Poluarea Marii Negre

Apa Marii Negre este formata dintr-un amestec de ape dulci, aduse de afluentul sau principal Dunarea alaturi de riurile din Romania si ape sarate venite din Marea Mediterana. Ca urmare a acestor straturi de salinitate diferita exista si o fauna variata atit pe adincime cit si pe intrega intindere a Marii Negre. Platoul continental se poate delimita in trei zone:zona prelitorala - care are o profunzime variabila de-a lungul tarmului unde adincimea este de pina la 12 m si care este expusa valurilor; zona este frecventata de pescari si rezultatele sunt bune dar nu si constante; zona litorala - unde adincimea poate ajunge de la 12-70 m si unde pescuitul din ambarcatiuni este optim pina la max. 50 m adincime; zona sublitorala - are o adincime de la 70 la 230 m unde apa este slab oxigenata cu consecintele de rigoare pentru pescuit. Speciile de pesti cele mai raspindite sunt: guvizii, chefal, cambula, morun, scrumbii, rindunica de mare, palamida, hamsii, calcan precum si alti pesti rapitori (specii de rechini care ating 15-20 kg ...). Marea neagra e legata de uscat prin intermediul fluviului Dunarea care este transmitatorul poluantilor. Substantele chimice se infiltreaza prin pamant in apa raurilor si sunt astfel purtate pana la Dunare si de acolo in Marea Neagra. Substantele chimice cum ar fi cele petroliere, fertilizatorii, insecticidele si erbicidele care nu se descompun in

Marea devine astfel un depozit imens pentru aceste colectii amestecate de fertilizatori si otravuri. nichelul. sunt chimicale periculoase care dezechilibreaza balanta sistemelor animale din mediu. . O alta substanta chimica care are un efect negativ asupra florei si faunei Marii Negre este tributilina (TBT) care este folosita pe scara larga ca vopsea rezistenta la apa pentru chila vaselor. ramasa adesea neobservata este azi detectata prin intermediul satelitilor si cei vinovati pot fi trimisi in judecata. Aceasta practica. intregi populatii devenind de sex feminin. raspandita in lumea intreaga. utilizata ca pesticid si care persista in mediu este inca folosit. Practica obisnuita de spalare a tancurilor petroliere deverseaza foarte mult titei in mare. cuprul.contact cu solul. care cele multe provin din industria si transportul pe uscat. cu toate ca a fost interzis. DDTul. gunoaiele casnice si poluarea aerului se adauga in mod semnificativ. plumbul. patrund in cele din urma in Marea Neagra. S-a demonstrat ca TBT produce modificari sexuale melcilor de mare ( un tip de crustaceu ). In incidentele majore de poluare este intotdeauna implicat titeiul. DDT si PCB( betanol policlorinat) a crescut in ultimii ani. arsenul. alaturi de care apele uzate. o substanta chimica organica clorinata si toxica. deci puse in imposibilitatea de a se reproduce. dar inexplicabi nivelul arsenului a scazut. zincul sau cromul. Titeiul si alte substante petrochimice sunt principalii poluatori ai Marii Negre. Metale grele cum ar fi cadmiul. Cantitatea de metale.

Cea mai raspandita este bacteria Escherichia coli . PBC-ul are un efect cumulativ asupra vietii din Marea Neagra.deversate in mediul inconjurator. fabrici din industria grea sau agrochimica.cum ar fi cele producatoare de pesticide. si in climatele calde Vibrio parahaemolyticus.S-au descoperit produse alternative care nu au efecte adverse asupra florei si faunei. Poluarea chimica Poluarea se produce atunci cand chimicale sau energie(zgomot sau caldura).De asemeni unele interprinderi care mai functioneaza inca.Transportul de petrol prin Marea Neagra a crescut foarte mult si exista un risc constant de poluare prin aplicarea deversari datorate accidentelor si manevrelor gresite(robinete slabite. toxici pentru animale si oameni. Alte microorganisme care ridica probleme pentru om sunt bacteriile Salmonella si Staphyloccus care pot sa apara in crustacee. care este folosita ca un indicator al contaminarii. cum ar fi unul avand la baza cuprul si care este de 1000 de ori mai putin toxic pentru plante si animale.Unele dintre sursele de poluare.Exista dovezi ca multe rauri care se varsa in Marea Neagra au fost puternic poluate in decada dintre 1970 si 1980. Pentru a nu provoca boala ar trebui sa existe mai putin de 230 Escherichia colii la 100g de tesut. Organismele daunatoare se reproduc in moluste si transmit omului numeroase boli. Ei sunt poluanti industriali.afecteaza orice forma de viata sau scade valoarea mediului pentru oameni (pentru amenajarile sau alte destinatii).manevrare neatenta si spalarea ilegala a .au redus indicele de poluare prin aplicarea de tehnologii moderne si tratarea deseurilor.sunt acum inchise datorita colapsului economic care a afectat multe tari dupa 1990.

Indiguirile de pe fluviu au impiedicat insa cea mai mare parte a poluarii sa ajunga in mare.in special in unele zone ale Niprului. Substante radioactive Acestea sunt elemente care emit radioactivitate.astfel incat un anumit nivel de radioactivitate este intotdeauna prezent.Deseurile din plastic reprezinta o problema deosebit de dificila. Energia nucleara In mod normal.sau elemente continand uraniu. .fluviu care se varsa in Marea Neagra.Ele pot fi sustrase din natura.Exista totusi riscuri de accidente iar depozitarea pe termen lung a deseurilor radioactive este dificila si costisitoare. Accidente Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a produs imense suferinte umane si contaminari ale mediului.tancurilor de petrol).produse ale activitatii omenesti.nivelul de radioactivitate al Marii Negre este dublu fata de cel al Marii Mediterane. Deseuri solide Prezenta gunoiului in mare este o problema majora deoarece ameninta vietuitoarele si habitatul acestora. Elemente ca uraniu exista in natura.emisiile de la reactoarele nucleare sunt foarte strict controlate. Din cauza acestui accident dar si a altor deversari operationale.fara a pune totusi in pericol fauna si oamenii.lantanide sau actinide.Poluarea poate fi prevenita in toate situatiile intrucat ea este rezultatul accidentelor sau folosirii intentionate a mediului pentru depozitarea deseurilor.

In general.nesaturati(contin legaturi duble sau triple de aceea sunt mai reactivi)sau aromatici(contin inele de benzen). Producerea si rafinarea Lubrifiantii bazati pe petrol se mai folosesc in utilajele de forare a titeiului sau a gazelor.cronofag si scump sa se masoare concentratia de substante chimice organice care pot provoca poluarea. Acest lucru apare ca rezultat a doi factori: 1.Stim putine despre concentratia si repartitia lor in Marea Neagra.Acestea sunt compusi ale carbonului si hidrogenului care pot fi saturati(nu contin legaturi duble). Este foarte dificil.Un mare numar de descarcari provenite din transportul maritim(golirea tancurilor de balast pare a fi o problema majora). Stim totusi ca nivelul de pesticide este mai mic decat in alte mari europene datorita dificultatilor taranilor de ale procura.Canalizarea urbana si deseurile industriale aruncate in rauri si mare.iar concentratia de titei dizolvat este mai mare decat in Mediterana vecina.Totusi titeiul se intalneste frecvent in zonele de plaja. .Mari cantitati de titei patrund in mare.cu atat mai toxic este acesta.din fericire au fost putine scurgeri majore de titei in Marea Neagra.Titei Titeiul brut contine mii de hidrocarburi.cu cat numarul de inele de benzen sau de legaturi duble si triple este mai mare intr-un compus al titeiului. 2. Desi transportul de titei a crescut semnificativ.

Inst Manuela Nicorescu Stoica Ecaterina Grupa 122 .Bibliografie : -metode si tehnici moderne de predare-invatare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful