You are on page 1of 19

Pakistan Affairs MCQs

Current Affairs of Pakistan Multiple Choice Questions (MCQs) from 1 to 16. These
MCQs are from current issues and recent developments in Pakistan as well as historical
facts and geographical features of Pakistan. Test your knowledge by attempting these
questions for your FPSC, PPSC, NTS and other exams in Pakistan.

1. Dr. Arif Alvi sworn in as 13th President of Pakistan on


(A) 7 September 2018
(B) 9 September 2018
(C) 11 September 2018
(D) 13 September 2018

2. From financial year 2013 to financial year 2018, the GDP-to-Debt ratio of Pakistan
was increased from 60.2% to
(A) 61.4%
(B) 61.8%
(C) 70.2%
(D) 70.6%

3. Who is the current ambassador of Pakistan to the United States?


(A) Aizaz Ahmad Chaudhry
(B) Ali Jehangir Siddiqui
(C) Jalil Abbas Jilani
(D) Dr. Asad Majeed

4. Pakistan became a full member of Shanghai Cooperation Organization (SCO) on


(A) 9 May 2017
(B) 18 May 2017
(C) 9 June 2017
(D) 18 June 2017

5. The GDP growth rate for the financial year 2017-18 was recorded as
(A) 4.79%
(B) 5.28%
(C) 5.79%
(D) 6.28%

6. Who is the current foreign secretary of Pakistan?


(A) Tehmina Janjua
(B) Maleeha Lodhi
(C) Jalil Abbas Jilani
(D) Aizaz Ahmad Chaudhry
7. The North-South gas pipeline will transport LNG from
(A) Karachi to Lahore
(B) Lahore to Karachi
(C) Gwadar to Karachi
(D) Gwadar to Sukkur

8. Who is the current chairman of PEMRA?


(A) Fayyaz-ul-Hassan
(B) Fawad Chaudhry
(C) Absar Alam
(D) Saleem Baig

9. The total length of North-South gas pipeline is


(A) 1,000 km
(B) 1,100 km
(C) 1,200 km
(D) 1,300 km

10. On May 24, 2017, Pakistan stock exchange (PSX) reached the highest level of
_____ in Pakistan stock market history.
(A) 46,876
(B) 48,876
(C) 50,876
(D) 52,876

11. Recently, through which constitutional amendment, Federally Administered Tribal


Areas (FATA) were merged with Khyber Pakhtunkhwa?
(A) 22nd
(B) 23rd
(C) 24th
(D) 25th

12. The 25th amendment was enacted into law on


(A) 31 March 2018
(B) 30 April 2018
(C) 31 May 2018
(D) 30 June 2018

13. How many amendments to the constitution of Pakistan has been passed by the
national assembly of Pakistan?
(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28
14. According to the Population Census 2017, the total population of Pakistan is
(A) 205.77
(B) 207.77
(C) 209.77
(D) 211.77

15. According to the Population Census 2017, the male population of Pakistan is
(A) 101.32
(B) 103.32
(C) 106.45
(D) 109.45

16. According to the Population Census 2017, the female population of Pakistan is
(A) 101.32
(B) 103.32
(C) 106.45
(D) 109.45

11. Governor Sindh Saeed-uz-Zaman Siddiqui who died on 11 January 2017 had also
served as
(A) Chief Justice Sindh High Court
(B) Chief Justice Lahore High Court
(C) Chief Justice Islamabad High Court
(D) Chief Justice of Pakistan

12. The National Action Plan announced on 25 December 2014 by Prime Minister
Nawaz Sharif is a _____ point counter terrorism plan.
(A) 20
(B) 22
(C) 24
(D) 26

13. Who is the current chairman of NAB?


(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Justice (R) Javed Iqbal
(C) Mohammad Jehanzeb Khan
(D) Nisar Muhammad Khan

14. Who is the current chairman of FBR?


(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Justice (R) Javed Iqbal
(C) Mohammad Jehanzeb Khan
(D) Nisar Muhammad Khan

15. General elections 2018 were held in Pakistan on


(A) 15 July 2018
(B) 20 July 2018
(C) 25 July 2018
(D) None of these

16. Who is Secretary Finance?


(A) Ishaq Dar
(B) Ahsan Iqbal
(C) Arif Ahmed Khan
(D) Dr. Waqar Masood Khan

17. Who won the “Most Resilient Journalist Award 2016”?


(A) Hamid Mir
(B) Syed Talat Hussain
(C) Javed Chaudhry
(D) Ansar Abbasi

18. The Free Press Award in the category Most Resilient Journalist is presented to a
journalist who has demonstrated extraordinary strength of _____ in reporting the news.
(A) truth
(B) character, courage and perseverance
(C) reality, originality and sincerity
(D) character
19. The total install capacity of Thar Coal Power Project is
(A) 660 MW
(B) 1320 MW
(C) 1400 MW
(D) 1660 MW

20. Pakistan Stock Exchange (PSX) was formed by merging Lahore, Karachi and
Islamabad stock exchanges on
(A) 11 January 2016
(B) 12 January 2016
(C) 13 January 2016
(D) 14 January 2016

21. The under construction Gulpur hydropower project to generate 102 MW of electricity
is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Mirpur
(D) Gilgit

22. The Bhikki Power Plant to generate 1180 MW of electricity was inaugurated on 19
May 2018. It is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura
23. The Haveli Bahadur Shah Power Plant to generate 1230 MW of electricity was
inaugurated on 10 May 2018. It is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura
24. The total installed capacity of Neelum-Jhelum Hydropower Project is
(A) 660 MW
(B) 969 MW
(C) 1320 MW
(D) 1440 MW

25. Prime Minister on 10 January 2017 announced a Rs.180 billion incentive package
for
(A) importers
(B) exporters
(C) traders
(D) agriculturists

26. Through TAPI gas pipeline Afghanistan, Pakistan and India will receive natural gas
from
(A) Kazakhstan
(B) Kyrgyzstan
(C) Tajikistan
(D) Turkmenistan
27. Balloki Power Plant to generate 1223 MW of electricity was inaugurated on 15 July
2018. It is located in
(A) Bhakkar
(B) Sahiwal
(C) Kasur
(D) Sheikhupura

28. The Neelum-Jhelum Hydropower Project is located in


(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Gilgit
(D) Muzaffarabad

29. Pakistan-Qatar deal to import LNG from Qatar to Pakistan is a government-to-


government contract for _____ years.
(A) 5
(B) 9
(C) 13
(D) 15
30. Pakistan-Qatar LNG contract was signed on
(A) 10 January 2016
(B) 10 February 2016
(C) 10 March 2016
(D) 10 April 2016

Super League (PSL) T20 (2017) was won by


(A) Islamabad
(B) Peshawar
(C) Karachi
(D) Quetta

34. Nandipur Power Plant is located in


(A) Lahore
(B) Sahiwal
(C) Gujranwala
(D) Bahawalpur
35. Pakistan launched Operation Zarb-e-Azb in North Waziristan on
(A) 15 March 2014
(B) 15 April 2014
(C) 15 May 2014
(D) 15 June 2014
36. PM Shahid Khaqan Abbasi inaugurated the first unit of Tarbela _____ extension
hydropower project on March 10, 2018.
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th

37. Sharmeen Obaid Chinoy won Oscars award 2015 for the second time for her
documentary movie
(A) Saving Face
(B) Road to forgiveness
(C) In the world of strangers
(D) A Girl in the River: The Price of Forgiveness

38. The first shaheed female pilot of Pakistan Air Force is


(A) Ayesha Farooq
(B) Saba Khan
(C) Marium Mukhtiar
(D) none of these

39. The youngest Nobel Prize laureate, Malala Yousafzai won Nobel Peace Prize for
the year
(A) 2013
(B) 2014
(C) 2015
(D) 2016

40. Dr Abdus Salam won Nobel Prize for the year 1979 in the field of
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Mathematics
(D) Economics

41. The agriculture sector contributes _____ % towards national GDP.


(A) 18.90
(B) 21.82
(C) 23.82
(D) 25.82

42. The industrial sector contributes _____ % towards national GDP.


(A) 16.87
(B) 18.87
(C) 20.87
(D) 22.87

43. The services sector contributes _____ % towards national GDP.


(A) 48.23
(B) 52.23
(C) 56.23
(D) 60.23

44. The population growth rate in Pakistan is _____ percent.


(A) 1.4
(B) 2.4
(C) 3.4
(D) 4.4

45. The government of Pakistan successfully added capacity to generate _____ MW of


electricity to national grid from 2013 to 2018.
(A) 6,400
(B) 8,400
(C) 10,400
(D) 12,400

46. Pakistan conducted the first use of its military drone, “Burraq”, in Shawal Valley of
North Waziristan on
(A) 7 September 2015
(B) 23 September 2015
(C) 7 October 2015
(D) 23 October 2015
47. Pakistan won the Cricket T20 World Cup in
(A) 2007
(B) 2009
(C) 2011
(D) 2013

48. Pakistan has won squash men’s world open for ______ times.
(A) 12
(B) 13
(C) 14
(D) 15

49. The Vision-2025 aims to serve _____ functions.


(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

50. The Parliament passed a bill to convert PIA into a public limited company on
(A) 05 March 2016
(B) 11 March 2016
(C) 05 April 2016
(D) 11 April 2016

51. The president of China arrived in Pakistan for a two day historic visit on
(A) 16 April 2015
(B) 18 April 2015
(C) 20 April 2015
(D) 22 April 2015

52. The president of China on his visit to Pakistan signed development projects of worth
__________ billions under CPEC.
(A) $40
(B) $46
(C) $52
(D) $58

53. India has constructed Baglihar Dam in the Doda district of Indian occupied Kashmir
on the
(A) Jhelum River
(B) Chenab River
(C) Sutlej River
(D) Ravi River

54. The agriculture sector provides employment to _____% of the country’s total labour
force.
(A) 38.3
(B) 42.3
(C) 46.3
(D) 50.3

55. The proposed motorway from Gawadar to Kashghar is about __________ km.
(A) 2600
(B) 2800
(C) 3000
(D) 3200

56. Turkish Justice and Development Party has been in power since
(A) 2002
(B) 2003
(C) 2004
(D) 2005

57. Pakistan conducted its first successful test fire of Submarine Launched Cruise
Missile (SLCM) Babur-3 having a range of 450 kilometers on
(A) 9 January 2017
(B) 11 January 2017
(C) 13 January 2017
(D) 15 January 2017

58. India has constructed Uri Dam in the Baramula district district of Indian occupied
Kashmir on the
(A) Jhelum River
(B) Chenab River
(C) Sutlej River
(D) Ravi River

59. International Court of Arbitration sets minimum flow of __________ m 3/sec into the
Neelum River.
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11

60. The proposed Diamer-Bhasha Dam is to be built on


(A) Jhelum River
(B) Chenab River
(C) Sutlej River
(D) Indus River

61. Government of Pakistan on September 15, 2015 announced a relief package of


________ for small farmers.
(A) Rs.311 billion
(B) Rs.321 billion
(C) Rs.331 billion
(D) Rs.341 billion

62. Who is the current governor of KPK?


(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Shah Farman

63. Who is the current governor of Baluchistan?


(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Amanullah Khan Yasinzai
(D) Zubair Umar

64. Who is the current governor of Sindh?


(A) Imran Ismail
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Zubair Umar

65. Who is the current governor of Punjab?


(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Chaudhry Mohammad Sarwar
(C) Rafique Rajwana
(D) Zubair Umar

66. Who is the current chairman of NAB?


(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Justice (R) Sardar Raza Khan
(D) Justice (R) Javed Iqbal

67. Who is the current chairman of PEMRA?


(A) Saleem Baig
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

68. Who is the current president of National Bank of Pakistan?


(A) Tariq Bajwa
(B) Tariq Jamali
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
69. Who is the current chairman of Higher Education Commission (HEC)?
(A) Dr. Pervez Hoodbhoy
(B) Dr. Atta-ur-Rehman
(C) Dr. Tariq Banuri
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

70. Who is the current governor of State Bank of Pakistan?


(A) Tariq Bajwa
(B) Ashraf Mahmood Wathra
(C) Dr. Tariq Banuri
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

71. Who is the current Attorney General of Pakistan?


(A) Ashtar Ausaf
(B) Salman Aslam Butt
(C) Khalid Jawed Khan
(D) Anwar Mansoor Khan

72. Who is the current chairman of federal board of revenue (FBR)?


(A) Nisar Muhammad Khan
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Mohammad Jehanzeb Khan
(D) Tariq Mahmood Pasha

