You are on page 1of 37

Engineering Mechanics

1. Two forces of 6 and 8 act at right angles to each other, the resultant force will be

a) 10

b) 28

c) 41

d) 14

2. The angle of projection when the range is equal to the distance through which the particle would
have fallen in order to acquire a velocity equal to the velocity of projection will be

a) 22.5 degree

b) 30 degree

c) 45 degree

d) 15 degree

3. The direction of projection for the range of a projectile to be maximum on an inclined plane having
angle of inclination 30 deg to the horizontal, should be

a) 30 deg with horizontal

b) 30 deg with vertical

c) 45 deg with horizontal

d) 45 with inclined plane

4. For perfectly elastic bodies, the value of the coefficient of restitution is

a) 0

b) 0.372

c) 0.5
d) 1

5. A wound watch spring possesses energy in the form of

a) Potential energy

b) Kinetic energy

c) Spring energy

d) Mechanical potential energy

6. A ball weighing 250 gm is thrown vertically upwards with a velocity of 980 cm/sec. The time that the
ball will take to return back to earth would be

a) 1 sec

b) 2 sec

c) 3 sec

d) 4 sec

7. A ball weighing 250 gm is thrown vertically upwards with a velocity of 980 cm/sec. The maximum
height attained by the ball would be

a) 100 cm

b) 49 cm

c) 490 cm

d) 980 cm

8. For the maximum range of a projectile the angle of projection should be

a) 22.5 deg

b) 30 deg

c) 45 deg
d) 60 deg

9. A stone is thrown up from the foot of tower 50 m high with a velocity of 25 m/s and at the same time
another stone is dropped from the top of tower, the two stones will cross each other after

a) 2 sec

b) 3 sec

c) 4 sec

d) 4.5 sec

10. Identify the incorrect statement if any

a) The C.G. of a square is at the intersection of diagonals

b) The C.G. of an equilateral triangle is the intersection of medians

c) The C.G. of an ellipse is at the intersection of major and minor axes.

d) The C.G. of a semi-circle is at a distance r/2 from the centre.

11. The C.G. of a hemisphere is from its base measured along the vertical radius r s at a distance from
the base

a) 3R/8

b) 3R/4

c) 3Pi/4R

d) 4Pi/3R

12. The C.G. of a right circular cone lies on the axis at a height (h is total height of cone) from base

a) h/4

b) h/3

c) 3/4 h
d) 3/5 h

13. When a body moves round a fixed axis it will have

a) A circular motion

b) A rotary motion

c) A translatory motion

d) A swinging motion

14. A ball of mass 1 kg moving with a velocity of 2 m/s collides directly with a stationary ball of mass 2
kg. If the first ball comes to rest after the impact the veocity of second ball after the impact will be

a) Zero

b) 0.5 m/sec

c) 1.0 m/sec

d) 1.5 m/sec

15. A flywheel weighs 400 kg and has a radius of gyration of 30 cm about its axis of rotation. It is
mounted on a shaft subjected to a moment of 40 kgm.If the flywheel starts from rest its speed after 3
seconds will be

a) 10.9 rad/sec

b) 19 rad/sec

c) 16.35 rad/sec

d) 3.33 rad/sec

16. A crate weighing 40 kg rests on a cart moving with an acceleration W. The coefficient of friction
between the cart and the crate is 0.25. The maximum acceleration so that the crate does not slip along
the cart will be

a) 0.25 m/sec2
b) 2.45 m/sec2

c) 1.25 m/sec2

d) 4.00 m/sec2

17. The motion of bicycle wheel is

a) Linear

b) Rotary

c) Translatory

d) Rotary as well as translatory

18. A body weighing 500 kg falls 8 cm and strikes a 500 kg/cm spring. The deformation of the spring will
be

a) 8 cm

b) 0.8 cm

c) 2 cm

d) 4 cm

19. A body of weight W is resting at a plane inclined at 30 deg to the horizontal. It is attached to a string
making an angle of 60 deg with horizontal. If the angle of friction be 30 deg the tension in the string
would be

a) Zero

b) W

c) W/2

d) 2W

20. The locus of instantaneous centre of a moving rigid body

a) Involute
b) Cycloid

c) Epicycloid

d) Centrode

21. The resultant of a force acting on a body will be zero, if the body

a) Rotates

b) Does not rotate

c) Rotates with uniform acceleration

d) Moves along a curved path

22. The tension in the wire rope supporting a lift moving with a uniform velocity

a) is more when the lift is moving down wards

b) is less when the lift is moving up wards

c) is more when the lift is moving upwards

d) remains constant irrespective of the lift movement

23. A particle is of weight 8 kg. When it is allowed to fall under the force of gravity its momentum at the
time t = 2 sec would be

a) 2 kg sec

b) 8 kg sec

c) 16 kg sec

d) 32 kg sec

24. A car travelling at a speed of 60 km/hr is brakedand comes to rest 6 seconds after the brakes are
applied. The minimum coefficient of friction between the wheels and the road would be

a) 0.107
b) 0.283

c) 0.3

d) 0.417

25. If g1 and g2 are gravitational accelerations at two mountains A and B respectively, the weight of the
body when transported from A to B will be multiplied by

a) g1

b) g2

c) g2/g1

d) g1/g2

26. The work done in sliding a block of weight of 50 kg up a plane inclined at an angle of 30 deg to the
horizontal so that the block is lifted through 1 m (coefficient of friction is 0.3) would be

a) More than 50 kg m

b) 50 kg m

c) less than 50 kg m

d) 15 kg m

27. If the gravitational acceleration at any place is doubled the weight W of a body will become

a) W/2

b) 2W

c) 0.77W

d) W/0.77

28. A stone of weight 100 kg is thrown vertically upwards by a man of height y = 1.8 m with an initial
velocity of 20 m/sec. The maximum height to which it will rise would be

a) 10 m
b) 15.1 m

c) 20.2 m

d) 22.2 m

29. A train starts from rest on a curved track of radius 800. Its speed increases uniformly and after 3
minutes it is 72 km/hr. The tangential acceleration after 2 minute would be

a) 1/9 m/s2

b) 2/9 m/s2

c) 1/2m/s2

d) 1 m/s2

30. A wedge is used to split logs. If φ is the angle of friction between the wedge and the log, the
maximum angle α of the wedge so that it will remain embedded in the log would be

a) φ

b) 1.414φ

c) 1.5φ

d) 2φ

31. The moment of a force

a) occurs about a point

b) Measures the capacity to do useful work

c) Measures the ability to produce turning or twisting about an axis

d) Occurs only when bodies are in motion

32. A framed structure is perfect if it contains members equal to

a) n-3
b) n-2

c) 2n-3

d) 2n-2

33. The moment of inertia of a thin ring about an axis perpendicular to plane of ring is

a) Mr

b) 〖Mr〗^2

c) 〖Mr〗^2/2

d) 〖Mr〗^3/3

34. The moment of inertia of a hollow circular section whose external diameter is 8 cm and internal
diameter is 6 cm about the axis passing through its centre is

a) 33.4 cm4

b) 66.8 cm4

c) 137.5 cm4

d) 275 cm4

35. If the angle of friction is zero a body will experience

a) Infinite friction

b) Zero friction

c) The force of friction will act normal to the plane

d) The force of friction will act in the direction of motion

36. A rigid body is in equilibrium under the action of these forces when

a) These forces equal


b) The lines of action of these forces are parallel

c) The lines of action of these forces meet at a point

d) (B) and (C) above

37. The roattion of a pulley is defined by the relation θ=2t^4-30t^(2 )+6 where θ is measured in radians
and t in seconds. The values of angular velocity in radians per second after 4 seconds would be

a) 246

b) 272

c) 324

d) 446

38. The angular acceleration of a flywheel decreases uniformly from 8 rad/sec2 to 2 rad/sec2 in 6 sec at
which time its angular velocity is 42 rad/sec. The initial angular velocity was

a) 3 rad/sec

b) 6 rad/sec

c) 12 rad/sec

d) 24 rad/sec

39. Which of the following is scalar quantity

a) Displacement of a particle

b) Area of a triangle

c) Acceleration of car

d) Velocity of a gear

40. In the impact problems the following conditions must always be satisfied:

a) The total kinetic energy remains unchanged


b) The total linear momentum remains unchanged

c) The magnitude of the total linear momentum is multiplied by the coefficient of restitution

d) The kinetic energy of the system is reduced by a factor proportional to the coefficient of restitution

----------Key----------

1. (a)

2. (d)

3. (b)

4. (d)

5. (d)

6. (b)

7. (c)

8. (c)

9. (a)

10. (d)

11. (a)

12. (a)

13. (a)

14. (c)

15. (d)

16. (b)

17. (d)
18. (d)

19. (c)

20. (d)

21. (b)

22. (d)

23. (c)

24. (b)

25. (c)

26. (a)

27. (b)

28. (d)

29. (a)

30. (d)

31. (c)

32. (c)

33. (b)

34. (c)

35. (b)

36. (d)

37. (b)

38. (c)

39. (b)

40. (b)
Engineering Mechanics

1. Non-coplaner concurrent forces are those forces which

a) do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane

b) meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane

c) meet at one point and their lines of action also lie on the same plane

d) do not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane

2. Which of the following statement is correct?

a) The kinetic energy of a body during impact remains constant.

b) The kinetic energy of a body before impact is equal to the kinetic energy of a body after impact.

c) The kinetic energy of a body before impact is less than the kinetic energy of a body after impact.

d) The kinetic energy of a body before impact is more than the kinetic energy of a body after impact.

3. The principle of transmissibility of forces states that, when a force acts upon a body, its effect is

a) maximum, if it acts at the centre of gravity of the body

b) minimum, if it acts at the centre of gravity of the body

c) same at every point on its line of action

d) different at different points on its line of action

4. In ideal machines, mechanical advantage is __________ velocity ratio.

a) less than

b) none of these

c) greater than

d) equal to
5. Concurrent forces are those forces whose lines of action

a) meet at one point

b) meet on the same plane

c) none of these

d) lie on the same line

6. The angular velocity (in rad / s) of a body rotating at N revolutions per minute is

a) πN/180

b) πN/60

c) 2πN/60

d) 2πN/180

7. According to the law of moments, if a number of coplaner forces acting on a particle are in
equilibrium, then

a) the algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force
about the same point.

b) the algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero

c) their lines of action are at equal distances

d) their algebraic sum is zero

8. A machine having an efficiency less than 50%, is known as

a) ideal machine

b) non-reversible machine

c) reversible machine

d) neither reversible nor non-reversible machine


9. The centre of gravity of a semi-circle lies at a distance of __________ from its base measured along
the vertical radius.

a) 3r/4π

b) 4r/ 3π

c) 3r/ 8

d) 8r/3

10. The motion of a particle round a fixed axis is

a) rotary

b) translatory

c) circular

d) translatory as well as rotatry

11. A body of weight W is required to move up on rough inclined plane whose angle of inclination with
the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by(where μ = tanφ = Coefficient of
friction between the plane and the body.)

a) P = W tan(α + φ)

b) P = W tanα

c) P = W (sinα + μcosα)

d) P = W (cosα + μsinα)

12. If a number of forces are acting at a point, theirresultant will be inclined at an angle θ with the
horizontal, such that

a) tan θ = ∑H/∑V

b) tan θ = ∑Vx∑V

c) tan θ = ∑Vx∑H
d) tan θ = ∑V/∑H

13. Which of the following is a scalar quantity?

a) Speed

b) Velocity

c) Force

d) Acceleration

14. The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force, and takes place in
the same direction in which the force acts. This statement is known as

a) Newton's first law of motion

b) Newton's second law of motion

c) Newton's third law of motion

d) none of these

15. The point, through which the whole weight of the body acts, irrespective of its position, is known as

a) moment of inertia

b) centre of percussion

c) centre of gravity

d) centre of mass

16. The unit of energy in S.I. units is

a) dyne

b) kg-m

c) joule

d) watt
17. A couple produces

a) translatory motion

b) none of the above

c) combined translatory and rotational motion

d) rotational motion

18. A rubber ball is dropped from a height of 2 m. If there is no loss of velocity after rebounding, the ball
will rise to a height of

a) 1m

b) 4m

c) 3m

d) 2m

19. The angle of inclination of the plane at which the body begins to move down the plane, is called

a) angle of repose

b) angle of projection

c) angle of friction

d) none of these

20. Varingon’s theorem of moments states that if a number of coplaner forces acting on a particle, then

a) their algebraic sum is zero

b) their lines of action are at equal distances

c) the algebraic sum of their moments about any point in their plane is zero

d) the algebraic sum of their moments about any point is equal to the moment of their resultant force
about the same point.
21. Whenever a force acts on a body and the body undergoes a displacement, then

a) none of these

b) body has kinetic energy of translation

c) power is being transmitted

d) work is said to be done

22. The rate of doing work is known as

a) power

b) potential energy

c) kinetic energy

d) none of these

23. Onejoule is equal to

a) 0.1 N-m

b) 1 N-m

c) 10 N-m

d) 100 N-m

24. The resultant of the two forces P and Q is R. If Q is doubled, the new resultant is perpendicular to P.
Then

a) Q = 2R

b) Q = R

c) P = Q

d) none of these
25. When the spring of a watch is wound, it will possess

a) kinetic energy

b) heat energy

c) electrical energy

d) strain energy

26. The total energy possessed by a system of moving bodies

a) is minimum in the start and maximum at the end

b) is maximum in the start and minimum at the end

c) varies from point to point

d) is constant at every instant

27. The static friction

a) is independent of the area of contact, between the two surfaces

b) bears a constant ratio to the normal reaction between the two surfaces

c) always acts in a direction, opposite to that in which the body tends to move

d) all of the above

28. The forces, which meet at one point and their lines of action also lie on the same plane, are known
as

a) non-coplaner non-concurrent forces

b) coplaner concurrent forces

c) coplaner non-concurrent forces

d) non-coplaner concurrent forces

29. Which of the following are vector quantities?


a) all of these

b) Angular acceleration

c) Angular displacement

d) Angular velocity

30. The term ‘centroid’ is

a) the point of suspension

b) the point of application of the resultant of all the forces tending to cause a body to rotate about a
certain axis

c) none of the above

d) the same as centre of gravity

31. The centre of gravity of a quadrant of a circle lies along its central radius (r) at a distance of

a) 0.5r

b) 0.7r

c) 0.6r

d) 0.8r

32. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its
vertex and parallel to the base, is __________ than that passing through its C.G. and parallel to the base.

a) seven times

b) five times

c) nine times

d) six times

33. According to lami’s theorem


a) the three forces must be at 120° to each other

b) the three forces must be in equilibrium

c) the three forces must be equal

d) if the three forces acting at a point are in equilibrium, then each force is proportional to the sine of
the angle between the other two

34. The matter contained in a body, is called

a) momentum

b) impulsive force

c) mass

d) weight

35. Moment of inertia is the

a) second moment of area

b) second moment of mass

c) second moment of force

d) all of these

36. If P is the force acting on the body, m is the mass of the body and a is the acceleration of the body,
then according to Newton’s second law of motion,

a) P - m.a = 0

b) P + m.a = 0

c) P x m.a = 0

d) P/m.a = 0

37. The coefficient of restitution for inelastic bodies is


a) more than one

b) one

c) between zero and one

d) zero

38. The energy possessed by a body, for doing work by virtue of its position, is called

a) potential energy

b) chemical energy

c) kinetic energy

d) electrical energy

39. A lead ball with a certain velocity is made to strike a wall, it falls down, but rubber ball of same mass
and with same velocity strikes the same wall, it rebounds. Select the correct reason from the following:

a) both the balls undergo an equal change in momentum

b) the change in momentum suffered by rubber ball is more than the lead ball

c) the change in momentum suffered by rubber ball is less than the lead ball

d) none of the above

40. A ladder is resting on a smooth ground and leaning against a rough vertical wall. The force of friction
will act

a) away from the wall at its upper end

b) towards the wall at its upper and

c) downward at its upper end

d) upward at its upper end

41. Which of the following statement is correct in connection with projectiles?


a) The angle, with the horizontal, at which a projectile is projected is known as angle of projection.

b) A path, traced by a projectile in the space, is known as trajectory.

c) The velocity with which a projectile is projected, is known as the velocity of projection.

d) all of the above

42. The forces, whose lines of action are parallel to each other and act in the same directions, are known
as

a) coplaner non-concurrent forces

b) like parallel forces

c) unlike parallel forces

d) coplaner concurrent forces

43. A pendulum which executes one beat per second is known as

a) second's pendulum

b) compound pendulum

c) simple pendulum

d) coplaner concurrent forces

44. The acceleration of a body sliding down an inclined surface is

a) g sin θ

b) g cos θ

c) g tan θ

d) none of these

45. In order to completely specify angular displacement by a vector, it must fix

a) direction of the axis of rotation


b) magnitude of angular displacement

c) sense of angular displacement

d) all of these

46. Two forces are acting at an angle of 120°. The bigger force is 40N and the resultant is perpendicular
to the smaller one. The smaller force is

a) 40 N

b) 30 N

c) 20 N

d) none of these

47. The centre of gravity a T-section 100 mm x 150 mm x 50 mm from its bottom is

a) 87.5mm

b) 75mm

c) 50mm

d) 125mm

48. If a body is acted upon by a number of coplaner non-concurrent forces, it may

a) be completely at rest

b) rotate about itself without moving

c) move in any one direction rotating about itself

d) all of these

49. A number of forces acting at a point will be in equilibrium, if

a) sumof resolved parts in the vertical direction is zero (i.e. ∑V = 0)

b) all the forces are equally inclined


c) sum of all the forces is zero

d) none of these

50. A force acting on a body may

a) introduce internal stresses

b) balance the other forces acting on it

c) retard its motion

d) all of the above.

51. Which is the correct statement about law of polygon of forces ?

a) if any number of forces acting at a point can be represented by the sidesof a polygon taken in order,
then the forces are in equilibrium

b) if any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude by the sides
of a polygon, then the forces are in equilibrium

c) if a polygon representing forces acting at a point is closed then forces are in equilibrium

d) none of the above.

52. If a number of forces act simultaneously on

a particle, it is possible

a) not to replace them by a single force

b) to replace them by a single force

c) (c) to replace them by a single force through C.G.

d) to replace them by a couple

53. Which of the following do not have identical dimensions ?

a) Momentum and impulse


b) Torque and energy

c) Torque and work

d) None of the above

54. The weight of a body is due to

a) centripetal force of earth

b) gravitational pull exerted by the earth

c) forces experienced by body in atmosphere

d) gravitational force of attraction towards the center of the earth.

55.

Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with
velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

a) v

b) v/2

c) v/4

d) v/8

56. The range of projectile on a downward inclined plane is __________ the range on upward inclined
plane for the same velocity of projection and angle of projection.

a) less than

b) more than

c) equal to

d) All of these
57.

If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle
between the two forces is

a) 30°

b) 60°

c) 90°

d) 120°

58. Moment of inertia of a circular section about an axis perpendicular to the section is

a) πd3/16

b) πd3/32

c) πd4/32

d) πd4/64

59. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its
C.G. and parallel to the base, is

a) bh3/4

b) bh3/8

c) bh3/12

d) bh3/36

60. The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the
resolved part of their resultant in the same direction. This is as per the principle of

a) forces

b) independence of forces

c) balance of force
d) resolution of forces.

61. When trying to turn a key into a lock, following is applied

a) coplanar force

b) non-coplanar forces

c) moment

d) couple

62. A number of forces acting at a point will be in equilibrium if

a) their total sum is zero

b) two resolved parts in two directions at right angles are equal

c) sum of resolved parts in any two per-pendicular directions are both zero

d) none of the above.

63. Two non-collinear parallel equal forces acting in opposite direction

a) balance each other

b) constitute a moment

c) constitute a couple

d) constitute a moment of couple

64. If a rigid body is in equilibrium under the action of three forces, then

a) these forces are equal

b) the lines of action of these forces meet in a point

c) the lines of action of these forces are parallel

d) none of the above.


65. D' Alembert's principle is used for

a) reducing the problem of kinetics to equivalent statics problem

b) determining stresses in the truss

c) stability of floating bodies

d) solving kinematic problems

66. A heavy ladder resting on floor and against a vertical wall may not be in equilibrium, if

a) the floor is smooth, the wall is rough

b) the floor is rough, the wall is smooth

c) the floor and wall both are smooth surfaces

d) will be in equilibrium under all conditions.

67. Two coplanar couples having equal and opposite moments

a) balance each other

b) produce a couple and an unbalanced force

c) are equivalent

d) can not balance each other.

68. The product of either force of couple with the arm of the couple is called

a) resultant couple

b) moment of the forces

c) moment of the couple

d) none of the above


69. Center of gravity of a solid cone lies on the axis at the height

a) one-fourth of the total height above base

b) one-third of the total height above base

c) three-eighth of the total height above the base

d) none of the above.

70. The coefficient of friction depends on

a) area of contact

b) nature of surface

c) strength of surfaces

d) all of the above

71. The ratio of limiting friction and normal reaction is known as

a) coefficient of friction

b) angle of friction

c) angle of repose

d) friction resistance.

72. Pick up wrong statement about friction force for dry surfaces. Friction force is

a) proportional to normal load between the surfaces

b) dependent on the materials of contact surface

c) proportional to velocity of sliding

d) independent of the area of contact surfaces

73. Coulomb friction is the friction between


a) bodies having relative motion

b) two dry surfaces

c) two lubricated surfaces

d) solids and liquids

74. Dynamic friction as compared to static friction is

a) same

b) more

c) less

d) may be less of more depending on nature of surfaces and velocity

75. A single force and a couple acting in the

same plane upon a rigid body

a) balance each other

b) cannot balance each other

c) produce moment of a couple

d) none of the above.

76. The maximum frictional force which comes into play when a body just begins to slide over another
surface is called

a) limiting friction

b) sliding friction

c) rolling friction

d) kinematic friction
77. A body moves, from rest with a constant acceleration of 5 m per sec. The distance covered in 5 sec is
most nearly

a) 38 m

b) 62.5 m

c) 96 m

d) kinematic friction

78. A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The number of revolutions made is
nearly equal to

a) 25

b) 50

c) 100

d) 250

79. A boat is traveling along a circular path having a radius of 20 m. Determine the magnitude of the
boat's acceleration if at a given instant the boat's speed is v = 5 m/s and the rate of increase in speed is v
= 2 m/s2.

a) a = 2.00 m/s2

b) a = 2.36 m/s2

c) a = 1.25 m/s2

d) a = 12.50 m/s2

80. A train travels along a horizontal circular curve that has a radius of 200 m. If the speed of the train is
uniformly increased from 30 km/h to 45 km/h in 5 s, determine the magnitude of the acceleration at the
instant the speed of the train is 40 km/h.

a) a = 0.617 m/s2

b) a = 1.037 m/s2

c) a = 1.451 m/s2
d) a = 0.833 m/s2

----------Key----------

1. (b)

2. (d)

3. (b)

4. (d)

5. (a)

6. (c)

7. (b)

8. (b)

9. (b)

10. (c)

11. (c)

12. (d)

13. (a)

14. (b)

15. (c)

16. (c)

17. (d)

18. (d)

19. (a)
20. (d)

21. (d)

22. (a)

23. (b)

24. (b)

25. (d)

26. (d)

27. (d)

28. (b)

29. (a)

30. (d)

31. (c)

32. (c)

33. (d)

34. (c)

35. (d)

36. (a)

37. (d)

38. (a)

39. (b)

40. (d)

41. (d)

42. (b)

43. (a)

44. (a)
45. (d)

46. (c)

47. (a)

48. (d)

49. (d)

50. (d)

51. (c)

52. (b)

53. (d)

54. (d)

55. (b)

56. (b)

57. (d)

58. (c)

59. (d)

60. (d)

61. (d)

62. (c)

63. (c)

64. (b)

65. (a)

66. (c)

67. (d)

68. (c)

69. (a)
70. (b)

71. (a)

72. (c)

73. (a)

74. (c)

75. (b)

76. (a)

77. (b)

78. (b)

79. (b)

80. (b)