You are on page 1of 6

SỞ GD-ĐT TỈNH QUẢNG NAM ĐỀ THI THỬ ĐẠI HỌC NĂM HỌC 2010-2011

TRƯỜNG THPT HIỆP ĐỨC Môn Thi: Tiếng Anh


Thời gian: 90 phút (KKTGGĐ)
( Đề gồm 05 trang)
I. Read the passage and choose the best answer
Many people are unaware of how many of the products we use every day come from petroleum and natural
gas. In the United States each family of four uses more than two tons of petroleum products annually. That's
almost 1200 lbs of chemicals each year for every man, woman and child in the United States - a staggering total
of 225 billion pounds of chemicals from petroleum, and to a lesser extent, natural gas.
Of the vast amount of petroleum and natural gas we consume, more than 90 percent is burned as fuels.
Only about 5.5 percent is used for the manufacture of petrochemicals by the chemical industry. These
petrochemicals vary widely in their functions and includes such products as drugs, detergents, rubbers, paints,
fertilizers, dyes, perfumes, explosives, food preservatives, artificial sweeteners, and agricultural chemicals.
Finally, about 1.5 percent of the oil and natural gas is used as raw material for plastics. This small percentage
translates into the production of billions of pounds of polymers that yield many different and useful products.
In post- World War II years, the United States was flooded with domestic and imported items of extremely
low cost, low quality, and limited lifetime. This led to the image of "cheap plastics" with low durability. Today,
however, the image of plastics has changed. Plastics perform an extremely broad range of functions, from heart
valves and artificial kidneys to ski boots, nonstick surfaces, supper glues, and spacecraft parts, and they
compete with natural products in durability. No other materials expect plastics could perform all these different
functions.
Plastics are replacing more and more parts of your car. The use of 1 lb of plastic can replace an average of
3.5 lb of metal in an automobile. An automobile with 400 lb of plastic substituted for metal will weigh about
1000lb less, which increases its gas mileage by about 3 mi/gal. The fuel savings are estimated to be about 160
million barrels of oil annually. That's more than the total amount used by the chemical industry as raw materials
to make the polymers. As another example, synthetic polymer fibers are commonly used in fabrics, for both
economical and practical reasons. If the world's synthetic fibers were replaced by cotton, this would require an
additional 40 million acres of farmland.
Certainly the use of polymer plastics will increase. One can expect to find more applications in home
construction and furniture because of the unlimited design freedom of plastics. Plastics will be used more in
drink containers and food packaging. The 700 billion gallons of liquids consumed each year in the United
States will find their way to the consumer more and more in plastic bottles. Diseased of malfunctioning parts of
the body will be replaced by specialized plastic components to a greater degree. We are indeed becoming a
plastic society.
1. The author believes that the use of plastics in home construction and furniture will increase because plastics
A. are relatively inexpensive B. are incredibly strong
C. come in decorative colors D. lend themselves to flexibility in design
2. What does the passage mainly discuss?
A. Plastics and plastic products B. The versatility of petrochemicals
C. Production of petroleum and natural gas D. New uses of plastic in automobiles
3. In paragraph 4, the author supports the use of plastics in cars and polymer fibers in fabrics because they are
A. fashionable B. costly C. easily manufactured D. economical
4. It can be inferred from the paragraph 3 that after World War II plastic products in the US were all of the
following EXCEPT
A. long-lasting B. inexpensive C. mediocre D. plentiful
5. Where in the passage does the author mention the products made of petrochemicals?
A. line 19 -21 B. line 6 - 8 C. line 12 -15 D. line 32-35
6. The word "flooded" in line 11 is closest in meaning to
A. in need of B. promoted C. inundated D. damaged
7. The word "yield" in line 10 is closest in meaning to
A. gain B. surrender C. produce D. require
8. Which of the following devices does the author use to present information about plastic products?
A. Enumeration B. Metaphor C. Examples D. Appeals to experts
9. The word "This" in line 12 refers to
A. the use of imported rather than domestic goods. B. the end of the Worlds War II
C. the appearance of large quantities of inferior goods. D. the limited lifetime of the goods.
10. According to the passage, the percentage of petroleum and natural gas that is used in the production of
plastic is ...................
A. tiny B. exaggerated C. extravagant D. efficient
II. Choose the word whose stress pattern is different from the other words
11. A. obtain B. neglect C. necessary D. mature
12. A. material B. magnificent C. considerable D. literature
13. A. investigate B. introduce C. guarantee D. generation
III. Choose the best answer A, B, C or D to complete each sentence.
14. Someone wants you to……….. a good hotel.
A. introduce B. tell C. direct D. recommend
15. Don’t ask me anyting about sports. I like .................. football .......................tennis
A. neither/ nor B. both/ and C. not only/ but also D. either/ or
16. It was not until she arrived at school ……… realized she had forgotten her book.
A. that she B. she C. when she D. where she
17. He didn't………. to help her even though she was very ill.
A. shake a leg B. open an eye C. bend his arm D. lift a finger
18. Mary searched all over the house…………. could not find the key.
A. neither B. but C. however D. although
19. Prizes are awarded ……… the number of points scored.
A. resulting in B. adding up C. because of D. according to
20. By the time Alfonso finally graduated from high school, he ...................... seven different schools because
his parents moved frequently.
A. had attended B. had been attending C. was attending D. attended
21. Please don't disturb me…………. there is something urgent.
A. or B. if C. unless D. otherwise
22. While southern California is densely populated,…….. live in the northern part of the state.
A. many people B. a few of people C. a number people D. few people
23. She was busy ........................... a variety of articles to the customers.
A. with introducing B. introducing C. for introducing D. in introducing
24. Diamonds are often found in rock formations called pipes,………… the throats of extinct volcanoes.
A. they resemble B. there is a resemble toC. in which they resemble D. which resemble
25. The new bridge ………. by the time you come back.
A. will have been built B. will have been C. will have built D. will built
26. Mexico is the most popular vacation………… for people from the United States.
A. destination B. connection C. departure D. target
27. He was homesick, and ………….. all his friends and family.
A. lost B. missed C. desired D. lacked
28. If only Tom ………… sick today.
A. didn't B. hasn't C. weren't D. hadn't been
29. Many Scientists are sure there is………… on other planets.
A. creature B. life C. people D. existence
30. Ensure there is at least a 3cm space …………allow adequate ventilation.
A. with a view to B. so that C. so as to D. in view of
31. She wonder if they ………. her jeweler and rather hoped that they had.
A. had found B. have found C. would found D. find
32. ………….. for your help, I wouldn't have completed the course.
A. It had not been B. It had been C. Hadn't it been D. Wouldn't it be
33. I'm sure they were…………… lies.
A. doing B. saying C. making D. telling
34. The woman ………. he fell in love left him after a few weeks.
A. with whom B. whom C. to whom D. for whom
35. There was a lot of traffic .........................................
A. and we got to the airport on time B. but we managed to get to the airport in time
C. because we had to get to the airport on time D. so that we could get to the airport in time.
36. When he was a boy He felt great………………. for his uncle.
A. wonder B. marvel C. pleasure D. admiration
37. We carried out a few ……….. to find how good the drug was.
A. proofs B. experiences C. experiments D. tries
38. what a lovely baby? She certainly resembles her mother, doesn't she?
A. takes off B. takes after C. turn off D. look after
39. Brunch" is combined from………………….
A. break and bunch B. breakfast and lunch C. break and lunch D. breakfast and bunch
40. The two friends always back…………. up in everything they do.
A. themselves B. one another C. ourselves D. each other
41. The manager did not offer her the job because of her untidy ..................................
A. sight B. view C. presence D.appearance
42. Lomonosov was not ................... a great scientist but also a very talented poet.
A. fairly B. merely C. hardly D. scarely
43. She could not decide ………to dive ………. to jump into water.
A. whether … or B. not only …but also C. both … or D. neither … nor
IV.Read the passages and choose the best answer
* Any change in one part of an ecosystem can cause changes in other parts. Droughts, storms and fires can
change ecosystems. Some changes ____44___ ecosystems. If there is too ____45___ rainfall, plants will not
have enough water to live. If a kind of plant dies off, the animals that ____46___ it may also die or move away.
Some changes are good for ecosystems. Some pine forests need ____47___ for the pine trees to reproduce. The
seeds are sealed inside pinecones. Heat from a forest fire melts the seal and lets the seeds ____48___. Polluting
the air, soil, and water can harm ecosystems. Building ____49___ on rivers for electric power and irrigation can
harm ecosystems ____50___ the rivers. Bulldozing wetlands and cutting down ___51____ destroy ecosystems.
Ecologists are working with companies and governments to find better ways of ___52____ fish, cutting down
trees, and building dams. They are looking for ways to get food, lumber, and other products for people
____53___ causing harm to ecosystems.
44. A harms B. harmful C. harmless D. harm
45. A. little B. a little C. few D. a few
46. A. fed B. feed C. feed on D. food
47. A. flame B. fires C. blaze D. burning
48. A. out B. in C. go D. fly
49. A. moats B. ditches C. bridges D. dams
50. A. on B. around C. over D. under
51. A. hills B. jungles C. forests D. woods
52. A. catching B. holding C. carrying D. taking
53. A. avoid B. without C. not D. no
* Is there life on Mars? Many people have ____ 54_______ about this question. Some writers of science
fiction think of people from Mars ____55______ little green creatures. Others imagine "Martians: as monsters
with many eyes.
In studying this planet, astronomers have found that life may be possible on Mars. The first ____56______ of
this is that Mars has seasons, just like Earth. In other words, Earth's seasons, such as spring or summer, for
____57___ and other higher ____58_____ forms to be found on Mars.
Astronomers also think that perhaps a small ____59_____ of water vapor could be found on Mars. In
1887, an Italian astronomer, Giovanni Schiaparelli, discovered marking on Mars' surface. These markings
looked like canals. This finding ____60_____ astronomers to believe that since water exists on Mars, life
forms could exist as well. However, there are ____61_____ who feel that life on Mars is not possible. This is
because there is little or no ____62______ of oxygen on the planet. In 1965, the Martiner IV capsule managed
to take photographs of the planet. It discovered that the only forms of life found are vegetation like fungi and
mosses. ____63______ , people remain fascinated by the idea that there could one day be life on Mars.
54. A. wondered B. asked C. confused D. puzzled
55. A. like B. to be C. as being D. as
56. A. mark B. trace C. sign D. indication
57. A. veterinary B. vegetation C. vegetables D. veterinary
58. A. live B. life C. lively D. living
59. A. portion B. quantity C. amount D. mass
60. A. took B. led C. brought D. got
61. A. some other B. other C. others D. another
62. A. mark B. speck C. trace D. bit
63. A. Consequently B. Nevertheless C. Accordingly D. Thus
V. Find one mistake for the following sentences.
64. We appreciate to have had the opportunity to work for the voluntary organization.
A B C D
65. Not only the athlete but also his wife are going to the party tonight.
A B C D
66. Betty is one of the women who is responsible for organizing the outing.
A B C D
67. Having finished his assignment in time, it was sent to the supervisor.
A B C D
68. She talked about Egypt as if he has been there.
A B C D
VI. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others .
69. A. sorry B. curry C. hurry D. worry
70. A. mixed B. pronounced C. naked D. promised
VII. Choose one sentence that has the same meaning to the root one or build sentences with the suitable
meaning with the given words.
71. the/ about/ a/ are/ house/ in/ we/ buying/ countryside/ thinking/
A. We are thinking about buying in the countryside a house.
B. We are thinking about buying a house in the countryside.
C. We are thinking buying a house about in the countryside.
D. We are thinking buying about in the countryside a house.
72. Not until I left home did I realize how much my dad meant to me.
A. I left home after knowing how much my dad meant to me
B. Before leaving home, I realized the value of my dad
C. I left home and didn't realize how much my dad meant to me
D. It was only when I left home that I realized how much my dad meant to me
73. Robots/ and/ cleaning/ cooking/ house/ in/ over/ take/ the/ the/ will/.
A. Robots will take over the house in the cooking and cleaning
B. Robots will take the cooking and cleaning over in the house.
C. Robots will take over the cooking and cleaning in the house.
D. Robots in the house will take the cooking and cleaning over
74. famous/ show/ will/ all/ be/ most/ the/ in/ singers/heard/ this/ pop/.
A. All most the famous pop singers will be heard in this show.
B. All most the famous pop singers will be in this show heard
C. All the most famous pop singers will be heard in this show.
D. All the most famous singers pop will be heard in this show.
75. no matter / door / the / hard / tried, / open / how / I / I / not / could.
A. No matter how hard I tried, I couldn’t open the door.
B. No matter how I tried hard, I couldn’t open the door.
C. No matter the hard I tried, I couldn’t open the door.
D. No matter very hard I tried, I couldn’t open the door.
76. I regret not going to the airport to say good-bye.
A. I wish I would have gone to the airport to say good-bye
B. I wish I would go to the airport to say good-bye
C. I wish I had gone to the airport to say good-bye
D. I wish I went to the airport to say good-bye
77. I no longer speak to my neighbour since our quarrel.
A. I have spoken long to my neighbour since our quarrel
B. I stopped speaking to my neighbour since our quarrel
C. I have longed for speaking to my neighbour since our quarrel
D. Before our quarrel, I spoke longer to my neighbour than now
78. English/ simplicity/ American/ tends/ spelling/ towards/ in/.
A. English tends towards American spelling in simplicity.
B. American tends towards English in simplicity spelling.
C. American English tends towards simplicity in spelling.
D. American English tends in spelling towards simplicity.
79. I tried as hard as I could, but I just couldn't get the money.
A. No matter however hard I tried, I just couldn't get the money
B. Although how hard I tried, I just couldn't get the money
C. No matter how hard I tried, I just couldn't get the money
D. No matter hard I tried, I just couldn't get the money
80. As soon as they arrived at the beach, it started to rain.
A. No sooner had they arrived at the beach than it started to rain
B. They had no sooner arrived at the beach, it started to rain
C. They had hardly arrived at the beach, it started to rain
D. It stared to rain when arriving at the beach

................................................The end........................................................
ĐÁP ÁN

1 D 21 C 41 D 61 C
2 A 22 D 42 B 62 C
3 D 23 B 43 A 63 B
4 A 24 D 44 D 64 A
5 B 25 A 45 A 65 D
6 C 26 A 46 C 66 B
7 C 27 B 47 B 67 C
8 C 28 C 48 A 68 C
9 C 29 B 49 D 69 A
10 A 30 C 50 B 70 C
11 C 31 A 51 C 71 B
12 D 32 C 52 A 72 D
13 A 33 D 53 B 73 C
14 D 34 A 54 A 74 C
15 A 35 B 55 D 75 A
16 A 36 D 56 D 76 C
17 D 37 C 57 B 77 B
18 B 38 B 58 B 78 C
19 D 39 B 59 C 79 C
20 A 40 D 60 B 80 A