SUPRAVIE}UITORII

inunda]iilor
Ploua de zile întregi. Pe uliţele satului Bogata nu se vedea ţipenie de om. Din când în când o femeie îmbrobodită se strecura ca o umbră pe lângă garduri. Până şi animalele se adăpostiseră care pe sub streaşina caselor, care în coteţe şi grajduri.

Andrei, mie ploaia asta nu-mi miroase a bine. Prea multă apă, nepoate.

De ce, bunicule? Tata mi-a spus că n-avem de ce să ne speriem. Digul construit acum zece ani ne va apăra de apele crescute ale râului. Mi-a povestit cum a lucrat chiar el la ridicarea digului pe Neagra. Pe atunci nu era primar, era doar un tânăr inginer constructor.

. Parcă era un magnet. Ani de zile ploile nu ne-au putut face nici un rău. Râu blestemat. Da. n-a trăit pe pielea lui ce-am trăit eu. Ce poveste? Spune-mi. În fiecare an. bunicule? Pentru că ştiu povestea râului Neagra. 3 . De râu. Digul ne-a apărat. De ce crezi că mi-am construit casa mai sus decât toţi ceilalţi oameni din sat? De ce. Oamenii erau atraşi de apa asta adâncă şi nemernică. Dar el nu ştie ce forţă are râul. Satul era acolo unde este şi acum. bunicule! Eram cam de vârsta ta atunci când s-a întâmplat nenorocirea. De aia. şi mai aproape de ape. nu zic că nu a făcut treabă bună taică-tu şi oamenii lui..Blestemul APELOR Mi-a spus că este un dig solid care va apăra ani buni satul. alţi şi alţi oameni veneau şi se aşezau şi mai aproape.

O să-şi facă loc pe acolo pe unde a mai curs odată. nepoate. Gheorghe. Au rătăcit-o oamenii şi plânge de grija copiilor ei de prea mulţi ani. Am crezut că este mai ursuz şi că nu vrea să se amestece cu noi. se întâlnea în lacul din pădure cu două pâraie mai mici. M-a apucat de mână şi mi-a spus: Da.SUPRAVIE}UITORII inunda]iilor Doar moşu’ meu avea casa cocoţată pe deal. băiete. A curs… . cei din sat. Mă dusesem cu treabă la el. Până într-o zi când mi-a spus adevărul. copiii ei. Neagra vrea înapoi acasă. Ploua ca acum. Neagra va veni peste voi. ce tot spui bunicule? Ea a curs prin altă parte. de demult. râul se va revărsa. Apele care au fost scoase din matca lor sunt blestemate. Neagra.

Vii spre deal. Peste casele voastre. Sufletu-i este negru de furie şi necruţător. spre casa mea. 5 Şi? Şi? Ce s-a întâmplat? . De atunci este şi mai năvalnică şi mai furioasă.. Bunicule. Neagra nu mai poate fi oprită. Fugi la primul firicel de apă pe care-l vezi pe drum. Oamenii au mutat-o fără să-i ceară voie şi şi-au construit case pe drumul ei. Mai bine hai pe la noi să-ţi mai treacă de urât. Să le spui şi celorlalţi să fugă pe deal cât pot de repede căci odată pornită. Nu vin. Nu-i bine să o dispreţuieşti. Pe acolo trecea Neagra. Îmi promiţi? Şi nu uita că nu degeaba se numeşte Neagra. De ani de zile se umflă de câte ori plouă şi cred că în adâncuri se roagă la Dumnezeu să dea şi mai multă ploaie ca să poată avea puterea să-şi mişte apele pe drumul cel vechi. fugi cât poţi de repede.. promite-mi ceva.Blestemul APELOR Pe unde? Prin mijlocul satului. Cred că acum Dumnezeu a ascultat-o. Dacă vine Neagra peste voi. Dacă te iei după toate basmele pe care le auzi. asta-i o poveste. Gheorghe. Nepoate.

SUPRAVIE}UITORII inunda]iilor A fost aşa cum a spus bunicul. a venit cu o forţă nebănuită. mult mai puternică de pe urma ploilor. Era iadul pe pământ. Mulţi dintre săteni nici nu au ştiut ce li s-a întâmplat. mulţi oameni dormeau. Apele au luat case. animale. Dumnezeu să-i ierte. Era noapte. . căruţe şi oameni de-a valma. Neagra.

înţelegeam acum. Am locuit cu mama la bunicul meu în casă şi am rămas aici. departe de apele alea blestemate.Blestemul APELOR Am apucat să-mi iau două-trei haine şi să fug. Să fug spre deal. „Neagra. Aveam în cap doar spusele bunicului meu. Neagra” . 7 . ajutând o mătuşă bătrână.atât aveam în cap. Mama mă ţinea de mână cu putere şi alergam ca şi cum sute de draci ne-ar fi urmărit. Apele iadului. Am rămas singur cu mama şi cu bunicul şi cu neliniştea că tata nu are măcar un mormânt. Atunci s-a prăpădit şi tata.

este de neoprit. Du-te şi adună-ţi şi tu câteva. Tată. Se ridică şi o luă la goană spre casă. Nu poate fi oprită. Acasă. Simţea pielea de găină pe spate. . Neagra va veni peste noi. tată. lui nu i se putea întâmpla aşa ceva. Am adus la primărie câteva bărci de salvare. Nu. Oamenii îşi adăpostesc lucrurile în pod. Andrei. mai mulţi oameni vorbeau de zor cu tatăl lui. linişteştete! Neagra nu va omorî pe nimeni de astă dată. Dacă este nevoie. Nici prin cap nu-i trecuse că apele minunate în care se scaldă în fiecare vară pot fi distrugătoare.SUPRAVIE}UITORII inunda]iilor Andrei privea cu gura căscată. stau şi fac un plan de bătaie cu gospodarii ăştia cum să o oprim. Nu va lăsa Neagra să-i ia părinţii. Să plecăm acum cât nu este prea târziu. Uite. Ne va omorî. vom urca la bunicu’ pe deal. ne va… Mi-a spus bunicul că… Am anunţat toţi oamenii din sat. în bucătărie. mi-a spus bunicul.

La fel ca data trecută nimeni nu voia să creadă. Tatăl tău ştie şi ne-a învăţat pe toţi. pături. sticle cu apă şi conserve. Iar dacă se va întâmpla ceva. surpriză! Aproape toate lucrurile fuseseră duse în pod. acolo. Andrei. 9 . totul va fi bine. Nu-i venea să creadă.Blestemul APELOR Andrei se duse în camera lui. Dar. ştim ce trebuie făcut. În mijlocul camerei trei rucsacuri se odihneau burduşite cu haine.

. băiete. Credeai că eu nu ştiu povestea bunicului? Nu plecăm nicăieri. Apele au început să-şi mai potolească furia şi nu vor mai veni încoace. Andrei. Tatăl lui a sosit în zori plin de nămol din cap până în picioare. Satul este salvat. Andrei n-a închis ochii toată noaptea. dar spre dimineaţă cerul a început să se lumineze. tată? În noaptea aceea a mai plouat. s-a repezit la el: Am consolidat toată noaptea digul. iar apoi am dat o spărtură şi am lăsat Neagra să se scurgă uşurel şi controlat spre lacul din pădure.SUPRAVIE}UITORII inunda]iilor Plecăm. ca un arc.

Dora. să învăţ cum să stăpânesc acestă furie. deşi puteam rămâne în oraş. La revedere. să fiu inginer. I-am învăţat pe toţi sătenii cum să se apere şi iată că munca mea a dat rezultate. când am aflat cum a pierit bunicul meu în inundaţii. m-am întors aici. Mi-a spus-o bunica. Zilele au trecut şi iată prima zi de şcoală. am aflat că oamenii se pot apăra de dezastre şi. 11 . Doar azi mai stăm cu lucrurile în pod.Blestemul APELOR O ştii? Cum aşa? Da. Nu trebuie ca toate întâmplările rele să se repete. Am hotărât. Ştie Tot. în sat. să-i anunţ că pericolul a trecut. Dacă vrei să faci o faptă bună. Am făcut şcoală. gândeşte-te cum poţi să-ţi ajuţi prietenii să afle şi ei povestea râului Neagra. Mă duc în satul vecin. o ştiu de copil. trebuie să plec. mama bunicului tău. mâine despachetăm. să îi ajut pe oameni.

dar am ceva mai important de povestit. primarul satului Bogata. vă va povesti cum a salvat satul nostru.SUPRAVIE}UITORII inunda]iilor Aş vrea să o fac. a fost odată un râu care… . Andrei. doamna dirigintă. Copii. Iar tata. Bunicul a trăit inundaţiile acum mulţi ani şi şi-a pierdut tatăl. vrei să ne povesteşti cum ţi-ai petrecut vacanţa? Bunicul şi tata o să vă spună povestea râului Neagra.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful