PLAN DE AFACERI LINIE DE PRELUCRARE A LAPTELUI

Sinteza planului

Planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi într-o anumita perioada de timp. El stabileste misiunea, obiectivele, strategia si planurile de actiune pentru derularea unei activitati specifice pe parcursul unei perioade viitoare determinate. Utilitatea planului de afaceri este atat interna (ca instrument de lucru al managerilor) cat si externa (pentru obtinerea unei finantari, sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o alta firma). Planul de afaceri este modul preferat de comunicare intre intreprinzatori, potentialii finantatori si investitori. El este de folos si pentru a explica angajatilor sensul tuturor atributiilor stabilite, si rolul pe care acestia il au in cadrul firmei. Elementele componente ale continutului planului de afaceri pentru o firma producatoare sunt: rezumatul acestuia, descrierea firmei, planul de marketing, cel managerial si cel financiar. Rezumatul planului se refera la originea firmei, domeniul de activitate, echipa de conducere, situatia pietei, caracteristici ale produselor, perspectiva financiara si necesarul de bani pentru indeplinirea obiectivelor propuse. Descrierea firmei are in vedere istoricul ei, datele referitoare la sectorul de activitate si obiectivele ei pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra sa. In cadrul planului de marketing trebuie sa se includa informatii despre piata intreprinderii comerciale – marime, situatia furnizorilor si a clientilor, concurenta si despre politica de vanzare a acesteia. Planul managerial cuprinde organigrama si organizarea sarcinilor specifice unei intreprinderi, printre care se includ urmatoarele domenii: administrativ, tehnic, comercial, gestiune financiar-contabila. Planul de management financiar trebuie sa cuprinda proiectia unor documente de

2

Metro.A. Billa. StarLact este printre primele cinci companii din industria laptelui şi a produselor lactate. şi alţii.C StarLact S. respectiv contul de profit si pierdere. Firma are o colaborare bună cu lanţurile comerciale de talie mare: Carrefour.A a fost înfiinţatǎ în 1990 prin luarea în proprietate a patrimoniului întreprinderii de industrializare a laptelui din judeţul Botoşani. constituindu-se astfel întro societate cu capital integral privat.000 de litri de lapte zilnic. spitale. fabrici şi combinate. Plus.baza. Produsele oferite spre vânzare sunt comercializate prin reţelele de magazine din judeţul Botoşani depozite en gross. iar în 1999 S. fluxul de numerar. 1. Descrierea afacerii S.A. bilantul contabil. s-a privatizat prin licitaţie publicǎ deschisǎ. În prezent. produse lactate acide. direct în topul primilor cinci jucǎtori de pe piaţa lactatelor din România. Concomitent cu creşterea volumului de activitate prin creşterea cifrei de afaceri şi a volumului producţiei. s-a avut în atenţie creşterea rentabilitǎţii activitǎţii firmei şi a îmbunǎtǎţirii rezultatelor sale financiare.C. grǎdiniţe. Acest succes a schimbat practic filozofia şi comportamentul companiei. Selgros. StarLact S. portofoliul de produse este structurat astfel: lapte de consum. astǎzi capacitatea a ajuns la 70. având o distribuţie la nivel naţional. obligând-o sǎ se raporteze la viitor într-un 3 . Dacǎ în 1999 fabrica procesa 6. Obiectul principal de activitate al S. StarLact S. Lansarea brandului Fulguleţ a propulsat StarLact dintr-o poziţie modestǎ. compania a primit recent acreditarea ISO 9001 – HACCP În prezent. cantine.000 de litri de lapte zilnic.C. brânză topită şi smântânǎ de consum. De asemenea. industrializarea şi desfacerea produselor lactate cǎtre diverşi beneficiari. îl constituie colectarea laptelui.

