You are on page 1of 39

ELECTROSTATICS

Contents
Topic Page No.

Theory 01 - 02

Exercise - 1 03 - 14

Exercise - 2 14 - 19

Exercise - 3 19 - 29

Exercise - 4 29 - 36

Answer Key 37 - 37

Syllabus
Electrostatics : Electricity and magnetism: Coulomb's law; Electric field
and potential; Electrical Potential energy of a system of point charges and
of electrical dipoles in a uniform electrostatic field, Electric field lines; Flux
of electric field; Gauss's law and its application in simple cases, such as,
to find field due to infinitely long straight wire, uniformly charged infinite
plane sheet and uniformly charged thin spherical shell.

Name : ____________________________ Contact No. __________________

ARRIDE LEARNING ONLINE E-LEARNING ACADEMY


A-479 indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Contact No. 8033545007
KEY CONCEPT
List of formula for Electric Field Intensity due to various types of charge distribution :

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 1


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Electric Potential due to various charge distributions are given in table.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 2


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
PART - I : OBJECTIVE QUESTIONS
* Marked Questions are having more than one correct option.
Section (A) : Properties of charge and Coulomb's Law
A-1. A charged particle q1 is at position (2, - 1, 3). The electrostatic force on another charged particle q 2 at
(0, 0, 0) is :
q1 q2 q1 q2
(A) (B)
56 p Î0 (2 î - ĵ + 3 k̂ ) 56 14 p Î0 (2 î - ĵ + 3 k̂ )

q1 q2 q1 q2
(C) 56 p Î ( ĵ - 2 î - 3 k̂ ) (D)
0 56 14 p Î0 ( ĵ - 2 î - 3 k̂ )

A-2. Three charges +4q, Q and q are placed in a straight line of length l at points at distance 0, l/2 and
l respectively from one end of line. What should be the value of Q in order to make the net force on q
to be zero?
(A) –q (B) –2q (C) –q/2 (D) 4q
A-3. Two similar very small conducting spheres having charges 40 mC and –20 mC are some distance apart. Now
they are touched and kept at same distance. The ratio of the initial to the final force between them is :
(A) 8 : 1 (B) 4 : 1 (C) 1 : 8 (D) 1 : 1

A-4. Two point charges placed at a distance r in air exert a force F on each other. The value of distance R at
which they experience force 4F when placed in a medium of dielectric constant K = 16 is :
(A) r (B) r/4 (C) r/8 (D) 2r

Section (B) : Electric Field


B-1. There is a uniform electric field in X-direction. If the work done by external agent in moving a charge of 0.2
C through a distance of 2 metre slowly along the line making an angle of 60º with X-direction is 4 joule,
then the magnitude of E is:
(A) 3 N/C (B) 4 N/C (C) 5 N/C (D) 20 N/C

B-2. Charges 2Q and –Q are placed as shown in figure. The point at which electric field intensity is zero will
be:

(A) Somewhere between –Q and 2Q


(B) Somewhere on the left of –Q
(C) Somewhere on the right of 2Q
(D) Somewhere on the right bisector of line joining –Q and 2Q

B-3. The maximum electric field intensity on the axis of a uniformly charged ring of charge q and radius R will
be :
1 q 1 2q 1 2q 1 3q
(A) (B) (C) (D) i
4pe 0 3 3R 2 4pe 0 3R 2 4pe 0 3 3R 2 4pe 0 2 3R 2

B-4. A charged particle of charge q and mass m is released from rest in a uniform electric field E. Neglecting
the effect of gravity, the kinetic energy of the charged particle after time ‘t’ seconds is

Eqm E 2 q2 t 2 2E 2 t 2 Eq 2m
(A) (B) (C) (D)
t 2m mq 2t 2

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 3


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Section (C) : Electric Potential and Potential Difference
C-1. At a certain distance from a point charge, the electric field is 500 V/m and the potential is 3000 V.
What is the distance ?
(A) 6 m (B) 12 m (C) 36 m (D) 144 m

C-2. Figure represents a square carrying charges +q, +q, –q, –q at its four corners as shown. Then the
potential will be zero at points :

P +q
+q

A C
B

–q –q
Q

(A) A, B, C, P and Q (B) A, B and C (C) A, P, C and Q (D) P, B and Q

C-3. Two equal positive charges are kept at points A and B. The electric potential, while moving from A to B
along straight line :
(A) continuously increases (B) remains constant
(C) decreases then increases (D) increases then decreases

C-4. A semicircular ring of radius 0.5 m is uniformly charged with a total charge of 1.5 × 10 –9 coul. The
electric potential at the centre of this ring is :
(A) 27 V (B) 13.5 V (C) 54 V (D) 45.5 V

C-5. When a charge of 3 coul is placed in a uniform electric field, it experiences a force of 3000 newton. The
potential difference between two points separated by a distance of 1 cm along field within this field is:
(A) 10 volt (B) 90 volt (C) 1000 volt (D) 3000 volt

C-6. A 5 coulomb charge experiences a constant force of 2000 N when moved between two points separated
by a distance of 2 cm in a uniform electric field. The potential difference between these two points is:
(A) 8 V (B) 200 V (C) 800 V (D) 20,000 V

C-7. The kinetic energy which an electron acquires when accelerated (from rest) through a potential difference
of 1 volt is called :
(A) 1 joule (B) 1 electron volt (C) 1 erg (D) 1 watt

C-8. The potential difference between points A and B in the given uniform electric field is :
a
C B

E
b

A
E

(A) Ea (B) E (a 2 + b 2 ) (C) Eb (D) (Eb / 2 )

C-9. An equipotential surface and an electric line of force :


(A) never intersect each other (B) intersect at 45º
(C) intersect at 60º (D) intersect at 90º

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 4


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
C-10. A particle of charge Q and mass m travels through a potential difference V from rest. The final momen-
tum of the particle is :
mV 2QV
(A) (B) 2Q mV (C) 2m QV (D)
Q m

C-11. If a uniformly charged spherical shell of radius 10 cm has a potential V at a point distant 5 cm from its
centre, then the potential at a point distant 15 cm from the centre will be :
V 2V 3
(A) (B) (C) V (D) 3V
3 3 2

C-12. A hollow uniformly charged sphere has radius r. If the potential difference between its surface and a
point at distance 3r from the centre is V, then the electric field intensity at a distance 3r from the centre
is:
(A) V/6r (B) V/4r (C) V/3r (D) V/2r

C-13. A hollow sphere of radius 5 cm is uniformly charged such that the potential on its surface is 10 volts
then potential at centre of sphere will be :
(A) Zero
(B) 10 volt
(C) Same as at a point 5 cm away from the surface
(D) Same as at a point 25 cm away from the centre

Section (D) : Electric Potential Energy of a Particle


D-1. If a charge is shifted from a high potential region to low potential region, the electrical potential energy:
(A) Increases (B) Decreases
(C) May increase or decrease. (D) Remains constant

D-2. A particle of mass 2 g and charge 1mC is held at rest on a frictionless horizontal surface at a distance
of 1 m from a fixed charge of 1 mC. If the particle is released it will be repelled. The speed of the particle
when it is at distance of 10 m from the fixed charge is:
(A) 100 m/s (B) 90 m/s (C) 60 m/s (D) 45 m/s

Section (E) : Potential Energy of a system of Point Charge


E-1. When the separation between two charges is decreased, the electric potential energy of the charges
(A) increases (B) decreases
(C) may increase or decrease (D) remains the same