73. After 19 years, national population and housing census was held in 2017. It was the
________ census.
(A) fourth
(B) fifth
(C) sixth
(D) seventh

74. According to the census 2017, the total population of Pakistan is


(A) 200.77 million
(B) 207.77 million
(C) 210.77 million
(D) 217.77 million

75. The first phase of census 2017 was lasted from _____ to _____ 2017.
(A) 1st March – 1st April
(B) 1st March – 1st May
(C) 15 March – 15 April
(D) 15 March – 15 May

76. The second phase of census 2017 was lasted from _____ to _____ 2017.
(A) 1st April – 1st May
(B) 1st April – 1st June
(C) 25 April – 25 May
(D) 25 April – 25 June

77. National Highways Authority (NHA) network comprises of ________ highways and
motorways.
(A) 35
(B) 39
(C) 45
(D) 49

78. The total length of NHA network is _________km.


(A) 12,131
(B) 13,131
(C) 14,131
(D) 15,131

79. According to the 18th amendment, health services are under the
(A) federal government
(B) provincial government
(C) district government
(D) none of these

80. Who is the current Pakistan’s ambassador to India?


(A) Sohail Mahmood
(B) Capt. Shujaat Azim
(C) Abdul Basit
(D) Maleeha Lodhi

81. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river


(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Sutlej

82. Dasu Dam is located in


(A) Sindh
(B) Punjab
(C) Baluchistan
(D) Khyber Pakhtunkhwa

83. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.


(A) Jhelum
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Gujrat
84. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Ravi

85. Who serves as the acting president in the absence of president?


(A) Prime Minister
(B) Speaker National Assembly
(C) Chairman Senate
(D) Foreign Minister

86. Standard and Poor’s (S&P) on 5 May 2015 has raised Pakistan’s credit rating
outlook from
(A) negative to stable
(B) negative to stable+
(C) stable to positive
(D) stable to positive+

87. The national flower of Pakistan is __________?


(A) Rose
(B) Jasmine
(C) Sun flower
(D) Lily

88. The headquarter of Navy is located in __________?


(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi

89. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in


__________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi

90. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are


(A) 306
(B) 326
(C) 332
(D) 342

91. In 2013, the GSP Plus status to Pakistan was granted until
(A) 2015
(B) 2017
(C) 2019
(D) 2021

92. The first session of All India Muslim League was presided over by
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai

93. The first president of All India Muslim League were


(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai

94. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to
__________ European States.
(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28

95. The largest source of electricity generation in Pakistan is


(A) Thermal
(B) Hydal
(C) Wind
(D) Solar

96. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres.


(A) 1046
(B) 1100
(C) 1146
(D) 1184

97. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.


(A) Karachi
(B) Badin
(C) Thatta
(D) Khuzdar

98. Pakistan’s national tree is


(A) Neem
(B) Peepul
(C) Sheesham
(D) Deodar
99. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .
(A) Maulana Mehmood-ul-Hassan
(B) Maulana Hussain Ahmed Madni
(C) Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
(D) Maulana Rasheed Ahmed

100. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .


(A) Aga Hassan Ali Afandi
(B) Sir Aga Khan
(C) Khalifa Hameeduddin
(D) Sir Syed Ahmed Khan

101. Muhammad bin Qasim entered Sindh in __________ A.D.


(A) 612
(B) 660
(C) 712
(D) 760

102. The objective resolution of Pakistan was passed on


(A) March 12, 1948
(B) August 12, 1948
(C) March 12, 1949
(D) August 12, 1949

103. _________ allowed East India Company to reside and build factories in Surat.
(A) Jahangir
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Shah Jahan

104. Muhammad Ali Bogra’s formula was presented to the constituent assembly on
(A) March 7, 1952
(B) October 7, 1952
(C) March 7, 1953
(D) October 7, 1953

105. The constitution of 1973 was came into effect on


(A) March 12, 1973
(B) March 23, 1973
(C) August 14, 1973
(D) September 06, 1973

106. A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed
by the Parliament.
(A) 19
(B) 21
(C) 23
(D) 25

107. Faisal Mosque was built by a/an _________ architect.


(A) Saudi
(B) Turkish
(C) American
(D) French

108. The governor of Punjab is


(A) Chaudhry Sarwar
(B) Salman Taseer
(C) Shehbaz Sharif
(D) Rafique Rajwana

109. Tarbela Dam is located in __________ District.


(A) Wazirabad
(B) Jhelum
(C) Mirpur
(D) Swabi

110. Mirani Dam is located in __________ District.


(A) Turbat
(B) Swabi
(C) Khuzdar
(D) Pashin

111. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on


(A) March 11, 2013
(B) March 13, 2013
(C) March 15, 2013
(D) March 17, 2013

112. The Iran-Pakistan gas pipeline is also called


(A) friendship pipeline
(B) future pipeline
(C) peace pipeline
(D) unity pipeline

113. Who is the current Foreign Secretary of Pakistan?


(A) Jalil Abbas Jilani
(B) Tehmina Janjua
(C) Salman Bashir
(D) Aizaz Chaudhry
114. Number of Districts in Sindh province are
(A) 21
(B) 22
(C) 23
(D) 24

115. Who chose the name of Pakistan?


(A) Quaid-e-Azam
(B) Allama Iqbal
(C) Hafiz Jalandhri
(D) Chaudry Rehmat Ali

116. The national anthem of Pakistan is written by?


(A) Quaid-e-Azam
(B) Allama Iqbal
(C) Hafiz Jalandhri
(D) Chaudry Rehmat Ali

117. Who was convicted in Rawalpindi Conspiracy Case?


(A) Faiz Ahmed Faiz
(B) Habib Jalib
(C) Shorash Kashmiri
(D) Hafiz Jalandhri

118. Pakistan purchased Gawadar from


(A) Oman
(B) Iran
(C) Kuwait
(D) None of these

119. Natural Gas was discovered in Sui, Baluchistan in


(A) 1948
(B) 1950
(C) 1952
(D) 1954

120. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by


(A) Nawaz Sharif
(B) Yousuf Raza Gilani
(C) Shaukat Aziz
(D) Asif Zardari

121. Who is the current permanent representative of Pakistan to the United Nations?
(A) Sherry Rehman
(B) Maliha Lodhi
(C) Aizaz Chaudhry
(D) Tariq Fatemi

122. Contract to operate Gawadar Port was given to


(A) United States
(B) China
(C) Saudi Arabia
(D) Dubai

123. Iran to set up oil refinery in


(A) Gwadar
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Quetta

124. Before General Elections 2018, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?
(A) Mir Hazara Khan
(B) Nasirul Mulk
(C) Fakharuddin G. Ibrahim
(D) Rana Bhagwan Das

125. ECC is an abbreviation for


(A) Economic Consumers Council
(B) Economic Consumption Committee
(C) Economic Clearance Committee
(D) Economic Coordination Committee

126. General Elections 2018 were held on


(A) 25 July 2018
(B) 26 July 2018
(C) 27 July 2018
(D) 28 July 2018

127. Pakistani film __________ won best film award in United States.
(A) War
(B) Sargam
(C) Lamha
(D) None of these

128. Imran Khan sworn in as 22nd Prime Minister of Pakistan on


(A) 16 August 2018
(B) 18 August 2018
(C) 20 August 2018
(D) 22 August 2018
129. Saqib Nisar has been chief justice of Pakistan since
(A) 31 December 2015
(B) 31 August 2016
(C) 31 December 2016
(D) 31 August 2017

130. The newest district of Balochistan is


(A) Sheerani
(B) Jhal Magsi
(C) Washuk
(D) Lehri

ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQS

1 2 3 4 5 6
1. B 11. D 21. B 31. B 41. A 51. C
2. A 12. A 22. D 32. D 42. C 52. B
3. D 13. B 23. C 33. B 43. D 53. B
4. C 14. C 24. B 34. C 44. B 54. B
5. C 15. C 25. B 35. D 45. C 55. C
6. A 16. C 26. D 36. D 46. A 56. A
7. A 17. A 27. C 37. D 47. B 57. A
8. D 18. B 28. D 38. C 48. C 58. A
9. B 19. B 29. D 39. B 49. C 59. C
10. D 20. A 30. B 40. A 50. D 60. D
11. D
12. C
13. A
14. B
15. C
16. A