Compania StarLact unul dintre cei mai importanţi jucǎtori din industria produselor lactate. cantitate ce acoperă o mică parte din necesarul de materie primă pentru producţie. din credite bancare. Dupǎ Fulguleţ. StarLact s-a orientat spre un proces de rebranding capabil sǎ armonizeze portofoliul de produse cu obiectivele de termen lung ale businessului şi cu aşteptǎrile consumatorilor. În primul trimestru al anului 2006. nu se puteau realiza toate obietivele propuse. iar pe de altǎ parte. a investit 7 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de prelucrare a laptelui în judeţul Botoşani. faţǎ de 200. se estimeazǎ o cifrǎ de StarLact . din punctul de vedere al spaţiului şi al modului în care erau dispuse utilajele în cadrul unitǎţii. în creştere cu 33% faţǎ de perioada similarǎ din anul 2005. Finanţarea acesteia a fost asiguratǎ din fonduri SAPARD. Încǎ din 2006.000 de euro din anul precedent. Dupǎ deschiderea acesteia. dublu faţǎ de capacitatea de producţie din prezent a societǎţii. cererea în creştere pentru produsele StarLact a creat şi nevoia creşterii capacitǎţii de producţie. Aceasta s-a realizat pânǎ la sfârşitul anului 2006. nevoia de o nouǎ fabricǎ a fost determinatǎ de faptul cǎ fabrica actualǎ era una mai veche. StarLact şi-a amenajat propria fermǎ de vaci.000 euro. dar şi dintr-o majorare de capital.000 de litri de lapte.500 de litri de lapte pe zi.000 euro. Totuşi. sursele proprii ale companiei. împreunǎ cu toate brandurile de produs din portofoliul acestuia. Astfel. compania a lansat la începutul anului 2007 un alt brand de produse lactate. Noua fabricǎ poate procesa zilnic 200. sǎ repoziţioneze şi sǎ redeseneze noul brand corporatist. construit-o. unul dintre principalii jucǎtori de pe piaţa lactatelor. Noua fabricǎ are o capacitate de procesare de 200.atât pentru clienţii sǎi.000 l /zilnic. Skip. se aşteaptǎ la vânzǎri de peste 30 de milioane de euro în 2007 dupǎ deschiderea noii fabrici pe care a 4 . cât şi pentru partenerii şi angajaţii sǎi. Profitul aferent primei pǎrţi a a anului 2006 a fost de 340. compania StarLact a înregistrat o cifrǎ de afaceri de aproximativ 5. cu o investiţie de 300. unul mai profesionist.alt fel. Strategii de piaţă: 1. Strategii de dezvoltare şi modernizare: pe de o parte. care a fost modernizatǎ.5 milioane euro. mai vizibil şi mai atrǎgǎtor . compania reuşind astfel sǎ producǎ 6. Compania Brandient este consultantul care a ajutat StarLact sǎ regândeascǎ strategia de marketing.

Acest punct de colectare va fi dotat cu un 5 . un portofoliu de peste 25 de sortimente de lactate. în depozite. Skip a venit pe piaţa cu un ambalaj absolut nou. brandul StarLact aflat pe piaţa de un an. Strategii de poziţionare: prin lansarea brandului Fulguleţ firma a ajuns principalul producǎtor independent dupǎ rezultate şi probabil al cincilea jucǎtor de pe piaţa internǎ a lactatelor dupǎ cifra de afaceri. 4. un nou brand StarLact. 3. care în varianta de 200 ml. în prezent. Vechea fabrică urmează să fie specializată şi modernizată pentru producerea unui alt tip de produs lactat. ultimul lansat pe piaţa fiind Skip . Rezultatele StarLact. dar şi în utilaje agricole şi amenajarea fermei proprii din Vaidei-Hunedoara. 2. Brandul Skip reuneşte 23 de sortimente de lactate proaspete pasteurizate (lapte proaspăt. amuză şi creează bună dispoziţie. deţine deja o treime din valoarea vânzǎrilor şi are. are ataşată o linguriţă. Furnizori: materia primă de bază este laptele proaspăt care urmează a fi colectat atât de la producătorii mari din judeţ – ferme de vaci – cât şi de la producători individuali. Strategii de diferenţiere prin imagine: prin crearea unei linii de produse cu o imagine jucăuşă şi relaxantă: Fulguleţ şi Skip sunt brandurile care prin imaginea lor. în anul 2004. Pentru gama Skip. Astfel.5 milioane euro au fost făcute în flotă. Este vorba despre ambalajul Tetra Top. Celelalte două treimi din valoarea vânzǎrilor sunt deţinute fiecare de mǎrcile Fulguleţ şi StarLact. StarLact a investit. Strategii de diversificare (de înnoire a produselor): firma inteţionează să lanseze un nou brand de brânzeturi StarLact. gestionat de un responsabil angajat de societate. În acest scop. lapte bătut. care au depǎşit estimǎrile iniţiale. aproape 2 milioane de euro în instalaţia Tetra Top. aflate de mai multǎ vreme pe piaţa lactatelor. pentru „consum de impuls”. Skip. se datoreazǎ vânzǎrilor înregistrate cu cele trei branduri ale companiei. şi-a consacrat o poziţie solidă pe piaţa produselor lactate. de unde colecteaza zilnic peste 8500 de litri de lapte.iaurt cu piersici şi caise. iaurt natural. iaurturi cu fructe. iar alte investiţii de peste 2. urmează să se organizeze un punct de colectare lângă oraşul Botoşani. produs de Tetra Pak. Calitatea produselor: 70% din laptele folosit de compania SatLact în procesul de fabricaţie al produselor sale respectă normele europene în vigoare şi este sigur pentru consum. sana).afaceri de peste 30 de milioane de euro.

Pe termen scurt. Selgros şi alţii. creşterea cifrei de afaceri cu cel puţin 50%. achiziţionarea de utilaje performante. prevăzută. Brandul Napolact se află în portofoliul companiei Friesland România. de asemenea. cel mai mare producător de pe piaţa laptelui de consum din România care mai deţine mărcile 6 . firma aprovizionează şi micii comercianţi de pe piaţa Botoşani. StarLact şi-a propus: îmbunătăţirea continuă a procesului de producţie şi tehnologic. înfiinţarea unei noi ferme de vaci. Pe lângă aceştia. Pe piaţă mai sunt prezente companii din eşalonul al doilea. Hochland. cu dispozitiv intern de răcire. De aici laptele este preluat de o maşină cisternă. Concurenţa pe piaţǎ este acerbǎ şi intensificatǎ de multitudinea de noi branduri sau produse lansate sub acelaşi brand. Metro. Obiective: pe termen lung. Plus. Friesland Foods România este cel mai mare producător de pe piaţa laptelui de consum. obiectivele firmei sunt: modernizarea sălii de producţie a fabricii vechi pentru lansarea unui nou produs: brânza topită. cu cifre de afaceri până în 20 de milioane şi care nu şi-au bugetat sume pentru marketing. dotate cu tancuri răcitoare pentru păstrarea proprietăţilor iniţiale ale laptelui proaspăt. Centrele de colectare sunt organizate si dotate astfel încat sa permita o analiza a laptelui in vederea determinării principalelor caracteristici fizico – chimice si păstrarea lui până la preluarea în mijloacele de transport. La Dorna.sistem de colectare modern şi eficient prin înfiinţarea unor centre de stocare si răcire a laptelui. promovarea produsului prin crearea unei imagini personalizate. Clienţi: produsele StarLact ajung la cei mai mari distribuitori: Carrefour. Cu aceste importante centre comerciale se întreţine o bună colaborare de durată. Colectarea se va face de două ori pe zi în recipiente de inox din care este transferat în tancuri de răcire de la centru de colectare. Danone. diversificarea sortimentelor de produse oferite pe piaţă. Billa. Ocupanţii primelor şase locuri în topul firmelor de prelucrarea laptelui sunt companii ce au investit agresiv în marketing în ultimii ani: Friesland. StarLact şi Covalact (aflat în colaborare cu Câmpina).

prezent în 120 de ţări. Nr. compania Friesland comercializează în România mărcile Milli. la 13. Napolact exportă produse din lapte în ţările din Uniunea Europeana.internaţionale Milli. Completa şi brandul local Napoca. la 1. pe baza unui avans al vânzărilor de 6. Prin aceasta mişcare. aliniindu-se la tendinţele manifestate de principalii competitori . prin intermediul Danone Sana. 0256/408701. companii ale căror portofolii includ majoritatea categoriilor de produse lactate: lapte. pe lângă brandurile internaţionale deţinute de grup. iaurturi. iar în 2006 acesta a intrat pe o nouă categorie.7%. Australia şi Liban. dar şi în Statele Unite. profitul operaţional al grupului Danone a crescut cu 8%. filiala locala a grupului francez a lansat trei branduri noi pe segmentul iaurturilor (Actimel. Frutissima şi Casa Bună). 0256/408702. Societatea Napolact are ca obiect de activitate colectarea. Gerbrant de Boer. transportul. cu 15% mai mult decât în 2005 şi esimează că va menţine această creştere şi în 2007. Deci. conservarea şi comercializarea laptelui. care face parte din grupul olandez Friesland Foods. Danone îşi lărgeşte portofoliul de produse.A Persoana de contact: Huţanu Marius Adresa: Str Buteanu Ioan Martir. Dott şi Completa. produselor lactate şi a înghetatei şi operaţiuni de import-export în activitatea proprie. Numele companiei: Friesland România S.173 miliarde de euro. 0256/408703 Compania Danone România face parte din grupul alimentar francez Danone. 2. Cod 300126 Localitate: Timişoara Telefon: 0256/408700. a intrat pe piaţa românească în 2003 prin preluarea operaţiunilor din România ale grupului olandez Nutricia Dairy & Drinks. Cu o cotă de piaţă de peste 50% pe segmentul iaurturilor.024 miliarde de euro. filiala din România deţine şi brandurile Napolact şi Napoca. depozitarea. 7 . Friesland România. Oke. Oke. Dots.Friesland şi LaDorna. Anul trecut. prelucrarea. In 2005. potrivit declaraţiilor din decembrie a directorului general Friesland Foods Romania. In prezent. unul dintre liderii mondiali ai industriei alimentare. Danone România intra pe o nouă categorie care va susţine dezvoltarea business-ului grupului francez pe piaţa locală. smântână şi brânzeturi. Friesland a avut o cifră de afaceri în 2006 de 105 milioane de euro.

destinat femeilor. mai degrabă tipuri de brânzeturi . destinat copiilor Lady Milk 6. sector 1 Localitate: Bucureşti Telefon: 02111415. care comercializează brânzeturi şi lapte de consum. Piaţa brânzeturilor este foarte fragmentată şi teritoriul ţării este imparţită de câteva companii regionale. Brandul LaDorna este susţinut de o activitate de management de brand şi de un buget semnificative. In mii euro Hochland Cifra de afaceri 2005 787 294 2004 731 504 2003 712 879 Numele companiei: Hochland România Srl Adresa: Str.Numele companiei: Danone România SA Adresa: Str. Dorna Lactate este proprietarul brandului LaDorna (dezvoltat in-house). clasic şi matur. 96.ro Dorna Lactate: LaDorna Un alt mare jucător românesc cu capital mixt (românesc şi elveţian).care sunt produse de mai multe firme. Titulescu nr.ro. 3. Canea Nicolae.20. Ioan Slătineanu nr. LaDorna posedă două sub-branduri ce segmentează publicul-ţintă pe criterii demografice: o o Lăptic. LaDorna se poziţionează ca un brand premium. asa cum se întâmpla cu piaţa laptelui până în urmă cu câţiva ani.ro Hochland este în acest moment singura marcă puternică prezentă în toată ţara ce comercializează brânzeturi la nivel calitativ înalt. de exemplu . office@ladorna. 02111416 E-mail: contact@ladorna. RO-3050 Localitatea: Sighişoara 8 . N. nr. Există. sector 2. Numele companiei: LaDorna Adresa: Str. Bucureşti Localitate: Bucureşti Telefon: + 40 21 204 62 04 Fax: + 40 21 240 22 40 E-mail: contact@activia.caşcavalul Rucăr.

care nu au beneficiat de-a lungul timpului de investiţii în imagine: StarLact Activia musli şi piersici StarLact brânzǎ topitǎ cu smântânǎ Apulum.Telefon: + 40 2 65/ 77 89 88 Comitetul Director: Ulrich Christ. 1.1% grǎsime StarLact lapte Skip cu cacao. dupǎ ce compania s-a plasat anul trecut pe locul doi în topul producǎtorilor de lapte dupǎ volumul vândut. Sfantu Gheorghe. care s-au impus pe piaţă prin însăşi calitatea lor. Fulguleţ are diferite sortimente de lapte: Produse proaspete StarLact sunt: smântânǎ. 750 g. judetul Covasna. Numele companiei: Covalact S. concurând acerb cu giganticul Danone. 150 g StarLact lapte degresat 0. acestea fiind pregǎtite sǎ ţinǎ seama de gusturile cele mai diverse. cu suc de portocale şi ananas cu suc din multe fructe cu cacao şi gust de ciocolata cu gust de cappucino. Hubert Staub. firma Covalact a lansat pe piaţa românească o serie de lactate proaspete (iaurturi). Telefon: +40(267)351861 Descrierea produselor Produsul Fulguleţ are trei feluri de lapte: unul mai untos unul mai domol altul cu foarte puţinǎ grǎsime. Lunca Oltului 1. 4000. iaurt. Herbert Summer In colaborare cu Grupul Olandez Campina. cel al brânzeturilor. StarLact mai deţine în portofoliu o mulţime de produse proaspete şi semi-proaspete. Sfantu Gheorghe Adresa: str. 9 .5% grǎsime Producatorul de lactate StarLact va intra la sfârşitul acestui an pe un nou segment de piaţǎ. Peter Stahl. Pe lângǎ deja celebrul Fulguleţ. După aromele deosebite. prelucrate din lapte. sana.A. lapte bǎtut de bǎut şi multe altele.

9%). Producţia de lapte de consum a avut.464 tone în anul 2005. nr.2% din producţia totală de brânzeturi. cele mai mari obţinându-se la producţia de lapte acidulat 23. 4. la 191.Localizarea afacerii Sediul central StarLact: Botoşani.8% (1846 tone).5%).2%). în anul 2006. creşterea faţă de anul anterior fiind de numai 2. Creşteri semnificative ale producţiei s-au obţinut şi la unt şi smântână de consum de 1151 tone (17. Producţia de brânzeturi a evoluat mai lent. str. producţia de lapte de vacă colectat de către unităţile procesatoare a scăzut cu 1. o tendinţă ascendentă: de la 159. 1) Faţă de anul precedent.Primaverii. respectiv 5434 (16%).675 tone (0.335 tone în 2006. aceasta însemnând o creştere de 20%. de asemenea. cu precădere pe seama cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă ce deţine o pondere de 91. Cod Fiscal: R1755369 Registrul Comerţului: J01701991 Telefon: 0231/516738 Fax: 0231/515418 Descrierea mediului în care evoluează afacerea Anul 2006 comparativ cu anul 2005 (tabelul nr. Toate produsele procesate din lapte au înregistrat creşteri.898 (25. 10 . în anul 2006 faţă de 2005.

1. 11 .Tabel nr.

12 .

Procesatorii au colectat 77.590 tone în februarie 2006. cu venituri lunare mici şi medii.02 puncte. informându-se din reclamele televizate sau panouri publicitare. iar cel de proteine de la 3. către care tinde întreaga activitate este de a atrage cât mai mulţi consumatori şi de a le satisface nevoile.721 de tone de lapte. Tinta finală de atins. iar cel de proteine a scǎzut cu 0. Conţinutul mediu de grǎsime s-a diminuat faţǎ de prima lunǎ a acestui an de la 3. din mediul urban şi mediul rural. potrivit Institutului Naţional de Statisticǎ (INS).73% la 3.2. Ca arie geograficǎ. Consumatorii mai informaţi sunt mai educaţi şi aleg ceea ce este mai bun pentru sănătatea lor.3% faţa de aceeaşi lunǎ a anului 2006. dar s-a diminuat cu 2. Produsele lactate StarLact se adreseazǎ tuturor categoriilor de vârstǎ.03 puncte. Planul de marketing Segmentul de piaţă urmărit Compania are grijă să scoată pe piaţă noi produse pentru toate targeturile de consumatori şi pentru toate nevoile acestora. Credem că şi consumatorii vor deveni mai interesati de ofertele din campanie. Produsele lactate sunt recomandate persoanelor care ţin anumite regimuri de sǎnǎtate. Produsele Fulguleţ se adresează în special copiilor Venitul este o altǎ componentǎ a segmentǎrii pieţei astfel încât persoanele din mediul urban. dar şi de pe teritoriul întregii ţări prin intermediul marilor magazine. Comparativ cu februarie 2006.645 tone în ianuarie 2007 şi 68. conţinutul de grǎsime a urcat cu 0. 13 . Trendul pieţei Cantitatea de lapte de vacǎ predatǎ de exploataţiile agricole şi centrele de colectare cǎtre unitǎţile procesatoare a crescut în februarie cu 13. firma se adreseazǎ consumatorilor din judeţul Botoşani.71%.4% comparativ cu prima lunǎ a acestui an. urmǎrind îndeplinirea funcţiilor principale de alimentaţie şi sǎnǎtatea întregii familii. consumǎ produse lactate. faţǎ de 79.19%.21% la 3.

una dintre cele mai dinamice din lume. în urmǎtorii trei ani. Aceasta a avut an de an creşteri de 7 pânǎ la 10% şi este foarte posibil ca o parte din creşterea pieţei din acest an sǎ fie ocupatǎ de produsele importate. Piaţa lactatelor se va dubla în următorii trei-patru ani.lapte. iaurt. care va depǎşi un miliard de euro.Importurile de produse finite din industria laptelui vor creşte cu certitudine odata cu piaţa româneascǎ. dupǎ cum spun specialiştii. a luat amploare în ultimii ani. 14 . Creşterea va fi determinatǎ de aprecierea leului în raport cu euro şi majorarea consumului de produse lactate cu valoare adaugatǎ mare. Piaţa româneascǎ a lactatelor este un sector în plinǎ dezvoltare. în special pe segmentul de brânzǎ şi iaurturi proaspete şi de fructe. Cea mai mare creştere a afacerilor din industria laptelui. O piaţǎ care ruleaza anual 800 milioane de euro şi în care s-au investit peste 300 milioane de euro în vederea creşterii şi diversificǎrii producţiei. ceea ce a dus la pierderi mari financiare deoarece acesta s-a defectat în mijlocul verii şi s-a hotarat ca pe viitor să nu se mai lucreze decât cu parteneri şi furnizori care pot oferi cele mai bune utilaje. Piaţa româneascǎ a lactatelor procesate va înregistra o ratǎ medie anualǎ de creştere de circa 8% în valoare. In prezent.datorită noilor restricţii de vânzare pe piaţa liberă. Cu aceleasi utilaje. pentru că fabrică o varietate suficient de mare de produse. Alte influenţe (pozitive/negative) Firma a construit un depozit frigorific cu utilaje la mana a doua. StarLact va putea scoate pe piaţa şi alte produse faţă de cele 25 cu care ocupă rafturile magazinelor de la momentul lansării mărcii. spre exemplu în cazul Skip. pânǎ în 2010 evoluţia fiind determinatǎ de majorarea puterii de cumpǎrare şi dezvoltarea sectorului de retail. kefir. firma StarLact are doar utilaje de ultima generaţie care permit extinderea gamei de produse. pentru că trebuie să dispară piaţa neagră. în urma introducerii normelor UE. va veni de pe urma produselor proaspete . sana .

economice şi sociale şi poate fi : nemăsurabilă măsurabilă stadiul tehnic al produselor ce se vor fabrică de tehnologiile ce se vor utiliza de calitatea personalului angajat de gradul de organizare al producţiei şi al muncii de resursele financiare alocate de condiţiile tehnice şi ergonomice tehnologia de realizare a produselor este la nivelul ultimelor realizări pe plan naţional.poate fi : foarte mică (până la 5%). personalul de conducere şi de execuţie are pregătire de specialitate necesară şi va supus unui curs de instruire pentru acomodarea cu noile tipuri de utilaje folosite în noua fabrică. organizarea producţiei şi a muncii la noua investiţie asigură condiţiile tehnice şi ergonomice de muncă. Incertitudinea se analizează sub aspectele ei tehnice. motivarea personalului prin salarizare este competitive cu alte firme cu profil similar.exprimă probabilitatea atingerii parametrilor tehnico-economici proiectaţi ai obiectivului de investiţii.este influenţată de obicei de: In cazul de faţă: 15 .Analiza şi identificarea riscurilor Incertitudinea . * Incertitudinea măsurabilă . astfel încât calitatea produselor fabricate să fie la nivelul documentaţiei de execuţie şi productivitatea constantă. resursele financiare alocate investiţiei sunt îndestulătoare. cu o productivitate şi rentabilitate deosebită. să fie * Incertitudinea nemăsurabilă . întreţinerea şi exploatarea utilajelor sunt făcute la timp şi în concordanţă cu prevederile din cartea tehnică.

C. decât creşterea preţului de vânzare a produselor finite. StarLact SA. cu riscul ca S. care se referă la fabricarea unor produse neconforme cu prescripţiile de calitate stabilite prin norme. creştere de care s-a ţinut cont. Restul cheltuielilor vor avea creşteri de: utilităţi – 1% /an. • • Creşterea salariilor: la elaborarea contului de profit şi pierderi s-a luat în calcul o creştere medie a salariilor de 3 % / an.25% /an. dar 16 . deoarece laptele adus de producători la centrele de colectare este controlat în laborator. In cazul nostru calitatea executării produselor este foarte bine asigurată de utilajele folosite. funcţionare – 1% /an. este exclus la firma StarLact. respectiv 5 % / an. deplasări – 0.- mică (5% -10%). service – 0. de asemenea.90%). înaltă (80% . la calcularea Contului de profituri şi pierderi. Riscul de calitate. să obţină profituri mai mici. Riscul exprimă sub aspect procentual sau valoric incertitudinea măsurabilă.5% / an. Sensibilitatea reprezintă gradul în care activitatea societăţii poate fi afectată de schimburile ce pot interveni faţă de parametrii avuţi în vedere la conceperea investiţiei: • Creşterea preţului materiei prime: indicatorii economici pentru anii următori indică o calmare a inflaţiei. Totuşi această situaţie este exclusă. deci o creştere mai redusă a preţurilor. este practic zero sau tinde în mod real către zero.5% /an şi financiare (comisioane bancare) – 0. Coeficientul de risc. respectiv mărimea efortului pentru care nu s-au obţinut rezultatele economice proiectate. în condiţiile în care cazurile de forţă majoră au o probabilitate foarte mică de a apare. pentru următorii ani s-a luat în considerare o creştere medie de 2% / an. preţurile de vânzare ale produselor în general şi al produselor lactate în particular vor avea o cresţere mai puţin accentuată în anii următori. El este direct proporţional cu incertitudinea: riscul mare corespunde unui grad înalt de incertitudine. moderată (pănă la 50%). • In previziunea contului de profit şi pierdere s-a luat în considerare o creştere mai accentuată a costurilor de producţie. Singurul factor perturbator care ar putea interveni este calitatea materiei prime. • Creşterea preţului de vânzare a produselor: de asemenea.

asigurând şi produse prelucrate de bună calitate. companii cu care a continuat colaborarea si pentru inventarea marcii Skip şi Fulguleţ. Calitate superioară a laptelui colectat de la ferme şi populaţie. Capacitatea de a crea noi produse (brânzeturi). prin organizarea de trainning-uri . de exemplu”) ar putea afecta negativ nevoia de materie primă a firmei. Analiza SWOT Puncte tari : • • • • • Deţinerea unei game diversificate de produse pe piaţa românească. Distanţa mică faţă de punctele de colectare a laptelui. asigurarea necesarului de fond de rulment pentru reluarea procesului tehnologic. Ferma proprie de vaci. Alte riscuri: • • Boli ale animalelor (boala “vacii nebune. la alocarea unor bani pentru debarasare. Acest lucru îi poate asigura o vitea de rotaţie stocurilor mai mare şi. Experienţă vastă în domeniu . cu 25 de sortimente de produse lactate . igienizare şi reparaţii.cu avantajul mentinerii unui preţ de vânzare a produselor sale mai scăzut pe piaţă. Defecţiuni tehnice în depozitul frigorific al fabricii. Colaborarea cu Brandient pentru construirea brandului si cu Next Cap pentru dezvoltarea campaniei de publicitate. la întreruperea temporară a producţiei şi nerespectarea termenelor de livrare către agenţii economici şi clienţi etc. deci costuri minime cu transportul. Personal bine pregătit. • • • • Existenţa unui sistem de transport propriu pentru distribuirea produselor lactate . 17 . implicit. care rase selecţionate. fapt ce ar duce la alterarea facilă a produselor.

C. astfel încât. Cu rezolvarea problemelor curente ale societatii se ocupa Comitetul de Directie compus din 4 persoane: Ursachi Alina. Anumite boli ale animalelor care ar putea afecta desfaşurarea activitaţii în condiţii normale. StarLact S. Planul operaţional Graficul Gantt Etape Cât costă? Când termin? 4. Adoptarea unei politici intense de inovare. • • Dotări cu utilaje şi echipamente performante . S. Oportunităţi : 3. director general.( asociat 1) 18 . pe langa laptele colectat de la producatori. Puncte slabe : • • • • • • Existenţa unor costuri mai mari decât ale concurenţilor Existenţa unor campanii publicitare insuficiente Ocuparea locului 5 în sectorul lactatelor Fidelitatea clienţilor . Managementul afacerii Pentru ca afacerea sa aiba succes trebuie sa avem o echipa manageriala competenta. este condusa de un Consiliu de Administratie format din 3 persoane. StarLact şi-a amenajat propria ferma de vaci. Ameninţări : • • Preţurile scăzute ale concurenţei ( Oke ).A.• Resurse financiare suficiente . O bogată experienţă în domeniu a personalului angajat . compania a reusit sa produca o mare parte din laptele necesar.

în cadrul acestei categorii intrând personalul de contabilitate.192. intreg personalul beneficiind de un stagiu de pregatire in domeniu.855.253. onestitate. facilitati pentru Capitalul companiei StarLact Botoşani se va majora cu 10. Administratorul coordoneaza întreaga activitate. administrator. informatic şi secretara. perspicacitate. cunostinte in domeniu. integritate.294. In ceea ce priveste recompensele salariatilor.- Savin Mihaela Elena. orientare de marketing. Angajaţii trebuie sa lucreze în condiţii de igiena şi sa dea dovada de eficienţa. contabil.552. Contabilul care ţine evidenţele financiare şi contabile ale firmei.603. Personalul de operare include personalul implicat în producţia laptelui şi a derivatelor din lapte. cantitative ori in functie de performante.( asociat 2) Stroescu Manuela. Personalul administrativ şi de conducere asigura buna desfasurare a activitaţii. 19 . spirit de echipa.855.253 RON (3. prin emisiunea unui numar de 108. cu valoarea nominala de 0. director general. in valoare de 10. are o vasta experienţa în domeniu lucrând anterior ca şefcontabil la o societate cu profil asemanator.532 actiuni nominative. Actionarii au aprobat majorarea capitalului social de la 9. capacitatea de a construi o echipa. asigurari de pensii sau indemnizatii pentru somaj.721 euro). acestea sunt de doua feluri: • • directe: plata in functie de timpul lucrat sau plata in functie de realizarile indirecte: participari la impartirea profitului. la 20.3 RON.1000 RON si valoarea de emisiune de 0. distribuiri de actiuni. Personalul trebuie sa aiba cunostinţe specifice posturilor.439. Mitrea Elena Iulia.2 RON. Aceşti manageri au o serie de atribute cum ar fi: experienţa vasta în domeniul lactatelor.350. Majorarea de capital se va efectua in schimbul unui aport in numerar adus de actionarii firmei. pasiune. Pentru toate posturile de operare nivelul minim de instruire este liceul.1000 RON. angajeaza şi controleaza personalul.5 RON. de aprovizionare şi desfacere. in urma Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor StarLact. abilitati de conducere. motivatie. se ocupa de problemele de producţie.

Indicatori de apreciere a investiţiei 6.4. taxe etc. adică 40. se vor acoperi din surse proprii.25.092. în care va garanta rambursarea împrumutului cu propria afacere. ce se vor acoperi din credit bancar.1 Evoluţia veniturilor în RON 2006 Venituri productie proprie – total Alte venituri An 1 64. etc. pentru din suma necesară investiţiei. Pentru obţinerea împrumutului am apelat la consultanţii BCR Botoşani. va încheia un contract cu BCR. Necesarul de finanţare Investiţia necesită un fond de 65. Diagnosticul financiar al perioadelor anterioare 6.1. S.000 RON. Ipotezele previziunilor Cursul euro: creşte/scade Vânzările: cresc/scad Costul materiilor prime: cresc/ scad Impozite.C.000 RON. 6.4.239 2009 An 4 116.3.35.542.444 20 . juridic. aceştia stabilind o rată de 15% pe an.000 RON pentru promovarea noului produs care va fi lansat. administrativ. StarLact S.Consultanţi cheie (în dom financiar. pentru achiziţionarea unor utilaje performante.643.) 5.023 2007 An 2 107. Planul financiar 6.A.000 RON.662 2008 An 3 109. cheltuieli acoperite din credite bancare. .496. din care: . . 6. pentru modernizarea sălii de producţie. în cazul în care acesta va fi acceptat.841 2010 An 5 122. împrumutul fiind restituit după o perioada de 5 ani.000 RON.2.278.5. Pragul de rentabilitate şi analiza de sensibilitate (venituri > cheltuieli) 6.

600 26.772.650 61.52 LG (2)=8128430/2886252=1.543 8.204 Evoluţia veniturilor în RON 140.453 7.634 8.000.17 2008 An 3 6.409 102.224 0 112.60 An 5 13.564 12.435.Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri Total Venituri procent 31.105 32.727.878 27.32 An 2 8.992 0 118.107.000.4.641 26.135 154.000 0 Venituri An 1 64.660.204 6.276 27.656.112.904 27.08 56.000.543 25.000.896.4.818.199.863 216.562.72 5.107.000.05 81.112.386 154.910 28.766 7.2 Lichiditate globala (indicator de lichiditate) LG(1)=5465422/3589489=1.766 22.760 0 125.567.861 0 109.24 An 3 11.87 49.27 4.37 2010 An 5 7.190.322.691.199.279 2.463 2.4.884 23.684.524.21 44.96 2007 An 2 6.000 100.655.527.864.000 120.465 185.465.463 An 4 118.527.864.224.08 5.127.989 27.660.000 60.880.024.552.92 6.181 3.430 102.39 An 4 13.795 216.122.090 26.477.75 21 .491.279 An 2 109.634 26.000 40.469.833 2.128.471.859 25.000 80.80 7.000.714.01 2009 An 4 6.668.752.714.000.181 13.26 3.453 23.4 Indicatori de gestiune Stocuri CA Active circulante VRS VRA An 1 5.696.592.663.524.276.523 An 3 112.614 21.000 20.833 An 5 125.422 61.523 2.655.690 29.555 185.8 6.3 Rentabilitate financiara 2006 Profit net Capital propriu Cifra de afaceri Profit brut Rentabilitate financiara Rentabilitate economica An 1 3.256 0 64.24 78.210 23.592.

450.696.721 21.5. Tri) . RIR.471.5 Indicatori de solvabilitate 6.465 0.684.760.421.6.calcule 22 .668.05 An 2 1. Rata de solvabilitate Datorii fin-re Capitaluri proprii Rata de solvabilitate An 1 677.06 ANEXE: organigrama CV-uri Bilantul simplificat – previziune pe 3 ani Bugetul de venituri si cheltuieli Anticalculatia de cont si evolutia pe 3 ani Contul de profit si pierdere Planul de rambursare a creditului Tablou de evolutie a indicatorilor Planul de vanzari Determinarea celor trei indicatori (VAN.06 An 5 1.4.06 An 4 1.790 23.692.608 26.650 0.795 0.409 0.1.135 0.043 12.190.07 An 3 1.312 28.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful