You are on page 1of 10

The New

Machine Shorthand
Fourth Year College

Module 22

Sherly L. Flores Ms. Jennivive d. reyes


Submitted Grammar Editor
What is Module All About?

Hello dear Student ! Another day for new knowledge  Could you
type as fast as someone speaks, or keep track of the many noisy
interjections and interruptions of court and parliamentary proceedings?
Machine shorthand does precisely that when it records and transcribes
the words spoken in courts of law and parliaments using shorthand
(handwritten or a stenotype shorthand machine) and audio equipment.
This module will be a new experience for you. I hope you will find this
module interesting!

What are expected for you to learn?


In this module you are expected to:

1. elaborate the New Letters, Consonant Compound, Abbreviation, Word


Endings;
2. discuss further the sound pattern of each words;
3. identify abbreviations from derivatives;
4. apply the new keys in keyboard practice;
5. demonstrate the proper striking of the new keys
How to Learn From this Module

Remember the words and their equivalent keys, You


may find it difficult in the first try but as we go along, it will be easy for
you to memorize them.

To check and stretch your mind for awhile, there are activities and
self-check exercises after each lesson. Try to answer those questions
without looking at the answer key.

Study the Lessons. and perform all the activities diligently to help and
guide you in understanding the topic. Let us work and help each other!

PRETEST
Direction: Choose the best answer after reading each
statement carefully. Write your answer in the space
provided.

____ 1.It is represented by letter combination PH


a. Initial L
b. Initial D
c. Initial M
d. None of the above

____2. It is the sound pattern of the word “Came”


a. APL
b. PHA
c. PHEU
d. HALP

____3. It is the sound pattern of the word “smoke”


a. SPHOBG
b. SPHAL
c. SHRAPL
d. SPHART

____4 It is the sound pattern of the word “farm”


a. PHEU
b. APL
c. STORPL
d. TPARPL
____5. It is the sound pattern of the word “attempt”
a. PROPLT
b. TEPLT
c. TEPLTA
d. TERPL

____ 6. The Abbreviation “am, many” is written by depressing the


keys
a. PHFR
b. KOPLT
c. PL
d. PHPBG

____ 7. The word “manufacture” is written by depressing the


keys
a. PHFR
b. PHS
c. PHO
d. PLD

____ 8. It is the sound pattern of the word “month”


a. PHFR
b. PHS
c. PHO
d. PLD

____ 9. It is the sound pattern of the word “prompt”


a. TEPLT
b. PROPLT
c. PHPBG
d. REPL

____ 10. The word “cement” is written by depressing the keys


a. REPL
b. SEPLT
c. PHO
d. PHS

New Letters, Consonant Compound, Abbreviation, Words Ending


NEW LETTERS: Initial M and Final M (-M)
• Initial M is represented by PH. Write PH with the left middle
index finger.

1. may P H A

2. mile P H E U L

3. my P H E U

4. came A P L

5. ham H A P L
1. slam S HRA P L

NEW CONSONANT COMPOUNDS: SM, -RM & -MT.


• SM is written by the left small middle and index fingers.

1. smart S P H A R T
2. smoke S P H O B G
3. small S P H A L

• Write –RM with the right index, middle and ring fingers.

1. storm ST O R P L

2. farm T P A R P L

3. term T E R P L

• Depress –MT with the right middle, ring and small fingers.

1. prompt P R O P L T
2. tempt T E P L T A

3. attempt T E P L T
ABBREVIATIONS:

must P H S
month P H O
immediate P L D
am, many P L
manufacture P H F R

morning P H PB G
recommend R E P L

WORD ENDING in MENT: Write final –MT for ment at the end of a
word.

cement S E P L
T
comment K O P L T
document TK O P L T

Activity 22

Speed Building:
One minute dictation at 50 WAM

Bessie’s dress is wet. Bessie will not go to the picnic. She will stay/
at home.
Do you like to go to Cebu? It is a beautiful place./ You can see
many sights. The streets are clean and wide. I hope to see you/
soon. Sue is 4. Ray ate at 6. Your number is also 46.
OBJECTIVES:

After studying this Module, the students should be able to:

1. practice their reading skills in machine shorthand.


2. apply their skill development by practicing new words in writing
using the machine shorthand.
3. identify their speed capacity on typing new words.

Self Check:

Write T if the statement is False and write F if the statement


is true.

1. Final M is represented by PH?


2. MT is written by the right middle ring and small finger.
3. Write Final –MT for ment at the end of a word.
4. SM is written by the left small middle and index finger.

Give something to do, not something to learn; and the doing is of


such a nature as to demand thinking; learning naturally results.

“Greater is he who acts from love than he who acts from fear.”

LET’S SUMMARIZE:
Practice the sentences with emphasis on abbreviations.
Always remember that SM is written by the left small
middle and index fingers.
Write –RM with the right index, middle and ring fingers.
Depress –MT with the right middle, ring and small
fingers.
Initial M is represented by PH. Write PH with the left
middle index finger.
POST TEST
Direction: Choose the best answer after reading each statement
carefully. Write your answer in space provided.

____ 1.It is represented by letter combination PH


a. Initial L
b. Initial D
c. Initial M
d. None of the above

____2. It is the sound pattern of the word “Came”


a. APL
b. PHA
c. PHEU
d. HALP

____3. It is the sound pattern of the word “smoke”


a. SPHOBG
b. SPHAL
c. SHRAPL
d. SPHART

____4 It is the sound pattern of the word “farm”


a. PHEU
b. APL
c. STORPL
d. TPARPL

____5. It is the sound pattern of the word “attempt”


a. PROPLT
b. TEPLT
c. TEPLTA
d. TERPL

____ 6. The Abbreviation “am, many” is written by depressing the


keys
a. PHFR
b. KOPLT
c. PL
d. PHPBG

____ 7. The word “manufacture” is written by depressing the


keys
a. PHFR
b. PHS
c. PHO
d. PLD

____ 8. It is the sound pattern of the word “month”


a. PHFR
b. PHS
c. PHO
d. PLD

____ 9. It is the sound pattern of the word “prompt”


a. TEPLT
b. PROPLT
c. PHPBG
d. REPL

____ 10. The word “cement” is written by depressing the keys


a. REPL
b. SEPLT
c. PHO
d. PHS

ANSWER KEY:

MODULE 22
PRE TEST
1. C 6. C

2. A 7. A

3. A 8. C

4. D 9. B

5. B 10. B

Activity
1. F
2. T
3. F
4. T
5. T