Naam: Masiehah Wafa Klas: H4a Vak: CKV

Inleiding Vorm Inhoud& Functie en context Mijn mening

blz. 2 blz. 4 blz.6 blz. 8

Ik ga mijn erfgoed verslag over Suikerfeest houden, omdat ik het heel erg leuk vindt dta andere mensen van een andere cultuur meer over de islamitische cultuur weten. Ik heb dit jaar ook Suikerfeest gevierd in September. Het was hartstikke leuk we vieren eht elk jaar na Ramadan. Suikerfeest heet in het Afghaans: Eid.

Vorm
> Hoe ziet het eruit? Elka jaar als er Suikerfeet is ziet ons hele huis er gezellig uit. Er staan dan verschillende soorten gebakjes op de salontafel en iedereen doet Afghaanse kleding aan. De mannen hebben meestal de kleuren: lichtblauw, wit, bruin of zwart. En die vrouwen en kinderen allerlei kleuren zoals: rood, geel, roze, blauw etc. Meestal zijn het bij de vrouwen een combinatie van 2 of 3 kleuren. > Van welk materiaal is het gemaakt? Suikerfeest bestaat eigenlijk alleen maar uit gebakjes. Gelukkig maar want in de hele maan van Ramadan eten we dat heel weinig of soms helemaal niet. Bij elk familieals we op bezoek gaan met Suikerfeest ruikt hun woonkamer heel egr lekker door de lekkere koekjes. > Is het compleet, zijn er dingen veranderd of toegevoegd? Je kan nooit echt zeggen of Suikerfeest compleet is of niet, omdat iedereen ijn eigen manier van vieren heeft. Er zijn niet hele grote verschillen ertussen, maar wle een aantal punten bijvoorbeeld de ene familie gaat de eertse dga van Suikerfeest bij anderen opbezoek en de andere blijven juist de eerste dag thuis zodat andere families opbezoek kunnen komen. > Hoe is het gemaakt? de avond voor Suikerfeest eten we altijd witte rijst met spinazie. De eerste dag van Suikerfeest gaan alle mannen naar moskee om te bidden. Zodra ze thuis komen begint het feest echt! > Hoe voelt het, waar ruikt het naar, hoe klinkt het? Het vieren van Suikerfeets voelt het erg goed. Het is hartstikke gezellig en je ziet alle familieleden. In elke huis ruikt het naar lekkernijen. De hele dag zetten we ook extra hard Afghaans muziek op.

Dit is een Afghaanse kleding wat de vrouwen en meisjes tijdens suikerfeest meestal aandoen. Je hebt ze natuurlijk in verschillende kleuren. Sommige Afghaanse kleding hebben ook een broek en sommige weer niet, omdat die wat langer zijn.

Inhoud en Functie
> Wat is de functie? Hoe is het gebruikt en is dat gebruik veranderd? De functie van Ramadan is om te eren dat Ramadan voorbij is. Suikerfeest betekent letterlijk in het Arabisch: feestdag ter gelegenheid van het breken.(van het vasten)Ramadan is de maand waarin moslims vasten. Met Suikerfeest feesten we allemaal en dat is al jaren zo. > Is te achterhalen van wie het ontwerp is? Er is niet te achterhalen van wie het ontwerp is maar wel voor wie. Het is namelijk voor alle moslims die een maand lang hebben gevast. Als je niet meedoet aan Ramadan kan je natuurlijk ook Suikerfeest vieren maar dan is het minder leuk. > Is het ontwerp functioneel: sluit het aan bij het doel waarvoor het object wordt gebruikt? Suikerfeest pas goed bij zijn functie, want na een maan lang vasten en weinig of helemaal geen lekkerenijen eten is het feest wel waard. > Wat zijn de herkomt en de ouderdom? Suikerfeest is ontstaan doordat heel vroeg moslims veel langer dan een maand vasten. Na die lange periode gingen ze heel veel gebakjes bakken en bij elkaar opvisite omdat, je tijden het vasten door het weinig eten niet zoveel energie hebt om te communiceren met andere.

Context
> Waar bevindt het object zich, en wat zegt die omgeving over het object? Je viert Suikerfeest in de Moskee en in je eigen huis of bij je familieden. Het zijn natuurlijk hele goeide combinaties, want thuis is het helemaal versierd en ruikt het lekker dus lijkt het echt op suikerfeest. Het zelfde geldt voor in de Moskee het hoort bij het feest. > Wat is de levensloop van het object? Wat heeft het allemaal meegemaakt? Hoe is het veranderd? Er is een hoop aan Suikerfeest veranderd. Het begokn

met dat moslims eerst een jaar vasten, daarna 6 maanden, vervolgens 3 maanden en uiteindelijk 1 maand. Na die maand vasten gingzen ze lekker eten en feesten. > Welke waarde heeft het? Denk daarbij alleen aan geldwaard, maar ook an emotionele waarde, historische waarde, kunstwaarde en statuswaarde. Suikerfeest heeft eigenlijk een emotionele waarde, omdat je dan soms toch wel aan het geschiedenis denkt. Vroeger vasten arme mensen wel maar voor het feesten hadden ze niet zo veel lekkerenijen of juist helemaal niet.

Mijn mening
> Vindt jij het object, gebouw of landschap mooi of lelijk? Denk je dat andere mensen het mooi gaan vinden? Geef daar argumenten bij. Ik vindt het feest Suikerfeest heel erg mooi, omdat je dan dingen doet wat je normaal niet doet. Bijvoorbeeld dat we ons woonkamer helemaal vol met lekkerenijnen doen. Ook doen we mooie, schone en nieuw Afghaansne kleren aan. Ik weet bijna heel zeker dat andere mensen het ook leuk gaan vinden vooral als ze van zoetigheid houden! Over het algemeen is het ook alleen maar feesten en wie houdt daar nou niet van. > Wat is de betekenis voor jou: mag het blijven staan of moet het weg? Wegen je argumenten voorbehoud ervan op tegen de argumenten om het weg te gooien, te vernietigen of te slopen? Suikerfeest moet gegarandeerd blijven omdat, het bij mijn cultuur hoort en vasten zonder suikerfeest erna te vieren vindt ik echt niet leuk! Het moet dus echt niet weg.

Hier is een voorbeeld van een salon tafel bij een islamitische familie tijdens suikerfeest.

Er staan alleen maar lekkere gebakjes optafel.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful