CURS DE MASAJ CU IMAGINI

medicina

CURS DE MASAJ CU IMAGINI
1. Pozitia pregatitoare.

Pacientul stă in genunchi. Terapeutul ingenuncheaza in spatele pacientului cu membrele inferioare departate, atingind ferm fesele acestuia. Pacientul isi intinde bratele spre inapoi.

2. Masarea muschilor trapezi

Terapeutul maseaza muschii de deasupra omoplatilor pacientului de 10 ori cu miinile.

2’ Masarea muschilor splenius si sternocleidomastoidian

Terapeutul maseaza acesti muschi cu ambele miini de 5 ori.

3. Indreptarea vertebrelor cervicale (pozitia in genunchi)

Terapeutul ingenuncheaza in spatele pacientului, isi sprijina policele miini drepte pe locul dintre vertebra a 7-a cervicala si prima vertebra toracala a pacientului, pune incheietura mainii drepte pe umarul drept al acestuia. Rotind capul pacientului spre dreapta, terapeutul il impinge brusc in jos spre umarul drept. Daca se aude o pocnitura, atunci vertebrele cervicale au fost indreptate .

Forta nu trebuie folosita. Dupa aceea fara a schimba pozitia, terapeutul face aceleasi miscari in directia contrara.

4. Indreptarea articulatilor umerilor si ale vertebrelor toracice superioare

Pacientul incruciseaza miinile la ceafa. Terapeutul va intinde bratele pe sub axilele pacientuli si va pune miinile pe cele ale acestuia. Tragind pacientul spre el, terapeutul in acelasi timp il ridica cu putere in 333e44d sus. Daca se aud citeva clacmente ,acestasta arata ca oasele sint indreptate. Miscarile cer ca terapeutul sa-si indrepte talia si cu pieptul sa impinga spatele pacientului.

5. Indreptarea coloanei vertebrale.

Scopul este indreptarea vertebrelor lombare dislocate.

Pacientul trebuie să se aseze pe calciie, iar terapeutul să stea ghemuit in spatele lui, cu genunchii apropiati, apasind cu ei mijlocul taliei pacientului, sa intinda bratele pe sub axilele pacientului acrosind usor umerii acestuia cu miinile si sa traga spre el. Cind capul pacientului ajunge in contact cu capul terapeutului, acesta impiedica miscarea corpului pacientului . Apoi terapeutul trebuie sä apese perpendicular pe coloana vertebrala a pacientului, cu genunchii in 5-6 puncte, de la vertebrele lombare de deasupra coxalelor pina la vertebrele toracale de sub omoplati. In tot acest timp terapeutul trebuie să apese mereu fruntea sa de ceafa pacientului, iar acesta trebuie sa-si relaxeze corpul cu bratele lasate pe lingă corp. Succesul este anuntat de clacmentul vertebrelor la apasarea puternica a terapeutului .

6. Indreptarea vertebrelor lombare

Terapeulul va pune genunchiul sau drept pe femurul pacientului, va intinde mina sa stingă pe sub axila stingă; punind mina dreaptă a pacientului pe umarul sting va impinge umărul drept al acestuia spre inainte cu mina dreapta pentru a roti corpul pacientului spre stinga. Dacă se intimpină o rezistentă, atunci terapeutul va mari forta de apasare.

7. Indreptarea articulatiei gleznei.

El intensifică forta dacă intampinpină rezistentă.Pacientul este culcat ventral cu membrele inferioare departate terapeutul ingenunchează intre picioarele lui. Indreptarea articulatilor degetelor piciorului Dupa ce a efectuat miscările anterioare.ajutandu-se de propria sa greutate. prinde cu ambele miini virful picioarelor acestuia si impinge calciiele spre fese. Masarea regiunii sacrale . 8. terapeutul repune membrele inferioare ale pacientului in pozitia initiala si scutură degetele picioarelor pentru a indrepta articulatiile. 9.

