You are on page 1of 5

"Nem vezet t a boldogsghoz. A boldogsg maga az t." W.

Dyer

TALLJ R A SAJT UTADRA!


Vagy alkosd meg kedved szerint!

Manhertz Jzsef

Elktelezett nfejlesztk hamar felismerik a kvetkez gondolat letk minden terletre rvnyes igazsgt: ahhoz, hogy tbbet kapj, elszr tbbet kell adnod! Amilyen egyszer ezt az elvet elmletben elfogadni, gyakran olyan nehz az letben megvalstani. Pontosan gy van ez a munkdban is. Ahhoz, hogy tbb pnzt keress, elszr minsgben vagy mennyisgben kell tbbet adnod msoknak. A megvalsts mr rgtn az elejn nehzsgekbe tkzik, ha nem szereted azt, amivel foglalkozol. A most kvetkez gyakorlat megmutatja, hogy vajon azon kevesek kz tartozol-e, akik tkletesen elgedettek a munkjukkal, vagy ha nem, akkor rvezet az idelis megoldsra. Kivl elkszts a cljaid kitzshez.

Az tkeres gyakorlat
Ez az ltalam kiprblt legjobb mdszer arra, hogy vgre megtalld azt a terletet, ahol a munkdat, karrieredet kiteljestheted. Kiderl a vgn, hogy az ppen ztt foglalkozst valban szereted-e, a hivatsod-e, esetleg csupn elviselt munka, ami tbb-kevsb a meglhetsedet biztostja. Tanfolyamaim sorn mindig rmmel ltom a sok felismerstl lelkes arcot. Volt olyan rsztvev, aki a gyakorlat vgn majdnem elrohant, hogy rgtn nekilsson a megvalstsnak. Nem grek kevesebbet, mint azt, hogy kzelebb kerlhetsz a bels energiaforrsodhoz. Mindez azt bizonytja szmomra, hogy a lehetsgek valban bennnk vannak. Egy gymnt a fld mlyn, amit csak ki kell bnyszni. A gymntok kezdetben csupn egyszer kveknek ltszanak. Meg kell azokat csiszolni. S a gymnt ragyogsa sugrzik majd a szvnkbl, ha felfedezzk a sajt utunkat. Nincs egyszerbb s llekemelbb mdja, hogy - akr anyagilag is - elrjk az htott szabadsgot, csak az, ha mr helyre kerlt az letnk, ha pontosan azzal foglalkozunk, amit a legjobban kedvelnk.

Most gymntot fogsz bnyszni.


Egy res lap bal oldalra rd le egyms al mindazt a cselekvst, amit szeretettel szoktl vgezni! Brmi szba jhet, kirnduls, fotzs, fzs, nyelvtanuls, levelezs, barkcsols, utazs, beszlgets stb. Azokra gondolj, amiket ha idd s kedved engedi, brmikor szvesen megteszel.

Manhertz Jzsef

Kzben ne gondolkozz azon, hogy vajon lehet-e azzal pnzt keresni vagy elismerik-e, netaln kinevetik. Ne engedj az eltleteknek! rj le mindent, ami eszedbe jut! Senkinek nem kell megmutatnod. Fontos, hogy legalbb 20 dolgot rj le! Tbbet lehet, de kevesebbet nem. Csak azutn lpj tovbb, ha elkszlt a lista. Kerljn fel r minden, ami csak eszedbe jut. gy rj, mintha a jvben mr csak ezeket tehetnd, ami viszont kimarad, azt tbbet soha. Sznj r pr percet!

A hrom legkedvesebb tevkenysged


Gratullok! Elkszlt a lista. Azt tapasztalom, hogy a tbbsg ltalban 1012 ttel utn megakad, majd gondolkodba esik - vajon mit is szeretek csinlni? Ez mr nmagban is j teszt, ami megmutatja, hogy mennyire vltozatos az leted lvezeti rsze. Most jn a lnyeg! A listbl vlassz ki hrmat, amelyek a legkzelebb llnak Hozzd, amelyeket a leginkbb lvezel! Karikzd be! Csak hrmat vlaszthatsz, a hrom legkedvesebbet. Tedd fel a krdst: Melyik hrmat tartsam meg, ha az sszes tbbit el kne dobnom? Mrlegeld nyugodtan!

sszevets
Nem volt knny, ugye? A feladat nehezebb rsze taln mg csak most kvetkezik. Nyitott kreativitsra lesz szksged. Vlaszolj a kvetkez krdsekre, s jegyezz le mindent, ami felmerl! Jelenlegi munkm sszhangban van-e a vlasztott hrom tevkenysggel? Milyen kapcsolatot ltok kzttk? Amennyiben a vlasz pozitv, teht harmnia van ezen tevkenysgek kztt, st mi tbb, taln nem is klnbznek egymstl, akkor Te valjban "munkanlkli" vagy. Fogadd szinte elismersemet! Te a hobbidnak, a hobbidbl lsz, s ez a legcsodlatosabb, ami trtnhet. A munka fogalma ugyanis gyakran negatv tlts az emberek tbbsgnek elmjben, ez az, amit nem szvesen tesznek, radsul rosszul is fizetik. Az igazsg az, hogy kevesen vannak, akik csak a kedvtelseiknek lnek. k gyakran anyagilag fggetlenek, vagy legalbbis j ton jrnak, hogy realizljk a szabadsg magasabb szintjeit. Mindenekeltt maradktalanul lvezik a munkjukat. Nem azt vrjk, hogy mikor jr le a munkaid, hanem azt, hogy mikor kezdhetik jra. Ez a kulcs az igazi, tgabban rtelmezett gazdagsghoz! risi klnbsg! Manhertz Jzsef

Ha Rd nzve mg nem igaz a fenti llts, akkor ne csggedj, itt az alkalom, hogy fordts a helyzeten. Folytasd a gyakorlatot! Menni fog.

Keress, megalkots
Az utols szakaszban kidertheted, hogy mi az a tevkenysg, amelyre rtallva mr az elz pontnl elgedetten htradltl volna a szkedben. Engedj teret a gondolataid szrnyalsnak! Vegyl el egy msik res lapot s a lap tetejre rd fel a hrom kedvenc tevkenysgedet egyms mell! Az albbi krdseket tedd fel sajt magadnak. Alakts ki pozitv s alkot hozzllst! Ha egyedl vagy, akkor gondolkodj hangosan! Kezdd egy filozofikus krdssel: Milyen sszefggseket tallok a hrom tevkenysg kztt, amelyek jabb tleteket adnak? Folytasd kzvetlen krdsekkel: Kereshetnk-e pnzt, ha csak ezekkel foglalkoznk? Mi lenne, ha kiegszt tevkenysgknt csak ezeket tennm? Szinte ltom, hogy most tbben mosolyognak. Tancsom: ne nevesd ki Magad, mert az csak korltokat llt eld, pont gy, mint amikor msok nevetnek ki Tged! Egyszer valaki azt krdezte tlem, hogyan is kereshetne pnzt azzal, ha mozifilmeket nz. A vlasz egyszer. Legyen filmesztta, kritikus, publiklja vlemnyt! s aki enni szeret a legjobban? Legyen szakcs, ksrletezzen, rjon knyvet egyedi receptekbl, ksztsen weboldalt, nyisson ttermet, szlltson hzhoz, tartson tanfolyamot a tmban, stb. Eltletek nlkl rj le mindent! Csak j vlaszok lteznek. Ki foglalkozik ilyesmikkel, akitl tanulhatnk? Kik tmogatnnak? Mivel rendelkezem ahhoz, hogy elkezdjem? Mivel nem? (Elnys, ha mr most e krdsekre is tudsz vlaszolni. Ha nem, az sem baj, ugyanis a clok kitzsnek trgyalsa utn, a tervezs s a gyakorlati megvalsts szakaszban ezekkel mg lesz alkalmad foglalkozni.) Mi lenne az a hivats, amit szvesen vgeznk, s kapcsolatban van a hrom vagy legalbb az egyik kivlasztott tevkenysgemmel? Hol van olyan hely, ahol ezt gyakorolhatom? Kik segthetnek abban, hogy megtalljam?

Manhertz Jzsef

Mire van szksgem a vltshoz? Mik a jelenlegi legnagyobb akadlyok? Milyen hatst gyakorolnk a krnyezetemre ezzel a tevkenysgemmel? Mi vltozna, ha sikeres lennk az idelis munkmban? Folytasd hasonl krdsekkel! A lnyeg az, hogy egyre tbb azonostst vgezz. Minl tbb az informci, annl tbb a lehetsg, s annl tbb sszefggsre ltsz majd r. Ismt arra bztatlak, hogy rj le mindent, mert az rs elsegti a sikeres gondolkodst.

Utsz a gyakorlathoz
Biztosra veszem, hogy sok j tletet kaptl a gyakorlat ltal, amit hasznosthatsz, s amelyek segtsgvel kimozdulhatsz akr mg egy kiltstalannak hitt helyzetbl is. Lsd be, hogy a vltoztats a lehetsgeid krn bell van. A krt brmikor tgthatod, hiszen a hatrait is Te hztad meg. A gyakorlatot rdemes idvel jra elvgezni, s ellenrizni az aktulis llapotot. Ha van kedved, mutasd meg csaldtagjaidnak is. Egytt elvgezve - eltletektl s a rombol kritiktl mentesen - taln mg nagyobb felismersben lehet rszed, ha konstruktvan, egymst pt szndkkal beszlitek meg a vlaszokat. Btran megtve ezt a lpst, sokkal kzelebb kerlsz majd a szeretteidhez.

Manhertz Jzsef szemlyisgfejleszt trner www.celkituzes.hu

Manhertz Jzsef