You are on page 1of 24

LBANIAN

REVISTA E KOMUNITETIT SHQIPTAR NE BRITANINE E MADHE - MAGAZINE FOR THE ALBANIAN COMMUNITY IN THE UK AND REPUBLIC OF IRELAND

Nr.
08

POST
Editor in Chief: Dr. Fatmir Terziu - Telephone: 07984497444 - mail@albanianpost.co.uk - www.albanianpost.co.uk - www.fjalaelire.com

PRILL /
APRIL
23 Gëzuar Ramazanin… 02 Rita Ora... 18 Emigracion... 2019

M E DREJTA PËR TË JETUAR


inistri i “Home Office”
Sajid Javid u tha
qytetarëve të BE-
së që jetojnë në Londër se
“Home Office” po kërkon
mënyra për t’u dhënë atyre
PËRGJITHMONË NË MB
status të përhershëm në
këtë vend çfarëdo që të
ndodhë me Brexit. Në një
letër të hapur për evropianët
në Mbretërinë e Bashkuar,
ministri britanik tha se e kuptoi
ankthin se për marrëveshjen
e largimit të Britanisë mund
të shkaktojnë trazira. Por, ai
tha se donte që të gjithë do të
merrnin të drejtën për të jetuar
përgjithmonë dhe do të bënin
gjithshka të mundshme për t’i
ndihmuar ata të përfundonin
procesin e kërkuar të aplikimit.
Z. Javid, në të vërtetë, shtoi:
“Dua që ju të dini se sa duam
që ju të qëndroni pa marrë
parasysh nëse Britania e
Madhe e lë BE me ose pa
marrëveshje. Më lejoni të jem... “Fizikisht shqiptarët janë raca më e bukur në Evropë. Gratë shqiptare janë shumë të bukura, me flokë
të errëta dhe nganjëherë sytë e tyre janë gri.” (Sia Magazine)
(vijon ne faqen 02)

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence
07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station


Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019

(vijon nga faqja 01) bëjnë është të përfundojnë


P
Office”, unë jam i vendosur që
02
Brexit. Z. Javid tha se deri
një aplikim me tre hapa me askush nuk ka mbetur prapa”. në 9 milionë dollarë po vihen
i qartë, po kërkojmë arsye për një kompjuter portativ, tablet Skema e BE-së për Zgjidhjen në dispozicion për “njerëzit e
t’i dhënë statusin njerëzve dhe ose pajisje mobile për të e BE-së zyrtarisht fillon. Është prekshëm”, të tillë si invalidët
ne duam që të gjithë të kenë të vërtetuar identitetin tuaj, të krijuar për të mundësuar që dhe të pastrehët, për t’i
drejtën për të marrë statusin që konfirmojnë se jetojnë në MB qytetarët e BE që jetojnë ndihmuar ata të aplikojnë.
kanë të drejtën për të marrë. dhe deklarojnë çdo dënim këtu të aplikojnë falas, për
“Të gjithë njerëzit duhet të penal. Si Ministër i “Home status të përhershëm pas

RITA ORA NË VENDLINDJE


Këngëtarja me famë botërore, Këngëtarja me origjinë për bamirësi në “Women sa më shpesh që të mundem,
Rita Ora, do të vizitojë Kosovën shqiptare është bashkuar for Women International”, është një vend shumë i
më shpejt sesa mendonim. me drejtorin e dizajnit të e cila synon të ndihmojë rëndësishëm për mua”.
Këtë muaj do të kthehet në “Escada”, Niall Sloan për të femrat e mbijetuara të luftës, “U nderova me këtë titull
vendlindje, pasi do të merret krijuar një edicion të veçantë të rindërtojnë jetën e tyre. disa vjet më parë nga ish-
me disa projekte bamirësie. të çantave me formë zemre, Donacionet do të shërbejnë presidentja Atifete Jahjaga”
Bëhet e ditur se Rita Ora dhe në mbarë botën me një si financim kryesor tha ajo, duke shtuar se ajo
marka gjermane e modës çmim prej 1,195 dollarë. për përpjekjet e kësaj do të kthehet në Kosovë
“Escada” janë duke u përgatitur Mediat e huaja shkruajnë se organizate në vendlindjen në prill për të bërë disa
për një kauzë të përbashkët kompania 41-vjeçare do të e Rita Orës, në Kosovë. punë bamirësie me Fondin
për t’i ndihmuar gratë të dhurojë 15 euro (rreth 16.87 Për “The Hollywood Reporter”, e Kombeve të Bashkuara
bëhen të forta dhe të pavarura. dollarë) nga çdo çantë e shitur, Ora është shprehur: “Unë shkoj për Fëmijë (UNICEF).

SHITET

SHITET lokali“UK’s Café”

Addresa:
54 Balgores Lane
Romford
RM2 6BP
United Kingdom

Email:
f11.driza@hotmail.com

CALL US
074 7525 5500
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 03
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 04

PRESIDENTI META RIPËRGËZON


BIZNESMENIN PËRPEPAJ
P
resident i Republikës së mirë të Shqipërisë dhe rajonit.
Shqipërisë, Sh.T.Z Ilir Po kështu një ditë më
Meta, i cili ndodhet për parë gjatë vizitës së tij në
një vizitë zyrtare në Mbretëri Britaninë e Madhe, Presidenti
të Bashkuar ka gjëtur rastin i Republikës Sh.T.Z. Ilir Meta
dhe kohën e tij të rifalenderojë u prit nga Sir Alan Duncan,
përzemërsisht biznesmenin Ministër për Europën i
e shquar dhe atdhetarin e Britanisë së Madhe. “Shqipëria
palodhur Skënder përpepaj, beson në angazhimin e
për kontributtin e tij të madh, domosdoshëm të Britanisë së
jo vetëm të njohur në fushën e Madhe në rajonin e Ballkanit
biznesit në MB, por edhe për Perëndimor edhe pas Brexit”,
humanizmin e tij të madh në – theksoi Presidenti Meta,
kontributin për hapjen e rrugës “pasi, vendi juaj ka një rol kyç
në Curraj të Epërm, bazuar në në këto dekada për forcimin e
kontributin dhe donacionet e stabilitetit në Ballkan”. Ministri
mjaft të tjerëve, ku spikat dhe Duncan dhe Presidenti Meta
donacioni i madh i z Përpepaj. ndanë qëndrime të njëjta mbi
Gjatë vizitës së tij në zhvillimet në rajon, progresin të forcojë stabilitetin dhe të nga Sh.T.Z. Ilir Meta për një
Britaninë e Madhe, historik të Maqedonisë së ardhmen europiane të gjithë përfaqësi të “Shoqatës Nikaj-
Presidenti i Republikës Veriut si dhe për rëndësinë Mërtur”, ku natyrisht ishte në
Sh.T.Z Ilir Meta vlerësoi plan kryesor dhe kontributi
Lord George Robertson me dhe ndihma e z Përpepaj.
Dekoratën e lartë “Gjergj Gjatë bisedës tejet miqësore,
Kastrioti Skënderbeu”, me ra në sy thjeshtësia dhe
motivacionin: “Në mirënjohje respekti i z Meta dhe biseda
të thellë për angazhimin e pastër dhe tejet e sinqertë
e çmuar në forcimin e e z Përpepaj. Z Përpepaj
marrëdhënieve ndërmjet theksoi se në muajin Tetor
Republikës së Shqipërisë dhe ai dhe Kompania e tij janë
Mbretërisë së Bashkuar, si përzgjedhur për të marë
dhe për kontributin e spikatur një vlerësim nga vetë
në integrimin e Shqipërisë Kryeminstrja Britanike
në Aleancën Tr a n s - Thereza May për kontributin
Atlantike”. Në një audiencë e tij të madh në UK. Nuk e
të veçantë, ku merrnin pjesë fshehu dhe përkushtimin
personalitete të larta britanike, e tij dhe itinerarin Londër-
Presidenti Meta e cilësoi Nikaj-Mërtur -Curraj i Epërm,
Lordin George Robertson duke mbështetur të gjithë
si një nga personalitetet punëtorët, të gjithë patriotët e
më të spikatura të politikës e dialogut Kosovë-Serbi, që rajonit. Ministri Duncan e zonës për iniciativën e nisur.
ndërkombëtare të kohës, por të konkludojë në arritjen e siguroi Presidentin Meta se “Ju e nisët vetë rrugën e
dhe si një nga miqtë më të një marrëveshjeje, e cila do Britania e Madhe do vijojë ndryshimit në Curraj të Epërm
të jetë prezente në Shqipëri e Nikaj-Mërtur, – ritheksoi
dhe në rajon, me qëllim të Presidenti Meta, “tani është
konsolidimit të demokracisë koha që ta vazhdojmë së
dhe shtetit ligjor. Duke bashku, pasi resurset për
vlerësuar rëndësinë e forcimit zhvillimin e turizmit në atë zonë
të bashkëpunimit në fushat e janë të jashtëzakonshme”.
sigurisë, të luftës kundër krimit Nga ana e tij z Përpepaj tha
të organizuar dhe sundimit se “Ndjehem i lumtur që
të ligjit, Presidenti Meta kam kontribuar sadopak që
theksoi rëndësinë e rritjes së kjo ëndërr e kahershme të
bashkëpunimit ekonomik e kthehet në realitet. E kam
tregtar midis dy vendeve në të konsideruar si obligim dhe
ardhmen, në nivele më të larta. jam shumë i lumtur që ka
Sakaq dhe takimi me përfunduar me sukses”,
biznesmenin Përpepaj rizgjoi duke mos harruar të thotë
dhe një herë atë takim në fjalët më të mira për të gjithë
Presidencë kur pritja ishte kontributorët dhe angazhuesit.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 05

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence

07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Avokatët tanë të emigracionit kanë mbi dhjetë vjet


përvojë në fushën e emigracionit dhe ligjit të azilit.

Çdo klient është po aq unik sa është rasti që ata na sjellin

Rashid & Rashid Solicitors, si të gjithë avokatët e


tjerë në praktikë në Angli dhe Uells, është Kompani
e autorizuar dhe e rregulluar nga Autoriteti i
Rregullimit të Aplikantëve.

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station

Për të biseduar në shqip telefono Gena:

07774222062

zgjatje vizash
Dokumente udhëtimi
Leje pune
Procedura për leje qëndrimi dhe viza
Rishikim jurdik
Kur jeni kotigjent per t’u riatdhesuar ose të
ndaluar nga organet e emigracionit Apelim Tribunali
Mbulojmë të gjitha aspektet e emigracionit Rastet e trashëgimisë

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 06

FESTAT QË KANË NDËRLIDHUR BOTËN


L
lazoret janë festë si dita e Shën Lazrit, por që natën, në dritën e hënës se të kremtosh Pashkët (si në
pranverore që festohen kujtohet e kremtohej dhe plotë të ekuinoksit pranveror, kohën e Jezu Krishtit, si në
me 18 (25) prill. Në këtë këndoheshin llazoret edhe më 14 të muajit abib, ose të bashkëkohësi) do të thotë
festë djemtë e çdo lagjeje në lagjet ortodokse në Korçë. kallinjve (të ashtuquajtur nisan pikërisht përkujtimi i asaj
mblidhen me të gdhirë marrin Llazoret ishin ato festime që – mbas mërgimit). I dhurohej ngjarje historike ku Hyji e liroi
një kanistër ia venë një në fjalorin e festave u njohën Hyjit një kafshë e re e lindur popullin e Izraelit prej robërisë
shoku në kokë dhe shëtisin si karnavale. Këtë e pohon gjatë vitit, për të tërhequr shekullore të Faraonit. Kështu
derë më derë duke kënduar edhe historiani Sokol Çunga. bekimet hyjnore mbi kopenë. që Festa e Pashkëve të
tekste poetike, në të cilët “Kemi festa për shpirtrat, Viktima duhet të ishte një hebrenjve ishte pothuajse
përshkruhet gostitja ose por jo me kunguj e maska. qengj apo kec mashkull, pa një sintezë e tërë historisë se
mosgostitja nga anëtarët e Kemi karnavalet si diçka e të meta (Dal 12, 3-6), nuk i popullit të zgjedhur të Hyjit.
shtëpisë: sa lule mbi qershi,/ ngjashme, por ato janë të duhej thyer asnjë kockë (12, Historia e kësaj feste
aqë trima në shtëpi; ose sa lëvizshme, ndërsa Halloëeen
furka në kasolle,/ aqë nuse është festë e caktuar, e
punëtore. Këto tekste kanë palëvizzhme në kalendar”.
edhe karakter humoristik, Sipas Çungës, Llazoret nuk
sepse familjen e urojnë kanë shumë të bëjnë me
me mbarësi, por nëse nuk Halloëeen-in dhe sipas tij,
gostiten me fjalë ofenduese Ballkani, as ai osman, para-
shajnë zojën e shtëpisë. osman apo pas-oman, nuk e
Fëmijët gostiten me vezë, ka festuar ndonjëherë. “Nuk
si dhuratë e ditës: plakë, ka traditë vendase. Është
plakë venë,/ se s’ta kemi komercializëm i pastër.”
ngenë. Simboli i vezëve Por në traditën shqiptare,
njihet edhe te popujt e lashtë në legjendat e gojëdhënat i
Lashtësinë e thellë të kësaj është kushtuar gjithnjë vend
feste pranverore te shqiptarët i veçantë të vdekurve dhe 46; Nr 9, 12). Gjaku i saj ruhej është shumë e gjatë dhe e
e dëshmon prania e saj te ringjalljes së tyre. Në artikullin si shenjë duke e lyer hyrjen e ndërlikuar sepse ka të bëjë me
arbëreshët e Greqisë dhe të e tij profesor Xhagolli do çdo banese (Dal 12, 7. 22). Të tërë Historinë e Shëlbimit që
Italisë, që përbëjnë pika të të shkruante se “Nëse për gjitha këto tipare na bëjnë të Hyji e kishte realizuar nëpër
për- bashkëta me këngët e literaturën biblike rasti më mendojmë se Pashka ka një shekuj me popullin e Izraelit,
regjistruara në trojet etnike, tipik është ringjallja e Krishtit, prejardhje shumë të lashtë: më vonë edhe më mbarë
pavarësisht nga besimi fetar. në folklorin shqiptar ringjalljen, ajo mund të jetë edhe flija që njerëzimin. Fjala apo termi
Llazoret në disa krahina në forma të ndryshme, judenjtë i kërkojnë Faraonit Pashkë rrjedh prej fjalës latine
plekseshin me farkimin e e gjejmë në disa lloje të për të shkuar në shkretëtirë. Pascha, apo prej hebraishtes
shpatave, ose me mbledhjen këngëve folklorike.”Fëmijë Prandaj, Pashka mund të jetë Pesah, që do të thotë pikërisht
e luleve (në zonat e Mokrës, të maskuar, me shporta edhe më e hershme sesa “kalim”. Pashka është
Pogradecit, Korçës e në duar, që trokasin portë Mojsiu dhe Dalja e Egjiptit. Kalimi i Hyjit që kapërceu
Kolonjës) dhe lidhen me ritin më portë, me pyetjen shtëpitë e izraeliteve, ndërsa
pagan të rrëmbimit të nuses. “trick or treat” (rreng apo Por ajo që e bëri këtë festë godiste dhe ndëshkonte
Karakteri pagan ruhet edhe në ëmbëlsirë), janë aq popullorë të madhe dhe vendimtare ato të egjiptianëve (Dal 12,
zakonin e marrjes së kukullës në festën e Halloëeen-it, ishte pa dyshim dalja e 13.23.27; krh. Is 31, 5).
nga gratë llazore që shkonin që bota e kremton çdo vit popullit të Izraelit nga robëria
nëpër shtëpia për dhurata. në të njëjtën ditë, 31 tetor. egjiptiane. Pra, Pranvera më Rusicat, po ashtu, janë festa
Kjo panoramë e Shqipërisë e madhe është ajo kur Hyji e pranverore, që festohen pas
së fillim viteve ’20, duket Pashkët është festë fetare që liron nga zgjedha egjiptiane pashkëve (në fund të majit),
si kremtimet e sotme të lidhet me ringjalljen e Krishtit. e robërisë nëpërmjet në prag të verës. Është
“Halloëeen”-it, festës që Festohet në prill/maj duke u një varg ndërhyrjesh festë lulesh, nga e ka marrë
thuhet se e pati origjinën në përcjellë me këngë. Është providenciale, ndër të edhe emrin71. Në këtë ditë
kulturën kelte e u importua festë pagane e gjelbërimit e cilat më e shkëlqyeshmja mblidhen lule dhe bëhen
prej emigrantëve irlandezë adaptuar nga krishterimi. Kur shfaqet me anë të kurorë, duke u mbajtur llogari
drejt “botës së re”, tashmë e flasim për Festën e Pashkëve shfarosjes së të paralindurve në numrin pesë, mblidhet
tregtuar dhe përqafuar thuajse si zakonisht tani jemi mësuar egjiptian (Dal 11, 5). bulmet, miell, vezë, sheqer,
në çdo kënd të botës. Por të mendojmë si një ndër festat Ajo që vlen të theksohet pra shëtitet nga shtëpia në shtëpi.
Llazoret apo ringjallja e Shën më të rëndësishme të fesë së është se Pashka përkon Në mbarim të ditës varrosej
Lazrit, megjithëse kremtojnë krishterë (katolike, ortodokse, më lirimin e Izraeliteve: ajo “nëna e diellit”, që është një
shpirtrat e të vdekurve, me protestante, etj.). Por kjo bëhet përkujtimorja e Daljes, lloj kukulle e ndonjë figure e
maska e kostume që i bënin festë e ka origjinën edhe ngjarja kryesore e historisë hedhur në gropën e hapur,
njerëzit të mos dalloheshin më të lashtë, pra, para se të se tyre; kujton se Hyji e të cilën vajzat e qanin, sikur
dhe festa me traditë të ekzistonte besimi i krishterë, ka goditur Egjiptin dhe ka të kishte qenë njeri, duke i
krishterë të dyja, festohet Pashkët ishin festë e popullit kursyer besimtarët e vet. Ky thënë: Nënë moj nënë, kuku
në një datë të ndryshme të zgjedhur, popullit të Izraelit. do të jetë këtej e tutje kuptimi / erdhi dielli e s’të gjeti. Ka
me 31 tetorin, më 25 prill, Fillimisht Pashka ishte një i Pashkës dhe i emrit të ri të qenë shumë e përhapur në
si dita që katolikët e njohin festë familjare. Kremtohej saj. Prandaj, për hebrenjtë zonat e Korçës e të Kolonjës.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 07





 ­

 ­

„
€€€…†
€€

€‚€
ƒ


Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 08
SKELA “JET SCAFOLDING” CILËSI, PROFESIONALIZËM, GARANCI

S
kela “Jet Scafolding” tabelë e vetme duhet të jetë së ekziston rreziku nga kabllot Dyllat e tribunave të drurit në
tregon gjithnjë e më paku 1.000 centimetra katrorë elektrike që nuk mund të Britani të Madhe duhet të jenë
shumë përkujdesje (160 in2) pa një dimension izolohen. Nëse janë çeliku, në përputhje me kërkesat e
në të tre elemntët e saj të më të vogël se 220 milimetra, ato janë ose “të zeza” ose BS 2482. Po ashtu, përdoret
suksesit. Themelet e mira janë trashësia duhet të jetë së galvanizuar. Tubat vijnë në një edhe stolisje druri, çeliku
thelbësore. Shpesh kornizat e paku 35 milimetra (1.4 in). sërë gjërash dhe një diametër ose alumini, si dhe pllaka të
skelave kërkojnë më shumë Për skelat e ngarkesës më të standard prej 48.3 mm. (1,5 laminuara. Përveç tabelave
pllaka bazë të thjeshta për të rënda mund të kërkohet shumë tubacione NPS). Dallimi për platformën e punës,
kryer dhe përhapur në mënyrë më tepër elementë të betonit kryesor midis dy llojeve të ekzistojnë bordet e vetme
të sigurt ngarkesën. Skela të vendosura në beton. Në tubave metalik është pesha të cilat vendosen nën skelë
“Jet Scafolding” përdor pllaka hapat e pabarabartë të terrenit më e ulët e tubave të aluminit nëse sipërfaqja është e butë
bazë në sipërfaqe të betonit. që priten për pllakat bazë, (1.7 kg / m në krahasim me ose që dyshohet ndryshe,
Për sipërfaqet si trotuaret ose rekomandohet një madhësi 4.4 kg / m). Megjithatë ato megjithëse mund të përdoren
pllakat bazë të asfaltit janë të minimale e hapit prej rreth 450 janë më fleksibile dhe kanë edhe bordet e zakonshme.
nevojshme. Për sipërfaqet më milimetra (18 in). Një platformë një rezistencë më të ulët Një tjetër zgjidhje, e quajtur
pune kërkon që elementë ndaj stresit. Tuba zakonisht skatepad, është bërë nga një
të tjerë të jenë të sigurt. Ata blihen në gjatësi 6.3 m dhe bazë gome me një pllakë bazë
duhet të jenë të ngushtë, të pastaj mund të priten në të formuar brenda; këto janë
kenë binarët me mburojë të madhësi të caktuara tipike. të dëshirueshme për përdorim
dyfishtë dhe të gishtin dhe Shumica e kompanive të në tokë të pabarabartë pasi
të ndalojnë dërrasat. Duhet mëdha do t’i shesin tubat e ato përshtaten, ndërsa bordet
gjithashtu të sigurohet tyre me emrin dhe adresën e e vetme mund të ndahen
qasje e sigurt dhe e sigurt. tyre për të penguar vjedhjen. dhe duhet të zëvendësohen.
Bordet ofrojnë një sipërfaqe Skela, e quajtur edhe
Komponentët themelorë pune për përdoruesit e skelet, është një strukturë e
të skela “Jet Scafolding” tribunave. Ata janë dru të përkohshme e përdorur për
janë tubat, bashkuesit dhe kalitur dhe vijnë në tre trashësi të mbështetur ekuipazhin
dërrasat. Tuba zakonisht (38 mm (e zakonshme), 50 mm e punës dhe materialet për
bëhen prej çeliku ose dhe 63 mm) janë një gjerësi të ndihmuar në ndërtimin,
alumini; megjithëse ka standarde (225 mm) dhe janë mirëmbajtjen dhe riparimin
skela të përbërë që përdor një gjatësi maksimale prej e ndërtesave, urave dhe të
tuba të fibrave të qelqit të 3.9 m. Mbërritjet e tabelës gjitha strukturave të tjera të
mbështjella me filamente mbrohen me pllaka metalike bëra nga njeriu. Skelat janë
në një matricë najloni ose të quajtura pranga ose përdorur gjerësisht në vend
të buta ose më të dyshimta poliestër, për shkak të kostos ndonjëherë pllaka gozhdë, të për të pasur akses në lartësitë
përdor tabela të vetme, nën së lartë të tubit të përbërë, cilat shpesh e kanë vulosur dhe zonat që përndryshe do të
një standard të vetëm, një zakonisht përdoret vetëm kur emrin e kompanisë në to. ishin të vështira për t’u arritur.
9 Hi w W
ks
01 ree to 6 O
23 re ee
ll: F t 4 R N

33
89
e E
dg D

51
an OR

Jet Scaffolding
Yard 13
Ca

P.B Donoghue Waste Recycling Centre


Watford London
WD25 9WZ

Tel: 0192 351 8933


Mob: 077 3874 0018
E-mail: info@jetscaffoldingltd.co.uk

“Skela Jet” është e bazuar


në Watford, Hertfordshire dhe mbulon
të gjitha zonat në Londër.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 09

DRENICA E DURRËSIT-SIMBOL I LIRISË


DHE I BASHKIMIT KOMBËTAR
Nga Vaso Papaj Kjo ngjarje të sjellë në kujtesë për çlirimin e Kosovës të NATO-s, shpresa për lirinë

S
hkrim me rastin e 20 atë zbarkim të ushtarëvë Ushtria vrastare serbe dhe e Kosovës ishte dhe u bë
vjetorit të mobilizimit amerikanë e britanikë në bandat gjithfarëshe kriminale më madhe dhe më e sigurtë
të Përgjithshëm për Normandi në Qershor të vitit paramilitare kriminelësh, si kurrë më parë. Në këto
përballimin e ofensives serbe 1944 për çlirimin e popujve të plackitësish e hajdutësh rrethana të reja historike që për
për Çlirimin e Kosovës sipas Europës nga nazizmi. Kështu të mbështetura nga shteti herë të parë në histori ishin në
Urdhërit nr. 151 dt. 31 03 1999 me 24 Mars 1999 aleanca kriminal serb dëbuan mbi 900 favor të shqiptarëve pasi kësaj
të Shtabit të Përgjithshëm euroatlantike e NATO-s e mijë shqiptarë të Kosovës nga radhe përkrah shqiptarëve
të UÇK-së u ngrit me 01 04 udhehequr nga SHBA, pas Atdheu i tyre, mbi 500 mijë ishte bota demokratike
1999 qenda e mobilizimit 55 vitesh të atij zbarkimi që të tjerë ndiqeshin e vriteshin perendimore dhe aleanca më
në Durrës, te “Drenica” e çoi në përfundimin e Luftës nëpër male e pyje, mbi qindra e e madhe ushtarake botërore,
Gani KAPITIT, e cila tashmë së Dytë Botërore, Perendimi mijra fshatra e qytete u dogjën NATO e udhëhequr nga
ka hyrë në historinë tonë me 24 Mars 1999 ndërmori dhe u shkatërruan ashtu SHBA. Kjo ishte garanci dhe
gjithkombëtare për atë punë një veprim, një ndërhyrje sikurse kishte bërë edhe më që u dha shqiptarëve guximin,
dhe vepër të vyer dhe shumë vendimtare çlirimtare për parë dhe gjithmonë harbutëria, shpresën dhe sigurinë se më
të rëndësishme kombëtare popullin shqiptar të Kosovës verbëria, shovinizmi dhe në fund do të shpartallohej
që është bërë aty në vitet e kundër krimeve barbare, genocidi serb në Toplicë dhe Serbia , dhe se do të merrte
Lavdisë sonë Kombëtare, të pastrimit etnik dhe kundër në Kosovë edhe më parë.Pa fund kolonializmi kriminal e
Luftës dhe të Qëndresës së genocidit serb mbi popullsine ndërhyrjen e NATO-s barbaria çnjerëzor serb mbi Kosovën.
madhe të popullit shqiptar shqiptare të Kosovës, kriminale serbe do ta kishte Në këto rrethana të reja u
kundër makinerisë shtetërore ndëhyrje ushtarake e cila çoi pastruar etnikisht Kosovën bë e mundur që mijra e mijra
kriminale, terroriste dhe ne kapitullimin dhe dorëzimin me djegie e shkatërrim, me shqiptarë nga diaspora dhe
genocidiste të Serbisë. e Serbisë dhe Çlirimin e dëbim, me krime , me vrasje perendimi të linin rehatinë e
Jemi të gjithë dëshmitarë Kosovës me 12 Qershor 1999. e me shfarosje të shqiptarëve. perëndimit dhe të ktheheshin
se si te “Drenica” e Durrësit Një javë pas fillimit të në Kosovë, në atdheun e
buzë detit, pronë e Gani bombardimeve të NATO-s Kundër shtetit, ushtrisë tyre dhe të të parëve të tyre
KAPITIT arritën me mijra mbi ishJugosllavi “Drenica” e dhe kundër makinerisë për të luftuar për lirinë e
luftëtarë shqiptare nga Durrësit u bë qëndra e pritjes çnjerëzore, kriminale dhe atdheut, për çlirimin kombëtar
diaspora dhe trojet shqiptare dhe mobilizimit të vullnetarëve genocidiste serbe luftonte dhe me qëllimin e madh për
dhe iu bashkangjitën shqiptarë por edhe të huaj heroikisht populli shqiptar dhe ndarjen përfundimtare me
UÇK-së për lirinë dhe që iu bashkangjitën UÇK- Ushtria Çlirimtare e Kosovës. Serbinë dhe për Bashkimin
Pavarësinë e Kosovës. së, këmbësorisë së NATO-s, Por me fillimin e bombardimeve Kombëtar të shqiptarëve.

ERMAL KARAKUSHI
PËRSE DUHET TË NA ZGJIDHNI NE
TË GJITHA NGA
INSTALIM I PLOTË OSE I PJESSHËM
NDERRIIMI I
ZËVENDËSIME TË SISTEMIT TË SIGURESAVET LLAMPAVE. NDRIÇIMI
SHTESË PRIZASH/ ÇELESAT, NDRIÇIMI ETJ. DERI TEK SKEMAT
DUSHE/ LIDHJE GATIMI PROFESIONALE DHE
SISTEMET E NGROHJES/ STORAGE INSTALIMI
SHËRBIME PROFESIONALE ELEKTRIKE

ermal_niceic@hotmail.co.uk
Zyra: 020 8443 3833 Tel: 07568393784

INXHINIER ELEKTRIK
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 10

“SHËN GJERGJI” FESTA SHQIPTARE


Festohet më 23 prill-sipas vajzat - fat në martesë; nuset- lidheshin edhe marrëveshje hulajë, lulash (Kosovë dhe
kalendarit të vjetër (kurse shtimin e familjes me fëmijë. për fejesa e martesa, për punë, shqiptarët në Maqedoni),
sot më 6 maj). Quhej edhe Karakteri blegtoral-bujqësor zënie të shtëpive me qira. shmjegull (Librazhd),
kryeviti (në Lumë, Has, Dibër, shregull, shtregull (Shkodër),
Mat, Elbasan, Gjakovë, Pejë, Shën Gjergji ka pasur karakter Lojërat popullore shilarës, shilarth (Tiranë),
Shkup, Tetovë, Strugë, Ohër, blegtoral-bujqësor: bagëtive kunë, kolovajzë (Jugë).
Shkodër, Manastir dhe në i jepej kripë e përzier me lule Shën Gjergji kishte edhe Në Kosovë shtregullat
zonat e tjera malore). Ai është e barëra të stinës, ndaheshin një fond të pasur lodrash ngriheshin nga vajzat e
Shën Gjergji, dhe hyn në ciklin shqerrat e fillon mjelja e popullore: peshohen për ta nuset e reja. Nuset e reja
e festave pranverore. Shën Shën Gjergjin e festonin më
Gjergji zë një vend shumë shumë në shtëpi të prindërve.
të rëndësishëm dhe është
i shtrirë në të gjitha zonat Këngët
e banuara me shqiptarë.
Këngët himnizojnë
Si pritet Shën Gjergji përtëritjen e jetës, si tregojnë
këto vargje alegorike te
Në këtë ditë shtëpitë duhej shqiptarët e Manastirit:
të ishin të lyera me gëlqere, Seç mbolla një mollë,/ molla
orenditë të lara, oborret e lëshoi rrënjë, rrënja lëshoi
vathnajat të pastruara nga degë,/ dega lëshoi fletë
çdo shenjë e dimrit, njerëzit fleta lëshoi lule,/ lulja bëri mollë.
vishen me rroba të reja. Në Disa këngë kosovare, krahas
mbrëmje bëhen po ato rite haresë për ardhjen e festës
të Ditës së verës: zbukurimi i përshkruajnë përgatitjet që
shtëpive me degë të gjelbëra e dhenve, therrej qengji më kontrolluar shëndetin. Nëpër janë bërë. Këto këngë formojnë
me lule, zjarmorët kërcënimet i mirë i tufës, bëheshin disa krahina ndizen zjarre, cikël më vete dhe njihen si
e bro- horitja e tyre. Deri ëmbëlsira me kulloshtër, nisnin sikurse për Vangjelizmo këngë shën Gjergji. Këngët
vonë është ruajtur besimi përgatitjet për shtegtimin e ose për ditën e verës. Zjarri e shtregullave zgjerohen me
pagan i kultit të kon- taktit me bagëtive në kullosa malore. është simbol i pastrimit të tema narrative të dashurisë
tokën, i cili sjell plleshmërinë. Rëndësinë e madhe të kësaj atmosferës nga gjerat e liga ose të dasmave. Përmbajtja
Kjo shprehet me rrokullisjen feste në disa krahina (Luma, që kanë infektuar atmosferën. shpesh përshkohet me ngjyra
herët në agim të nuseve e Dibra e Mati) e vërteton Zakon i përgjithshëm është të këndshme humoristike.
të vajzave, nëpër livadhe kthyerja e domosdoshme lodrimi në shtregull, që sipas Ato kryesisht lidheshin
dhe me këtë rast kërkohej e kurbetarëve, kudo që të krahinave merrte emërtime me karakterin e festës.
të përmbushen dëshirat: ndodhen. Në këtë festë të ndryshme: sallanxhak,

Sweet London
RESTAURANT
www.sweet-london.co.uk

62A Longbridge Road,


Barking, Essex,
IG11 8RT
• Ambient festiv • Takime rinore
info@sweet-london.co.uk
• Ditëlindje • Studentë
• Festa • Gëzime familjare

02082625172 Ambient i rehatshëm për 60 vetë


Pasina komode me shisha për 50 vetë
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 11

Vila Ronel Bar


& Restaurant
46 Birchington Road
London
NW6 4LJ

020 7624 1385


www.vilaronelrestaurant.co.uk
Reservation@vilaronelrestaurant.co.uk
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 12

DINAMIKA E MARRËDHËNIEVE TEK


ROMANI “UDHËTIMI I FUNDIT”
Nga Dr Fatmir Terziu
fshiu lotët me një shami ku këtë proces, ai bëhet edhe shpërthejnë konfliktet dhe ku

K
arakterizimi dhe nuk mund t`ja përcaktoje më tej i jashtëzakonshëm. veprimet kryhen. Kam gjetur
zhvillimi i karakterit ngjyrën e stamposjes, m`u Blerti duket i zakonshëm, se një mënyrë e dobishme
në romanin “Udhëtimi afrua dhe u mat të më puthte edhe pse ai është tashmë një për të mbajtur parasysh
i fundit” nuk janë thjesht të në faqe...” Ndërsa ndjekim braktisje sociale. Ky karakter marrëdhëniet e karakterit me
të ndëlikuara, por ato janë emocionin e tillë vijnë mbi i një bote të akullt dhe zjarrtë njëri-tjetrin dhe potencialin e
absolutisht kritike në penën emocionet tona format e duket i zakonshëm, por ka tyre në çdo skenë është të
e shkrimtarit Kostandin Vogli, stimuluara, sidomos në anën më shumë në hapësirën marrësh një fletë të madhe
teksa ai ka rithirrur artin konceptuale të diskursit dhimbëse, njesore, humane, letre dhe të caktosh të gjithë
narrativ, jashtë penelit dhe dhimbës dhe ndjenjës arsyetore të kemi një diskurs emrat e personazheve në të
spatulës së tij, për të shkruar njerëzore: “Mori frymë më vete. Ai është thelbi dhe në një grumbull si një hartë
një histori të mrekullueshme thellë dhe ajrin e gëlltiti si protagonisti i një situate i një të mendjes, dhe kjo mes
dhe të paharrueshme. Arti analizës sime të këtij romani.
si i tillë, nuk është vetëm Pastaj e lidha secilin karakter
një shfaqje e shprehur nga me të gjithë të tjerët me dy
faktorë të bukurisë, apo shigjeta, një që tregon një
organizimit të mirë narrativ, faktorë kohor dhe vendor drejt
por dhe rjedha-rjedhë e dhe një determinim larg prej
emocioneve. Si i tillë arti tyre. Kjo të japë një kujtesë të
në romanin e Voglit, është dobishme për atë që nevojitet
ushqyes i emocioneve për të zhvilluar ose përforcuar
të shikimit, perceptimit, në çdo skenë ku shfaqen ato
leximit dhe përcjelljes së karaktere, protagonisti i dytë,
mesazheve. Emocioneve të apo protagonistët dytësorë.
tilla u japin bukuri artistike
kryesisht brendia, realiteti Lloji i dytë i protagonistit, apo
jetësor dhe ai historik. Hyrja i protagonistëve të shumtë
e romanit “Udhëtimi i fundit” dytësorë në roman, është
i shkrimtarit, Kostandin Vogli më i qartë, më i zakonshëm,
është pikërisht një bukuri, ai është edhe babai, edhe
organizim, qasje narrative shpirti, edhe ngjashmëria
dhe gërshëtim i këtij realiteti e mosngjashmëria. Edhe
mes shembujve që vijnë nga shpresa se shpirtrat
shikimet e të tjerëve, njerëve pikëtakohen. Karakterë të
që jetojnë dhe ushqehen në të tillë shkaktojnë një trazim
njëjtën gjeografi: “... shikojnë nga natyra e tyre, dmth një
përditë usta Blerti Tanushin shtrirje të theksuar kohe,
... Nuk pyesin(m) se përse hapësire dhe vendi. Këta
ai usta aq i mirë, ka rënë në karakterë mes narrativit mund
atë gjëndje shpirtërore, sa të t’i bëjnë gjërat të ndodhin
shikojë gotën e rakisë si të në një dhomë të zbrazët:
vetmin të afërm dhe të mund “Por me këtë rast vërtetova,
të bisedojë në këtë botë.” peshku i akuariumit. ”Vërtetë jete ku karakterët e tjerë janë se ne shpirtërat jemi të pa
Pasurimi i formës artistike do ta shkruash?” Qau...” vetë realiteti. Këta karakterë dukshëm. Por shpirti shpirtin
mes këtyre emocioneve janë shpesh heronj të ngathët e shikon dhe e njeh atë që
de pë rton në s h tr a tin Pas një leximi të ndjeshëm, ose të fshehur. Ata nuk të paraqitet para.” Unë jam
tradicional mjaft ndjeshëm, ia vlen të kuptojmë se autori zgjedhin aventurën e tyre. shpirti i babait tënd, Vasilit.
dhe mendimi në tekstin ka ndikuar me narrativin e tij Aventura e tyre i zgjedh ato. Më vjen keq për ty si shpirt,
tipologjik dhe poetik të autorit të kuptojmë se në romanin Këtu bëhet efikase dinamika e që paske vuajtur më shumë
ka një pasurim të tejndjeshëm e tij ekzistojnë dy lloje marrëdhënieve. Marrëdhëniet se unë.” ”Qënke shpirti i
narrativ, dhe shpreh evoluimin themelore të protagonistit. midis personazheve luajnë babait tim?!” Unë e kuptova
dialektik si të formave, ashtu Lloji i parë është një karakter një rol të madh në roman. që në fillim kur permëndi ”biri
dhe të mjeteve shprehëse i zakonshëm i zhytur në Frika dhe shpresat e dëshirat im”, por nuk doja ta besoja...
të vetë kontekstit, mesazhit të jashtëzakonshmet e tij e karaktereve përplasen (Vijon në numrin e
dhe narrativit të romanit: “I sikurse është Blerti. Dhe, me të krijojnë kryqëzime ku ardhshëm)
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 13

RAPORTI I MB: 947 SHQIPTARË ISHIN


VIKTIMA TË TRAFIKUT NJERËZOR
Nga Alice Elizabeth Taylor Migracionin deklaroi se arsyet ku dobësia e saj u shfrytëzua familjeve duke sfiduar

P
othuajse 1000 prapa këtyre shifrave mund nga trafikantët. qëndrimet tradicionale lidhur
viktima shqiptare të t’i atribuohen “shërbimeve Një grua tjetër, gjithashtu me gjininë dhe dhunën ndaj
trafikimit njerëzor janë të kufizuara financiare, nga Shqipëria, shpjegon grave dhe vajzave.
identifikuar nga Agjencia arsimore, punësimit dhe se si familja e saj e kishte Raporti i Departamentit të
Kombëtare e Krimit në kujdesit shëndetësor” si dhe negociuar martesën e saj me Shtetit të SHBA për Trafikimin
Mbretërinë e Bashkuar në mungesës së “mundësive një burrë tjetër shqiptar. Pak e Personave, botuar në
2018, sipas një raporti të ri. reale për të përmirësuar kohë më pas, ai e çoi në Itali qershor 2018, deklaroi se
Raporti identifikoi 6,993 standardet e jetesës në për të “filluar një jetë të re”, Shqipëria është një vend
viktima në total, një rritje vendet e tyre “. Ai shtoi se kjo por e shiti atë në skllavëri “Tier 2” dhe qeveria shqiptare
prej 36% në shifrat e vitit i detyron njerëzit të marrin seksuale. Pas arratisjes së nuk përmbush plotësisht
të kaluar. Viktimat ishin të vendime të dëshpëruara që saj përfundimtare, ajo u kthye standardet minimale për
përbërë nga 130 nacionalitete rezultojnë në ato që bien në në Shqipëri për të gjetur se eliminimin e trafikimit.
të ndryshme, por viktimat duart e trafikantëve njerëzorë. familja e saj që prej asaj kohe Është vërejtur se po bëhen
shqiptare përbënin një nga Një raport tjetër, i titulluar e ka mohuar atë për shkak të ndryshime, por që ende ka
demografitë më të larta “Ndërmjet dy zjarreve”, që “turpit” që ata mendojnë se punë të rëndësishme që
me gjithsej 947. Kjo do të u zhvillua nga IMO dhe sjell mbi ta. duhej bërë.
thotë se 13% e viktimave të Universiteti i Bedfordshire, Dr. Patricia Hynes nga Më pas, në Raportin e fundit
identifikuara në vend ishin të do të paraqitet sot në Universiteti i Bedfordshire, të të Drejtave të Njeriut nga
nacionalitetit shqiptar. Parlamentin e Britanisë së Hetuesi kryesor për studimin, Departamenti Amerikan i
Sipas raportit, arsyeja më Madhe. Ai përmban llogaritë shpjegoi se titulli i raportit, Shtetit, Shqipëria u kritikua
e shpeshtë për shfrytëzim reale të viktimave të trafikimit midis dy zjarreve, erdhi nga për mungesën e zbatimit
përfshinte të rriturit dhe të nga Shqipëria, si dhe vende një citim i drejtpërdrejtë i një të ligjeve kundër trafikimit
miturit për shfrytëzimin e të tjera si Vietnami dhe gruaje të re shqiptare duke të qenieve njerëzore, duke
punës, e cila përfshin edhe Nigeria. përshkruar se si ajo kishte vënë në dukje se vetëm një
shfrytëzimin kriminal. Puna e Një grua shqiptare përshkroi rezistuar në mënyrë aktive në numër i vogël i autorëve të
detyruar ishte një çështje për se si familja e saj e kishte gjendjen e dobësisë që gjeti veprave penale ndonjëherë
burrat dhe të miturit, siç ishte braktisur atë, sepse ajo por pastaj përfundoi në një janë ndjekur apo dënuar.
edhe çështja e shfrytëzimit ishte shtatzënë dhe pak pas situatë shumë më të vështirë Kritika të tjera u vunë kundër
seksual në femra. kësaj, babai i fëmijës së saj dhe shfrytëzuese. mungesës së zbatimit të
Patrick Burland, zyrtar i lartë e braktisi gjithashtu atë. Ajo Raporti rekomandon që ligjeve të dizajnuara për të
i projektit në Organizatën përfundoi me askund për mbrojtja të rritet në vendet në mbrojtur gratë dhe vajzat nga
Ndërkombëtare për të jetuar dhe pa të ardhura, origjinën, duke mbështetur dhuna dhe sulmet seksuale.
duke rezultuar në një situatë mbështetjen e grave dhe
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 14

MREKULLIA “TOKË E LIRË”, SI TË RRISIM


PERIME DHE LULE NË KUSHTE TË TILLA
R
ritja e perimeve dhe plastike ku mund të futet çdo
bimëve mund të bëhet bimë ose lule. Enët instalohen
edhe brenda tokës në aparate të posaçme
së lirë e të abandonuar, ku është siguruar ndriçimi
tokës që jepet zakonisht përmes llampave që imitiojnë
në leje përdorimi bujqësor kohën e ditës 8-16 orë. Rritja
nga Bashkitë londineze me e bimëve garantohet 30-
ligjin përkatës. Kjo falë e 50% në varësi të bimës.
një e kpserience sa të re e Kjo ndoshta është në një
të vjetër ka krijuar atë që nivel mjaft të përparuar
njihet si “smart garden” edhe shkencor, por ajo që bën
në formën e serave dhe mjeshtri Përparim Muça në
kushteve të tjera në komoditet kopshtin e tij të marë me qira
ngjashmërie-shtëpie në botë. në Londër është një vlerë dhe
Specialistët kanë krijuar enë një edukatë për mjaft të tjerë.

