You are on page 1of 24

LBANIAN

REVISTA E KOMUNITETIT SHQIPTAR NE BRITANINE E MADHE - MAGAZINE FOR THE ALBANIAN COMMUNITY IN THE UK AND REPUBLIC OF IRELAND

Nr.
09

POST
Editor in Chief: Dr. Fatmir Terziu - Telephone: 07984497444 - mail@albanianpost.co.uk - www.albanianpost.co.uk - www.fjalaelire.com

MAJ /
MAY
23 Supermarketi “Hilal” ju uron... 13 Protestë për Val Zeka... 09 Ermal Karakushi, inxhinieri... 2019

I RRITJE CILËSORE E
ntervistë me Shkëlqesinë
e Tij, Ambasadorin e
Jashtëzakonshëm dhe

KOMUNITETIT SHQIPTAR
fuqiplotë të RSh në Britani
të Madhe dhe Republikën
e Irlandës, z Qirjako Qirko.

Albanian Post: Shkëlqesia


Juaj z Ambasador i Republikës
së Shqipërisë, si e mendoni
ecurinë dhe integrimin e
komunitetit shqiptar në
Mbretëri të Bashkuar, pasi
tashmë keni disa vite në
shërbimin tuaj diplomatik?

Ambasadori: Së pari me lejoni


t’ju falenderoj për këtë mundësi
që më dhatë për të komunikuar
me lexuesit e revistës tuaj.
Përfitoj nga ky rast për të
shprehur gjithë vlerësimin tim
për angazhimin tuaj personal
në drejtim krijimit të një gazete
model, me fryme kombëtare
e mbi të gjitha një gazetë
e cila demostron kulturë...
(vijon ne faqen 16)

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence
07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station


Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 02

PASURIA E MADHE SHQIPTARE


P
asuria e madhe Lëndinat dhe lulet e pafundme bimëve medicinale që gjenden i bletarëve të këtyre zonave
natyrore e maleve, të Shqipërisë janë me në zonë. Ky është një mjaltë është që të rrisin prodhimin, jo
grykave, majave dhe famë pasi arrijnë vërtet të që ka një reputacion të lartë vetëm për tregun vendas, por
tërë hapësirës shqiptare mundësojnë një mjaltë nga në Shqipëri. Prodhimi i mjaltit edhe për eksport, duke qenë se
natyrisht përcaktohet nga më cilësorët në Evropë. Mos është një zgjidhje për shumë çmimi i një mjalti të çertifikuar
dhurata e bukur që Zoti i ka harroni që mjalti i bletërritësve ferma të vogla që ndodhen në pothuajse dyfishohet.
falur kësaj treve të bukur e shqiptarë, tashmë konkurron. zonat malore. Objektivi kryesor
të papërsëritshme. Tufa me Zadrima në veri të Shqipërisë
lule është e freskët në duart (rajoni i Lezhës) ka kushte të
e dy biznesmenëve shqiptarë, shkëlqyera klimaterike për
Neritan dhe Valbona Çela, të bletarinë dhe është e përhapur
cilët e kanë mbledhur enkas në të gjithë zonën, të cilat
në Qafën e Llogarasë në ditët e kanë marrë eksperiencën
e javëve të fundit të muajit gjatë viteve të regjimit të
që sapo lamë pas. Atje në shkuar. Mjalti më i njohur
ato lule ushqehen bletët e është ai i sherebelës, i cili
kësaj zone dhe natyrshëm vjen nga dy zona kodrinore
atao na sjellin mjaltin e dhe prodhohet mes muajit
papërsëritshëm të Llogarasë. maj dhe qershor. Mjalti që
Vlerat ushqyese të mjaltit janë prodhohet në Pukë ka vlera të
të pazëvendësueshme për larta ushqyese, si pasojë dhe
shëndetin dhe organizmin. e natyrës dhe diversitetit të

SHITET

SHITET lokali“UK’s Café”

Addresa:
54 Balgores Lane
Romford
RM2 6BP
United Kingdom

Email:
f11.driza@hotmail.com

CALL US
074 7525 5500
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 03
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 04

VËMENDJE TENDENCAVE NË RRITJE


TË TURIZMIT NË DOKUMENTAR
N
dërsa e shtuna së Komunitetit shqiptar në është në rrezik përsëritjesh, megjithëse shfrytëzues i
zakonisht është ditë Londër “Mother Tereza” përveç nëse dokumentarët arsyeve të tjera dhe fjalëve
qetësie në Oasis Albanian Union, biznesmenit përdorin idetë më fisnike të të të huajve në Shqipëri,
Academy Hadley, South të sukseshëm që e ndan dokumentarit në mënyrë që mbetet shumë i popullarizuar
Street, Enfield shqipja e veten sa në Atdhe dhe në të kultivojnë një mirëkuptim për shkak të risisë së të
ndjeshme të zgojë dhe më Londër, Skënder Përpepajt, më të thellë midis njerëzve, gjitha arsyeve të bukura.
kureshtarin u bë kryefjala Drejtuesit të “Nënë Tereza”, regjisorit dhe audiencës. Dokumentarë të tillë janë në
e ditës. Në sallën ku kishte Esat Braçe, Ruzhdi Jatës, Filmat dhe udhëtimet gjendje të bëjnë lokacione
filluar montimi i aparaturave Hysen Ruspit, Talat Pllanës kanë kohë që janë shokë. tërheqëse dhe kanë pasur një
të nevojshme për mbarëvajtje, e disa të tjerëve. Emocione Për shkak se këto lidhje të afërt për një shekull
të tilla si laptopa, kamera, sollën vallet e shoqatës që dokumentarë të këtij lloji me industrinë e udhëtimit.
altoporlante, transmetues, drejtohet nga z Braçe dhe mbështeten nga një nivel i Përveç kësaj, disa prej
videolidhje, celularë e të tjera fëmijët e mrekullueshëm lartë sponsorizimi, nuk janë aq elementeve të qenësishme
mjete nga familja dixhitale të këtij komuniteti shqiptar. shumë dokumente shkencore në zhanër e bëjnë filmin
e kohës, duart e gazetares Vlerat e këtij dokumentari sa mbeten reklama. Në dokumentar mënyrën
Valbona Bezati, nga Radio- qëndrojnë në mjaft pika, të shumë mënyra kjo bëhet etike e përsosur për të nxitur
Televizioni “Ora” në Shqipëri cilat janë dashuria, mikpritja, problematike. Filmat e krijuar udhëtimin. Ashtu si rrëfimet
natyrisht kishin arsyet e veta. tradita, ushqimi shqiptar, me një “të huaj të caktuar” janë imagjinare, ata përdorin një
E ardhur për të promovuar bukuria natyrore, kodi i larg në kërkim të estetikës dhe “varg atributesh që krijojnë
në mesin e shqiptarëve nderit, vlera, trashëgimia, për këtë arsye nuk arrijnë të përgjigje emocionale - jo
një nga 23 dokumentarët e bukuria, pasuria, zhvillimi, eksplorojnë plotësisht kulturat thjesht për një komplot dhe
përgatitur nga australianja integrimi, jeta dhe kultura. dhe popullin që po paraqesin. / ose karaktere interesante,
Aleksandra, që banon prej Një dokumentar i tillë ishte Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë por të bazuara në aranzhimin
gjashtë vitesh në Shqipëri një tipologji udhëtimi që përpjekje për t’u bërë banor kompleks dhe organizimin
dhe tashmë flet bukur nënkupton se është një film në kulturën që dokumentarët e efekteve speciale,
gjuhën shqipe, natyrishëm dokumentar, program televiziv po eksplorojnë dhe kështu tingujve dhe narrativave”.
kërkoi vëmendjen e vet. ose seri që përshkruan e trajtojnë këtë temë si një Përmes përdorimit të adresës
Dukumentari që ishte udhëtimet brenda territorit të turist, duke e bërë popujt dhe së drejtpërdrejtë, edukimit,
përgatitur të jepte përshtypjen sotëm shqiptar në përgjithësi kulturat një risi dhe arsye historisë dhe traditës së
e ndërtimit të shtjelluar rreth ose atraksionet turistike pa “tjetër”. Përveç kësaj, për gjatë të festimit të kulturave
stigmës “Alien” ku tema rekomanduar marrëveshje shkak se dolumetarët e tillë të tjera, dokumentarët e
rrekej me një stigmë tjetër të veçanta të paketave bëhen më së shumti shpesh tillë me bazë në turizëm
të anatemuar ndoshta ose operatorë turistikë. Një për të bindur audiencat mund të jenë fitimprurës
padashje si “Një Turist film i tillë i udhëtimit nëpër për të vizituar zonën e dhe të vlefshëm. Sidoqoftë,
në Shtëpinë e Mëkatit”. Shqipëri, i realizuar bukur përshkruar, ato shpesh janë të përdorimi i dokumentarit
Por rrjedha, intervistat nga Aleksandra dhe stafi ndërtuara, duke përfaqësuar si reklamim i turizmit
me të huajat, pamjet, i tij, ishte një arsye për ta një realitet të dëshiruar, ndihet shumë i ngjashëm
natyra, montazhi, editoriali, cilësuar si një lloj i hershëm i sikurse ndodh dhe me këtë me filmat etnografikë
konteksti, skpripti, sillnin një dokumentacionit të udhëtimit, dokumentar. Megjithatë, kjo dhe simfonitë e qytetit që
Shqipëri të bukur, Parajsë. që shërben si një film nuk arrin dhe nuk ndodhi u treguan problematike
Vargjet e shkëputura nga etnografik eksplorues. Pra as në këtë rast të pengojë dhe të pandërprera.
një poezi e hershme e imja një dokumentar i tillë pohon audiencat. Dokumentari,
më silleshin ndërmend teksa se çështja e turizmit shqiptar
ndiqja këtë disaminutësh të ka arritur një pikë kritike.
anatemuar tek turizmi, tek Filmi dokumentar ka qenë
vlerat shqiptare për të qenë prej kohësh i lidhur me
të tilla. Por kjo është poezi udhëtimin dhe kulturën.
dhe natyrisht do interpretimin Megjithatë, disa shembuj
e vet, pasi në një moment të historikë të dokumentarit
tillë imazhet e lëvizshme dhe kanë qenë problematike,
skena që qaset në syrin tënd duke çuar në një denigrim
të ndjekësit dokumentar bëjnë të idealeve dokumentare me
qëllimin etyre për të cilin atao ndjeshmërinë e tyre “jashtë
kanë udhëtuar nga Atdheu shikimit”, të lodhshme e të
në Londër. Aleksandra, një mërzitshme, ndryshe nga ky
e huaj që natyrshëm kishte dokumentar që fliste e sillte
prekur pozitivitetin e kohës arsye të kënaqësisë. Ndërsa
na solli emocione. Emocione turizmi i filmit bëhet një fushë
që u zgjeruan nga fjalët e në rritje e interesit, kjo pjesë
Dr Zamira Ruspit drejtueses e historisë dokumentare
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 05

SH
ID and RASH RASHID & RASHID 24/7 orë linjë emergjence

07878335000
RA

Solicitors, Advocates
ID

Immigration Specialists
Commissioners of Oaths
LA
W FIR M

Specializuar në emigracionin e Britanisë së Madhe

Avokatët tanë të emigracionit kanë mbi dhjetë vjet


përvojë në fushën e emigracionit dhe ligjit të azilit.

Çdo klient është po aq unik sa është rasti që ata na sjellin

Rashid & Rashid Solicitors, si të gjithë avokatët e


tjerë në praktikë në Angli dhe Uells, është Kompani
e autorizuar dhe e rregulluar nga Autoriteti i
Rregullimit të Aplikantëve.

Një minutë larg nga South Wimbledon Underground Station

Për të biseduar në shqip telefono Gena:

07774222062

zgjatje vizash
Dokumente udhëtimi
Leje pune
Procedura për leje qëndrimi dhe viza
Rishikim jurdik
Kur jeni kotigjent per t’u riatdhesuar ose të
ndaluar nga organet e emigracionit Apelim Tribunali
Mbulojmë të gjitha aspektet e emigracionit Rastet e trashëgimisë

RASHID & RASHID LAW FIRM 190 Merton high street,


211, The Broadway, Southall, Wimbledon, London,
UB1 1NB SW19 1AX
law768@live.com solicitors@rashidandrashid.co.uk
Tel: 02086720666 Tel: 02085401666
Fax: 02085430534 Gena: 07774222062
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 06

FOTOGRAFI QË FLASIN BUKUR


J
o thjesht sepse fotografia
flet me mijëra fjalë. Jo
thjesht. Jo thjesht se
pamjet na sjellin kohë të lirrë,
gëzim, harmoni, shoqëri,
sportivitet, arsye për të parë
se si njeriu është realisht në
jetën e tij. Jo. Por kryesorja
për të ritreguar se pikërisht
mjaftojnë këto fotografi për
të thënë se Dr Zamira Ruspi
Përfundi është edhe nënë,
edhe bashkëshorte, edhe
shoqe, edhe organizatore,
edhe drejtuese e shoqatës
së saj. Është një arsye më
shumë në gjuhën e këtyre
fotografive për të thënë se ajo
është një model në afrimin
dhe dhënien e shembullit të pse dhe çfarë është fotografia. regjistruar dritë ose rrezatim ndaj dritës, siç është filmi
saj më të mirë për komunitetin, tjetër elektromagnetik, fotografik. E pra në gjithë
për të gjithë ata që duan dhe këtë kuotim shohim
vlerësojnë përditshmërinë, artin, imazhin, mesazhin,
jetën dhe lirinë e tyre. arsyen dhe mbi të gjitha
respektin për vetveten,
Mjafton ta shohësh në fotot njeriun,aktivistin,
që janë ndarë me miqtë dhe shoqërinë, organizimin,
antërët e shoqatës së saj në k o m u n i t e t i n .
facebook dhe do të shikosh Në të gjitha këto me
se është në sportivitetin e thjeshtësinë e duhur e
vete, në shoqërinë e saj gjitha është një emsazh,
më të mirë, në aktivizimin është një respekt, është
e saj më të dedikuar për një model që vjen nga një
shoqet e saj, aktivistet e nënë, nga një intelektuale,
saj, për fëmijët e të tjerët e nga një bashkëoshorte,
shoqatës. Ja para kjo është nga tërësia e vlerave që
thjeshtësia, arsyeja e jetës Fotografia është arti, qoftë elektronikisht me anë e shoqërojnë atë dhe grupin
së lirë, integrimit dhe vlerës aplikimi dhe praktika të një sensori të imazhit, e saj të shoqatës për të
së njeriut të mirë. Fundja ja e krijimit të imazheve ose kimikisht me anë të vërtetuar qëllimin e të qënit
të qëndrueshme duke një materiali të ndjeshëm të bashkuar e të respektuar.
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 07





 ­

 ­

„
€€€…†
€€

€‚€
ƒ


Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 08
SKELA “JET SCAFOLDING” CILËSI, PROFESIONALIZËM, GARANCI

S
kela “Jet Scafolding” të dyfishtë dhe të gishtin mëdha do t’i shesin tubat e
tregon gjithnjë e më dhe të ndalojnë dërrasat. tyre me emrin dhe adresën e
shumë përkujdesje Duhet gjithashtu të sigurohet tyre për të penguar vjedhjen.
në të tre elemntët e saj të qasje e sigurt dhe e sigurt. Bordet ofrojnë një sipërfaqe
suksesit. Themelet e mira janë pune për përdoruesit e
thelbësore. Shpesh kornizat e Komponentët themelorë të tribunave. Ata janë dru të
skelave kërkojnë më shumë skela “Jet Scafolding” janë kalitur dhe vijnë në tre trashësi
pllaka bazë të thjeshta për të tubat, bashkuesit dhe dërrasat. (38 mm (e zakonshme), 50 mm
kryer dhe përhapur në mënyrë Tuba zakonisht bëhen prej dhe 63 mm) janë një gjerësi
të sigurt ngarkesën. Skela çeliku ose alumini; megjithëse standarde (225 mm) dhe janë
“Jet Scafolding” përdor pllaka ka skela të përbërë që përdor një gjatësi maksimale prej
bazë në sipërfaqe të betonit. tuba të fibrave të qelqit të 3.9 m. Mbërritjet e tabelës
Për sipërfaqet si trotuaret ose mbështjella me filamente mbrohen me pllaka metalike
pllakat bazë të asfaltit janë të në një matricë najloni ose të quajtura pranga ose
nevojshme. Për sipërfaqet më poliestër, për shkak të kostos ndonjëherë pllaka gozhdë, të
të buta ose më të dyshimta së lartë të tubit të përbërë, cilat shpesh e kanë vulosur
përdor tabela të vetme, nën zakonisht përdoret vetëm kur emrin e kompanisë në to.
një standard të vetëm, një ekziston rreziku nga kabllot Dyllat e tribunave të drurit në
tabelë e vetme duhet të jetë së elektrike që nuk mund të Britani të Madhe duhet të jenë
paku 1.000 centimetra katrorë izolohen. Nëse janë çeliku, në përputhje me kërkesat e
(160 in2) pa një dimension ato janë ose “të zeza” ose BS 2482. Po ashtu, përdoret ato përshtaten, ndërsa bordet
më të vogël se 220 milimetra, galvanizuar. Tubat vijnë në një edhe stolisje druri, çeliku e vetme mund të ndahen
trashësia duhet të jetë së sërë gjërash dhe një diametër ose alumini, si dhe pllaka të dhe duhet të zëvendësohen.
paku 35 milimetra (1.4 in). standard prej 48.3 mm. (1,5 laminuara. Përveç tabelave Skela, e quajtur edhe
Për skelat e ngarkesës më të tubacione NPS). Dallimi për platformën e punës, skelet, është një strukturë e
rënda mund të kërkohet shumë kryesor midis dy llojeve të ekzistojnë bordet e vetme përkohshme e përdorur për
më tepër elementë të betonit tubave metalik është pesha të cilat vendosen nën skelë të mbështetur ekuipazhin
të vendosura në beton. Në më e ulët e tubave të aluminit nëse sipërfaqja është e butë e punës dhe materialet për
hapat e pabarabartë të terrenit (1.7 kg / m në krahasim me ose që dyshohet ndryshe, të ndihmuar në ndërtimin,
që priten për pllakat bazë, 4.4 kg / m). Megjithatë ato megjithëse mund të përdoren mirëmbajtjen dhe riparimin
rekomandohet një madhësi janë më fleksibile dhe kanë edhe bordet e zakonshme. e ndërtesave, urave dhe të
minimale e hapit prej rreth 450 një rezistencë më të ulët Një tjetër zgjidhje, e quajtur gjitha strukturave të tjera të
milimetra (18 in). Një platformë ndaj stresit. Tuba zakonisht skatepad, është bërë nga një bëra nga njeriu. Skelat janë
pune kërkon që elementë blihen në gjatësi 6.3 m dhe bazë gome me një pllakë bazë përdorur gjerësisht në vend
të tjerë të jenë të sigurt. Ata pastaj mund të priten në të formuar brenda; këto janë për të pasur akses në lartësitë
duhet të jenë të ngushtë, të madhësi të caktuara tipike. të dëshirueshme për përdorim dhe zonat që përndryshe do të
kenë binarët me mburojë Shumica e kompanive të në tokë të pabarabartë pasi ishin të vështira për t’u arritur.
9 Hi w W
ks
01 ree to 6 O
23 re ee
ll: F t 4 R N

33
89
e E
dg D

51
an OR

Jet Scaffolding
Unit 212 Flexspace
Ca

5 Elstree Way Borehamwood


London
WD6 1SF

Tel: 0192 351 8933


Mob: 077 3874 0018
E-mail: info@jetscaffolding.com

“Skela Jet” është e bazuar


në Watford, Hertfordshire dhe mbulon
të gjitha zonat në Londër.
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 09

ERMAL KARAKUSHI, INXHINIERI ELEKTRIK, NJERIU


HUMAN DHE INXHINIERI ELEKTRIK I RESPEKTUAR

N
ë fakt ishte një bisedë në East London, të Anglisë në një qytet i madh, i vendosur zotë në zonën e South West
mjaft e thjeshtë, një atë ditë ishin edhe dhjetëra në mes të Veriut dhe deri në e më gjerë. Ai ka vite dhe
komunikim njerëzor, prindër shqiptarë, dhe gjithë Lee Valley dhe rezervuarin plot njëzetë të tilla që ushtron
një qasje e urtë e “muhabetit”, stafi i Ambasadës shqiptare, Walthamstow në perëndim, këtë profesion me mjeshtëri.
pikërisht në hapjen e një me Ambasadorin e Shqipërisë si dhe Epping Forest në Të paktën kështu thuhet në
shkolle shqipe të arsimit Qirjako Qirko. Bashkia që lindje. Qendra e qytetit disa media britanike online.
plotësues në Walthamstow është e vendosur 7.5 milje përbëhet nga pjesa e Tregut
ajo që na bëri të ulemi (12.1 km) në verilindje nga Walthamstow, tregu më i gjatë Tashmë sa lexon në rrjetet
“këmbëkryq” me një shqiptar Charing Cross, kishte mjaft vetëm në rrugë në Evropë. profesionale, mëson se
të mirë, një profesionist në shushërima fëmijësh të kur ju dëgjoni emrin Ermal
fushën e tij, një intelektual, që gëzuar në atë ditë, dhe po aq Dhe mes kësaj gjallërie Karakushi, inxhinieri Elektrik,
menjëherë të bën për vete. thujase se fliste shqip në atë biseda me këtë njeri na bëri krijoni një familjaritet që
kënd ku fëmijët ishin në ditën të harrojmë kohën. Na bëri kumbon në mendjen tuaj. Ky
Fjalëmatur, fjalëpak dhe mjaft e hapjes festive të shkollës. të shkojmë gjatë e gjerë në familjaritet rrjedh natyrisht,
i ndjeshëm ndaj dhimbjes së kujtesa e memorje, na bëri të nga profesionalizmi i tij,
Tjetrit. Ndërsa sheh një jetim, Historikisht kjo minibashki që rikujtojmë dhimbje e gjëra të eksperienca që ai ka shërbyer
një fëmijë që i ati i ka ndërruar bën pjesë në qarkun e Essex, shkuara, që hera-herës therrin të gjithëve klientëve për mbi
jetë nga Zoti në kohë tjetër, është rritur në mënyrë të dhimbjet njerëzore. Por mbi të 20 vjet. Ermal Karakushi ka
menjëherë i afrohet fëmijës konsiderueshme si pasojë e gjitha na njohur me një njeri. Na vendosur veten si udhëheqës
së vet, që ka ardhur të jetë shtimit të popullsisë, si pjesë njohu me një specialist mjaft si një nga mjeshtrat e
nxënës i shkollës shqipe e rritjes periferike të Londrës të kërkuar. Për këtë mjafton shërbimeve elektrike, të
dhe i lutet ti japë një ndihmë dhe është themeluar si një të klikosh në gooogle dhe në shërbimit profesioanl e të
të vogël të cilën e bën krejt njësi bashkiake në vitin 1929 fushën e inxhinierit elektrik në sigurtë dhe ka marrë përsipër
në mënyrë të fshehtë, pa u para se të bëhej pjesë e Britani të madhe dhe natyrisht detyrën e tu afrojë klientëve të
dukur dhe mjaft njerëzisht. Greater London në vitin 1965. të shënosh emrin Ermal tij më të aftën, të certifikuarën
Në Walthamstow që është Tashmë ajo ka natyrisht dhe Karakushi. Ermal Karakushi dhe shërbim të besueshëm
qyteti kryesor i London shqiptarët e shumtë në atë është një nga inxhinierët elektrik, dhe të kujdeset për
Borough të Waltham Forest zonë. Walthamstow është elektrikë më të kërkuar, më të të gjitha nevojat elektrike.

ERMAL KARAKUSHI
PËRSE DUHET TË NA ZGJIDHNI NE
TË GJITHA NGA
INSTALIM I PLOTË OSE I PJESSHËM
NDERRIIMI I
ZËVENDËSIME TË SISTEMIT TË SIGURESAVET LLAMPAVE. NDRIÇIMI
SHTESË PRIZASH/ ÇELESAT, NDRIÇIMI ETJ. DERI TEK SKEMAT
DUSHE/ LIDHJE GATIMI PROFESIONALE DHE
SISTEMET E NGROHJES/ STORAGE INSTALIMI
SHËRBIME PROFESIONALE ELEKTRIKE

ermal_niceic@hotmail.co.uk
Zyra: 020 8443 3833 Tel: 07568393784

INXHINIER ELEKTRIK
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 10

FESTIVAL MACESH NË LONDËR PËR TË


SHPËTUAR MACET E RRUGËS NË SHQIPËRI
N
jë pjesë e të ardhurave do të mbahet në Beckenham Një pjesë e të ardhurave Të ardhurat nga shfaqja e
të bëra nga ngjarja do Place Mansion më 29 qershor të bëra nga ngjarja do t’i artit të gjigantëve Cat do
t’i dhurohen Erham dhe do të presë mbiz
Rescue dhe International 50 ekspozues. Vizitorët
Trash Cat & Dumpster Dog për në festival do të gjejnë
të ndihmuar macet dhe kotele një përzgjedhje të
në nevojë. Të ardhurat nga aksesorëve të maceve,
shfaqja e artit të gjigantëve Cat filmave me cilësi,
do të shkojnë për të shpëtuar muzikës live, librave,
macet shqiptare të rrugës. artit, së bashku me
superstarin e felenit,
Një festival që përfshin duke përfshirë cat-
përkushtimin për macet dhe cat Bob dhe modelin
ushqimin vegan të rrugës do të e maces Starina, dhe
realizohet së shpejti në Londër. bisedimet nga autorë
Tematika e këtij festivali ndërkombëtarë dhe
është: “Zbuloni ushqimin ekspertët e maces.
vegan në rrugë, takoheni dhe Nëse mirëprisni një
përshëndeteni me superstarë kafshe në shtëpinë
të familjes së maces, tuaj, atëherë mund
kokteje me tematikë macen, të takoni kotele në
filma artistikë, ekspozues sallën Meou, të cilët
dhe shumë më tepër!” kërkojnë shtëpitë e
Dashuri macesh dhe ushqim tyre përgjithmonë
vegan në rrugë? Pastaj për një donacion
sigurohuni që të ndiqni prej 5 stërlinash.
në Londër këtë verë në Për të siguruar që
festivalin “Catfest” ku do të keni shumë energji
gjeni mace dhe maçokë të për të shijuar gjithçka
famshëm, kokteje me temë që festivali ka për të
macet, filma, muzikë, biseda ofruar, do të ketë një gamë dhurohen Erham Rescue të shkojnë për të shpëtuar
dhe ushqim vegan në rrugë. ushqimesh vegan në rrugë dhe dhe International Trash Cat & macet shqiptare të rrugës.
Festivali do të jetë ditë-natë kokteje me temë për macet për Dumpster Dog për të ndihmuar
për dashamirët e maceve dhe t’ju mbajtur të ushqyer mirë. macet dhe kotele në nevojë.

Sweet London
RESTAURANT
www.sweet-london.co.uk

62A Longbridge Road,


Barking, Essex,
IG11 8RT
• Ambient festiv • Takime rinore
info@sweet-london.co.uk
• Ditëlindje • Studentë
• Festa • Gëzime familjare

02082625172 Ambient i rehatshëm për 60 vetë


Pasina komode me shisha për 50 vetë
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 11

Vila Ronel Bar


& Restaurant
46 Birchington Road
London
NW6 4LJ

020 7624 1385


www.vilaronelrestaurant.co.uk
Reservation@vilaronelrestaurant.co.uk
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 12
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 13

“LIRI PËR ÇLIRIMTARËT”


Protestë për Val Zeka dhe Bajraliun e Grupit të Kumanovës që u dënua me burg të përjetshëm

U
bën katër vite dhe qe po ju bëhet trimave tanë. sipas leximeve online
të arrestuarit ne Disa protesta ishin kjo protestë do të
rastin “Kumanova” paralajmëruar në rrjetet mbahet në përkrahje
po mbahen ende nëpër sociale dhe në disa faqe të Val Zekas, Naser
burgjet e Meqedonisë ku internetike në përkrahje të Bajraliut (Bek Bajrës)
gjykata themelore e Shkupit Val Zekas, Naser Bajraliut të dënuar me burg
ka dënuar me 746 vjet (Bek Bajrës) tw dënuar me të përjetshëm nga
burg pjesëtarët e grupit të burg të përjetshëm nga beteja beteja e 9 majit 2015
Kumanovës,të akuzuar për e 9 majit 2015 në Lagjen e në Lagjen e Trimave
terrorizëm për ngjarjet e 9 Trimave në Kumanovë. në Kumanovë. Në
dhe 10 majit të vitit 2015 Një protestë ishte njoftimin e bërë në
ku padrejtësisht disa prej paralajmëruar të mbahet rrjetet sociale thuhet
tyre u denuan me burgim edhe në Londër në ballë të se është momenti i
të përjetshëm të cilët janë: Ambasadës së Maqedonisë duhur që në ditën e
Valdet Zeka, Bek Bajra, Andi së Veriut, duke ndjekur të Evropës, t’i tregohet
Krasniqi, Dem Shehu, Fadil gjitha procedurat ligjore të botës se shteti i
Fejzullahu, Nasuf Zeqiri shtetit ku jetojnë shqiptarët Maqedonisë së
kurse 13 pjestar te grupit janë mbështetës dhe përkrahës Veriut i mban prapa
dënuar me 40 vite burg dhe 6 të kësaj proteste. Janë marë grilave djemtë më të
pjestar me 20 vite burg,andaj të gjitha masat që protesta mirë shqiptarë.
pas këti aktgjykimi i cili nuk të shkojë sipas rregullave Thirrje i bwhej
është korrekt dhe i gjithi i përkatëse dhe kështu që djalërisë Shqipëtare
padrejtë organizohet protest janë kontakktuar sipas për protesta në 9
gjithpopullore paqësore si në rrjeteve sociale edhe mjaft maj 2019 ora 11
të gjitha qytetet e Kosovës po të interresuar. Protesta janë : 00 ...Protesta
ashtu edhe në qytetin e Pejës paraparë të bëhen dhe në para Ambasadës
në qytetin e trimit Val Zeka Pejë, Gjilan, Prishtinë e në Maqedone në
protesta u mbajt mw datën “9 disa vende të tjera, sikurse Tiranë Prishtinë
maj në ora 12: 00 në sheshin thuhet e mësohet se protesta Romë Berlin Londër
e qytetit të Pejës me moton do të orhganizohen dhe në dhe Paris...Liri për
“Liri Për Çlirimtarët” ju ftojmë vëndet ku ka ambasada ÇLIRIMTARËT E
që të bashkoheni masovikisht të Maqedonisë së Veriut. UÇK -së ..
që ta ndalojm këtë padrejtsi Sikurse dihet tashmë dhe
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 14
TINGUJT KUNDËRHIATIZUES -N- & -R- TE NJË KATEGORI EMRASH
Nga Profesor Musa Nushi joetimologjik, tingull që vihet kallëzore të pashquar njëjës

P
ër tingujt midis zanoresh për shqiptim të këtyre emrave. Kjo do të
kundërhiatizues në të këndshëm, përkatësisht thotë se emrat e prejardhur
gjuhën shqipe, pra për ta lehtësuar shqiptimin prapashtesorë të tipit:
për bashkëtingëlloret: e njëpasnjëshëm të dy mullitar (mulli+tar > mullitar),
j, v, h si tinguj kundër hiatit, zanoreve, pra, këtu kemi mullixhi (mulli+xhi >
si tinguj bukurtingëllues a tingullin bukurtingëllues mullixhi), mullis (mulli+s >
eufonikë bëhet fjalë vetëm kur (kundërhiatizues). mullis); ullishtë (ulli+ishtë >
trajtohen shtesat e tingujve Fonema -r- si tingull ullishtë); kufitar (kufi+tar >
në fonologji, përkatësisht kundërhiatizues e zgjeron kufitar), etj., si dhe emrat e tinguj kundërhiatizues,tinguj
tingujt epentetikë, ndërsa mbaresën e emrit, e jo, përbërë: drugdhendës (dru joetimologjikë, siç janë
në morfologji këta tinguj temën: dru (dru-r-i > dru-ri), + gdhendës > drugdhendës), edhe tingujt: j (ide-j-a >
trajtohen me rastin kur flitet fre (fre-r-i > fre-ni), etj. Gjykimi drugdhendje (dru + gdhendje ide-ja>ideja); v (puno-v-a>
për mbaresat variante. se emrat e tipit: bri, dre, dru, > drugdhendje), drufrutor (dru punova); h (la-h-em > la-
Trajtesa ime ka për qëllim fre, tra, flori, gji, gju, kufi, mulli, + frutor > drufrutor); qiribërës hem > lahem); n (ba-n-a
të përimtojë fonemën -n- të pe, qiri, etj., “lakohen sipas (qiri + bërës > qiribërës), >ba-na > bana) & r(bë-r-a>
gegërishtes (dikur të mbarë gjedhës së lakimit të emrit qirishitës (qiri + shitës > bë-ra> bëra)3)etj. si dhe
shqipes), përkatësisht zë”, nuk ka vërejtje, por që qirishitës); zëdhënës (zë tek emrat në shqyrtim: n
-r-në e toskërishtes (-n- “dalin me një temë të zgjeruar + dhënës > zëdhënës),etj. (za-n-i > za-ni > zani), r (zë-
në e rotacizuar) si tingull me tingullin r “2, nuk më e ruajnë pa shtesa temën r-i > zë-ri > zëri) etj. Pra,
kundërhiatizues te disa duket gjykim i drejtë, sepse, fjalëformuese të emrave të në rastet e shembujve të
emra të tipit: sy(sy-r-i >sy- pikërisht nga këto dy rasa lartcekur, në rasat emërore lartshënuar tingujt e përdorur
ri), dre (dre-r-i> dre-ri), dru (emërore dhe kallëzore e dhe kallëzore, që do të thotë mes zanoresh: j, v, h, n & r
(dru-r-i > dru-ri), etj., që “veç pashquar njëjës) përcaktohet se temat e emrave: mulli, ulli, janë tinguj kundër hiatit (që
emërores dhe kallëzores së tema e mirëfilltë e emrit. kufi, dru, qiri, zë etj. janë tema goja mos të mbetet e hapur
pashquar, dalin me një temë Po të nisemi nga fakti të mirëfillta të atyre emrave. me rastin e shqiptimit të dy
të zgjeruar me tingullin r.”1) se tek emrat e prejardhur Pse këta emra dalin në zanoreve të njëpasnjëshme),
Pikëpamja ime, lidhur me prapashtesorë dhe tek emërore dhe në kallëzore si tinguj bukurtingëllues a
këtë ide, ndryshon nga emrat e përbërë, temat të pashquar pa tingullin r, kundërhiatizues. Kjo do
teza e disa gjuhëtarëve, të fjalëformuese janë ato përkatësisht -n-? Sepse të thotë se tingujt n & r
cilët gjykojnë se tingulli -r- prej të cilave janë formuar në rasat emërore dhe tek emrat e lartcekur nuk
sot, në rastet e lartcekura ata emra, pa mbaresa dhe kallëzore të pashquar u takojnë temave, por
është tingull tematik. prapashtesa trajtëformuese, njëjës te këta emra nuk ka mbaresave: mullini > mulli+ni,
Përkundrazi, -r-ja në këto del se tema prodhimtare e nevojë të shtohet tingulli -r-, & mulliri > mulli+ri, zani >
pozicione, sipas gjykimit tim këtyre emrave përkon me përkatësisht -n-, meqë në za+ni & zëri > zë+ri, etj.
është tingull i shtuar, tingull temat e rasave emërore dhe këto raste kemi të bëjmë me Vazhdon studimi...

PERIEN
EX
+ 15 YE
CE

ARS
CE

EX
PERIEN

PROFESIONALIZËM • GARANCI • CILËSI


ABONIME
INSTALIME
RIMBUSHJE

PËR MË SHUMË KONTAKTO GËZIMIN: 078 157 359 45


Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 15

ARTI DHE SEKSI NË SHQIPËRINË KOMUNISTE

D
ogma staliniste kërkoi vizioni i miratuar i trupit
artin realist socialist që të shëndoshë muskulor
synonte të riprodhonte të punëtorit socialist apo
një reflektim të përmirësuar fshatar ishte i zhytur.
(domethënë joreal) të realitetit Studentët e artit realist
të “punës dhe përparimit socialist duhej të mësonin
të popullit”. Tregimet e nga shembujt më të mirë
pjesëve të ekspozuara në të artit klasik greko-romak.
një ekspozitë të artit të vitit Në vitin 1964, Galeria
2015 në Galerinë Kombëtare Kombëtare e Arteve
të Arteve të Tiranës tregojnë në Tiranë vendosi njw
se arti realist socialist ishte nga punwt e Paços me
gjithashtu krejt i matur, por figuracion të plotw. Por një
nganjëherë arti seksual, dekadë më vonë, në vitin
“antikomunist”. Në fund të 1974, Sigurimi (policia e
nëntorit 2015 kam vizituar famshme e sigurisë në
Shqipërinë dhe Kosovën Shqipëri) urdhëroi artistin
me një seri leksionesh mbi të shkatërronte këtë
nacionalizmin etnolinguistik. lakuriqwsi, si dhe të tjerët
Gjatë një prej pak çasteve që ai mbante në studion e
të mbetura nga ky program tij. Arsyeja zyrtare e këtij
intensiv, ndodhi që të vizitoja ndryshimi të papritur të
Galerinë Kombëtare të sigurimit ishte se skulpturat Kokuskës, të titulluar “Arritja komuniste është ndjenja se,
Arteve në Tiranë, kryeqytetin e tij ishin prova e ndikimit e lartësive të dritës” (1981). pa dëgjim dhe vetëm me
e Shqipërisë. Pikturat dhe të huaj të padëshiruar që Me sa duket dy punëtorët e njëri-tjetrin në këtë mjedis
skulpturat e ekspozuara përhapeshin dhe “infektonin rinj të përshkruar në pikturë të ashpër, të dy elektricistët
ekzistojnë vetëm nga trupin e shëndetshëm” të po instalojnë disa pjesë të duket vetëm një minutë larg
shekulli i 20-të, shumica e artit realist socialist shqiptar. fundit të makinerive në një nga një përqafim i butë.
tyre që kanë origjinën nga Për fat të mirë, shkatërrimi shtyllë të tensionit të lartë që Tradita islame e meshkujve
epoka komuniste. Realizmi i lakuriqësisë së galerisë mbikëqyr një luginë të thellë. që janë të ndarë në mënyrë
socialist ishte art për hir të poshtë shiritit të gjoksit Në iluzionin e krijuar nga kjo strikte nga gratë, krijoi zakonin
politikës, në krahasim me konsiderohej i mjaftueshëm. përbërje, të dy burrat, si në e miqve meshkuj që mbanin
artin borgjez (kapitalist) për Busti i krijuar në këtë mënyrë kryeqytetin e tyre, duket se duart dhe përshëndetën me
hir të artit. Kjo ishte dogma mbeti i paprekur në depo; janë ajrorë, që fluturojnë lart puthje në faqet. Sugjerimi i
e stalinizmit në fushën e si një skulpturë disidente, mbi tokë, si të lirë si engjëjt në homoeroticizmit buron nga
arteve të bukura. Sistemi tani me të drejtë merr një errësirën e thellë blu të qiellit. kjo pikturë në kundërshtim
përfundoi rreth vitit 1956 vend krenarie, sepse është Sfondi duket sikur është të drejtpërdrejtë të dekretit
përgjatë bllokut sovjetik, por në ekspozitë në ekspozitën transportuar drejtpërdrejt ideologjik të komunizmit.
jo në Shqipëri, ku stalinizmi e galerisë mbi artin nga nga një ikonë - dhe u pikturua Ishte piktori i vetëdijshëm
(me një aluzion të maoizmit) Shqipëria komuniste. E në një kohë kur të gjitha për atë që bëri? Për fat të
vendosi supremitetin deri bëri atë të kalojë censurën. përmendjet e simboleve mirë për të, ndryshe nga
në rënien e komunizmit në Gjithashtu i paraqitur në këtë dhe ideve fetare ishin tabu rasti i lartpërmendur i akteve
këtë vend në vitin 1992. ekspozitë është edhe art në Shqipërinë komuniste. të Paço-s, partia nuk arriti
Arti socialist (komunist) kishte i piktorit Petro Kokushta. I Në fund të fundit, Shqipëria të vërejë anën e rëndë të
për qëllim të riprodhonte një lindur në vitin 1943, Kokushta ishte vendi i vetëm në botë dashurisë homoseksuale
të përmirësuar - domethënë kurrë nuk bëri gabim të ku të gjitha fetë (ose “opijat në kryeveprën e Kokushës.
joreal - reflektim të realitetit pandering për shijet e për masat”, në zhargonin
të “punës dhe përparimit borgjezit të huaj. Ai mbërthyer marksist) u likuiduan në vitin Tomasz Kamusella është një
të popullit”. Ishte gjithashtu ngurtësisht në temat e 1967. Pyes veten se si mund lexues në Historinë Moderne
mjaft i matur. Asnjë diskutim përshkruara zyrtarisht dhe në të ishte që censorët dhe Qendrore dhe Lindore në
ose imazhe të erotikës (e “mënyrën e duhur” në të cilën zyrtarët politikë nuk arritën Universitetin e St Andrews në
lëre më seksit) nuk ishin të duhet të ekzekutohen. Përtej të marrin vesh për këtë Skoci. Monografia e tij e fundit
lejuara në sferën publike. mërzisë së propagandës sfidë të jashtëzakonshme e Pastrimit Etnik gjatë Luftës
Janaq Paço (1914-1991) vizive komuniste të kundërrevolucionare të së Ftohtë: Dëbimi i harruar
specializoi në skulpturat e parashikueshme, unë u paraqitur në pikturë. Dhe i vitit 1989 nga turqit nga
akteve klasike, duke qenë godita nga bukuria e frikshme akoma më intriguese dhe Bullgaria Komuniste u botua
kanuni i bukurisë në të cilin e një prej pikturave të blasfemuese për Shqipërinë nga Routledge në korrik 2018.
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019

...në çdo rresht e faqe të saj. I emigrantëve është ai më


P
Ambasadori: Për sa I me strukturat përkatëse
16

Duke u kthyer tek pyetja juaj I sakrifikuari pasi I është përket rolit të intelektualëve, për uljen apo rregullimin e
më lejoni të shpreh jo pa dashur shumë punë për të biznesmenëve apo shoqatave tarifave të udhëtimit ajror,
emocion se ndihem I nderuar njohur zakonet e vendit, të vlen të theksohet se të gjithë pasi dihet se ato janë ndër
që veç të tjerash të jem edhe mësimit të gjuhës, të mësimit këto subjekte janë në proces më të shtrenjtat në rajon?
përfaqësues i një komuniteti të profesionit dhe gjithçkaje të rritje dhe konsolididimi. Ajo
të mrekullueshëmi cili sot në re me të cilën janë ballafaquar çka unë mendoj se duhet Ambasadori: Shqetësimi i
Britani numëron mbi 100 mijë jo vetëm shqiptarët e brezit të përmirësuar në raport me ngritur nga ana juaj për sa
anëtarë. Gjatë kësaj periudhe pare të ardhur në Britani por intelektualët dhe biznesmenët i përket çmimit të biletave
gati tre vjeçare që unë kryej të gjithë emigrantët e brezit është nevoja për një organizim është plotësisht i drejtë. Në
detyrën e Ambasadorit të të pare, pavarësisht vendit më efikas të vetë atyre në planin institucional kjo çështje
Republikës së Shqipërisë këtu ku kanë emigruar. Ndërsa funksion të interesave që i është adresuar nga ana e
në BM jam dëshmitar i asaj shqiptarët e brezit të dytë këtu çdo grupim ka.Ndërsa për sa ambasadës edhe autoriteteve
rritje cilësore që ky komunitetet në Britani kanë avantazhe I përket shoqatave mendoj se kompetente shqiptare. Ajo
ka pësuar. Dhe kur flas për të mëdha pasi janë rritur në bëhet një punë mjaft e mire çka e vështirëson zgjidhjen
rritje cilësore kam parasysh familje të tradita të mëdha për në drejtim të rruajtjes dhe e shpejtë të këtij problemi
mbi 1200 biznese të cilat sot sa I përket vlerave njerzore në mësimit të gjuhës zakoneve është kontrata konçensionare
drejtohen nga shqiptarët vetëm tërësi sikundërse kanë patur dhe traditave të mira shqiptare. e nënshklruar për aeroportin
në Londër, kam parasysh mbi fatin të rriten dhe edukohen Gjej rastin ti falenderoj e Rinasit. Megjithatë kam
600 djem e vajza shqiptarë në një vend I cili është model dhe të shpreh mirnjohjen dy lajme të mira për sa
të cilët sot punojnë në City e I demokracisë moderne , time të thellë për të gjithë parashtruat. Së pari ka të
Londrës, kam parasysh mbi 40 vend I cili ka një nga sistemet mësuesit si dhe drejtuesit e bëjë me vënien në funksionim
akademikë shqiptarë të cilët arsimore më perfekt në rang shoqatave për atë punë të të aeroportit të Kukësit.
japin mësim në universitetet botëror por edhe një vend që jashtëzakonshme që bejnë. Rikonstruksioni i këtij aeroport
britanike, po kam parasysh di të rruajë dhe respektojë (zgjatja e pistës së uljes
dhe çdo prind, nënë apo babë traditat zakonore, gjuhësore Albanian Post: Ku qëndron se avionave dhe rindërtimi
shqiptar që me punën e tij apo kulturore të të gjithë shtetasve efikasiteti i një angazhimi për nga a para e terminalit të
të saj të ndershme, me shumë të vet .Britania është ndoshta të tërhequr bizneset e huaja pasagjerëve) do të përfundojë
sakrifica, rritin dhe edukojnë nga vendet e pakta në botë ku britanike e më gjerë në Atdhe? brenda një viti. Tarifat e
fëmijë të cilët padyshim nesër askush nuk është I paragjykuar këtij aeroporti do të jenë të
do të kenë një të ardhme për shkak të racësa etnisë, Ambasadori: Për fat të keq ndryshme nga ai i Rinasit që do
më të mire dhe do të bëjnë përkatësise fetare etj dhe Britania nuk është një nga të thote çmimet e biletave do
krenare jo vetëm prindërit e ku askush nuk ndihet I huaj. partnerët e rendësishëm të jenë mjaft më të ulta se sot.
tyre por edhe Shqipërinë. Duke u kthyer tek pjesa e ekonomik të vendit tone. Së dyti vënia në funksiom i Air
E kam thënë dhe më pare dytë e pyetjes tuaj dua të Për këtë shkak një nga Albania. Sikurse është njoftuar
dhe dëshiroj ta përsëris se them se shqiptarët e brezit anagzhimet e mija kryesore kompania tashmë ka marrë
çdonjëri anëtar i komunitetit të dytë janë veçanërisht të në këtë periudhë të shërbimit të gjitha licencat përkatëse
tone në ambientin ku jeton, mirëpritur të japin kontributin tim ka qënë “trokitja” në çdo për të filluar fluturimet muajin
punon apo studion është një e tyre në Shqipëri.Për këtë po biznes i cili, sipas vleresimit e ardhëshëm në drejtim
ambassador i mire i vendit i referohem iniciativës së pak tim do të kishte interes të të Italisë dhe shpresoj së
të tij nëse shpalos ato vlera ditëve më pare të Kryeministrit investonte në Shqipëri. Kam shpejti dhe në drejtim të
të cilat i kanë karakterizuar Rama për të integruar në kënaqësinë tju informoj se Londrës. Çmimet e biletave
shqiptarët në shekuj. administratën shqiptare të shumë shpejt një konsorcium të Air Albania do të jenë
rinj që kanë përfunduar me I rendësishëm britanik do të mjaft më të lira se aktualisht.
Albanian Post: Nëse kalojmë rezultate të larta studimet ketë një angazhim prej disa
në atë që tashmë po bëhet brenda apo jashtë vendit .Në qindra millionësh investime Albanian Post: I nderuar z
akoma më e rëndësishme, mos gaboj janë rreth 900 vende në Shqipëri. Më lejoni të mos Ambasador ju keni qenë në
shqiptarët e vendosur në MB, vakante në administratën jap të dhëna të mëtejshme delegacionin dhe grupin e
sidomos ata të brezit të dytë, shqiptare në të cilat do të por do të thosha se është punës në lidhje me kufirin
a janë të gatshëm të bëhen angazhohen të rinj që kanë një investim i cili i vetëm do detar me Greqinë a keni
vlera reale integruese dhe të përfunduar studimet me të krijojë rreth 10 mijë vende ndonjë informacion më të
kenë kushte kthimi në Atdhe? rezultate të larta , ku padyshim pune të reja në Shqipëri dhe gjerë për lexuesit tanë?
të rinjtë që kanë përfunduar padyshim do të ketë nevojë
Ambasadori: Në mënyrë të me rezultate të tilla në Britani dhe për profesionistë të rinj e Ambasadori: Pyetja juaj
padiskutueshme shqiptarët e janë veçanërisht të mirëpitur. të vjetër shqiptarë nga Britania. kërkon një shtjellim të gjerë dhe
brezit të dytë janë vlerë reale ndoshta do të duheshin faqet
e komunitetit tone.E them Albanian Post: Roli i Albanian Post: Së shpejti e një numri të tërrë të gazetës
këtë sepse për cilindo që intelektualëve, biznesmenëve shqiptarët do të udhëtojnë për tuaj për ta sqaruar. Megjithatë
njeh historikun e emigracionit dhe shoqatave, si pushimet verore në Atdhe, a shkurtimisht dua të them se me
në përgjithësi brezi I pare duket në syrin tuaj? është bërë ndonjë tentativë krijimin e... (vijon ne faqen 17)
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019

... e grupit të ri të negocimit komunitetit dhe më gjerë?


P
konsullor vitin e fundit, kanë
17
rritje do të jetë edhe më e lartë.
është bërë një punë e lehtësuar punën në shërbim
jashtëzakonshme me Ambasadori: Për sa i përket të shtetasve tanë si dhe kanë Albanian Post: Shkëlqesia
ekspertët më të mire të të pyetjes tuaj do të thosha se hequr çdo mundësi koruptimi. juaj z Ambasador cili është
gjitha fushave të përfshirë për këtë do të ishte më mire të mesazhi juaj për komunitetin
në këtë grup për arritjen e pyeten anëtarët e komunitetit Albanian Post: Po afron shqiptar në BM dhe më tej?
një rezultati sa më të mire të cilat marrin shërbimet sezioni turistik dhe a ka ndonjë
në drejtim të interesave të konsullore në ambasadën premisë për rritje të turistëve Ambasadori: Në këtë
vendit. Padyshim që vendimi tone.Megjithatë si drejtues i britanikë dhe atyre irlandezë komunikim do të desha ti
i Gjykatës Kushtetuese i vitit saj kam kënaqësinë të them në drejtim të Shqipërisë? uroja gjithë anëtarëve të
2010 ka qenë baza ku është se stafi konsullor punon me komunitetit shqiptar këtu në
mbështetur aktiviteti I grupit nje angazhim të madh për Ambasadori: Pavarësisht Britani suksese në angazhimet
të ri negociator. Pavarësisht plotësimin e deryrave ndaj se jemi në prag të fillimit të dhe objektivat e tyre. Do
se negociatat për këtë qëllim shtetasve tanë. Pavarësht sezonit turistik tendenca në të dëshiroja gjithashtu që
nuk kanë përfunduar dhe se volumni i punës është drejtim të rritjes se pranisë ashtu si deri tani të mbetemi
me duhet të them se nuk katërfishuar jo në krahasim së turistëve britanikë drejt një komunitet vlerash, të
kanë qenë aspak të lehta, me 6 vite me pare por në Shqipërisë është e dukshme. bashkuar nën flamurin
por puna e deritashme e krahasim me vitin e kaluar, Këtë e konfirmojnë jo vetëm e Skenderbeut, larg çdo
grupit negociator ka qenë fale angazhimit të konsullit kompanitë turistike me të cilat tendence ndarjeje për shkaqe
maksimalisht e orientuar z. Golli dhe asistentes se jemi në kontakt por edhe rritija politike, krahinore apo fetare,
në mbrojtjen maksimale tij (edhe pse puna është e numrit të fluturimeve ditore ndarje këto që i kanë fryrë
të interesave të vendit. katerfishuar personeli nuk si nga BA dhe nga Wizzair. apo fryjnë armiqtë historikë të
ka ndryshuar) nuk kemi Jam I sigurt se nëse vitin e Shqipërisë dhe shqiptarëve.
Albanian Post: Si dhe patur shqetësime. Padyshim kaluar patëm një rritje me
ku qëndron roli i stafit të edhe sistemet e moderne 32% të turistëve britanike në
Ambasadës në ndihmën ndaj të aplikuar në shërbimin krahasim me 2017 këtë vit kjo
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 18

PROMOVOHET LIBRAT ME
VJERSHA TË SHERIF BLLACËS
K
atër librat me vjersha të gjithë juve që keni kontribuar
dhe përshpirtje ndjesore dhe jeni angazhuar për këtë
të Sherif Bllacës morën manifestim. E përgëzoj edhe
dritën jeshile tek lexuesi mes stafin organizativ, dhe se
promovimit të tyre në një Shoqata “Peja” në Londër,
nga sallat e Restorant Bar është ambasador i qytetit të
“Poem” nga Shoqata “Peja” Pejës, historia e së cilës është
në Londër. Promovimi nisi e ndritur. Urime dhe shumë
me një montazh dhe me e shumë suksese të tjera.”
Hymnin e Flamurit Kombëtar. Pothuajve me një ritëm ishin
Nën shoqërinë e poetëve dhe dhe të tjerët. Folën poetët
të ftuarve të tjerë si dhe mjaft dhe njerëzit e letrave Xhavit
anëtarëve të kësaj shoqate, Gasa, Selman Lokaj, Talat
të afërmve dhe miqve të Pllana, Ruzhdi Jata, Sami
familjes së Sherif Bllacës, Islami, Selman Lokaj. Xhavit
fjalën e përcolli Mithat Ibrahimi Gasa lexoi dhe këtë poezi
një nga drejtuesit e kësaj kushtuar autorit në fjalë:
shoqate. Ibrahimi u ndal në “BACËS (Sherif Bllaca)
disa aspekte të veprimtarisë Odat e burrave në kuvende,/
së Bllacës dhe familjes së tij detin e urtisë tënde,/ja tregojnë
në vite. Pastaj folën drejtuesit majës kreshtës,/fjalën e mençur
e tjerë të shoqatës, kryetari i flladit të bjeshkës!/Për besë të
saj Nexhat Agoli, dhe anëtarët besës,/emri bacë të ka hije,/
e kryesisë Lutfi Gashi, Burim aromën e lule blinit te Pejës,/e
Turjaka, recitoi dhe përshëndeti ndjejmë në çdo varg poezie!”.
Melisa Mela, e specializuar
në MSc dhe mjaft të tjerë. Ryzhdi Baloku midis të tjerave
theksoi: “Sherif Bllaca, pinjoll
Folën dhe përshëndetën me i familjes së atdhetarit Ramë dhe kujtime” 26 poezi dhe “Atje nga jeta e mërgimtarit, ku
skype nga peja, Sejdi Berisha, Bllaca dhe i biri i të burgosurit ku më priste Nëna” 48 poezi. kryesisht mbisundon ndjenja e
Ryzhdi Baloku, Tahir Bezhani politik Hasan Bllaca, qysh si Pas leximit të kujdesshëm mallit, dashuria për atdhe dhe
e mjaft të tjerë. Poeti Sejdi fëmijë sfidohet nga përplasjet të këtij vëllimi poetik prej 185 njerëzit e tij. Konsideroj se, për
Berisha midis të tjerave tha: dallgëve të jetës. Tani si një faqesh, mund të vërejmë të qenë një poezi e mirë dhe
“Është një respekt dhe një personalitet që jeton dhe se poezitë e këtij krijuesi e pëlqyeshme për lexuesit,
kujdes ndaj Sherif Bllacës, vepron në mërgim, na del si përmbajnë përplot meditime pos tjerash duhet të përmbajë
njeriut që i është përkushtuar një figurë e penës me veprën poetike, për veten dhe të tjerët, ndjesi emocionale, ta ketë një
punës së shoqatës “Peja”, por e tij poetike të radhës. Libri të cilat autori gjatë rrugëtimit të qartësi semantike dhe të jetë
edhe krijimtarisë letrare. Pastaj, “Malli i lumturisë” i poetit Sherif tij poetik dhe jetësor i shpalos e ndërtuar me figuracion të
Sherif Bllaca, është edhe njeri i Bllaca, përmban 85 poezi të përmes vargut, si në një “ditar” pasur. Këto tipare e cilësojnë
familjes e cila është e njohur për ndara në tri njësi: “Loti sërish poetik jete. Përmes poezive, veprën poetike “Malli i
kauzën kombëtare. Ju përgëzoj m’i lagë faqet” 11 poezi , “Mall autori i kësaj vepre na sjell lumturisë” të Sherif Bllacës.
një botë të pasur shpirtërore
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 19

DUKE FESTUAR ME SHOKË E MIQ DITËLINDJEN


Nga Gazmend Cufaj shokët dhe miqtë e mi më dhe me fëmijët të cilët shijuan që mund të thuash unë

D
itëlindja ime vjen pak të mirë, të cilëta ta bëjnë ajrin e Mëmëdheut në kohë kam dhe kam për të festuar
më shumë se disa surprizë tek Sëeet London në pushimesh pranverore. gjallërisht ditëlindje.
ditë që muaji Prill të Barking, tek Rramani që s’të Dhe është pra ditëlindja. “Hej, e kam festuar një ditë
rehatohet në hapësirën e lë mangut respektin dhe ku Ditëlindja ime! tjetër por prapë e kam quajtur
tij të ngrohtë pranverore. pija dhe mezja janë tërësisht Ju e dini moshën time, shkoni ditëlindje. Ditëlindje se Ti më
Ditëlindja vjen dhe unë shqiptare, natyrisht dhe dollia më lart në hapat e jetës sime, linde nëna ime e shtrenjtë, Ti
mendoj se si festohet një më bekove me
ditëlindje ndryshe. Kërkoj miliona urime.”
mes ditëve të tilla të quajtura Unë do të
ditëlindje dhe mendoj pranoj që çdo
se kur njerëzit flasin për ditë me Ty e
ditëlindje, ata fshehurazi shtrenjta ime,
flasin për statusin në orët dashuria ime
e bllokuara të mendimeve gjithashtu jeta
të tyre. Diku në atë bllok 24 jonë të jetë
orësh, një person ka lindur plotë ditëlindje.
dhe ky person isha unë. ..... Bashkë me
edhe unë pra kam lindur fëmijët tanë.
për të festuar ditëlinjde, Bashkë me
me miq dhe shokë, me të sh okët dhe
gjithë ata që më duan, më miqtë tanë
respektojnë, natyrisht së pari më të mirë.
me fëmijët e mi, me familjen. Faleminderit të
Më pëlqen ditëlindja ime. gjithëve, nga
Dhe arsyet për këtë, janë më e ditëlindjes sime është plotë në shkallët ku jam ndjerë i mosha pas kësaj ditëlindje u
të komplikuara sesa mendoni. festive. Kështu e festova dhe lirë, demokrat me gen, në ndodha të ndjehem mjaft më i
Por ndonjëherë edhe e e ndjeva këtë vit ditëlinjen të njëjtën mënyrë jeta është ri. Mjaft më i gëzuar. I gëzuar
mendoj ndryshe... time në Londër, ndërsa me plot ditëlindje. Tërheqja në me të gjithë Juve!
Fundja është ditëlindja ime skype dhe internet toka gotat një tjetër bllok 24 orësh është
dhe kur ajo festohet me me familjen time të shtrenjtë humbje kohe, vetëm kështu
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 20

ISMET KOSHUTOVA, RITMI


MELODIK “ANDANT” I PAVDEKSHËM
Dr Fatmir Terziu e të vështirë që gati ia mori bënte pazar. Sigurisht, është do të nxjerrë të vërtetën.

A
i është në jetë, është edhe jetën këngëtarit brilant, ndryshe kur gjëja ndodh me Vetëm me tortura e zbulon vetë
i lirë në timbrin e jetës koha kur ai u nda prej ekranit veten, jo me të tjerët, dhe në ...”, por kënga s’pushoi dhe
së tij, në melodicitetin dhe skenës. Por nuk u realitet, jo me imagjinatën. dëgjohej e dëgjohet ende nga
e shpirtit që i këndon dhe në nda nga kënga. Shpirti i tij Po! Por a duhej, për një njeri dashamirësit e këngës së tij.
ëndrrat e tij të këputura në mes vazhdonte të ushqehej me të arsyeshëm, të bënte një Nga dhuruesit e shumtë të Ismet
mjaft herët nga dhuna. Ai është këngën, vazhdoi të mbahej ndryshim kaq të madh si ky? Koshutovës së pavdekshëm.
i padorëzuar, është një statujë gjallë me të… edhe pse kënga Jo. Dhe nuk do të ishte për një Ndaj Mitrovica ende ndan me
e gjallë në pavdekshmëri, mbeti me forcën e dhunës një njeri besimi i të cilit kishte qenë vitet shenjëzat e dihamat e
buzëqeshja që ka pasur një pikëllim i vëzhguar. Mbi këtë besim i vërtetë dhe shqetësimi ndryshme mbështjellave të
ndikim të madh në shoqëri, jeta pikëllim dominonin ndjenjat… i të cilit për vuajtjet e njerëzve saj të shumëvuajtura. Ashtu
që kurrë nuk është shfajësuar Ndjenjat, ndjenjat dhe vetëm të tjerë kishte qenë shqetësim sikurse ndan këto dhimbje
nga dhimbja e zërit që iu ndal ndjenjat. Mes tyre provoi të i vërtetë. Çështja është shumë mban në gjirin e saj edhe zellin,
në kulmin e tij artistik. Gjithçka sfodojë dhe të mendojë për e qartë. Nëse kënga e tij ra nën talentin dhe zërin e paharruar
që dëshironte të bënte ishte të ardhmen, për jetën e tij e të goditjen e dashakeqësve të saj, të këngëtarit Ismet Koshutova.
kënga, muzika, arti i saj, familjes. Mendoi për brezat.... shpirti nuk u dorëzua kurrë. Radio “Kosova” e ka cilësuar
argëtimi, por në vend të kësaj, Nga këndvështrimi racional, cili Besimi që i mori parasysh “Djaloshi i artë”, zë-ëmbël, me
dikush e tradhëtoi dhe lejoi që faktor do ta kishte zili vdekjen këto gjëra nuk ishte besim, zë të ëmbël e të butë, tejet i
zëri i tij dhe loti të bjerë si shiu e këngës së tij në problemin por imagjinatë. Ka qenë një posaçëm. Ismet Koshutova
dhe të verbohet me dhunën po e pikëllimit? Çfarë themeli besim i madh duke luajtur nga Mitrovica ishte njëri ndër
aq qartë dhe me asgjënë për i ishte dhënë për të sfiduar me sportelet e rrezikshëm këngëtarët më të talentuar të
të fituar. Para dhe pas, sytë për gjithçka që besonte tek të etiketuar “Sëmundje”, viteve 60-70 në Kosovë. Ka
e tij gjithmonë kanë qenë të kënga? E dinte tashmë që “Dhimbje”, “Vdekje” dhe qenë pjesëmarrës në akordet
hapur derisa e kuptoi se kush këto gjëra, po bëheshin dhe “Vetmi” … “vrasje e këngës e para të Kosovës dhe është
ishte vrasësi, me uniformë e pa më keq, ndodhnin të bëheshin së bukur në embrionin e saj”. fitues i disa çmimeve. Kariera iu
uniformë, katili shpirtngushtë që keq e më keq çdo ditë. Por Mendoi se i besoi edhe litarit, ndërpre me dhunë, pasi sipas
e vrau për së gjalli, në kulmin e Koshutova ishte një theks më edhe dënimit më të madh. Tani autoriteteve policore të kohës
jetëkëngës së tij, dhe kështu ai vete, një theksim ose “shënim” ka rëndësi kënga, dhe e gjen ai u klasifikua si pjesëmarrës
vendosi: “duhet të pres, edhe në fillim të çdo tingulli muzikor atë në shpirtin e tij të gjallë... në organizatën rinore patriotike
i padukshëm për botën, edhe të këngëve të tij brilante. Ishte ai harroi klithmat e egrësirave të Adem Demaçit. Ai u dënua
pse duket se do të kem humbur një tempo e ngadaltë me një dhe këndoi në zemër, harroi me burg për këtë dhe u
deri atëherë”. Ai vërtet ka qenë shpejtësi të qashtër. Këngëtari ata që ulërinin “Vetëm tortura shpall si i papërshtatshëm.
vrarë, torturuar, por ne të gjithë nga Mitrovica ishte harmoni
vetëm jetonim me imazhin e mes asaj që dukej dhe asaj që
tij, me zërin e tij brilant, me prodhohej nga timbri i këngës
atë që përtej kufijve dëgjohej së tij, kombinimi i njëkohshëm
fshehurazi e brenda kufijve i pjesëve, veçanërisht kur
gjithashtu tinëz. Buzëqeshja përziheshin në akordet që ishin
e tij ishte tashmë e copëtuar mjaft të këndshme për veshin
nga veshi në vesh, trupi iu e adhuruesve të tij. Kënga e tij
shprish në gjysmë, venat i ishte andante, ishte kuptimi i një
ishin drenazhuar për çdo kuart, tempulli në ecje dhe vetë ritmi i
por mbeti dhe është ende ecjes, një shpejtësi të moderuar
krenar… Jemi dhe ne krenarë mes këngës dhe dhimbjes.
që e kemi takuar, e që themi Ai i kishte marrë parasysh
se emri i tij është këngëtari ato. Shpirti i tij, talenti i tij,
i madh, Ismet Koshutova… vrulli i tij rinor kanë qenë të
Talenti i tij u zbulua në ushtri paralajmëruar, këngëtari
dhe njerëzit me uniforma Koshutova e kishte
do ta duartrokisnin e do ta paralajmëruar veten, të mos
cilësonin si një nga talentet llogariste lumturinë tokësore.
e paparë ndonjëherë. Por Kështu këto heshtje të
sikurse ndodh nën opkupim paralajmëruara i premtuan
dhe mungesë të lirisë, kënga edhe vuajtje. Ata ishin pjesë e
e tij do të asgjësohej po nga programit djallëzor në skenën
njerëz me unirforma dhe do ku tetari luhej me aktorë të
ta hidhnin edhe autorin e pushtuesit mizor, të politikës
talentuar, kngëtarin brilant në absurde. Iu tha madje, ‘Bekuar
harresë. Kjo nisi dyzetë më janë ata që vajtojnë’ dhe ai
parë në një lojë të mistershme nuk e pranoi kurrë atë. Nuk
kishte asgjë me diçka që nuk
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 21

SHQIPTARËT PRIMITIVË TË EL JAMES. REAGON NË


MEDIAT BRITANIKE AMBASADORI QIRJAKO QIRKO

M
ediat në Britaninë autores që ka shkruar edhe të varfër, pastruese, që kaq negative për vendin tim.
e Madhe po sjellin “Pesëdhjetë hijet e Greit”, është viktimë e gabgsterëve Shqiptarët janë njerëzit më
në vëmendje ekranizuar në mënyrë po dhe trafikantëve të seksit. të mirë, më miqësorë që
një “polemikë” mes kaq të suksesshme. Gazeta Pastruesja bie në dashuri mund të takoni ndonjëherë
ambasadorit shqiptar në e njohur “The telegraph” me një aristokrat anglez është shprehur Qirko.
Londër, Qirjako Qirko dhe i ka marrë një prononcim dhe në libër ajo shfaqet e Ai ka shtuar se në Britaninë
autores së suksesshme diplomatit shqiptar që thotë habitur nga smartphones e Madhe jetojnë 120
të romaneve erotikë. EL se në librin e saj të fundit, dhe “kartat magjike” që ai mijë shqiptarë dhe se
James, emri i vërtetë i së shqiptarët portretizohen përdor për të tërhequr para. kriminelët janë vetëm
cilës është Erika Leonard. në mënyrë të pasaktë. Më vjen me të vërtet keq që disa individë mes tyre.
Ambasadori Qirko është Në librin e saj “The Mister”, ka libra me informacione të
ankuar për novelën e fundit të ajo portretizon një shqiptare tillë që krijojnë perceptime

ALESSIA NJË SHQIPTARE QË HYN NË “MISTER”-RIN E RI TË AUTORES SË “FIFTY SHADES …”


Erika Leonard, romancierja aristokratik, i mbushur, ky karakter ndëshkoi “Unë dua të shqyrtoj se
britanike dhe nëna 56-vjeçare Maximin (“The Mister”), partnerin e tij me priza, çfarë është sikur të mos
e dy fëmijëve, është një i cili bie në dashuri me fshikullime dhe kufizime. kem asgjë”, thotë James,
ëndërrimtare që përpiqet të shërbëtoren e tij të bukur dhe “Unë nuk mendoj se Alessia duke shpjeguar pse Alessia
japë jetën e personazheve të varfër shqiptare, Alessia. do të ishte në (seks e nuk mund të përballojë një
brenda kokës së saj. Ajo vjen Tifozët “Fifty Shades” do të çuditshme),” thotë James. çorape dhe është pothuajse
me një dashnor të ndjeshëm gjejnë shumë tema të njohura Sepse James shkroi viktimë e trafikimit seksual.
të dashurisë, i cili është në “The Mister”: Djalë me shumë nga historia pas Pse pothuajse?
shumë i predispozuar për eksperiencë lidhet me vajzën lëvizjes #MeToo, tema e “E nxorra herët sepse
të kërkuar falje për të qenë e virgjër, e cila nuk e di se pëlqimit “ishte shumë në është shumë shqetësuese
dy minuta më vonë për një që të kem atë situatë të
intervistë. Ajo gjithashtu tmerrshme dhe të tmerrshme
ndodh të jetë një nga në kokën time”, thotë ajo.
shkrimtarët më të famshëm Edhe pse karakteri
erotik të kohës sonë e “Pesëdhjetë Shades” Ana
vetë-shpallur si “ngasje e është kritikuar për mungesën
tmerrshme”, E.L. James. e personalitetit, Jakovi u
Ky është emri i stilolapsit përpoq ta bënte të qartë se
që përdoret për librat e saj Alessia është e fortë dhe
“Fifty Shades of Grey”, të “më shumë se kaq një fytyrë
cilat ndezën një valë të e bukur”, duke i bërë jehonë
romancës dhe filluan një një mendimi bëhet për Ana në
trilogji të filmave që fitonin “Fifty Shades” por duke bërë
milionat e saj. Por autorja kështu më bindshëm se ai.
përpiqet të mos marrë Në “The Mister”, Alessia është
hutim nga gjithë ky sukses. sa e bukur është ajo; djali i ballë të mendjes sime”, një figurë e pianos që luan si
“E gjithë kjo ka ndodhur pasur ka fuqi dhe qasje që thotë ajo. Autori madje një mënyrë për të shpëtuar
me E.L. James,” thotë ajo. zonja nuk i ka shumë; njeriu ka treguar shumë skena mentalisht nga situata e saj
“Nuk është e vërtetë me më i vjetër është paksa intime nga pikëpamjet e tmerrshme e refugjatëve.
mua. E vërteta është ajo që obsesiv në lidhje me marrjen e të dy personazheve, Romani i gjashtë i Jakobit,
më ndodh mua në shtëpi.” e ushqimit të gruas së re; e bëjnë të qartë se me historinë e tij të re dhe
Aja që sapo hodhi një libër djali klëshon shumë fjalë me çdo parti ishte në bord. me fundin e shkëmbinjve,
tjetër, një histori që ajo u F-bomba (q…), dhe gruaja James ndan një gjë tjetër tregon autorin “duke u
përpoq të shkruante dy herë kafshon pjesë të gojës së saj. që e kishte në krye të përpjekur të bëjë diçka që
më parë, por më në fund Por libri i ri nuk ka lodra seksi mendjes, ndërsa mbaroi është - edhe pse është një
përfundoi vitin e kaluar, të dhe nuk ka vend dhimbjeje. “The Mister”: ndarja në rritje fantazi e plotë në një nivel
quajtur “The Mister” (Misteri). Ende është erotika, por midis haves dhe has-nots, - lloj autentik”, thotë ajo.
Vepra më e re e James-it, e skenat seksuale janë të një fokus ndoshta i papritur “Unë jam e shqetësuar me
disponueshme tashmë nga qarta dhe me pëlqim të qartë. fokusi letrar për një autor mënyrën se si po shkon bota
(Vintage, dhe me 512 faqe), Kjo është shumë larg i cili është më i njohur për dhe si duket, pasi hendeku
është një histori dashurie nga një seri librash me shkrimin rreth orgazmave dhe i pabarazisë po zgjerohet.
që ndjek një njeri tërheqës karakter të titulluar, ku perëndeshave të brendshme.
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 22

SUPERMARKETI “HILAL” JU
URON GËZUAR RAMAZANIN
N
jë nga supermarketet më Gjithashtu edhe materiali i
në zë, ku mjaft shqiptarë kapsulave (medikamenteve),
nga të gjitha trojet i cili në shiqim të parë
shqiptare bëjnë blerjet e tyre të duket set është plastikë,
domosdoshme të ushqimeve, prodhohet në shumicën
është dhe Hilal Supermarket e rasteve nga zhelatina.
që ndodhet në Kilburn High Zhelatina është 100%
Road. Në këtë supermarket produkt shtazorë dhe
janë ushqimet që afrohen më prodhohet prej eshtrave
shumë me ne. Ky supermarket dhe lëkurës së shtazëve.
me dëshirën e tij për të uruar Është vërtetuar me mjete
festat e fundvitit sqaron dhe moderne kimike se në
një fjalë që ka hyrë më së shumicën e produkteve, të
shumti nga gjuhët e tjera. cilat përmbajnë zhelatinë,
Disa prej jush sigurisht keni është konstatuar prezenca
dëgjuar se në produktet që e ADN-së së derrit.
i blejmë nëpër shitore mund Sipas halal.de, 80% të
të kenë përmbajtje jo hallall zhelatinës që prodhohet
(haram). Disa prej nesh në Europë prodhohet nga
shikojnë me përpikshmëri derri. Kurse sipas Ëikipedia mënjanohet sendeve të mishi , kur ai është i shëndosh
përmbajtjen e çdo produkti gjermane 70% e zhelatinës në dyshimta, sepse ai i cili i , i shëndosh është tërë trupi ,
që e blejnë. Shikojmë se mos Europë prodhohet nga derri. largohet sendeve të dyshimta, kur ai prishet , prishet tërë trupi
ndoshta produktet përmbajnë Në Wikipedia në
alkool, mish derri etj etj. Tani gjuhën angleze
flitet shumë edhe për një paletë është përqindja
tjetër të madhe produktesh pak më e vogël,
që mund të përmbajnë përshkak se aty
sende haram. Prej tyre janë përfishet prodhimi
zhelatina (gelatine) dhe disa në gjithë botën.
nga emulgatorët (E-numrat). P a m a r r ë
parasysh sa është
Zhelatina përqindja, është
Zhelatina është një produkt që e mjaftueshme
përdoret në shumë produkte për neve që se
ushqimore. Përdoret në disa paku ta vëmë në
lloje të margarinave, si dhe dyshim origjinën
në shumë ëmbëlsira, si psh. e zhelatinës.
gumi bombonat (nga firma Kurse qytetari
Haribo dhe nga firmat tjera), blerës që dëshiron të marrë i është larguar haramit. , Ajo copë mishi është zemra.
Resana, krem banane etj. ushqimin halal, duhet t’i Vërtet hallalli është i qartë , Emulgatorët (E-numrat)
por edhe harami është i Përzierja e dy lëgjëve, që në
qartë. Ndërmjet tyre janë janë të papërzieshme mes
gjërat e dyshimta , të cilat veti (psh. uji me vajin), quhet
shumë njerëz nuk i dijnë. emulsion . Në industri për
Kush mbrohet nga gjërat e ta ndihmuar dhe shpejtuar
dyshimta , e ka siguruar në emulsionin, dmth përzierjen
pikëpamje të besimit dhe e ujit me vajin, përdoren disa
nderit , ndërsa kush ka substanca të ashtuquajtura
rënë në gjërat e dyshimta emulgatorë. Gjithashtu edhe
, ka rënë në të ndaluarën emulgatorët sikurse zhelatina
, ngjajshëm sikur bariu, i përdoren me shumicë
cili e ruan kopenë rreth te produktet ushqimore.
vendit të ndaluar , në çast Keta emulgatorë në listën
kopeja mund të ikë dhe të e përmbajtes te ushqimet
kullotë në të. Cdo sundues shkruhen me numra E XXX
e ka vendin për të tjerët ( p.sh. E 471, E 472 etj).
të ndaluar , kurse vendi Një pjesë e madhe e
i ndaluar i Allahut janë emulgatorëve prodhohet prej
ndalesat e Tij. Në trupin yndyrërave të shtazëve .
e njeriut gjendet një copë
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 23
Nr. 09 MAJ /
MAY 2019
P 24