10.Terapeutul sta ca in imagine. initial cu policele sting. Forta deasupra coccisului nu trebuie sa fie prea mare . . masează muschiul gluteal sting de 20 de ori. Masarea muschiului gluteu sting Terapeutul sta in genunchi cu membrele inferioare de o parte si de alta a coapsei stingi a pacientului. apoi cu palma miini stingi . maseaza sacrul pacientului cu policele de 3 ori in 4 —5 puncte.

terapeutul trebuie sa le maseze mult pina se relaxeaza. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter sting Terapeutul in genunchi incaleca gamba stinga a pacientului. 12. Intilnind portiuni rigide in muschi.11. 11’. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter sting Terapeutul ingenuncheaza in partea stanga a pacientului si maseaza muschi fesieri cu policele pentru a diminua contractura musculara. isi sprijina mina stinga pe saltea si maseaza regiunea de deasupra marelui trohanter sting al pacientului de 25 de ori cu policele drept. Masarea pliului fesier sting .

14. Celelalte 8 degete trebuie sa adere la coapsa pentru a garanta eficienta masajului. Masarea fosei poplitee stingi . Masajul se executa de 2 ori pe linia mediana a gambei si cite 1 pe partile laterale. Masarea muschiului biceps femural sting Terapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza regiunea de la pliul fesier sting pina la fosa poplitee in 8 puncte cu policele.Terapeutul incaleca gamba stanga a pacientului si maseaza plica fesiera stanga a acestuia de 10 ori cu cele doua police. 13.

16. 15. Masarea muschiului triceps sural sting Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a piciorului sting al pacientului si maseaza muschiul triceps incepand din spatiul popliteu sting si pina la calcii in 8 puncte de 4 ori.Terapeutul se aseaza in genunchi de o parte si de alta a gambei pacientului si maseaza fosa poplitee cu policele sau cu palmele. Masarea muschiului gluteal drept .

terapeutul trebuie sa le maseze mult pina se relaxeaza. Masarea pliului fesier drept . isi sprijina mina dreapta pe saltea si maseaza regiunea de deasupra marelui trohanter drept al pacientului de 25 de ori cu policele sting. 18. 17’. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter drept Terapeutul ingenuncheaza in partea drept a pacientului si maseaza muschii fesieri cu policele pentru a diminua contractura musculara.Terapeutul sta in genunchi cu membrele inferioare de o parte si de alta a coapsei drepte a pacientului. masează muschiul gluteal drept de 20 de ori. Masarea regiunii de deasupra marelui trohanter drept Terapeutul in genunchi incaleca gamba dreapta a pacientului. 17. initial cu policele drept apoi cu palma miini drepte . Intilnind portiuni rigide in muschi.

19. Masarea muschiului biceps femural drept .Terapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza plica fesiera dreapta a acestuia de 10 ori cu cele doua police.

20. Celelalte 8 degete trebuie sa adere la coapsa pentru a garanta eficienta masajului. Masarea muschiului triceps sural drept Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a piciorului drept al pacientului si maseaza muschiul triceps incepand din spatiul popliteu drept si pina la calcii in 8 puncte de 4 ori.Terapeutul incaleca gamba dreapta a pacientului si maseaza regiunea de la pliul fesier drept pina la fosa poplitee in 8 puncte ( de 4 ori) cu policele. . 21. Masarea fosei poplitee drepte Terapeutul se aseaza in genunchi de o parte si de alta a gambei pacientului si maseaza fosa poplitee cu policele sau cu palmele.

23. Masarea simultana a tendoanelor calcanee drept si sting Terapeutul ingenuncheaza si maseaza concomitent tendoanele calcanee de 10 ori cu palmele. Indreptarea articulatilor gleznelor Terapeutul ingenuncheaza intre membrele inferioare ale pacientului cu ambele miini apucind calciiele si presind puternic puternic articulatiile gleznelor spre exterior de 2 ori.22. 24. Masarea simultana a muschilor surali drept si sting .

25.Terapeutul maseaza muschii pacientului in acelasi timp de trei ori cu palmele. Intinderea concomitenta a muschilo anteriori ai gambelor . Masarea talpilor Terapeutul asezat in genunchi maseaza simultan de 10 ori cu cele doua police partea medie a talpilor pacientului 26.

Terapeutul isi pune talpile pe spatiile poplitee ale pacientului si prinde cu ambele miini degetele picioarelor acestuia si le preseaza usor in jos pentru a apropia calciiele de fese. Apasarea trebuie sa fie mereu perpendiculara. 30. 27. 28. Masarea regiunii lombare cu podul palmei. Masarea muschilor sacro spinali superiori Terapeutul va incaleca pe talia pacientului si va preas si masa cu policele muschii sacrospinali ai acestuie deasupra omoplatilor de cate 10 ori in fiecare punct. Dupa aceea terapeutul se apleaca inainte si apasa picioarele pacientului. Masajul tuturor muschilor sacro-spinali Scopul este relaxarea muschilor lombari. Terapeutul ingenuncheaza cu gambele de o parte si de alta a feselor pacientului si apoi maseaza prin presare si framantare perpendicular muschii sacrospinali cu policele. Masajul se va face in 10 puncte si se va repeat de 2 ori. .

31’. Masarea locului de deasupra crestei iliace cu podul palmei.Masare muschiului trapez sting. Terapeutul pene miinila sale una peste alt ape locul de deasupra crestei iliace a pacientului si apoi executa miscari de masaj prin frectie si presare. pune policele pe umarul sting si in acelasi timp maseaza de zece ori cu cu miinile. Masarea omoplatului sting si a muschilor dorso-lombari. 31. . 30’.Terapeutul preseaza si frictioneaza cu palmele locul de deasupra crestei iliace a acestuia . Terapeutul intinde mina pe sub axial pacientului.

Masarea omoplatului drept si a muschilor dorso-lombari. Masarea muschiului trapez drept. cu mana dreapta asezata peste cea stinga sau cu cele doua police asezate unul peste celalalt. 32’. 32. Terapeutul intinde mina pe sub axila pacientului. pune policele pe umarul drept si in acelasi timp maseaza de zece ori cu cu miinile. . de doua ori.Terapeutul maseaza muschii sacrospinali ai pacientului de la omoplatul stang pana in zona lombara in zece puncte.

Masarea regiunii de deasupra omoplatilor Terapeutul cu ambele miini maseaza locul de deasupra umerilor cu palmele de 10 ori .Terapeutul maseaza muschii sacrospinali ai pacientului de la omoplatul drept pana in zona lombara in zece puncte. Indreptarea vertebrelor cervicale in pozitia culcat . 35. 34. cu mana stinga asezata peste cea dreapta sau cu cele doua police asezate unul peste celalalt. 33. Masarea regiunii de deasupra omoplatilor in pozitia culcat Terapeutul in genunchi incaleca zona lombara a pacientului si cu ambele miini maseaza locul de deasupra umerilor cu policele de 10 ori . de doua ori.

37. pune mina sa sting ape partea stinga a capului acestuia si il apasa spre dreapta de 2 ori. Terapeutul isi apasa palma dreapta pe vertebra a saptea cervicala a pacientului.Pacientul culcat ventral intinde bratele indoite in fata si intoarce capul pe stinga. Masarea muschilor splenius ai capului . 35’ Indreptarea vertebrelor cervicale in pozitia culcat Pacientul isi intoarce capul spre dreapta si terapeutul face aceleasi miscari in directie contrara. 36. Terapeutul se aseaza pe salele pacientului si maseaza regiunea din dreptul bulbului rahidian de zece ori cu policele unul peste altul. Masarea regiunii din dreptul bulbului rahidian Pacientul sta cu fruntea pe perna. ajutinduse de propria sa greutate.

Terapeutul maseaza cu policele muschii splenius . Masarea muschiului sternocleidomastoidian sting Pacientul sta culcat ventral cu fruntea pe perna. isi sprijina mina stinga pe saltea si maseaza muschiul sternocleidomatoidian sting al pacientului in cinci puncte cu policele miini drepte . Masarea articulatilor miinilor dreapta si stinga si a articulatilor degetelor miini . isi sprijina mina dreapta pe saltea si maseaza muschiul sternocleidomatoidian drept al pacientului in cinci puncte cu policele miini stingi . 40. 38. in 3 puncte de cite 5 ori . Terapeutul sta ghemuit cu membrul inferior sting in genunchi pe saltea si cu membrul inferior drept indoit. de trei ori. drept si sting. Masarea muschiului sternocleidomastoidian drept Terapeutul sta ghemuit cu membrul inferior drept in genunchi pe saltea si cu membrul inferior sting indoit. 39. de trei ori.

41. Terapeutul pune miinile sale pe incheieturile miinilor pacientului si preseaza locul incepind intre omoplati pina la coxale in 5 puncte cu genunchii. 42’. Masarea concomitenta a bratelor Terapeutul masaeaza bratele pacientului de 3 ori cu palmele. . 42. Masarea muschilor sacrospinali toracali si lombari cu genunchii. Masarea muschilor sacrospinali inferiori cu genunchii.Terapeutul incaleca pe fesele pacientului si maseaza incheieturile miini si degetele acestuia de 5 ori cu palmele.

Indreptarea articulatiei sacro-iliace drepte Pacientul se intinde pe partea stinga in pozitie culcat cu membrul inferior drept putin indoit si cel sting intins.Terapeutul pune miinile sale pe incheieturile miinilor pacientului si printr-o miscare de dute vino a genunchilor . 44. Masarea cu genunchii a trohanterelor mari drept si sting Terapeutul trebuie sa-si aseze genunchii pe locul de deasupra trohanterelor mari drept si sting ale pacientului si sa maseze de 10 ori. Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a gambei . maseaza de 10 ori muschiii sacrospinali de deasupra crestei iliace a acestuia 43.

Indreptarea articulatiei sacro – iliace stingi Pacientul se intinde pe partea dreapta in pozitie culcat cu membrul inferior sting putin indoit sic el drept intins. Succesul este anuntat de pocnitura articulatiei sacro iliace in timpul rasucirii taliei pacientului.drepte a pacientului. Indreptarea articulatilor soldului-+ Pacientul se culca pe spate . apasa soldul sting al acestuia cu cotul sau drept si isi sprijina mina stinga pe umarul sting al acestuia . Terapeutul ingenuncheaza cu picioarele de o parte si de alta a gambei stingi a pacientului. Cind terapeutul isi incordeaza forta. 45. apasa soldul drept al acestuia cu cotul sau sting si isi sprijina mina dreapta pe umarul drept al acestuia . Terapeutul prinde cu miinile membrele inferioare ale pacientului chiar sub genunchi. Cind terapeutul isi incordeaza forta. Succesul este anuntat de pocnitura articulatiei sacro iliace in timpul rasucirii taliei pacientului. terapeutul trebuie sa foloseasca greutatea corpului sau pentru a reapasa imediat. daca talia pacientului nu se rasuceste . talia pacientului se rasuceste . talia pacientului se rasuceste . . Daca talia pacientului nu se rasuceste . terapeutul trebuie sa foloseasca greutatea corpului sau pentru a reapasa imediat. 46 & 46’. isi alatura si indoaie membrele inferioare.

Pacientul este culcat pe spate cu picioarele alaturate . 47. Genunchii pacientului nu trebuie sa se opuna apasarii. Terapeutul ingenuncheaza in fata picioarelor pacientului. Relaxarea articulatilor soldului. isi pune miinile pe genunchii acestuia si preseaza femurele pacientului in afara pentru a relaxa articulatiile.Dupa aceea cu ajutorul greutatii propriului corp impinge puternic genunchii acestuia spre pieptul lui. Indreptarea articulatie coxale stingi . 48.

intoarce putin fata spre stinga. terapeutul cu ambele miini. roteste intern piciorul drept al acestuia si il trage cu putere. Terapeutul apasa cu piciorul sting glezna piciorului sting al pacientului si lasa piciorul drept intr-o parte. indoaie membrul inferior sting si intinde pe cel drept. Rasucirea articulatiei coxale stingi Pacientul se culca pe spate. 49. roteste intern piciorul sting al acestuia si il trage cu putere. 49. Apucind genunchiul sting al pacientului cu mina dreapta si glezna acestuia cu mina stinga. pune miinile in fata pieptului. pune miinile in fata pieptului. flectarea si rasucirea articulatiei coxale spre exterior si extinde articulatia genunchiului de 2 ori.Pacientul se culca pe partea dreapta . Dupa aceea cu ambele miini apuca piciorul drept al pacientului si-l intoarce spre stinga si spre dreapta. indoaie membrul inferior drept si intinde pe cel sting. normal tragind umarul sting. Dupa aceea cu ambele miini apuca piciorul sting al pacientului si-l intoarce spre stinga si spre dreapta. Daca terapeutul intimpina rezistenta trebuie sa mareasca forta. normal tragind umarul drept. Apasind cu piciorul sau sting pe acela al pacientului. Daca terapeutul intimpina rezistenta trebuie sa mareasca forta. 48’. Apasind cu piciorul sau drept pe acela al pacientului. intoarce putin fata spre dreapta. Rasucirea articulatiei coxale drepte. terapeutul preseaza gamba acestuia spre exterior si in sus de 2 ori pentru flectarea articulatiei genunchiului. Terapeutul apasa cu piciorul drept glezna piciorului drept al pacientului si lasa piciorul sting intr-o parte. Indreptarea articulatiei coxale drepte Pacientul se culca pe partea stinga . Miscarile se repeat de 2-3 ori. . terapeutul cu ambele miini. Miscarile se repeat de 2-3 ori.

Forta trebuie sa fie moderata. maseaza abdomenul pacientului incepind de la 2-3 cm mai jos de apendicele xifoid. terapeutul preseaza gamba acestuia spre exterior si in sus de 2 ori pentru flectarea articulatiei genunchiului. Apucind genunchiul drept al pacientului cu mina stinga si glezna acestuia cu mina dreapta. flectarea si rasucirea articulatiei coxale spre exterior si extinde articulatia genunchiului de 2 ori. iar masarea spre oasele de deasupra inimii este interzisa.Pacientul se culca pe spate. de trei ori cu cele doua police. 68. pina la etajul inferior al abdomenului in 6 puncte. Masarea abdomenului Pacientul sta culcat pe spate. Masarea prin vibratie a etajului abdominal inferior cu palmele . Terapeutul se aseaza pe coapsele acestuia. 67.

Masarea muschilor bratului drept . 69. Masarea muschiului ridicator al scapulei drepte si a muschilor dorsali profunzi Pacientul sta culcat dorsal. 70. Terapeutul ingenuncheaza in stinga pacientului si preseaza regulat abdomenul inferior al acestuia de cinci ori cu palma stinga peste cea dreapta.Pacientul sta culcat pe spate cu membrele inferioare indoite si picioarele pe saltea. cu capul rotit spre stinga. Terapeutul se aseaza in dreapta acestuia tine incheietura miini drepte a pacientului cu mina stinga si maseaza muschiul ridicator al scapulei drepte si muschii dorsali profunzi de 10 ori cu policele drept.

Apoi ridica cotul drept al acestuia si in acelasi timp trage incheietura miini in jos cu mina stinga pentru a extinde articulatia cotului. 71 & 71’. . Terapeutul se aseaza in dreapta pacientului si maseaza muschii bratului drept ai acestuia de 2 ori cu policele. Indreptarea articulatiei cotului drept Terapeutul sustine cotul drept al pacientului cu mina sa dreapta. 72. Terapeutul tine ferm incheietura miini drepte cu ambele miini si o maseaza in jos cu degetele.Pacientul este culcat pe spate cu capul rotit spre stinga. tine incheietura miini derpte a acestuia cu mina sa stinga.Indreptarea incheieturii miini drepte Pacientul intinde mina dreapta cu fata dorsala in sus.

75. Terapeutul stă în dreapta pacientului. Masarea palmei drepte. 74. apasă axila dreaptă cu piciorul drept şi trage fiecare deget al mâinii drepte a acestuia unul după altul. Îndreptarea articulaţiilor degetelor drepte Pacientul stă culcat pe spate cu capul rotit spre stânga. Masarea antebraţului drept Terapeutul ţine încheietura mâinii drepte a pacientului cu mâna sa dreaptă şi masează regiunea dintre cotul acestuia şi încheietura mâinii în 6 puncte de 3 ori cu policele stâng. prinde încheietura mâinii drepte a acestuia cu mâna stângă. .73.

trăgând întinde palma acestuia. După aceasta. . de câte 5 ori.Terapeutul pune degetul său mic între policele şi arătătorul de la mâna dreaptă a pacientului şi degetul mic al mâinii sale drepte între inelarul şi degetul mic de la mâna dreaptă a pacientului. 77. Policele se aşează pe eminenţele tenară şi hipotenară. cele 6 degete aflându-se sub dosul mâinii pacientului. Terapeutul masează regiunea în formă de deltă dintre policele şi arătătorul pacientului de 3 ori cu policele său stâng. apoi o masează cu policele dinspre centru spre periferie în 3 puncte. Întinderea braţului drept. Masarea rădăcinii policelui şi a degetului arătător de la mâna stângă. 76.

Pacientul se află culcat dorsal şi întinde in sus braţul drept. Terapeutul îngenunchează în partea dreaptă a pacientului. Masarea muşchilor braţului stâng Pacientul stă culcat pe spate cu capul rotit spre dreapta. îi prinde cotul cu mâna stângă şi îl apasă în jos pentru a întinde complet braţul drept. 78. Terapeutul stă în stânga pacientului. . Masarea muşchiului ridicător al scapulei stâng şi a muşchilor dorsali profunzi Pacientul stă culcat pe spate cu capul întors spre dreapta. 79. prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna sa dreaptă şi masează muşchiul ridicător al scapulei stângi şi muşchii dorsali profunzi de 10 ori cu policele stâng. Terapeutul se aşează în partea stângă a pacientului şi masează muşchii braţului stâng al acestuia de două ori cu policele. pune mâna sa dreaptă în axila dreaptă a acestuia.

80 & 80’. 82. Masarea antebraţului stâng . 81. Terapeutul ţine ferm încheietura mâinii stângi cu ambele mâini şi o masează în jos până la degete. Mişcările se repetă de 2 ori. ridică cotul al acestuia şi în acelaşi timp trage încheietura mâinii acestuia în jos cu mâna dreaptă. prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna sa dreaptă. Masarea încheieturii mâinii stângi Pacientul întinde mâna stângă cu faţa dorsală în sus. Îndreptarea articulaţiei cotului stâng Terapeutul susţine cotul stâng al pacientului cu mâna stângă. pentru a întinde articulaţia cotului pacientului.

Îndreptarea articulaţiilor degetelor stângi Pacientul stă culcat pe spate cu capul rotit spre dreapta. prinde încheietura mâinii stângi a acestuia cu mâna dreaptă. apasă axila stânga cu piciorul stâng şi trage fiecare deget al mâinii stângi a acestuia cu mâna stângă. apoi o masează cu policele dinspre centru spre periferie în 3 puncte. Terapeutul stă în stânga. . După aceasta. trăgând întinde palma acestuia. Policele se aşează pe eminenţele tenară şi hipotenară. cele 6 degete aflându-se sub dosul mâinii pacientului. 85. Masarea rădăcinii policelui şi a degetului arătător de la mâna dreaptă. Masarea palmei stângi Terapeutul pune degetul său mic între policele şi arătătorul de la mâna stângă a pacientului şi degetul mic al mâinii sale stângi între inelarul şi degetul mic de la mâna stângă a pacientului. 84. 83. de câte 5 ori.Terapeutul ţine încheietura mâinii stângi a pacientului cu mâna sa stângă şi masează regiunea dintre cotul acestuia şi încheietura mâinii în 6 puncte de 3 ori cu policele drept.

Întinderea braţului stâng. iar cu ambele mâini ţine bărbia acestuia. 87. pune mâna sa stângă în axila stângă a acestuia. împinge umerii acestuia cu picioarele. În timpul împingerii cu picioarele a umerilor pacientului. 86. şi Pacientul se află culcat dorsal şi întinde în sus braţul stâng.Terapeutul masează regiunea în formă de deltă dintre policele arătătorul pacientului de 3 ori cu policele său drept. Terapeutul se aşează înaintea capului acestuia. Terapeutul îngenunchează în partea stângă a pacientului. Extinderea (alungirea) vertebrelor cervicale Pacientul stă culcat pe spate fără pernă. terapeutul . îi prinde cotul cu mâna dreaptă şi îl apasă în jos pentru a întinde complet braţul stâng.

Masarea aripilor nasului Pacientul este culcat pe spate cu faţa acoperită cu o batistă. Apăsarea globilor oculari cu palmele . Masarea orbitelor şi tâmplelor Pacientul se culcă pe spate cu faţa acoperită cu o batistă. Forţa policelor terapeutului nu trebuie să fie prea mare. 89. Terapeutul se aşează mai sus de capul pacientului şi masează părţile superioare şi inferioare ale orbitelor cu policele şi apoi tâmplele de 3 ori 90.trage puternic în sus capul pacientului de două ori. 88. Terapeutul este aşezat mai sus de capul pacientului şi masează cu blândeţe aripile nazale cu policele.

Masarea feţei Pacientul este culcat pe spate cu faţa acoperită cu batista.Pacientul se culcă pe spate cu faţa acoperită cu batista. Terapeutul fixează arcadele zigomatice ale pacientului cu degetele inelar şi mic şi presează globii oculari de 3 ori cu degetele mijlocii timp de 3 secunde 91. 92. Terapeutul apasă cu blândeţe faţa pacientului începând de la nas până la ochi de 3 ori cu mâinile având degetele încrucişate. Masarea liniei mediene a frunţii .

îl cuprinde în jurul umerilor. Întinderea înapoi a braţelor . îşi întinde mâinile pe sub axilele acestuia. 95. Pacientul trebuie să aibă senzaţia de extensie a toracelui. iar picioarele rămân imobile pe saltea. îi presează lombele cu genunchii şi încet se lasă pe spate. Terapeutul masează prin alunecare linia mediană de la fruntea pacientului până la creştetul acestuia cu policele.Pacientul stă culcat pe spate cu faţa acoperită cu batista. Astfel spatele pacientului se arcuieşte. Terapeutul stă în spatele pacientului. Apăsarea se repetă de două ori. 94. 93. Îndreptarea articulaţiilor umerilor Terapeutul stă în genunchi în spatele pacientului. Arcuirea spatelui Pacientul stă în genunchi. Pacientul trebuie să-şi relaxeze capul şi umerii. îşi întinde mâinile peste umeri spre spatele pacientului şi apasă braţele acestuia.

îşi pune mâinile pe umerii acestuia şi masează cu policele regiunea de deasupra omoplaţilor de cinci ori.Pacientul stă în genunchi. Masarea regiunii dintre omoplaţi . cu ambii genunchi presează spatele pacientului. 96. Masarea regiunii de deasupra omoplaţilor Terapeutul stă în spatele pacientului depărtate. 97. Mişcările se repretă de trei ori. ţine ferm cu ambele mâini mâinile acestuia şi le trage spre înapoi până la poziţia orizontală şi în acelaşi timp le apropie cât este posibil. Terapeutul îngenunchează în spatele pacientului.

apoi îi lasă să cadă. 100. 99.Terapeutul îngenunchează în spatele pacientului. ceafa acestuia şi regiunea occipitală de 2 ori cu mâinile având degetele încrucişate. Percuţia Terapeutul percută regiunea de deasupra omoplaţilor pacientului. cu ambele mâini prinde umerii acestuia şi îi trage spre înapoi pentru a extinde trunchiul. 98. Mişcările se repetă de trei ori. Mişcările se repetă de trei ori. Mişcarea în sus şi în jos a articulaţiilor umerilor Terapeutul prinde umerii pacientului. îi trage în sus. Mişcările finale .

Terapeutul masează cu ambele mâini de deasupra omoplaţilor pacientului de 5 ori şi apoi loveşte cu pumnii umerii acestuia . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful