You are on page 1of 5

CLASS

SOF-INTERNATIONAL
MATHEMATICS OLYMPIAD SAMPLE PAPER
3
Total Questions : 35 Time : 1 hr.

LEVEL-II
Guidelines for the Candidate

1. You will get additional ten minutes to fill up information about yourself on the Answer Sheet,
before the start of the exam.
2. The Question Paper comprises four sections: Logical Reasoning (10 Questions), Mathematical
Reasoning (10 Questions), Everyday Mathematics (10 Questions) and Achievers Section
(5 Questions)
Each question in Achievers Section carries 2 marks each, whereas all other questions carry one
mark each.
3. All questions are compulsory.There is no negative marking. Use of calculator is not permitted.
4. Write your Name, Roll No. and Class clearly on the Answer Sheet and do not forget to sign
it.
5. There is only ONE correct answer. Choose only ONE option for an answer.
6. To mark your choice of answers by darkening the circles in the Answer Sheet, use an HB Pencil or
a Blue / Black ball point pen only. E.g.
Q.16: A number has nine ones, six tens and eight hundreds. What is the number?
A. 869 B. 896
C. 968 D. 986
As the correct answer is option A, you must darken the circle
corresponding to option A in the Answer Sheet.
7. Rough work should be done in the blank space provided in the booklet.
8. Return the Answer Sheet to the invigilator at the end of the exam.
9. Write your Roll No. on the Question Paper too and take it home for future reference.

Syllabus
Numerals and Number Name, Number Sense (4 digit numbers), Addition, Subtraction, Multiplication,
Division, Fractions, Money, Length (conversions), Weight, Capacity, Time, Point, Problems Based
on Figures, Find Odd Numeral Out, Patterns, Series Completion, Coding-Decoding, Mirror Images,
Embedded Figures, Straight Lines and Curved Lines, Geometrical Shapes.
Class 3 2
Logical Reasoning
1. Kajal painted a red dot on each side of a cube. Then, she
glued her cube to a piece of cardboard.
How many red dots can be seen on Kajal's cube once it is glued
to the cardboard?
(A) 1 (B) 4 (C) 5 (D) 6

2. Which of the given rules was used for grouping the objects in Group (A) & Group (B)?
(A) Group A: objects with curved lines
Group B: objects with curved lines
(B) Group A: objects that are foods
Group B: objects with straight lines
(C) Group A: objects that are balls
Group B: objects with curved lines
(D) Group A: objects that are circular
Group B: objects with straight lines

3. Which number would correctly complete the pattern given in A B


columns (A) and (B)? 5 10
(A) 100 10 20
(B) 120 20 40
(C) 140 40 80
(D) 160 80 ?

4. If Karan continues this pattern given here, how many smaller rectangles will there
be in the next figure?

(A) 4 (B) 8 (C) 12 (D) 16

5. Tanya started walking from her house. 6 [ = 1 unit]

On the map, she went right 4 units and 5


then up 3 units. 4
Park
Which of the following is her location 3
now? 2 School
(A) Tanya's House            
1
(B) School
Tanya’s House Post Office
(C) Post Office 0
1 2 3 4 5 6
(D) Park
3 Class 3

Mathematical reasoning
6. Mrs. John gave her students the following clues about a mystery number.
• There is a 2 in the one’s place.   • There is a 7 in the hundred’s place.
• There is a 4 in the ten’s place.
What is the number ?
(A) 274 (B) 472 (C) 724 (D) 742

7. Bobby will leave for school at the time shown on the adjoining
clock. What time does the clock show ?
(A) 7 : 45
(B) 8 : 09
(C) 8 : 45
(D) 9 : 08

8. A teacher wrote an expression equal to 6 × 7. Which expression is equal to 6 × 7 ?


(A) 7 + 6 (B) 7 – 6 (C) 7 × 6 (D) 7 > 6

9. Which number shows the value of the model given here ?


(A) 460 (B) 160 (C) 163 (D) 463

10. Which of these numbers has a digit in the ten’s place that is greater than 4 ?
(A) 6,537 (B) 2,364 (C) 1,928 (D) 4,815

11. Which of the following represents the number with value of the digit in the hundred’s
place greater than the digit in the thousand's place?
Thousand’s Hundred’s Ten’s One’s Thousand’s Hundred’s Ten’s One’s
(A) (B)

Thousand’s Hundred’s Ten’s One’s Thousand’s Hundred’s Ten’s One’s
(C) (D)

12. Use the calendar to answer this question.


John cleans his book almirah every 3rd day and
his brother’s almirah every 5th day. If this pattern
continues, how many times during the month
of July will he clean both almirahs on the same
day ?

(A) 1 (B) 2 (C) 6 (D) 9


Class 3 4

1
13. Which set shows more than shaded fraction ?
2

(A) (B) (C) (D)


14. The pencils represent the fact family given below.


3 × 4 = 12; 12 ÷ 3 = 4; 12 ÷ 4 = 3
Which of these equations also belongs to this fact
family?
(A) 12 ÷ 6 = 2 (B) 4 – 3 = 1 (C) 4 + 3 = 7 (D) 4 × 3 = 12

15. Shirley's house number is two thousand three hundred seventy-five.


Which of these shows her address written in numeral form?
(A) 2357 (B) 2375 (C) 2735 (D) 23705

Everyday Mathematics

16. Mr. Ankit had 36 notebooks to hand out to his students. Each student received
the same number of notebooks and there were no notebooks left over. There are
9 students in his class. Which of these should be used to determine the number
of notebooks each student received ?
(A) 9 × 36 (B) 36 – 9 (C) 9 + 36 (D) 36 ÷ 9

17. John’s pet store had 329 silverfish, 704 starfish, and 1058 goldfish. What was the
total number of fish he had ?
(A) 1033 (B) 1461 (C) 2071 (D) 2091

18. Tarun has 152 baseball cards. His friend Mohit has 129 baseball cards. How many
more baseball cards than Mohit does Tarun have ?
(A) 23 (B) 37 (C) 271 (D) 281

19. Manuj skips rope for 1 minute without stopping. How many seconds did he skip ?
(A) 10 seconds (B) 30 seconds (C) 60 seconds (D) 90 seconds

20. Diya spent 1 week at summer camp. What is the total number of days in
1 week ?
(A) 7 (B) 2 (C) 5 (D) 8
SPACE FOR ROUGH WORK
5 Class 3

ANSWER keys
1. (C) 2. (D) 3. (D) 4. (D) 5. (D) 6. (D) 7. (A)
8. (C) 9. (D) 10. (B) 11. (C) 12. (B) 13. (C) 14. (D)
15. (B) 16. (D) 17. (D) 18. (A) 19. (C) 20. (A)