E-2. You are given an arrangement of three point charges q, 2q and xq separated by equal finite distances
so that electric potential energy of the system is zero. Then the value of x is :
2 1 2 3
(A) - (B) - (C) (D)
3 3 3 2
E-3.* Which of the following quantites depends on the choice of zero potential or zero potential energy ?.
(A) Potential at a particular point
(B) Change in potential energy of a two-charge system
(C) Potential energy of a two - charge system
(D) Potential difference between two points

Section (F) : Self Energy and energy density


F-1. A sphere of radius 1 cm has potential of 8000 V. The energy density near the surface of sphere will be:
(A) 64 × 105 J/m 3 (B) 8 × 103 J/m 3 (C) 32 J/m 3 (D) 2.83 J/m 3

F-2. If ' n ' identical water drops (assumed spherical each) charged to a potential energy U coalesce to form
a single drop, the potential energy of the single drop is(Assume that drops are uniformly charged):
(A) n1/3 U (B) n2/3 U (C) n4/3 U (D) n5/3 U

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 5


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
r
Section (G) : Questions based on relation between E and V :
G-1.* The electric field intensity at a point in space is equal in magnitude to :
(A) Magnitude of the potential gradient there
(B) The electric charge there
(C) The magnitude of the electric force, a unit charge would experience there
(D) The force, an electron would experience there

G-2. The variation of potential with distance r from a fixed point is shown in Figure. The electric field at r = 5
cm, is :

(A) (2.5) V/cm (B) (–2.5) V/cm (C) (–2/5) cm (D) (2/5) V/cm

G-3. In the above question, the electric force acting on a point charge of 2 C placed at the origin will be :
(A) 2 N (B) 500 N (C) –5 N (D) –500 N

G-4. The electric potential V as a function of distance x (in metre) is given by


V = (5x 2 + 10x – 9) volt.
The value of electric field at x = 1 m would be :
(A) – 20 volt/m (B) 6 volt/m (C) 11 volt/m (D) –23 volt/m

G-5. A uniform electric field having a magnitude E0 and direction along positive X-axis exists. If the electric
potential V is zero at x = 0, then its value at x = +x will be :
(A) Vx = xE0 (B) Vx = –xE0 (C) Vx = x 2E0 (D) Vx = –x 2 E0

G-6. Let E be the electric field and V, the electric potential at a point.
(A) If E ¹ 0, V cannot be zero (B) If E = 0, V must be zero
(C) If V = 0, E must be zero (D) None of these

Section (H) : Dipole


H-1. Due to an electric dipole shown in fig., the electric field intensity is parallel to dipole axis :

(A) at P only (B) at Q only (C) both at P and at Q (D) neither at P nor at Q

H-2. An electric dipole of moment ®


p is placed at the origin along the x-axis. The angle made by electric
f ield with x -axis at a point P, whose position v ector makes an angle q with x-axis, is :
1
(where, tana = tan q )
2
(A) a (B) q (C) q + a (D) q + 2a

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 6


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
H-3. An electric dipole consists of two opposite charges each of magnitude 1.0 mC, separated by a distance of
2.0 cm. The dipole is placed in an external electric field of 1.0 × 10 5 N/C. The maximum torque on the
dipole is :
(A) 0.2 × 10–3 N-m (B) 1.0 × 10–3 N-m (C) 2.0 × 10–3 N-m (D) 4.0 × 10–3 N-m

H-4. A dipole of electric dipole moment P is placed in a uniform electric field of strength E. If q is the angle
between positive directions of P and E, then the potential energy of the electric dipole is largest when
q is :
(A) zero (B) p /2 (C) p (D) p /4

H-5.* An electric dipole is placed (not at infinity) in an electric field generated by a point charge.
(A) The net electric force on the dipole may be zero
(B) The net electric force on the dipole will not be zero
(C) The torque on the dipole due to the field may be zero
(D) The torque on the dipole due to the field must be zero

H-6. At a point on the axis (but not inside the dipole and not at infinity) of an electric dipole
(A) The electric field is zero
(B) The electric potential is zero
(C) Neither the electric field nor the electric potential is zero
(D) The electric field is directed perpendicular to the axis of the dipole

H-7. The force between two short electric dipoles separated by a distance r is directly proportional to :
(A) r2 (B) r4 (C) r–2 (D) r–4

Section (I) : Flux calculation and Gauss's law


I-1. A square of side 'a' is lying in xy plane such that two of its sides are lying on the axis. If an electric field
r
E = E 0 xk̂ is applied on the square. The flux passing through the square is :–

E0 a 3 E0 a 3 E0 a 2
(A) E0a3 (B) (C) (D)
2 3 2

I-2. If electric field is uniform, then the electric lines of forces are:
(A) Divergent (B) Convergent (C) Circular (D) Parallel

I-3. The figure shows the electric lines of force emerging from a charged body. If the electric fields at A and
B are EA and EB respectively and if the distance between A and B is r, then :

EB EB
(A) EA < EB (B) EA > EB (C) E A = (D) E A =
r r2
I-4. Select the correct statement :
(A) The electric lines of force are always closed curves
(B) Electric lines of force are parallel to equipotential surface
(C) Electric lines of force are perpendicular to equipotential surface
(D) Electric line of force is always the path of a positively charged particle.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 7


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
I-5. If the electric flux entering and leaving a closed surface are respectively of magnitude f1 and f2 , then
the electric charge inside the surface will be :
f 2 – f1
(A) (B) (f1 - f 2 ) e 0 (C) e 0 (f2 – f1 ) (D) e 0 (f2 + f1 )
e0

I-6. An electric dipole is placed at the centre of a sphere. Mark the correct options.
(A) The electric field is zero at every point of the sphere.
(B) The flux of the electric field through the sphere is non-zero.
(C) The electric field is zero on a circle on the sphere.
(D) The electic field is not zero anywhere on the sphere.

I-7. Figure (a) shows an imaginary cube of edge length L. A uniformly charged rod of length 2L moves
towards left at a small but constant speed v. At t = 0, the left end of the rod just touches the centre of
the face of the cube opposite to it. Which of the graphs shown in fig.(b) represents the flux of the
electric field through the cube as the rod goes through it ?
Flux d
b a

c
(a) (b)
time

(A) a (B) b (C) c (D) d

I-8. Electric charges are distributed in a small volume. The flux of the electric field through a spherical
surface of radius 20cm surrounding the total charge is 50 V-m. The flux over a concentric sphere of
radius 40 cm will be:
(A) 50 V-m (B) 75 V-m (C) 100 V-m (D) 200 V-m

I-9. Eight point charges (can be assumed as uniformly charged small


spheres and their centres at the corner of the cube) having value q
each are fixed at vertices of a cube. The electric flux through square
surface ABCD of the cube is
q q
(A) (B) 12 Î
24 Î0 0

q q
(C) 6 Î (D) 8 Î
0 0

I-10. Figure shows two large cylindrical shells having uniform linear charge
densities + l and – l. Radius of inner cylinder is ‘a’ and that of outer
cylinder is ‘b’. A charged particle of mass m, charge q revolves in a
circle of radius r. Then, its speed ‘v’ is : (Neglect gravity and assume
the radii of both the cylinders to be very small in comparison to their
length.)

lq 2l q
(A) 2p Î0 m (B) p Î0 m

lq lq
(C) p Î0 m (D) 4pe 0m

I-11. A charge Q is placed at a distance of 4R above the centre of a disc of


radius R. The magnitude of flux through the disc is f. Now a
hemispherical shell of radius R is placed over the disc such that it
forms a closed surface. The flux through the curved surface (taking
direction of area vector along outward normal as positive), is -
(A) zero (B) f
(C) – f (D) 2f

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 8


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Section (J) : Conductor, it's properties & Electric Pressure
J-1. A neutral spherical metallic object A is placed near a finite metal plate B carrying a positive charge. The
electric force on the object will be :
(A) away from the plate B (B) towards the plate B
(C) parallel to the plate B (D) zero

J-2. A positive point charge q is brought near a neutral metal sphere.


(A) The sphere becomes negatively charged.
(B) The sphere becomes positively charged.
(C) The interior remains neutral and the surface gets non-uniform charge distribution.
(D) The interior becomes positively charged and the surface becomes negatively charged.

J-3. Three concentric conducting spherical shells carry charges as follows : + 4Q on the inner shell, - 2 Q on
the middle shell and – 5 Q on the outer shell. The charge on the inner surface of the outer shell is:
(A) 0 (B) 4 Q (C) - Q (D) - 2 Q

J-4. A charge q is uniformly distributed over a large plastic plate. The electric field at a point P close to the
centre and just above the surface of the plate is 50 V/m. If the plastic plate is replaced by a copper
plate of the same geometrical dimensions and carrying the same uniform charge q, the electric field at
the point P will become:
(A) zero (B) 25 V/m (C) 50 V/m (D) 100 V/m
B
J-5.* A and B are two conducting concentric spherical shells. A is given a
charge Q while B is uncharged. If now B is earthed as shown in
++ +
figure.Then: ++ +
+ A +
(A) The charge appearing on inner surface of B is -Q + +
+ + ++
(B) The field inside and outside A is zero.
(C) The field between A and B is not zero.
(D) The charge appearing on outer surface of B is zero.

J-6. Figure shows a thick metallic sphere. If it is given a charge +Q, then
electric field will be present in the region :
(A) r < R1 only
(B) r > R1 and R1 < r < R2
(C) r ³ R2 only
(D) r £ R2 only

J-7. An uncharged sphere of metal is placed in a uniform electric field produced by two large conducting
parallel plates having equal and opposite charges, then lines of force look like:

+ + + + +

(A) (B) (C) (D)

– – – – –
J-8. Two small conductors A and B are given charges q1 and q2 respectively.
Now they are placed inside a hollow metallic conductor (C) carrying a
charge Q. If all the three conductors A, B and C are connected by
conducting wires as shown, the charges on A, B and C will be respectively:
q1 + q2 q1 + q2
(A) , ,Q
2 2
Q + q1 + q3 Q + q1 + q2 Q + q1 + q2
(B) , ,
3 3 3
q1 + q2 + Q q1 + q2 + Q
(C) , ,0
2 2
(D) 0, 0, Q + q1 + q2

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 9


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
J-9. You are travelling in a car during a thunder storm. In order to protect yourself from lightening, would you
prefer to :
(A) Remain in the car (B) Take shelter under a tree
(C) Get out and be flat on the ground (D) Touch the nearest electrical pole
J-10. A positively charged body 'A' has been brought near a neutral brass sphere B mounted on a glass
stand as shown in the figure. The potential of B will be:

(A) Zero (B) Negative (C) Positive (D) Infinite

J-11. The amount of work done in joules in carrying a charge +q along the
closed path PQRSP between the oppositely charged metal plates is:
(where, E is electric field between the plates)
(A) zero (B) q
(C) qE (PQ + QR + SR + SP) (D) q / e 0

J-12. Figure shows a closed surface which intersects a conducting sphere. If a positive charge is placed at
the point P, the flux of the electric field through the closed surface:

(A) will become positive (B) will remain zero


(C) will become undefined (D) will become negative
J-13. Two uniformly charged non-conducting hemispherical shells each having uniform charge density s and
radius R form a complete sphere (not stuck together) and surround a concentric spherical conducting
shell of radius R/2. If hemispherical parts are in equilibrium then minimum surface charge density of
inner conducting shell is:
(A) –2 s (B) -s/2 (C) -s (D) 2 s

PART - II : MISCELLANEOUS QUESTIONS


Comprehensions
Comprehension # 1 y

A point charge q1 = +6e fixed at the origin of a coordinate


system, and another point charge q2 = – 10e is fixed at x = 8
nm , y = 0. The locus of all points in the xy plane for which x
xc q1 q2
potential V= 0 (other than infinity)
Circle
is a circle centered on the x-axis , as shown. V=0

1. x-coordinate of the centre of the circle is -


(A) – 2nm (B) –3nm (C) –4.5nm (D) –7.5nm

2. Radius R of the circle is


(A) 3nm (B) 6nm (C) 7.5nm (D) 9nm

3. The potential at the centre of the circle is


(A) 0.32V (B) 0.77V (C) 1.2V (D) –1.2V

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 10


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Comprehension # 2
A solid conducting sphere of radius ‘a’ is surrounded by a thin uncharged concentric conducting shell of
radius 2a. A point charge q is placed at a distance 4a from common centre of conducting sphere and shell.
The inner sphere is then grounded.

2a 4a
a q

4. The potential of outer shell is.


q q q q
(A) (B) 16pe a (C) 8pe a (D) 4pe a
32pe o a o o o

5. The charge on solid sphere is :


q q q q
(A) – (B) - (C) – (D) –
2 4 8 16

6. Pick up the correct statement.


(A) Charge on surface of inner sphere is non-uniformly distributed.
(B) Charge on inner surface of outer shell is non-uniformly distributed.
(C) Charge on outer surface of outer shell is non-uniformly distributed.
(D) All the above statements are false.

Match the column


7. Column I gives a situation in which two dipoles of dipole moment p î and 3 p ĵ are placed at origin. A circle
of radius R with centre at origin is drawn as shown in figure. Column II gives coordinates of certain positions
on the circle. Match the statements in Column I with the statements in Column II .
y

3 p ĵ
x
pî
R

Column I Column II
æR 3 Rö
(A) The coordinate(s) of point on circle (p) çç , ÷
÷
è 2 2 ø
where potential is maximum :
æ R 3 R ö÷
(B) The coordinate(s) of point on circle where (q) çç - , -
è 2 2 ÷ø
potential is zero :
æ 3 R R ö÷
ç
(C) The coordinate(s) of point on circle where (r) ç - 2 , 2 ÷
è ø
1 4p
magnitude of electric field intensity is :
4pe 0 R 3

æ 3 R Rö
ç ÷
(D) The coordinate(s) of point on circle where (s) ç 2 , - 2 ÷
è ø
1 2p
magnitude of electric field intensity is :
4pe 0 R 3

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 11


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
8. Column I gives certain situations involving two thin conducting shells connected by a conducting wire via a
key K. In all situations, one sphere has net charge +q and other sphere has no net charge. After the key K
is pressed, column II gives some resulting effects. Match the figures in Column I with the statements in
Column II .

Column I Column II
initially no
net charge
+q
K

(A) (p) Charge flows through connecting wire


shell I
shell II

+q initially no
K net charge

(B) (q) Potential energy of system of spheres decreases.

shell II
shell I

initially no
net charge

+q
K
(C) (r) No heat is produced.

shell I

shell II

+q

initially no
net charge
K

(D) (s) The shell I has no charge after equilibrium is reached.


shell I

shell II

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 12


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
9. In each situation of column-I, some charge distributions are given with all details explained. In
column -II. The electrostatic potential energy and its nature is given situation in column -II. Then match
situation in column-I with the corresponding results in column-II and indicate your answer by darkening
appropriate bubbles in the 4 × 4 matrix given in the OMR.
Column-I Column-II

(A) A thin shell of radius a and having

1 Q2
a charge – Q uniformly distributed (p) in magnitude
8p Î0 a

over its surface as shown

5a
(B) A thin shell of radius and having
2

3 Q2
a charge – Q uniformly distributed (q) in magnitude
20 p Î0 a

over its surface and a point charge


– Q placed at its centre as shown.

(C) A solid sphere of radius a and having

2 Q2
a charge – Q uniformly distributed (r) in magnitude
5p Î0 a

throughout its volume as shown.

(D) A solid sphere of radius a and having


a charge – Q uniformly distributed
throughout its volume. The solid sphere (s) Positive in sign
is surrounded by a concentric thin
uniformly charged spherical shell of
radius 2a and carrying charge –Q
as shown

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 13


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
10. In the shown figure the conductor is uncharged and a charge q is placed inside a spherical cavity at a
distance a from its centre (C). Point P and charge +Q are as shown. a, b, c, d are known.

+Q
P
c d
C
q b
a

Column-I Column-II
(A) Electric field due to induced charges on (p) zero
the inner surface of cavity at point P

(B) Electric potential due to charges on the (q) non-zero


inner surface of cavity and q at P

(C) Electric field due to induced charges (r) value can be stated with the given data.
on the outer surface of conductor
and Q at C

(D) Electric potential due to induced charges (s) value cannot be stated from the given data
on the inner surface of cavity at C

PART - I : MIXED OBJECTIVE

Single Correct Answer Type.


1. A charged particle having some mass is resting in equilibrium at a height H above the centre of a uniformly
charged non-conducting horizontal ring of radius R. The force of gravity acts downwards. The equilibrium of
the particle will be stable
R
(A) For all value of H (B) If H > only
2
R R
(C) if H < only (D) If H = only
2 2

2. A circle of radius r has a linear charge density l = l0 cos2q along its circumference. Total charge on the
circle is

(A) l0(2pr) (B) l0(pr)


FG pr IJ FG pr IJ
(C) l 0
H2K (D) l 0 H4K
3. A ring of radius (R) carries a uniformly distributed charge + Q. A point charge - q is placed on the axis
of the ring at a distance 2R from the centre of the ring and released from rest . The particle :
(A) Comes in rest condition immediately. (B) Executes simple harmonic motion
(C) Motion is not SHM (D) Comes at the centre of ring immediately.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 14


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
4. A charge Q is kept at the centre of a conducting sphere of inner radius R1 and outer radius R2. A point
charge q is kept at a distance r (> R2) from the centre. If q experiences an electrostatic force 10 N then
assuming that no other charges are present, electrostatic force experienced by Q will be:
(A) – 10 N (B) 0 (C) 20 N (D) none of these

5. Two identical positive charges are fixed on the y-axis, at equal distances from the origin O. A particle with a
negative charge starts on the x-axis at a large distance from O, moves along the + x-axis, passes through O
and moves far away from O. Its acceleration a is taken as positive along its direction of motion. The
particle’s acceleration a is plotted against its x-coordinate. Which of the following best represents the plot?

(A) (B) (C) (D)

6. A mass particle (mass = m and charge = q) is placed bewteen two point charges of charge q separtion
between these two charge is 2L. The frequency of oscillation of mass particle, if it is displaced for a small
distance along the line joining the charges–

q 1 q 4 q 1 q 1
(A) 2p (B) 2p (C) 2p (D)
m pe 0L3 m pe 0L3 4m pe 0L3 2p 16 pe 0mL3

7. A charge Q is distributed over two concentric hollow spheres of radii (r) and (R) > (r) such that the
surface densities are equal. Find the potential at the common centre.

Q (r + R) Q(R 2 + r )2 Q(r + R )
(A) ´ (B) (C) (D) none of these
4pe 0 (R + r )2 4pe 0 (r + R) 4pe 0 (R 2 + r 2 )

8. A charge +q is fixed at each of the points x = x 0, x = 3x 0, x = 5x 0 .... ad inf. on the x-axis, and a charge
– q is fixed at each of the points x = 2x 0, x = 4x 0, x = 6x 0 .... ad inf. Here x 0 is a positive constant. Take
the electric potential at a point due to a charge Q at a distance r from it to be Q/( 4 p e 0 r ). Then, the
potential at the origin due to the above system of charges is.
q q loge 2
(A) Zero (B) 8 (C) ¥ (D) 4 p e x
p e 0 x 0 loge 2 0 0

æ 1000 1500 500 ö


9. At any point ( x,0,0) the electric potential V is ç + 2 + 3 ÷ volt, then electric field at
è x x x ø
x = 1 m -

5500 5500
(A) 5500( ĵ + k̂ ) V / m (B) 5500 î V / m (C) ( ĵ + k̂ ) V / m (D) ( î + k̂ ) V / m
2 2

10. The equation of an equipotential line in an electric field is y = 2x, then the electric field strength vector
at (1, 2) may be :

(A) 4 $i + 3 $j (B) 4 $i + 8 $j (C) 8 $i + 4 $j (D) - 8 $i + 4 $j

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 15


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
11. For an infinite line of charge having charge density l lying along x-axis, the work required in moving
charge q from C to A along arc CA is :

ql ql ql ql 1
(A) pe loge 2 (B) 4pe loge 2 (C) 4pe loge 2 (D) loge
0 0 0 2pe 0 2

12. An isolated metallic object is charged in vacuum to potential v 0, its electrostatic energy being W 0. It is
then disconnected from the source of potential, its charge being left unchanged and is immersed in a
large volume of dielectric, with dielectric constant k. The electrostatic energy will be.
W0 W0
(A) kW 0 (B) (C) (D) W 0.
k 2k
13. The dipole moment of a system of charge +q distributed uniformly on an arc of radius R subtending an angle
p/2 at its centre where another charge -q is placed is :
2 2qR 2qR qR 2qR
(A) (B) (C) (D)
p p p p

Multiple Correct Answer(s) Type


14. Select the correct alternative :
(A) The charge gained by the uncharged body from a charged body due to conduction is equal to half
of the total charge initially present.
(B) The magnitude of charge increases with the increase in velocity of charge
(C) Charge cannot exist without matter although matter can exist without charge
(D) Between two non–magnetic substances repulsion is the true test of electrification (electrification
means body has net charge)

15.* A small sphere of mass m and having charge q is suspended by a light thread, then:
(A) Tension in the thread may reduce to zero if anohter charged sphere is placed vertically below it.
(B) Tension in the thread may increase to twice of its original value if another charged sphere is placed
vertically below it.
(C) Tension in the thread is greater than mg if another charged sphere is held in the same horizontal
line in which first sphere stays in equilibrium.
(D) None of these

16.* A large nonconducting sheet M is given a uniform charge density. Two uncharged small metal spheres
A and B are placed near the sheet as shown in figure.
M
A B

(A) M attracts A (B) A attracts B (C) M attracts B (D) B attracts A

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 16


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
17.* Which of the following is true for the figure showing electric lines of force ? (E is electrical field, V is potential)

A B

(A) EA > EB (B) EB > EA (C) VA > VB (D) VB > VA

18.* Which of the following quantities do not depend on the choice of zero potential or zero potential energy?
(A) Potential at a point.
(B) Potential difference between two points.
(C) Potential energy of a system of two charges.
(D) Change in potential energy of system of two charges.

19.* Three points charges are placed at the corners of an equilateral triangle of side L as shown in the figure.
(A) The potential at the centroid of the triangle is zero.
–2q

(B) The electric field at the centroid of the triangle is zero.


L L
(C) The dipole moment of the system is 2qL

(D) The dipole moment of the system is 3qL . +q L +q

r r
20.* An electric dipole moment p = (2.0iˆ + 3.0ˆj) mC. m is placed in a uniform electric field E = (3.0iˆ + 2.0k)
ˆ × 105

N C–1.
r r
(A) The torque that E exerts on p is (0.6iˆ - 0.4ˆj - 0.9k)
ˆ Nm.

(B) The potential energy of the dipole is –0.6 J.


(C) The potential energy of the dipole is 0.6 J.
(D) If the dipole is rotated in the electric field, the maximum potential energy of the dipole is 1.3 J.

21.* A hollow closed conductor of irregular shape is given some charge. Which of the following statements are
correct?
(A) The entire charge will appear on its outer surface.
(B) All points on the conductor will have the same potential.
(C) All points on its surface will have the same charge density.
(D) All points near its surface and outside it will have the same electric intensity.

22. Three identical spheres each having a charge q and radius R, are kept in such a way that each touches
the other two. the magnitude of the electric force on any sphere due to other two is

1 ( 3) é q ù 2
1 ( 2) é q ù 2
1 ( 2) é R ù 2
1 ( 3) é q ù 2

4 êë q úû
(A) (B) (C) (D)
4pe 0 4 êë R úû 4pe 0 4 êë R úû 4pe 0 2pe 0 4 êë R úû

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 17


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
PART - II : SUBJECTIVE QUESTIONS

1. Six charges are placed at the vertices of a regular hexagon as shown in the figure. Find the electric field on
the line passing through O and perpendicular to the plane of the figure as a function of distance x from point
O.

+Q –Q

–Q +Q
O
+Q –Q
a

2. A charge of 16 ´ 10-9 C is fixed at the origin of coordinates. A second charge of magnitude equal to
(5X) × 10-9 C is at x = 3m, y = 0 and a third charge of 12 ´ 10-9 C is at x = 6m, y = 0. What is the
value of the X if the resultant field at x = 8m, y = 0 is 20.25 N/C directed towards positive x-axis?

3. A spherical volume contains a uniformly distributed charge of density 2.0 × 10–4 C/m3 upto large distance.
The electric field at a point inside the volume at a distance 4.0 cm from the centre is equal to X × 10 5
N/C. find value of X .

4. Two like charged, infinitely long wires with the same linear charge density of 10 -8 C/cm are 2 mm
apart. Find the electric force per unit length on each wire due to the other (in N/m)

5. A very long charged wire (lying in the xy plane) which is having a linear charge density l = 10-9 C/m is
having one of its end and at a point P as shown in figure. What is electric field intensity (in N/C)at point
Q?(r=9 2 m)

6. A negatively charged particle with charge (–q) is moving around a fixed positive charge (+q) in a circular
path of radius R. The moving charge is shifted by an external agent so that it now moves in circular
Kq2
motion of radius 2R around the fixed charge. The work done by the agent in doing so is .find value
X(R)

- Xq
7. You are given an arrangment of three point charges q, 2q and separated by equal finite distances
3
so that electric potential energy of the system is zero. Calculate the value of x.

8. A spherical shell of radius R with uniform charge q is expanded to a radius 2R. The work performed
q2
by the electric forces in this process is equal to .Find value of X
4Xpe0R

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 18


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
9. There are 27 drops of a conducting fluid. Each has radius r and they are charged to a potential V0=1 volt
They are then combined to form a bigger drop. Find its potential in volt.

10. The length of each side of a cubical closed surface is l. If charge q = 48 Î0 is situated on one of

the vertices of the cube, then find the flux passing through shaded face of the cube.
q

11. Two thin conducting shells of radii R and 3R are shown in figure. The outer shell carries a charge +Q and the
inner shell is neutral. The inner shell is earthed with the help of switch S. Find the magnitude of charge (in
coulmb)attained by the inner shell.(take +Q = 3C).

3R +Q

R S

PART - I : IIT-JEE PROBLEMS (PREVIOUS YEARS)

* Marked Questions are having more than one correct option.


1. Which of the following groups do not have same dimensions [JEE 2005 (Scr.), 3 /60]
(A) Young’s modulus, pressure, stress
(B) Work, heat, energy
(C) Electromotive force, potential difference, voltage
(D) Electric dipole moment, electric flux, electric field

2. Three large parallel plates have uniform surface charge densities as shown in the figure. Find out
electric field intensity at point P. [JEE 2005 (Scr.), 3/60]

4s 4s 2s 2s
(A) – k̂ (B) k̂ (C) – k̂ (D) k̂
Î0 Î0 Î0 Î0

3. A bubble of conducting liquid is charged to potential V. It has radius a and thickness t << a. It collapses
to form a droplet. Find potential of the droplet. [ JEE 2005 (Mains), 2/60]

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 19


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
4.* For spherical symmetrical charge distribution, variation of electric potential with distance from centre
is given in diagram. Given that : [JEE 2006 (Mains), 5/184]
q q
V= for r £ R0 and V= for r ³ R0.
4pe 0R0 4pe 0r

Then which option(s) are correct :


(A) Total charge within 2R0 is q.
(B) Total electrostatic energy for r £ R0 is zero.
(C) At r = R0 electric field is dicontinuous.
(D) There will be no charge anywhere except at r = R0

5. A long hollow conducting cylinder is kept coaxially inside another long, hollow conducting cylinder
of larger radius. Both the cylinders are initially electrically neutral. [JEE-2007, 3/184]
(A) A potential difference appears between the two cylinders when a charge density is given to the
inner cylinder.
(B) A potential difference appears between the two cylinders when a charge density is given to the
outer cylinder.
(C) No potential difference appears between the two cylinders when a uniform line charge is kept
along the axis of the cylinders.
(D) No potential difference appears between the two cylinders when same charge density is given
to both the cylinders.

6. Consider a neutral conducting sphere. A positive point charge is placed outside the sphere. Then the
net charge on the sphere is : [JEE-2007, 3/184]
(A) negative and distributed uniformly over the surface of the sphere.
(B) negative and appears only at the point on the sphere closest to the point charge.
(C) negative and distributed non-uniformly over the entire surface of the sphere.
(D) zero.

7. A spherical portion has been removed from a solid sphere having a charge distributed uniformly
in its volume as shown in the figure. The electric field inside the emptied space is :
[JEE-2007, 3/184]

(A) zero every where (B) is not zero but uniform


(C) nonuniform (D) is zero at centre only

æ aö æ -aö
8. Positive and negative point charges of equal magnitude are kept at ç 0, 0, ÷ and ç 0, 0, ÷,
è 2ø è 2 ø
respectively. The work done by the electric field when another positive point charge is moved
from (–a, 0, 0) to (0, a, 0) is [JE-2007, 3/184]
(A) positive
(B) negative
(C) zero
(D) depends on the path connecting the initial and final positions.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 20


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
q q 2q
9. Consider a system of three charges , and - placed at points A, B and C, respectively, as shown in
3 3 3
the figure. Take O to be the centre of the circle of radius R and angle CAB = 60º. [JEE-2008, 3/163]

q
(A) The electric field at point O is directed along the negative x-axis.
8p e 0 R 2
(B) The potential energy of the system is zero.

q2
(C) The magnitude of the force between the charges at C and B is .
54p e 0 R 2

q
(D) The potential at point O is .
12 p e 0 R

Paragraph for Question Nos. 10 to 12


The nuclear charge (Ze) is non–uniformly distributed within a nucleus of radius R. The charge density r(r)
[charge per unit volume] is dependent only on the radial distance r from the centre of the nucleus as shown
in figure. The electric field is only along the radial direction. [JEE-2008 ; 12/163]

10. The electric field at r = R is :


(A) independent of a (B) directly proportional to a
(C) directly proportional to a2 (D) inversely proportional to a

11. For a = 0, the value d (maximum value of r as shown in the figure) is :

3Ze 2 3Ze 4Ze Ze


(A) (B) (C) (D)
4pR 3
pR 3 3pR 3 3pR 3

12. The electric field within the nucleus is generally observed to be linearly dependent on r. This implies :
R 2R
(A) a = 0 (B) a = (C) a = R (D) a =
2 3

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 21


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
13. STATEMENT -1 [JEE -2008, 3, –1/163]
For practical purposes, the earth is used as a reference at zero potential in electrical circuits.
and
STATEMENT -2
The electrical potential of a sphere of radius R with charge Q uniformly distributed on the surface is given by
Q
4 p e0 R
.

(A) STATEMENT -1 is True, STATEMENT -2 is True; STATEMENT -2 is a correct explanation


for STATEMENT -1
(B) STATEMENT -1 is True, STATEMENT -2 is True; STATEMENT -2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT -1
(C) STATEMENT -1 is True, STATEMENT -2 is False
(D) STATEMENT -1 is False, STATEMENT -2 is True.

14. A disk of radius a/4 having a uniformly distributed charge 6C is placed in the x-y plane with its centre at
(–a/2, 0, 0). A rod of length a carrying a uniformly distributed charge 8C is placed on the x-axis from x = a/4
to x = 5a/4. Two point charges –7C and 3C are placed at (a/4, –a/4, 0) and (–3a/4, 3a/4, 0), respectively.
Consider a cubical surface formed by six surfaces x = ± a/2, y = ± a/2, z = ±a/2. The electric flux through this
cubical surface is : [JEE -2009, 3/160, –1]

-2C 2C 10C 12C


(A) e (B) e (C) e (D) e
0 0 0 0

15. Three concentric metallic spherical shells of radii R, 2R, 3R, are given charges Q1, Q2, Q3, respectively. It is
found that the surface charge densities on the outer surfaces of the shells are equal. Then, the ratio of the
charges given to the shells, Q1 : Q2 : Q3, is [JEE -2009, 3/160, –1]
(A) 1 : 2 : 3 (B) 1 : 3 : 5 (C) 1 : 4 : 9 (D) 1 : 8 : 18

16. Under the influence of the Coulomb field of charge +Q, a charge –q is moving around it in an elliptical orbit.
Find out the correct statement(s). [JEE -2009, 4/160, –1]
(A) The angular momentum of the charge –q is constant.
(B) The linear momentum of the charge –q is constant.
(C) The angular velocity of the charge – q is constant.
(D) The linear speed of the charge –q is constant.

17. A solid sphere of radius R has a charge Q distributed in its volume with a charge density r = kra, where k and
R 1
a are constants and r is the distance from its centre. If the electric field at r = is times that at r = R, find
2 8
the value of a. [JEE -2009, 4/160, –1]

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 22


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
18.* A few electric field lines for a system of two charges Q1 and Q2 fixed at two different points on the x-axis are
shown in the figure. These lines suggest that : [JEE-2010, 3/163]

(A) |Q1| > |Q2|


(B) |Q1 | < |Q2|
(C) at a finite distance to the left of Q1 the electric field is zero
(D) at a finite distance to the right of Q2 the electric field is zero

19. A uniformly charged thin spherical shell of radius R carries uniform surface charge density of s per unit area.
It is made of two hemispherical shells, held together by pressing them with force F (see figure). F is proportional
to [JEE-2010, 5/163, –2]

F F

1 2 2 1 2 1 s2 1 s2
(A) e s R (B) e s R (C) (D)
0 0 e0 R e0 R2

20. A tiny spherical oil drop carrying a net charge q is balanced in still air with a vertical uniform electric field of
81p
strength ´ 10 5 Vm–1. When the field is switched off, the drop is observed to fall with terminal velocity
7
2 × 10–3 m s–1. Given g = 9.8 m s–2, viscosity of the air = 1.8 × 10–5 Ns m–2 and the density of oil = 900 kg
m–3, the magnitude of q is : [JEE-2010, 5/163, –2]
(A) 1.6 × 10–19 C (B) 3.2 × 10–19 C (C) 4.8 × 10–19 C (D) 8.0 × 10–19 C

21. Consider an electric field E = E0 x,


ˆ where E0 is a constant. The flux through the shaded area (as shown in
thefigure) due to this field is : [JEE-2011]

E 0a 2
(A) 2E0a2 (B) 2 E0a 2 (C) E0a2 (D)
2

22.* A spherical metal shell A of radius RA and a solid metal sphere B of radius RB (< RA) are kept far apart and
each is given charge ‘+Q’. Now they are connected by a thin metal wire. Then : [JEE-2011]
s A RB
(A) Einside
A =0 (B) QA > QB (C) = (D) EOn surface
< EBOn surface
sB R A A

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 23


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
23. A wooden block performs SHM on a frictionless surface with frequency, n0. The block carries a charge + Q
ur
on its surface. If now a uniform electric field E is switched-on as shown, then the SHM of the block will be :

[JEE-2011]

(A) of the same frequency and with shifted mean position.


(B) of the same frequency and with same mean position.
(C) of changed frequency and with shifted mean position.
(D) of changed frequency and with the same mean position.

24.* Which of the following statement(s) is/are correct? [JEE-2011]


(A) If the electric field due to a point charge varies as r –2.5
instead of r , then the Gauss law will still be
–2

valid.
(B) The Gauss law can be used to calculate the field distribution around an electric dipole.
(C) If the electric field between two point charges is zero somewhere, then the sign of the two charges is
the same.
(D) The work done by the external force in moving a unit positive charge from point A at potential V A to
point B at potential VB is (VB – VA).

25. Four point charges, each of +q, are rigidly fixed at the four corners of a square planar soap film of side ‘a’
The surface tension of the soap film is g. The system of charges and planar film are in equilibrium, and
1/N
é q2 ù
a = kê ú , where ’k’ is a constant. Then N is [JEE-2011]
êë g úû

26. Two large vertical and parallel metal plates having a separation of 1cm are connected to a DC voltage source
of potential difference x. A proton is released at rest midway between the two plates. It is found to move, at
45° to the vertical. JUST after release. Then x is nearly [JEE-2012]
(A) 1 × 10–5 V (B) 1 × 10–7 V (C) 1 × 10–9 V (D) 1 × 10–10 V

27. Consider a thin spherical shell of radius R with its centre at the origin, carrying uniform positive surface
r
charge density. The variation of the magnitude of the electric field E(r) and the electric potential V(r) with
the distance r from the centre, is best represented by which graph ? [JEE-2012]

(A) (B)

(C) (D)

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 24


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
28.* A cubical region of side a has its centre at the origin. It encloses three fixed point charges, –q at (0, –a/4,0),
+3q at (0,0,0) and –q at (0, +a/4,0). Choose the correct option(s).

[JEE-2012]

(A) The net electric flux crossing the plane x = +a/2 is equal to the net electric flux crossing the plane
x = –a/2.
(B) The net electric flux crossing the plane y = +a/2 more than the net electric flux crossing the plane
y = –a/2.

q
(C) The net electric flux crossing the entire region is .
e0

(D) The net electric flux crossing the plane z = +a/2 is equal to the net electric flux crossing the plane
x = +a/2.

29. An infinitely long solid cylinder of radius R has a uniform volume charge density r. It has a spherical cavity of
radius R/2 with its centre on the axis of the cylinder, as shown in figure. The magnitude of the electric field at

23rR
the point P which is at a distance 2R from the axis of the cylinder, is given by the expression . The
16ke0

value of k is [JEE-2012]

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 25


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
PART - I : AIEEE PROBLEMS (PREVIOUS YEARS)

1. A charged ball B hangs from a silk thread S, which makes an angle q with a large charged conducting sheet
P, as shown in the figure. The surface charge density s of the sheet is proportional to: [AIEEE-2005, 4/300]

+
+
+
+ q
P +
+
+ S
+
+
+

(1) sin q (2) tanq (3) cosq (4) cot q

2. Two point charges + 8 q and – 2q are located at x = 0 and x = L respectively. The location of a point on the
x axis at which the net electric field due to these two point charges is zero is: [AIEEE-2005, 4/300]
(1) 8L (2) 4L (3) 2L (4) L/4

3. Two thin wire rings, each having a radius R are placed at a distance d apart with their axes coinciding. The
charges on the two rings are + q and –q. The potential difference between the centers of the two rings is:
[AIEEE-2005, 4/300]

q é1 1 ù
(1) zero (2) 4πε ê - ú
êR
0 ë R 2 + d2 ûú

qR q é1 1 ù
(3) 2 (4) ê - ú
4πε 0 d 2πε 0 ëê R R 2 + d2 ûú

4. An electric dipole is placed at an angle of 30o to a non-uniform electric field. The dipole will experience
[AIEEE-2006, 4/220]
(1) A torque as well as a translational force.
(2) A torque only.
(3) A translational force only in the direction of the field.
(4) A translational force only in a direction normal to the direction of the field.

5. Two insulating plates are both uniformly charged in such a way that the potential difference between them is
V2 - V1 = 20 V. (i.e. plate 2 is at a higher potential). The plates are separated by d = 0.1 m and can be treated
as infinitely large. An electron is released from rest on the inner surface of plate 1. What is its speed when it
hits plate 2? (e = 1.6 × 10-19 C, m e = 9.11 × 10-31 kg) [AIEEE-2006, 4/220]

(1) 1.87 × 106 m/s (2) 32 × 10-19 m/s (3) 2.65 × 106 m/s (4) 7.02 × 1012 m/s

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 26


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
6. Two spherical conductors A and B of radii 1 mm and 2mm are separated by a distance of 5 cm and are
uniformly charged. If the spheres are connected by a conducting wire then in equilibrium condition, the ratio
of the magnitude of the electric fields at the surfaces of sphere A and B is : [AIEEE-2006, 4/220]
(1) 2 : 1 (2) 1 : 4 (3) 4 : 1 (4) 1 : 2

7. An electric charge 10–3µC is placed at the origin (0,0) of X–Y co-ordinate system. Two points A and B are
situated at ( 2, 2 ) and (2,0) respectively. The potential difference between the points A and B will be
[AIEEE-2007, 3/120]
(1) 9 volt (2) zero (3) 2 volt (4) 4.5 volt

r
8. Charges are placed on the vertices of a square as shown. Let E be the electric field and V the potential at the
centre. If the charges on A and B are interchanged with those on D and C respectively, then :
[AIEEE-2007, 3/120]

r r
(1) E remains unchanged, V changes (2) Both E and V change
r r
(3) E and V remain unchanged (4) E changes, V remains unchanged

9. The potential at a point x (measured in µm) due to some charges situated on the x-axis is given by
V(x) = 20/(x2 – 4) volts. The electric field E at x = 4 mm is given by : [AIEEE-2007, 3/120]
(1) 5/3 volt/µm and in the –ve x direction (2) 5/3 volt/µm and in the +ve x direction
(3) 10/9 volt/µm and in the –ve x direction (4) 10/9 volt/µm and in the +ve x direction

10. A thin spherical shell of radius R has charge Q spread uniformly over its surface. Which of the following
graphs most closely represents the electric field E (r) produced by the shell in the range 0 < r < ¥, where r
is the distance from the centre of the shell? [AIEEE-2008, 3/105]

(1) (2) (3) (4)

11. Two points P and Q are maintained at the potentials of 10 V and –4 V respectively. The work done in moving
100 electrons from P to Q is : [AIEEE-2009, 4/144]
(1) 9.60 × 10–17 J (2) –2.24 × 10–16 J (3) 2.24 × 10–16 J (4) –9.60 × 10–17 J

12. A charge Q is placed at each of the opposite corners of a square. A charge q is placed at each of the other
two corners. If the net electrical force on Q is zero, then Q/q equals: [AIEEE-2009, 4/144]
1
(1) –1 (2) 1 (3) - (4) – 2 2
2

13. Statement 1 : For a charged particle moving from point P to point Q, the net work done by an electrostatic
field on the particle is independent of the path connecting point P to point Q. [AIEEE-2009, 6/144]
Statement 2 : The net work done by a conservative force on an object moving along a closed loop is zero.
(1) Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is the correct explanation of Statement-1.
(2) Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is not the correct explanation of Statement-1.
(3) Statement-1 is false, Statement-2 is true.
(4) Statement-1 is true, Statement-2 is false.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 27


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Q
14. Let r(r) = r be the charge density distribution for a solid sphere of radius R and total charge Q. For a
pR4
point ‘P’ inside the sphere at distance r1 from the centre of sphere, the magnitude of electric field is:
[AIEEE-2009, 4/144]

Q Qr12 Qr12
(1) 4 pe r 2 (2) (3) (4) 0
01 4 pe 0R 4 3 pe 0R 4

r
15. A thin semi-circular ring of radius r has a positive charge q distributed uniformly over it. The net field E at the
centre O is : [AIEEE-2010, 4/144]

q q q q
(1) ĵ (2) – ĵ (3) – ĵ (4) ĵ
4π 2 ε 0 r 2 4π 2 ε 0 r 2 2π 2 ε 0 r 2 2π 2 ε 0 r 2

æ5 r ö
16. Let there be a spherically symmetric charge distribution with charge density varying as ρ(r ) = ρ0 ç - ÷
è4 Rø
upto r = R, and r(r) = 0 for r > R, where r is the distance from the origin. The electric field at a distance r
(r < R) from the origin is given by [AIEEE-2010, 4/144]
4πρ 0 r æ 5 r ö ρ 0r æ5 r ö 4ρ 0r æ 5 r ö ρ 0r æ5 r ö
(1) ç - ÷ (2) ç - ÷ (3) ç - ÷ (4) ç - ÷
3ε 0 è 3 R ø 4ε 0 è3 Rø 3ε 0 è 4 R ø 3ε 0 è4 Rø

17. Two identical charged spheres are suspended by strings of equal lengths. The strings make an angle of 30º
with each other. When suspended in a liquid of density 0.8 g cm –3, the angle remains the same. If density of
the material of the sphere is 1.6 g cm –3, the dielectric constant of the liquid is [AIEEE-2010, 8/144]
(1) 4 (2) 3 (3) 2 (4) 1

18. The electrostatic potential inside a charged spherical ball is given by f = ar2 + b where r is the distance from
the centre; a, b are constant. Then the charge density inside the ball is : [AIEEE-2011, 4/144]
(1) –24pae0r (2) –6ae0r (3) –24pae0 (4) –6ae0

19. Two identical charged spheres suspended from a common point by two massless strings of length l are
initially a distance d(d << l) apart because of their mutual repulsion. The charge begins to leak from both the
spheres at a constant rate. As a result the charges approach each other with a velocity v. Then v as a function
of distance x between them,
(1) v µ x–1/2 (2) v µ x–1 (3) v µ x1/2 (4) v µ x

20. In a uniformly charged sphere of total charge Q and radius R, the electric field E is plotted as function of
distance from the centre. The graph which would correspond to have above will be : [AIEEE-2012, 4/120]

(1) (2) (3) (4)

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 28


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
21. This questions has statement-1 and statement-2. Of the four choice given after the statements, choose the
one that best describe the two statements.
Statement-1 : When a charge 'q' is take from the centre of the surface of the sphere its potential energy
qr
changes by .
3e 0

rr
Statement-2 : The electric field at a distance r ( r < R) from the centre of the sphere is .
3e 0
[AIEEE-2012, 4/120]
(1) Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is not the correct explanation of Statement-1.
(2) Statement-1 is true Statement-2 is false.
(3) Statement-1 is false Statement-2 is true.
(4) Statement-1 is true, Statement-2 is true, Statement-2 is the correct explanation of Statement-1.

PART - I : BOARD PATTERN QUESTIONS

1. Is electric field a conservative force? Give reasons for your answer.

2. While measuring an electric field, why do we always use a very small charge as the test charge?

3. Describe the electric field lines of a uniform positive line charge.


On a positive line charge, the electric field lines are pointed radially-outward at each point.

4. An electric field exists in a region given by the equation:

What is the electric flux through area which lies in the xy plane?

5. What is a 'dipole'? How is an electric dipole moment defined?

6. A uniform electric field exists in a region (as shown below). In this region, a cone is placed such that its axis
is perpendicular to the direction of the electric field.

What is the electric flux that enters from the left hand side of the cone?

7. A thin and long straight wire has a linear charge density?. Derive an expression of the electric field at a
distance r from the wire.

8. (a) Show that an electric dipole, kept at some angle with the direction of a uniform electric field, experiences
a zero net force.

(b) Derive the expression for torque, acting on the dipole, placed in a uniform electric field.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 29


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
9.

A bob of mass m with a charge – q is set to oscillation. The time period recorded followed the equation:

Now, a uniform electric field E is applied (as shown in the given figure). Obtain a formula for calculating the
time period in the above case.

10. (a) Define the dipole moment of an electric dipole. Give its S.I. unit.
(b) Derive an expression for the electric field at a point on the axis of the dipole.

11. (a) 'q' amount of positive charge is spreadout evenly throughout the volume of a conducting sphere (as shown
in the figure below).

How do these charges behave thereafter?


(b) Derive an expression for the electric field intensity at a point:
i. Inside the sphere
ii. Outside the sphere
iii. Surface of the sphere

12. What is the work done in moving a charge +4 ?C through distance of 2 m on an equipotential surface?

13. Why can two equipotential surfaces never intersect?

14. The number of electrons in a given charged sample is equal to the Avogadro number. Calculate the work done
in moving this sample through a potential difference of 5 V.

15. How does the electric field in a region change, if a dielectric of dielectric constant 'K' is introduced in the
region?

16. A uniform electric field exists in a region (as shown in the given figure).

How much work is done in taking an electron from A to C on path ABC?

17. A uniform electric field exists along the x ?axis. In what direction can a charge be displaced so that no work
is done in displacing it ?

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 30


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
18. (a) An electron is 20 cm away from a fixed point charge, Q = – 0.250 mC. If it starts to move from rest, then
how fast will it be moving when it is at a distance?
(b) How much work is done in bringing three electrons, which are initially a great distance apart, to form an
equilateral triangle with sides

19. (a) A metallic sphere of radius 0.2 m is given a 4 mC charge. Calculate the electric potential at a distance
of 0.05 m from the centre of the metallic sphere.

(b) Three concentric, spherical shells P, Q, and R of radii 4 cm, 6 cm, and 8 cm are given charges of 2 mC,
4 mC, and 6 mC respectively (as shown in the figure below). Calculate the net electric potential at P,Q,
and R respectively.

PART-II NCERT QUESTIONS

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. (a) An electrostatic field line is a continuous curve. That is, a field line cannot have sudden breaks. Why not?
(b) Explain why two field lines never cross each other at any point?

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 31


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 32


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
15.

16.

17.

18. A point charge +10 mC is a distance 5 cm directly above the centre of a square of side 10 cm, as shown in
figure. What is the magnitude of the electric flux through the square? (Hint:Think of the square as one face of
a cube with edge 10 cm.)

19.

20.

21.

22.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 33


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
23.

24.

25.

26. Which among the curves shown in figure cannot possibly represent electrostatic field lines?

(a) (b) (c)

(d) (e)

27.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 34


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
28. (a) A conductor A with a cavity as shown in figure (a) is given a charge Q. Show that the entire charge must
appear on the outer surface of the conductor. (b) Another conductor B with charge q is inserted into the cavity
keeping B insulated from A. Show that the total charge on the outside surface of A is Q + q [figure (b)]. (c) A
sensitive instrument is to be shielded from the strong electrostatic fields in its environment. Suggest a
possible way.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 35


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
35.

36.

37.

38.

39.

40.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 36


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
41.

42.

43.

44.

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 37


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005
Exercise # 1
PART-I
A-1. (D) A-2. (A) A-3. (A) A-4. (C) B-1. (D) B-2. (B) B-3. (C)
B-4. (B) C-1. (A) C-2. (B) C-3. (C) C-4. (A) C-5. (A) C-6. (A)
C-7. (B) C-8. (C) C-9. (D) C-10. (C) C-11. (B) C-12. (A) C-13. (B)
D-1. (C) D-2. (B) E-1. (C) E-2. (A) E-3.* (AC) F-1. (D) F-2. (D)
G-1.* (AC) G-2. (A) G-3. (D) G-4. (A) G-5. (B) G-6. (D) H-1. (C)
H-2. (C) H-3. (C) H-4. (C) H-5.* (BC) H-6. (C) H-7. (D) I-1. (B)
I-2. (D) I-3. (B) I-4. (C) I-5. (C) I-6. (D) I-7. (D) I-8. (A)
I-9. (C) I-10. (A) I-11. (C) J-1. (B) J-2. (C) J-3. (D) J-4. (C)
J-5.* (ACD) J-6. (C) J-7. (C) J-8. (D) J-9. (A) J-10. (C) J-11. (A)
J-12. (A) J-13. (A)
PART-II

1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (A) 5. (B) 6. (C)


7. (A) p (B) r,s (C) p,q (D) r,s 8. (A) p, q (B) p, q (C) p, q, s (D) r, s

9. (A) p, s (B) q, s (C) q, s (D) s 10. (A) q, s (B) p, r (C) p, r (D) q, r

Exercise # 2
PART-I

1. (B) 2. (B) 3. (C) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (C)

8. (D) 9. (B) 10. (D) 11. (A) 12. (B) 13. (A) 14.* (CD)
15.* (ABC) 16.* (BD) 17.* (AD) 18.* (BD) 19.* (AD) 20.* (ABD) 21.* (AB)
22. (AC)
PART-II
1. 0 2. 5 3. 3 4. 9 6. 4 7. 2 8. 4
9. 9 10. 2 11. 1

Exercise # 3
PART-I
1/ 3
æ aö
1. (D) 2. (C) 3. V ¢ = V çç ÷÷ 4.* (ABCD) 5. (A)
è 3t ø
6. (D) 7. (B) 8. (C) 9. (C) 10. (A) 11. (B) 12. (C)
13. (B) 14. (A) 15. (B) 16. (A) 17. 2 18.* (A*D) 19. (A)
20. (D) 21. (C) 22.* (ABCD) 23. (A) 24.* (CD) 25. 3
26. (C) 27. (D) 28.* (ACD) 29. 6

PART-II
1. (2) 2. (3) 3. (4) 4. (1) 5. (3) 6. (1) 7. (2)
8. (4) 9. (4) 10. (4) 11. (3) 12. (4) 13. (1) 14. (2)
15. (3) 16. (2) 17. (3) 18. (4) 19. (1) 20. (3) 21. (3)

Arride learning Online E-learning Academy Page No. # 38


A-479 Indra Vihar, Kota Rajasthan 324005