Bashkë me përkushtimin por dhe iniciativa të tilla


e tij profesional, ai këtë të suksesshme siç është
vit synon që të realizojë në këtë rast kjo iniciativë.
modele të tjera konkurruese. Kjo iniciativë ka nisur të
Tashmë lexuesi është njohur funksionojë që herët, ku z
me rubrikën “DUARARTËT”, Muça, me qëllimin e vetëm:
një nismë kjo e hershme, për zhvillimin e mëtejshëm
por e mbështetur nga mjaft, të aktivitetut bujqësorë
për të treguar dhe për të dhe profesionalizmit
sjellë afër publikut punën, të tij në L o n d ë r.
përkushtimin e fshqiptarëve,

PERIEN
EX
+ 15 YE
CE

ARS
CE

EX
PERIEN

PROFESIONALIZËM • GARANCI • CILËSI


ABONIME
INSTALIME
RIMBUSHJE

PËR MË SHUMË KONTAKTO GËZIMIN: 078 157 359 45


Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 15

PAVARËSISHT VENDIMEVE QË MARRIN FËMIJËT,


PRINDËRIT NUK DO TË RESHTIN DUKE I DASHUR ATA
Nga Violeta Mirakaj por dhe dashuri. Doktori
e inkurajon të sëmurin,

L
ibri “Tim biri” i doktor duke i thënë se është
Adem Harxhit u afër shërimit edhe nëse
promovua para nuk është i sigurt, sepse
pak ditësh në Shtetet e temperamenti i trupit varet
Bashkuara të Amerikës nga cilësitë e shpirtit.
nën tingujt e himneve të Libri është plot figura
flamujve të të dy vendeve, mjekësh, që në situata
Amerikë dhe Shqipëri, tepër të vështira dhe
si dhe në atmosferën e delikate të jetës së
gëzueshme artistike të pacientit shpalosin tipare,
këngëve të interpretuara cilësi të larta njerëzore
nga artistja Merita Halili. të tilla, si ndjeshmëria,
dhembshuria, përkushtimi
Referuesit pjesëmarrës, e mbi të gjitha dashuria.
prof. dr. Agron Fico dhe Mjeku i vërtetë jeton
dr. Fatmir Terziu, theksuan dramën e pacientit në
vlerat ideo- emocionale, formën e përkushtimit për
që lexuesi mundet të arrijë t’ia lehtësuar dhimbjen letrar, situator dhe profesional. e seksit dhe seksualitetit.
nëpërmjet përmbajtjes së dhe për t’ia shpëtuar jetën, Përveç atyre shtatë gjërave Ndihmesa dr. Harxhit i
librit. “Tim biri” është një duke flijuar pjesën nga jeta të njohura psikologjike, që vjen nga Bibla, “Kënga e
mozaik tregimesh mjekësore- e tij shpirtërore dhe fizike. duhet t’ia themi fëmijëve, Solomonit me vargun – Le
letrare për dhjetëra e dhjetëra Dhimbjen e pacientit e pyetja e dr. Harxhit: “Si të më puthë ai me puthjet
ngjarje në klinikat tona ndjen në mendjen e tij dhe kemi bashkëbiseduar ne e gojës së tij….”. Autori
mjekësore. Realiteti i ri dhe kërkon udhë e metoda sa më me fëmijët tanë?”, është një shprehet se, kjo është kënga
i shumanshëm që ka sjellë efikase që ta lehtësojë atë. arsye që plotëson logjikën e e këngëve, është një duet
autori në fushën e shëndetit Në libër ka hollësi të bukura duhur e të domosdoshme të mahnitës dashurie, pikërisht
ka ardhur, si rrjedhojë e një të këtyre marrëdhënieve. kësaj ftese për të riprodhuar aty ku ne dhe vetë lidhja
përvoje të gjatë klinike, si Jeta ime (shprehet autori), tradita dhe risqe të ardhura prind-fëmijë mirëkupton se
dhe në fushën kërkimore e puna ime, ashtu si e të gjithë nga koha e djeshme, kur ne jemi “shumë të veçantë”.
studimore të vazhdueshme. kolegëve të mi është e gjitha e “media” megjithëse e kufizuar Gruaja amazonë e sotme, nuk
Libri nis me shkrimin “Pse lidhur me të sëmurët. Ata me në Shqipëri, gjente mënyra është as e qetë as e hapur
shkruan doktori”. Dialogu sëmundjet e tyre, më çuan në të depërtonte në jetën e Me mitin e Hipolitës, atë mit
që zhvillon me mbesën e mendime, që ndryshe, nuk do tyre” (fëmijëve). “Fëmijët ku Hipolita u prek në krenari
tij të vogël, është një formë t’i kisha. Pacientët e mi kanë ndjehen të sigurt, duke ditur dhe në nder, shkrimtari
efikase dhe i krijon mundësin qenë mësuesit e mi më të se ju (prindër) i doni ata…. shpjegon se “gruaja amazonë
doktorit të shpalosë rolin e mirë. Në artin e të mjekuarit Se pa marrë parasysh se e sotme, nuk është as e qetë
vet si misionar. Mjeku duhet ata më mësuan shumë çfarë vendimesh ata marrin, as e hapur”. Por ajo që shkon
të ketë ndërgjegje të pastër, gjëra që nuk i kam gjetur ju kurrë nuk do të ndaleni përtej miteve të vjetër e të
dëshirë për të mësuar në asnjë libër apo leksion. duke i dashur ata…” Fëmijët rinj është lidhja prindërore
dhe për të fituar përvojë, Dr. Adem Harxhi nëpërmjet janë një burim i pashtershëm që bashkon dëshirën “unë
zemër të butë dhe shpirt të rrëfimit, e trajton subjektin i lumturisë dhe dashurisë. të dua ty edhe kur…”.
gëzueshëm, mënyrë jetese jo thjesht si një këshillë, Ajo është aq e rëndësishme Nëpërmes rreshtave kupton,
të moralshme dhe seriozitet udhërrëfim, fjalëdhënie që ata ta dinë këtë ! Libri i se gjithkush gëzon duke
në gjithçka, konsideratë më prindërore, as si zanafillë trajtuar filozofikisht me një ditur se çfarë bëjnë ata që i
të madhe për nderin e tij se nga jeta dhe profesioni, gjuhë të thjeshtë, të bukur bën njerëzit e tjerë të lumtur,
për paratë, më shumë interes as ndonjë lidhje didaktike dhe tërheqëse, “Tim biri” sidomos fëmijët tuaj. Këshilla
për të qenë i dobishëm për të psikologjike apo moraliste. na shpie të mirëkuptojmë është e qartë në alternativën
sëmurët sesa për veten… Libri “Tim biri” është filozofik se jeta ka mjaft gjëra që e leximit kohor (shprehet
Pra duket sikur shkrimet dhe mbi të gjitha një “ligjësor”, vijnë shkallë- shkallë, e në shkrimin e vet F.Terziu).
janë përpjekje për të gjetur jetik që i duhet familjes dhe pastaj midis pyetjeve të “Merrni kohë për të nxjerrë në
sekretet e procesit mjekues; vetë jetës, shprehet Terziu. shumta, që siglohen plot pah ndonjë aspekt pozitiv në
e protagonistë janë i sëmuri Nuk është thjesht grumbuj kulturë nga ana fetare, apo lidhje me sjelljen, karakterin,
dhe doktori, ku ka shumë esesh të shkruara nga jeta, edhe më tej, mes arsyeve mirësinë, talentet, idetë e
dhimbje, vdekje, shërim, po është një libër i mirëfilltë, dhe lidhjeve për problemet tyre ose punës së shkollës!”.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 16

RISHFAQET KËNGËTARJA MIMOZA SELIMI


M
imoza Selimi është këngë nga Vaçe Zela, sepse festivalet e fëmijëve. Muzika ato emocione, kur u ngjita në
këngëtare e njohur publiku atë këngë e kishte në ishte magjia që më bënte skenë për herë të parë. Isha
shqiptare. Në Dhjetor veshët e tij me Vaçen e madhe. të ëndërroja përtej realitet. një vajzë e ndrojtur, nuk njihja
1991, Mimoza Selimi, Adhurim Me Mimozën me sy të bukur, askënd, kënga kishte vulën
Demiri & Dashnor Diko marrin njihemi qysh në fillimet e Kur je ngjitur për herë të parë e Vaçe Zelës, e unë duhet
pjesë në Festivali i 30-të në mia si prezantuese, shkruan në skenë? ta justifikoja para publikut,
RTSH me këngën “Na Kujtoni”. Juela Meçani. Shpesh, ishte Pa folur për festivalet e zgjedhjen që kisha bërë. Kur
Në Dhjetor 1992, Kastriot Ago pjesë e grupit të artistëve që fëmijëve, prezantimi im i parë mbarova së kënduari, publiku
& Mimoza Selimi marrin pjesë performonin, e kur e kujtoj, në Radio-Televizion ka qenë më duartrokiti e më riktheu në
në Festivali i 31-të në RTSH me më vijnë nëpër mend nga ato në Festivalin e Interpretuesve skenë. Isha tepër e emocionuar
këngën “Europa Ëndrra Jonë”. kujtime që të ngrinin zemrën të Këngës në vitin 1985. Isha dhe e lumtur njëkohësisht. Ishte
Mimoza Selimi, këngëtarja, e peshë! Sheshe të mbushura në shkollën e mesme artistike fillimi i realizimit të një ëndrre.
cila me zërin e saj të ëmbël plot, stadiume ku nuk kishte “Prenk Jakova”, maturante.
bëri për vete publikun shqiptar më vende, salla ku publiku I përket një brezi këngëtarësh
në fillim të viteve ’90 me na priste edhe kur dilnim. Shkodra, qyteti që aq shumë që ka jetuar në dy sistemet.
serenatat korçare, por edhe me Mimoza jonë ishte aty, me i ka dhënë artit e kulturës, më Si i përjetove ndryshimet?
këngë, që kanë lënë gjurmë të aparatin e saj të dashur, dha shumë dashuri edhe mua. Si shumë shqiptarë që prisnin
thella në kujtesën e njerëzve, teksa na fotografonte në çdo Në ato vite isha e angazhuar lirinë. Diktatura ishte gjëja më
si “Eja o engjëll”, “Të pres” aktivitet, sepse fotografinë me koncerte në Klubin e Rinisë e tmerrshme që përjetoi vendi
“Flas me shiun”, ka rikthyer e kishte pasion, por edhe dhe në Estradën Profesioniste. ynë. Mungesa e pluralizmit,
vëmendjen e publikut dhe të dhunti. Mimoza Selimi kishte Kam pasur shumë fat të rritem e lirisë së mendimit, fjalës,
dashamirësve të saj disa muaj një zë melodioz e një portret jo pranë artistëve dhe njerëzve të mjerimi i tejskajshëm, e
më parë me një dalje vizive. shumë të zakonshëm, me sy mrekullueshëm. Në Festivalin bënë Shqipërinë vendin me
Në atë rrëfim këngëtarja, që të shkruar, buzë e mollëza për e Interpretuesve u paraqita me diktaturën më të egër në
përveçse zërit bëri për vete të cilat sot paguhet shtrenjtë. këngën «E dua vendin tim», gjithë kampin komunist, e
shumë artdashës edhe me Por mbi të gjitha, e kujtoj për e kompozitorit Agim Prodani, pasojat i dimë të gjithë. Nuk
sharmin dhe elegancën e një komunikim delikat, mjaft e cila ishte kënduar më parë ka më të shtrenjtë se liria!
vet, foli për këngën e parë qytetar dhe finesë, të cilën e nga e madhja, Vaçe Zela. Nuk U lumturova që diktatura ra!
me të cilën është ngjitur në gjeta edhe pas kaq shumë kam për t’i harruar asnjëherë
skenë me këngën “E dua vitesh. Nuk ka nevojë t’u them
vendin tim”. Për mallin që që biseda nisi sikur të mos ishte
ka për vendin, por edhe për ndalur kurrë, jeta në Zvicër,
idhullin e saj, të madhen Vaçe atë Mimozën e bukur, vetëm
Zelën, si këngëtare dhe njeri. sa e kishte bërë edhe më të
Ngjitja e parë në skenë ka pasur në fjalor e shprehje.
qenë në vitin 1985, kur isha Këtë verë i ndodhi një humbje
nxënëse në Liceun Artistik e madhe, si ajo e vëllait, por,
“Prenk Jakova” në Shkodër, në pavarësisht shpirtit me brenga,
Festivalin e Interpretuesve të Mimoza ndoshta shleu pak
Këngës. Është një emocion që mallin e saj për mëmëdheun,
do më shoqëroi për gjithë jetën përmes këtij rrëfimi ekskluziv.
time. Kam kënduar këngën “E
dua vendin tim” të kompozitorit Si e kujton fëmijërinë tënde?
Agim Prodani, e kënduar nga Kam qenë fëmijë i lumtur,
e madhja e papërsëritshmja, rrethuar plot dashuri.
ajo që unë e kam pasur edhe Pavarësisht se ishin kohë
mbetet idhulli im, Vaçe Zela. të vështira, ruaj kujtime të
Ishte një përgjegjësi shumë e mrekullueshme. Në familjen
madhe, se unë isha nja vajzë tonë kishte dashuri, harmoni,
e ndrojtur që vija nga Lezha, respekt. E nuk besoj të kem
pavarësisht se prindërit e mi njohur ndonjë çift tjetër, si
janë me origjinë nga Jugu. prindërit e mi, që duheshin
Por, babai im ushtarak në atë aq shumë, e kjo është
kohë edhe udhëtonim shumë. tepër e rëndësishme duke
Fakti që artistja zgjodhi këtë ndikuar pozitivisht te fëmijët.
këngë ishte, sepse ajo e donte
shumë Vaçen, ishte ajo që e Kur lindi pasioni për muzikën,
bëri që fëmijë që të ngjitej në artin?
skenë. Që e vogël vinte veshin Që e vogël, këndoja nëpër
tek radioja edhe dëgjonte shtëpi dh,e kur shkova
këngët e këngëtares. Për të në shkollë, merrja pjesë
ishte një përgjegjësi shumë në aktivitetet artistike që
e madhe që të këndonte një organizoheshin aty, si dhe në
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 17

A ËSHTË ARTANA VAZHDIMËSI E


DAMASTIONIT TË LASHTË?
Nga Gani Mehmetaj
as përreth, qindra vjet nuk Rrugët e rrugicat janë të Sasët e famshëm, mjeshtër

M
ë dukej si në filmin farkohen monedha ari e shkreta e të braktisura, të të shfrytëzimit të xehes
fantastik “Mbreti i argjendi, që e bënë dikur dëmtuara nga koha e nga që i sollën nga Saksonia,
unazave” visorja qytetin ndër më të pasurit kazma e piratëve të stolive, kishin komunitetin e tyre,
me bjeshkët e larta, me në gadishull, qindra vjet nuk ose nga dhëmbi i kohës pranë xeherorëve dhe aty
vegjetacionin që mugullonte dëgjohet zëri e gumëzhima e rrënimet e luftërave. ku shkrihej e përpunohej
me kursim, ndërsa qëndroja e qytetarëve arbërorë, nuk Janë muret e ringritura xehja. E tërë hapësira
në njërën nga kullat e ka xehetarë sasë, e kanë e të konservuara, por që kodrinore ishte rezervuar i
vrojtimit. Kështjella e Artanës braktisur qytetin tregtarët në disa faqe muri janë xeheve, kështu që një pjesë
të jep mundësi vrojtimi larg raguzianë e pasunarët rrjepur si lëkura e fytyrës së e madhe e kësaj hapësire
në horizont. Poshtë shihen dardanë, qindra vjet nuk luftëtarëve të Artanës nga shfrytëzohej për nxjerrjen e
lugina e katundet. Kështjella ushtojnë malet e luginat dielli përcëllues. Qëndrojnë përpunimin e argjendit e të
e ndërtuar mbi kurrizin e një nga kushtrimi i ushtarëve në heshtje themelet e arit. Gropat e xeheve janë
kodre të lartë ua mundësonte mbi bedenat e kështjellës. kishave e të katedraleve edhe sot, të thella e të errëta.
kështjellarëve të ndiqnin Nga ato përshtypje ende që zinin mijëra besimtarë. Në dhjetëvjetëshin e fundit
situatën e lëvizjet e janë nxjerrë në
dyshimta dhjetëra sipërfaqe dëshmi
kilometra larg, të nga më të rrallat
jepnin kushtrimin për një jetë të
me të vërejtur pasur materiale e
armikun, t’i kishin shpirtërore. Arkeologët
si në pëllëmbë të gërmuan e zbuluan
dorës mësymësit gjëra me vlerë, e
dhe t’i godisnin nga konservuan qytetin
muret e kështjellës që t’u prezantohet
me gurë, heshta e pasardhësve të
vaj të valuar. Ishte dardanëve e të huajve.
vështirë t’i qaseshe Sipas arkeologut
kështjellës sa nga Mehmetaj, “Artana
pjerrtësia, aq nga (Novobërda) bën
kodrat e zhveshura. pjesë në qendrat
Edhe hyrja në më të rëndësishme
kështjellë ishte e të trashëgimisë
ndarë: për qerret arkeologjike jo vetëm
e kalorësit në njërën anë, të ushton në vesh gjallëria “Në Artanën e Epërme në Dardani, por edhe në
për këmbësorët në hyrjen e dikurshme e një jete që jetonin aristokracia e qytetit Evropën Juglindore. Përbëhet
tjetër. Koha ishte dramatike u zhvillua brenda mureve e sundimtari, dhjetë metra nga qyteti i periudhës së
me makthe e tensione. Iliria të kështjellës e në rrethinë. ishin muret rrethuese, Mbretërisë së Dardanisë,
ishte e trazuar. Kur nuk kishte Në qytetin e vjetër jepeshin ndërsa dyert e bungut e Damastioni (?), nga qyteti
alarme, mësymje e mbrojtje, shfaqje teatri, shesheve mbyllnin kështjellën e parë. mesjetar, nga qendra të vogla
luftë e sëmundje, kështjellarët të shtruara me gurë të Në Artanën e Poshtme zejtare, sikurse edhe nga
bënin jetë të zakonshme, lëmuar silleshin këngëtarë jetonte administrata e qytetit, minierat e metaleve. Gjatë
jetonin, punonin, ëndërronin, endacakë që e argëtonin ushtarët e shtresa e mesme kërkimeve të vitit 1994, rrëzë
dashuronin apo urrenin. publikun. Ushtonin kambanat që e qeverisnin qytetin. Edhe anës veriore të paralagjeve
Disa prej tyre krijonin vepra e kishave monumentale. kjo pjesë e qytetit ishte e të qytetit, u gjetën monedha
arti, arkitekture e shkruanin Priftërinjtë e famshëm rrethuar me mure mbrojtëse. perandorake bronzi të shek.
kronika. Kjo ishte Artana dikur. Martin Segoni e Pjetër Në të dyja pjesët e qytetit III dhe IV, sikurse edhe një
Ndërkaq, Artana Bogdani nuk i shkruajnë kishte rezervuarë të thellë stelë dardane e shek. III pranë
(Nuovomonte, Nuovobardo, më kronikat, ndërkaq uji, të ndërtuar me gurë. Katedrales së Kishës Katolike
Nyeuberghe, Nobordan) janë kronikat e priftërinjve Ndërkaq, jashtë mureve të Shën Premtes. E gjithë kjo
sot është ndër qytetet e arbërorë dëshmi të rralla të të larta 10 metra me kullat tregon se qyteti mesjetar
braktisura një kohë të gjatë. shkruara që e përjetësuan vrojtuese deri në 15 metra, ishte ngritur mbi bërthamën e
Qindra vjet në qytetin e vjetër Artanën e Arbërinë, pos jetonte popullata”, rrëfen një vendbanimi a qyteti antik.
askush nuk jeton brenda dëshmive arkeologjike. arkeologu H. Mehmetaj.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 18

JANË PUBLIKUAR RREGULLA


GJITHËPËRFSHIRËSE TË EMIGRACIONIT
N
jë deklaratë e re e shembull, kur një organizatë e dhe e shkallëzueshme. e vigjilencës janë kryer.
ndryshimeve në rregullat re ngrihet nga një organ tjetër Një organ miratues duhet të Shtojca 1 (Sipërmarrësi)
e emigracionit u publikua i cili ka të dhënat e veta.); jetë ose: zgjerimi dhe
më 7 mars 2019. Deklarata e të mbështetet nga një një Institucion i Arsimit të Lartë aplikimet e zgjidhjes
ndryshimeve HC1919 është departament i qeverisë në në Mbretërinë e Bashkuar me Janë bërë ndryshime për
gjithëpërfshirës dhe përfshin Mbretërinë e Bashkuar ose procese të përcaktuara për të siguruar siguri më të
detaje rreth kategorive të decentralizuar si i lidhur ‘identifikimin, edukimin dhe madhe se emigrantët e
të reja të Inovatorit dhe qartë me objektivat e politikës zhvillimin’ e sipërmarrësve Grupit 1 (Sipërmarrësi) janë
Fillimit, konfirmim që Tier 1 së atij departamenti; dhe midis studentëve të saj; ose të angazhuar sinqerisht në
(Ndërmarrësi) do të mbyllet në të jetë në gjendje të vlerësojë një organizatë me një histori biznes. Aplikantëve do t’u
fund të muajit dhe ndryshimet me kompetencë ndërmarrjet të provuar të mbështetjes së kërkohet të ofrojnë një pasqyrë
në nivelin 1 (Investitori), Tier 2, e biznesit të aplikantëve sipërmarrësve në Mbretërinë të aktivitetit të biznesit të tyre,
Tier 4 dhe Skema e Zgjidhjes kundër kritereve të miratimit. e Bashkuar, ose një organizate detajet e rolit të tyre brenda
së BE-së. Ne hedhim një Organizata gjithashtu duhet të të re të krijuar për këtë qëllim biznesit dhe titujt / përshkrimet
vështrim në ndryshimet që jetë e gatshme të mbajë kontakt nga një organ tjetër me një e punës për punonjësit e
ka të ngjarë të jenë më të me aplikantin gjatë gjithë rekord të tillë, dhe kërkesa punëtorëve të vendosur për
rëndësishme për klientët tanë. kohës së pushimit të tyre, të e saj për t’u bërë një organ të cilët ata pretendojnë pikë.
mShumë nga ndryshimet raportojë në Zyrën e Shtëpisë mbështetës mbështetet nga Memorandumi Shpjegues
duhet të hyjnë në fuqi më 29 sipas kërkesës dhe të tërheqë një departament i qeverisë që shoqëron Deklaratën
mars 2019, me ndryshime mbështetjen nga aplikuesi nëse në Mbretërinë e Bashkuar e re thekson se:
të mëtejshme që hyjnë në disa tentativa janë plotësuar. ose të decentralizuar, ‘Qeveria e ka gjykuar atë
fuqi më vonë gjatë vitit. Aplikantët duhet të jenë në e lidhur me objektivat e në përpjesëtim me zbatimin
Kategoria e re Innovator gjendje të flasin anglisht politikave të departamentit. e këtyre ndryshimeve në
dhe mbyllja e Grupit në nivelin B2. Aplikantëve Aplikantët duhet të jenë në zgjerimet e ardhshme
1 ( N d ë r m a r r ë s i ) të suksesshëm do t’i jepet gjendje të flasin anglisht në dhe aplikimet e zgjidhjes
Tier 1 (Sipërmarrësi) është një periudhë fillestare nivelin B2 CEFR. Aplikantëve nga sipërmarrësit
vendosur të mbyllet më 29 e pushimit t r e v j e ç a r. të suksesshëm do t’u jepet tashmë në kategorinë’.
mars 2019. Ata që dëshirojnë Në mënyrë që një individ të leja dyvjeçare dhe do të jenë
të bëjnë një kërkesë për të zgjasë lejen e tyre në këtë në gjendje të përparojnë në Niveli 2 (i Përgjithshëm)
hyrë në këtë kategori duhet kategori, ata do të duhet të kategorinë Innovator. Do të Nivelet minimale të pagave
ta dorëzojnë atë më ose para tregojnë se kanë bërë arritje vazhdojë të jetë e mundur për aplikuesit e grupit 2
28 mars 2019 në mënyrë që të rëndësishme në lidhje me të bëjë një aplikacion nën (të Përgjithshëm) do të
të merren në konsideratë. biznesin e tyre në krahasim rrugën e Ndërmarrjes së përditësohen me efekt nga
Tier 1 (Sipërmarrësi) do të me planin e tyre të biznesit. Diplomuar deri më 5 korrik 30 marsi 2019. Ndryshimi i
zëvendësohet me kategorinë Aplikacionet për shtrirjen 2019. Organet mbështetëse fundit në këto nivele pagash
e re të Inovatorit (që duket e emigrantëve të Grupit 1 për këtë skemë mund të ka ndodhur në vitin 2017.
nga Deklarata e Ndryshimeve (Sipërmarrësi) do të mbeten vazhdojnë të lëshojnë letra Deklarata konfirmon se:
për të qenë i hapur vetëm për të hapura deri më 5 prill miratimi deri më 5 prill 2019. ‘nëse një aplikant ka bërë
aplikuesit nga 1 gushti 2019), të 2023 dhe aplikacionet e një kërkesë për lejimin e
cilat i kemi hulumtuar më parë shlyerjes deri më 5 prill 2025. Niveli 1 (Investitori) hyrjes ose lejen për të mbetur
këtu. Individët që aplikojnë Kategoria e re fillestare Pas pasigurisë të vitit të kaluar, duke përdorur Certifikatën
nën kategorinë Innovator do Tier 1 (Sipërmarrësi i diplomuar) kategoria Tier 1 (Investitor) e Sponsorimit që i është
të duhet të kenë qasje në duhet të zëvendësohet me tani është vendosur të mbetet caktuar aplikantit nga Sponsori
fondet e investimeve prej £ kategorinë e re fillestare. e hapur, por me ndryshime i tyre para 30 marsit 2019,
50,000, përveç rasteve kur Kategoria Start-up shfaqet, të rëndësishme. Ndryshimi aplikimi do të vendoset në
përjashtohen përjashtimet nga Deklarata e Ndryshimeve, kryesor është se në vend që të përputhje me rregullat në
dhe miratohen nga një organ që të jetë e hapur vetëm për tregojnë se fondet e investimit fuqi më 29 mars 2019 ‘.
miratues i miratuar. Organi aplikuesit nga data 1 gusht prej 2 milionë funtesh janë Pas certifikatës së kufizuar të
miratues duhet të konfirmojë 2019. Ata që bëjnë një kërkesë mbajtur nga kërkuesi për 90 certifikatës së sponsorizuar
se ideja e biznesit të aplikuesit në kategorinë Start-up nuk ditë para aplikimit, ata tani do (RCoS) të nivelit të dytë,
është inovative, e zbatueshme do të kenë nevojë për qasje të duhet të tregojnë se fondet është plotësuar vazhdimisht
dhe e shkallëzueshme. në fondet e investimeve dhe janë mbajtur për dy vitet e vitin e kaluar, disa ndryshime
nuk kanë më nevojë të jenë fundit. Individët nuk do të jenë teknike janë bërë në sistemin
Organizatat që dëshirojnë të të diplomuar. Megjithatë, ata më në gjendje të investojnë e pikave të përdorura për të
bëhen një organ mbështetës do të kërkojnë një miratim nga në obligacione qeveritare, përcaktuar se cilat aplikacione
duhet: një organ miratues i miratuar, i por në vend të kësaj duhet RCoS do të miratohen.
tregojnë një histori të provuar të cili do të vlerësojë idenë e tyre të investojnë në bizneset Ata me leje nën Tier 4 që
mbështetjes së sipërmarrësve të biznesit. Ashtu si në rrugën e Mbretërisë së Bashkuar. dëshirojnë të kalojnë në Tier 2
në Mbretërinë e Bashkuar, Innovator, trupi mbështetës Përveç kësaj, ata do të do të jenë në gjendje të bëjnë
duke përfshirë edhe punëtorët duhet të konfirmojë se ideja duhet të kenë konfirmim nga një aplikim deri në tre muaj
rezidentë. (Përjashtimisht kjo e biznesit të aplikantit është një bankë në Mbretërinë e para datës së përfundimit
kërkesë mund të hiqet, për inovative, e zbatueshme Bashkuar se të gjitha kontrollet të pritshëm të kursit të tyre.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 19
FAMILJA KULTI I RESPEKTIT biznesmenë. Ai tha se
banorët dhe pronarëte
në Pirenej për t’u rikthyer në
Paris për një takim mbi krizën
Nga Gazmend Cufaj dhunës, pas javëve të tëra bizneseve bëjnë thirrje gjatë së shtunës mbrëma.
pjesëmarrjeje në rënie. për bisedime me kryeministrin Pas bisedimeve, ai u zotua të
Ditët e muajit të kaluar më Edouard Philippe, “për të marrë “vendime të forta” për
gjetën në një kohë ndryshe Kjo ishte fundjava e 18
radhazi e demonstratave që ndarë zemërimin tonë dhe për të parandaluar dhunën në të
me familjen time. Pranë time të shprehur ankesat tona”. ardhmen.
shoqeje dhe fëmijëve të mi nisën nga mesi i nëntorit të
vitit të kaluar, dhe java që “Autoritetet duhet t’i japin Unë ndejta me familjen, me
gjeografia më gjeti në një fund njëherë e përgjithmonë fëmijët teksa kjo ndodhte dhe
tjetër pjesë të Europës, atje ku më gjeti me familjen time atje
për të pushuar, për të shijuar kësaj situate”, këmbëngul ai. nuk përbënte ndonjë problem
ndryshimi dukej mjaft me sy e Kryebashkiakja socialiste e në Demokraci. Ishte thjesht
me të dëgjuar. Me të lexuar qetësinë ndryshe. Protesta
që fillimisht nisi si protestë Parisit, Anne Hidalgo tha se protestë… Për mua rëndësi
e me të parë. Ishte vendi pret “shpjegime” nga qeveria, kishin ditët e palnifiluara.
ku jelekverdhët protestojnë, kundër rritjes së parashikuar
të çmimit të karburanteve, por teksa është shprehur tejet e Kishte rëndësi familja.
ku turistët dhe vizitorët nuk irrituar me dhunën e
pushojë. Ishte Parisi. Parisi që më pas u përshkallëzuan
në një lëvizje të fuqishme paprecedentë që ka
ku Qeveria franceze është përjetuar kryeqyteti
përballur me kritika të ashpra, antiqeveritare, në fakt dukej
aspak ose fare pak në sytë e francez. Në një
për dështimin në zbatimin e intervistë me gazetën
ligjit dhe ruajtjen e rendit gjatë turistëve.
“Pati një valë të “Le Parisien”, Hidalgo
një fushate zjarrvënieje dhe shtonte se “ne duhet
plaçkitjeje nga “jelekverdhët” jashtëzakonshme dhune,
ndërsa ne po përballemi të jemi në gjendje t’i
përgjatë bulevardit të dalim zot një situate
famshëm “Champs Elysee” me atë çfarë ka mbetur
pas kaosit. Po përpiqemi të tillë, siç e kemi
në Paris. Rreth 80 dyqane dëshmuar të gjithë”.
e biznese përreth sheshit të sigurojmë të gjithë
punonjësit, pasi ka edhe Edhe pse janë shumë
në fjalë u vandalizuan, kur pak krahasuar me 282
protestuesit u sollën në nga ata që jetojnë këtu, jo
vetëm punojnë”, dëgjova mijë njerëzit që dolën
mënyrë të pakontrollueshme, në protestën e parë
me rreth 20 prej tyre që u në ekranin e hotelit kur tha
Jean-Noel Reinhardt, kreu i të 17 nëntorit, kaq
dogjën e u plaçkitën sipas mjaftuan që presidenti
deklaratave të tregtarëve. “Comitte Champs-Elysees”,
një shoqatë lokale me 180 Emmanuel Macron të
Demonstratat u karakterizuan ndërpriste vizitën e tij
nga një rritje e mprehtë e anëtarë, shumica e të cilëve
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 20

BRITANIA DO TË HUMBASË MË
SHUMË NGA BREXIT SE EU
Sipas ekspertëve, dalja e Britanisë së Madhe do të zgjasë (2-4 vjet) ndërsa nënshkrimi i
marrëveshjes përkatëse mund të shtyhet për gjashtë muaj të tjerë
Dr Yevgeny Pedanov do të vazhdojë të rritet (më analistit, mund të shkelin ligjet integrimin më të thellë ose duke
Pothuajse tre vjet kanë kaluar shpejt se ajo gjermane), norma me të cilat funksionon ky treg. kërkuar kushte të veçanta për
që nga referendumi i Brexit. e pound do të mbetet më e Sergei Kulik, Drejtor i Zhvillimit vete. Por BE është kryesisht
Ndërsa dalja e Britanisë së lartë se euro dhe pavarësisht Ndërkombëtar në Institutin e një ekonomi shoqërore, ndërsa
Madhe nga BE e planifikuar nga një rritje e tarifave të Zhvillimit Bashkëkohor, beson Mbretëria e Bashkuar gjithmonë
për në 29 mars, afroheshin importit, vështirë se vini re atë. se është jetike për vendet ka bërë thirrje për nxitjen e
katër skenarë për atë se çfarë “Vendet evropiane mund të e BE-së të demonstrojnë biznesit dhe ka folur gjithmonë
drejtimi mund të ndiqnin më paguajnë një çmim më të konsolidim dhe konsensus në kundër rishpërndarjes.
tej: ratifikimi i marrëveshjes lartë për dobësimin e tregut një përpjekje për të qëndruar Përveç kësaj, sipas Nikolai
dhe tërheqja e organizuar, të përbashkët se sa për në pozicionin “jo të japin” në Koveshnikov, britanikët kurrë
dalja pa marrëveshje, shtyrja Brexit pa një marrëveshje” mosmarrëveshjen mbi Irlandën. nuk ndihen pjesë e Evropës.
e tërheqjes dhe nënshkrimit (Oksana Antonenko) Ai theksoi se Britania e Madhe “Një rënie në rritjen ekonomike
të marrëveshjes, revokimin e Ndërkohë, pasojat e “Brexit” do të humbasë shumë më po i kushton Britanisë më
nënshkrimit të marrëveshjes për pjesën tjetër të Bashkimit tepër nga Brexiti sesa Bashkimi shumë sesa të jetë në
dhe mos daljen nga BE. Gjatë Evropian, sipas mendimit Evropian, pasi 44% e tregtisë BE” (Oksana Antonenko)
diskutimit të organizuar nga të saj, nuk do të shihen ose së jashtme britanike është Negociatat e gjata për “Brexit”
Këshilli Rus për Çështjet ndjehen kudo në mënyrë të bërë me BE dhe vetëm 18% kanë dëmtuar pozicionet e
Ndërkombëtare, ekspertët barabartë kudo: “Rumania dhe - me Shtetet e Bashkuara. skeptikëve euro. Sipas Oksana
u përqëndruan në Antonenko,
mënyrën se si këto një dalje nga
skenare mund të Britania e Madhe
ndikojnë në Mbretërinë nuk është një
e Bashkuar dhe tregues i situatës
Bashkimin Evropian. në Bashkimin
“Gjatë bisedimeve Evropian. Pastaj,
të fundit mbi Brexit, fajësia u vu mbi
Bashkimi Evropian krizën financiare,
nuk ka zbuluar ndonjë politikën e kursimit
dëshirë të veçantë për të kostos dhe
të bërë koncesione në ngrirjen e pagave
Mbretërinë e Bashkuar” në sektorin publik.
(Oksana Antonenko) Përveç kësaj,
Oksana Antonenko, migrimi pastaj
drejtoreshë e u bë një faktor
Grupit Global të i rëndësishëm.
Rreziqeve Politike në “ P a r t i a
kompaninë britanike konservatore
të konsulencës “Risk fajësoi BE-në
Kontrollit”, parashikon për të gjitha
pasoja të rënda problemet,”
për ekonominë në tha Oksana
Mbretërinë e Bashkuar Antonenko,
nëse Britania zgjedh të tërhiqet Bullgaria nuk do të ndjejnë “Nëse Britania del nga BE, duke theksuar se shumë nga
nga BE pa një marrëveshje. ndonjë ndikim, ndërsa Irlanda nuk do të ketë lëshime” argumentet e saj tani janë
Sipas vlerësimeve të saj, kjo dhe Polonia do të vuajnë (Oksana Antonenko) hedhur poshtë. Edhe pse
mund të rezultojë në inflacionin shumë në afatshkurtër “. Sipas “Largimi i Britanisë së Madhe mbështetësit e Brexit fituan
në rritje, në normën e poundit parashikimeve të Oksana do të forcojë bërthamën në 2016 me diferencë të
(10%) dhe në ekonominë Antonenko, Gjermania do franko-gjermane”, - thotë ngushtë (52% kundër 48%),
britanike duke hyrë në një të humbasë 0.2% të PBB- Nikolai Koveshnikov, kreu i rezultatet e referendumit nuk
periudhë recesioni teknik. së në rastin e Brexit pa një Departamentit të Integrimit janë marrë në pyetje sot.
“Britania do të paguajë një marrëveshje. Megjithatë, Europian të Institutit Shtetëror Megjithatë, sipas ekspertëve,
çmim të lartë - rreth 2% të PBB- ajo që paraqet një kërcënim të Moskës për Marrëdhënie dalja e Britanisë së Madhe
së - për dalje pa marrëveshje,” shumë më serioz për vendet Ndërkombëtare të Ministrisë do të zgjasë (2-4 vjet) ndërsa
- tha analisti. Në të kundërt, evropiane është dobësimi i së Jashtme Ruse. Sipas nënshkrimi i marrëveshjes
në rast të nënshkrimit të një tregut të përbashkët. Kushtet Koveshnikov, ajo ka qenë përkatëse mund të shtyhet
marrëveshjeje, thotë Oksana dhe përjashtimet e veçanta për gjithmonë një “frenë për gjashtë muaj të tjerë.
Antonenko, ekonomia britanike Mbretërinë e Bashkuar, sipas strategjike”, duke bllokuar
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 21

MËSUESI DHE NXËNËSI


Nga Fran Gjoka

K
oha e re e lirisë
dhe demok r a c is ë
e ka detyruar
shkollën moderne, për t’i
përmbysur këto role të
determinuar, këto pozicione
të “stratifikuara” të qëndrimit
dhe vlerësimit interdogmatik,
të marrëdhënieve midis
mësuesit dhe nxënësit.
Është e sigurt që shkolla
demokratike shqiptare është
duke krijuar dhe konsoliduar
një relacion të ri, interaktiv,
në marrëdhëniet midis tyre.
Kjo do të thotë se raporti i
mëparshëm, që njëri flet dhe
tjetri dëgjon ka ndryshuar
radikalisht. Në shkollën e
sotme, marrëdhëniet midis
mësuesit dhe nxënësit
janë të tilla, që të dy kanë
marrëdhënie që ndikojnë mbi i mësuesit, mbivlerësimi i vendin tonë, në kontekstin demokratikisht, apo argument
njëri-tjetrin, dhe të dy bashkë rolit të tij dhe nënvleftësimi e të cilës “bashkëjetojnë” në favor të nxënësit rebel. Në
mbi të tjerët (shoqërinë). i personalitetit të nxënësit mësuesi dhe nxënësi. Ata në këtë kontekst, shkolla si çdo
Shkolla nuk është më është njëri nga shkaqet, në kushtet e shkollës moderne institucion tjetër social, ka
institucion edukativ i mbyllur mos kryesori që sjell konflikte nuk duhet të jenë “rivalë”, por parime ndërtimi dhe rregulla
në guaskën e relacionit pedagogjike në marrëdhëniet partnerë që kanë një mision e rregullore funksionimi që
të fosilizuar, determinist midis tij dhe nxënësit në të përbashkët. Në një farë garantojnë marrëdhënie të
të mësuesit me nxënësin. shkollë. Personalisht, gjithnjë mënyre ajo që po ndodh në drejta, lirinë “pozitive” dhe
Ajo është institucion kam menduar se ka patur të shkollën e sotme, është fakti “negative”, për mësuesin dhe
social i rëndësishëm, në drejtë Kanti i madh, ky filozof që këto marrëdhënie tentojnë nxënësin. Kjo do të thotë që
të cilin kultivohen vlerat universal i iluminizmit kur drejt një partneriteti interaktiv, nxënësi dhe mësuesi janë të
e shoqërisë dhe individit. thoshte se “despotizmi më funksionues dhe të barabartë. lirë të ndërtojnë marrëdhënie
Nxënësi nuk është më njeriu i keq është paternalizmi”. Në çdo kuptim që ta shikojmë produktive, duke u nisur
i klasifikuar sipas metodës Kur flasim për këtë raport shkollën moderne, ajo është nga parimi demokratik dhe
së vjetër pedagogjike, në pedagogjik delikat të natyrës dhe do të jetë një institucion pedagogjik, sipas të cilit
rolin pasiv të dëgjuesit dhe bipolare, për këtë relacion i madh, jo vetëm pedagogjik në shkollë “liria e nxënësit”
të të nxënit. Ai nuk është dinamik, midis dy figurave por dhe i marrëdhënieve mbaron aty ku fillon e “drejta
njësi e thjeshtë statistikore qendrore dhe të vetme të demokratizuara midis e mësuesit”, dhe anasjelltas,
dhe e amzës. Çdo nxënës të edukimit në shkollë siç mësuesit dhe nxënësit. e drejta e mësuesit mbaron
është një qenie njerëzore janë mësuesi dhe nxënësi, Shkolla është vatër e madhe atje ku fillon liria dhe e drejta
me cilësi, botë shpirtërore duhet të mendojmë se nuk e “demokracisë së vogël”. e nxënësit për të gjykuar,
dhe identitet specifik, që kemi përballë dy “qenie Aty ndërtohen marrëdhënie menduar dhe vepruar. Në
ka qëllimet dhe synimet të zbrazura” apo “njerëz midis dy subjekteve që tërë këtë hapësirë lirie,
e veta të personalizuara. të kulluar”. Mësuesi dhe e ndërtojnë hierarkinë e nuk ka arsye pse të kemi
Shkolla moderne nuk është nxënësi janë dy “entitete tyre, duke respektuar lirinë, përplasje midis nxënësit dhe
më institucion që i ndërton njerëzore”, identitete sociale identitetin dhe “rolet” e mësuesit. Këto relacione nuk
marrëdhëniet e mësuesit me të ndryshme. Kjo do të thotë njëri-tjetrit. Demokratizimi ndërtohen me mentalitete
nxënësin mbi parime të vjetra se ato janë dy figura që i marrëdhënieve mësues dhe paranojat e pedagogjisë
të “paternalizmit mekanicist”, kanë mendimin e tyre për -nxënës, natyrisht nuk ka së vjetër autoritariste, që
sëmundje e vjetër nga e njëri -tjetrin, të kondicionuar terren për anarki pedagogjike. nuk respekton të drejtën
cila ende nuk është shëruar natyrisht nga relacionet Por as shkak për të trembur dhe liritë e nxënësit për të
shkolla jonë. Pedantizmi sociale të jetës së sotme në mësuesin që nuk komunikon qenë figurë aktive në shkollë.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 22

DY ÇMIME NOBEL PËR LETËRSI


DO TË JEPEN NË VITIN 2019
D
y çmime Nobel për - Jean-Claude Arno, e cili justifikime të hollësishme mënyrat për ta përjashtuar atë
Letërsi do të jepen këtë u akuzua për përdhunim. të jurisë mund të hapen kur është e nevojshme, tha
vit për të kompensuar Gjitha s htu, s upozohet vetëm 50 vjet pas shpalljes Fondacioni Nobel, duke shtuar:
hendekun në vitin 2018, kur se ai kishte njoftuar më së laureatit të veçantë. “Akademia gjithashtu nuk
për shkak të një skandali, parë emrat e laureatëve. do të përfshijë më anëtarë të
Akademia Suedeze shtyu Në mënyrë që Akademia Sekretari i Përhershëm cilët janë subjekt i konfliktit të
çmimin për të sjellë rend në Suedeze të vazhdojë të japë i Suedisë Anders Olson interesit apo hetimit penal”.
organizatën e saj, raportoi çmimet, institucioni vendosi njoftoi shtyrjen e çmimit
Guardian. Fondacioni Nobel, i të emërojë një juri të jashtme marsin e kaluar, duke thënë Në deklaratën e saj, fondacioni
cili përmbush vullnetin e Alfred në komision për të emëruar se organizata duhet të gjithashtu tha se me reformat e
Nobelit, njoftoi të martën laureatin e çmimit Nobel përqëndrohet në “rivendosjen prezantuara dhe të planifikuara,
se hapat e ndërmarrë nga për letërsinë për vitin 2019. e besimit të publikut”. Pas Akademia Suedeze ka shans jo
Akademia Suedeze, si dhe ata seri akuzash për ngacmim vetëm që t’i japë fund skandalit
që ai do të marrë, do të “krijojnë Dallimi më i rëndësishëm në seksual, Jean-Claude Arno u të vitit të kaluar, por edhe
kushte të mira për rikthimin e çmim është emërimi i këtyre dënua me burg për përdhunim. të bëhet një organizatë më
besimit” dhe se çmime Nobel pesë anëtarëve të pavarur dhe funksionale në të ardhmen.
për Letërsi 2018 dhe 2019 të jashtëm për të ndihmuar Skandali shkaktoi dorëheqjen
do të shpallen këtë vjeshtë. Akademinë Suedeze të e anëtarëve të akademisë. Më Fituesi i fundit i çmimit, i cili ka
zgjedhin laureatët Nobel gjatë parë, anëtarët, shumë prej të një dimension monetar prej
Vitin e kaluar çmimi u anulua pesë viteve të ardhshme. cilëve kishin refuzuar të merrnin 9 milionë SEK, ishte autori
për herë të parë që nga viti Sa saktësisht është zgjedhur pjesë në mbledhjet e tyre për britanik Kazwo Ishiguro në
1949, pasi Akademia Suedeze, fituesi është një sekret i mbajtur vite me rradhë për të protestuar vitin 2017. Në vitin 2018,
institucioni fitues, ishte në mirë për një kohë të gjatë. kundër vendimeve që nuk organizata me emrin “Akademia

qendër të një skandali të Dihet se në shkurt Akademia ishin dakord me një rregull të e Re” dha çmimin “alternative
ngacmimeve seksuale që çoi në shqyrton rreth 200 nominime ndryshuar kohët e fundit nga Nobel” për Guadeloupe,
dorëheqjen e Sara Danius, ish dhe deri në maj ka një listë të Mbreti Charles XVI Gustav. shkrimtarin Marissa Conde, për
sekretari i Akademisë Suedeze. shkurtër, pas së cilës pesë të mbushur hendekun e mbetur
Arsyeja për dorëheqjen ishte finalistët janë studiuar tërësisht Tani akademia po shqyrton pas anulimit të çmimit zyrtar.
veprimi i gruas së Danius në verë. Arkivat që mbajnë afatet e anëtarësimit dhe
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 23
Sivjet Muaji i Ramazanit sipas kalendarit pritet të fillojë më 5 Maj ditën e Diel dhe të perfundojë në
4 Qershor ditën e Martë. Dita e parë e Ramazanit sipas Xhamia e Shqiptarëve UK AM Community &
Cultural Centre është data 6 Maj e hënë. Data 5 Qershor do të jetë dita e parë e festës së Fitër Bajramit.
Nr. 08 PRILL /
APRIL 2019
P 24