ISI KANDUNGAN

1.Sejarah 2.Teknologi Lompat Bergalah 3.Lompat Bergalah Moden 4.Fasa fasa Lompatan Bergalah Pendekatan Pertumbuhan dan proses lompatan Hayunan dan kuakkan Kaedah penggiliran hayunan Penyambungan Pusingan Penerbangan 5.Terminologi 6. Kelab 6 meter 7.Prestasi Terbaik Tahunan Peserta Terbaik Lelaki Peserta Terbaik Wanita 8.Rujukan Kelab 6 meter Nota

----------------------------------------------------------------------

PENGENALAN

Kemudiannya.Jahn. galah yang digunakan diperbuat daripada bahan yang keras seperti buluh atau besi besi aluminium. apabila ia ditambah sebagai salah satu latihan gimnastik oleh Johann C. PAda mulanya. Di Friesland. sebatang galah yang panjang disimpan di setiap rumah dan digunakan untuk melompat melepasi terusan itu. galah fleksibel yang diperbuat dari gentian kaca atau gentian karbon yang membolehkan pelompat melepepasi tahap ketinggian yang baru diperkenalkan. Pertandingan galah moden dimulakan sekitar tahun 1850 di German. dimana lompat tinggi disebut sebagai 'fierljeppen'. Dalam usaha untuk menyeberangi kawasan ini tanpa basah disamping mengelakkankan penggunaan jambatan kerana perlu melalui bulatan (untuk menyingkatkan masa). Huntingdonshire. Walaubagaimanapun. Lincolnshire dan Norfolk. Gutsmuths dan Frederich L.F. kawasan berpaya di Cambridgeshire . SEJARAH Suatu masa dahulu galah digunakan secara praktikal untuk melepasi halangan semulajadi di kawasan yang berbecak seperti di wilayah Friesland di Netherland.ia telah menjadi salah satu aktiviti kebudayaan masyarakat setempat sebagai pertandingan tahunan.. Ia telah menjadi acara rasmi dalam Sukan Olimpik sejak tahun 1896 untuk lelaki dan mula diperkenalkan kepada wanita pada tahun 2000. sepanjang Sungai Utara. .Lompat bergalah adalah salah satu acara sukan yang menggunakan galah yang panjang dan fleksibel (dimana galah pada hari ini kebiasaannya diperbuat daripada gentian kaca atau gentian karbon ) sebagai salah satu alat untuk melompat melepasi bar. sukan ini pertama kali di pertandingkan di Kejohanan Sukan Caledonian. kemahiran teknikal masih dititikberatkan dan objektif lompat galah adalah untuk melepasi palang bar yang diletakkan diantara dua tiang yang didirikan tanpa menjatuhkan bar itu. Di Britain. Teknik lompat bergalah moden pula dibangunkan di Amerika Syarikat sekitar penghujung kurun ke 19.

kawasan pendaratan pada asalnya hanyalah satu kawasan yang dilonggokkan dengan sisa habuk kayu yang digergaji ataupun pasir berlapik dimana para atlet mendarat dengan menggunakan kaki mereka. Apabila ketinggian yang perlu dilepasi kian ditingkatkan. Pendaratandengan menggunakan kaki tidak lagi dipraktikkan bagi mengelakkan risiko kaki terseliuh atau patah. Ia menjadi palang yang seimbang dan boleh dijatuhkan apabila disentuh oleh pelompat galah. Seperti dalam acara lompa tinggi. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Saiz tempat pendaratan juga di tambah untuk mengurangkan risiko kecederaan semasa mendarat. Peraturan yang berubah tahun demi tahun telah menyebabkan kawasan pendaratan ditambah kelebarannya beserta penambahan pelapik lembut dikawasan yang keras disekitar kawasan pendaraan yang tidak bertutup. Apabila teknologi berkeupayaan menyediakan palang lompatan yang lebih tinggi. Teknik pendaratn yang sempurna yang mula diperkenalkan pada tahap ini adalah dengan jatuhan bahagian belakang badan atau bahu dahulu ke tapak pendaratan. gentian karbon telah ditambah kedalam bahan untuk menghasilkan galah ini bagi menghasilkan galah yang lebih ringan untuk dikendalikan. . galah besi brbentuk tiub yang telah diratakan disetiap hujung pangkalnya diperkenalkan bagi menggantikan galah buluh yang tidak cukup panjang.TEKNOLOGI LOMPAT GALAH Persaingan lompat bergalah (pada asalnya) bermula dengan galah buluh. pelapik biasa berkembang kepada beg yang diisikan dengan ketulan getah berbusa yang besar. Palang rentas pula berkembang dari hanyalah sebatang palang aluminium berbentuk segi tiga kepada palang bulat gentian kaca bersama pelapik getah dikedua-dua belah hujungnya. untuk menghasilkan galah yang panjang boleh separa lentur dan lebih mudah dilenturkan di bawah tekanan yang dibuat oleh atlet semasa lompatan dilakukan. Galah masa kini pula dihasilkan daripada helaianhelaian lapisan gentian kaca dikeseluruhan paksi dalam mesin pelarik galah (rekabentuk). Jenis gentian kaca berbeza termasuk gentian karbon digunakan untuk memberikan sesuatu galah itu kelebihan khas didalam mempromosikan lompatan yang lebih tinggi.

Keputusan seri mungkin berlaku apabila terdapat dua atau lebih peserta yang melakukan jumlah kegagalan yang sama semasa melepasi ketinggian palang. Kelengkapan dan undang-undang acara lompat bergalah adalah lebih kurang menyerupai acara lompat tinggi. Semasa pertandingan. dimulakan pada ketinggian terakhir percubaan lompatan bergalah dilakukan. Jika peserta berjaya melepasi halangan walaupun terpaksa menggunakan satu daripada 3 peluang pecubaan yang telah diberikan. Kedudukan juara. ketinggian paras palang untuk dilepasi akan ditentukan oleh pegawai acara.Walau bagaimanapun. Peserta boleh mula menyertai lompatan pada mana-mana tahap ketinggian yang dikehendakinya dari ketinggian standard yang telah ditetapkan pada awalnya. keputusan seri ini boleh di rungkaikan dengan cara mengarahkan peserta berkenaan untuk melepasi semula palang pada ketinggian yang sama. peserta boleh membuat keputusan untuk melepasi ketinggian paling maksimum yang diingininya. Lompat bergalah juga adalah acara kelapan dalam Acara Dekathlon. lubang logam dimana galah ditempatkan serta merta sebelum lompatan .Walaubagaimanapun. Apabila peserta telah mula menyertai pusingan lompatan itu. peserta akan diberikan 3 peluang untuk melepasi ketinggian yang telah ditetapkan. palang berkenaan akan dikurangkan sedikit ketinggiannya.LOMPAT BERGALAH MODEN Atlet menyertai lompat bergalah sebagai salah satu dari empat acara lompatan yang diadakan di trek dan padang. Jika peserta-peserta itu masih gagal melepasi ketinggian palang itu. Peserta yang berjaya melepasi palang pada paras yang paling tinggi akan dinobatkan sebagai juara. atlet lompat bergalah ada peluang untuk memilih posisi pendataran palang sebelum setiap lompatan dan boleh meletakkan posisi palang itu diantara 0 ke 80cm melewati bahagian belakang kotak.Lompatan berakhir apabila salah seorang peserta gagal melepasi halangan. naib juara dan tempat ketiga di tentukan berdasarkan jumlah percubaan yang diambil oleh setiap peserta untuk melepasi ketinggian palang.peserta akan dapat 3 peluang lompatan semula yang baru pada tahap ketinggian yang seterusnya. Ketinggian pertama yang lebih dikenali sbg ketinggian pembukaan kebiasaannya berada pada tahap ketinggian yang boleh dilepasi oleh semua peserta. Pada bila-bila masa. "Tiada ketinggian" atau lebih dikenali sebagai NH (no height) dirujuk kepada peserta yang gagal melepasi palang pada sebarang ketinggian yang telah ditetapkan semasa pertandingan.

lompatan itu masih dikira sebagai sah dan tidak terbatal percubaan atlet itu. Ada juga sesetengah organisasi yang melarang para ale untuk menggunakan galah yang tidak mencapai piawai berat yang dikehendaki atas sebab sebab keselamatan. Peserta mestilah memilih galah dengan kepanjangan dan kekakuan yang bersesuaian dengan keupayaan dirinya. Adalah bukan sesuatu yang jagal untuk seorang peserta membawa hampir 10 batang galah bersamanya dalam satu-satu pertandingan lompat bergalah. Pegangan kemas tangan kiri dan kanan secara tipikalnya adalah pada keluasan bukaan bahu. Berat yang dicadangkan haruslah sejajar dengan tahap kelenturan yang telah dipersetujui oleh pengeluar dimana meletakkan jumlah piawaian tekanan terhadap galah dan mengukur berapa jauh bahagian tengah galah tersingkir. dimana mungkin berubah mengikut faktor-faktor yang telah dinyatakan di atas. kelajuan angin dan arah angin bertiup. ia masih menjadi sesuatu yang kurang selesa bagi para atlet dan dalam sesetengah kes ia sebenarnya menjadikan sukan ini lebih berbahaya.dilakukan. Galah kebiasaannya dibuat khas untuk pelompat berdasarkan berat yang dikehendaki oleh atlet. Kelenturan dan kepanjangan gala adalah amat penting untuk pelaksanaan lompatan yang baik. sekiranya acara lompat bergalah ini diadakan dikawasan yang tidak bertutup.suhu dan sebagainya. Sekiranya galah yang digunakan oleh atlet berkenaan mencungkil palang ke atas. keupayaan melompat. atlet telah berjaya melepasi palang tetapi angin telah secara tiba-tiba meniup palang dan jatuh. teknik. lompatan itu dianggap batal walaupun atlet berkenaan berjaya melompat melepasi ketinggian palang yang telah ditetapkan. atlet boleh diberikan kebenaran untuk membuat percubaan sekali lagi. .Sifat sambil lewa memilih galah yang sesuai akan memberikan kesan terhadap atlet dimana galah itu mungkin terlalu anjal dimana boleh menyebabkan galah atlet berkenaan akan tersasar terlalu jauh dari dari lubang galah yan telah ditempatkan atau berkemungkinan juga galah itu melayang di bawah palang sebelum mendapat ketinggian yang maksimum. Galah diperbuat untuk semua orang. Keberkesanan sifat galah boleh diubah-ubah dengan cara meninggikan atau merendahkan pegangan galah. fisiologikal dan persekitaran yang boleh menyumbang kepada kejayaan dan kegagalan sesuatu percubaan lompatan termasuklah kelajuan. Walaupun undang-undang ini sepatutnya menjadikan galah untuk lompatan menjadi kurang berbahaya. Demikian juga sebaliknya dimana sekiranya galah itu terlalu kaku (tidak anjal) akan menyebabkan atlet berkenaan tertolak ke belakang. Terdapat pelbagai faktor fizikal. kekuatan. Sekiranya galah yang digunakan pula terpatah semasa percubaan lompatan. keyakinan diri dan persiapan mental. ketinggian.Walau bagaimanapun.

pada semua tahap kemahiran. 90 lb hingga ke sepanjang 17 kaki dan seberat 230 paun.Sebatang . peserta secara umumnya menerima satu model teknikal yang boleh dipecahkan kepada beberapa fasa seperti yang disenaraikan di bawah: Menghampiri Fasa menghampiri melibatkan Pertumbuhan dan proses lompatan Hayunan dan kuakkan Kaedah penggiliran hayunan Penyambungan Pusingan Penerbangan TERMINOLOGI PALANG . dari saiz sependek 10 kaki. FASA FASA LOMPATAN BERGALAH Walaupun terdapat pelbagai teknik yang digunakan oleh pelompat bergalah dalam kemahiran yang berbeza untuk melepasi palang.

00 m Dmitri Markov 1998 Belarus / Australia 6.01 meter.14 m 6. Atlet2 ini dianggap sebagai pelompat2 yang amat berprestij. Yelena Isinbayeva.15 m Maksim Tarasov 1997 Russia 6. Bubka juga memegang record dunia pada tahap ketinggian lompatan 6.05 m 6. Yelena melepasi ketinggian itu pada tahun 2005 dan beliau turut memecahkan rekod beliau sendiri pada tahun yang sama dengan ketinggian lompatan 5.05 m [2] . Sergei Bubka menjadi atlet pertama yang melepasi ketinggian 6 meter.KELAB 6 METER Terbuka kepada atlet yang telah melompat melepasi ketinggiann 6 meter dan ke atas. Pada tahun 1985.14 meter yang dilakukannya pada 31 Julai 1994 di Sestriere. Kesemua ahli Kelab 6 meter adalah lelaki dan satu-satunya wanita yang berjaya menghampiri ketinggian 5 meter dalah seorang atlet dari Russia yang juga memegang rekod dunia. Berikut adalah senarai nama ahli Kelab 6 meter: Sergei Bubka 1985 Soviet Union / Ukraine 6.

03 m [4] 6.01 m Tim Mack 2004 United States 6.00 m Brad Walker 2006 United States 6.03 m [3] Jeff Hartwig 1998 United States 6.02 m Tim Lobinger 1997 Germany 6.00 m 6.01 m Radion Gataullin 1989 Soviet Union / Russia 6.Okkert Brits 1995 South Africa 6.00 m Toby Stevenson United States 2004 6.00 m Paul Burgess 2005 Australia 6.02 m Igor Trandenkov Russia 1996 6.00 m Jean Galfione 1999 France 6.00 m .

00 m PRESTASI TERBAIK TAHUNAN Peserta Terbaik Lelaki YEAR 1971 5.70 1977 5.65 HEIGHT ATHLETE Kjell Isaksson Bob Seagren Steve Smith Steve Smith Dave Roberts Dave Roberts Wladyslaw Kozakiewicz Mike Tully Patrick Abada Philippe Houvion PLACE (SWE) Siena (USA) Eugene (USA) New York (USA) Pocatello (USA) Gainesville (USA) Eugene (POL) Warsaw (USA) Corvallis (FRA) Paris (FRA) Paris (POL) Moscow 1980 5.43 1972 5.83 1984 5.71 1979 5.75 Wladyslaw Kozakiewicz Vladimir Polyakov (URS) Tbilisi Dave Volz (USA) Jean-Michel Bellot (FRA) Nice 1983 5.00 Thierry Vigneron Sergey Bubka Sergey Bubka (FRA) Rome (URS) Rome (URS) Paris .78 1981 5.Danny Ecker 2001 Germany 6.65 1976 5.66 1978 5.94 1985 6.49 1974 5.81 1982 5.53 1975 5.63 1973 5.

00 2007 5.01 2005 6.06 1989 6. Georgia (UKR) Fukuoka (USA) Uniondale (RUS) Athens (USA) Jonesboro (AUS) Edmonton (USA) (GER) Athens (FRA) Castres (USA) Monaco (AUS) Perth (USA) Jockgrim (USA) Brisbane 1990 5.03 1996 6.03 2001 6.05 1994 6.00 2006 6.13 1993 6.06 Sergey Bubka Sergey Bubka Sergey Bubka Sergey Bubka Rodion Gataullin (URS) Moscow (URS) Prague (URS) Nice (URS) (URS) Donetsk (URS) Seattle (URS) Malmö (UKR) Tokyo (UKR) London (UKR) Sestriere (RSA) Cologne (UKR) Atlanta.05 1998 6.03 1988 6.02 1997 6.05 2000 6.92 1991 6.95 2004 6.10 1992 6.95 Romain Mesnil Tim Mack Paul Burgess Brad Walker Brad Walker .1986 6.14 1995 6.90 Rodion Gataullin Sergey Bubka Sergey Bubka Sergey Bubka Sergey Bubka Okkert Brits Sergey Bubka Sergey Bubka Jeff Hartwig Maxim Tarasov Jeff Hartwig Dmitriy Markov Jeff Hartwig Tim Lobinger 2003 5.05 2002 5.01 1987 6.01 1999 6.

60 HEIGHT ATHLETE Emma George Emma George Emma George Stacy Dragila Emma George PLACE (AUS) Sapporo (AUS) Melbourne (AUS) Brisbane (USA) (AUS) Seville (USA) Sacramento (USA) Palo Alto (RUS) Stockholm 2000 4.Peserta Terbaik Wanita YEAR 1996 4.81 2002 4.45 1997 4.82 2004 4.91 Stacy Dragila Stacy Dragila Svetlana Feofanova Yelena Isinbayeva (RUS) Gateshead Yelena Isinbayeva (RUS) Bruxelles Yelena Isinbayeva (RUS) Helsinki Yelena Isinbayeva (RUS) London elena Isinbayeva (RUS) Saint-Denis .01 2006 4.91 2007 4.59 1999 4.78 2003 4.63 2001 4.92 2005 5.55 1998 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful