4.186
b) 0.239
c) 252
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A B A A A A A

This is exam number 22.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A B A A A A A

1. The quantity of heat developed by burning 1 kg of fuel is known as


a) radiant heat
b) latent heat
c) heat of combustion
2. The transfer of heat through radiation is achieved by
a) warming up the intervening medium
b) not warming up the intervening medium
c) the application of radioactive isotopes

3. 1 kW is
a) 1.56 HP
b) 3413 btu per hour
c) 360 Joules

4. 1000 lb/in2 is in an accumulator. If 3000 lb/in2 of hydraulic fluid


is pumped in, what is the pressure on the air side?
a) 4000 lb/in2
b) 1000 lb/in2
c) 3000 lb/in2

5. A converging lens converges light rays because


a) the light source is already converging
b) the light waves move slower in the centre of the lens than they do at
the extremities
c) it is not a sphere

6. Coded light waves of varying wavelength travel down a fiber optic


cable. To separate them at the other end you would use
a) a star coupling
b) a passive filter
c) an active filter

7. - 40oC in Fahrenheit is minus


a) - 40oF
b) 72oF
c) 8oF
8. Absolute zero is
a) 0oC
b) 273.15 K
c) - 273.15 oC

9. A 4.5 kW electric motor is 90% efficient. How much energy does it


use in 20 seconds?
a) 100 kJ
b) 90 kJ
c) 2.25 kJ

10. An optical fibre has attenuation. When using an OTDR


a) dial in the known attenuation
b) the shape of the curve will tell you how much attenuation there is
c) ignore it
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A B A A A A A
This is exam number 23.
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C B B A C A C C C

1. One degree on the Centigrade scale is equal to what on the Fahrenheit


scale
a) 12oF
b) 1.8oF
c) 33oF

2. The dew point is


a) the point at which air can be heated
b) the point when air is cooled at which the moisture does not condense
c) the point when air is cooled at which the moisture just starts to
condense
3. What are common refrigerant agents?
a) Dry ice, methyl bromide, water
b) water, freon, ammonia
c) formaldehyde, ammonia, carbon dioxide

4. During a process of gas heating, no heat is absorbed or given out.


It is
a) isothermal
b) adiabatic
c) isochoric

5. During a pressurising process, all heat is given away. It is


a) isothermal
b) adiabatic
c) isochoric

6. A fractional decrease in volume of a material when it is compressed


is
a) compressive stress
b) compressive strain
c) bulk modulus

7. There are solids, liquids and gases present in the universe and every
unit of theirs occupy some space. This is called
a) matter
b) mass
c) compound

8. A material capable of going direct from solid to gas is a


a) substance
b) substrate
c) sublimate
9. A particle vibrating in air produces
a) light
b) heat
c) a wave

10. The composition of the atmosphere is approximately


a) 4/5 oxygen and 1/5 nitrogen
b) 2/5 oxygen and 3/5 nitrogen
c) 1/5 oxygen and 4/5 nitrogen
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C B B A C A C C C

This is exam number 24.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A A C A A B B A
1. Transfer of heat from a hot area to a cold area is
a) conduction
b) convection
c) radiation

2. An atom has three electrons in its outer shell. It is


a) trivalent
b) tetravalent
c) trevalent

3. A ram has a piston with 2 sq.in2. Another ram with a piston of 4


sq.in2 will
a) double the force
b) square the force
c) have the same force
4. An atom deficient of a valency electron is deficient
a) of an electron in the outer shell
b) of a neutron in the outer shell
c) of an electron in the inner shell

5. The maximum number of electrons in the second shell is


a) 2
b) 4
c) 8

6. What is meant by adiabatic?


a) No heat crosses the boundary
b) All heat crosses the boundary
c) Some heat crosses the boundary

7. What does an oxygen atom consist of?


a) Protons, neutrons and electrons
b) Protons and electrons
c) Protons and neutrons
8. What type of fibre optic cable is used on aircraft?
a) Single mode
b) Multi mode
c) Multi core

9. Surface molecular attraction between two different molecules is


a) cohesive
b) adhesive
c) gravitational

10. The atomic mass number is the number of


a) protons plus neutrons
b) protons plus electrons
c) neutrons plus electrons

This is exam number 25.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C C C B A B A B A

1. An object travels 18 km in 1 minute 30 seconds. What is its average


speed?
a) 200 m/s
b) 100 ms
c) 270 m/s

2. Ignoring friction, if you let an object slide down a slope, at the


bottom
a) the potential energy is more than the kinetic energy
b) the potential energy is equal to the kinetic energy
c) the kinetic energy is more than the potential energy

3. A pile driver of weight 1000 kg, hits a post 3 m below it. It moves
the post 10 mm. Assuming gravity = 10 m/s2, what is the kinetic energy of
the pile driver?
a) 45 kJ
b) 90 kJ
c) 30 kJ

4. What frequency is a tone which is 4 times the fundamental frequency?


a) 3rd harmonic
b) 2nd overtone
c) 3rd overtone

5. What is the standard temperature and pressure for measuring the


density of gases?
a) 20oC and 760 mm of mercury
b) 0oCand 760 mm of mercury
c) -20oC and 700 mm of mercury
6. If a gas is heated and its temperature is raised by 1K what happens
to its volume?
a) Increases by 1/273
b) Decreases by 1/273
c) Remains the same

7. If a block of ice melts in a glass of water, the level if water in


the glass will
a) rise
b) fall
c) remain the same

8. How much force is exerted by piston if it is subjected to a pressure


of 3000 psi and has surface area of 2.5 m2?
a) 7500 N
b) 1200 N
c) 3000 N
9. Intensity of sound waves
a) vary directly as per distance from source
b) varies inversely as the square of distance from source
c) is not affected by distance

10. Ten kilograms is expressed numerically as


a) 10 kg
b) 1 Mg
c) 10 K

This is exam number 26.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C B A B A A B C B

1. A force of 10 million Newton’s is expressed numerically as


a) 1 MN
b) 10 mN
c) 10 MN

2. A millilitre is equal to
a) one million litres
b) one millionth of a litre
c) one thousandth of a litre

3. If a square has an area of 9m2, the side is


a) 3 m2
b) 3 m
c) 3 sq. m.

4. A mass of 3kg weighs approximately


a) 6.6 LB
b) 1.3 LB
c) 0.675 N

5. 100 m is approximately
a) 66 yards
b) 109 yards
c) 220 yards

6. A car moves over a distance of 5 miles at steady speed in 10 minutes.


What is the speed?
a) 30 mph
b) 60 mph
c) 15 mph

7. A spaceship travels a distance of 480,000 miles in 2 days. What is its


speed?
a) 10,000 mph
b) 48,000 mph
c) 36,000 mph
8. A cyclist covers a distance of 1,000 m at a constant speed in 90
seconds, What is his speed?
a) 10 m/s
b) 12.5 m/s
c) 50 m/s

9. How long will it take a car moving at 60 km/hr to travel 90 km?


a) 40 minutes
b) 75 minutes
c) 90 minutes

10. An aircraft travels at 500 km/hr for 30 minutes at steady speed. How
far does it move in that time?
a) 500 km
b) 250 km
c) 1000 km

This is exam number 27.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C A C B B B B B C B

1. Which of the following affect the velocity of an object?


a) Speed and distance
b) Speed and mass
c) Speed and direction

2. Acceleration involves
a) change in speed or direction of movement
b) change of position with time
c) steady speed over a fixed period of time

3. What acceleration is produced if a mass increases speed from rest to


10 ft/sec in 5 seconds?
a) 50 ft/sec2
b) 0.5 ft/sec2
c) 2 ft/sec2

4. A car travelling at a speed of 5 m/s accelerates at the rate of 1


m/s2. How long will it take to reach a speed of 20 m/s?
a) 20 secs
b) 15 secs
c) 10 secs

5. Newton’s laws of motion apply to


a) solid substances only
b) all substances irrespective of state
c) gases and liquids only

6. Which of Newton’s Laws apply to an aircraft which is accelerating


down a runway?
a) The 1st law
b) The 2nd law
c) The 3rd law

7. Which of Newton’s Laws apply to a car which is slowing down due to


the braking action?
a) The 1st law
b) The 2nd law
c) The 3rd law

8. F = ma is an equation which expresses


a) Newton’s 1st law
b) Newton’s 2nd law
c) Newton’s 3rd law
9. What force is required to produce an acceleration of 5 m/s2 on a mass
of 2 kg?
a) 2.5 N
b) 10 kg
c) 10 N

10. The British unit of mass is


a) the kilogram
b) the slug
c) the Newton

This is exam number 28.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B B B B C A A A A

1. If a force of 10 lbf produces an acceleration of 2.5 ft/sec2 on what


mass is it acting?
a) 4 slugs
b) 25 slugs
c) 4 lb

2. What is acceleration?
a) Rate of change of position
b) Rate of change of velocity
c) Rate of change of movement

3. Power is the rate of doing work, it is measured in


a) Joules x Seconds
b) Joules/Seconds
c) Watts/Seconds
4. Fahrenheit may be converted to Celsius by using the equation
a) Co = 9/5 x Fo + 32
b) Co = 5/9 x (Fo - 32)
c) Co = 5/9 x Fo - 32

5. A vector quantity is a quantity which


a) possesses sense only
b) possesses sense, magnitude and direction
c) possesses direction only

6. One atmosphere is equal to


a) 28.9 inches of hg
b) 1.22 kg/m2
c) 14.7 lbf/in2

7. Strain is calculated by
a) Extension ÷ Original Length
b) Original Length ÷ Extension
c) Original Length ÷ Stress
8. In a gear train the Driver has 100 tpi and the Driven as 50 tpi.
a) The driven rotates twice as fast
b) The driven rotates half as fast
c) The driver and driven rotate at the same speed.

9. In fibre optics. The fibre cable has a refractive index of 1.5, what
Is its speed?
a) 200 meters/microsecond
b) 300 meters/microsecond
c) 400 meters/microsecond

10. A catalyst in a chemical reaction does what?


a) Speeds it up
b) Slows it down
c) Can either speed it up or slow it down
This is exam number 29.
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C B C C B C A B C

1. A material, which has a varying refractive index has a


a) step index
b) single index
c) double index

2. What is the number of electrons in the inner shell of an atom?


a) 4
b) 8
c) 2

3. What form of heat is used to turn a solid into a gas?


a) Specific heat
b) Latent heat
c) Sensible heat
4. When a twisting force is applied to a bolt, what stress is exerted on
to the head?
a) Shear
b) Compressive
c) Torsion

5. When you over stress a steel bar, what is the point called where it
does not return to its original form?
a) Deformation limit
b) Plastic limit
c) Elasticity limit

6. A cyclist goes from rest to 50m/s in 5 sec, what is the average


acceleration?
a) 12m/s2
b) 10m/s2
c) 8m/s2
7. If heat is constant, and if pressure increases on a liquid what will
the volume do?
a) Increase
b) Decrease
c) Remains constant

8. What shape is a venturi tube?


a) Narrow in the middle
b) Wide in the middle
c) Cone like

9. What is 1 BTU in joules per kilogram?


a) 9.18 joules per kilogram
b) 2326 joules per kilogram
c) 4128 joules per kilogram

10. Radiant heat of a body, heated from a radiant source is


a) proportional to distance
b) inversely proportional
c) inversely proportional to the square of the distance

This is exam number 30.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B A B B A B A A B

1. A ray of light that travels through the centre of curvature before


being reflected, how is it reflected?
a) Reflected through the focal point
b) Reflected through the centre of curvature
c) Neither

2. What will the image produced through a divergent lens be?


a) Real
b) Virtual
c) Negative

3. When a beam of light passes from one medium to another with a


different refractive index, what will happen to the beam of light?
a) Change speed
b) Total internal reflection
c) Total internal refraction

4. A fibre optic cable has different refractive indexes across its


diameter, it is
a) step index
b) graded index
c) single mode

5. The formula for calculating shear is


a) f orce x area
b) force ÷ area
c) force ÷ cross-sectional area

6. Combined gas law relates volume, pressure and


a) temperature
b) velocity
c) density

7. An aircraft of 2 metric tonnes lands with 400 kilojoules of energy,


10 kiloNewtons of force is applied at the brakes, how far does the
aircraft take to stop?
a) 400 M
b) 40 M
c) 800 M
8. If a car travels 18km in 1 ½ minutes, what is it velocity in m/s?
a) 200 m/s
b) 150 m/s
c) 100 m/s

9. Three common types of refrigerant are


a) dry ice, freon, ammonia
b) ammonia, freon, methyl bromide
c) dry ice, Methyl bromide, ammonia

10. The heat required to change a liquid to a gas at constant


temperature is the heat of
a) fusion
b) vaporisation
c) condensation

This is exam number 31.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B A C B B A C B A

1. An atom with a full outer shell is


a) a good conductor
b) practically inert
c) a good insulator

2. Light travelling from air to water, the waves are


a) bent more
b) bent less
c) not bent

3. A pilot requests 9.2 tonnes of fuel to be put on board his aircraft.


The specific gravity of the fuel is 0.8, how many litres are put on board?
a) 1158 litres
b) 732 litres
c) 389 litres

4. An element with a full valence shell is


a) good conductor
b) very reactive
c) inert

5. A force 10 N is placed 2 Meters from a pivot point, what is the


moment?
a) 196 N.M.
b) 20 N.M.
c) 80 N.M.

6. The heat given off by burning a 1kg block of wood is


a) latent heat
b) radiant heat
c) transmissive heat

7. If a light is beamed at a flat mirror what is the angle it reflects


at?
a) Angle of incidence
b) Reflective index
c) Reactive angle

8. In a graded index multi mode fibre is the refractive index


a) high
b) low
c) alternates high and low
9. A fibre optic cable is attenuated at 29dB/Metre. This is referring to
a) allowable loss
b) the figure that has to be allowed for when calculating power gain
c) the maximum cable run allowed in the system

10. The fibre optic receiver is a


a) photodiode
b) laser diode
c) light emitting diode

This is exam number 32.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A C B A B A B B A

1. The standard temperature and pressure for measuring the density of


liquids is
a) 0oC and 760 mmHg
b) 4oC and 760 mmHg
c) 15oC and 760 mmHg
2. The standard temperature and pressure for measuring the volume of
liquids and solids is
a) 20oC and 760 mmHg
b) 20oC and 700 mmHg
c) 0oC and 760 mmHg

3. Pure semiconductors have


a) many holes
b) large amounts of free electrons
c) few free electrons

4. H20 in what form holds most energy?


a) Ice
b) Steam
c) Water
5. If a tensile load is placed on a bar it will
a) stretch
b) bend
c) crush

6. Compressibility is
a) stress/strain
b) strain/stress
c) stress x strain

7. A radar rotates 1 revolution each 30 seconds and uses 10J of energy


each revolution. How many joules does it use in a day?
a) 28.8 kJ
b) 720 kJ
c) 7200 kJ

8. The usable bandwidth of a fibre is determined by


a) the angle of total internal reflection
b) the intermodal dispersion
c) the wavelength of the light

9. A block of metal is melted. It will


a) increase in volume
b) decrease in volume
c) remain the same volume

10. How would you work out the work done by a machine assuming it is
100% efficient?
a) Mechanical advantage and input
b) Input and output
c) Mechanical advantage and output
This is exam number 33.
Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B A B A C C B A C

1. A block slides down a slope. Assuming there is no friction


a) kinetic energy is gained at the same rate as potential energy is
lost
b) kinetic energy is gained at a greater rate than potential energy is
lost
c) potential energy is gained at a greater rate than kinetic energy
is lost

2. Specific gravity is
a) kg/m3
b) pure numbers
c) m/s2

3. A body of 10 kg is swinging attached at the end of a 2m pole. What is


its moment at the bottom?
a) 196 NM
b) 20 NM
c) 80 NM

4. The transfer of heat from a hot place to a cold place is called


a) convection
b) conduction
c) radiation

5. A light aircraft flies in a semi-circle from point A to point B. If


the circle has a radius of 20km and the time taken is 30mins, the average
speed is?
a) 125.7 km/h
b) 80 km/h
c) 110 km/h
6. The landing speed of an aircraft is 54 m/s. If the maximum
deceleration is 3m/s2 the minimum length of runway required is
a) 162m
b) 360m
c) 486m

7. The number of radians in a semi circle are


a) exactly 3
b) 2p
c) p

8. The angular velocity of 500 rpm is, in rads/seconds is equal to


a) 1000p rads/s
b) 16.66p rads/s
c) 8.33p rads/s

9. The work done in lifting a mass of 2000 kg vertically to a height of


40 metres is
a) 784.8 kj
b) 80 kj
c) 500 kj

10. If, with a concave mirror the image is placed beyond the centre of
curvature, the image produced will be
a) real, erect and larger
b) real, inverted and smaller
c) virtual, erect and larger

This is exam number 34..


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B C A A A B A B B
1. The power of a lens is calculated from the
a) reciprocal of the focal length
b) product of the focal length and its distance from the pole
c) focal length squared

2. In a standing wave the point where continuous vibration of maximum


amplitude occurs is called the
a) node
b) anti-node
c) harmonic

3. The name given to sounds below that which the human ear can detect,
i.e. below 20Hz is
a) ultra sound
b) sonic pitch
c) infra sound

4. The speed of sound in dry air is 331 m/s. In a solid the speed would
a) increase
b) decrease
c) stay the same

5. A substance of two or more different atoms is


a) a chemical compound
b) a neutrino
c) an isotope

6. An atom with 5 electrons in its outer shell is


a) trivalent
b) pentavelant
c) covalent

7. 1 KW is equal to
a) 252 BTU
b) 1.34 HP
c) 1000 Joules

8. What atmospheric conditions will cause the true landing speed of an


aircraft to be highest?
a) High temp, high humidity
b) Low temp, high humidity
c) Head wind, low humidity

9. If a tuning fork is struck and held close to the ear and slowly
rotated about the vertical axis, in one rotation how many times is there
no sound?
a) 4
b) 2
c) Sound is audible for the whole revolution

10. What type of friction requires the greatest force to overcome it?
a) Rolling friction
b) Static friction
c) Dynamic friction

This is exam number 35.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B C A B A C A A A

1. Which of Newton's laws relates to the formula: Force = mass x


acceleration
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd

2. A 6000 kg engine is lifted off a wing to a height 0.5 metres and


then pushed across the hangar 24 meters. The force required to push the
trolley is 12 kN. What is the work done to move the trolley?
a) 298kJ
b) 288kJ
c) 84MJ

3. What is the phenomenon that occurs when a siren that approaches you,
at the point of passing, the pitch decreases?
a) Resonance
b) Echo
c) Dopplereffect

4. Viscosity is known as
a) the internal resistance for a fluid to flow
b) fluids flowing in a straight line
c) Newton's 1st law of motion

5. How lift on a wing is produced can be derived from


a) Charles law
b) Bernoulli's Theorem
c) Faraday's law

6. In a fiber optic system which components use the laser?


a) Single mode laser for the transmitter
b) Single mode laser for the oscillator
c) Single mode laser for the transmitter and the oscillator

7. Single mode optic fibre cable will


a) cause distortion to the light wave at the output end which is
dependent upon the length of the cable
b) have several light rays to pass
c) have diameter matched to wavelength of light passed
8. When an emergent light wave enters a divergent lens
a) it will focus behind the lens
b) it will focus beyond the lens
c) it is s spherical

9. In the concave mirror, light rays parallel to mirror axis will be


reflected
a) through the focal point
b) parallel to mirror axis
c) back to the centre of curvature

10. Protons have


a) positive charge
b) negative charge
c) no charge

This is exam number 36.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C B B A B C B A B

1. If gyro is constrained to an external reference and has three degrees


of freedom it is
a) a space gyro
b) a tied gyro
c) an earth gyro

2. In a concave mirror, a light ray passing through the focal point will
be reflected
a) through the focus
b) parallel to the axis
c) on the centre line of the mirror
3. A passive sensor
a) requires power for the sensor
b) does not require power
c) requires power for the transmitter

4. Structures designed to withstand compression are called a


a) tie
b) strut
c) beam

5. 1 Pascal equals
a) 1 N/m sq.
b) 105 N/m sq.
c) 10 Nm

6. A vector is a physical quantity which possesses


a) a magnitude only
b) magnitude and direction
c) magnitude direction and sense

7. Producing a compound from commonly available materials is


a) analysis
b) bombardment
c) synthesis

8. A different number of nucleons in the nucleus of atoms would


represent
a) isotones
b) isotopes
c) semiconductor
9. Molecules of matter are in constant motion. The amount of vibration
or motion is dependent on
a) temperature
b) pressure
c) volume

10. The addition of 2 different vectors to produce a vector is called


a) sun
b) resultant
c) component

This is exam number 37..


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A B B A A A A A B

1. The energy that ice at 0 degrees C must gain so that it turns to


water at 0 degrees C is called
a) the latent heat of fusion
b) the latent heat of vaporisation
c) sensible energy

2. Two items weighing 11kg and 8kg are placed 2m and 1m respectively
aft of the C of G of an aircraft. How far forward of the C of G must a weight
of 30kg be placed so as not to change the C of G?
a) 1m
b) 1.5m
c) 2m

3. A point at which the total force of a body acts is known as the


a) point of equilibrium
b) centre of gravity
c) centre of mass
4. A load of 600N is suspended by a cable. If the stress in the cable is
said to be limited to 15N/mm2 the minimum cross sectional area of the
cable must be
a) 0.025mm2
b) 40mm2
c) 9000mm2

5. A spring, operating within its elastic range, shortens by 60mm when a


load of 480N is applied to it. Calculate the total shortening when the
load is increased by 120N
a) 75mm
b) 45mm
c) 82mm

6. When a chemical change takes place, the smallest particle indivisible


in an element is called
a) an atom
b) a neutron
c) an electron

7. A nucleus consists of
a) positively charged particles only
b) negatively charged particles only
c) a nucleus and normally has no overall charge at all and so is
neutral

8. A compound is a
a) mixture of more than one element which are chemically bonded
together
b) solution (either liquid or solid) of elements or mixtures of elements
to form a new material
c) mixture of more than one element which are mixed together

9. A compound such as water can exist in how many states?


a) 3
b) 2
c) 1

10. Select the correct statement from the following:


a) As temp rises a solid will always become a liquid and then a gas
b) Matter can only exist in one of three states
c) Temperature is the only factor which can affect the state in which
matter exists

This is exam number 38.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A C C A A B B A A

1. Refractive index is
a) highest for water
b) higher for diamond than acrylic
c) lower for 4ºC water than 0ºC ice

2. The period of simple pendulum


a) independent of its mass
b) is longer for a heavy pendulum bob
c) is longer on the earth than on the moon

3. The c.g. of a triangular plate is at the intersection of


a) angle bisectors
b) perpendicular bisectors
c) medians from a vertex to the opposite side

4. For hearing protection, noise cancelling headphones


a) cannot reduce the noise from outside completely
b) are designed to work with accessory completely
c) operate by destructive interference of sound waves

5. For optical fibres, the refractive index of the cladding compared to


that of the core:
a) is always smaller
b) is always larger
c) can be either bigger or smaller depending on specification

6. When square change into parallelogram, which force is used


a) elongation & shear
b) torsion & shear
c) compression & shear

7. The ability for a fibre optic cable to carry waves is dependent on


a) material, diameter and absorption
b) internal reflection
c) material, absorption and speed of light
8. Ideal gas goes through an isothermal process. It is in accordance
with which law?
a) Charle's
b) Boyle's
c) Gay Lussac's

9. In spherical aberrations
a) incident rays further from the axis intersect slightly closer to the
lens to produce a distorted picture
b) the bending of light through lens intersect at the same point
(achromatic lens)
c) incident rays further from the axis intersect slightly further
away from the lens to produce a distorted picture

10. Tuning forks are used to vibrate musical instruments because


a) they produce a pure note
b) they produce a beat when played together with the instrument
c) they produce both of the other effects described

This is exam number 39.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B A A B B B C A B

1. When an open pipe is played and a note is heard


a) there is a 180º phase change at the open end
b) resonance occurs with standing waves set up inside the pipe
c) the lowest frequency of the note is called second harmonic

2. A frequency 4 times that of resonance is


a) 3rd harmonic
b) 3rd overtone
c) 4th overtone

3. A satellite requires 10 Joules to rotate half a revolution, which


takes 30 seconds. What is the energy required for one day?
a) 28,800J
b) 14,400J
c) 1,200J

4. Two sound waves are the same but slightly out of phase. This means
that
a) the beat frequency is the same
b) the beat frequency will be slightly different
c) there will be no beat frequency

5. In a fibre optic flying control system


a) the sensor needs electrical power
b) the sensor and transmitter require electrical power
c) the sensor inputs to the transmitter which needs electrical power
6. In fibreoptics, the type of cable is chosen by
a) mathching the diameter of the cable with the wavelength
b) distance required to travel
c) the strength of signal needed

7. In a vibrating string, the point at which there is no displacement is


called a
a) fundamental mode
b) node
c) antinode

8. The amplitude of a Transverse Wave is the distance from


a) one peak to the next
b) the top of a peak to the bottom of a trough
c) half the distance from peak to trough

9. Increasing the Amplitude of a soundwave increases its


a) loudness
b) moment
c) pitch

10. A wave in which the vibrations are perpendicular, or at right angles


to the direction of wave travel is a
a) Longitudinal Wave
b) Transverse Wave
c) Dispersion Wave

This is exam number 40


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A C A B B C C C C

1. The Steam Point of water is


a) 273 Kelvin
b) 373 Kelvin
c) 0 Kelvin

2. Isotopes of an element have


a) the same number of protons but a different number of neutrons
b) the same number of neutrons but a different number of protons
c) a different atomic number

3. When refraction takes place


a) the speed of the wave remains constant
b) the wavelength remains constant
c) the frequency remains constant

4. When a string vibrates, the point at which maximum displacement


occurs is called the
a) antinode
b) node
c) primary node
5. A quantity which has size but no direction is called a
a) Vector
b) Scalar
c) Moment

6. Increasing the frequency of a sound wave increases its


a) loudness
b) pitch
c) moment

7. A wave in which the vibrations are parallel to, or along, the


direction of travel is a
a) Transverse Wave
b) Upright Wave
c) Longitudinal Wave
8. Neutrons have
a) a positive charge
b) a negative charge
c) no charge

9. The size of Centripetal Force on an object travelling in a circle


a) increases with an increasing radius of circle
b) decreases with increasing speed of the object
c) increase with increasing mass of the object

10. When light meets a Glass / Air boundary at an angle of incidence


less than the critical angle
a) Total Internal Reflection takes place
b) no light is reflected
c) both reflection and refraction takes place

This is exam number 41.


Answer
1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B B C A B A

1. Atomic MASS number is the number of


a) protons
b) protons and neutrons
c) electrons

2. The advantage of using a machine is


a) input/output
b) mechanical advantage of output
c) mechanical advantage of input

3. To find the compressibility of a material


a) compressibility stress x compressibility strain
b) compressibility stress divided by compressibility strain
c) compressibility strain divided by compressibility stress

4. Pressure in a pipe is
a) mass divided by cross-sectional area
b) weight per unit area
c) force per unit area

5. Which of the following can transmit pressure?


a) Liquids and gases
b) Solids and gases
c) any matter depending on temperature

6. Celsius to Fahrenheit is calculated by


a) (5/9 x C) + 32
b) (9/5 + C) + 32
c) (5/9 +32) + C

7. The mass of a proton is equal to that of a


a) neutron
b) electron
c) nucleus